Izrečena predrasuda na osnovu "priča" a ne činjeničnog stanja. Ja bih se zapitao za svoju liberalnost da vršim ovakvu generalizaciju. Po mom mišljenju, lijeva opcija u Republici Srspkoj ima potencijal, što se može i vidjeti detaljnim pregledom izbornih rezultata. Npr. uzeo sam izbore 2000. godine (mogu i bilo koji drugi ako se žele realno sagledati okolnosti). Evo rezultata stranaka ljevice:Alfons Kauders wrote:Da, a drzavnom nivou skoro sigurno...Corto Maltese wrote:Dakle SDP opet ide u opoziciju?
U FBiH bi se mozda i mogli iskoprcati i dokopati dijela vlasti, ali samo kroz neku jako nepopularnu koaliciju sa nekom od nacionanih stranaka (shushka li se shushka o SDA i HDZ 1990). Mislim da je svima jasno kako bi takva vlast funkcionisala, tj. kako ne bi funkcionisala. Nazalost, cini se da manje gradjanski orijentisane stranke poput NS i liberala nazalost nece biti neki faktor. Ostaje da se nadamo kako ce sljedeci put napraviti neku smislenu predizbornu koaliciju kako bi ponudili alternativu svima kojima se ne glasa za SDP, jer se cini da ce na ovim svaki glas za njih biti uzalud bacen.
Jos nije kasno, imamo jos mjesec kampanje i ako NS dobro odigra karte, mogli bi privuci neke od onih apaticnih 30-40% koji ili ne planiraju glasati ili ne znaju jesu li dosli il' posli. Nadajmo se da ce tako i biti, pa da makar predju prag i udju u parlament FBiH ili parlamentarnu... Nazalost, u RS se nemaju cemu nadati i zato bi trebali umjeriti svoju paznju i resurse na dijelove FBiH koji su u proslosti davali podrsku progresivnijim snagama (prije svega TZ i SA, eventualno dijelovi USK). RS nikad nije i nikad nece glasati za gradjanske stranke, tako da je NS manje-vise bezveze podilazila RS javnosti u proteklim mjesecima, naustrb podrske u FBiH...
LDS 530, Demokratska socijalistička partija (Radmanovićeva stranka poslije raskola sa Socijalističkom partijom a prije ujedinjenja sa SNSD) 26 000, Socijalistička partija-Živko Radišić 30 000, SNSD 82 000, Demokratska stranka (iz Bijeljine, bliska sa SNSD-om tada) 3 900, GDS 1 300, SDP 33 000. To je ukupno oko 28% od ukupnog broja glasača. Sada će mnogi reći, čuj Dodik ljevica, ali ako se hoće sagledati politička situacija prije 10 godina, jasno je da je to tada bila istina. Ne zaboravite da su Dodik i njegovi saveznici tih godina bili etiketirani kao izdajnici, a istovremeno najpoželjniji partneri stranka iz Federacije i Evropske unije.
Meni uopšte nije jasna ta podjela na "ovi iz RS" ili "ovi iz Federacije" zasnovana na čistim predrasudama. Treba malo uputiti se u Banjaluku ili Sarajevo ili bilo koje drugo mjesto, porazgovarati sa "običnim" ljudima i vidjeti kako oni razmišljaju. A ne formirati stavove na osnovu vijesti pojedinih "nezavisnih" medija, "viđenijih" političkih lidera i sl.
Ja recimo volim otići i upoznati bilo koji dio ove naše zemlje.
U nekom drugom postu ću konkretnije o svojim uvjerenjima da će Naša stranka-Nova socijalistička partija ostvariti zapažen rezultat u entitetu.