Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
ex_libres

#3901 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ex_libres »

Alfons Kauders wrote:
Corto Maltese wrote:Dakle SDP opet ide u opoziciju?
Da, a drzavnom nivou skoro sigurno...

U FBiH bi se mozda i mogli iskoprcati i dokopati dijela vlasti, ali samo kroz neku jako nepopularnu koaliciju sa nekom od nacionanih stranaka (shushka li se shushka o SDA i HDZ 1990). Mislim da je svima jasno kako bi takva vlast funkcionisala, tj. kako ne bi funkcionisala. Nazalost, cini se da manje gradjanski orijentisane stranke poput NS i liberala nazalost nece biti neki faktor. Ostaje da se nadamo kako ce sljedeci put napraviti neku smislenu predizbornu koaliciju kako bi ponudili alternativu svima kojima se ne glasa za SDP, jer se cini da ce na ovim svaki glas za njih biti uzalud bacen.

Jos nije kasno, imamo jos mjesec kampanje i ako NS dobro odigra karte, mogli bi privuci neke od onih apaticnih 30-40% koji ili ne planiraju glasati ili ne znaju jesu li dosli il' posli. Nadajmo se da ce tako i biti, pa da makar predju prag i udju u parlament FBiH ili parlamentarnu... Nazalost, u RS se nemaju cemu nadati i zato bi trebali umjeriti svoju paznju i resurse na dijelove FBiH koji su u proslosti davali podrsku progresivnijim snagama (prije svega TZ i SA, eventualno dijelovi USK). RS nikad nije i nikad nece glasati za gradjanske stranke, tako da je NS manje-vise bezveze podilazila RS javnosti u proteklim mjesecima, naustrb podrske u FBiH...
Izrečena predrasuda na osnovu "priča" a ne činjeničnog stanja. Ja bih se zapitao za svoju liberalnost da vršim ovakvu generalizaciju. Po mom mišljenju, lijeva opcija u Republici Srspkoj ima potencijal, što se može i vidjeti detaljnim pregledom izbornih rezultata. Npr. uzeo sam izbore 2000. godine (mogu i bilo koji drugi ako se žele realno sagledati okolnosti). Evo rezultata stranaka ljevice:
LDS 530, Demokratska socijalistička partija (Radmanovićeva stranka poslije raskola sa Socijalističkom partijom a prije ujedinjenja sa SNSD) 26 000, Socijalistička partija-Živko Radišić 30 000, SNSD 82 000, Demokratska stranka (iz Bijeljine, bliska sa SNSD-om tada) 3 900, GDS 1 300, SDP 33 000. To je ukupno oko 28% od ukupnog broja glasača. Sada će mnogi reći, čuj Dodik ljevica, ali ako se hoće sagledati politička situacija prije 10 godina, jasno je da je to tada bila istina. Ne zaboravite da su Dodik i njegovi saveznici tih godina bili etiketirani kao izdajnici, a istovremeno najpoželjniji partneri stranka iz Federacije i Evropske unije.
Meni uopšte nije jasna ta podjela na "ovi iz RS" ili "ovi iz Federacije" zasnovana na čistim predrasudama. Treba malo uputiti se u Banjaluku ili Sarajevo ili bilo koje drugo mjesto, porazgovarati sa "običnim" ljudima i vidjeti kako oni razmišljaju. A ne formirati stavove na osnovu vijesti pojedinih "nezavisnih" medija, "viđenijih" političkih lidera i sl.
Ja recimo volim otići i upoznati bilo koji dio ove naše zemlje.
U nekom drugom postu ću konkretnije o svojim uvjerenjima da će Naša stranka-Nova socijalistička partija ostvariti zapažen rezultat u entitetu.
Banksy

#3902 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

ex_libres wrote:
Banksy wrote:
Pedja Kojovic wrote:

Poštovani sugrađani,

U ime KOALICIJE NAŠA STRANKA - NOVA SOCIJALISTIČKA PARTIJA ZDRAVKO KRSMANOVIĆ, pozivam ...
Nešto razmišljam ... ko su oni koji će zaokružiti ime čovjeka koji: sav sretan odlikuje ratnog zločinca, tvrdi da je Foča '92. zapravo oslobođena od agresora, tvrdi da je najveći neprijatelj ove države SDP, a pritom je nasilnik i primitivac ...?

Ovo ja ne bih nazvao razmišljanjem, nego svjesnom manipulacijom sa ciljem produbljivanja predrasuda i stvaranjem netrpeljivosti.
Nabrajanje fakata nije manipulacija, tek podsjećanje za zaboravne, mada ne vjerujem da ih je puno.
Nemam predrasude u vezi Krsmanovića, šta više, moje mišljenje o njemu je davno formirano, a svaki njegov naredni korak samo potvrđuje ispravnost mojih stavova.
Ne treba ništa stvarati, svaki normalan čovjek već odavno bi trebao osjećati netrpeljivost.

ex_libres wrote: Pojedinci iz reda sva tri naroda, sa podrškom i usmjeravanjem pojedinih "političkih vođa" namjerno se bave ovim podmetanjima jer nemaju ponuditi ništa drugo, vezano za bolji život građana, ekonomiju, obrazovanje, školstvo, zdravstvo. Služe se lažima, insinuacijama, izvlačenjem iz konteksta i drugim prevarama kako bi dokazali neku svoju "istinu", koja će im donijeti veću materijalnu dobit i učvrstiti lidersku poziciju.
O ''njima'', na njihovim temama.

ex_libres wrote: Stav o zločinima Krsmanović je izrekao juče na početku kampanje.
...Predizbornu kampanju započinjemo sa ovog mjesta kako bismo poslali poruku da se ovakav zločin više nikada ne desi ni na jednom mjestu u svijetu, i da kažemo stop svim novim fašizmima i stop jeziku mržnje..

Da, nažalost.
Prvog dana predizborne kampanje Krsmanović je ovo izrekao u Jasenovcu. :? :? :?

Pored svih još svježih stratišta, pored Srebrenice, Omarske, Prijedora, Sarajeva, on kampanju, ovim riječima, počinje u Jasenovcu???

Naravno, baš o tome i govorim ...
ex_libres

#3903 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ex_libres »

felipe kajetano wrote:Koga jos investicije interesuju :?

Investicije nisu problem, problem je u RS-u i stranackim plakatama :D

Baš tako, hvataju se za svaku sitnicu, glupost a ne vide problem u izjavama izabranih predstavnika tipa "neće meni suditi sudija musliman" ili prezir i mržnju izrečenu prilikom svakog spominjanja 49% dijela teritorije ove zemlje.
Što se tiče ove sapunice oko ukidanja Republike Srpske, odnosno unitarne Bosne i Hercegovine, to su gluposti za skretanje sa suštinskih pitanja. To su zapošljavanje, prosperitet, pravda, jednostavno - bolji život.
Sa normalanim životom, sa jednakim mogućnostima za sve, bez razmišljanja o goloj egzistenciji , građani će moći trezvenije razmišljati i uz dijalog, toleranciju i međusobno uvažavanje doći će se do rješenja koje će biti najbolje za napredak cijele zemlje.
Ako će se RS ukinuti samo radi ukidanja, bez napretka građana, onda je to glupost. Isti slučaj i sa "otcjepljenjem".
BSn

#3904 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by BSn »

ima l' jos pedje ovdje?

mene nakon svega interesuje samo jedno: hocete li u koaliciju posije izbora s nekim od ponudjenih: sda, sbbbbbih ili zabih?

hvala. :)
ex_libres

#3905 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ex_libres »

Banksy
Da, nažalost.
Prvog dana predizborne kampanje Krsmanović je ovo izrekao u Jasenovcu. :? :? :?

Pored svih još svježih stratišta, pored Srebrenice, Omarske, Prijedora, Sarajeva, on kampanju, ovim riječima, počinje u Jasenovcu???

Naravno, baš o tome i govorim .

E, ovim si sebe diskreditovao kao realan sagovornik. Dokazao si da dijeliš žrtve po nacionalnosti i drugim obilježjima.
Da se razumijemo, genocid u Srebrenici je strašan zločin koji će ostaviti trajnu mrlju i sramotu u životima svih građana ove zemlje, ali i šire. Svjestan sam isto tako činjenice da su Bošnjaci najviše stradali u ratu i iskreno saosjećam sa tim stradanjem i želim da se više nikada nikome ne dogodi.
Ali, ti bi bio vjerodostojan da si na ovih 5,6 nabrojanih stratišta na posljednje mjesto dodao npr. Kravice.
Ili misliš da Srbi nisu stradali u ovom ratu? Molim te nemoj odgavarati na ovo pitanje, po ovom problemu više neću diskutovati sa tobom.
Pitanje ratnih zločina se rješava u institucijama predviđenim za to, a ja jedino mogu izraziti žaljenje za svaki izgubljeni ljudski život i želju da odgovorni pojedinci budu kažnjeni.
Na ovoj temi smo da bi raspravljali o tome kako danas, kojom politikom učiniti korak ka boljem sutra.
Ovdje je moderator koji će odgovoriti na ta pitanja.
Banksy

#3906 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

ex_libres wrote:
E, ovim si sebe diskreditovao kao realan sagovornik. Dokazao si da dijeliš žrtve po nacionalnosti i drugim obilježjima.
Da se razumijemo, genocid u Srebrenici je strašan zločin koji će ostaviti trajnu mrlju i sramotu u životima svih građana ove zemlje, ali i šire. Svjestan sam isto tako činjenice da su Bošnjaci najviše stradali u ratu i iskreno saosjećam sa tim stradanjem i želim da se više nikada nikome ne dogodi.
Ali, ti bi bio vjerodostojan da si na ovih 5,6 nabrojanih stratišta na posljednje mjesto dodao npr. Kravice.
Ili misliš da Srbi nisu stradali u ovom ratu? Molim te nemoj odgavarati na ovo pitanje, po ovom problemu više neću diskutovati sa tobom.
Pitanje ratnih zločina se rješava u institucijama predviđenim za to, a ja jedino mogu izraziti žaljenje za svaki izgubljeni ljudski život i želju da odgovorni pojedinci budu kažnjeni.
Na ovoj temi smo da bi raspravljali o tome kako danas, kojom politikom učiniti korak ka boljem sutra.
Nažalost, jedini koji je ovdje sasvim diskreditovan je Zdravko Krsmanović, a vežući svoje ime za njega, i cijela Naša stranka.
Slažem se da se pitanje ratnih zločina rješava u institucijama predviđenim za to, ali izgleda da ti se s tim ne slaže partijski drug, evo on ih kvalitetno zloupotrebljava u predizborne svrhe.
Kravice? Nije tema, pa da ne ulazimo u dalje rasprave o jedinom presuđenom genocidu (valjda se s tim slažeš) u Srebrenici, neće tamo, ok, eto kažeš Kravice, pa što ne ode tamo?
Kakve veze ima Jasenovac s izborima 2010 godine, pobogu?
Zašto je, kao svaki kvalitetan srpski nacionalista, i on, 60 godina nakon tog zločina, izbornu kampanju počeo baš u Jasenovcu. Na prošlim izborima, koliko se sjećam, i Dodik je krenuo upravo odatle, baš zgodno.
Moderator odgovara sporadično, ne računam na njega ...

ex_libres wrote: Što se tiče ove sapunice oko ukidanja Republike Srpske, odnosno unitarne Bosne i Hercegovine, to su gluposti za skretanje sa suštinskih pitanja.
Ako će se RS ukinuti samo radi ukidanja, bez napretka građana, onda je to glupost. Isti slučaj i sa "otcjepljenjem".
Ako popravimo standard, ako ostvarimo napredak, smijemo li je onda ukinuti? :D
A vidim, preuzeli ste i Dodikov riječnik. :mrgreen:
Bogati, šta znači to ''unitarna BiH''? To mi nikad nije bilo jasno, šta je to, kako to izgleda?
Pedja Kojovic

#3907 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

BSn

Tu sam , naravno.
O tome s kim mozemo a s kim ne u koaliciju smo pricali ranije.
Ukratko.
Od stranaka kojes te nabrojali niti jedna nije moguci partner Nase stranke.

p.k.
Suti i trpi

#3908 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Suti i trpi »

Banksy wrote:
Pedja Kojovic wrote:

Poštovani sugrađani,

U ime KOALICIJE NAŠA STRANKA - NOVA SOCIJALISTIČKA PARTIJA ZDRAVKO KRSMANOVIĆ, pozivam ...
Nešto razmišljam ... ko su oni koji će zaokružiti ime čovjeka koji: sav sretan odlikuje ratnog zločinca, tvrdi da je Foča '92. zapravo oslobođena od agresora, tvrdi da je najveći neprijatelj ove države SDP, a pritom je nasilnik i primitivac ...?
Druze Banksy dugo te nije bilo na ovoj temi :mrgreen: .

Sa kojom ce 'srpskom' strankom SDP u koaliciju? Ko je prihvatljiv za SDP?

Iako se ni meni ne svidjaju neke krkanske geste Zdravka Krsmanovica, ON JE TRENUTNO NAJBOLJE STO IMA RS. Zar nije bolje podrzati manje od veceg 'zla' (to cesto trube mnogi SDPeovci kada govore da je bolje podrzati narcisoidnog Zlatka nego korumpirane Tihica i Silajdzica))??

Nasa stranka je sa NSP usla u prirodnu koaliciju sto stvara klimu za normalizaciju odnosa medju narodima sto bi nam u konacnici moglo donjeti bolju buducnost... Ako nista, rjesili bi se ovih nacionalisticki trovaca koji konstantno generisu mrznju i tako truju nasu omladinu.

Prirodna koalicija NS i NSP ima puno vece sanse da napravi nesto konkretno za ovaj narod nego neke hibridne koalicije koje truju ovaj narod i koje radi sujeta ne mogu napraviti nista za ponizenog i obespravljenog covjeka.

Vidim da pojedini clanovi SDPa na sva usta pljuju NS. Da li to znaci da bi radije koaliciju formirali sa LOPOVSKIM SDA i SzBiH ili Fahrom, nego sa Nasom strankom? Valjda ne gajite iluzije da SDP moze sam formirati vlast... Niste mi nikako jasni, igrate neku peterostruku igru. NS je jasno porucila da NECE u koaliciju sa SDA, SzBiH i SBB!! A sta nam to porucuje SDP? Mislim da niko ne moze ni pretpostaviti sta oni zele... Ponekad pomislim da ni Zlatko ne zna sta zeli... :roll: :roll: ...
BSn

#3909 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by BSn »

Pedja Kojovic wrote:BSn

Tu sam , naravno.
O tome s kim mozemo a s kim ne u koaliciju smo pricali ranije.
Ukratko.
Od stranaka kojes te nabrojali niti jedna nije moguci partner Nase stranke.

p.k.

hvala lijepo.
malo sam zapustio pracenje teme, a od spama se ne stigne iscitavati.
uglavnom, svidja mi se sadrzaj odgovora. :D :thumbup:
ex_libres

#3910 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ex_libres »

Banksy wrote:
ex_libres wrote:
Nažalost, jedini koji je ovdje sasvim diskreditovan je Zdravko Krsmanović, a vežući svoje ime za njega, i cijela Naša stranka.
Slažem se da se pitanje ratnih zločina rješava u institucijama predviđenim za to, ali izgleda da ti se s tim ne slaže partijski drug, evo on ih kvalitetno zloupotrebljava u predizborne svrhe.
Kravice? Nije tema, pa da ne ulazimo u dalje rasprave o jedinom presuđenom genocidu (valjda se s tim slažeš) u Srebrenici, neće tamo, ok, eto kažeš Kravice, pa što ne ode tamo?
Kakve veze ima Jasenovac s izborima 2010 godine, pobogu?
Zašto je, kao svaki kvalitetan srpski nacionalista, i on, 60 godina nakon tog zločina, izbornu kampanju počeo baš u Jasenovcu. Na prošlim izborima, koliko se sjećam, i Dodik je krenuo upravo odatle, baš zgodno.
Moderator odgovara sporadično, ne računam na njega ...

ex_libres wrote: Što se tiče ove sapunice oko ukidanja Republike Srpske, odnosno unitarne Bosne i Hercegovine, to su gluposti za skretanje sa suštinskih pitanja.
Ako popravimo standard, ako ostvarimo napredak, smijemo li je onda ukinuti? :D
A vidim, preuzeli ste i Dodikov riječnik. :mrgreen:
Bogati, šta znači to ''unitarna BiH''? To mi nikad nije bilo jasno, šta je to, kako to izgleda?
Rekao sam da neću odgovarati na tvoj post, ali na ovu provokaciju moram odgovoriti. Zato nam se i dešava sve ovo što smo mi napredni ćutali i pustili destruktivne pojedince da nam kroje sudbinu.
Prvo, tvoj post je čista manipulacija kao što sam rekao, provokatorski i bezobrazan.
Druga stvar, ako hoćeš normalnu komunikaciju, mene posmatraj kao pojedinca i nemoj me trpati u nikave "torove". Kako se mogao diskreditovati Krsmanović kada stalno spominje dijalog, toleranciju, poštovanje, prosperitet?
Nemoj mi ni slučajno pokušati podmetati za Srebrenicu, to je podlo i cinično sa tvoje strane. Posjetu Donjoj Gradini (mjesto u BiH, dio kompleksa Jasenovac) je odabrao kao simbolično sa osudom SVIH zločina i da prozove vladajući SNSD na neispunjeno obećanje, vezano za izgradnju memorijalnog centra. To je bila provokacija i otvaranje očiju srpskim nacionalistima. Ko si ti da ocjenjuješ kakvu Jasenovac ima vezu sa izbornom kampanjom 2010. godine? Ako misliš da je time prekršen izborni zakon, uputi pritužbu. Ovo za ukidanje RS, iskreno, boli me briga šta će biti, neka bude Tunguzija ali da građani žive bolje. Naravno da poštujem sadašnje stanje i teritorijalnu organizaciju ove zemlje. Ja lično smatram da je najbolje rješenje decentralizovana država sa jakim geografsko-ekonomskim regijama, ali mi je prihvatljivo svako rješenje proisteklo iz dogovora.
I samo da ti najavim, na svaku tvoju provokaciju ću odgovoriti žustro, nemam oraha u džepovima, nikada nikoga nisam mrzio i sve ljude gledam jednako. Ono što želim je bolja budućnost za mene kao pojedinca i cijelo društvo.
Banksy

#3911 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

ex_libres wrote:
Kako se mogao diskreditovati Krsmanović kada stalno spominje dijalog, toleranciju, poštovanje, prosperitet?
poštovanje
Zdravko Krsmanović: Ideologa zločina zakitio poveljom

Samo što je promoviran u "čovjeka bh. političke budućnosti", u "alternativu na političkoj sceni RS", "demokratu", "čovjeka suživota i tolerancije", aktuelni načelnik Foče Zdravko Krsmanović u nedjelju je pokazao veličinu svog političkog licemjerja.
Najvišim općinskim priznanjem, Poveljom općine, Foča s Krsmanovićem na čelu zakitila je ideologa rata i zločina u ovom gradu, prvog saradnika zločinca Karadžića, Vojislava Maksimovića.
Zavisno u kojem se dijelu države nalazi, Krsmanović se jednog dana "gnuša" ratne politike i njenih nosilaca, a drugog ih odlikuje i stavlja na pijedestal zaslužnih.
prosperitet
U selu Jošanica kod Foče danas je služen parastos za 56 srpskih civila i vojnika, koje su 19. decembra 1992. godine na krsnu slavu Nikoljdan ubili pripadnici takozvane Armije BiH iz Goražda, pod komandom Zaima Imamovića.

Načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović podsjetio je da je, uprkos velikim žrtvama, a hrabrošću svih srpskih boraca i naroda, Foča hrabro odbranjena od neprijatelja na Nikoljdan 1992. godine.
tolerancija
KRSMANOVIĆ: Otkad sam potpisao sporazum sa Našom strankom nastali su veliki problemi na svim stranama. Po prvi put se počela razotkrivati srpska socijaldemokratija i bošnjačka socijaldemokratija.
Lažna demokratija i multietičnost u rukovodstvima stranaka sa tzv. podobnim Srbima, kao što su Desnica Radivojević, Miro Lazović ili ovamo na drugoj strani Džerald Selman, stvarala je međunarodnoj zajednici privid socijaldemokratskih lijevih partija, a u principu su bile na granici nacisocializma da ne upotrijebim težu riječ.
To je nešto što je pokazalo da je najveći problem u BiH njena ljevica.
dijalog
Riječ je o dijelu snimka sa jedne od posljednjih sjednica Upravnog odbora na kojoj predsjednik kluba Zdravko Krsmanović, govori kako urazumiti neposlušne fudbalere.

"Ovdje ćemo dovesti i igrače i upravu i svi da se u oči pogledamo. Imaćemo dvojicu ljudi koji tuku, očito novcem ne možeš sve riješiti, i mi ćemo onda ići silom. Uzećemo dvojicu, platiću ih ja, uzećemo agenciju. Imaš pravo da kažeš hoćeš, nećeš. Ako hoćeš, onda ima da slušaš. Sa igračima se ja po kafanama ganjati neću, ali će sigurno tu biti ljudi koji će nekome prebiti leđa. Zaje…ati se više niko neće" čuje se sa snimka.

itd.
essex

#3912 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by essex »

Petit_Beurre wrote:
essex wrote:
Pedja Kojovic wrote:„...Došlo je vrijeme da pametni progovore, a budale zaćute. Došlo je vrijeme da fukare stavimo tamo gdje im je mjesto.
Izađite 3.oktobra na izbore i pomozite nam u tome...“

Poštovani sugrađani,

U ime KOALICIJE NAŠA STRANKA - NOVA SOCIJALISTIČKA PARTIJA ZDRAVKO KRSMANOVIĆ...

...Izađite 3.oktobra na izbore i pomozite nam u tome!
pedja, imam povoljno cementa i nesto mistrija, jel'treba za oteti vilajet? cjena? sitnica...vidim sprema te se, sprema te se...

interesantno je da ides po onoj "drz'te lopova" a ne udaras na korijen problema sa kojim bi kada bi ga unistio i onom lopovu obezbjedio da "ispliva" i da ga svako prepozna i pljuje po ulici...medjutim i ti i krsmanovic dobro znate da sa ostankom sistema i taj lopov se nece obazirati na hajku "drz'te lopova" jer zna da je on taj na kraju koji uredjuje zakon...cemu hajka? da se vlasi ne dosjete?
Šta ima u Švedskoj?
kralj i kraljica i dobro pivo, kazu...a kazu i dosta plavusa...nego, treba li ti topao caj ili bijela kafa pa da i ti u nesto umocis...
essex

#3913 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by essex »

pedja, javi mi za cement...mistrije prodane, o'sle...
Petit_Beurre

#3914 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Petit_Beurre »

essex wrote:
kralj i kraljica i dobro pivo, kazu...a kazu i dosta plavusa...nego, treba li ti topao caj ili bijela kafa pa da i ti u nesto umocis...
Ne pijem čaj sa muškarcima, hvala.
ex_libres

#3915 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ex_libres »

Banksy wrote:
poštovanje
Kad je riječ o Zdravku Krsmanoviću, mislim da je on u teškoj situaciji u Foči, godinama se boreći protiv svih, tako da je moje lično mišljenje da je on bio ucjenjen od strane SDS-a za dodjelu ovog priznanja, jer SDS kontroliše većinu u Skupštini Foče, kaže za ** No links **/BLIN mrežu predsjednik Naše stranke Bojan Bajić.
Skupštinsku većinu u fočanskom parlamentu čine koalicija Socijalistička partija-Penzionerska stranka-Pokret za Foču 7 poslanika, SDS 5, PDP 4, SDA 1, SRS "Dr Vojislav Šešelj" 1 i Stranka "Radom za boljitak 1.
Nije tema, ali ako može komentar zelenog, vidi ih skupa :roll:

Skupština ima 31 poslanika, za većinu potrebno 16. Bez SDS-a imaju 14 poslanika. Mogao je Krsmanović ostati principijelan i otići sa vlasti. Alternativa je koalicija SNSD-a (9 poslanika) sa drugim strankama. Pitam se kako bi zvučalo Bošnjacima u Foči da je na vlasti stranka čiji lider u jednom trenutku kaže "neće nama suditi sudije muslimani". Možda gore od neke plakete dodijeljene za osnivanje fakulteta. U politici ponekad moraš biti pragmatičan. Iz mojih saznanja, za vrijeme Krsmanovića u Foči je postignut značajan pomak. Nažalost, zbog opšteg sivila to nije dovoljno i treba još mnogo raditi. Barem više nema međunacionalnig tenzija.

Inače, što se tiče odlikovanja Maksimoviću, pojava ovog lika je strašna i budi negativne uspomene kod svih normalnih građana. Nažalost, pravda je ponekad čudna i selektivna. Iako je moralno ovaj čovjek odgovoran za najgore stvari iz domena širenja nacionalne mržnje i netrpeljivosti, sud (Hag+BiH) za sada nije našao dokaze za procesuiranje.
Niko nije amnestiran i ratni zločini nikada ne zastarijevaju. Svi pojedinci moraju biti dostupni pravosudnim institucijama ako su nešto zgriješili, ali nije na nama da presuđujemo ljudima. Ratni zločin dokazuje se na sudu. Sud BiH postoji, Haški tribunal postoji i ja im dajem punu podršku, ali ako ljudi nisu osuđeni, nemojte da ih mi osuđujemo prije vremena - kazao je načelnik općine Foča Zdravko Krsmanović
Što se tiče još nekih plaketa, evo.
Jedinom sportisti iz Foče osvajaču olimpijske medalje, načelnik opštine Zdravko Krsmanović uručio je plaketu kao zaslužnom građaninu i ambasadoru Foče
- Imao sam zadovoljstvo da primim Jasnu Fazlić koja je, bez dileme, najbolji sportista u istoriji Foče. Njena želja da se vrati u Foču i da pomogne razvoj mladih sportista najbolje pokazuje o kakvoj se ličnosti radi- istakao je Krsmanović.
ex_libres

#3916 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ex_libres »

Banksy wrote:
prosperitet
U selu Jošanica kod Foče danas je služen parastos za 56 srpskih civila i vojnika, koje su 19. decembra 1992. godine na krsnu slavu Nikoljdan ubili pripadnici takozvane Armije BiH iz Goražda, pod komandom Zaima Imamovića.

Načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović podsjetio je da je, uprkos velikim žrtvama, a hrabrošću svih srpskih boraca i naroda, Foča hrabro odbranjena od neprijatelja na Nikoljdan 1992. godine.
Ubice su uvijek neprijatelji normalnih ljudi. Šta bi neko trebao ubice nazvati prijateljima?
I neprijatelji u ovom slučaju imaju ime i prezime, nije mislio da su neprijatelji cijeli Bošnjački narod.
Kako bi drugačije recimo Srebreničani mogli zvati one monstrume škorpione, Krstiće osim neprijateljima?

Ili možda misliš da Srbi uopšte nisu stradali, da ne smiju obilježavati stradanje? Možda misliš da bi Krsmanović trebao pasti na koljena, reći pljujte me, šutajte, ja koji nisam nijednim gestom učinio nažao nijednom građaninu Bošnjaku?

On je sasvim jasan bio u osudi zločina koji su činili pojedini pripadnici srpskog naroda prema pripadnicima Bošnjaka i Hrvata.
To je meni dovoljno da zatvorim ovu priču bez kraja. Sudovi će reći svoje.
ex_libres

#3917 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ex_libres »

Banksy
Da ne bi slučajno pomislio da sam advokat Krsmanovića, u jednom se mogu složiti sa tobom.
Ovakvo ponašanje sa fudbalerima je nedopustivo i to mora pod hitno izbaciti iz svog opusa, ako se hoće nametnuti kao proevropski orjentisan političar.

Ja se nadam da ćeš ovako dobronamjerno ukazivati i na raširenu bahatost vladajućih struktura, pa da zajedno gradimo bolje društvo.

Nego, odošmo previše u istoriju, treba razmišljati sada kako budućnost učiniti prosperitetnijom.
Imaš li prijedloga kako bi se koalicija Naša stranka-Nova socijalistička partija mogla nametnuti lijevo opredijeljinim građanima BiH?
Koju bi politiku trebali zastupati vezano za energetski sektor, zdravstvo, školstvo?
Suti i trpi

#3918 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Suti i trpi »

Suti i trpi wrote:
Banksy wrote:
Pedja Kojovic wrote:

Poštovani sugrađani,

Iako se ni meni ne svidjaju neke krkanske geste Zdravka Krsmanovica, ON JE TRENUTNO NAJBOLJE STO IMA RS. Zar nije bolje podrzati manje od veceg 'zla' (to cesto trube mnogi SDPeovci kada govore da je bolje podrzati narcisoidnog Zlatka nego korumpirane Tihica i Silajdzica))??

Nasa stranka je sa NSP usla u prirodnu koaliciju sto stvara klimu za normalizaciju odnosa medju narodima sto bi nam u konacnici moglo donjeti bolju buducnost... Ako nista, rjesili bi se ovih nacionalisticki trovaca koji konstantno generisu mrznju i tako truju nasu omladinu.

Prirodna koalicija NS i NSP ima puno vece sanse da napravi nesto konkretno za ovaj narod nego neke hibridne koalicije koje truju ovaj narod i koje radi sujeta ne mogu napraviti nista za ponizenog i obespravljenog covjeka.

Vidim da pojedini clanovi SDPa na sva usta pljuju NS. Da li to znaci da bi radije koaliciju formirali sa LOPOVSKIM SDA i SzBiH ili Fahrom, nego sa Nasom strankom? Valjda ne gajite iluzije da SDP moze sam formirati vlast... Niste mi nikako jasni, igrate neku peterostruku igru. NS je jasno porucila da NECE u koaliciju sa SDA, SzBiH i SBB!! A sta nam to porucuje SDP? Mislim da niko ne moze ni pretpostaviti sta oni zele... Ponekad pomislim da ni Zlatko ne zna sta zeli... :roll: :roll: ...
Banksy i drugi SDPovci mudro presutise...
ultima_palabra

#3919 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ultima_palabra »

@Banksy nije SDP-ovac, koliko ja pratim :D
Što se tiče pitanja, bojim se da je nemoguće koalirati sa nekim ko neće preći prag... mada bih volio da se varam :roll:
essex

#3920 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by essex »

Petit_Beurre wrote:
essex wrote:
neznam kako si se osjetio pozvan u moje drustvo, ja te samo pitao da li ti treba, mislim obicno se tvoja sorta voli umakati u tople tekucine...a kako si ti to protumacio kao poziv na caj sa muskarcima je jedna od misterije ovog foruma...da nije podsvjest pa ti nesto govori?
ex_libres

#3921 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ex_libres »

ultima_palabra wrote:@Banksy nije SDP-ovac, koliko ja pratim :D
Što se tiče pitanja, bojim se da je nemoguće koalirati sa nekim ko neće preći prag... mada bih volio da se varam :roll:

Sad si ti sretan, uljepšao si sebi dan time što si nama koji podržavamo koaliciju "zabio golčinu"?

E, kada se malo razloži detaljnije, nije sve tako loše.
Prvo, čak i anketa NDI pokazuje blizu 2% podrške, znači i po toj anketi još malo rada, upoznavanja ljudi sa novom političkom opcijom i hop, eto preko cenzusa. S tim da prosjek od 2% čine izborne jedinice i ona sa 4% i ona sa 0% podrške. Ova prva ima prolaz tj. obezbjedjuje se poslaničko mjesto. Ima tamo "neki" načelnik opštine, kako li je on napravio čudo?
Druga, jako bitna činjenica. U nacionalističkoj, sumornoj atmosferi koji stvaraju pojedini lideri stranaka i njihovi "sljedbenici", javno izrečen stav "normalnih" građana nije dobrodošao tj. čak može uzrokovati negativne posljedice u životu pojedinaca. Znamo da je većina ovih na vlasti sklona svim vrstama manipulacije i zloupotrebi informacija.
Tako da je u ovoj anketi veliki broj onih koji se ili nisu izjasnili, ili su slagali odgovor.
I još jedna stvar, mjesec dana je jako dug period. Svaku priliku koristim za ispipavanje pulsa građana, mislim da je ovom koalicijom stvorena jako pozitivna energija čiji efekti su više nezaustavljivi. Ljudima je dosta više destrukcije i mržnje, a pravu alternativu nudi ova koalicija.
Da te upoznam sa još jednom lijepom informacijom, na ovoj i sličnim temama spontano je uspostavljen kontakt ljudi koji podržavaju ovu opciju. Znači, nismo uopšte članovi nijedne od ove dvije stranke, ali spojio nas je interes za bolju budućnost. Zastupljeno je dosta mjesta iz cijele BiH, iz oba entiteta, mi komuniciramo. Osnova ovoga je dijalog, tolerancija, dogovor, jednostavno vizija budućnosti. I da, naravno da se ne slažemo oko svih pitanja, pojedinci smo (ni dva rođena brata nisu identična), ali se slažemo oko toga da želimo bolje prije svega sebi, a onda i cijelom društvu.
Zar to nije top vijest, "obične" građane ove zemlje, neke anonimuse spojila ideja ove koalicije!?
Pa kad smo mi ovako spontano počeli djelovati, šta li sprema ekipa iz koalicije? Vidiš da je moderator sve rjeđe na forumu, što znači da vjerovatno radi 24 sata dnevno.
Slab sam sa španskim, ali od sada posljednja riječ je na nama, dosta je ćutanja!
Na svaku provokaciju nedobronamjernih pojedinaca, odgovorićemo oštro sa argumentima.
Petit_Beurre

#3922 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Petit_Beurre »

essex wrote:
Petit_Beurre wrote:
essex wrote:
neznam kako si se osjetio pozvan u moje drustvo, ja te samo pitao da li ti treba, mislim obicno se tvoja sorta voli umakati u tople tekucine...a kako si ti to protumacio kao poziv na caj sa muskarcima je jedna od misterije ovog foruma...da nije podsvjest pa ti nesto govori?
:lol: :lol: :lol: dobro je, položio si. Taman toliko mi je i trebalo :lol: :lol:
klixober

#3923 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by klixober »

Suti i trpi wrote:
Banksy wrote:
Pedja Kojovic wrote:

Poštovani sugrađani,

Ti ocito ne poznajes politiku,tj. osnovu kako se uspostavlja vlast.Nije bitno s kim se hoce u koaliciju,vec izborni rezultat odreduje s kim se moze u koaliciju.NS nece dobiti ni priblizno dovoljno glasova da bi bili potencijalni partner za formiranje vlasti u entitetu ili drzavi.Obzirom da ce SDP,siguran sam,dobiti najvise glasova,cak ni ukljucivanje LDS,GDS i slicnih strankica ne bi bilo dovoljno za formiranje vlasti u Federaciji.Na drzavnom nivou opet se mora s nekim u koaliciju iz drugog entiteta,a do gradana je drugog entiteta kome ce dati najvise glasova.
Suti i trpi

#3924 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Suti i trpi »

komeba wrote:Ti ocito ne poznajes politiku,tj. osnovu kako se uspostavlja vlast.Nije bitno s kim se hoce u koaliciju,vec izborni rezultat odreduje s kim se moze u koaliciju.NS nece dobiti ni priblizno dovoljno glasova da bi bili potencijalni partner za formiranje vlasti u entitetu ili drzavi.Obzirom da ce SDP,siguran sam,dobiti najvise glasova,cak ni ukljucivanje LDS,GDS i slicnih strankica ne bi bilo dovoljno za formiranje vlasti u Federaciji.Na drzavnom nivou opet se mora s nekim u koaliciju iz drugog entiteta,a do gradana je drugog entiteta kome ce dati najvise glasova.
Pa kako ce dobiti glasove kada se cini SVE da se ljudima ubije volja za glasanjem... Citajuci komentare na ovoj temi, mnogi apstinenti ce pomisliti... 'Svi su oni isti, bolje izabrati poznato nego nepoznato zlo'. Mnogi simpatizeri SDPa su neuporedivo aktivniji na ovoj nego na temama o SDA i SzBiH. Sta to treba znaciti? Na osnovu toga sticem utisak da bi simpatizeri SDPa svoju stranku radije vidjeli u koaliciji sa SDA i SzBiH.

Meni SDP nije draga stranka, ali mi ne pada na pamet da pljujem po njima kada nemam dovoljno pljuvacke ni za SDA i SzBiH. Volio bih vidjeti koaliciju SDP i NS, iako mi se ne svidjaju mnoge stvari u SDPu. Ali, bolje nemamo, bolje i to nego vlast u kojoj ce ucestvovati SDA i SzBiH.

Dobro, na drzavnom nivou se ne biraju koalicioni partneri, dobije sta te zapadne... A entitet? Sa kime bi tu mogo SDP? Previse mudruju za moj ukus... Ali, takva je politika, nisu nista bolji, a ni gori od vecine drugih.

Kada bi NS usla u koaliciju sa SDA i SzBiH ja im vise nikada ne bih dao glas.
Pedja Kojovic

#3925 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Forumasi

Ukoliko ste glasaci SDP-a ili Nase stranke ja vas molim da se ne prepucavate medjusobno.
I SDP i Nasa stranka se slazu da je krucijalno, da je najvaznije, 3. oktobra skinuti sadasnju vlast.
Energiju koja se trosi na medjusobne obracune treba usmjeriti prema tom, zajednickom, cilju.
Opasnost da sadasnji vlastodrsci ostanu na vlasti jos cetiri godine i dovrse pljacku prirodnih resursa prevazilazi
vaznost ideoloskih razlika izmedju SDP-a i NS-a.

p.k.
Locked