Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Ratarka

#3901 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima1 wrote:Raratko vjeruj mi ja ne bih krecila na ovoj dozi vlage u zraku vani.Ima li jos ko glavobolje,snizen pritisak kao ja? :sad:
ma nemam ja mira, ko ce cekat sunce, kad dodje idem u bascu, dakle proces pocela, sad nema nazad :D
kod nas su dva visokotlakasa, jedan poluvisoki, dva puberteta, tako da ti slabo mogu pomoci oko toga :S
Senći

#3902 Re: Bášča

Post by Senći »

Ratarkaaa hvala na onom receptu za kljukušu/zeljanik. Danas mi Hanuma pravila i to sa taze žarom, što ti reče mlatili ko kolače, samo zaboravila stavit onu šoljicu ulja, ali opet je bilo ukusno bijeli luk je bio obavezan :thumbup:
Ratarka

#3903 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Senći wrote:Ratarkaaa hvala na onom receptu za kljukušu/zeljanik. Danas mi Hanuma pravila i to sa taze žarom, što ti reče mlatili ko kolače, samo zaboravila stavit onu šoljicu ulja, ali opet je bilo ukusno bijeli luk je bio obavezan :thumbup:
bas si me obradovo, hvala na povjerenju :) :) :)
kerima1

#3904 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Senći wrote:Ratarkaaa hvala na onom receptu za kljukušu/zeljanik. Danas mi Hanuma pravila i to sa taze žarom, što ti reče mlatili ko kolače, samo zaboravila stavit onu šoljicu ulja, ali opet je bilo ukusno bijeli luk je bio obavezan :thumbup:
Ujagmi ti prije mene,ja cekam da se mlijeko ukisne pa cu onda :lol: Bas mi drago da je extra :thumbup:
kerima1

#3905 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Ratarka wrote:
kerima1 wrote:Raratko vjeruj mi ja ne bih krecila na ovoj dozi vlage u zraku vani.Ima li jos ko glavobolje,snizen pritisak kao ja? :sad:
ma nemam ja mira, ko ce cekat sunce, kad dodje idem u bascu, dakle proces pocela, sad nema nazad :D
kod nas su dva visokotlakasa, jedan poluvisoki, dva puberteta, tako da ti slabo mogu pomoci oko toga :S
Imam i ja tih napasti(tri komada) dignu tlak i kad je vani extra vrijeme. :D
Ratarka

#3906 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima1 wrote:
Ratarka wrote:
Imam i ja tih napasti(tri komada) dignu tlak i kad je vani extra vrijeme. :D
ja o tlaku, ona o napastima...ccc, zene :D ;-)
neeego, ja sam danas sve sem ona tri feferona sto mi je mumin naredio da ne diram izbacila na balkon (krecim jelte) u onaj mini plastenik, imaju li sansu bar za njivu? prilicno su im svijetli listici i nekako nikako ne lice na one (velicinom) koje je dado postao, pa se pitam gdje sam pogrijesila?
bizet

#3907 Re: Bášča

Post by bizet »

vrtlar wrote:
flag wrote:
vrtlar wrote: kad budes krecila vocke uzmi stajsko djubrivo stavi u vodu koliko ti treba za vocke i dobro izmuti i sacekaj koji dan i ponovo izmjesaj i procijedi i u tu vodu potopi krec.I sa dobivenom tecnoscu kreci vocke ujedno ih stitis i dajes hranu. Mozes i da u krec stavis djubrivo i sacekas i procijedi i kreci
Druže vrtlaru što nisi ovo boldirano prošle sedmice napisao, kada sam zavario kreč... U subotu sam iskoristio onih par sati bez kiše i okrečio voćke (napokon).
hocete mi objasniti zbog cega je dobro mijesati stajsko djubre sa krecom?
razmisljam krec je tu da otjera insekte i sitne glodare, a djubre ce ih samo privuci...uz to koliko krec "ubija" sastojke djubreta...meni zvuci bolje nagnojiti zemlju djubretom, a krecem ih okreciti...voljela bih pojasnjenje zasto je spoj ovo dvoje dobar i cemu mazanje djubreta po kori stabla (razrijedjenog djubreta) kad vocka uzima hranjive tvari iz zemlje preko korijena, ne preko kore

eh kad smo kod krecenja vocki u vrtlarici ovaj vikend ona svoje vocke ne kreci, barem nije spomenula krec, nego nalijepi neku traku koja je navodno bio, ona to garat zna, te je profesihe, koja tjera inesekte....princip jednostavan, kao zalijepois delotep, jedino se traka mora zamiheniti kad se ova potrosi...e sad nije rekla koliko dugo traka moze trajati...a mene zanima da li se neko od vas susreo sa ovim trakama?...koliko kostaju i koliki je ucinak?
bizet

#3908 Re: Bášča

Post by bizet »

izvinjavam se zbog kucanih gresaka, ne mogu ih ispraviti, jer kad uradim edit te zadnje redove ne vidim, pa ih ne mogu ni prepravljati
Senći

#3909 Re: Bášča

Post by Senći »

bizet wrote:hocete mi objasniti zbog cega je dobro mijesati stajsko djubre sa krecom?
razmisljam krec je tu da otjera insekte i sitne glodare, a djubre ce ih samo privuci...uz to koliko krec "ubija" sastojke djubreta...meni zvuci bolje nagnojiti zemlju djubretom, a krecem ih okreciti...voljela bih pojasnjenje zasto je spoj ovo dvoje dobar i cemu mazanje djubreta po kori stabla (razrijedjenog djubreta) kad vocka uzima hranjive tvari iz zemlje preko korijena, ne preko kore

eh kad smo kod krecenja vocki u vrtlarici ovaj vikend ona svoje vocke ne kreci, barem nije spomenula krec, nego nalijepi neku traku koja je navodno bio, ona to garat zna, te je profesihe, koja tjera inesekte....princip jednostavan, kao zalijepois delotep, jedino se traka mora zamiheniti kad se ova potrosi...e sad nije rekla koliko dugo traka moze trajati...a mene zanima da li se neko od vas susreo sa ovim trakama?...koliko kostaju i koliki je ucinak?
Slažem se s tobom čemu stajsko đubrivo u krečenju evo šta stručnjaci kažu:

Krečenje voćaka kao vid zaštite

Mnogi uopće ne znaju zašto se debla voćaka premazuju krečom. Neupućeni misle da se radi o uljepšavanju, pa tako debla premazuju tek u proljeće. Ali pravo vrijeme za obijeliti voćke je upravo sada, u jesen. Debla voćaka premazujemo kako bismo spriječili naglo zagrijavanje pod utjecajem sunčevih zraka. Naime, nakon niskih temperatura, koje uz tlo znaju biti i nekoliko stepeni niže nego u meteorološkoj kućici (2 m), jutarnje zrake sunca naglo zagrijavaju deblo. Zagrijavanjem debla dolazi do širenja dubljih dijelova tkiva, koje ne prati širenje kore te ona puca. Ovu pojavu nazivamo mrazopuc. Na mjestima gdje se kora raspukla naseljavaju se uzročnici truljenja i takve rane teško zacjeljuju. Kako bismo spriječili pojavu mrazopuca, debla i račvište grana treba premazati smjesom svijetle boje što odbija sunčeve zrake, koju ćete napraviti po sljedećoj recepturi:

• 5 kg gašenog ili hidratiziranog kreča

• 0,5 kg močivog sumpora

• 0,5 kg kuhinjske soli

• Voda

Sastojke je potrebno dobro izmiješati i dodati toliko vode da se dobije žitka smjesa koja se da nanositi četkom ili većim kistom. Prije premazivanja dobro je da smjesa odstoji 24 sata kako bi bolje prianjala na koru. Močivi sumpor uništava štetne gljivice na kori i odbija štetnike. Sol daje ljepljivost smjesi. Preporučujemo korištenje gašenog kreča (prodaje se u plastičnim kantama) jer se smjesa mnogo bolje drži na kori nego ona pripremljena od hidratiziranog kreča (kreča u vrećama).

Debla voćaka premažite od zemlje pa sve do iznad račvišta grana. Naime, mjesto gdje grane izlaze iz debla osobito je osjetljivo na mrazopuc. Marelice su posebno osjetljive na pucanje kore pa ukoliko ih ne obijelite značajno smanjujete šanse da opstanu dulji niz godina. Ukoliko na deblima zamijetite pojavu pucanja kore, takve rane je dobro očistiti od trule kore sve do zdravog tkiva i zatim premazati gustom otopinom modre galice.
vrtlar

#3910 Re: Bášča

Post by vrtlar »

bizet wrote:

hocete mi objasniti zbog cega je dobro mijesati stajsko djubre sa krecom?

Zbog azota i krec nece unistiti azot. A zasto zene mazu kremu po licu. :mrgreen: :D A za trake imas ih u dvije boje plava i zuta koje privlace stetne insekte.Negdje na temi sam pisao o tome koje boje privlace inskete i nacin na koji se koriste pa ako te interesuje kopiracu ti.
bizet

#3911 Re: Bášča

Post by bizet »

@vrtlaru, znaci trake nisu da otjeraju insekte...meni se ucinilo da je ona rekla da tjeraju insekte i traka u emiisiji je bila providna...ali prvi put cujem za trake na vockama....upotrebljava li ih iko od vas?...dakle ti krecis sa razmucenim stajskim djubretom?

nisam znala da se vocke ustvari stite od sunca @Senci, kod mene je mala kruska zimnjaca sva ispucala...to su pravo duboke pukotine na malom i tankom stablu da vjerujem joj vise nema pomoci...prosle godine je dala 1 krusku (to su one velike tvrde krusku sto stoje u sijenu preko zime)...mislim da joj nema pomoci i da je gotova :(
pitala sam se odakle joj tolike pukotine na kori, bas duboke...imamo starih sljiva, ali nijednoj kora nije tako ispucala kao ovoj kruskici....ma ako Bog da treba jos jedna tura mladih vocki naredne godine, a ove stare je vakat posijeci

nisam znala da je vec gotovi krec bolji od onog "obicnog"...eto mene svekrva nauci da nista nije bolje nego kad sam zamutis krec, nekakvo vrenje je njoj bitno i uvijek krecimo u prolhece...ona je ove godine jos prije par sedmica kad je uhvatila par dana bez kisa okrecila vocke...ali sad sam pametnija :)...moracu i ovaj recept sa dodatkom sumpora i soli prepisati
bizet

#3912 Re: Bášča

Post by bizet »

vrtlar
Zbog azota i krec nece unistiti azot. A zasto zene mazu kremu po licu. :mrgreen: :D A za trake imas ih u dvije boje plava i zuta koje privlace stetne insekte.Negdje na temi sam pisao o tome koje boje privlace inskete i nacin na koji se koriste pa ako te interesuje kopiracu ti.
hajde bolje ikad nego nikad :)
Senći

#3913 Re: Bášča

Post by Senći »

Bizet pa u pravu ti je svekrva i ona ti priča o gašenom kreču to je onaj u komadima pa se u buretu stave komadi i nalije se oprezno voda, poslije vrenja se uzima i mješa po potrebi sa ostalim dodatcima i to je to.
bizet

#3914 Re: Bášča

Post by bizet »

kad sam procitala upitam je koji je koji krec...ona veli da kupuje krec u komadima i ja to ne pivezah sa krecem u kantama,nego sa tim u vrecama...eto meni tako bilo logicno...kanta, razmuceni, vreca, sam sebi muti
no dobro, danas izgleda sve moram dva puta procitati, sta bi sad
Ratarka

#3915 Re: Bášča

Post by Ratarka »

pitanje, za sve iskusne, a mumin ce se sigurno obradovati, ovaj "produkt" je njegov omiljeni fah :)
dobila sam jedan feferon, zuti, velicine pola malog prsta, skupio se jer je osusen nekad jesenas, kako da izvadim iz njega sjeme i posijem? negdje je pisalo (ali ne mogu da nadjem) da neku ovojnicu treba ukloniti sa sjemenke.... kako bih uopste mogla naci o kakvom feferonu je rijec, ideja?
CvjetnaOaza

#3916 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Bizet, traka koja se stavlja oko stabala voća i drveća je ljepljiva traka ("tutkalo"). S njom se sprečava da se gusjenice, mravi, lisne uši i ostali štetnici popnu na drvo. Trake je najbolje stavljati u oktobru, jer već u rano proljeće sprječavaju da se mravi penju na drvo. Ako je jesen topla ženke lisnih ušiju se penju na drvo da polože jaja (svaka ženka položi 200 do 300 jaja). Pošto nemaju krila moraju puzati na drvo i tako ostanu zaljepljene na traci :-D .
Ratarka

#3917 Re: Bášča

Post by Ratarka »

CvjetnaOaza wrote:Bizet, traka koja se stavlja oko stabala voća i drveća je ljepljiva traka ("tutkalo"). S njom se sprečava da se gusjenice, mravi, lisne uši i ostali štetnici popnu na drvo. Trake je najbolje stavljati u oktobru, jer već u rano proljeće sprječavaju da se mravi penju na drvo. Ako je jesen topla ženke lisnih ušiju se penju na drvo da polože jaja (svaka ženka položi 200 do 300 jaja). Pošto nemaju krila moraju puzati na drvo i tako ostanu zaljepljene na traci :-D .
mozda je off topic, ali - zar tutkalo nije ljepilo za drvo? ako jeste onda tehnicki mogu bilo kakve trake da se umoce u obicno tutkalo i pofrljataju po stablu... a ako nije onda nikom nista
CvjetnaOaza

#3918 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Postoje različite vrste ljepila koje se koristi za trake, a samo je jedna vrsta se upotrebljava direktno na stablo. To ljepilo izgleda kao tutkalo, pa sam zato napisala tutkalo. Moja greška :-? , ne znam je li im isti sastav.
bizet

#3919 Re: Bášča

Post by bizet »

http://www.bioteh.si/index.php?p=articl ... =0&lang=hr

evo to je bila ovakva traka
CvijetnaOaza, ma to je to...svi pricamo izgleda o istom

nego, je li koristi neko od vas ove trake?...zanima me ucinkovitost...da li u slucaju koristenja ovih traka otpada krecenje ili je kombinacija ovo dvoje prava dobitna?
CvjetnaOaza

#3920 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Mi ne krečimo stabla, moj muž stavlja ove trake. Ne mogu ništa napisati o tome koliko pomažu. Mi imamo puno stabala jabuka, 3 velika stabla trešnji, kajsiju, kruške, šljive i svake godine sve dobro rodi. Jedino što nemamo pod kontrolom je mlada sadnica kajsije. Svake godine joj lišće oboli. Moram malo proučiti šta je u pitanju. Pretpostavljam da je to gljivično oboljenje, pa se s trakom ne može spriječiti.
CvjetnaOaza

#3921 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

"Ne mogu napisati koliko koriste trake" sam napisala, jer ih od početka koristimo, pa ne znam kako bi bilo bez njih.
kerima1

#3922 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Ratarko hvla na receptu jako fina i zdrava pita. :thumbup:
Ako moze jos kakav recept od zelja?
zijad_e

#3923 Re: Bášča

Post by zijad_e »

emirolini wrote:Evo i slika, sjetio se da imam ali je od 20tog Maja. To je taj paradajz u bijelim kantama ( za lakse nosanje kada bude zima ).

Image

Kupljen je u Budimpesti na sajmu jos prosle godine pa je cekao sadnju za ovu godinu. Ne znam da li ima gdje kod nas, bio sam skeptik oko "drvo" ali vec sad pokazuje znakove da je puno puno deblje nego obicno stablo paradajza bas kako stoji u upustvu.
"emirolini" Sta bi sa paradajzom od prosle godine jesi li ga uspio sacuvati i sta mislis o njemu kakav je?
Ratarka

#3924 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima1 wrote:Ratarko hvla na receptu jako fina i zdrava pita. :thumbup:
Ako moze jos kakav recept od zelja?
super, bas mi je drago, sad imas rjesenje kako da jedes zelenjavo a da ti se svidja :-)

evo jos jedan, to djeca vole:
lazanje sa piletinom i spinatom/blitvom (kelj je bio neki dan, odusevljenje je nesto manje, sa prasom sve isto samo bez luka):
1.lazanje (ja ih pravim sama po sistemu tjestenine za jeriscev pilav ili prosto napravim obicne palacinke, ne kupujem to)
2.fil: na malo putera izdinstati sitno sjeckan luk, piletinu na sitne komadicke i zaciniti po zelji (so, biber, kurkuma, bijeli luk); na tako izdinstano staviti spinata koliko imas, samo malo rukama nakidano, neka se sparusi; zaliti sa pola litra besamel sosa, prokuhati
3. besamel: na 2 kasike putera lagano uprziti brasna koliko puter apsorbuje, na to polako sipati 1,5l mlijeka (onog iz kese), mjesati onom zicom za kolace dok se ne zgusne. posoliti i dodati muskatnog orascica
e sad redas, prvo stavi na dno posude (dublje) malo sosa (da se ne zalijepe lazanje), onda red lazanja koje odaberes, (ako su kupovne nemoj ih kuhati bez obzira sta pise na uputstvu samo vise besamela po njima prelij), pa kutljaca besamela, pa sos. tako dok sve ne potrosis, na kraju neka bude besamel, bez sosa. ubacis u vrelu rernu 10 min, ako ti je jaka rerna pokrij ovlas folijom da ne plane besamel. ovamo naribas puno zutog sira (nafatas ostataka po frizideru, ubacim sve koje nadjem, ukljucujuci slane, dimljene...), izvadis iz rerne pospes tim sirom i vratis u rernu jos 15 min ali smanji na 180. iskljuci i neka miruju pola sata
prijatno :)
hrastov žižak

#3925 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

danas posijo krompir i rotkvicu. špinata ima ko blata, luk lijepo raste, grašak sav niko, mrkva nikla, uglavnom lijepo napreduje s obzirom na dugu zimu.
Post Reply