Snajperisti u Sarajevu..
-
Kataklinger
#3901 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ovo već ima smisla. Ali čitavo vrijeme se potenciralo da je pucano s bližeg nebodera te je od njega mjerena udaljenost do mjesta ubistva, nekih 950m. A na ovoj drugoj slici se vidi da je to zapravo bilo više od kilometar. Dozer, pošto si ti edukovan na ovom polju, da te pitam. Da li znaš možda s kojim oružjem je pucano? Kalibar, brzina metka? Koliko je otprilike trebalo vremena da metak stigne do mete? I da li je postojala teoretska šansa da, npr. ako se čovjek u trenutku pucnja trzne od straha i pomjeri recimo za 5-10cm, da ga metak profula, jer je metak sporiji od zvuka?
-
zigson
#3902 Re: Snajperisti u Sarajevu..
zar nije da te prvo pogodi metak pa onda tek cujes zvuk sa ove udaljenosti ?Kataklinger wrote:Ovo već ima smisla. Ali čitavo vrijeme se potenciralo da je pucano s bližeg nebodera te je od njega mjerena udaljenost do mjesta ubistva, nekih 950m. A na ovoj drugoj slici se vidi da je to zapravo bilo više od kilometar. Dozer, pošto si ti edukovan na ovom polju, da te pitam. Da li znaš možda s kojim oružjem je pucano? Kalibar, brzina metka? Koliko je otprilike trebalo vremena da metak stigne do mete? I da li je postojala teoretska šansa da, npr. ako se čovjek u trenutku pucnja trzne od straha i pomjeri recimo za 5-10cm, da ga metak profula, jer je metak sporiji od zvuka?
- exliberal-ex
#3903 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Jel moze neko da ode pa da uslika sa te lokacije prema Grbavici ??
Zar je toliko tesko
Zar je toliko tesko
-
trocadero
#3904 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Snimak kamerom sa druge stane ulice.Na 1.03 covjek koji je pogodjen u nogu.
- Nekako s proljeća
#3905 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Bravo @trokadero
Na 1:20 se u predjelu malo iznad srca vidi tufer na tijelu, lica koje po cipelama i pantalonama liči na civila Šeremeta. Na 1:41 desno je Edin.
Na 1:20 se u predjelu malo iznad srca vidi tufer na tijelu, lica koje po cipelama i pantalonama liči na civila Šeremeta. Na 1:41 desno je Edin.
-
Ripicipi
#3906 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Sad imas onaj display scc-a, mislim da on sada pokriva taj ugao, tj. neboder na Grbavici.exliberal-ex wrote:Jel moze neko da ode pa da uslika sa te lokacije prema Grbavici ??
Zar je toliko tesko
- karanana
#3907 Re: Snajperisti u Sarajevu..
a jel mogao biti pogodjen iskosa tamo negdje s trebevica lijevo od skenderije?
preko doma sindikata recimo. ne znam da li postavljeni kontejneri pokrivaju taj cosak.
preko doma sindikata recimo. ne znam da li postavljeni kontejneri pokrivaju taj cosak.
-
trocadero
#3908 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Moguce ,ali on je bez cipela unesen u auto. Ko je Edin?Nekako s proljeća wrote:Bravo @trokadero
- exliberal-ex
#3909 Re: Snajperisti u Sarajevu..
karanana wrote:a jel mogao biti pogodjen iskosa tamo negdje s trebevica lijevo od skenderije?
Ma jok, ovo je bilo skroz pokriveno sa te strane, em kontejneri em knjizara.
Koliko me sjecanje sluzi samo se vrh bjelog nebodera vidio I nikad nije sa te strane pucano do pred kraj.
Malo je bas podaleko za pojedinacnu paljbu, da je upucan sijac pa sa njim opleti...opet nije mi bilo jasno da je neko mogao pucat sa bjelog nebodera a puno IV snajperskih timova?
-
Kataklinger
#3910 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Meni nije jasno kako ljudi sasvim opušteno prelaze raskrsnicu M.Tita i Alipašine, ono bez žurbe i straha, bar na onom prvom postavljenom videu gdje je čovjek ubijen. Na početku videa se vidi kako non'šalantno prelazi ulicu sa aktovkom. A kao što neko spomenu, zar nije bilo veće opasnosti od strane Trebevića? Ipak je s te strane Skenderija i pomenuta raskrsnica kao na dlanu.
Last edited by Kataklinger on 25/01/2016 22:42, edited 1 time in total.
-
Kataklinger
#3911 Re: Snajperisti u Sarajevu..
zigson wrote: zar nije da te prvo pogodi metak pa onda tek cujes zvuk sa ove udaljenosti ?
Zato sam i pitao Dozera koja je puška, kalibar i prosječna brzina metka za ove vremenske uslove. Ako je veća od cca 340 m/s kolika je prosječna brzina zvuka, onda vrijedi to što si naveo.
- karanana
#3912 Re: Snajperisti u Sarajevu..
pa eno napiso je dozer da je zrno letilo manje od dvije sekunde.
-
Kataklinger
#3913 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Onda je bilo brže od zvuka. Jer na ovoj daljini bi zvuk po prosječnoj brzini, putovao cca 3s.karanana wrote:pa eno napiso je dozer da je zrno letilo manje od dvije sekunde.
- Nekako s proljeća
#3914 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ma jašta je, opasnost je dolazila iz pravca nebodera sa Grbavice.
- karanana
#3915 Re: Snajperisti u Sarajevu..
sad je sigurno da jeste sa nebodera.
pa nema 50 metara od vrazove i ovog transportera do knjizare. ako je normalno gadjo vrazovu, onda je mogo i 50 metara dalje.
pa nema 50 metara od vrazove i ovog transportera do knjizare. ako je normalno gadjo vrazovu, onda je mogo i 50 metara dalje.
- Nekako s proljeća
#3916 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ma evo ga pogodak k'o suza... na 0:30.
- Nekako s proljeća
-
Seawolf
#3918 Re: Snajperisti u Sarajevu..
@Dozer, izvini što moram primijetiti nešto što niti ti, niti bilo ko drugi od forumaša nije, a to je da nišanska linija onako kako si je ti ucrtao na gornjem isječku iz Google Earth-a ne prolazi između zgrada I.V-a i Parlamenta, nego kroz zgradu I.V-a. To će se puno lakše vidjeti, ako se isključi opcija 3D prikaza objekata u Google Earth-u.Dozer wrote:Stani gdje je stajao kamion, i vidjeces da je opticka vidljivost s nebodera, s krajnjih prozora i izmedju I.V i Skupstine, taman dovoljna da se tuda provuce metak.
Ovo je ta linija vatre (pucano je s drugog, daljeg nebodera, a ne s prvog i blizeg I.V.):
Stoga mislim da bi najispravnije bilo da se složimo da je nesretni inženjer Šeremet pogođen zrnom koji je ispalio snajperista iz prvog po redu nebodera u Lenjinovoj ulici, sa jednog od pet-šest najviših spratova, a koje je doletjelo putanjom iznad zgrade Parlamenta i iznad francuskog VAB-a, parkiranog na uglu Vrazove.
Zrno je, s obzirom na karakter rane, bilo prečnika između 7,5 i 8 mm, ali najvjerovatnije ispaljeno iz oružja balistički "kvalitetnijeg" kalibra od onih uobičajenih za snajpersko djelovanje u našem ratu (7,9x57mm/PASP, 7,62x54Rmm/SVD ili 7,62x51mm), najvjerovatnije kalibra .300 Winchester Magnum (7,62x67mm).
Naravno, to je samo moje laičko mišljenje.
-
Ripicipi
#3919 Re: Snajperisti u Sarajevu..
I moje misljenje od pocetka je da je sa prvog nebodera pucao preko Parlamenta bez ikakvih problema.Seawolf wrote:@Dozer, izvini što moram primijetiti nešto što niti ti, niti bilo ko drugi od forumaša nije, a to je da nišanska linija onako kako si je ti ucrtao na gornjem isječku iz Google Earth-a ne prolazi između zgrada I.V-a i Parlamenta, nego kroz zgradu I.V-a. To će se puno lakše vidjeti, ako se isključi opcija 3D prikaza objekata u Google Earth-u.Dozer wrote:Stani gdje je stajao kamion, i vidjeces da je opticka vidljivost s nebodera, s krajnjih prozora i izmedju I.V i Skupstine, taman dovoljna da se tuda provuce metak.
Ovo je ta linija vatre (pucano je s drugog, daljeg nebodera, a ne s prvog i blizeg I.V.):
Stoga mislim da bi najispravnije bilo da se složimo da je nesretni inženjer Šeremet pogođen zrnom koji je ispalio snajperista iz prvog po redu nebodera u Lenjinovoj ulici, sa jednog od pet-šest najviših spratova, a koje je doletjelo putanjom iznad zgrade Parlamenta i iznad francuskog VAB-a, parkiranog na uglu Vrazove.
Zrno je, s obzirom na karakter rane, bilo prečnika između 7,5 i 8 mm, ali najvjerovatnije ispaljeno iz oružja balistički "kvalitetnijeg" kalibra od onih uobičajenih za snajpersko djelovanje u našem ratu (7,9x57mm/PASP, 7,62x54Rmm/SVD ili 7,62x51mm), najvjerovatnije kalibra .300 Winchester Magnum (7,62x67mm).
Naravno, to je samo moje laičko mišljenje.
- Dozer
#3920 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Prvi neboder je previse uvucen u Grbavicu i s njega nema ugla za opticku vidljivost i nisansku liniju na mjesto pogotka, jer mu smeta spic zgrada na ostrvu izmedju dvije ceste (M.D.).
-
Ripicipi
#3921 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Na ovoj slici se i ne cini da je morao pucati preko zgrade, cist mu je vidik.Dozer wrote:Prvi neboder je previse uvucen u Grbavicu i s njega nema ugla za opticku vidljivost i nisansku liniju na mjesto pogotka, jer mu smeta spic zgrada na ostrvu izmedju dvije ceste (M.D.).
Ako ledjima ides ravno prema Vrazovoj, doci ces otprilike na ono mjesto.

Evo sada sam provjerio i na Google Earth-u i prava linija sa prvog nebodera do Vrazove ne prelazi preko nijednog krova osim Parlamenta.
Ide skoro sredinom ulice
- Dozer
#3922 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ovo gore je DRUGI neboder, ne prvi. A cak i s njega nema prave linije PREKO PARLAMENTA jer je ocigledno nizi od zgrade Parlamenta, pa samim tim se nije moglo pucati preko nje.
Dakle, gledano s mjesta gdje je pogodjen onaj s aktovkom, prvi neboder se uopste ne vidi jer ga potpuno zaklanja Parlament od kojeg je neboder udaljen oko 350m i uvucen je previse u lijevu stranu (ovaj vidljivi, drugi, je od Parlamenta udaljen oko 450m), a visina i udaljenost od Parlamenta i prvog i drugog uzrokuju da s njih ne postoji vizuelna linija kojom bi se pucalo preko zgrade Parlamenta.
Takodjer, neboder koji se vidi na gornjoj slici je, jos jednom, drugi po redu, ne prvi. Prvi se uopste nije vidio i ne vidi jer je bio potpuno pokriven zgradom Parlamenta, a i sada se pogotovo ne vidi jer ga pokriva i spic SCC-a. Ovo mozete skontati kada ulazite u raskrsnicu na M. Dvoru i kada kroz procjep izmedju Parlamenta i I.V. vidite da lijevo postoji jos jedan neboder (prvi), koji se do tog momenta uopste ne vidi, a pogotovo se od Vrazove nikako ne vidi
Ovo dole nije putanja kojom je pucano.

To je ona koju sam postavio gore, s drugog nebodera.
@Seawolf
Nije do 3D, znam za ta moguca iskrivaljvanja radi toga, no sikiriki. 3D ovdje dodaje samo sjenu, i to iza zgrade I.V., prema Vojnoj bonici, tako da je putanja koju sam ucrtao OK.
Ali, evo i slika iz 2002. Satelit je bio blize uglu od 90 stepeni i zgrade izgledaju najblize pticijoj perspektivi. Na gornjoj ima malo nagiba prema desno i dole, radi ugla iz kojeg je satelit slikao, pa se ne moze steci ispravna vizura. Na ovoj je sasvim dobro vidljivo.

Dakle, gledano s mjesta gdje je pogodjen onaj s aktovkom, prvi neboder se uopste ne vidi jer ga potpuno zaklanja Parlament od kojeg je neboder udaljen oko 350m i uvucen je previse u lijevu stranu (ovaj vidljivi, drugi, je od Parlamenta udaljen oko 450m), a visina i udaljenost od Parlamenta i prvog i drugog uzrokuju da s njih ne postoji vizuelna linija kojom bi se pucalo preko zgrade Parlamenta.
Takodjer, neboder koji se vidi na gornjoj slici je, jos jednom, drugi po redu, ne prvi. Prvi se uopste nije vidio i ne vidi jer je bio potpuno pokriven zgradom Parlamenta, a i sada se pogotovo ne vidi jer ga pokriva i spic SCC-a. Ovo mozete skontati kada ulazite u raskrsnicu na M. Dvoru i kada kroz procjep izmedju Parlamenta i I.V. vidite da lijevo postoji jos jedan neboder (prvi), koji se do tog momenta uopste ne vidi, a pogotovo se od Vrazove nikako ne vidi
Ovo dole nije putanja kojom je pucano.

To je ona koju sam postavio gore, s drugog nebodera.
@Seawolf
Nije do 3D, znam za ta moguca iskrivaljvanja radi toga, no sikiriki. 3D ovdje dodaje samo sjenu, i to iza zgrade I.V., prema Vojnoj bonici, tako da je putanja koju sam ucrtao OK.
Ali, evo i slika iz 2002. Satelit je bio blize uglu od 90 stepeni i zgrade izgledaju najblize pticijoj perspektivi. Na gornjoj ima malo nagiba prema desno i dole, radi ugla iz kojeg je satelit slikao, pa se ne moze steci ispravna vizura. Na ovoj je sasvim dobro vidljivo.

-
Ripicipi
#3923 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Mozda si ti sve ostalo u pravu, ali to da je zgrada Parlamenta visocija od nebodera na Grbavici, e to nisi sigurno.
Neboder na Grbavici je haman duplo visociji od Parlamenta
Parlament (lijeva zgrada)

Neboder

Neboder na Grbavici je haman duplo visociji od Parlamenta

Neboder

- karanana
#3924 Re: Snajperisti u Sarajevu..
mislim da visina parlamenta nije upitna ako govorimo o pucanju sa prvog nebodera. problematicnije je to da li bi sa prvog nebodera, zbog uvučenosti, imao pregled uz titovu jer bi mu smetala zgrada/poluostrvo gdje se cesta za grad i ilidzu razdvaja i gdje je prije bila ja mislim posta a sada nova banka.
- Dozer
#3925 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ripicipi wrote:
OK. Pokazi mi na ovoj slici gdje vidis prvi neboder
Moras imati u vidu perspektive iz razlicitih daljina i uglova. Nije isto gledati Vrazovu s nebodera, ispred kojeg je Parlament na 350m, i neboder iz Vrazove od koje je Parlament udaljen 600m
Dobijes potpuno razlicite uglove vidljivosti, a samim tim i velicina vidnog polja je razlicita za 50%, zavisno od strane s koje se sta gleda.
Ciljna tacka, kod Vrazove, je dosta niza od polazne tacke metka (neboder). I kada pogledas pticiju perspektivu, vise je nego jasno da se s prvog nebodera ne vidi nista iza zgrade Parlamenta. Cak to i tvoja slika potvrdjuje, a i ona gornja, slikana od Vrazove, tj. ova:

Pogledaj desnu sliku. Vidis li igdje neboder vidljiv iznad Parlamenta?
Dakle, nikako se s nebodera nije moglo pucati preko zgrade Parlamenta