Sa-x liga, komentari

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
vjecnobordo

#3901 Re: Sa-x liga, komentari

Post by vjecnobordo »

elSaik wrote:
vjecnobordo wrote: Pravilo koje je novopečeno, da bi se momku oduzeli bodovi. Do sada uvijek moglo onako, nikad niko nije raspravljao o tome i odjednom drugačije. Štaviše, avengedu bio pokvaren PC i ako je rekao, lupam, saiku da odigra za njega to i to, ovaj odigrao i čovjek konta riješio je to. Da je znao za ovo praivlo ranije, možda bi se na druge načine potrudio odigrati to kolo. U svakom slučaju, apsolutno sam za to da se avengedu vrqate bodovi, jer se ovim narušava fair play ove igre, i još jako važno, sve se vrti oko vas u savezu, pa je nedozvoljivo da jedan takav član ispadne, iako ima još da se igra ihihiii.
Samo da te priupitam zašto lažeš?

edit: I azšto sam sebi protivrječiš?
vjecnobordo wrote: Isto mišljenje. Jednostavno, OK mi je samo da neko postavlja parove za nekoga ako je ovaj drugi završio u maloj bosanskoj varoši u Tuzlanskom kantonu. Ako je nekom pokvaren PC, ima Internet klubove, ima havere, ima 1000 načina.
1. Ne lažem, nego jeste tako. jedino što je to praivlo uvršteno u pravilnik voljom jednog il par ljudi, ali ne i kvoruma.
2. Moje mišljenje je da OD SADA, treba ovako, ali ranije, pa nigdje nije bilo oglašeno da ne može kako se i do sad igramo.
J.P.Montoya

#3902 Re: Sa-x liga, komentari

Post by J.P.Montoya »

evo po drugi put ZA
van Basten

#3903 Re: Sa-x liga, komentari

Post by van Basten »

cyprus wrote:
van Basten wrote:ja sam uvijek da se igra,pa neka i kupa, ako smijem reći.
Inače, vrlo zanimljiv izbor parova, već drugi put. Prošli put sam prešutio pošto je postavljač igrao protiv mene da ne ispadne da kukam, ali itekako je parao oči par iz neke sovjetske lige (mislim da je gruzijska ili armenijska), a evo i ovo kolo ima parova iz liga koje prati valjda samo jedna osoba u ligi (kiparska liga čini mi se da je na meniju ovaj vikend). Ne znam koliko vam je to potrebno i nepohodno?
Hm, moja dužnost uopšte nije postavljanje parova, te iste ne bih ni postavljao da @abondanzieri nije (pretpostavljam opravdano) zakasnio. Tako da ako sam ja mogao svariti da su mnoga kola učljučivala samo jedan ili nijedan par van liga petice (a nije da mi nije zapadalo u oči), ne vidim zašto je nekima teško zanemarit ta 3 ili 4 para "za koje oni nisu nikad čuli" i posvetit se dobro poznatim parovima kojih je minimum 15. Ako vas je pak neka viša sila natjerala da igraju njima nepoznato, ima stranica (ukucate u google "soccerway") na kojoj možete vidjeti tabelu, formu i sve potrebno za svaku evropsku ligu ili jednostavno po uzoru na neke igrače opucat rezultat 1:1. A ne znam ni zašto problem uopšte predstavlja afirmacija manjih evropskih liga, te manjih klubova. Kome nije do istih, opet ponavljam ima dovoljan broj parova sa najvećim evropskim klubovima pa nek se kani "neprevaziđenih sovjetskih liga".
da, i sasvim slučajno te sovjete si jedini ti odigrao 0:3, a vidim kasnije rezultat bio 1:3. Ovo kolo sam jedva nahvatao deset parova da odigram, a ako je poenta igrati parove tipa Posušje - Laktaši, samo u izraelsko/kiparsko/slovenačko/sovjetskoj varijanti, onda ću ja ubuduće igrati deset istih rezultata na takve utakmice, samo ne 1:1, nego 4:4 ili sl, pa kad je cirkus neka je do kraja
vjecnobordo

#3904 Re: Sa-x liga, komentari

Post by vjecnobordo »

Niko nije ni irgao te parove. A po Evropi se igraju svakakv derbiji, kojih nema u ponudi :roll: Bonus par: Bochum - Energie? NEREALAN, bolje da tu stoji derbi grčkog prvenstva.
elSaik

#3905 Re: Sa-x liga, komentari

Post by elSaik »

vjecnobordo wrote: 1. Ne lažem, nego jeste tako. jedino što je to praivlo uvršteno u pravilnik voljom jednog il par ljudi, ali ne i kvoruma.
2. Moje mišljenje je da OD SADA, treba ovako, ali ranije, pa nigdje nije bilo oglašeno da ne može kako se i do sad igramo.
Pošto je laž osobina koju najviše prezirem, evo demant onoga što ti iznosiš u javnost.

Code: Select all

Pravilnik, 1. izdanje, donesen 09.11.2007.:
6.12.	U tuđe ime, rezultate može postaviti isključivo jedan od ostalih takmičara i to samo u slučaju bana na određeni vremenski period.

2.izdanje sam izgubio, ali imam napisano do kojih je promjena došlo: 8. II izdanje
8.1.	Došlo je do izmjena Pravilnika u stavkama: 6.2., 6.5., 6.6., 6.15., 6.18. i 6.22.a.
Znači, nije došlo do promjene u pravilu 6.12

Pravilnik, 3. izdanje, donesen 26.08.2008.:
6.14.	U tuđe ime, rezultate može postaviti isključivo jedan od ostalih takmičara i to samo u slučaju bana na određeni vremenski period.

Pravilnik, 4. izdanje, donesen 24.02.2009.:
§ 41
(1)	U tuđe ime, rezultate može postaviti svaki član Foruma.
(2)	Stav 1 ovog člana vrijedi samo u slučajevima nemogućnosti pristupanja člana čiji su parovi u pitanju zbog bana na određeni vremenski period.

Iz Napomene:
§61
U kontekstu postavljanja parova u tuđe ime formulisanog u §41, krug ovlaštenih je povećan sa “svi članovi Saveza” na “svi članovi Foruma”.
Što se Pravilnika i načina donošenja istoga tiče - prije početka svake takmičarske sezone molim ljude da daju svoje prijedloge izmijena i dopuna Pravilnika i niko, a među njima ni ti, ne raguje na to. Šta više, svako izdanje Pravilnika sam uploadao i postavio na ovu temu i sumnjam da je više od 5 osoba skinulo isti i, ne daj Bože, pročitalo i(li) reagovalo na određene odredbe. Izuzetak je bila ova sezona gdje je, s obzirom na broj onih igrača koji fakat vole ovu igru, došlo do mnogobrojnih prijedloga i izmijena, ali opet, ni tad niko nije reagovao na ovo pravilo.
cyprus

#3906 Re: Sa-x liga, komentari

Post by cyprus »

Evo i direktno ovdje trenutno važeći pravilnik:
I OPŠTE/OPĆE ODREDBE

1. Definicija termina

§ 1
(1) Savez – Savez nogometnih/fudbalskih prognozera Sarajevo-x foruma.
(2) Član – svaki pojedinac koji je zvanično primljen u jedno od takmičenja u nadležnosti Saveza.
(3) Upravni odbor – najviše izvršno i zakonodavno tijelo Saveza.
(4) Sa-x lige – ligaška takmičenja u nadležnosti Saveza.
(5) Sa-x kup – kup takmičenje u nadležnosti

2. Osnovne odredbe

§ 2
(1) Ovim Pravilnikom regulišu se sve odredbe unutar Saveza.
(2) Savez je sportsko udruženje takmičara Sa-x liga unutar foruma Sarajevo-x (u nastavku: Forum).
(3) Savez je po svom karakteru, organizaciji i ciljevima, samostalna nezavisna asocijacija na nivou Foruma, sa zadatkom da organizuje i promoviše nogometno/fudbalsko prognoziranje na Forumu, a u nadležnosti Saveza.
(4) Savez je dužan to činiti u skladu sa ovim Pravilnikom i odlukama Upravnog odbora.
(5) Savez kao dio Foruma podliježe pravilima istog.

§ 3
Ciljevi Saveza su:
- da se bavi svim pitanjima koji se odnose na sva prognoziranja rezultata nogometnih/fudbalskih utakmica na nivou Foruma, a u nadležnosti Saveza;
- da rukovodi takmičenjima koja su u njegovoj nadležnosti, razvija ih i promoviše na Forumu;
- da štiti prava i interese svojih članova i da rješava sporove između njih;
- da unapređuje nogometno/fudbalsko prognoziranje u duhu fair-playa, bez ikakve diskriminacije;
- da poštuje principe lojanosti, integriteta i sportskog duha u skladu sa principima fair-playa;
- da sprječava sve metode ili prakse, koje bi mogle ugroziti integritet utakmica ili takmičenja ili stimulisati zloupotrebu Saveza;
- da kontroliše ili nadzire prijateljske i takmičarske utakmice svih oblika, koje se igraju u nadležnosti Saveza.

II SAVEZ

3. Članstvo

§ 4
Svaki pojedinac, član Foruma, koji je odigrao najmanje tri (3) utakmice u okviru jedne od Sa-x liga smatrat će se članom Saveza.

§ 5
(1) Svaki pojedinac, član Foruma, utakmice može igrati isključivo nakon dobivanja dozvole od strane Upravnog odbora u skladu sa odredbama ovog Pravilnika.
(2) Da bi se članstvo pojedinca uzelo u razmatranje potrebno je, od strane istog, podnošenje javnog zahtjeva za pristup Savezu.
(3) Zahtjev se podnosi u neformalnom pismenog obliku na odgovarajućoj temi.
(4) Odgovarajuća tema je “Sa-x liga, komentari” u okviru podforuma “Sport” unutar Foruma.

§ 6
(1) Svaki član je obavezan da se pridržava pravila Foruma i Pravilnika Saveza.
(2) Svako kršenje Pravilnika kaznit će se od strane Upravnog odbora u skladu sa odredbama ovog Pravilnika.

§ 7
(1) Član koji bude kažnjen od strane administracije Foruma na određeni vremenski period ne prestaje biti članom Saveza.
(2) Član koji bude kažnjen od strane administracije Foruma odstranjivanjem sa istog, te ne bude u mogućnosti više ispunjavati svoje obaveze prema Savezu gubi status člana.

§ 8
Svaki član ima mogućnost dobrovoljnog napuštanja Saveza.

§ 9
(1) Svaki pojedinac, član Foruma, bez obzira da li je ranije bio član Saveza, ima pravo da bude ponovno primljen u članstvo.
(2) Odluku o ponovnom primanju u članstvo donosi Upravni odbor.

§ 10
(1) Na prijedlog bilo kojeg člana Saveza, Upravni odbor može dodijeliti određenom članu status počasnog člana Saveza.
(2) Poseban status se dodjeljuje za posebne zasluge.

4. Upravni odbor

§ 11
(1) Upravni odbor je najviši zakonodavni i izvršni organ upravljanja i odlučivanja u Savez-u.

§ 12
(1) Upravni odbor se sastoji od 5 članova.
(2) 2 člana su stalni članovi Upravnog odbora.
(3) Stalni članovi Upravnog odbora su cyprus i elSaik.
(4) Preostala 3 člana su nestalni članovi Upravnog odbora.
(5) Nestalni članovi se biraju javnim glasanjem prije početka nove takmičarske sezone.
(6) Mandat nestalnim članovima traje dvije takmičarske sezone i može biti neograničen broj puta produžen.

§13
(1) Za donošenje odluka potrebna je nadpolovična većina, odnosno 3 glasa.
(2) Odluka Upravnog odbora je valjana čim se dostigne cifra od 3 glasa.
(3) U skladu sa stavom 2 ovog člana, ukoliko Upravni odbor već nakon 3 data glasa ima potrebnu većinu, glasovi preostalih članova Upravnog odbora nisu potrebni.
(4) Svaki član mora glasati ili za ili protiv dok se odluka ne izglasa.
(5) U skladu sa stavom 4 ovog člana nijedan član ne može biti suzdržan po određenom pitanju.

§ 14
(1) Svaki član Upravnog odbora prije početka sezone dobiva određene nadležnosti.
(2) Svaki član Upravnog odbora ima pravo regulisanja pitanja iz oblasti nadležnosti drugog člana Upravnog odobra ukoliko to okolnosti zahtijevaju.

§ 15
Iznimno, u dogovoru sa članom Upravnog odbora, i nečlan Upravnog odbora može rukovoditi određenim područjem u nadležnosti člana Upravnog odbora.

§ 16
U slučaju odstupanja jednog od članova Upravnog odbora, Upravni odbor nastavlja sa radom sve do sljedeće sjednice Saveza na kojoj se donosi odluka o novom članu Upravnog odbora.

§ 17
(1) Upravni odbor automatski prestaje sa radom ukoliko najmanje 3 člana odstupe sa svoje funkcije.
(2) U slučaju pod stavom 1 ovog člana, dolazi do vanrednog glasanja svih članova Saveza o odabiru novih članova Upravnog odbora.

§ 18
Upravni odbor mora reagovati na svaku primjedbu bilo kojeg člana Saveza.

§ 19
Svaka odluka Upravnog odbora mora biti javna i obrazložena.

§ 20
Svaka odluka koja ne bude javno objavljena smatrat će se nevažećom.

§21
(1) Svaki član Upravnog odbora može biti smijenjen.
(2) Za smjenjivanje stalnog člana Upravnog odbora potrebna je ¾ većina glasova članova Saveza i najmanje 3 glasa članova Upravnog odbora.
(3) Za smjenjivanje nestalnog člana Upravnog odbora potrebna je nadpolovična većina Saveza i najmanje 2 glasa članova Upravnog odbora.
(4) Svaki član Saveza mora glasati ili za ili protiv smjenjivanja određenog člana Upravnog odbora.
(5) U skladu sa stavom 4 ovog člana nijedan član Saveza ne smije biti suzdržanju pri glasanju.

III TAKMIČENJA

6. Sa-x liga

§22
Zvanični nazivi liga u prognoziranju nogometnih/fudbalskih rezultata u nadležnosti Saveza su “1. Sa-x liga” i “2. Sa-x liga”.

§ 23
Broj takmičara u svakoj ligi određuje se na početku svake sezone.

§ 24
(1) U pravilu, broj takmičara je 12.
(2) Minimalan broj takmičara u jednoj ligi je 8.
(3) Maksimalan broj takmičara u jednoj ligi je 14.

§ 25
(1) 1.Sa-x liga ne može imati manje takmičara od 2.Sa-x lige.
(2) U slučajevima odustajanja jednog ili više takmičara, započeta sezona može završiti sa manjim brojem takmičara nego što je to bio slučaj u prvom kolu.
(3) Ukoliko 1.Sa-x liga ostane tokom sezone na manjem broju takmičara od 2.Sa-x lige, potreban broj takmičara se nadopunjuje prije početka naredne takmičarske sezone.
(4) 2.Sa-x liga može imati manje takmičara od 1.Sa-x lige.

§ 26
Svaki takmičar može dobrovoljno napustiti Ligu.

§ 27
Odluku o prijemu novog takmičara donosi Upravni odbor u skladu sa §5 ovog Pravilnika.

§ 28
Liga se igra po dvokružnom sistemu.

§ 29
1. Sa-x ligu direktno napuštaju dva (2) posljednjeplasirana takmičara.

§ 30
Iz 2. Sa-x lige u 1. Sa-x ligu direktno ulaze dva (2) prvoplasirana takmičara.

§ 31
Desetoplasirani (10.) iz 1. Sa-x lige i trećeplasirani (3.) iz 2. Sa-x lige igraju doigravanje za 1 slobodno mjesto u 1. Sa-x ligi.

§ 32
Broj takmičara koji napuštaju ili pristupaju određenoj ligi može biti promijenjen odlukom Upravnog odbora.

§ 33
(1) U svakom kolu član Upravnog odbora koji je zadužen za to, postavlja dvadeset (20) parova za prognoziranje.
(2) Svih 20 parova mora biti postavljeno najmanje 36 sati prije odigravanja prve utakmice iz ponude.
(3) Od tih 20 parova, 16 su „normalni“, a 4 „bonus“ parovi.
(4) Parovi za prognoziranje se postavlju isključivo na temi “Sa-x liga, utakmice” u podforumu “Nogomet/Fudbal” na Forumu.
(5) Postavljeni parovi za prognoziranje na drugim temama smatrat će se nevažećim.

§ 34
Svaki takmičar po vlastitom odabiru bira deset (10) od svih 20 postavljenih parova za prognoziranje i daje svoje prognoze na izabrane parove.

§ 35
(1) Domaćin ima pravo na jedan (1) dodatni par.
(2) Taj dodatni par se naziva „bonus“ par.
(3) „Bonus“ par se bira iz 4 postavljena „bonus“ para.
(4) Na „bonus“ par se ne daje prognoza rezultata kao što je slučaj kod „normalnih“ parova već se prognozira TIP.
(5) TIPovi su:
- 1 – pobjeda domaćina;
- x – neriješen rezultat;
- 2 – pobjeda gostiju.

§ 36
(1) Sve prognoze se postavlju isključivo na temi “Sa-x liga, utakmice” u podforumu Nogomet/Fudbal na Forumu.
(2) Postavljene prognoze na drugim temama smatrat će se nevažećim.

§ 37
(1) Editovanje postova nakon početka prve utakmice iz ponude je strogo zabranjeno.
(2) U slučaju kršenja stava 1 ovog člana, takmičar će biti kažnjen oduzimanje četiri (4) boda.

§ 38
(1) Prepisivanje parova je strogo zabranjeno, tj. igrač koji daje prognoze nakon svog protivnika može prognozirati maksimalno 3 identična rezultata.
(2) U slučaju kršenja stava 1 ovog člana, rezultat se registruje u skladu sa §47.

§ 39
(1) U slučaju odgađanja ili prekida jedne od utakmica iz ponude, igrač koji je prognozirao rezultat na istu ima pravo da odabere novi par iz ponude.
(2) Zamjena odgođenog para mora biti naglašena u novom postu u skladu sa §41.

§40
Ukoliko u slučaju pod §39 takmičar edituje svoj post, bit će sankcionisan u skladu sa §37.

§ 41
(1) U tuđe ime, rezultate može postaviti svaki član Foruma.
(2) Stav 1 ovog člana vrijedi samo u slučajevima nemogućnosti pristupanja člana čiji su parovi u pitanju zbog bana na određeni vremenski period.

§ 42
(1) U slučaju nepojavljivanja igrača na utakmici smatrat će se kao da je pristupio utakmici i promašio sve svoje prognoze.
(2) Nepojavljivanje igrača nema nikakvog uticaja na onog igrača koji se pojavio.
(3) U skladu sa prethodna dva stava ovog člana, rezultat se registruje i bodovi se dodjeljuju regularno, u skladu sa Pravilnikom.

§ 43
(1) U slučaju da se oba takmičara iz istog para ne pojave, ne dobijaju bodove.
(2) U slučaju pod stavom 1 ovog člana utakmica se registruje rezultatom 0:0.

§ 44
Ukoliko se jedan od igrača ne pojavi na dvije (3) utakmice zaredom, odnosno tri (4) ukupno, gubi status takmičara.

§ 45
Odluku o ponovnom primanju takvog takmičara u Ligu donosi Upravni odbor.

§ 46
(1) Jedan (1) pogođeni par računa se kao jedan (1) gol.
(2) Pobjednikom se smatra onaj takmičar koji pogodi više parova.

§ 47
Bodovi se osvajaju na sljedeći način:
- Pobjeda donosi 3 boda;
- Neriješeno donosi 1 bod;
- Poraz donosi 0 bodova.

§ 48
Takmičar koji osvoji najviše bodova nakon svih odigranih kola dobiva titulu “Prvak”.

§ 49
Prvak je ujedno i pobjednik Lige.

§ 50
(1) U slučaju jednakog broja bodova između 2 i više takmičara prednost na tabeli se odlučuje na osnovu posebnih faktora određenih stavom 2 ovog člana.
(2) Faktori, po važnosti su:
- Broj pogođenih parova;
- Međusobni skor;
- Gol - razlika.

§ 51
U slučaju podudaranja svih faktora, takmičari igraju novu utakmicu na neutralnom terenu.

§ 52
U utakmici na neutralnom terenu ne važi pravilo “bonus para” iz §35.

§ 53
O odigravanju Kup takmičenja u toku jedne sezone odlučuje Upravni odbor.

§ 54
Pravila Kup-a nisu stalna tako da se donose svake sezone prije početka istog.

IV Završne odredbe

§ 55
Ovaj Pravilnik je promjenljiv, te se s toga može mijenjati.

§ 56
Pravilnik se mijenja na osnovu odluke Upravnog odbora.

§ 57
Upravni odbor posjeduje pravo mijenjanja Pravilnika bez konsultacije sa ostalim članovima Saveza, s tim da ta promjena mora biti u skladu sa Pravilnikom.

§ 58
(1) Svaka promjena pravila Lige mora biti javna.
(2) Promjene koje ne budu javne smatrat će se nevažećim.

V IZMJENE I DOPUNE

§59
(1) Ukinuti su Generalna skupština i Izvršni odbor.
(2) Sve nadležnosti Generalne skupštine i Izvršnog odbora prešle su na novoformirani Upravni odbor.

§60
Ukinuto je kažnjavanje igrača oduzimanjem bodova zbog nepojavljivanja na utakmici.

§61
U kontekstu postavljanja parova u tuđe ime formulisanog u §41, krug ovlaštenih je povećan sa “svi članovi Saveza” na “svi članovi Foruma”.

VI NAPOMENA

Ovaj pravilnik je izmijenjena i dopunjena verzija 4. izdanja Pravilnika Saveza nogometnih/fudbalskih prognozera Sarajevo-x foruma. U skladu sa odredbama Pravilnika sve izmjene i dopune su navedene u posebnom dijelu Pravilnika.
elSaik

#3907 Re: Sa-x liga, komentari

Post by elSaik »

Što se tih nesporazuma oko liga i ponuđenih parova tiče, moj bi prijedlog bio da se to Pravilnikom odredi:

1. Lige sa po 3 utakmice
1.1 Premier League - Engleska
1.2 1. Bundesliga - Njemačka
1.3 Serie A - Italija
1.4 Primera Division - Španija
----ukupno: 12---

2. Lige sa po 2 utakmice
2.1 Ligue 1 - Francuska
2.2 Super Lig - Turska
2.3 Premier League - Škotska
2.4 Eredivisie - Holandija
----ukupno: 8----

A u slučaju da se ne igra neko od redovnih kola u nekoj ligi onda se popunjava iz nekih drugih liga. U tom kontekstu bi mogli napraviti neki rezervni spisak.

Bonus parovi bi bili najveći derbiji bez obzira na ligu iz koje su.
elSaik

#3908 Re: Sa-x liga, komentari

Post by elSaik »

Što se tiče toga da smo reagovali tek nakon nekog vremena i kaznili avengeda - jednostavno je, ako je u praksi nešto prihvaćeno onda to nećemo mijenjati dok neko ne reaguje sa tvrdnjom da je protiv pravila. U slučaju da jeste onda reagujemo u skladu sa Pravilnikom. Primjera radi, u Pravilniku je predviđeno da je broj ponuđenih parova 16 + 4, a u praksi se postavlja 20 + 4. Normalno da ja sad neću peglati zbog toga, ali ako bi se neko žalio i tražio da se primjeni 16 + 4 kao što je previđeno Pravilnikom, onda bismo to i učinili. :)
cyprus

#3909 Re: Sa-x liga, komentari

Post by cyprus »

van Basten wrote:
cyprus wrote:
van Basten wrote:ja sam uvijek da se igra,pa neka i kupa, ako smijem reći.
Inače, vrlo zanimljiv izbor parova, već drugi put. Prošli put sam prešutio pošto je postavljač igrao protiv mene da ne ispadne da kukam, ali itekako je parao oči par iz neke sovjetske lige (mislim da je gruzijska ili armenijska), a evo i ovo kolo ima parova iz liga koje prati valjda samo jedna osoba u ligi (kiparska liga čini mi se da je na meniju ovaj vikend). Ne znam koliko vam je to potrebno i nepohodno?
Hm, moja dužnost uopšte nije postavljanje parova, te iste ne bih ni postavljao da @abondanzieri nije (pretpostavljam opravdano) zakasnio. Tako da ako sam ja mogao svariti da su mnoga kola učljučivala samo jedan ili nijedan par van liga petice (a nije da mi nije zapadalo u oči), ne vidim zašto je nekima teško zanemarit ta 3 ili 4 para "za koje oni nisu nikad čuli" i posvetit se dobro poznatim parovima kojih je minimum 15. Ako vas je pak neka viša sila natjerala da igraju njima nepoznato, ima stranica (ukucate u google "soccerway") na kojoj možete vidjeti tabelu, formu i sve potrebno za svaku evropsku ligu ili jednostavno po uzoru na neke igrače opucat rezultat 1:1. A ne znam ni zašto problem uopšte predstavlja afirmacija manjih evropskih liga, te manjih klubova. Kome nije do istih, opet ponavljam ima dovoljan broj parova sa najvećim evropskim klubovima pa nek se kani "neprevaziđenih sovjetskih liga".
da, i sasvim slučajno te sovjete si jedini ti odigrao 0:3, a vidim kasnije rezultat bio 1:3. Ovo kolo sam jedva nahvatao deset parova da odigram, a ako je poenta igrati parove tipa Posušje - Laktaši, samo u izraelsko/kiparsko/slovenačko/sovjetskoj varijanti, onda ću ja ubuduće igrati deset istih rezultata na takve utakmice, samo ne 1:1, nego 4:4 ili sl, pa kad je cirkus neka je do kraja
Onda bi se trebao obradovat kad se sjetiš da obično nisam ja taj koji postavlja parove, nego je to samo slučaj u vanrednim situacijama da bih spasio kolo, tj. kalendar bitnih poremećaja.
Zwanziger

#3910 Re: Sa-x liga, komentari

Post by Zwanziger »

cyprus wrote:
Topla voda wrote:sto oduzimate covjeku bodove..jel vas dobio..jeste..pa sta sad hocete,isti ste usanovic i colakovic
U pravilniku piše "za igrača neko drugi može postaviti parove samo u slučaju bana". Nažalost prije nisam bio upoznat sa ovim pravilom.
Pa to ti je isto kad se nakon utakmice utvrdi da je gol postignut iz ofsajda ili rukom. Nakon utakmice nema izmjena rezultata. Tako i ovdje. Zasto se odmah nije reagovalo nego sad nakon 6 kola oduzimati bodove. To je krajnje neprofesionalno. Nema naknadnog krojenja rezultata. Ko vam je kriv sto niste upoznati s pravilnikom koji ste sami krojili. Cyprus mu postavi rezultate i sad on glavni zagovarac ukidanja bodova. Ako vec niste odmah reagovali, nema smisla sad covjeku oduzimati bodove.
elSaik

#3911 Re: Sa-x liga, komentari

Post by elSaik »

Cyprus, što jest jest, ovdje se slažem sa Zwanzigerom. :mrgreen:
cyprus

#3912 Re: Sa-x liga, komentari

Post by cyprus »

elSaik wrote:Što se tih nesporazuma oko liga i ponuđenih parova tiče, moj bi prijedlog bio da se to Pravilnikom odredi:

1. Lige sa po 3 utakmice
1.1 Premier League - Engleska
1.2 1. Bundesliga - Njemačka
1.3 Serie A - Italija
1.4 Primera Division - Španija
----ukupno: 12---

2. Lige sa po 2 utakmice
2.1 Ligue 1 - Francuska
2.2 Super Lig - Turska
2.3 Premier League - Škotska
2.4 Eredivisie - Holandija
----ukupno: 8----

A u slučaju da se ne igra neko od redovnih kola u nekoj ligi onda se popunjava iz nekih drugih liga. U tom kontekstu bi mogli napraviti neki rezervni spisak.

Bonus parovi bi bili najveći derbiji bez obzira na ligu iz koje su.
Slažem se da bi i to trebalo pravilnikom odrediti, ali rekli smo da se pravilnik ne može mjenjat dok traje liga, jer ne može do nekog kola vrijedit jedno, a poslje drugo. Al zapamti ovo pa predloži na kraju sezone.

A što se tiče toga ja sam se i držao u ova 2 puta nekog svog obrasca, koji sam primjenjivo i u prošlim sezonama kad sam moro ja postavit parove:

- 4 para engleske lige
- 3 para španske lige
- 3 para italijanske lige
- 3 para njemačke lige
- 2 para francuske lige
- 1 par portugalske lige
- 1 par ruske lige
- 1 par BH lige
- 2 para iz ostatka Evrope

Naravno, zbog toga što ruska liga i mnoge druge evropske lige nisu počele, bilo je nekih odstupanja (francuska dobila 3 para, našu još nisam htio uvrstiti itd.). Među tim utakmicama je bilo i derbija i prosječnih utakmica, ali i derbija začelja. Meni je žao što su široke narodne mase željne isključivo derbija, ali fudbal postoji i dalje od njih...
vjecnobordo

#3913 Re: Sa-x liga, komentari

Post by vjecnobordo »

S obzirom da je ovo pravilo na snazi još od početka igre, onda zahtjevam od Saveza da pregleda sve 4 sezone do sad i poništi bodove igračima koji su ih osvojili na način kao što je sad avenged. Bilo je ovakvih slučajeva itekako puno, čak neki imali direktan uticaj na krojenje vrha odnosno dna tabele. Ili vratite bodove avengedu, koje je osvojio još prije mjesec dana, ili ispravite sve tabele do sada.
elSaik

#3914 Re: Sa-x liga, komentari

Post by elSaik »

vjecnobordo wrote:S obzirom da je ovo pravilo na snazi još od početka igre, onda zahtjevam od Saveza da pregleda sve 4 sezone do sad i poništi bodove igračima koji su ih osvojili na način kao što je sad avenged. Bilo je ovakvih slučajeva itekako puno, čak neki imali direktan uticaj na krojenje vrha odnosno dna tabele. Ili vratite bodove avengedu, koje je osvojio još prije mjesec dana, ili ispravite sve tabele do sada.
Vratit će se bodovi avengedu. I od sada se držimo samo Pravilnika. Znači, neće biti nikakvih prilagođavanja praksi.

POSTAVLJENI SU PAROVI 1. KOLA KUP TAKMIČENJA
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 8#p2499778
cyprus

#3915 Re: Sa-x liga, komentari

Post by cyprus »

Zwanziger wrote:
cyprus wrote:
Topla voda wrote:sto oduzimate covjeku bodove..jel vas dobio..jeste..pa sta sad hocete,isti ste usanovic i colakovic
U pravilniku piše "za igrača neko drugi može postaviti parove samo u slučaju bana". Nažalost prije nisam bio upoznat sa ovim pravilom.
Pa to ti je isto kad se nakon utakmice utvrdi da je gol postignut iz ofsajda ili rukom. Nakon utakmice nema izmjena rezultata. Tako i ovdje. Zasto se odmah nije reagovalo nego sad nakon 6 kola oduzimati bodove. To je krajnje neprofesionalno. Nema naknadnog krojenja rezultata. Ko vam je kriv sto niste upoznati s pravilnikom koji ste sami krojili. Cyprus mu postavi rezultate i sad on glavni zagovarac ukidanja bodova. Ako vec niste odmah reagovali, nema smisla sad covjeku oduzimati bodove.
Nakon kraćeg vijećanja, elSaik i ja smo došli do ovoga:

Stvarno ima veze to što si rekao. Ali samo iz razloga zato što u pravilniku nije definisano dokad se mogu vršit reklamacije i kad je rezultat konačan. Zbog tih rupa u pravilniku od ove sezone postoji UO čijom se odlukama one popunjavaju. Zato stavljam na glasanje slijedeći prijedlog: da li avenged_sevenfilu treba dozvoliti zadržavanje bodova koje je strekao na način protivan pravilniku?

Dajem svoj glas ZA izbog pritiska javnosti kao i činjenice sam i ja učestvovao u tome, pa ako ja kao član UO nisam bio upoznat sa ovim pravilom, ne mogu kaznit avenged_sevenfila za istu radnju. Međutim, ovo se više neće smjet ponovit iz razloga jer je sada jasno.

PS Vjerovatno je stvar formalnosti, al treba još jedan glas za ovo, jal abondanzierijev, jal shaqqin, jal J.P.Montoyin.
Last edited by cyprus on 28/02/2009 13:21, edited 1 time in total.
elSaik

#3916 Re: Sa-x liga, komentari

Post by elSaik »

Napravit ću ja file u wordu sa svim prijedlozima promjena pravila koje će se iznositi tokom sezone da ne zaboravim u narednoj.

Za sada:
1. Regulisati Parove prognoziranje - koliko parova i iz kojih liga.
2. Napisati odredbu za reklamaciju nepravilnosti.
vjecnobordo

#3917 Re: Sa-x liga, komentari

Post by vjecnobordo »

Neću da se preseravam, ali i postojanje ovog UO je čista glupost. Ali ako funkcioniš, nije problem, samo je glupo, jer bi u većini slučajeva rezultat nekog glasnaja bio realniji glasanjem svih članova lige, al hajde.
elSaik

#3918 Re: Sa-x liga, komentari

Post by elSaik »

vjecnobordo wrote:Neću da se preseravam, ali i postojanje ovog UO je čista glupost. Ali ako funkcioniš, nije problem, samo je glupo, jer bi u većini slučajeva rezultat nekog glasnaja bio realniji glasanjem svih članova lige, al hajde.
Svi članovi lige nikada nisu niti će ikada dolaziti na ovu temu.
vjecnobordo

#3919 Re: Sa-x liga, komentari

Post by vjecnobordo »

elSaik wrote:
vjecnobordo wrote:Neću da se preseravam, ali i postojanje ovog UO je čista glupost. Ali ako funkcioniš, nije problem, samo je glupo, jer bi u većini slučajeva rezultat nekog glasnaja bio realniji glasanjem svih članova lige, al hajde.
Svi članovi lige nikada nisu niti će ikada dolaziti na ovu temu.
Imamo, od 12 članova prve lige, 11 onih koji bi dolazili i u drugoj mozda 8/12. SIGURNO.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#3920 Re: Sa-x liga, komentari

Post by Admir_1984 »

Sada sam vidio da nisam postavio rez na utakmici borusija-hof. Umjesto tog para dole sam stavio monaco-stentien? Ne znam uopce jesam li smio editovati post :? Ako se ne uvazi nema veze, izbacite monaca
J.P.Montoya

#3921 Re: Sa-x liga, komentari

Post by J.P.Montoya »

ev ja sam zato da se momku ne oduzimaju bodovi, cisto iz razloga sto nije bio upoznat s pravilom kao ni onaj koje postavljao za njega (tu je najveca kiprova greska sto je to dopustio). Znaci najveca je greska kiprova i shodno tome nek mu ostanu bodovi, al et ak nista za ubuduce cemo znati kako sta ;)))
shalla

#3922 Re: Sa-x liga, komentari

Post by shalla »

Vratite mu bodove al nema vise takvog tipovanja ni za koga. Evo i meni je kompjuter sjeban pa sam jutros a i sad pisao sa mobitela.
P.s. Oduzmite kipru bodove zbog ovog propusta :-)
Zwanziger

#3923 Re: Sa-x liga, komentari

Post by Zwanziger »

Admir_1984 wrote:Sada sam vidio da nisam postavio rez na utakmici borusija-hof. Umjesto tog para dole sam stavio monaco-stentien? Ne znam uopce jesam li smio editovati post :? Ako se ne uvazi nema veze, izbacite monaca
Tim parom si automatski meni eliminisao jedan par, jer sam i ja odigrao taj par 1:1. Ili promjeni par ili rezultat.

Neko je igrao BVB-Hoff 0:0 i sad reko da vidim ko je igrao, vidim da je taj neko promijenio rezultat. Neko se posteno zajeb'o. Pratite parove svojih protivnika, neki mijenjaju rezultate.
Lakat Jebić

#3924 Re: Sa-x liga, komentari

Post by Lakat Jebić »

mogu mjenjat sve dok ne pocne jedna utakmica na koju su tipovali....
elSaik

#3925 Re: Sa-x liga, komentari

Post by elSaik »

Ja koliko vidim trebalo bi da je u pitanju ovo...

§ 37
(1)	Editovanje postova nakon početka prve utakmice iz ponude je strogo zabranjeno.
(2)	U slučaju kršenja stava 1 ovog člana, takmičar će biti kažnjen oduzimanje četiri (4) boda.
Post Reply