Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
vivace

#3901 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

da,jak motiv . procitajte knjigu www.zastoprestati.org
graue_maus

#3902 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by graue_maus »

sustinca wrote:Pokusavala,ne moze.Svaki put kas se nerviram trazim gdje mogu kupiti kutiju :roll:
to je sve navika ----------probaj kad si nervozna da odes u setnju ili bar na otvoren prozor........cigarete te prave jos nervoznijom nego sto jesi ,dok boravak na svjezem vazduhu opusta i ako par puta duboko dises ono iz stomaka optimalno ......... smiris se ko beba .......
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#3903 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by I am Happy »

Nesto kontam jutros...
Jedva sam izdrazo prvih 18 sati, pa onda 18 dana, 18 sedmica... jos malo pa ce biti punih 18 mjeseci :igrac:

Svakom pusacu je 18 sati bez cigara pakao :place:
shmizlica

#3904 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shmizlica »

Yahel wrote:Nesto kontam jutros...
Jedva sam izdrazo prvih 18 sati, pa onda 18 dana, 18 sedmica... jos malo pa ce biti punih 18 mjeseci :igrac:

Svakom pusacu je 18 sati bez cigara pakao :place:

sreća pa ti nisi pušač :mrgreen:
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#3905 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by I am Happy »

Da, ja nisam :mercireklama: ali je nekako lijepo ovako razmisljati :-D

Vivace bi trebala obavezno :chmoljava: ( dobar ovaj novi smajli ) :lol:
drugi_profil

#3906 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drugi_profil »

sustinca wrote:Pokusavala,ne moze.Svaki put kas se nerviram trazim gdje mogu kupiti kutiju :roll:
Glupo je pokusavati ako nisi rascistila u glavi sta to neces i zasto to neces.

Ono, moze se pokusati da se vidi kakva je bestija protivnik, ali bez prave odluke da ces se boriti do zadnjeg atoma snage protiv nje, ne ide.
Jer stvarno ti treba sva volja i odlucnost koju imas.
Medjutim, vrijedi svake sekunde truda.

Dobar je test svoje snage i odlucnosti upravo iskusenje koje te tjera da zapalis. Tu vidis od kakvog si materijala. Svi mi volimo misliti za sebe da smo jaki, ali vrlo cesto se dokazuje da smo slabici i da nismo u stanju ni obicnu ovisnost savladati.
vivace

#3907 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

tri dana, tri nedelje, tri meseca... :D

jel tako ? tako je. :D :-D
odesveuhonduras
Location: Ne interesuje me vaše mišljenje o deklinaciji Edinovog prezimena. FaLa :)

#3908 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by odesveuhonduras »

Bacio kafu ima nekih 20 dana, bio totalni ovisnik o njoj... haman prepolovio cigare odmah, pušio sam ko budala zadnjih par mjeseci... sad se uspješno tjeram da mi razmak između dvije cigare ne bude manji od jednog sata, evo već par dana na granici od kutije, uglavnom 17-18 komada..

Planiram taj razmak malo i povećati u ovom vremenu prije Ramazana akoBogda, a onda gledati baciti to u potpunosti u slijedećih mjesec-dva.

Mrzim cigare iz malih milion razloga, prestajao sam pušiti i po godinu i po, doduše tad sam još bio dječačić :) ili mjesec-dva prije nekih 2-3 godine ali mislim da je vakat da se ovog polako kutarišem akoBogda.

U životu sam se odrekao mali milion stvari. Kad sam počeo klanjati bacio sam automatski alkohol, kafane, izlaske, žene :), dobre i unosne poslove, nedavno sam imao period od godinu dana u kome nisam okusio grama jednog slatkiša nekog iako sam čitav život tamanio čokolade i kekse u ogromnim količinama. Samo mi je ovo govno od duhana jače od karaktera.
Chloe
Photo mod

#3909 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Chloe »

odesveuhonduras wrote:Bacio kafu ima nekih 20 dana, bio totalni ovisnik o njoj... haman prepolovio cigare odmah, pušio sam ko budala zadnjih par mjeseci... sad se uspješno tjeram da mi razmak između dvije cigare ne bude manji od jednog sata, evo već par dana na granici od kutije, uglavnom 17-18 komada..

Planiram taj razmak malo i povećati u ovom vremenu prije Ramazana akoBogda, a onda gledati baciti to u potpunosti u slijedećih mjesec-dva.

Mrzim cigare iz malih milion razloga, prestajao sam pušiti i po godinu i po, doduše tad sam još bio dječačić :) ili mjesec-dva prije nekih 2-3 godine ali mislim da je vakat da se ovog polako kutarišem akoBogda.

U životu sam se odrekao mali milion stvari. Kad sam počeo klanjati bacio sam automatski alkohol, kafane, izlaske, žene :), dobre i unosne poslove, nedavno sam imao period od godinu dana u kome nisam okusio grama jednog slatkiša nekog iako sam čitav život tamanio čokolade i kekse u ogromnim količinama. Samo mi je ovo govno od duhana jače od karaktera.
Ti ćeš se i cigareta riješiti aBd bez problema. Poznajem dosta ljudi koji su uz Ramazan ostavili cigarete, a isto poznajem koji kažu da planiraju aBd sad uz Ramazan ostaviti ih.
vazi

#3910 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vazi »

ja bih samo da vam svima cestitam, svaka vam cast pa ste uspjeli baciti ovaj smrad :thumbup:

ja bila smanjila na 12 i kao i ja cu tako postepeno smanjivati i prestati..I trajalo to fin period, ja zadovoljna, pocela na 16 pa na 14 pa na 12, sve fino ide i onda odem dvije sedmice u Bosnu :D i pik jovo na novo :cry:
drugi_profil

#3911 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drugi_profil »

vazi wrote:ja bih samo da vam svima cestitam, svaka vam cast pa ste uspjeli baciti ovaj smrad :thumbup:

ja bila smanjila na 12 i kao i ja cu tako postepeno smanjivati i prestati..I trajalo to fin period, ja zadovoljna, pocela na 16 pa na 14 pa na 12, sve fino ide i onda odem dvije sedmice u Bosnu :D i pik jovo na novo :cry:
Ma nema od smanivanja nista to morate shvatiti.
Dok vi niste spremni da se pozdravite sa njima, nema od toga nista. A kad ste spremni, jednostavno se prestane i to je kraj.
Smanjivanje je samo produzena apstinencijska kriza.

jedina finta sa smanjivanjem koja bi mozda mogla funkcionisati je ona da pusis normalno, ali ne pusis uz kafu, poslije jela i u svim situacijama kad ti je bas najveci ceif. Tako se postepeno navikavas na te situacije bez duhana. Onda je lako samo prestati.
malaplava27

#3912 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by malaplava27 »

najbolje je odvikavati se na suvo.
Pasiflora

#3913 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pasiflora »

Meni je sutra puna 4 mjeseca :D . Nista, samo se hvalim. Doduse, valjda cim se primakne punom mjesecu, ja danima vapim za cigarom. Maloprije me kolegica ponudila i rekla sam da necu (iz navike 8) ), ali sam istovremeno rekla da silno zelim zapaliti. Odolila sam i necu, ali tako mi je... :run:
Evo vam nesto zanimljivo:

http://www.bh-news.com/ba/vijest/28324/ ... _stan.html
Prestanite da pušite, kupite stan

Pušači u BiH, zbog najavljenog vrtoglavog poskupljenja cigareta, trebalo bi da razmisle o prestanku pušenja, s obzirom na to da će domaćinstva u kojima je o duvanskom dimu ovisno više članova mjesečno da troše onoliko novca koliko iznosi i rata stambenog kredita.

Već iduće godine najjeftinije cigarete će koštati oko pet maraka

Tako će, narednih godina, prosječna kutija cigareta da košta oko šest maraka. U kući, u kojoj se dnevno potroše tri pakle, u duhanskom dimu će svakog dana da "ispari" oko 18, a mjesečno 540 KM.
Kreditno sposobna domaćinstva, u kojem bi nosilac kredita bio radnik sa stabilnim poslom, bez većih problema mogu da pronađu stan za koji bi mjesečna rata dugoročnog kredita iznosila između 500 i 600 maraka.

Stručnjaci vam, stoga, savjetuju da se, ako ste pušač, oslobodite poroka koji izaziva opake bolesti, ali i olakšava novčanike.
"Kada u porodici imate tri do četiri aktivna pušača, tu imate i ogromne količine novca koje odlaze, a osim toga, ljudi sebe izlažu povećanom riziku za nastanak određene bolesti. Kada se razbole, nameće se hipotetsko pitanje koliko će onda da košta zdravlje takve porodice u trenutku kad smo svjesni da ni u bolest ne može da se uđe praznih džepova", upozorava Aida Ramić-Čatak, koordinator za kontrolu duvana Zavoda za javno zdravstvo FBiH.
Ona pritom ističe da bi pušači trebalo da misle i na ekonomski aspekt bolesti ovisnosti i ocjenjuje da je sazrio trenutak da naši građani počnu da razmišljaju o prestanku pušenja.

Sličkog je stava i Ajnija Ovčina, predsjednik Sarajevske nevladine organizacije "Trezvenost", koja pomaže pušačima da se oslobode opakog poroka. Ona pušače poziva da što prije pokušaju da zaborave cigarete.
"Motivi za prestanak pušenja su različiti. Naša istraživanje pokazala su da je najčešći motiv zdravstveni, ali ako čovjek gleda šire, onda je to i samo povećanje cijena duvanskih proizvoda. Ljudi treba, uz pomoć zdravstvenih radnika, da pokušaju prestati da puše", savjetuje Ajnija Ovčina.
Čak i ako namjeravate od naredne godine, kada će duvanski proizvodi sigurno poskupjeti, da "pređete" na neke jeftinije cigarete, ni ta ideja neće vam donijeti uštedu.
Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH potvrdili su da bi već 2014. najjeftinije cigarete trebalo da koštaju oko pet maraka.

To znači da ćete, ako pušite samo jednu paklu dnevno, mjesečno na ovu "stavku" da izdvajate oko 150 KM, a godišnje 1.700 KM koliko košta ljetovanje u Turskoj, Egiptu ili Grčkoj.
vivace

#3914 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

cestitam pasiflora...svaka cast. :D :-D :D :-D
славянин

#3915 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by славянин »

vivace wrote:cestitam pasiflora...svaka cast. :D :-D :D :-D
Nego kako tebi ide :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Pasiflora

#3916 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pasiflora »

@vivace, hvala lijepo :-D . Ti si na nekih 3,5 mjeseca ako se ne varam? Ma samo furaj, znatno je bolje bez cigara :thumbup:
vivace

#3917 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

славянин wrote:
pa ide nekako. :D jel i ti ostavljas cigare ?
vivace

#3918 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

Pasiflora wrote:@vivace, hvala lijepo :-D . Ti si na nekih 3,5 mjeseca ako se ne varam? Ma samo furaj, znatno je bolje bez cigara :thumbup:
jeste, 3,5 meseca... jeste, bolje je bez cigara. nekako si slobodan. slobodniji nego sa cigarama. :thumbup:
славянин

#3919 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by славянин »

vivace wrote:
славянин wrote:
pa ide nekako. :D jel i ti ostavljas cigare ?
Redovno ostavljam u stek nakon sto kupim u radnji :mrgreen:
vivace

#3920 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

e,pa onda si na pogresnoj temi. :mrgreen:
shmizlica

#3921 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shmizlica »

славянин wrote: Redovno ostavljam u stek nakon sto kupim u radnji :mrgreen:

i redovno si opozicija na temama :mrgreen:
drugi_profil

#3922 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drugi_profil »

Nije on dzaba doso ovamo.
Gricka njega crv.
славянин

#3923 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by славянин »

shmizlica wrote:

Opozicijom do dijaloga :mrgreen: :mrgreen: (ovo moze se odma iskoristiti u Alan Fordu)
shmizlica

#3924 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shmizlica »

славянин wrote:
shmizlica wrote:

Opozicijom do dijaloga :mrgreen: :mrgreen: (ovo moze se odma iskoristiti u Alan Fordu)

de ti zalipa jednu ;-)
Psn

#3925 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Psn »

shmizlica wrote: de ti zalipa jednu ;-)
:lol: :lol:
Post Reply