broj dva wrote:"Normalnost" o kojoj vi ovdje pricate je socijalni konstrukt. Ovo vam nije normalno a golo djete na plazi, uz vise nego polugole tete i cike, vam je normalno. Zasto ? Ocigledno nije do ogolisenog tjela, u kome grmu lezi zec ? Kada me moj sin pitao zasto gol ciko u kavezu plese na pride paradi dobio je odgovor da ciko volio da plese go u kavezu. Ja niti plesem niti go hodam ali ako neki ciko hoce da plese go u kavezu, libo me racku. A sina sam vodio da sa njegovih 7 godina vidi da ima i drugih familija, drugih nacina oblacenja, drugih furki od onih njegovog tate.
Tako i za polugola (mahom ruzna) tjela na plazama i tako za polugole face sa psecom maskom. Nije za mene, boli me neka stvar sta ti radis i sve dok nije preko mojih ledja radi sta hoces. A o "normalnosti" nemojte, uzaludno je. NIje da su paralele ali je li burka normalna ? Jesu li tetovaze po vratu i licu normalne? Piercing na obrazima? Brade ? Stomak od metar i po ? Sta je normalno, kome i zasto je subjektivno.
Povorka ponosa u Sarajevu
- mayab
#3901 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
- Irsar
#3902 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
broj dva wrote:"Normalnost" o kojoj vi ovdje pricate je socijalni konstrukt.
Kako da ne. "Socijalni konstrukt" je socijalni konstrukt, i ništa više.Sta je normalno, kome i zasto je subjektivno.
Prema ljudima poput tebe je sasvim OK da npr. ljudi ubijaju i jedu jedni druge (kanibalizam), samo je potrebno da se ti isti ljudi kao "dogovore međusobno" da je to tako. A prikladno se stavlja na stranu da dogovora zapravo i nema, već je samo u pitanju nametanje sile jednih nad drugim.
Ako je moralnost subjektivna, onda ne znam zašto ne bismo počeli žrtvovati djecu Sotoni kojeg ljudi koji zastupaju stav "subjektivne moralnosti" logički moraju podržati, ako se drugi i jači oko njih tako "dogovore". Možda kasnije napišem više, ali ova ideja o "socijalnom konstruktu" i "subjektivnoj moralnosti" treba više da nestane sa lica Zemlje.
- Irsar
#3903 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Ali zar ne čujete, "moralnost je subjektivna" i ko ste vi da kažete drugačije?kakavdanakneiskustvu wrote:dječak sa šibicama wrote:
Jedna stvar, kostimirati se ovako i igrati se igrica cuko maca konjic djiha djiha u svoja 4 zida, apsolutno podrzavam. Svi imamo neke fetishe i tako dalje.
Ali ko mi kaze da je ovo normalna slika, neka preispita svoje stavove u glavi.
Naravno, neka ovi što zastupaju tezu da je moralnost subjektivna dokažu tu istu tezu. Rado ćemo razmotriti smislenost njihovog argumenta.
- Sara03
#3904 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Možda da prvo i sam napišeš nešto smisleno, za promjenu.
- darius_maximus
#3905 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Hajd' ti objasni kako je moralnost objektivna, pa da i to čujem.Irsar wrote:
Ali zar ne čujete, "moralnost je subjektivna" i ko ste vi da kažete drugačije?
Naravno, neka ovi što zastupaju tezu da je moralnost subjektivna dokažu tu istu tezu. Rado ćemo razmotriti smislenost njihovog argumenta.
Dakle, sve pokrij, od pokazivanja članka na nozi i dužine suknje, do pedofilije i incesta.
-
al-em
#3906 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Kao sto bozo vreco svaki dan hoda krvav po gradu.Tegla ajvara wrote:Jedno je sigurno, biće krvi.
-
broj dva
#3907 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Irsar wrote:Ali zar ne čujete, "moralnost je subjektivna" i ko ste vi da kažete drugačije?kakavdanakneiskustvu wrote:dječak sa šibicama wrote:
Jedna stvar, kostimirati se ovako i igrati se igrica cuko maca konjic djiha djiha u svoja 4 zida, apsolutno podrzavam. Svi imamo neke fetishe i tako dalje.
Ali ko mi kaze da je ovo normalna slika, neka preispita svoje stavove u glavi.
Ja napisah i rekoh da je "normalnost" subjektivna, ne moralnost. Mada sliče, nisu isti pojmovi. A ako želiš o moralu - dokaži da je univerzalan i objektivan. Ne kažem da nije (ni da jeste) nego da je izuzetno teško dokazati da je moral univerzalan i objektivan.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#3908 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
igra mo se vozica... deco nemojte nista da radite brez mene , ja cu da budem lokomotiva
- Irsar
#3909 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Taman posla da se to sve odjednom objasni, zar uopšte treba "dokazati" da su pedofilija i incest loši? Ah, pa naravno da treba za ljude kojima je sve kao "subjektivno".darius_maximus wrote:Hajd' ti objasni kako je moralnost objektivna, pa da i to čujem.
Dakle, sve pokrij, od pokazivanja članka na nozi i dužine suknje, do pedofilije i incesta.
Čovjek je stvorenje koje ima svoju formu i koje ima sebi "prirođeno" ponašanje i način života koje mu ide u korist i koje je za njega dobro; u principu. Sa ovime se slaže čak i osnovna biologija. Sve što ide kontra tog načina života, kontra te "prirođenosti", je po definiciji nužno loše u principu. Kažem "u principu", jer naravno da postoje izuzeci, ali izuzeci ne poništavaju pravilo i izuzeci su sami u pravilu rijetki (možda da definišemo "rijetkost" kao 1%? iako nije naročito bitno).
Moralnost je ništa drugo doli skup ponašanja i "stilova života" koji se mogu definisati kao dobri za čovjeka, korisni više nego štetni. Sama činjenica da je čovjek, je li, čovjek, baš kao što je na primjer orao orao, znači da se ono što označavamo kao "čovjek" po nečemu nužno razlikuje od drugih stvari, a istovremeno to znači da se "čovjek" može opisati kroz skup činjenica o njemu za koje možemo reći da predstavljaju "uobičajene, normalne, očekivane" stvari. U suprotnom, tj. ako "ide sve" kod opisa čovjeka, onda čovjeka praktično niti nema.
Sa aspekta biologije, kojeg inače smatram najmanje bitnim i "najnižim" aspektom, čovjek ima jasan seksualni dimorfizam (muški i ženski spol), koji ima više funkcija, uključujući i razmnožavanje. Shodno tome, gotovo sve i jedan muškarac i gotovo sve i jedna žena su "upućeni" jedni na druge s ciljem kako razmnožavanja, tako i nekih općenitijih stvari seksualne i druge prirode. I to je pravilo, ujedno prirodnost kao takva. Indikativno je, na primjer, da normalni (heteroseksualni) par može dati homoseksualnu djecu, ali opet se polazi od heteroseksualnosti kao standarda, kao osnove. Homoseksualnost je izuzetak, rijetkost, neuobičajenost, i samim time nije u istoj ravni "normalnosti" kao, je li, heteroseksualnost koja jeste "posve normalna". Čak i ako je homosekualnost također u neku ruku normalna, opet nije jednako validna kao heteroseksualnost; baš kao što jeste normalno jesti meso, ali je validnije (i "normalnije") jesti i druge stvari, a ne samo meso (banalizujem).
Dalje, moralnost je objektivna slijedom činjenice da su dobro i zlo objektivni; ubiti nekoga je loše (bar za toga nekoga) i zlo, i samim time predstavlja nemoralan akt, bar u principu; naravno, u praksi se javljaju slučajevi gdje je to opravdano, i *relativno dobro* (nikako potpuno/apsolutno dobro), poput slučajeva samoodbrane ili smrtne kazne. Sve to ne mijenja činjenicu da je normalna/osnovna/objektivna pozicija ta da je ubistvo loše i zlo. U suprotnom, izvolite se poubijajte međusobno koji mislite drugačije.
Sve ovo zahtijeva puno više vremena i truda, a za sada ovoliko jer mi se dalje neda.
*u pozadini Bloo zahvaljuje Bogu na tome što neću više napisati, bar ne u ovom postu.*
- Irsar
#3910 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Sve što pišem je smisleno, samo sažeto jer se vremena niti prostora za više nema.Sara03 wrote:Možda da prvo i sam napišeš nešto smisleno, za promjenu.
S druge strane, "normalnost je subjektivna" ili "moralnost je subjektivna" je posve besmislena tvrdnja. Dobro i zlo su objektivni, realni, te ponašanja koja podržavaju dobro (moralnost), odnosno zlo (nemoralnost), su sami po sebi također objektivni i realni.
To što vi ne vjerujete u Boga i što smatrate da je čovjek samo nakupina čestica prašine bez ikakve više dimenzije i svrhe, te to što negirate ne-materijalne poremćaje tih viših dimenzija (poremećaje intelektualne prirode, ili poremećaje duše tipa "zaprljanja duše"), iako nemate nikakav dokaz da je materijalno jedino što postoji i jedino što je realno, je posljedica vaše ignorancije i arogancije.
Homoseksualizam nije loš zato jer ga jedan stavlja drugom u anus i slične bedastoće (u odnosu na puno krupnije stvari, koje spominjem u nastavku), već je loš jer predstavlja inverziju hijerarhije normalnosti ponašanja muškaraca i žena, inverziju koja za posljedicu ima korupciju duše i zacrnjenje srca, posljedica čega je VJEČNA propast kada vrijeme dođe za naplatu.
Sam jezik ukazuje da su riječi "dobro" i "užitak" različite, čovjek može provesti čitav život uživajući i ujedno se uništavajući, a onda kada simptomi samouništenja se pokažu bit će kasno. Baš kao što čovjek može imati neko oboljenje tipa karcinom za koje ne zna da ga ima, i otkrije ga kada je već kasno. Vi, sa druge strane, negirate Boga i samim time negirate ovakve posljedice nemoralnosti, jer ste vi ti koje zapravo nije briga za dobrobit niti vlastitu niti ljudi koji imaju iskušenje i opterećenje zvano homoseksualizam. I za ovo vaše podržavanje i promovisanje nečega što je u osnovi loše ćete biti više kažnjeni nego neki "gay" koji čitav život možda živi u nemoralu kojeg priznaje kao nemoral, jer negirati istinu je gore nego činiti najveća nedjela dokle god se istina bar priznaje kao takva.
- Josip321
#3912 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Božiji zakoni su smisleni, realni. Nisu tu da sputavaju čovjeka, nego da ga zaštite.
Ako ne postoji Bog ne postoji ni moral. A ako nema morala nema ni potrebe za zakonima i redom.
Nije Bog protiv lgbt-a jer je jednostavno odlučio njih ne voljeti i progoniti. Bog nije za takva devijantna ponašanja jer nisu dobri za čovjeka, štetni su.
Ma koliko se netko trudio opravdati lošu stvar, ona i dalje ostaje loša.
Svako zlo je samodestruktivno, to je jedna od odlika zla. Ako vam nije jasno da li je nešto od Boga ili zloga, samo si postavite pitanje da li je to samoodrživo ili je parazitirajuća pojava. I sve će vam biti jasno.
Homići i sl. se ne mogu razmnožavati, dakle kada bi bili, teoretski, segregirana skupina, biološki bi nestali.
Nisu samoodrživo. Nisu od Boga.
A i nešto za razmišljanje ovima što kažu: "Briga me za njih, nemoj mene dirati a ti tamo radi što želiš".
Njihove udruge, kako se financiraju? Financiraju li se i našim novcem?
Zašto su im kampanje tako agresivne?
Ako iskreno nemaš ništa protiv njih i nisi im neprijatelj, a mi živimo u demokratskom društvu, hajde samo sebi za test javno imenom i prezimenom reci da misliš kako gay is not ok. I tako testira svoju hrabrost usput.
Ako ne postoji Bog ne postoji ni moral. A ako nema morala nema ni potrebe za zakonima i redom.
Nije Bog protiv lgbt-a jer je jednostavno odlučio njih ne voljeti i progoniti. Bog nije za takva devijantna ponašanja jer nisu dobri za čovjeka, štetni su.
Svako zlo je samodestruktivno, to je jedna od odlika zla. Ako vam nije jasno da li je nešto od Boga ili zloga, samo si postavite pitanje da li je to samoodrživo ili je parazitirajuća pojava. I sve će vam biti jasno.
Homići i sl. se ne mogu razmnožavati, dakle kada bi bili, teoretski, segregirana skupina, biološki bi nestali.
A i nešto za razmišljanje ovima što kažu: "Briga me za njih, nemoj mene dirati a ti tamo radi što želiš".
Ako iskreno nemaš ništa protiv njih i nisi im neprijatelj, a mi živimo u demokratskom društvu, hajde samo sebi za test javno imenom i prezimenom reci da misliš kako gay is not ok. I tako testira svoju hrabrost usput.
- S4mpion
#3913 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Na plaži?broj dva wrote:"Normalnost" o kojoj vi ovdje pricate je socijalni konstrukt. Ovo vam nije normalno a golo djete na plazi, uz vise nego polugole tete i cike, vam je normalno. Zasto ? Ocigledno nije do ogolisenog tjela, u kome grmu lezi zec ? Kada me moj sin pitao zasto gol ciko u kavezu plese na pride paradi dobio je odgovor da ciko volio da plese go u kavezu. Ja niti plesem niti go hodam ali ako neki ciko hoce da plese go u kavezu, libo me racku. A sina sam vodio da sa njegovih 7 godina vidi da ima i drugih familija, drugih nacina oblacenja, drugih furki od onih njegovog tate.
Tako i za polugola (mahom ruzna) tjela na plazama i tako za polugole face sa psecom maskom. Nije za mene, boli me neka stvar sta ti radis i sve dok nije preko mojih ledja radi sta hoces. A o "normalnosti" nemojte, uzaludno je. NIje da su paralele ali je li burka normalna ? Jesu li tetovaze po vratu i licu normalne? Piercing na obrazima? Brade ? Stomak od metar i po ? Sta je normalno, kome i zasto je subjektivno.
Čini mi se da i tu normalnost stavljaš u određeni kontekst izvan kojeg ne može postojati kao takva.
Možda je normalno i ulicama grada hodat' u kupaćim gaćama, jer je tako i na plaži?
- SmokingMan
#3914 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
I čovjek osmisli zakon da bi ga na kraju i sam prekršio... 
Ljudi su po prirodni teatralni,samo što kod čovjeka postoji određen strah od osude okoline....
Kurvaluk se sprovdi diskretno iza zatvorenih vrata,tako i pedofilija i ostale seksualne perverzije...
Jste li ikada krišom zavirili malo dublje u svoje "prljave misli"?
Ljudi su po prirodni teatralni,samo što kod čovjeka postoji određen strah od osude okoline....
Kurvaluk se sprovdi diskretno iza zatvorenih vrata,tako i pedofilija i ostale seksualne perverzije...
-
Hakiz
#3915 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
SmokingMan wrote:
Jedno od boljih i težih pitanja.
- SmokingMan
#3916 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Na koja čovjek nikada iskreno neće odgovoriti.Hakiz wrote:SmokingMan wrote:
Jste li ikada krišom zavirili malo dublje u svoje "prljave misli"?![]()
- Dr. Kuca
#3917 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Nema nista pedersko
- Ramzess Veliki
#3918 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Zakoni, moral, norme ponasanja cine covjeka drugacijim od zvijeri.SmokingMan wrote:I čovjek osmisli zakon da bi ga na kraju i sam prekršio...
Ljudi najvecim procentom nisu teatralni niti podrzavaju teatralnost.
Mnogi ljudi se ne kurvaju, vecina ljudi osjeca odvratnost na pomisao seksualnog iskoristavanja djece, i vecina ljudi nema zelju za seksualnim ili bilo kakvim drugim perverzijama.
Da, jesam, i ne ide dalje od tri zenske na sehari, shodno mojim mogucnostima.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3919 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Kurvaluk i pedofiliju ne bih baš stavio u istu ravan.Ramzess Veliki wrote:Zakoni, moral, norme ponasanja cine covjeka drugacijim od zvijeri.SmokingMan wrote:I čovjek osmisli zakon da bi ga na kraju i sam prekršio...
Mnogi ljudi se ne kurvaju, vecina ljudi osjeca odvratnost na pomisao seksualnog iskoristavanja djece, i vecina ljudi nema zelju za seksualnim ili bilo kakvim drugim perverzijama.
Osim u strogo islamskim zemljama, kurvaluk nije kažnjiv zakonski. Da li će proizvesti razvod braka, to je nešto drugo.
S druge strane, pedofilija je ipak u svakom civilizovanom društvu zakonski kažnjiva.
Generalno gledajući, nije mi baš za poređenje spolni akt sa maloljetnicima i nečije šveranje s drugom ženom/muškarcem.
- MarlboroGold
#3920 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Moraš još naglasiti kojeg Boga.Josip321 wrote:Božiji zakoni su smisleni, realni. Nisu tu da sputavaju čovjeka, nego da ga zaštite.
Ovo Irsar 2.0
Što se vi više opirete protiv toga oni su još jači. Kad bi ih svijet maksimalno ignorisao i njima bi dosadilo da paradiraju.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3921 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Svi imaju neke dubioze koje nikad neće ni s kim podijeliti.SmokingMan wrote:Na koja čovjek nikada iskreno neće odgovoriti.Hakiz wrote:SmokingMan wrote:
Jste li ikada krišom zavirili malo dublje u svoje "prljave misli"?![]()
-
sumirprimus
#3922 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
gej je okej
- SmokingMan
#3923 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Ramzess Veliki wrote:Zakoni, moral, norme ponasanja cine covjeka drugacijim od zvijeri.SmokingMan wrote:I čovjek osmisli zakon da bi ga na kraju i sam prekršio...
Ima ljudi skoji u se oslobodili okriva religije...Nije strano da isti upražnjavaju seks na javnome mjestu,bez imalo stida...
Svašta je Bog stvorio na Zemlji,možda mu se jedino može zamjeriti zbog toga.
- SmokingMan
#3924 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Seks pod stolom,na stolu,kućne egzibicije....Tomahawk11 wrote:
Svi imaju neke dubioze koje nikad neće ni s kim podijeliti.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3925 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
SmokingMan wrote:Seks pod stolom,na stolu,kućne egzibicije....Tomahawk11 wrote:
Svi imaju neke dubioze koje nikad neće ni s kim podijeliti.