Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Gojeni H

#3901 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

arzuhal wrote:
MarlboroGold wrote:Koliko znam islanđani su uglavnom ateisti... baš me čudi što se crveni.
Vjerovatno iz kulturoloških razloga... Na Islandu je na djelu onaj najstrašniji scenario od kojeg strepi umni i progresivni dio našeg domaćeg FGR-stva i raje koja kritićki promišlja i našu vlastitu, domaću zbilju: kod njih nema nešto one intimne vjere koja je u srcima svakog pojedinca, nema vjere u Boga između 4 zida, uglavnom je to intimna nevjera, ali je zato Evangelistička luteranska crkva Islanda veoma jaka institucija (predstavljajući organiziranu religiju) na Islandu koja ima svoju veoma bitnu ulogu u društvu i državi, pita se nešto, učestvuje u društvenom životu, itd.

:mrgreen: :lol:
I vise od 20% ih vjeruje u trole, elfove I ostalu malu raju
arzuhal

#3902 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Jučer, tražeći nešto sasvim drugo, naletih na mape tipa Do You Feel Comfortable If..., a tiču se pitanja, recimo, veze i braka s osobom crne boje kože, ili osobom islamske vjere, i slična pitanja za građane zemalja članica EU, i primjetno je najveće odbijanje kod zemalja koje su bile pod čizmom ili zapahnute sovjetskim boljševizmom, odnosno zemlje kod kojih je komunizam zaustavio nekakav "normalan" razvoj nacionalizma - koji bi mogao ići do tačke kada se to preraste kao dječija bolest i ne ode u šovinizam - pa se ovaj kasnije, padom komunizma, razgranao, buknuo i počeo da vrijednosti određuje po sebi, kako to uvijek i biva...Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Bugarska, Rumunija, baltičke zemlje...

Kako ideje koje formalno nemaju ili ne moraju imati veze s religijom (internacionalizam komunizma i bijes uskogrudnog etno-nacionalizma kao odgovor, pa šovinizam, pa...) utiču na stvari i pitanja koja se tiču religije
arzuhal

#3903 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Gojeni H wrote:
arzuhal wrote:
MarlboroGold wrote:Koliko znam islanđani su uglavnom ateisti... baš me čudi što se crveni.
Vjerovatno iz kulturoloških razloga... Na Islandu je na djelu onaj najstrašniji scenario od kojeg strepi umni i progresivni dio našeg domaćeg FGR-stva i raje koja kritićki promišlja i našu vlastitu, domaću zbilju: kod njih nema nešto one intimne vjere koja je u srcima svakog pojedinca, nema vjere u Boga između 4 zida, uglavnom je to intimna nevjera, ali je zato Evangelistička luteranska crkva Islanda veoma jaka institucija (predstavljajući organiziranu religiju) na Islandu koja ima svoju veoma bitnu ulogu u društvu i državi, pita se nešto, učestvuje u društvenom životu, itd.

:mrgreen: :lol:
I vise od 20% ih vjeruje u trole, elfove I ostalu malu raju
Ko ne bi.
Bloo
Globalna šefica

#3904 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Jel bila opcija crnac musliman? :oops:
harač

#3905 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

"lijepi nasi Vlasi" :D
Gojeni H

#3906 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

славянин wrote:
vatrogasac wrote:
Hehehe, hajd' dobro nije argument mada sam ja rekao za sav svijet ako pažljivo si pročitao komentar. Od Mekke do moje mahalske džamije.
vatrogasac wrote: Ezan ne prestaje učiti ni jedne sekunde. Kako se zemlja okreće tako se i ezani preuzimaju, a negdje je sada akšam, a negdje sabah u milionima džamija an svim meridijanima i paralelama. Svake sekunde, bilo da je dan ili noć sljedbenici islama su tu kao što su večeras u mojoj mahalskoj džamiji.
Image
Image
Muu :mrgreen:
Nista mapa ne valja. Posjeta crkvi kod krscana, odnosno koliko puta dnevno prosjecni stanovnik zemlje rekne "inshallah" kod muslimana bi dalo odgovarajucu sliku. :oops:

Sad ozbiljno, vidi Japana ... ovo moze samo neka eurocentricna njuska da provali. Bolan, ljudi imaju kami za kamen i robota a lafo unaffiliated. Mislim, 'nas ...
vatrogasac

#3907 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

arzuhal wrote:...Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Bugarska, Rumunija, baltičke zemlje...

Kako ideje koje formalno nemaju ili ne moraju imati veze s religijom (internacionalizam komunizma i bijes uskogrudnog etno-nacionalizma kao odgovor, pa šovinizam, pa...) utiču na stvari i pitanja koja se tiču religije
Radikalna desnica u Njemačkoj ima najveće uporište u bivšem DDR-u.
Gojeni H

#3908 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

arzuhal wrote: Ko ne bi.
Fakat. Zivis na krovu svijeta, onakva klima, vjerovao bi covjek i u Fadila. :D
Gojeni H

#3909 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

arzuhal wrote: Gledaj Grenlanda što se ucrvenio, prava kršćanska džamahirija :mrgreen:
Mehiko - zemlja krscana i kokaina.

Ne daje se dzaba svakom drugom djetetu ime Hesus (Jesus). :oops:
arzuhal

#3910 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Bloo wrote:Jel bila opcija crnac musliman? :oops:
Ne znam, bilo me strah da naiđem na to...A jes mi prošlo kroz glavu to strašno pitanje... :cry:
vatrogasac

#3911 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Gojeni H wrote: Nista mapa ne valja. Posjeta crkvi kod krscana, odnosno koliko puta dnevno prosjecni stanovnik zemlje rekne "inshallah" kod muslimana bi dalo odgovarajucu sliku. :oops:
I ja mu rekoh sinoć da ne valja i neće da čuje. :mrgreen: Mapa iz 2010. kada za Švicarsku nisu igrali Xhaka i Shaqiri. To treba prefarbat bar u svjetlo zeleno. :mrgreen:
arzuhal

#3912 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Gojeni H wrote:
arzuhal wrote: Gledaj Grenlanda što se ucrvenio, prava kršćanska džamahirija :mrgreen:
Mehiko - zemlja krscana i kokaina.

Ne daje se dzaba svakom drugom djetetu ime Hesus (Jesus). :oops:
Ili Afganistan - zemlja muslimana i opijuma, svako drugo dijete Muhamed.
arzuhal

#3913 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

vatrogasac wrote:
Gojeni H wrote: Nista mapa ne valja. Posjeta crkvi kod krscana, odnosno koliko puta dnevno prosjecni stanovnik zemlje rekne "inshallah" kod muslimana bi dalo odgovarajucu sliku. :oops:
I ja mu rekoh sinoć da ne valja i neće da čuje. :mrgreen: Mapa iz 2010. kada za Švicarsku nisu igrali Xhaka i Shaqiri. To treba prefarbat bar u svjetlo zeleno. :mrgreen:
Kakvi zeljena. Potamniti crvenu do njene bordo varijante i spičiti jednog crnog orla preko, dvoglavog.
Ramzess Veliki

#3914 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

славянин wrote:
dustaban wrote:PA SUPER!
Ajde sastavite se konacno. Kad se vi reintegrisete... racunajte i na mene!

Al kuratz... sav fazon i sva religijska sustina je u RAZDVAJANJU, ne u spajanju.
Mi / svi ostali - baza u skoro svakoj religiji (monoteistickim).Mi smo na pravom putu ostali nisu...
Ne, niste vi u pravu nego smo mi! :angry: ... o cemu pricate ?
Bloo
Globalna šefica

#3915 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Ne znam, bilo me strah da naiđem na to...A jes mi prošlo kroz glavu to strašno pitanje... :cry:
Pa eto ako slucajno nacujes, saznas, proslijedi kontakt...
Da traumiram familiju sa potencijalnim novim zetom :mrgreen:
harač

#3916 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

normalan "razvoj" nacionalizma u ono sto se u savremenoj politickoj teoriji naziva "liberalni [latentno ateisticki - op.a.] nacionalizam" zapada, zahtijeva prolazak i kroz neke nuzne djecije bolesti, koje ocito nije trebalo nazor sprijecavati. istina, te bolesti znaju biti i rak. a buduci da su upravo sovjeti dobro zaplatili - kolko ono desetaka miliona? - zbog toga sto se neki na zapadu nisu vakcinisali na vrijeme, cudno je retrokativno kriviti zbog predostroznosti
Bloo
Globalna šefica

#3917 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

harač wrote:normalan "razvoj" nacionalizma u ono sto se u savremenoj politickoj teoriji naziva "liberalni [latentno ateisticki] nacionalizam" zapada, zahtijeva prolazak i kroz neke nuzne djecije bolesti, koje ocito nije trebalo nazor sprijecavati. istina, te bolesti znaju biti i rak. a buduci da su upravo sovjeti dobro zaplatili - kolko ono desetaka miliona? - zbog toga sto se neki na zapadu nisu vakcinisali na vrijeme, cudno je retrokativno kriviti zbog predostroznosti
Koja je cijena koju mi plaćamo...
vatrogasac

#3918 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

arzuhal wrote:
Nemoj da te plaši. Neki dan mi ispriča jedna policajka iz BG kako se zaljubila u migranta. Nije obična policajka nego ona sa čvarcima na epoletama. I hajd' nije tu kraj nesreće nego crnac. Pa ni tu nije kraj nego još musliman negdje iz sjeverne Afrike. Ali ljubav je spremna sve to da učini beznačajnim.
harač

#3919 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

Bloo wrote:
harač wrote:normalan "razvoj" nacionalizma u ono sto se u savremenoj politickoj teoriji naziva "liberalni [latentno ateisticki] nacionalizam" zapada, zahtijeva prolazak i kroz neke nuzne djecije bolesti, koje ocito nije trebalo nazor sprijecavati. istina, te bolesti znaju biti i rak. a buduci da su upravo sovjeti dobro zaplatili - kolko ono desetaka miliona? - zbog toga sto se neki na zapadu nisu vakcinisali na vrijeme, cudno je retrokativno kriviti zbog predostroznosti
Koja je cijena koju mi plaćamo...
jebiga, nije svaki politicar hamilton
arzuhal

#3920 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

vatrogasac wrote:
arzuhal wrote:
Nemoj da te plaši. Neki dan mi ispriča jedna policajka iz BG kako se zaljubila u migranta. Nije obična policajka nego ona sa čvarcima na epoletama. I hajd' nije tu kraj nesreće nego crnac. Pa ni tu nije kraj nego još musliman negdje iz sjeverne Afrike. Ali ljubav je spremna sve to da učini beznačajnim.
ljubav često udari
tamo gdje ne treba...
:mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#3921 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
arzuhal wrote:
Joe voli, Joe skrati.... :mrgreen:

Nek im je sretno i hairli...hoće li ih zasipati čvarcima kad budu izlazili iz opštine?
arzuhal

#3922 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Bloo wrote: Joe voli, Joe skrati.... :mrgreen:

Nek im je sretno i hairli...hoće li ih zasipati čvarcima kad budu izlazili iz opštine?
Jelde i ti ovo gledaš i kontaš:"Nisam to trebala bezveze napisat... :| "
Bloo
Globalna šefica

#3923 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Bloo wrote: Joe voli, Joe skrati.... :mrgreen:

Jelde i ti ovo gledaš i kontaš:"Nisam to trebala bezveze napisat... :| "
Zapravo ne. Ali, razumljivo mi je što pitaš.
Nema čovjek ni privremenu dozvolu boravka, silly me. :|
vatrogasac

#3924 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Bloo wrote:
Ma ona se zatelebala pravo, ima do kraja godine da je privede u Bajrakli džamiji. Ima tu još jedan momenat zašto baš on, ona je punačkija, a tamo momci se furaju samo na ove mršavice, a ovaj južnjak voli baš punačkije, ali ni tu nije kraj priče. :mrgreen: Nju je nešto nevjerovatno kod njega fasciniralo. :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#3925 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
Bloo wrote:
Ma ona se zatelebala pravo, ima do kraja godine da je privede u Bajrakli džamiji. Ima tu još jedan momenat zašto baš on, ona je punačkija, a tamo momci se furaju samo na ove mršavice, a ovaj južnjak voli baš punačkije, ali ni tu nije kraj priče. :mrgreen: Nju je nešto nevjerovatno kod njega fasciniralo. :mrgreen:
Pretpostavljam muslimanski merhametluk :mrgreen: amožda je i ljubaF.
Locked