I vise od 20% ih vjeruje u trole, elfove I ostalu malu rajuarzuhal wrote:Vjerovatno iz kulturoloških razloga... Na Islandu je na djelu onaj najstrašniji scenario od kojeg strepi umni i progresivni dio našeg domaćeg FGR-stva i raje koja kritićki promišlja i našu vlastitu, domaću zbilju: kod njih nema nešto one intimne vjere koja je u srcima svakog pojedinca, nema vjere u Boga između 4 zida, uglavnom je to intimna nevjera, ali je zato Evangelistička luteranska crkva Islanda veoma jaka institucija (predstavljajući organiziranu religiju) na Islandu koja ima svoju veoma bitnu ulogu u društvu i državi, pita se nešto, učestvuje u društvenom životu, itd.MarlboroGold wrote:Koliko znam islanđani su uglavnom ateisti... baš me čudi što se crveni.
![]()
Ateizam vs. Religija
- Gojeni H
#3901 Re: Ateizam vs. Religija
- arzuhal
#3902 Re: Ateizam vs. Religija
Jučer, tražeći nešto sasvim drugo, naletih na mape tipa Do You Feel Comfortable If..., a tiču se pitanja, recimo, veze i braka s osobom crne boje kože, ili osobom islamske vjere, i slična pitanja za građane zemalja članica EU, i primjetno je najveće odbijanje kod zemalja koje su bile pod čizmom ili zapahnute sovjetskim boljševizmom, odnosno zemlje kod kojih je komunizam zaustavio nekakav "normalan" razvoj nacionalizma - koji bi mogao ići do tačke kada se to preraste kao dječija bolest i ne ode u šovinizam - pa se ovaj kasnije, padom komunizma, razgranao, buknuo i počeo da vrijednosti određuje po sebi, kako to uvijek i biva...Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Bugarska, Rumunija, baltičke zemlje...
Kako ideje koje formalno nemaju ili ne moraju imati veze s religijom (internacionalizam komunizma i bijes uskogrudnog etno-nacionalizma kao odgovor, pa šovinizam, pa...) utiču na stvari i pitanja koja se tiču religije
Kako ideje koje formalno nemaju ili ne moraju imati veze s religijom (internacionalizam komunizma i bijes uskogrudnog etno-nacionalizma kao odgovor, pa šovinizam, pa...) utiču na stvari i pitanja koja se tiču religije
- arzuhal
#3903 Re: Ateizam vs. Religija
Ko ne bi.Gojeni H wrote:I vise od 20% ih vjeruje u trole, elfove I ostalu malu rajuarzuhal wrote:Vjerovatno iz kulturoloških razloga... Na Islandu je na djelu onaj najstrašniji scenario od kojeg strepi umni i progresivni dio našeg domaćeg FGR-stva i raje koja kritićki promišlja i našu vlastitu, domaću zbilju: kod njih nema nešto one intimne vjere koja je u srcima svakog pojedinca, nema vjere u Boga između 4 zida, uglavnom je to intimna nevjera, ali je zato Evangelistička luteranska crkva Islanda veoma jaka institucija (predstavljajući organiziranu religiju) na Islandu koja ima svoju veoma bitnu ulogu u društvu i državi, pita se nešto, učestvuje u društvenom životu, itd.MarlboroGold wrote:Koliko znam islanđani su uglavnom ateisti... baš me čudi što se crveni.
![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#3904 Re: Ateizam vs. Religija
Jel bila opcija crnac musliman? 
- Gojeni H
#3906 Re: Ateizam vs. Religija
Nista mapa ne valja. Posjeta crkvi kod krscana, odnosno koliko puta dnevno prosjecni stanovnik zemlje rekne "inshallah" kod muslimana bi dalo odgovarajucu sliku.славянин wrote:vatrogasac wrote:
Hehehe, hajd' dobro nije argument mada sam ja rekao za sav svijet ako pažljivo si pročitao komentar. Od Mekke do moje mahalske džamije.
vatrogasac wrote: Ezan ne prestaje učiti ni jedne sekunde. Kako se zemlja okreće tako se i ezani preuzimaju, a negdje je sada akšam, a negdje sabah u milionima džamija an svim meridijanima i paralelama. Svake sekunde, bilo da je dan ili noć sljedbenici islama su tu kao što su večeras u mojoj mahalskoj džamiji.![]()
Muu
Sad ozbiljno, vidi Japana ... ovo moze samo neka eurocentricna njuska da provali. Bolan, ljudi imaju kami za kamen i robota a lafo unaffiliated. Mislim, 'nas ...
- vatrogasac
#3907 Re: Ateizam vs. Religija
Radikalna desnica u Njemačkoj ima najveće uporište u bivšem DDR-u.arzuhal wrote:...Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Bugarska, Rumunija, baltičke zemlje...
- Gojeni H
#3908 Re: Ateizam vs. Religija
Fakat. Zivis na krovu svijeta, onakva klima, vjerovao bi covjek i u Fadila.arzuhal wrote: Ko ne bi.
- Gojeni H
#3909 Re: Ateizam vs. Religija
Mehiko - zemlja krscana i kokaina.arzuhal wrote: Gledaj Grenlanda što se ucrvenio, prava kršćanska džamahirija
Ne daje se dzaba svakom drugom djetetu ime Hesus (Jesus).
- arzuhal
#3910 Re: Ateizam vs. Religija
Ne znam, bilo me strah da naiđem na to...A jes mi prošlo kroz glavu to strašno pitanje...Bloo wrote:Jel bila opcija crnac musliman?
- vatrogasac
#3911 Re: Ateizam vs. Religija
I ja mu rekoh sinoć da ne valja i neće da čuje.Gojeni H wrote: Nista mapa ne valja. Posjeta crkvi kod krscana, odnosno koliko puta dnevno prosjecni stanovnik zemlje rekne "inshallah" kod muslimana bi dalo odgovarajucu sliku.![]()
- arzuhal
#3912 Re: Ateizam vs. Religija
Ili Afganistan - zemlja muslimana i opijuma, svako drugo dijete Muhamed.Gojeni H wrote:Mehiko - zemlja krscana i kokaina.arzuhal wrote: Gledaj Grenlanda što se ucrvenio, prava kršćanska džamahirija
Ne daje se dzaba svakom drugom djetetu ime Hesus (Jesus).
- arzuhal
#3913 Re: Ateizam vs. Religija
Kakvi zeljena. Potamniti crvenu do njene bordo varijante i spičiti jednog crnog orla preko, dvoglavog.vatrogasac wrote:I ja mu rekoh sinoć da ne valja i neće da čuje.Gojeni H wrote: Nista mapa ne valja. Posjeta crkvi kod krscana, odnosno koliko puta dnevno prosjecni stanovnik zemlje rekne "inshallah" kod muslimana bi dalo odgovarajucu sliku.![]()
Mapa iz 2010. kada za Švicarsku nisu igrali Xhaka i Shaqiri. To treba prefarbat bar u svjetlo zeleno.
- Ramzess Veliki
#3914 Re: Ateizam vs. Religija
Ne, niste vi u pravu nego smo mi!славянин wrote:Mi / svi ostali - baza u skoro svakoj religiji (monoteistickim).Mi smo na pravom putu ostali nisu...dustaban wrote:PA SUPER!
Ajde sastavite se konacno. Kad se vi reintegrisete... racunajte i na mene!
Al kuratz... sav fazon i sva religijska sustina je u RAZDVAJANJU, ne u spajanju.
- Bloo
- Globalna šefica
#3915 Re: Ateizam vs. Religija
Pa eto ako slucajno nacujes, saznas, proslijedi kontakt...arzuhal wrote:Ne znam, bilo me strah da naiđem na to...A jes mi prošlo kroz glavu to strašno pitanje...Bloo wrote:Jel bila opcija crnac musliman?
Da traumiram familiju sa potencijalnim novim zetom
- harač
#3916 Re: Ateizam vs. Religija
normalan "razvoj" nacionalizma u ono sto se u savremenoj politickoj teoriji naziva "liberalni [latentno ateisticki - op.a.] nacionalizam" zapada, zahtijeva prolazak i kroz neke nuzne djecije bolesti, koje ocito nije trebalo nazor sprijecavati. istina, te bolesti znaju biti i rak. a buduci da su upravo sovjeti dobro zaplatili - kolko ono desetaka miliona? - zbog toga sto se neki na zapadu nisu vakcinisali na vrijeme, cudno je retrokativno kriviti zbog predostroznosti
- Bloo
- Globalna šefica
#3917 Re: Ateizam vs. Religija
Koja je cijena koju mi plaćamo...harač wrote:normalan "razvoj" nacionalizma u ono sto se u savremenoj politickoj teoriji naziva "liberalni [latentno ateisticki] nacionalizam" zapada, zahtijeva prolazak i kroz neke nuzne djecije bolesti, koje ocito nije trebalo nazor sprijecavati. istina, te bolesti znaju biti i rak. a buduci da su upravo sovjeti dobro zaplatili - kolko ono desetaka miliona? - zbog toga sto se neki na zapadu nisu vakcinisali na vrijeme, cudno je retrokativno kriviti zbog predostroznosti
- vatrogasac
#3918 Re: Ateizam vs. Religija
Nemoj da te plaši. Neki dan mi ispriča jedna policajka iz BG kako se zaljubila u migranta. Nije obična policajka nego ona sa čvarcima na epoletama. I hajd' nije tu kraj nesreće nego crnac. Pa ni tu nije kraj nego još musliman negdje iz sjeverne Afrike. Ali ljubav je spremna sve to da učini beznačajnim.arzuhal wrote:Ne znam, bilo me strah da naiđem na to...A jes mi prošlo kroz glavu to strašno pitanje...Bloo wrote:Jel bila opcija crnac musliman?
- harač
#3919 Re: Ateizam vs. Religija
jebiga, nije svaki politicar hamiltonBloo wrote:Koja je cijena koju mi plaćamo...harač wrote:normalan "razvoj" nacionalizma u ono sto se u savremenoj politickoj teoriji naziva "liberalni [latentno ateisticki] nacionalizam" zapada, zahtijeva prolazak i kroz neke nuzne djecije bolesti, koje ocito nije trebalo nazor sprijecavati. istina, te bolesti znaju biti i rak. a buduci da su upravo sovjeti dobro zaplatili - kolko ono desetaka miliona? - zbog toga sto se neki na zapadu nisu vakcinisali na vrijeme, cudno je retrokativno kriviti zbog predostroznosti
- arzuhal
#3920 Re: Ateizam vs. Religija
ljubav često udarivatrogasac wrote:Nemoj da te plaši. Neki dan mi ispriča jedna policajka iz BG kako se zaljubila u migranta. Nije obična policajka nego ona sa čvarcima na epoletama. I hajd' nije tu kraj nesreće nego crnac. Pa ni tu nije kraj nego još musliman negdje iz sjeverne Afrike. Ali ljubav je spremna sve to da učini beznačajnim.arzuhal wrote:Ne znam, bilo me strah da naiđem na to...A jes mi prošlo kroz glavu to strašno pitanje...Bloo wrote:Jel bila opcija crnac musliman?
tamo gdje ne treba...
- Bloo
- Globalna šefica
#3921 Re: Ateizam vs. Religija
Joe voli, Joe skrati....vatrogasac wrote:Nemoj da te plaši. Neki dan mi ispriča jedna policajka iz BG kako se zaljubila u migranta. Nije obična policajka nego ona sa čvarcima na epoletama. I hajd' nije tu kraj nesreće nego crnac. Pa ni tu nije kraj nego još musliman negdje iz sjeverne Afrike. Ali ljubav je spremna sve to da učini beznačajnim.arzuhal wrote:Ne znam, bilo me strah da naiđem na to...A jes mi prošlo kroz glavu to strašno pitanje...Bloo wrote:Jel bila opcija crnac musliman?
Nek im je sretno i hairli...hoće li ih zasipati čvarcima kad budu izlazili iz opštine?
- arzuhal
#3922 Re: Ateizam vs. Religija
Jelde i ti ovo gledaš i kontaš:"Nisam to trebala bezveze napisat...Bloo wrote: Joe voli, Joe skrati....![]()
Nek im je sretno i hairli...hoće li ih zasipati čvarcima kad budu izlazili iz opštine?
- Bloo
- Globalna šefica
#3923 Re: Ateizam vs. Religija
Zapravo ne. Ali, razumljivo mi je što pitaš.arzuhal wrote:Jelde i ti ovo gledaš i kontaš:"Nisam to trebala bezveze napisat...Bloo wrote: Joe voli, Joe skrati....![]()
Nek im je sretno i hairli...hoće li ih zasipati čvarcima kad budu izlazili iz opštine?"
Nema čovjek ni privremenu dozvolu boravka, silly me.
- vatrogasac
#3924 Re: Ateizam vs. Religija
Ma ona se zatelebala pravo, ima do kraja godine da je privede u Bajrakli džamiji. Ima tu još jedan momenat zašto baš on, ona je punačkija, a tamo momci se furaju samo na ove mršavice, a ovaj južnjak voli baš punačkije, ali ni tu nije kraj priče.Bloo wrote:
- Bloo
- Globalna šefica
#3925 Re: Ateizam vs. Religija
Pretpostavljam muslimanski merhametlukvatrogasac wrote:Ma ona se zatelebala pravo, ima do kraja godine da je privede u Bajrakli džamiji. Ima tu još jedan momenat zašto baš on, ona je punačkija, a tamo momci se furaju samo na ove mršavice, a ovaj južnjak voli baš punačkije, ali ni tu nije kraj priče.Bloo wrote:
Nek im je sretno i hairli...hoće li ih zasipati čvarcima kad budu izlazili iz opštine?Nju je nešto nevjerovatno kod njega fasciniralo.