Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Locked
rz brzotrz

#3901 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by rz brzotrz »

ušće wrote:Ne pada mi na pamet braniti Busuladžića ...ali mi također zapada za oko priča o Ivi Andriću ...
Molim vas nabroj te mi velika književna djela istog objavljena do1946 kada je Busuladžić strijeljan ...

Hvala.
Ex Ponto (pjesme u prozi, 1918.)
Nemiri (pjesme u prozi, 1921.)
Put Alije Gjerzeleza (oveća novela, pod imenom Ivan Andrić[1] 1920.)
Pripovetke, I (1924.)
Pripovetke (1931.)
Njegoš kao tragični junak kosovske misli (1935.)
Pripovetke, II (1936.)
Na Drini ćuprija (roman, 1945.)
Travnička hronika (roman, 1945.)
Gospođica (roman, 1945.)
ušće

#3902 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by ušće »

rz brzotrz wrote:
ušće wrote:Ne pada mi na pamet braniti Busuladžića ...ali mi također zapada za oko priča o Ivi Andriću ...
Molim vas nabroj te mi velika književna djela istog objavljena do1946 kada je Busuladžić strijeljan ...

Hvala.
Pripovetke, I (1924.)
Pripovetke (1931.)
Pripovetke, II (1936.)
Gospođica (roman, 1945.)
Hvala... ja Andriću nisam nikada volio bi pratio zato pitam ...pročitao sam samo ono što sam morao ...
rz brzotrz

#3903 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by rz brzotrz »

vatrogasac wrote:
rz brzotrz wrote:
Bottom line: Andrić je bio veliki književnik, Busuladžić je bio niko i ništa.
Da su i Andriću skratili život kao Busuladžiću za njega niko danas ne bi znao. A zamisli onda da je Busuladžić ostao živ šta bi sve napisao. On je njima smetao što je govorio evropske jezike veoma tečno, a nije se plašio napisati istinu i bilo je riskantno ga ostaviti u životu da piše o tadašnjem sistemu knjige na francuskom ili italijanskom. Da su mu dali pasoš mogao je emigrirati kao i Adil.
Busuladžić ne bi napisao ništa vrijedno ni da je 100 godina živio. Čovjek jednostavno nije bio književnik.

Kakvu bolan istinu. Hoćeš reći da je istinu govorio kad je o Bošnjacima pisao kao o Hrvatima. Nikakvu on istinu nije govorio, jer je živio u strahu. Njegov jedini plus je što je u to doba bio pismeni Bošnjak. Znao čitati i pisati i bio poliglota. Sve ostalo, tj. neko konkretno djelo, sve je to jedno veliko NIŠTA.
vatrogasac

#3904 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by vatrogasac »

rz brzotrz wrote: Busuladžić ne bi napisao ništa vrijedno ni da je 100 godina živio. Čovjek jednostavno nije bio književnik.
Nije ni Hegel bio književnik. Ne kontam kako to mjeriš vrijednost znanja.

Busuladžić je sasječen na početku svoje karijere. Sa 30 godina.
rz brzotrz

#3905 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by rz brzotrz »

vatrogasac wrote:
rz brzotrz wrote: Busuladžić ne bi napisao ništa vrijedno ni da je 100 godina živio. Čovjek jednostavno nije bio književnik.

Pogrešno sam se izrazio za Busuladžića. Nisam trebao reći književnik, već pisac, intelektualac.

Kako mjerim? Djela su mu intelektualno siromašna.
rajv0sa

#3906 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by rajv0sa »

Al botovska priča vazda okrene ka Andriću, zamolite vrhovne intelektualne glavonje da plasiraju koju drugu ličnost, opraste više s njim :mrgreen:
Kejn

#3907 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Kejn »

rz brzotrz wrote:
vatrogasac wrote:

Pogrešno sam se izrazio za Busuladžića. Nisam trebao reći književnik, već pisac, intelektualac.

Kako mjerim? Djela su mu intelektualno siromašna.
Pa ne mjerimo ovdje ljude po književnom opusu već po naklonosti fašističkim idejama. Pitam jel ideja preseljenja Albanaca muslimana kao prepreke projektu velike Srboslavije fašizam ili nije?
rajv0sa

#3908 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by rajv0sa »

ušće wrote:
rz brzotrz wrote:

Hvala.
Pripovetke, I (1924.)
Pripovetke (1931.)
Pripovetke, II (1936.)
Gospođica (roman, 1945.)
Hvala... ja Andriću nisam nikada volio bi pratio zato pitam ...pročitao sam samo ono što sam morao ...
To ko što su HDZovci biva izbjegavali pionirske zakletve jer su bili svjesni svog povijesnog kulturološkog kruga sa 6 godina.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :-) :-)
rajv0sa

#3909 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by rajv0sa »

Kejn wrote:
Pa ne mjerimo ovdje ljude po književnom opusu već po naklonosti fašističkim idejama. Pitam jel ideja preseljenja Albanaca muslimana kao prepreke projektu velike Srboslavije fašizam ili nije?
Majstorski su ih preselili, sa 750000 1953. došli na 2,2 miliona 1991.
Kejn

#3910 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Kejn »

rajv0sa wrote:
Kejn wrote:
Majstorski su ih preselili, sa 750000 1953. došli na 2,2 miliona 1991.
To bi ga ko fol trebalo amnestirati od ovoga što je rekao?
broj dva

#3911 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by broj dva »

vatrogasac wrote:
rz brzotrz wrote:.... ali činjenica ostaje da je on bio veliki književnik.
Šta je sve Šešelj uradio u svojoj karijeri. Treba ti dva života da pročitaš šta je taj intelektualac napisao.
Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu za dve godine i osam meseci 1976, a zatim i magistrirao 1977. godine („Marksistički koncept naoružanog naroda“). Doktorirao je u Beogradu 26. novembra 1979. godine, disertacijom na temu „Politička suština militarizma i fašizma“. Najmlađi je doktor nauka[3] u tadašnjoj SFRJ. Od 1981. do 1984. radio je kao asistent profesora, predmet Teorija o ratu, na Političkim naukama na Sarajevskom univerzitetu.

Image
---
Šešelj jeste inteligentan ali ja lično ga svrstajem među ljudska govna a ne intelektualce. Valjda ti je jasno zašto.
insomnia78

#3912 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by insomnia78 »

Fantasticno. To ko da kazes kakav ba antisemitizam gledaj Izraela i sile
rajv0sa

#3913 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by rajv0sa »

vatrogasac wrote:
rz brzotrz wrote:.... ali činjenica ostaje da je on bio veliki književnik.
Šta je sve Šešelj uradio u svojoj karijeri. Treba ti dva života da pročitaš šta je taj intelektualac napisao.
Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu za dve godine i osam meseci 1976, a zatim i magistrirao 1977. godine („Marksistički koncept naoružanog naroda“). Doktorirao je u Beogradu 26. novembra 1979. godine, disertacijom na temu „Politička suština militarizma i fašizma“. Najmlađi je doktor nauka[3] u tadašnjoj SFRJ. Od 1981. do 1984. radio je kao asistent profesora, predmet Teorija o ratu, na Političkim naukama na Sarajevskom univerzitetu.

Image
Hajde budi iskren u duhu pravog poštenog Bošnjaka i reci da nikad nisi u životu ništa pročito od Andrića, osim što si guglo njegovo ime uz termine Muslimani Albanci Islam?
aratet

#3914 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by aratet »

seselj je intelektualac, samo ga hebe sto se umjesto baviti naukom poceo baviti vise politikom i to losom politikom, nacionalistickom, zlocinackom po kojom ce ga svi pamtiti, a ne po intelektu.
rajv0sa

#3915 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by rajv0sa »

Jedna u duhu anti-fgr raje. Sram vas bilo, držite istu stranu kao i oni što podržavaju UZP :mrgreen:
Image

Cvjetići, cvjetići :ruza:
piupiu

#3916 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by piupiu »

Kejn wrote:
piupiu wrote: Možda se iznenadiš da su glavni zagovornici "Muslimanskog" (sa velikim m) bili Muhamed Hadžijahić, Mustafa Imamović i Atif Purivatra (pod pokroviteljstvom Hamdije Pozderca)
Čekaj kako je Hamdija Pozderac zagovarao Muslimansko ime kada je ovo jedan od njegovih citata :"Ne daju bosanstvo, nude muslimanstvo... Da prihvatimo i to što nude, makar i pogrešno ime ali ćemo otvoriti proces." - U razgovoru sa Titom o ustavnim reformama 1971. godine"
Iz zbornika, za koji sam gore navela link:
Posebno u bosanskohercegovačkom društvu (u urbanim sredinama) unutar
Jugoslavije (ali ne samo tu) krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih
bilo je uloženo puno napora u politici nacionalne afirmacije. Početkom sedamdesetih
– u pripremama za novi popis 1971. godine34 – vodstvo bosanskohercegovačkih
komunista je osjećalo potrebu da jača te napore. Borilo se tada za dva cilja u
‘razvitku nacionalnih odnosa’ unutar društva: prvo je bilo
‘devaluacija’ nepoželjne atraktivnosti ‘jugoslavenstva’ unutar društva (kao kod
mladih i kod brzo rastuće grupe ‘miješanih brakova’) i druga je bila da afirmira
nacionalne pripadnosti (u toj godini poseban trud je uložen da se propagira
novo uvedeni nacionalni koncept Muslimana).

Na kakav način i sa kojim argumentima se to radilo može se vidjeti, na
primjer, iz slijedećih citata iz govora Hamdije Pozderca, tada jednog od vodećih
ljudi u vrhu Saveza komunista BiH. Njegovo izlaganje pod naslovom
‘Unitaristička i nacionalistička suština “jugoslovenstva”’, koje je Pozderac držao
na 26. sjednici CK Saveza komunista Bosne i Hercegovine održanoj 9. i
10. marta 1971. godine u Sarajevu, za javnost republike bilo je kao službeni
stav partije, jer je čitav govor bio u martu 1971. g. i publiciran u novinama koje
su izašle u republici. H. Pozderac je objasnio stav Partije u vezi sa gore spomenutim
problemima na slijedeći način. U prvom ovdje citiranom dijelu svog
izlaganja vrlo direktno napada koncept ‘jugoslavenstva’ i onda poručuje da se
posebno treba intenzivirati rad kod mladih ljudi da im se to objasni:
Prema tome, jugoslovenstvo kao nacionalna ili nadnacionalna kategorija negira
nacionalnu ravnopravnost i šteti pozitivnom razvoju nacionalnih interesa. .... Ne
treba, međutim, izgubiti iz vida i činjenicu da ima opredjeljivanja za jugoslovenstvo,
posebno kod mladih ljudi, kao vid reagovanja i pružanja otpora raznim
oblicima nacionalizma. To upravo upućuje na potrebu pojačane aktivnosti u borbi
protiv nacionalizma i objašnjavanja stavova Saveza komunista o nacionalnom
pitanju.

Jedna druga grupa kojoj je Pozderac posvetio veliki dio svog govora su
miješani brakovi. Njima on poručuje slijedeće:
Neki pokušavaju mješovitim brakovima opravdati i održati ideju o jugoslovenstvu
kao naciji. Međutim, takav pristup je krajnje nenaučan i tendenciozan. Prije
svega, niko nacionalnost ne stiče rođenjem, jer je nacija društvena a ne prirodna
kategorija. Nacija niti nastaje niti nestaje pomoću mješovitih brakova. Na ljude
iz mješovitih brakova, kao i na sve ostale, u oformljivanju nacionalnosti utiče,
prije svega, nacionalno-kulturni medij, kultura, običaj, tradicija, sredina, religija,
nacionalne vrijednosti i sl., bilo društveno vaspitanje ili samovaspitanje.
Zbog toga su i rasprave o mogućoj novoj jugoslovenskoj naciji vezane za mješovite
brakove lišene svake osnovne. Iako u našoj zemlji ima veliki broj mješovitih brakova,
to ne stvara nikakvu jugoslovensku naciju. Pitanje iskazivanja nacionalnosti
djece iz mješovitih brakova stvara nepotrebne dileme i zablude, jer je činjenica
da su roditelji iz mješovitih brakova najčešće za svoje dijete iskazivali nacionalnu
pripadnost jednog od naših naroda i narodnosti. Međutim, u subjektivnom smislu,
svaki pojedinac ima pravo da se osjeća i iskazuje kako god hoće i želi. To je široko
polje ličnih sloboda.

Vrlo kratko u toku izlaganja je prezentirao službeni stav Partije u vezi sa
nacionalnim identitetom Muslimana:

Kada je riječ o nacionalnom identitetu Muslimana, istorijski gledano, on se razvijao
kao i nacionalni identitet svih ostalih naših naroda na slavenskoj osnovi
unutar granica naše zemlje, u specifičnim istorijsko-kulturnim i društvenim prilikama,
na podlozi srpskohrvatskog odnosno hrvatskosrpskog jezika kao vlastitog
jezika, na kojim izrastaju i specifičnosti kulture u najširem smislu.

Ovo izlaganje vrlo očito ilustrira da su vodeći ljudi Saveza komunista BiH
u tom vremenu osjećali nužnost da interveniraju da se nacionalno-društveni
odnosi ne razvijaju u ‘nepoželjnom smjeru’. Kako je već navedeno, to je
bilo posebno u urbanim sredinama gdje je identiteski koncept ‘jugoslovenstva’
očito morao imati neku atraktivnost. Da je to moglo i vrlo kontrastirati sa
drugim, posebno seoskim okruženjima, podsjeća nas slijedeća citirana konstatacija
poznatih američkih istoričara R. Donie i J. Fina. Oba su u sedamdesetim
godinama duže vrijeme boravili u Bosni i Hercegovini i ovako opisuju
taj period:

Dok su urbanizacijom veća bosanska naselja i gradovi postajali “bosanski
lonac”stanovnici sela su po svom karakteru ostajali isti, uprkos dostupnosti modernog
načina života i većeg učešća u privrednom tržištu. Historijska razlika
između seljaka i građana, postala je, na neki način, izraženija u socijalističkom
dobu, uprkos brojčanom i relativnom demografskom jačanju gradskih stanovnika.
Većina sela ostala je etnički odijeljena, a miješani brakovi bili su znatno rjeđi u
selima nego u gradovima.

Ali, vratimo se opet argumentima iz izlaganja H. Pozderca. Ona su dobra
ilustracija da Partija u stvari i nije bila spremna dopustiti da se sprovede
poruka data u tom izlaganju, tj. da ‚svaki pojedinac ima pravo da se osjeća i
iskazuje kako god hoće i želi’. Okvir koji je bio nuđen društvu je bio relativ
no predefiniran od komunističke vlasti i imao jasan nacionalni naboj. Koncept
jugoslovenstva, usprskos tome da je očito imao neku atraktivnost, nije
bio više dobro akceptiran. Nadnacionalni koncept bosanstva (koji je kratko
bio naveden gore u citatu E. Redžića) uopće nije bio dat na raspolaganje. I
uvođenje kategorije Musliman kao nacije, omogućavalo je da se stanovnici sa
muslimansko-tradicijskom pozadinom mogu izjasniti kao posebna nacionalna
grupa, i na neki način je pragmatičnologičan nastavak postojećih principa
politike nacionalnih diferencijacija komunista u tom vremenu.
Pa onda...
Pojedini istupi intelektualaca bili su ograničeni na razdoblje uoči popisa stanovništva
1971. godine. “Oslobođenje” je pokrenulo dijalog svojih čitatelja sa pojedinim
naučnicima o predstojećem popisu stanovništva. U jednom od tih dijaloga na
pitanja su odgovarali Atif Purivatra, docent na Fakultetu političkih nauka, i
Dobrislav Jovanović, direktor Republičkog zavoda za statistiku. Pitanja čitatelja,
a i odgovori su se uglavnom vezali za problem nominacije. Purivatra je
branio oficijelni stav kako je ispravna nominacija Musliman, a ne Bosanac ili
Bošnjak, jer bi prihvatanje nominacije “Bosanac” ili “Bošnjak” “predstavljalo
pokušaj oživljavanja unitarističkog jugoslavenstva u specifičnim nacionalnim
odnosima u ovoj Republici. Time bi se jednako negirao nacionalni individualitet
i Srba i Hrvata i Muslimana, kao i pripadnika drugih naroda i narodnosti
u Bosni i Hercegovini”.11
Itd... ne znam odakle je taj citat koji se pripisuje Pozdercu, vidim ga na svim blogovima i Wikipedijama, bez navedenog izvora. Taj citat do sada nisam našla u stručnoj literaturi, ovo malo što sam čitala. Koliko sam skontala, radi se o rečenici koju je prepričao Alaga Dervišević, navodno iz razgovora koji je on lično vodio s Hamdijom. Tito se ne spominje. Toliko sam do sada otkrila.

Ovaj zbornik za koji sam postavila link u prethodnim postovima ima dovoljno materijala za čitanje na tu temu, i meni se čini da je u ovim izdvojenim citatima suština priče. Evo i još jedan tekst u kojem se citira kako Šaćir Filandra govori o tom pitanju, i još jedan u kojem stoje citati u kojima Pozderac brani koncept BiH kao multinacionalne države, što bi bilo u neskladu sa tim da je on zastupao ideju nacionalnog bosanstva... a pošto nisam čitala njegove stavove direktno, nego posredno, to je sve što mogu da kažem.

file:///Users/Test/Downloads/Politicka_misao_4_2013_JOVIC_132_159.pdf
http://www.ibn-sina.net/images/pdf/znak ... UJANAC.pdf

Kamberović, dakle, navodi da su tri glavna proponenta velikog 'm' bila pod pokroviteljstvom Pozderca, jer su bili zaduženi da naučno dokažu zasebni 'muslimanski' identitet u BiH... I... sada smo već u žešćem off-topicu.

Izvinjavam se svima.
insomnia78

#3917 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by insomnia78 »

Nekoj nas nasmijavati. Cuj bosnjaci i citanje :lol:
ušće

#3918 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by ušće »

rajv0sa wrote:
ušće wrote:
rz brzotrz wrote:
Pripovetke, I (1924.)
Pripovetke (1931.)
Pripovetke, II (1936.)
Gospođica (roman, 1945.)
To ko što su HDZovci biva izbjegavali pionirske zakletve jer su bili svjesni svog povijesnog kulturološkog kruga sa 6 godina.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :-) :-)
A da malo manje prestaneš srati :evil:
Pukiim slučajem sam imao nastavnika koji je volio Krležu i Nerudu a ne Andrića i Jesenjina ...

:evil: :evil: :evil:
cyprus

#3919 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by cyprus »

Da bar Ivo Andrić ima školu u Sarajevu pa da ovaj whataboutism dobije bar trunku smisla :oops:
kakavdanakneiskustvu

#3920 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by kakavdanakneiskustvu »

rz brzotrz wrote:
Maxxtro wrote: "Podelom Arbanije nestalo bi privlačnog centra za arbanašku manjinu na Kosovu, koja bi se, u novoj situaciji, lakše asimilovala. Mi bismo eventualno dobili još 200.000 do 300.000 Arbanasa, ali su oni većinom katolici čiji odnos sa Arbanasima muslimanima nikad nije bio dobar. Pitanje iseljavanja Arbanasa muslimana u Tursku takođe bi se izvelo pod novim okolnostima, jer ne bi bilo nikakve jače akcije da se to sprečava." Da li npr. autor ove izjave, kojom se ocito zagovara jedan vid etnickog ciscenja albanske populacije, zasluzuje isti tretman kao Mustafa Busuladzic?
Opet s Busuladžića na Andrića, a njih dvojica se ni po čemu ne mogu porediti. Čak i da Andrić jeste takav kakvim ga mnogi njegovi mrsci žele predstaviti, on iza sebe ima bogat književni opus, koji Busuladžić očigledno nema. Osim toga, ovaj je citat izvađen iz konteksta, a čitav spis ne predstavlja uopšte Andrićevo lično mišljenje o ALbancima na Kosovu. http://www.6yka.com/mobile/novost/110908
Što se tiče Busuladžića, ne mislim da je bio fašista. Mislim da je bio islamista i da mu je samo to bilo važno. U datom trenutku se priklonio fašistima, jer mu je njihova ideologija bila bliža od komunističke, što ga ne čini nekim ultra fašistom kakvim ga predstavljaju, ali ga još manje čini pozitivnom historijskom ličnošću. On ne zaslužuje ni da se ulica zove po njemu, a kamoli škola. Čovjek bio niko i ništa. Piskarao nekakve gluposti, bez ikakve književne, političke, moralne, bilo kakve vrijednosti. On ne zaslužuje ni ovu temu. Porediti njega i Andrića je potpuo besmisleno. Jer kao što rekoh, možemo mi imati različita mišljenja o tome šta je Andrić mislio o Bosni (kojoj je poklonio cjelokupan iznos svoje Nobelove nagrade), ali činjenica ostaje da je on bio veliki književnik.
:thumbup:
vatrogasac

#3921 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by vatrogasac »

rajv0sa wrote: Hajde budi iskren u duhu pravog poštenog Bošnjaka i reci da nikad nisi u životu ništa pročito od Andrića, osim što si guglo njegovo ime uz termine Muslimani Albanci Islam?
Mogu ti reći da sam pročitao sve jer ovo je forum, ali nisam, a opet jesam ovih nekoliko zvučnih. Nije mjesto o mom mišljenju, a irelevantno je ako su ljudi rekli da je za Nobela. Andrić jeste majsor svog zanata i zadivljujuće su njegove rečenice od pola stranice, ali kao čovjek pa i dobar dio filozofije u djelima, ali kao čovjek u onom ostatku njegove filozofije je pokazao jedno drugačije lice. Po meni dosta ružnije od onoga koje se pripisuje Mustafi. Ali Ivo je Ivo, a Mustafa samo Mustafa. Dok sam išao u školu morao sam znati sve o Nemanjićima i bici na Kosovu, a ništa o Husejnu Gradaščeviću i njegovoj bici na Kosovu. Da li što je samo Husejn?
vatrogasac

#3922 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by vatrogasac »

cyprus wrote:Da bar Ivo Andrić ima školu u Sarajevu pa da ovaj whataboutism dobije bar trunku smisla :oops:
Ima li muzej u Travniku? Još bi i školu? :mrgreen:
kakavdanakneiskustvu

#3923 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by kakavdanakneiskustvu »

ima i ovaj simpatizer i apologet ustakog pokreta ulicu u sarajevu pa jos i skolu treba po njemu nazvati kao da nema neko zasluzniji za to
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3924 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by _BataZiv_0809 »

rz brzotrz wrote:

Hvala.
Pripovetke, I (1924.)
Pripovetke (1931.)
Pripovetke, II (1936.)
Gospođica (roman, 1945.)
Koji volej oba mi oca :izet:
rajv0sa

#3925 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by rajv0sa »

vatrogasac wrote:
rajv0sa wrote: Hajde budi iskren u duhu pravog poštenog Bošnjaka i reci da nikad nisi u životu ništa pročito od Andrića, osim što si guglo njegovo ime uz termine Muslimani Albanci Islam?
Mogu ti reći da sam pročitao sve jer ovo je forum, ali nisam, a opet jesam ovih nekoliko zvučnih. Nije mjesto o mom mišljenju, a irelevantno je ako su ljudi rekli da je za Nobela. Andrić jeste majsor svog zanata i zadivljujuće su njegove rečenice od pola stranice, ali kao čovjek pa i dobar dio filozofije u djelima, ali kao čovjek u onom ostatku njegove filozofije je pokazao jedno drugačije lice. Po meni dosta ružnije od onoga koje se pripisuje Mustafi. Ali Ivo je Ivo, a Mustafa samo Mustafa. Dok sam išao u školu morao sam znati sve o Nemanjićima i bici na Kosovu, a ništa o Husejnu Gradaščeviću i njegovoj bici na Kosovu. Da li što je samo Husejn?
Svaka čast na iskrenosti, to se cijeni.
Locked