mirzaaa33 wrote:Tvrdim, da je kojim slučajen popis odrađen od nekih stranaca koji ne bi radili manipulacije i kampanje pred popis, da bi bilo barem 20 puta više Muslimana na račun Bošnjaka i 5 puta više Bosanaca.
Što se tiče nepismenih ne sjećam se tačno šta se gledalo, da li samo potpisivanje, tj. korištenje otiska u tu svrhu ili još nešto. Znam da sposobnost čitanja nije bilo potrebna.
Većina starijeg stanovništva nije znalo kojem narodu pripadaju, koje su nacionalnost, šta su oni sami i nisu znali odgovoriti na pitanja. Da se upisivalo onako kako su odgovarali rezultati bi bili malo drugačiji.
Dobro, gdje je zapelo?
Srbi su se znali izjasniti kao Srbi, Hrvati kao Hrvati, al samo kod nas problem, da li si Bosnjak, Bosanac, musliman....i sad je to kao neka prevara...pa veca je prevara sto se Bosnjacima utrpalo kamaru opcija.
Slag na tortu, dodju Bosanci (a koji uglavnom ne vuku ni na Srbe ni na Hrvate), pa upiru prstom na Bosnjake, kao i vi hocete torove, nista za BiH. Pa jbm ga, svima je bitan identitet, samo nama nije. Nisam ni ja najsretniji sto se postavlja tako da su jasne crte izmedju tri konstitutivna naroda, ali moze li drugacije? Mi uvijek izigravamo dvorske lude, mi smo bili najveci Jugoslaveni, sad bi trebalo da budemo i najveci Bosanci. Moze, ali kao Bosnjaci. Sve druge varijacije su u svrhu slabljenja bosnjackog korpusa, a prica o tome da se neko pisao ko Bosanac je izlizana i pokazuje da neki jos uvijek ne kontaju neke stvari.
Ovo nema veze s tim kako cemo mi svi ovdje zivjeti, jer ga kolektivno pushimo od jedne nadnacije - politicara. E, kako su tek oni slozni oko toga ko su i sta su.