Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Locked
hAZNADAR

#3901 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by hAZNADAR »

madner wrote:Snaga inkluzije Bosnjastva se moze jasno viditi po procentu nemuslimana koji se tako izjasnjavaju.
Koliko ja vidim - ima Bosnjaka ateista i agnostika.

Ali reci iskreno - da smo slucajno izabrali bosansko ime umjesto bosnjackog - da je tako Sabor intelektualaca odlucio i 25 godina se to ime promoviralo u skolstvu, medijima, politici,... - mislis li stvarno da bi bio nesto drugaciji procenat?

Popis ne pokazuje koliko ima Bosnjaka, Bosanaca,... - vec pokazuje koliko je onih koji nisu Srbi i Hrvati.

Njihov broj je isti bez obzira sta mi izabrali za sebe i koliko bili inkluzivni.
Danguba

#3902 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Danguba »

Član 37.
(Objavljivanje rezultata)
Agencija i entitetski zavodi za statistiku utvrđuju popisne tabele i objavljuju rezultate popisa:
U cemu je problem?
Popisne tabele zajednicki utvrdjene, Agencija prva objavila rezultate popisa a za njome FZS a to sto FZRS-a nece, to je njihov problem. Imaju kalimera narednih dana.
hAZNADAR

#3903 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by hAZNADAR »

General War wrote:
Demokratija u drzavi tri nacije omedjene u tri tora i presute religijskim dogmama, je samo prestava za budale. Licno nikad ovako nebih reagovao da je drzava zasnovana na gradjanskim principima, I da budem otovren: licna moja frustracija je da sam stvarno mislio da Bosanaca (i Hercegovaca) ima makar do 10%...sto prestavlja neku nadu za buducnost ove zemlje...pa mene je prevarilo od deset ljudi s kojim pijem kafu makar pet kad vidim statistku.
I mene je stotinu prevarilo kada su rekli da su glasali za reformiste a na rezultatima ih nidje.
To je zato sto se olako u gradskim sredinama provuce trend sta je cool a sta nije, sta je in a sta ljakse.
Pa se mnogi deklarisu Bosancima da dadnu utisak skolovanih, pametnih, kosmpolita, modernih, emancipovanih,.... ali licno su dusom za nesto drugo.

Sva poenta bosanstva je upravo na tome - stereotipi. Politicki ne postoji.
arzuhal

#3904 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by arzuhal »

Maloprije gledam na Klasik TV film "Konjuh planinom", star a prelijep film, poznati glumci mladi...I u nakoj štali svi leže nako, izranjavani, nikome ni do čeg, baš kao uvijek kako je u Bosni, baš kao i danas, baš kao i na forumu...

I udari Dvornik u šargiju, pa zapjeva:

Husino jeeee selo u Hrvataaaaaaaaa
ej ustašeeee, jadna li vam majkaaa
ako dirneš Srbina nam brataaa, aaaj
(...) drže u odredu junaci
Srbin, Hrvat i ostali Bosanciiiiiii...
General War

#3905 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by General War »

hAZNADAR wrote:
General War wrote:
Demokratija u drzavi tri nacije omedjene u tri tora i presute religijskim dogmama, je samo prestava za budale. Licno nikad ovako nebih reagovao da je drzava zasnovana na gradjanskim principima, I da budem otovren: licna moja frustracija je da sam stvarno mislio da Bosanaca (i Hercegovaca) ima makar do 10%...sto prestavlja neku nadu za buducnost ove zemlje...pa mene je prevarilo od deset ljudi s kojim pijem kafu makar pet kad vidim statistku.
I mene je stotinu prevarilo kada su rekli da su glasali za reformiste a na rezultatima ih nidje.
To je zato sto se olako u gradskim sredinama provuce trend sta je cool a sta nije, sta je in a sta ljakse.
Pa se mnogi deklarisu Bosancima da dadnu utisak skolovanih, pametnih, kosmpolita, modernih, emancipovanih,.... ali licno su dusom za nesto drugo.

Ne nego, jedno misljenje do podne a drugo od podne uzrokovanim iracionalnim strahom sta ce "ipak onaj tamo" zaokruziti...to jedino moze biti stereotip. Vide da bosnjakistan (i oni drugi i treci) kurcu ne vrijedi ko vodi i ko se obogatio ali mediji i okolina su ucinili svoje.
maraccana

#3906 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by maraccana »

General War wrote:problem demokratije i jeste sto se glas jednog profesora i jednog ljaksea jednako cijeni...kako u VB tako i u ex Yu.
Nije problem demokratije što prikazuje realnu sliku jedne nacije, time što daje pravo glasa svakome. Besmisleno se ovdje kritikuje demokratija i u njoj traži krivica, a ustvari ljudi se ne mogu pomiriti sa činjenicom da su obična go*na. Hvala demokratiji što je otkrila pravo lice naroda, a ne ko nekada kada se živjelo u lažnom "bratstvu i jedinstvu".
Tomahawk11
Globalni moderator

#3907 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Tomahawk11 »

mirzaaa33 wrote:Tvrdim, da je kojim slučajen popis odrađen od nekih stranaca koji ne bi radili manipulacije i kampanje pred popis, da bi bilo barem 20 puta više Muslimana na račun Bošnjaka i 5 puta više Bosanaca.

Što se tiče nepismenih ne sjećam se tačno šta se gledalo, da li samo potpisivanje, tj. korištenje otiska u tu svrhu ili još nešto. Znam da sposobnost čitanja nije bilo potrebna.
Većina starijeg stanovništva nije znalo kojem narodu pripadaju, koje su nacionalnost, šta su oni sami i nisu znali odgovoriti na pitanja. Da se upisivalo onako kako su odgovarali rezultati bi bili malo drugačiji.
Dobro, gdje je zapelo?
Srbi su se znali izjasniti kao Srbi, Hrvati kao Hrvati, al samo kod nas problem, da li si Bosnjak, Bosanac, musliman....i sad je to kao neka prevara...pa veca je prevara sto se Bosnjacima utrpalo kamaru opcija.
Slag na tortu, dodju Bosanci (a koji uglavnom ne vuku ni na Srbe ni na Hrvate), pa upiru prstom na Bosnjake, kao i vi hocete torove, nista za BiH. Pa jbm ga, svima je bitan identitet, samo nama nije. Nisam ni ja najsretniji sto se postavlja tako da su jasne crte izmedju tri konstitutivna naroda, ali moze li drugacije? Mi uvijek izigravamo dvorske lude, mi smo bili najveci Jugoslaveni, sad bi trebalo da budemo i najveci Bosanci. Moze, ali kao Bosnjaci. Sve druge varijacije su u svrhu slabljenja bosnjackog korpusa, a prica o tome da se neko pisao ko Bosanac je izlizana i pokazuje da neki jos uvijek ne kontaju neke stvari.
Ovo nema veze s tim kako cemo mi svi ovdje zivjeti, jer ga kolektivno pushimo od jedne nadnacije - politicara. E, kako su tek oni slozni oko toga ko su i sta su.
Tomahawk11
Globalni moderator

#3908 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Tomahawk11 »

Prpa.ba wrote:Multi-kulti ne znaci pazljivo biranje rijeci i akcija da se ne bi neko nasekirao ili osjetio preglasanim (prevedeno na naski: tolerisanje politickog, ekonomskog i pravnog terorizma manjine nad vecinom, sve zarad mira u kuci), vec da nema diskriminacije ni narusavanja tudjih ljudskih prava. :thumbup:
:thumbup:
Edin H.

#3909 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Edin H. »

hAZNADAR wrote:
General War wrote:

Haznadar glasao za Kecmanovica. :D

Salim se, ja te jesam prevario, ali sam glasao za onoga sto je mogao vise popiti - Nijaza. :skoljka:
piupiu

#3910 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by piupiu »

hAZNADAR wrote:Narod je jednostavno prerastao jugoslovenstvo a podjecam da je BiH bila multietnicna i prije Tita. Multietnicnost je dio nase kulture, tradicije,.. i tu se mentalno necemo nikada promijeniti.

Kako misliš "nećemo se promijeniti"? Ti kao da nisi čitao ovu temu. Kakvu multietničnost može živjeti i doživljavati neko u 100% etnički čistoj sredini? Ako uzmeš generacije rodjene od recimo 1985. - gdje su te generacije mogle učiti ili osjetiti multietničost? Te generacije su tokom svog odrastanja slušale samo o neprijateljima svoga naroda. Mene zanima koliko je djece i mladih, na primjer, putovalo s kraja na kraj BiH da vidi kako to izgleda tamo s druge strane i ko to tamo živi. Vjerujem da se radi o vrlo, vrlo malom broju.

Ovdje je bila hajka, ali bukvalno hajka na onog malog Antu što se pojavio u Perspektivi, hajka na dijete od 17 ili koliko mu je ono bilo godina, i to bjesomučna i bespoštedna, na dijete koje nije ni krivo, ni dužno što je odgojeno da ne predje Stari most gdje žive neki imaginarni 'oni'. Kako će on znati šta je tamo s druge strane ako ne vidi i ne iskusi? Pa se pisalo se o Antinoj bolesnoj monoetničnosti, a o svojoj rekaciji na istu - ništa. Nula bodova. A ta reakcija je bila jednako rječita. Jedva se dočekao dokaz koji nam daje pravo na našu agresivnost i stereotipe. To ti je taj obrazac danas.
General War

#3911 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by General War »

maraccana wrote:
General War wrote:problem demokratije i jeste sto se glas jednog profesora i jednog ljaksea jednako cijeni...kako u VB tako i u ex Yu.
Nije problem demokratije što prikazuje realnu sliku jedne nacije, time što daje pravo glasa svakome. Besmisleno se ovdje kritikuje demokratija i u njoj traži krivica, a ustvari ljudi se ne mogu pomiriti sa činjenicom da su obična go*na. Hvala demokratiji što je otkrila pravo lice naroda, a ne ko nekada kada se živjelo u lažnom "bratstvu i jedinstvu".
Ma nisam ja demokratiju vezao sam za NAS, eno engleska...lijepo se i prosto utvrdilo da su svi razlozi za Brexit ustvari nastimani i netacni razlozi...narodu servirano kao da ih neko guzi a u stvari cinjenice su sasvim drugacije (NAKON referenduma, i sta nista, pojela maca a ljudi lupaju glavom od problema koji su nastali i koji jos mogu nastati)...Demokratija DA, ali sve cinjenice se moraju dobro prostudirati jer poslije nema nazad.
mirzaaa33

#3912 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by mirzaaa33 »

Tomahawk11 wrote:
mirzaaa33 wrote:Tvrdim, da je kojim slučajen popis odrađen od nekih stranaca koji ne bi radili manipulacije i kampanje pred popis, da bi bilo barem 20 puta više Muslimana na račun Bošnjaka i 5 puta više Bosanaca.

Što se tiče nepismenih ne sjećam se tačno šta se gledalo, da li samo potpisivanje, tj. korištenje otiska u tu svrhu ili još nešto. Znam da sposobnost čitanja nije bilo potrebna.
Većina starijeg stanovništva nije znalo kojem narodu pripadaju, koje su nacionalnost, šta su oni sami i nisu znali odgovoriti na pitanja. Da se upisivalo onako kako su odgovarali rezultati bi bili malo drugačiji.
Dobro, gdje je zapelo?
Srbi su se znali izjasniti kao Srbi, Hrvati kao Hrvati, al samo kod nas problem, da li si Bosnjak, Bosanac, musliman....i sad je to kao neka prevara...pa veca je prevara sto se Bosnjacima utrpalo kamaru opcija.
Slag na tortu, dodju Bosanci (a koji uglavnom ne vuku ni na Srbe ni na Hrvate), pa upiru prstom na Bosnjake, kao i vi hocete torove, nista za BiH. Pa jbm ga, svima je bitan identitet, samo nama nije. Nisam ni ja najsretniji sto se postavlja tako da su jasne crte izmedju tri konstitutivna naroda, ali moze li drugacije? Mi uvijek izigravamo dvorske lude, mi smo bili najveci Jugoslaveni, sad bi trebalo da budemo i najveci Bosanci. Moze, ali kao Bosnjaci. Sve druge varijacije su u svrhu slabljenja bosnjackog korpusa, a prica o tome da se neko pisao ko Bosanac je izlizana i pokazuje da neki jos uvijek ne kontaju neke stvari.
Ovo nema veze s tim kako cemo mi svi ovdje zivjeti, jer ga kolektivno pushimo od jedne nadnacije - politicara. E, kako su tek oni slozni oko toga ko su i sta su.
Nije nigdje zapelo, koga briga za popis. Srbi se izjasnili kao Srbi, Hrvati kao Hrvati a kod nas problem. Samo što se problem svaljuje na Bosance, srpske špijune, podvale - što je glupost, a nimalo na druge strane. Da se malo objasni to onako kako jeste bilo, da se ljudima objasni historija bez mitologije tipa višemilenijskog bošnjaštva i milenija bosanskog jezika. Srbima se smijemo zbog takvih stvari.

Problem je što nismo ni do popisa imali dovoljno izgrađenu svijet o tome ko smo i šta smo, problem je i što su 93. usrali a nakon toga i nastavili sa sranjem po bošnjaštvu, po Bosancima i Hercegovcima i mogućnosti građenja identiteta u kojem bi bili i ateisti i kršćani i muslimani i svi koji žele, i što su se sami potrudili podijeliti narod koji je u biti isti ali Bošnjak mora malo bacati na nacionalistu, ne smije kontrirati masi, ne smije biti ateist, ne smije kritikovati a sve se te naziva izdajnicima kadgod zatreba.

Sva se poenta svela na to da okriviš Srbe, kako sad tako i kroz vijekove a nikako da se pogleda istini u oči.
moke_31

#3913 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by moke_31 »

arzuhal wrote:Maloprije gledam na Klasik TV film "Konjuh planinom", star a prelijep film, poznati glumci mladi...I u nakoj štali svi leže nako, izranjavani, nikome ni do čeg, baš kao uvijek kako je u Bosni, baš kao i danas, baš kao i na forumu...

I udari Dvornik u šargiju, pa zapjeva:

Husino jeeee selo u Hrvataaaaaaaaa
ej ustašeeee, jadna li vam majkaaa
ako dirneš Srbina nam brataaa, aaaj
(...) drže u odredu junaci
Srbin, Hrvat i ostali Bosanciiiiiii...
Joooj dobar. Sve rečeno na temu ovih jadnih i prevarenih bosanaca. :D

Bolje bi im bilo da su malo pomnije pratili partianske filmove, sve bi im se samo kazalo, umjesto što su slijepi i gluhi bili!

Još ovaj jedan iznad kaže na kafi mu svi rekli da su bosanci a popisali se kao nešto drugo :lol: :lol: :lol:

I onda se ljutimo kad kažu da su bosanci glupi :D
mO k3

#3914 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by mO k3 »

Danguba wrote:
zavrzlama wrote:50,11. Rahat patnja se nastavlja....
8)
vid' ovog padobranca :-) kako poceo golfat nama prepustio branik otadzbine. :D
Oni koji igraju golf nemaju sex reče mi jedan Nekidan :)
General War

#3915 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by General War »

Tomahawk11 wrote:

Dobro, gdje je zapelo?
Pa budi bosnjak niko ti ne brani ali nemoj gledati od drine do save-od une do mora...gdje ima apsolutna vecina bosnajka tu nek pjesma poklapa, jbg. bosnjaka ima samo 51%...Bosanci nemaju taj problem ko gdje zivi i koliko je koga, jer za mene licno postoji covjek i medzed...i niko nije "moj"...identifikujem se sa zemljom a ne sa narodom.
Matzan

#3916 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Matzan »

Zna li neko sa koliko bi % Bošnjaka bila zadovoljna SANU?

Prvo to, pa da vidimo onda šta nam je dalje činiti.
piupiu

#3917 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by piupiu »

ze kalanga wrote:piupiu

Gore od procenta nepismenih je procenat formalno pismenih koji ne obuhvata ovaj popis. A i podatak oko nepismenih je ukrašen. I takvih je više. To uostalom nije teško utvrditi na osnovu onih popisa iza sedamdesetih i osamdesetih...
Ma, čitav je taj dio o pismenosti i obrazovanju poražavajući.
maraccana

#3918 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by maraccana »

General War wrote:
maraccana wrote:
Ma nisam ja demokratiju vezao sam za NAS, eno engleska...lijepo se i prosto utvrdilo da su svi razlozi za Brexit ustvari nastimani i netacni razlozi...narodu servirano kao da ih neko guzi a u stvari cinjenice su sasvim drugacije (NAKON referenduma, i sta nista, pojela maca a ljudi lupaju glavom od problema koji su nastali i koji jos mogu nastati)...Demokratija DA, ali sve cinjenice se moraju dobro prostudirati jer poslije nema nazad.
Ponovo, problem je do naroda, nema tu ništa naštimano.
Tomahawk11
Globalni moderator

#3919 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Tomahawk11 »

General War wrote: Pa budi bosnjak niko ti ne brani ali nemoj gledati od drine do save-od une do mora...gdje ima apsolutna vecina bosnajka tu nek pjesma poklapa, jbg. bosnjaka ima samo 51%...Bosanci nemaju taj problem ko gdje zivi i koliko je koga, jer za mene licno postoji covjek i medzed...i niko nije "moj"...identifikujem se sa zemljom a ne sa narodom.
Sto ne bih gledao? Ako sam Bosnjak, onda sam po automatizmu i nacionalista? Ahhh....daleko si ti od toga da identifikujes ko je covjek a ko, kako kazes, medzed.
Znaci, ovih preko 50% su sve nacionaliste, odnosno, nisu za suzivot, nisu za BiH, nego su za neku dzamahiriju, neku bosnjacku drzavu?
ljevoruki

#3920 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by ljevoruki »

Nakon objave rezultata popisa i citajuci sta Srbi, na ovom i nekim drugim forumima, misle i reakcije vlasti u manjem entitetu i Srbiji samo se potvrdilo koliko zvanicna sprska politika MRZI BiH i Bosnjake.
Kako drugacije objasniti ove izjave Vucica, Ivanica, dodika i inih politicara nego kao zestoka frustracija i uvrijedjenost cinjenicom da su Bosnjaci postali, zvanicno, vecinski narod ove zemlje i spoznaja da se to nece nikad promijeniti.
Moze biti samo gore, po njih naravno.
Meni je to velika satisfakcija, slusati kako se krive i pekmeze - priceless. :izet:

:bih:
Tomahawk11
Globalni moderator

#3921 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Tomahawk11 »

mirzaaa33 wrote:
Nije nigdje zapelo, koga briga za popis. Srbi se izjasnili kao Srbi, Hrvati kao Hrvati a kod nas problem. Samo što se problem svaljuje na Bosance, srpske špijune, podvale - što je glupost, a nimalo na druge strane. Da se malo objasni to onako kako jeste bilo, da se ljudima objasni historija bez mitologije tipa višemilenijskog bošnjaštva i milenija bosanskog jezika. Srbima se smijemo zbog takvih stvari.

Problem je što nismo ni do popisa imali dovoljno izgrađenu svijet o tome ko smo i šta smo, problem je i što su 93. usrali a nakon toga i nastavili sa sranjem po bošnjaštvu, po Bosancima i Hercegovcima i mogućnosti građenja identiteta u kojem bi bili i ateisti i kršćani i muslimani i svi koji žele, i što su se sami potrudili podijeliti narod koji je u biti isti ali Bošnjak mora malo bacati na nacionalistu, ne smije kontrirati masi, ne smije biti ateist, ne smije kritikovati a sve se te naziva izdajnicima kadgod zatreba.

Sva se poenta svela na to da okriviš Srbe, kako sad tako i kroz vijekove a nikako da se pogleda istini u oči.
KOja je to historija bez mitologije? Ukratko, ako moze.
Ko smo, po tebi onako? Bosanci? Muslimani? Ili?
GeeTnT

#3922 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by GeeTnT »

piupiu wrote:
hAZNADAR wrote:Narod je jednostavno prerastao jugoslovenstvo a podjecam da je BiH bila multietnicna i prije Tita. Multietnicnost je dio nase kulture, tradicije,.. i tu se mentalno necemo nikada promijeniti.

Kako misliš "nećemo se promijeniti"? Ti kao da nisi čitao ovu temu. Kakvu multietničnost može živjeti i doživljavati neko u 100% etnički čistoj sredini? Ako uzmeš generacije rodjene od recimo 1985. - gdje su te generacije mogle učiti ili osjetiti multietničost? Te generacije su tokom svog odrastanja slušale samo o neprijateljima svoga naroda. Mene zanima koliko je djece i mladih, na primjer, putovalo s kraja na kraj BiH da vidi kako to izgleda tamo s druge strane i ko to tamo živi. Vjerujem da se radi o vrlo, vrlo malom broju.

Ovdje je bila hajka, ali bukvalno hajka na onog malog Antu što se pojavio u Perspektivi, hajka na dijete od 17 ili koliko mu je ono bilo godina, i to bjesomučna i bespoštedna, na dijete koje nije ni krivo, ni dužno što je odgojeno da ne predje Stari most gdje žive neki imaginarni 'oni'. Kako će on znati šta je tamo s druge strane ako ne vidi i ne iskusi? Pa se pisalo se o Antinoj bolesnoj monoetničnosti, a o svojoj rekaciji na istu - ništa. Nula bodova. A ta reakcija je bila jednako rječita. Jedva se dočekao dokaz koji nam daje pravo na našu agresivnost i stereotipe. To ti je taj obrazac danas.
Mali Anto je slika i prilika drustvenog odgoja u etnicki cistoj sredini i kucnim odgojem sa kojim se roditelji zasigurno ponose...To nije hajka, to je realnost i tu realnost moze potvrditi svako ko je proveo neko vrijeme na jugu BiH...Nista bolje nije ni u entitetu kad su u pitanju oni "mali" i svaki od njih prolazi kroz igru u kojoj nosi drveni stap koji lci na pusku i puca u nekog Selima, Mustafu ili Rasima (skoro je neki novinar Buke to dobro pojasnio)

Sta je sa Bosnjacima? Pa na njih je atak sa razlogom, jer su kroz postojanje nauceni da im se govore ko su, sta su i kuda treba da idu...ako budu slusali dobice veliko slovo M, a ako ne onda ce 100 M izginuti zbog jednog S...E jbg...nema vise, a i Vucic snoc kaze "dokle bre da nas nazivaju zlocincima i genocidasima"...pa sve dotle dok muslimani-Muslimani-Bosnjaci to budu htjeli.
mO k3

#3923 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by mO k3 »

piupiu wrote:

Misliš da taj isti Ante neće svoju djecu učiti isto ??
General War

#3924 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by General War »

maraccana wrote:

Ponovo, problem je do naroda, nema tu ništa naštimano.
Kako nema? Istina se otkriva kad jaganjci utihnu :D

Last edited by General War on 02/07/2016 16:04, edited 1 time in total.
Gojeni H

#3925 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Gojeni H »

vade_mecum wrote: npr. u zemljama kao sto su LAtvija ili Litvanija je pismenost 99,9% sa 0% razlikom izmedju spolova. katastrofa sve u svemu :skoljka:
Ma nije ovo katastrofa. Ne vidim potrebu za obaveznom slavenskom negativnoscu.
u Bosni i Hercegovini 1991. godine živjelo 3.697.232 stanovnika i da je od tog broja njih 367.733 ili 9,9 posto bilo nepismeno, s tim da je na muškarce otpadalo 3,4 posto, a na žene čak 16,4%.
Dakle, broj nepismenih se znacajno smanjio jer je za pretpostaviti da velikog broja ovih ljudi nema vvise medju zivima.

Ono sto jeste ogroman problem je 20% ljudi sa osnovnim obrazovanjem. Osnovni problem je u sistemu skolstva koji se nije znacajno promijenio od 80-ih godina proslog vijeka.

Nerazumljivo je zravom razumu da drzava ne ohrabruje dijalog izmedju privrede i obrazovanja.
Svaki ensaf je iskljucivo tu da bi branio sebe, pa tako i obrazovni. Svjedoci smo da rijetko ko napusta posao u obrazovanju.
Ono sto nije jasno je zasto drzava ne intervenise i popusti stege u obrazovanju te osigura do-kvvalifikacije ljudi sa osnovnim obrazovanjem.
Doduse i ova ne-strategija drzave je jasna ali to je neka druga tema.
Locked