PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
avaks

#3901 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Zakon ponude i potražnje...
Kao što sam ti rekao, star je već 5 godina, odavno se i ne proizvodi više a samim time i cijena raste do neke mjere kada će već biti staro gvožđe i prodavati se za neke relativno niske cijene. Do tada će stanje biti kakvo i jeste po samoj logici.
Ja kupio i5 4590 za 360KM prije 3 godine, sada mu je cijena 380-390KM jer je već izašla 7ma generacija istih procesora a ovaj moj se odavno ne proizvodi :mrgreen:
caseytron

#3902 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by caseytron »

DonieBrasco wrote:Da li neko od vas ima iskustva sa Intel Pentium G4400 ? ili sa nekim iz ove zadnje serije Pentium G4xxx.
Ako ces igrati idi bar na i3 6100, s tim se neces plaho naigrati. Ono za te pare kad gledas dobijes dobar procesor, ali nije za gaming. Razlika je 100KM, a evo ja picim sve ove zadnje naslove bez problema. Kasnije i7 ide i miran si :)
DonieBrasco

#3903 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DonieBrasco »

caseytron wrote:
DonieBrasco wrote:Da li neko od vas ima iskustva sa Intel Pentium G4400 ? ili sa nekim iz ove zadnje serije Pentium G4xxx.
Ako ces igrati idi bar na i3 6100, s tim se neces plaho naigrati. Ono za te pare kad gledas dobijes dobar procesor, ali nije za gaming. Razlika je 100KM, a evo ja picim sve ove zadnje naslove bez problema. Kasnije i7 ide i miran si :)

Ne uzimam za sebe, ovo pitam za jednog starijeg clana familije koji me zamolio da mu ja nesto pogledam, njemu je potreban racunar za, microsoft office, surfanje internetom, youtube, gledanje streama utakmica, nece se on igrati.

Ja sa mislio da mu sastavim nesto sa ovim procesorm, na neku mini maticnu plocu H110 ili B150, cak mu i ne treba graficka, moze monitor da spoji na maticnu tj. integrisanu grafiku.

Necu da mu uzimam neki AMD procesor i maticnu, mislim da mu je ovaj bolji, kvalitetniji i relativno je nov za razliku od nekog AMD.
caseytron

#3904 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by caseytron »

DonieBrasco wrote:
caseytron wrote:

Ne uzimam za sebe, ovo pitam za jednog starijeg clana familije koji me zamolio da mu ja nesto pogledam, njemu je potreban racunar za, microsoft office, surfanje internetom, youtube, gledanje streama utakmica, nece se on igrati.

Ja sa mislio da mu sastavim nesto sa ovim procesorm, na neku mini maticnu plocu H110 ili B150, cak mu i ne treba graficka, moze monitor da spoji na maticnu tj. integrisanu grafiku.

Necu da mu uzimam neki AMD procesor i maticnu, mislim da mu je ovaj bolji, kvalitetniji i relativno je nov za razliku od nekog AMD.
Ma za te stvari ce mu posluziti i vise nego dovoljno. Chipset koji god nema ti razlike na tom polju, AMD jedino Ryzen ali za taj budzet i ne vrijedi cekati. Graficka je na ovim procesorima skroz ok, cak i gura neke igre ako vjerujes. :thumbup:
lonely_wolf

#3905 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by lonely_wolf »

http://forum.klix.ba/pc-gamerske-konfig ... s3825.html
Niko nista... :roll: :roll: :roll:
Hajd nema veze, snacicemo se nekako :D
Averus

#3906 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

lonely_wolf wrote:Hajde da i ja malo zavirim na ovu temu.
Naime o cemu se radi, imam racunar sljedeće konfiguracije

Maticna: G1.SNIPER A88X GIGABYTE
Procesor: AMD A10 6800K 4,1GHz
Graficka: RADEON R7 250 1GB GDDR5
Ram: 3x8GB DDR3 1600MHz, PC12800
SSD: 250GB
HDD: 2x1TB
Napojna: CHIEFTEC GPS-600A8 600w
Kuciste: CHIEFTEC LF-01B-OP Cooling 4x120mm

i imam problem, ako se tako moze nazvati, sa grafickom kartom. Radi se o tome da graficka ima po jedan VGA, DVI i HDMI izlaz, i javila mi se potreba za DisplayPortom ili bar jos jednim HDMI portom. Trenuno imam dva monitora jedan je Dell U2715H dok je drugi LG E2441 i sad radi bez ikavih problema, medjutim postoji velika mogucnost da povoljno dodjem do istog Dell_a, ali je problem sto oni imaju samo HDMI i DisplayPort-ove tako da nemam mogucnost da isti prikopcam na ovu graficku. Znam da ima adaptera tipa VGA-DP, DVI-DP ali posto su ovo monitori koji prikazuju 99% sRGB skalu boja ne bih da stiklam kablove i eventualno gubim performanse monitora.

Sad bi Vas zamolio da ako mozete da mi preporucite neku graficku kartu za ovu moju konfiguraciju, jedini uslov je da pored HDMI porta ima bar jos jedan DP, a dva bi bilo idealno. E sad ide ono najvaznije (sto ja na temi fotografije pitam one koji pitaju za kupovinu fotoaparata) do koliko novcanica, pa uklopio bih se u budjet od 300-400KM ono cener gore dole nije problem.

Unaprijed Vam se zahvaljujem na prijedlozima i sugestijama.

@lonely_wolf

Ove novije GTX i RX kartice imaju DP portove
Moja GTX 1060 ima 2 ili 3 display porta i jedan ili dva hdmi

1050TI i rx470 je u cjenovnom rangu koji ti odgovara, pa eto provjeri malo
lonely_wolf

#3907 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by lonely_wolf »

Averus wrote: Ove novije GTX i RX kartice imaju DP portove
Moja GTX 1060 ima 2 ili 3 display porta i jedan ili dva hdmi
1050TI i rx470 je u cjenovnom rangu koji ti odgovara, pa eto provjeri malo
Hvala drug na prijedlogu :thumbup: :thumbup: :thumbup: ,
ja vec pazario Gigabyte AMD Radeon Gaming RX470 4GB DDR5
valjda se nisam izradio :D :D :D
Averus

#3908 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Apsolutno nisi :)

RX470 je odlična grafička! :thumbup:
Maharadza

#3909 Re: RE: Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Maharadza »

Averus wrote:Apsolutno nisi :)

RX470 je odlična grafička! [emoji106]
Mislim čak da 470-ka ima možda ponajbolji odnos uloženo - dobiveno, barem ko misli igrati na 1080p. [emoji106]
febo_acm

#3910 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by febo_acm »

ja postajem frustiran, mjesec dana mi je kartica kod dobavljaca od mickey84... osudjen sam na intel 530... zaostajem u wow :(
Averus

#3911 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

febo_acm wrote:ja postajem frustiran, mjesec dana mi je kartica kod dobavljaca od mickey84... osudjen sam na intel 530... zaostajem u wow :(
Ja sam prije Mickey-a u zvijezde kivao, ali sam se razočarao totalno u njega pri posljednjoj kupovini
Čovjek mi je obećavao i obećavao, na kraju skuplji ram, skuplja grafička, pa onda ni nema grafičke čeka da dođe itd.

PeroP još nikad nije razočarao i zato sam od njega na kraju sve uzeo, došlo me je čak i jeftinije nego kod Mickey-a ili PCHardware

Doduše, tada sam popizdio nakon 2 mj bez kompjutera. Sve stoji, samo čekam RX480. Vidio ništa od toga i uzeo GTX1060
Do sad se nisam pokajao :thumbup:
R9..

#3912 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by R9.. »

Averus wrote:
febo_acm wrote:ja postajem frustiran, mjesec dana mi je kartica kod dobavljaca od mickey84... osudjen sam na intel 530... zaostajem u wow :(
Ja sam prije Mickey-a u zvijezde kivao, ali sam se razočarao totalno u njega pri posljednjoj kupovini
Čovjek mi je obećavao i obećavao, na kraju skuplji ram, skuplja grafička, pa onda ni nema grafičke čeka da dođe itd.

PeroP još nikad nije razočarao i zato sam od njega na kraju sve uzeo, došlo me je čak i jeftinije nego kod Mickey-a ili PCHardware

Doduše, tada sam popizdio nakon 2 mj bez kompjutera. Sve stoji, samo čekam RX480. Vidio ništa od toga i uzeo GTX1060
I ja sam s perom dobro poslovo...mada neko mi skoro ovdje rece da je imo problema s njim.....
Isto sam cuo da s perom moze isposlovat nesto da ti uracuna stare komponente.....
febo_acm

#3913 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by febo_acm »

Averus wrote:

Ja stvarno nisam imao poblema do ovoga sa njim. Mada ne kazem da je do njega, ali brate ne moras me ignorisati na piku. Kazes lijepo tako i tako. Prvo je rekao da proces traje 3-4 sedmice, a graficku je dobio 11.12.2016. Onda kaže još je kod dobavljača. Danas neće da mi odgovori. Nije meni ni do te grafičke toliko, ali brate kupio sam kod njega robe sigurno jedno 5000 KM u zadnje 2-3 godine. Sebi pola toga, drugovima pola naručio. I neki dan naručio slušalice koje sam platio 250 KM. Prvo sam tražio da mi ih pošalje sedam dana i na kraju sam ga nazvao i rekao pošalji mi danas ili mi nemoj ni slati jer stari ide na put i poslije sutra mu više ne trebaju.
Ne svidja mi se nikako što me neko leavati bezveze.
Nego i ja sam u dilemi GTX 1060 ili RX 480 :D Pod uslovom da dobijem ovu od mickeya :D :D Djeluje mi OK momak i nadam se da nećemo imati problema.
lonely_wolf

#3914 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by lonely_wolf »

Image
Ja svoju preuzeo danas, kasnije cemo je staviti gdje pripada pa javim utiske.
Hvala jos jednom [emoji106]

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
avaks

#3915 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

R9.. wrote: I ja sam s perom dobro poslovo...mada neko mi skoro ovdje rece da je imo problema s njim.....
Isto sam cuo da s perom moze isposlovat nesto da ti uracuna stare komponente.....
Ja imao problema, nikome ga ne bih preporučio. Suprotno s Mikijem samo pozitivna iskustva mada je bio skuplji od konkurencije (5-10KM artikli) ali meni to nije igralo ulogu kada sam vidio da je pouzdan. Brzo mi je odgovarao na poruke, izlazio u susret i sva roba je bila nova novcata bez packe što poštujem. Za garanciju fakat ne znam, doduše sada je malo i špica, praznici pa je malo i teže, treba imati razumijevanja.
Pero je počeo da zavlači tako, preko nekih ljudi i na kraju prijatelju (a na moju preporuku i dogovor) poslao polovnu grafičku a naplatio kao novu i tu je sve puklo. A mnogo novaca sam mu ostavio kao i čitava ekipa.

@Febo
Što se tiče i ja sam vagao RX480 i GTX 1060 i Avero me nagovori na zelene heeh. Kako god nisam se ni ja pokajao, cijena mi je bila bare-bare ali sam od Nvidie dobio TOP model i u tom trenutku je za 1080p bila bolja kupovina.
Sada već ide malo na 480 ali o5 su to nijanse, zavisi od igre do igre.
febo_acm

#3916 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by febo_acm »

avaks wrote: @Febo
Što se tiče i ja sam vagao RX480 i GTX 1060 i Avero me nagovori na zelene heeh. Kako god nisam se ni ja pokajao, cijena mi je bila bare-bare ali sam od Nvidie dobio TOP model i u tom trenutku je za 1080p bila bolja kupovina.
Sada već ide malo na 480 ali o5 su to nijanse, zavisi od igre do igre.
Ma kako god i jedna i druga su bolje od R9 380 :D Ja ću ionako igrati na 1080p isključivo, ali eto imam tu dilemu i bliži sam RX 480 zbog DX12 i budućih igara. Mada mislim da je to sve u 5-10 deka.

Sada planiram uraditi taj manji upgrade grafičke i tokom ove godine uzeti novo kućište i matičnu. Ovo MS Ranger mi je svo nekakvo jeftino, a na ploči mi se spržila lan karta i nije Bog zna šta. H110M.
I5 6600, 16 GB ddr4 hyperx kingstone, 256 EVO SSD, 1TB WD, hyper 212 evo, asus cerberus keyborad i razer chroma 7.1 ostaju do daljnjeg. Jedino još kontam uzeti miš za wow logitech G602 i kakve dobre zvučnike 7.1.
febo_acm

#3917 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by febo_acm »

lonely_wolf wrote:Image
Ja svoju preuzeo danas, kasnije cemo je staviti gdje pripada pa javim utiske.
Hvala jos jednom [emoji106]

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Da bude hairli ;)
REDDEVILS

#3918 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by REDDEVILS »

Isti slucaj i kod mene mada sam ga jucer zvao i rekao mi je da ce u cetvrtak biti kartica Asus strix gtx 1060 6 GB kod mene i ja sam osudjen na intel 530 ja se nadam do cetvrtka :)
ferratilis

#3919 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

LUL

Mega Man X

#3920 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Više vjerujem OLX Pro korisnicima i OLX radnjama. Barem te neće syebat tako da ti uvali polovnjaka.

Ja sam svoj Asus Strix RX470 4GB čeko više od 8 dana (GamingShopBN), ali to je više bilo od strane dobavljača jer sam vidio da i GamingShop-a nervira što mora čekat, a ovamo mu se ukazala mušterija za grafu. :mrgreen:

Mada ne treba sad napadat prodavca jer te na kraju može odjebat i onda moraš tražit u nekog drugog.
avaks

#3921 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

GamingShopBN nema nešto plaho na stanju, većinom naručuje pa se zato čeka.
Ja sam Zowie štakora kupio od njega i bilo je čekanja, došao miš otpakovan, tj kutija je bila otvarana i najloni skinuti ali nije bilo tragova korištenja.
Kune se lik preko poruka mada sam halalio za cijenu koju sam dobio, bukvalno u euro kao na zapadu (nije znači ni zaradio na meni nešto plaho) :mrgreen:
Garancija pisana, regulare, evo istekla je fercera miš još hehe :thumbup:
Mega Man X

#3922 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

A dobro kontam da moraju nekad otpakovat ono što naručiš da i oni provjere od dobavljača da je sve regulare. U mene kutija od RX470 djeluje kao da je malo otvarana sa jedne strane, al barem je važno da nije grafa polovnjak.
R9..

#3923 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by R9.. »

Ja mislim da oni licno idu po robu koju narod narucuje.....
typeOnegative

#3924 Re: RE: Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

Mega Man X wrote:A dobro kontam da moraju nekad otpakovat ono što naručiš da i oni provjere od dobavljača da je sve regulare. U mene kutija od RX470 djeluje kao da je malo otvarana sa jedne strane, al barem je važno da nije grafa polovnjak.
ako je npr grafička tvornički zapakirana nema je sta otvarati, normalno da je regulare, sve se lijepo vidi na kutiji, neće mu sigurno dobavljač poslat praznu kutiju..
I meni je nedavno ploča došla s otvorenom kutijom, vidi se da nije korištena ali koji k je imaš otvarat kume??

Sent from my GT-I8262 using Tapatalk
caseytron

#3925 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by caseytron »

R9.. wrote:Ja mislim da oni licno idu po robu koju narod narucuje.....
Kako kad, inace to je uhodana sema, uzevsi u obzir da prolaze carinu bez problema :-D
Post Reply