Sirija

Locked
svjezi_ustipak

#3901 Re: Sirija

Post by svjezi_ustipak »

sarajevoxxxx wrote:Bataljoni FSA Bab Amr, zatim Megavir Bab Amr, i Džebhetu Nusre su danas zauzele mjesto Malulu. Malula se nalazi na sjeverozapadu Damaska, i udaljena je od Damaska 50 kilometara. Nalazi se na 1500 metara nadmorske visine, i poznata je po crkvenim umjetnostima i spomenicima kršćanske kulture, te spomenicima koji datiraju još od perioda 10 stoljeća p.n.e.

- Nalazi se blizu mjesta Dejr Mar kojeg smo već jednom spominjali na ovoj temi.

Blago njima. Sad ce ih oslobodioci osloboditi od svih spomenika po kojima ih svijet poznaje.

Demokratija.
sarajevoxxxx

#3902 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

svjezi_ustipak wrote:
sarajevoxxxx wrote:Bataljoni FSA Bab Amr, zatim Megavir Bab Amr, i Džebhetu Nusre su danas zauzele mjesto Malulu. Malula se nalazi na sjeverozapadu Damaska, i udaljena je od Damaska 50 kilometara. Nalazi se na 1500 metara nadmorske visine, i poznata je po crkvenim umjetnostima i spomenicima kršćanske kulture, te spomenicima koji datiraju još od perioda 10 stoljeća p.n.e.

Blago njima. Sad ce ih oslobodioci osloboditi od svih spomenika po kojima ih svijet poznaje.

Demokratija.
- Asad i njegov otac su pokazali ko su i šta su - i ako od nekoga u Siriji treba strahovati onda je to Asad i njegov režim. A evo šta kažu i ljudi koji su danas zauzeli Maloulu:

- Slušajte moja braćo, naš cilj nije ni crkva ni ovaj grad, ovdje su naše porodice, ovo je naša domovina, a u ovom gradu su svetinje, niko da im se nije približio. Ovdje smo zbog diktatora koji je tlaćio sirijski narod. Crkva, građani ovog mjesta, kao i njihove kuće su sigurne.
jon_jovi

#3903 Re: Sirija

Post by jon_jovi »

sarajevoxxxx wrote:
- Sirijska vlada neće promijeniti stav čak i kad bi bio treći svjetski rat. Nijedan Sirijac neće žrtvovati nezavisnost svoje zemlje. Ako Francuska želi podržati el-Kaidu i Muslimansko bratstvo, kao što ih je podržala u Egiptu i drugim regijama svijeta, ona neće uspjeti u Siriji - rekao je zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Fajsal Mokdad.
- Konačno da se saudijska i sirijska vlada u nečemu slažu. Muslimansko bratstvo neprijatelj broj jedan !

- Dakle, nema nikakvih teorija zavjere, i Siriji i Saudiji smeta Muslimansko bratstvo, smeta im arapsko proljeće i sve što ima bilo kakve veze sa tim nazivom. Saudija je pokazala svu brutalnost finansiranjem egipatskog ubice, a ovi su pokazali i pokazuju ubijanjem sirijskih građana. Saudija i Sirija su mnogo sličnije nego što to možemo i zamisliti. Kakve Alevije, kakvi šiiti, kakvi suniti, i na jednoj i na drugoj strani je samo i isključivo brutalni režimi, bolesne ubice nevinih građana, ili bar finansijeri ubica.

- Saudija se zalaže za vojnu intervenciju protiv Asada samo i isključivo što je dovedena pred svršen čin. Rodilo se, ljuljaj ga. Bolje da se ja zalažem nego tamo neka Turska. Ili, nema smisla stajati na strani gubitnika, na vrijeme izabrati stranu koja pobjeđuje i zajedno slaviti, a poslije ćemo vidjeti.
Eto vidiš. To je samo zato što su sirijski režim sluge Rusa a saudijski režimlije sluge Amerike i tako dok sirijski režim nije izgubio tlo pod nogama podržavali su ga i Rusija i Amerika i saudijski marionete, a sada kada gubi svi dižu ruke od Asada i svako vata vlak za buduče događaje u Siriji. Rusija neće da izgubi pozicije u Siriji a ne zna kako da ih sačuva, svaka kap sirijske nafte ide Rusima u zamjenu za naoružanje, ni Amerika ne zna kako da se stavi na čelo događaja kada ih se već nije moglo spriječiti pa sada ubacuju u igru i svoje pudlice Saudijce i Turke. Sve u svemu razvoj događaja u Siriji nikome se ne dopada. Njima se ne dopada da pobunjenici u Siriji a koji u većini nisu ni pod kontrolom Amerike, a ni Saudije a ni u kom slučaju nisu pod kontrolom Rusije preuzmu vlast u Siriji. Njima isto tako ne odgovara da se neki generali ne dozovu pameti pa ne skinu Asade s vlasti a to bi bilo naj, naj bolje za Siriju. Njima odgovara ili Asad ili strana okupacija i ništa treće. Ili, ili. Zbilja je ova situacija u Siriji delikatna, nije to ni nalik na Libiju a ni na Irak. Ova će situacija izroditi teške posljedice. Velike sile hoće zadovoljiti svoj interes, sirijskoj opoziciji nije ni na kraj pameti da im udovoljava. Lijevo Liban sa jakim Hezbolahom, desno Irak sa Šitima i Sunitima koji ni jedni ni drugi ne žele čuti za USA ili Rusiju a ni za Saudiju i naravno Iran. Hezbolah će novu sirijsku vlast prihvatiti kao saveznika a i Iran i Irak. Novu sirijsku vlast neće priznati USA a ni Rusija, ni Izrael ni Saudija, a Turci ne vole bilo koju vlast u Siriji niti Siriju uopće. To je toliko komplicirano da se rješiti neće ni za 20. godina.
Moram malo braniti Obamu. Dakle, imaju demokrati zasebnu politiku. Republikanci su nešto drugo. Ali vojska je republikanska, generalski lobi i cijeli kadar su republikanski. Sad za sada mislim da će demokrati i republikanci biti na istoj frekvenciji. Demokrtima i Obami odgovara suštinska promjena u Siriji a republikancima odgovara smjena Asada ovdje i sada kada je jasno da Asadi opstati neće, inače republikanci se uvlače Rusiji i njihovim diktatorčićima ima jedno 40 godina.. Znači, to bi bilo ono što bi bio usaglašen zajednički cilj, ali čim se taj cilj ostvari, tu će se oni raziči po svim pitanjima i biće interesantno gledati kako će Obama sa njima izači na kraj.
sarajevoxxxx

#3904 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Kongres: 10 za 7 protiv vojne intervencije
@mba

#3905 Re: Sirija

Post by @mba »

hipphop wrote:Ove dzihad umjetnike vrijedi pogledati

http://www.liveleak.com/view?i=83c_1378210655

:lol: :lol:

neznam sta je smijesno, u videu se samo vidi da je ta vojska jednim velikim dijelpm sastavljena od obicnih ljudi, koji mozda nikad nisu ni oruzje u ruci drzali, nije mi poznato da neko uzima oruzje u ruke eto sto mu je ceif i ide malo na ratiste iz dosade, danas se smijes a sutra se opet nama moze ponoviti isto!!!

zalosno kako smo zaboravili da smo prije nekoliko godina bili u istoj situaciji, barem mi bosnjaci!
Alfons Kauders

#3906 Re: Sirija

Post by Alfons Kauders »

sarajevoxxxx wrote:Kongres: 10 za 7 protiv vojne intervencije
nije kongres, vec komisija za spoljne odnose senata... za intervenciju...

http://www.foxnews.com/politics/2013/09 ... esolution/

citam komentare i gledam kako fox fundamentalisti pizde, priceless :D
Avetinho

#3907 Re: Sirija

Post by Avetinho »

jon_jovi wrote: Eto vidiš. To je samo zato što su sirijski režim sluge Rusa a saudijski režimlije sluge Amerike i tako dok sirijski režim nije izgubio tlo pod nogama podržavali su ga i Rusija i Amerika i saudijski marionete, a sada kada gubi svi dižu ruke od Asada i svako vata vlak za buduče događaje u Siriji. Rusija neće da izgubi pozicije u Siriji a ne zna kako da ih sačuva, svaka kap sirijske nafte ide Rusima u zamjenu za naoružanje, ni Amerika ne zna kako da se stavi na čelo događaja kada ih se već nije moglo spriječiti pa sada ubacuju u igru i svoje pudlice Saudijce i Turke. Sve u svemu razvoj događaja u Siriji nikome se ne dopada. Njima se ne dopada da pobunjenici u Siriji a koji u većini nisu ni pod kontrolom Amerike, a ni Saudije a ni u kom slučaju nisu pod kontrolom Rusije preuzmu vlast u Siriji. Njima isto tako ne odgovara da se neki generali ne dozovu pameti pa ne skinu Asade s vlasti a to bi bilo naj, naj bolje za Siriju. Njima odgovara ili Asad ili strana okupacija i ništa treće. Ili, ili. Zbilja je ova situacija u Siriji delikatna, nije to ni nalik na Libiju a ni na Irak. Ova će situacija izroditi teške posljedice. Velike sile hoće zadovoljiti svoj interes, sirijskoj opoziciji nije ni na kraj pameti da im udovoljava. Lijevo Liban sa jakim Hezbolahom, desno Irak sa Šitima i Sunitima koji ni jedni ni drugi ne žele čuti za USA ili Rusiju a ni za Saudiju i naravno Iran. Hezbolah će novu sirijsku vlast prihvatiti kao saveznika a i Iran i Irak. Novu sirijsku vlast neće priznati USA a ni Rusija, ni Izrael ni Saudija, a Turci ne vole bilo koju vlast u Siriji niti Siriju uopće. To je toliko komplicirano da se rješiti neće ni za 20. godina.
Moram malo braniti Obamu. Dakle, imaju demokrati zasebnu politiku. Republikanci su nešto drugo. Ali vojska je republikanska, generalski lobi i cijeli kadar su republikanski. Sad za sada mislim da će demokrati i republikanci biti na istoj frekvenciji. Demokrtima i Obami odgovara suštinska promjena u Siriji a republikancima odgovara smjena Asada ovdje i sada kada je jasno da Asadi opstati neće, inače republikanci se uvlače Rusiji i njihovim diktatorčićima ima jedno 40 godina.. Znači, to bi bilo ono što bi bio usaglašen zajednički cilj, ali čim se taj cilj ostvari, tu će se oni raziči po svim pitanjima i biće interesantno gledati kako će Obama sa njima izači na kraj.
Vidim ja dobro ti poznajes stanje u Siriji i Americi.

Sta kazes, sva sirijska nafta Rusima?

A ona demokratsko-republikanska analiza ti je za 5. Gdje si to sve naucio?
Janjicar

#3908 Re: Sirija

Post by Janjicar »

Nakon ove odluke slijedi rasprava u američkom Senatu, a tek ukoliko i tu odluka bude ista, može uslijeiti intervencija u Siriji.

10 za, 7 protiv i jedan suzdrzan

Ja ne razumijem ove suzdrzane, il si za il nisi nema tu suzdrzan...

Iskreno volio bih da hoce poderat Assada i skinuti ga s "fotelje".
Bolje je da pogine i jos 1000 ljudi ali da se zaustavi sve to nego da pogine za godinu dana jos 1500 ljudi npr.
muhafuca

#3909 Re: Sirija

Post by muhafuca »

hajd da i nisi na prvu skontao - zar ti nije bilo cudno da im kongres ima samo sedamnest clanova ?

Joj ko ovde razgovara o globalnim desavanjima - prosto te glava zaboli nekad al eto hajd

Kongres im ima preko 500 clanova - onako iz glave ti govorim , mrsko mi guglati

osnove predji pa dodji podrzavati jednu ili drugu stranu ili budi neutralan nebitno
Alfons Kauders

#3910 Re: Sirija

Post by Alfons Kauders »

Ja Sam Odavle wrote:
jon_jovi wrote: Eto vidiš. To je samo zato što su sirijski režim sluge Rusa a saudijski režimlije sluge Amerike i tako dok sirijski režim nije izgubio tlo pod nogama podržavali su ga i Rusija i Amerika i saudijski marionete, a sada kada gubi svi dižu ruke od Asada i svako vata vlak za buduče događaje u Siriji. Rusija neće da izgubi pozicije u Siriji a ne zna kako da ih sačuva, svaka kap sirijske nafte ide Rusima u zamjenu za naoružanje, ni Amerika ne zna kako da se stavi na čelo događaja kada ih se već nije moglo spriječiti pa sada ubacuju u igru i svoje pudlice Saudijce i Turke. Sve u svemu razvoj događaja u Siriji nikome se ne dopada. Njima se ne dopada da pobunjenici u Siriji a koji u većini nisu ni pod kontrolom Amerike, a ni Saudije a ni u kom slučaju nisu pod kontrolom Rusije preuzmu vlast u Siriji. Njima isto tako ne odgovara da se neki generali ne dozovu pameti pa ne skinu Asade s vlasti a to bi bilo naj, naj bolje za Siriju. Njima odgovara ili Asad ili strana okupacija i ništa treće. Ili, ili. Zbilja je ova situacija u Siriji delikatna, nije to ni nalik na Libiju a ni na Irak. Ova će situacija izroditi teške posljedice. Velike sile hoće zadovoljiti svoj interes, sirijskoj opoziciji nije ni na kraj pameti da im udovoljava. Lijevo Liban sa jakim Hezbolahom, desno Irak sa Šitima i Sunitima koji ni jedni ni drugi ne žele čuti za USA ili Rusiju a ni za Saudiju i naravno Iran. Hezbolah će novu sirijsku vlast prihvatiti kao saveznika a i Iran i Irak. Novu sirijsku vlast neće priznati USA a ni Rusija, ni Izrael ni Saudija, a Turci ne vole bilo koju vlast u Siriji niti Siriju uopće. To je toliko komplicirano da se rješiti neće ni za 20. godina.
Vidim ja dobro ti poznajes stanje u Siriji i Americi.

Sta kazes, sva sirijska nafta Rusima?

A ona demokratsko-republikanska analiza ti je za 5. Gdje si to sve naucio?
dakle u tom paralelnom svijetu teoreticara sirija... koja nema nafte... izvozi naftu rusiji... koja je jedan od vodecih izvoznika nafte na planeti...

samo nesto da imam na umu ubuduce :D
Janjicar

#3911 Re: Sirija

Post by Janjicar »

muhafuca wrote:
hajd da i nisi na prvu skontao - zar ti nije bilo cudno da im kongres ima samo sedamnest clanova ?

Joj ko ovde razgovara o globalnim desavanjima - prosto te glava zaboli nekad al eto hajd

osnove predji pa dodji podrzavati jednu ili drugu stranu ili budi neutralan nebitno
covjek se malo zanio :D nije kongers nego na Odbor za vanjska pitanja ili kako vec ;) na to je sigurno mislio
jon_jovi

#3912 Re: Sirija

Post by jon_jovi »

dakle u tom paralelnom svijetu teoreticara sirija... koja nema nafte... izvozi naftu rusiji... koja je jedan od vodecih izvoznika nafte na planeti...

samo nesto da imam na umu ubuduce
Sirija ima naftu. Sirija izvozi naftu. Novac od nafte ide isključivo za alimentiranje vojnih potreba. Glavni dobavljač oružja i vojne opreme Siriji jeste Rusija. Rusi su i na svim ostalim poljima prisutni u Siriji.
Malo poznato ali je Egipat prepun Rusa. Rusa tamo ima ko pljeve. Saradnja Egipta i Rusije je na svim poljima impozantna.
Alfons Kauders

#3913 Re: Sirija

Post by Alfons Kauders »

jon_jovi wrote:

Sirija ima naftu. Sirija izvozi naftu. Novac od nafte ide isključivo za alimentiranje vojnih potreba. Glavni dobavljač oružja i vojne opreme Siriji jeste Rusija. Rusi su i na svim ostalim poljima prisutni u Siriji.
Malo poznato ali je Egipat prepun Rusa. Rusa tamo ima ko pljeve. Saradnja Egipta i Rusije je na svim poljima impozantna.
stvarno? rusi saradjuju sa sirijom? glavni dobavljac oruzja kazes? ima i malo nafte kazes? i rusi i egipat saradjuju?

sve su ovo novosti za ucesnike u ovoj diskusiji, mi inace nemamo pojma o ovim stvarima, zato i pricamo o njima, molim te nastavi
kekec

#3914 Re: Sirija

Post by kekec »

"Sirija je do početka destabilizacije 10 godina bilježila konstantan gospodarski rast - BDP utrostručen, nezaposlenost smanjena, bez dugova MMF-u"
Jos vise na:
http://www.advance.hr/vijesti/analiza-s ... ova-mmf-u/
webby-x

#3915 Re: Sirija

Post by webby-x »

Alfons Kauders wrote:citam komentare i gledam kako fox fundamentalisti pizde
Kao Fox je tradicionalno protiv ratova?
Razumiješ se u SAD politiku kao Vuk u informatiku.

Image
webby-x

#3916 Re: Sirija

Post by webby-x »

sarajevoxxxx wrote:Crkva, građani ovog mjesta, kao i njihove kuće su sigurne.
Pa to su "pobunjenici", kanibali, nekoliko puta dokazali.
Posebno su sigurni bili svećenici, pa i biskupi.

:-)
Avetinho

#3917 Re: Sirija

Post by Avetinho »

kekec wrote:"Sirija je do početka destabilizacije 10 godina bilježila konstantan gospodarski rast - BDP utrostručen, nezaposlenost smanjena, bez dugova MMF-u"
Jos vise na:
http://www.advance.hr/vijesti/analiza-s ... ova-mmf-u/
Ponovo sam se uvjerio koje je advance smece od portala.
jon_jovi

#3918 Re: Sirija

Post by jon_jovi »

Alfons Kauders wrote:
jon_jovi wrote:

stvarno? rusi saradjuju sa sirijom? glavni dobavljac oruzja kazes? ima i malo nafte kazes? i rusi i egipat saradjuju?

sve su ovo novosti za ucesnike u ovoj diskusiji, mi inace nemamo pojma o ovim stvarima, zato i pricamo o njima, molim te nastavi
U Siriji je 17% Hrišćana skoro sve pa Pravoslavci. Egipat se upustio sa Rusijom u vrijeme Nassera. Bilo je nesporazuma, ja ne kažem da nije bilo nesporazuma između Egipta i SSSR a danas Rusije. To što je bilo nesporazuma ne znači da su Egipat i Rusija razvrgnuli odnose, da su ti odnosi pukli i da su sišli na najnižu moguću razinu. Odnosi su ostali istog inteziteta od kada su Rusi napravili onu branu na Nilu pa sve do danas. Jedostavno ako je neko bio u Egiptu nije mogao a da ne primjeti pijane Ruse. To što je Egipat more bit napravio neke ustupke Americi, Zapadu i izgladio odnose sa Izraeloma, ah pa zar sama Moskva nije izgladila odnose sa USA?
E sada da ja malo postavljam pitanja. Odakle ovakva situacija u Egiptu zadnjih par mjeseci? Obama podržava Mursija a generali Egipatski ne. Odakle je došao nesklad?
Alfons Kauders

#3919 Re: Sirija

Post by Alfons Kauders »

webby-x wrote:
Alfons Kauders wrote:citam komentare i gledam kako fox fundamentalisti pizde
Kao Fox je tradicionalno protiv ratova?
Razumiješ se u SAD politiku kao Vuk u informatiku.

Image
hm, fox prate polupismeni krscanski fundamentalisti koji su uvijek za rat... osim kada ga pocinje demokrata, pogotovo crnac cije srednje ime je huso... tako da sad jebu majku i svom mccainu i grahamu... i kukaju kako ce se zamjeriti rusiji, mada zadnjih pet godina seru kako je obama slabic koji se ne smije suprotstaviti putinu... u biti - obama nikad nije uradio nista sto bi ta hrpa mentalno retardiranih plodova incesta odobravala... da se sad upuca u ovalnom uredu, vjerovatno bi mi prigovarali sto je uprljao zavjese

ipak mi se cini da si ti taj koji se bas ne konta u americku politiku... doduse, ne stojis puno bolje ni sa lokalnom, tako da nisam iznenadjen
Crvena Tifoza

#3920 Re: Sirija

Post by Crvena Tifoza »

muhafuca wrote:

435 (HR) + 100 (senatora)
Co0l

#3921 Re: Sirija

Post by Co0l »

Image

Image

Image
Zivopisno mjesto.Nadam se da i njega nece asadovci sravnit sa zemljom kad ga krenu vracat kao sto su uradili sa Kusajrom (ukljucujuci i crkvu koju pobunjenici nisu srusili) ili Arihu ovih dana.
Alfons Kauders

#3922 Re: Sirija

Post by Alfons Kauders »

jon_jovi wrote: E sada da ja malo postavljam pitanja. Odakle ovakva situacija u Egiptu zadnjih par mjeseci? Obama podržava Mursija a generali Egipatski ne. Odakle je došao nesklad?
obama podrzava mursija samo u glavama republikanaca koji ga optuzuju da je tajni clan MBa, da je musliman, da je rodjen u keniji i sta vec ne... odakle ti uopste ta ideja? sad je ko fol podrzala mursija jer je dobio jebene izbore, malo bi izgledalo glupo kada ne bi priznali demokratski izabranu vlast, zar ne?

a o tome koliko su njegovim izborom bili sretni americki politicki komentatori i clanovi administracije mozes citati narednih nekoliko mjeseci, bez prestanka, 12 sati dnevno
sarajevoxxxx

#3923 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Muhafuca :thumbup:
Avetinho

#3924 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Alfons Kauders wrote:
hm, fox prate polupismeni krscanski fundamentalisti koji su uvijek za rat... osim kada ga pocinje demokrata, pogotovo crnac cije srednje ime je huso... tako da sad jebu majku i svom mccainu i grahamu... i kukaju kako ce se zamjeriti rusiji, mada zadnjih pet godina seru kako je obama slabic koji se ne smije suprotstaviti putinu... u biti - obama nikad nije uradio nista sto bi ta hrpa mentalno retardiranih plodova incesta odobravala... da se sad upuca u ovalnom uredu, vjerovatno bi mi prigovarali sto je uprljao zavjese

ipak mi se cini da si ti taj koji se bas ne konta u americku politiku... doduse, ne stojis puno bolje ni sa lokalnom, tako da nisam iznenadjen
LOL! Narocito za zavjese :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3925 Re: Sirija

Post by Truba »

webby-x wrote:
sarajevoxxxx wrote:Crkva, građani ovog mjesta, kao i njihove kuće su sigurne.
Pa to su "pobunjenici", kanibali, nekoliko puta dokazali.
Posebno su sigurni bili svećenici, pa i biskupi.

:-)
sigurni su

ali na putu za raj
Locked