Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Maraschino

#3901 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

victom wrote: vjerovatno neće da su bakću sa lokalnom seljadijom
samo su nakupci problem.
Magarece_godine

#3902 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Magarece_godine »

Gdje u Sarajevu kupiti 20 - 30 vreća peleta ? Da je cijena ok.
shlauf

#3903 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

Magarece_godine wrote:Gdje u Sarajevu kupiti 20 - 30 vreća peleta ? Da je cijena ok.
Ja juče išao u Han Derventu (put prema Palama) i dovezao pelet od proizvodjača MI BONES. Vreća 5 KM a uzeo 15 vreća da probam kakav mu je kvalitet i dali se stvara šljaka kao u Fekry-a.
Danas me zvali iz Foče i nude po akcijskoj cijeni od 270,oo KM/tona, ograničene količine. Isporuka avgust-septembar. Zahvalio se i rekao NIKAD više njihov pelet. Radije ću se vratiti na termo blokove ili plin ali njihov pelet neću uzimati.
golfiista

#3904 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

shlauf wrote:
Magarece_godine wrote:Gdje u Sarajevu kupiti 20 - 30 vreća peleta ? Da je cijena ok.
Ja juče išao u Han Derventu (put prema Palama) i dovezao pelet od proizvodjača MI BONES. Vreća 5 KM a uzeo 15 vreća da probam kakav mu je kvalitet i dali se stvara šljaka kao u Fekry-a.
Danas me zvali iz Foče i nude po akcijskoj cijeni od 270,oo KM/tona, ograničene količine. Isporuka avgust-septembar. Zahvalio se i rekao NIKAD više njihov pelet. Radije ću se vratiti na termo blokove ili plin ali njihov pelet neću uzimati.

Ja opet ponavljam, prosle godine na akciji kupio Fekry pelet 6 paleta. Extra. Ni najmanje zamjerke. Ove godine narucio 7 paleta od istog proizvođaca.po.cijeni od 250 KM. Siguran sam da.nine isto kad isporuce pelet u augustu ili u decembru. O tome treba voditi racuna.
shlauf

#3905 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

Jebem Ninu iz Fekry-a, mene danas zove i nudi pelet po akcijskim cijenama od 270,oo KM po toni. Koga šaltaju više. Još kaže isporuka avgust-septembar. Mater im prevarantsku. Ja ih prekrižio a još mi nisu sav pelet isporučili koji sam uplatio u septembru već mi Dino dovlaći po 15-20 vreća.
kazo

#3906 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kazo »

shlauf wrote:Jebem Ninu iz Fekry-a, mene danas zove i nudi pelet po akcijskim cijenama od 270,oo KM po toni. Koga šaltaju više. Još kaže isporuka avgust-septembar. Mater im prevarantsku. Ja ih prekrižio a još mi nisu sav pelet isporučili koji sam uplatio u septembru već mi Dino dovlaći po 15-20 vreća.
Meni prije 7 dana nudili za 260 KM :D :D :D
Maraschino

#3907 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

Nadzorna_ploca wrote:Prosle godine uzeo u Izazovu Kalesija u maju 280 maraka sa prevozom. Sad zovem i pitam cijenu 370 sa prevozom plus palete naplacuju. Golemo.
Sada da quotam ovaj post. Gospoda od iste piljevine iz svoje tvornice prave isti pelet ali je ove godine skoro 100KM/t skuplji. Zasto? Pa jednostavno shvatili da skladista i benzinske pumpe prodaju po toj cijeni i zasto bi njima davali toliku zaradu kada je mogu zadrzati za sebe. Lihvari.
Isto je imao zaradu i na 280KM/t ali ne, malo je to. Pa nadjite ovce za sisanje ako ih ima.

Zato kazem da su nas nakupci doveli do ovoga sada. Pelet je ranije bio 20-tak maraka razlike po toni a sada, mnogo vise.
tcz

#3908 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by tcz »

shlauf wrote:
ja sam koristio BONES sljaka se nije stvarala, pec cistio svako tri dana (onu solju) nije bilo punoni pepela. Meni je prva sezona pa nisam bas ni mjerodavan. Znaci BONES i Vladrag otprilike isti.
shlauf

#3909 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

Jesu li počele ljetne cijene peleta??
Magarece_godine

#3910 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Magarece_godine »

Bioenergy Ilijas 290 sa prevozom...ali los im je pelet...ja uzeo nekoliko vreca, bas taman....
adoadop

#3911 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

Danas mi kolega reče da je prije nekoliko dana uzeo tonu peleta iz Vakufa Rosewood i ni ako nije zadovoljan. Pepeo je crn. Iz zdjele je morao strugati pepeo, sto nije radio sa prijašnjim peletom, nego samo istrese. Peć se nije gasila i grijalo je.
Da li još neko ima iskustva sa ovim peletom. Ja sam ga smatrao kvalitetnim???
kazo

#3912 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kazo »

Magarece_godine wrote:Bioenergy Ilijas 290 sa prevozom...ali los im je pelet...ja uzeo nekoliko vreca, bas taman....
Smece najvece.
betametazon

#3913 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

Gdje ima uzet 3 tone za nekih 800 KM a da valja icemu? Po mogucnosti sa prevozom :)
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#3914 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Slo Burner »

Maraschino wrote:
turbofolk wrote:
Zanimljivo. U svim državama jedna ili nijedna firma koja je izgubila certifikat. A kod nas 4 ??? Samo jedna država osim nas ima više od jednu koja je izgubila certifikat: Italija - 3.

Mislim da na ovom spisku nedostaje još firmi iz BiH koje proizvode pelet. Ali one vjerovatno nisu ni imale taj famozni certifikat. Što opet nije logično. Obrt Comerc iz Gračanice proizvodi jedan od najkvalitetnijih peleta u državi i uglavnom je orijentiran na izvoz (konkretno u Italiju) a nema ga nikako na spisku firmi iz BiH.
Znaci da sam imao srece kada me igrom slucaja zadesio taj pelet iz Obrt Comerca.
Fakat nisam imao niti jedan problem sa tim peletom.

Sada ako pogledamo, svi peleti iz Gracanice su dobri. Trgovir, Kovan i Obrt Comerc ne znas koji je bolji.
Ima lu u Gracanici sta da ne valja? :D
turbofolk

#3915 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by turbofolk »

Slo Burner wrote: Ima lu u Gracanici sta da ne valja? :D
I ljudi su dobri. Ima i par forumaša, kako sam upratio :D

Dodao bih na spisak kvalitetnih proizvođača još jednog iz Gračanice: RADIAL doo, Stjepan Polje, opština Gračanica. Firma je inače bazirana na proizvodnju drvenih oplata za građevinarstvo, a proizvode i pelet.. vrlo kvalitetan pelet ustvari :thumbup:
peletiisamopelet

#3916 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by peletiisamopelet »

turbofolk wrote:

Dodao bih na spisak kvalitetnih proizvođača još jednog iz Gračanice: RADIAL doo, Stjepan Polje, opština Gračanica. Firma je inače bazirana na proizvodnju drvenih oplata za građevinarstvo, a proizvode i pelet.. vrlo kvalitetan pelet ustvari :thumbup:
Potpuno suprotno misljenje. Pelet ostavlja previse sljake, gasi kotao bar jednom dnevno. Thermoflux kotao. Poznanik kupio isti pelet ne moze raditi pec nikako. Haos pelet. U njega je stilmetal kotao. Nikad vise.
turbofolk

#3917 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by turbofolk »

peletiisamopelet wrote:
turbofolk wrote:

Potpuno suprotno misljenje. Pelet ostavlja previse sljake, gasi kotao bar jednom dnevno. Thermoflux kotao. Poznanik kupio isti pelet ne moze raditi pec nikako. Haos pelet. U njega je stilmetal kotao. Nikad vise.
Zanimljivo. Da ga onda nikom dalje ne preporučujem? A ja ga koristio u najhladnijim danima ove zime. Imao najmanje pepela u odnosu na ostale proizvođače i značajno manja potrošnja bila u odnosu na ostale. Doduše ja imam ugrađen pelet gorionik na etažnu peć pa je sistem i način sagorijevanjs potpuno drugačiji. Kod kotlova koji su isključivo na pelet, znači, nije se pokazao. Nek si mi rekao. Hvala :thumbup:
rovac13

#3918 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Nije to do gorionika.
Pelet kad dodje los on ce bit los kad bi gorionik bio od suhog zlata :?

Cini mi se da su i moji jednom potrefili los pelet od radial.
Od trgovira uzimo niz godina zaredom,uvijek bio dobar,dok jedne godine ne dodje los :D
To je uvijek macak u vreci.
Slo Burner

#3919 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Slo Burner »

Ja kupujem Radial ali sam prosle godine kupio 150 kg samo da premostim do ljeta i bio je pravo los i crn. Ove zime potrosio 4 tone Radiala, odlican.
No Obrt komerc je vjerovatno najbolji na trzistu
turbofolk

#3920 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by turbofolk »

Slo Burner wrote:Ja kupujem Radial ali sam prosle godine kupio 150 kg samo da premostim do ljeta i bio je pravo los i crn. Ove zime potrosio 4 tone Radiala, odlican.
Pa to je to. Ja ove zime potrošio 2 palete Trgovira, dvije Radiala. Treću Trgovirovu raspolovio. Zadovoljan i jednim i drugim iako sam Radialov pelet dobio sredinom decembra, počeo ga ložit oko nove godine i ložio, pa nemalo do polovice marta. Još bio topao kad mi je čovjek dovuko. Izgleda da je Radial ove godine bio dobar, što ne znači da će bit i iduću zimu. Haman jedino kod Obrt comerca nema fule, ali 400 km tona još uvijek. :roll:
Maraschino

#3921 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

turbofolk wrote:
Slo Burner wrote:Ja kupujem Radial ali sam prosle godine kupio 150 kg samo da premostim do ljeta i bio je pravo los i crn. Ove zime potrosio 4 tone Radiala, odlican.
Pa to je to. Ja ove zime potrošio 2 palete Trgovira, dvije Radiala. Treću Trgovirovu raspolovio. Zadovoljan i jednim i drugim iako sam Radialov pelet dobio sredinom decembra, počeo ga ložit oko nove godine i ložio, pa nemalo do polovice marta. Još bio topao kad mi je čovjek dovuko. Izgleda da je Radial ove godine bio dobar, što ne znači da će bit i iduću zimu. Haman jedino kod Obrt comerca nema fule, ali 400 km tona još uvijek. :roll:
Ja sam taj Drvo stil dobio negdje krajem oktobra i to slucajno preko nekog skladista po 320KM/t. Bilo neko prebijanje racuna. Posao da trazim bilo kakav pelet i slucajno navratim kod ovih u skladiste. Vise ga nemaju.
Last edited by Maraschino on 04/05/2018 22:56, edited 1 time in total.
almirkoba

#3922 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by almirkoba »

Ja sam takođe dajem glas protiv radiala, sve gore navedeno...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3923 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Truba »

dobar ovaj pelet
dobio sam kilo nutele iz njemačke od ove babe što joj nosam pelet

potkupljiv sam to znam :D
hekaton

#3924 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hekaton »

jel pocelo narucivanje za sljedecu grijnu sezonu, kod koga naruciti, gdje ?
Slo Burner

#3925 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Slo Burner »

hekaton wrote:jel pocelo narucivanje za sljedecu grijnu sezonu, kod koga naruciti, gdje ?
NIsta, jos su cijene zakucane za plafon
Post Reply