Već smo pisali o ovome i stavio sam ti bio link na knjigu (stručnu) koja se bavi međunarodnom trgovinom, između ostalog i forexom i ovim sistemima (fiksni, floating, ovi između), na što si mi ti odgovorio postavljanjem vesele sveske ili nešto tako. Prvo, da bi imali fiksni sistem, dosta stvari se mora poklopiti (imaš primjer iz 92. ja mislim, kad je Britanija napustila ERM između ostalog jer je Njemačka morala štampati dosta para zbog ujedinjenja, tzv. Black Wednesday). I prije nego je Nixon napustio taj Bretton Woods, ostale zemlje su ga kršile, što USA naravno neće trpiti kao supersila. I naravno zbog problema sa kojim se i sama USA suočavala, logično je bilo da će prekinuti nešto što im ne štima. Nisu oni napustili Bretton woods zato što je sve bilo super, pa oni odlučili da nekog zajebu. Napustila je USA zlatni standard i za vrijeme Velike Depresije, pa šta?UnscarD wrote:Za ovo sto se opisuje u clanku, autor misli da je idejni tvorac doktor Sergey Glazyev, Putinov savjetnik za ekonomska pitanja.agnostic_front wrote:Sve bi to bilo u redu, da nije par stvari:
1. Svi trguju dolarima, a u dosta zemalja je dolar rezervna valuta. Kad ne bude povjerenja u dolar, ovo što ovi pišu će možda imati smisla (a da li će se to desiti, pitanje je). On kupuje zlato isključivo zato što je ruska valuta ranjiva, a ne zato što je on neki genije.;
U tome i jeste poenta sto svi trguju USD-om usljed PREVARE USA-a od kada je Nixon ukinuo unilateralno zlatnu podlogu za USD. Nije USD onako pao sa neba pa ga se zemlje prihvatile nego je on usvojen multilaterlno na Breton Woods sastanku kao sredstvo placanja zbog toga sto su USA garantovale da ce biti zamjenjiv za USD. Od momenta kada je to Nixon ukinuo, pojavljuje se koncept petrodolara.
Slican udar samo tada na SSSR, Zapad je vec jednom izveo a tadasnji vrh SSSR-a je reagovao tako sto je prodavao svoje zlato kako bi namirili ekonomske rupe. Danas Rusija radi upravo potpuno obrnuto.
Stoji. Problem je povelika ovisnost o Ruskim energentima u velikom dijelu zapadnog svijeta. U normalnim trzisnim okolnostima bi ovaj odnos kako si ga opisao imao smisla kada bi kupac imao alternativu. Zato se i radi uzurbano sa tim tecnim plinom i raznim alternativnim nacinima dobave energentata kojima bi se ovisnost o Rusiji smanjila.agnostic_front wrote: 2. Rusija mora da prodaje naftu i plin. Koliko kupcima treba ruski plin, toliko Rusima trebaju kupci. Dakle, ne mogu samo oni da ucjenjuju druge.Da i toga se doticu u clanku. Autor smatra da zapad na celu sa USA ima nekoliko mehanizama kako bi zastitio koncept petrodolara.agnostic_front wrote: Pa eto i Venecuela je pri vrhu sa zlatnim rezervama, pa zašto nemaju toalet papira?
1. Unutrasnjim podrivanjem zemlje
2. Sarenim revolucijama
3. Direktnom vojnom intervencijom kada nista drugo ne upali.
U slucaju Rusije, niti jedna od ove tri opcije ne dolazi u obzir sad za sad. Putin nema konkurenciju a neki vojni udar, svi znamo da nije opcija.
Uglavnom, ovo je svakako dug proces i moguce i da nista od ovoga i nije tacno ali neki indikatori su definitivno prisutni ; strateska partnerstva BRICSa i rastuca pojava trgovine van petroUSD sistema.
To su manje bitne stvari, USA nije najbolja i najjača zemlja zbog toga što je na zlatnom standardu ili nije. To je nebitno.
Jeste, problem je što je Zapad manje-više ovisan o ruskim energentima, ali to se može promijeniti. Ruski problem je što su ovisni o Zapadu koji kupuje te energente. Zbog toga i trguju, da Rusiji ne trebaju pare, ne bi se ni mučili da prodaju to.
Ja sam te pitao za Venecuelu, ne te neke Zeitgeist metode. Zašto Venecuela, koja ima dosta rezervi zlata (mislim da su među prvih 15 u svijetu), ima nestašice toalet papira?