RUSIJA

Post Reply
agnostic_front

#3901 Re: RUSIJA

Post by agnostic_front »

UnscarD wrote:
agnostic_front wrote:Sve bi to bilo u redu, da nije par stvari:
1. Svi trguju dolarima, a u dosta zemalja je dolar rezervna valuta. Kad ne bude povjerenja u dolar, ovo što ovi pišu će možda imati smisla (a da li će se to desiti, pitanje je). On kupuje zlato isključivo zato što je ruska valuta ranjiva, a ne zato što je on neki genije.;
Za ovo sto se opisuje u clanku, autor misli da je idejni tvorac doktor Sergey Glazyev, Putinov savjetnik za ekonomska pitanja.
U tome i jeste poenta sto svi trguju USD-om usljed PREVARE USA-a od kada je Nixon ukinuo unilateralno zlatnu podlogu za USD. Nije USD onako pao sa neba pa ga se zemlje prihvatile nego je on usvojen multilaterlno na Breton Woods sastanku kao sredstvo placanja zbog toga sto su USA garantovale da ce biti zamjenjiv za USD. Od momenta kada je to Nixon ukinuo, pojavljuje se koncept petrodolara.
Slican udar samo tada na SSSR, Zapad je vec jednom izveo a tadasnji vrh SSSR-a je reagovao tako sto je prodavao svoje zlato kako bi namirili ekonomske rupe. Danas Rusija radi upravo potpuno obrnuto.
agnostic_front wrote: 2. Rusija mora da prodaje naftu i plin. Koliko kupcima treba ruski plin, toliko Rusima trebaju kupci. Dakle, ne mogu samo oni da ucjenjuju druge.
Stoji. Problem je povelika ovisnost o Ruskim energentima u velikom dijelu zapadnog svijeta. U normalnim trzisnim okolnostima bi ovaj odnos kako si ga opisao imao smisla kada bi kupac imao alternativu. Zato se i radi uzurbano sa tim tecnim plinom i raznim alternativnim nacinima dobave energentata kojima bi se ovisnost o Rusiji smanjila.
agnostic_front wrote: Pa eto i Venecuela je pri vrhu sa zlatnim rezervama, pa zašto nemaju toalet papira?
Da i toga se doticu u clanku. Autor smatra da zapad na celu sa USA ima nekoliko mehanizama kako bi zastitio koncept petrodolara.
1. Unutrasnjim podrivanjem zemlje
2. Sarenim revolucijama
3. Direktnom vojnom intervencijom kada nista drugo ne upali.

U slucaju Rusije, niti jedna od ove tri opcije ne dolazi u obzir sad za sad. Putin nema konkurenciju a neki vojni udar, svi znamo da nije opcija.

Uglavnom, ovo je svakako dug proces i moguce i da nista od ovoga i nije tacno ali neki indikatori su definitivno prisutni ; strateska partnerstva BRICSa i rastuca pojava trgovine van petroUSD sistema.
Već smo pisali o ovome i stavio sam ti bio link na knjigu (stručnu) koja se bavi međunarodnom trgovinom, između ostalog i forexom i ovim sistemima (fiksni, floating, ovi između), na što si mi ti odgovorio postavljanjem vesele sveske ili nešto tako. Prvo, da bi imali fiksni sistem, dosta stvari se mora poklopiti (imaš primjer iz 92. ja mislim, kad je Britanija napustila ERM između ostalog jer je Njemačka morala štampati dosta para zbog ujedinjenja, tzv. Black Wednesday). I prije nego je Nixon napustio taj Bretton Woods, ostale zemlje su ga kršile, što USA naravno neće trpiti kao supersila. I naravno zbog problema sa kojim se i sama USA suočavala, logično je bilo da će prekinuti nešto što im ne štima. Nisu oni napustili Bretton woods zato što je sve bilo super, pa oni odlučili da nekog zajebu. Napustila je USA zlatni standard i za vrijeme Velike Depresije, pa šta?

To su manje bitne stvari, USA nije najbolja i najjača zemlja zbog toga što je na zlatnom standardu ili nije. To je nebitno.

Jeste, problem je što je Zapad manje-više ovisan o ruskim energentima, ali to se može promijeniti. Ruski problem je što su ovisni o Zapadu koji kupuje te energente. Zbog toga i trguju, da Rusiji ne trebaju pare, ne bi se ni mučili da prodaju to.

Ja sam te pitao za Venecuelu, ne te neke Zeitgeist metode. Zašto Venecuela, koja ima dosta rezervi zlata (mislim da su među prvih 15 u svijetu), ima nestašice toalet papira?
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3902 Re: RUSIJA

Post by pici »

Lajavikrelac wrote:
pici wrote:
Lajavikrelac wrote:Image
Image
:mrgreen:
Image

ma desi krele krme te ubolo :mrgreen:
sumirprimus

#3903 Re: RUSIJA

Post by sumirprimus »

Lajavikrelac wrote:
sumirprimus wrote:pa jebte kuba se lomi 50 60 godina,iran 30 i kusur..
sta sad 5 6 mjeseci i propale sankcije,koje btw nisu totalne..
akumulira se to...polako..taman ko i zlato... :D
Uvijek je bila skuplja opsada i okupacija nego odbrana ;-) ;-)
to iz iskustva ? :evil:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#3904 Re: RUSIJA

Post by Domaci izdajnik »

Samo za Picija :kontrabas: :serbo:
sumirprimus wrote:to iz iskustva ?
Ne na tvoju veliku žalost :kiss: pitaj Švabe i Amere oni to znaju najbolje :evil:
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#3905 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

agnostic_front wrote:
UnscarD wrote:
agnostic_front wrote:Sve bi to bilo u redu, da nije par stvari:
1. Svi trguju dolarima, a u dosta zemalja je dolar rezervna valuta. Kad ne bude povjerenja u dolar, ovo što ovi pišu će možda imati smisla (a da li će se to desiti, pitanje je). On kupuje zlato isključivo zato što je ruska valuta ranjiva, a ne zato što je on neki genije.;
Za ovo sto se opisuje u clanku, autor misli da je idejni tvorac doktor Sergey Glazyev, Putinov savjetnik za ekonomska pitanja.
U tome i jeste poenta sto svi trguju USD-om usljed PREVARE USA-a od kada je Nixon ukinuo unilateralno zlatnu podlogu za USD. Nije USD onako pao sa neba pa ga se zemlje prihvatile nego je on usvojen multilaterlno na Breton Woods sastanku kao sredstvo placanja zbog toga sto su USA garantovale da ce biti zamjenjiv za USD. Od momenta kada je to Nixon ukinuo, pojavljuje se koncept petrodolara.
Slican udar samo tada na SSSR, Zapad je vec jednom izveo a tadasnji vrh SSSR-a je reagovao tako sto je prodavao svoje zlato kako bi namirili ekonomske rupe. Danas Rusija radi upravo potpuno obrnuto.
agnostic_front wrote: 2. Rusija mora da prodaje naftu i plin. Koliko kupcima treba ruski plin, toliko Rusima trebaju kupci. Dakle, ne mogu samo oni da ucjenjuju druge.
Stoji. Problem je povelika ovisnost o Ruskim energentima u velikom dijelu zapadnog svijeta. U normalnim trzisnim okolnostima bi ovaj odnos kako si ga opisao imao smisla kada bi kupac imao alternativu. Zato se i radi uzurbano sa tim tecnim plinom i raznim alternativnim nacinima dobave energentata kojima bi se ovisnost o Rusiji smanjila.
agnostic_front wrote: Pa eto i Venecuela je pri vrhu sa zlatnim rezervama, pa zašto nemaju toalet papira?
Da i toga se doticu u clanku. Autor smatra da zapad na celu sa USA ima nekoliko mehanizama kako bi zastitio koncept petrodolara.
1. Unutrasnjim podrivanjem zemlje
2. Sarenim revolucijama
3. Direktnom vojnom intervencijom kada nista drugo ne upali.

U slucaju Rusije, niti jedna od ove tri opcije ne dolazi u obzir sad za sad. Putin nema konkurenciju a neki vojni udar, svi znamo da nije opcija.

Uglavnom, ovo je svakako dug proces i moguce i da nista od ovoga i nije tacno ali neki indikatori su definitivno prisutni ; strateska partnerstva BRICSa i rastuca pojava trgovine van petroUSD sistema.
Već smo pisali o ovome i stavio sam ti bio link na knjigu (stručnu) koja se bavi međunarodnom trgovinom, između ostalog i forexom i ovim sistemima (fiksni, floating, ovi između), na što si mi ti odgovorio postavljanjem vesele sveske ili nešto tako. Prvo, da bi imali fiksni sistem, dosta stvari se mora poklopiti (imaš primjer iz 92. ja mislim, kad je Britanija napustila ERM između ostalog jer je Njemačka morala štampati dosta para zbog ujedinjenja, tzv. Black Wednesday). I prije nego je Nixon napustio taj Bretton Woods, ostale zemlje su ga kršile, što USA naravno neće trpiti kao supersila.
Na koji nacin su ga krsile kada je osnova BW dogovora zamjena USD-a za ZLATO. Kako su drugi krsili taj dogovor kada je to u ekskluzivnoj nadleznosti USA ?
agnostic_front wrote: I naravno zbog problema sa kojim se i sama USA suočavala, logično je bilo da će prekinuti nešto što im ne štima. Nisu oni napustili Bretton woods zato što je sve bilo super, pa oni odlučili da nekog zajebu. Napustila je USA zlatni standard i za vrijeme Velike Depresije, pa šta?
Kako pa sta? Pa tada nisu imale potpisan sporazum sa ostatkom svijeta o tome da ce USD biti svjetska valuta na premisi zamjene za zlato. To je tada bila iskljucivo njihova interna stvar. To tada nije bilo nikakvo krsenje nikakvog ugovora.
agnostic_front wrote: To su manje bitne stvari, USA nije najbolja i najjača zemlja zbog toga što je na zlatnom standardu ili nije. To je nebitno.
Prije svega USA ni iz bliza po niti jednom parametru nisu najbolja zemlja.
Ako si mislio na velicinu ekonomije i kako to ima veze sa zlatom, da u pravu si. Zlato ne mora biti podloga za valutu. To moze biti i nafta. Ako imas petroUSD sistem u kojem je SVA trgovina naftom vezana za USD, sta ce ti zlato? A pitas li se kako i zasto je sva trgovina sa naftom iskljucivo vezana za USD? Tako sto svaka zemlja koja makar pomisle da izadje iz tog sistema biva napadnuta. Dakle u pravu si. Za USA zaista nije bitno da li imaju zlatnu pofdlugu ili ne, sve dok imaju vojsku kojom u imperijalnom maniru mogu da sravne sa zemljom bilo koga ko se drzne da pomisli da trguje naftom mimo USD-a. Osim Rusije doduse ;-)
agnostic_front wrote: Jeste, problem je što je Zapad manje-više ovisan o ruskim energentima, ali to se može promijeniti. Ruski problem je što su ovisni o Zapadu koji kupuje te energente. Zbog toga i trguju, da Rusiji ne trebaju pare, ne bi se ni mučili da prodaju to.

Ja sam te pitao za Venecuelu, ne te neke Zeitgeist metode. Zašto Venecuela, koja ima dosta rezervi zlata (mislim da su među prvih 15 u svijetu), ima nestašice toalet papira?
Mozda sam trebao biti jasniji u svom odgovoru na ovo. U Veneceuli se desava podrivanje te zemlje po svim osnovama vec 30 godina. Pokusan je CIA orkestrirani drzavni udar i vec 30 godina rade na aktivnom razbijanju te zemlje po svakome osnovu. Posto taj plan ne ide dovoljno brzo, evo upravo nedavno su proglasili Venecuelu za TOP prijetnju USA nacionalnoj sigurnosti. U takvom okruzenju gdje imas jednu mocnu USA koja 30 godina podriva jednu malu zemlju, cudi me da imaju bilo sta i da imaju bilo kakvu formu vlade. I nisu to nikakve zeitgeist gluposti, predlazem da procitas John Perkinsa - Ispovijesti ekonomskog ubice za bojle razumijevanje modus operandi WB i MMF-a kojima USA dodju kao obican "thug" spreman da nalema bilo koga na njihov mig.
No da se vratimo na temu.
Sa Rusijom, vojno ne mogu nista bez velikih posljedica koje zapad nije spreman da plati.
Nije moguce (sad za sad) oragnizovati revoluciju.
Ne postoji nacin da Rusiju zaustave u svojim nastojanjima da izadje iz petro USD sistema i da pri tome povuce jos nekoliko vaznih ekonomija (BRICS).
Ja mislim da na zapadu, uveliko razmisljaju da bi ima najbolja opcija bila da Putina neko ubije, pa da onda u tom vakumu naprave haos kakav su napravili pod Jeljcinom. Nije iskljuceno.
sumirprimus

#3906 Re: RUSIJA

Post by sumirprimus »

Lajavikrelac wrote: Ne na tvoju veliku žalost :kiss: pitaj Švabe i Amere oni to znaju najbolje :evil:
sad pito,kaje wtf?kmon arbajt arbajt,ja jaa...šnel šnel...
UnscarD

#3907 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

Koliko se stvari u svojoj sustini zapravo nisi ama bas ni malo promjenile, mozda lijepo ilustruje ovaj primjer iz anticke istorije.
Rim je nekada mocnu Kartaginu razvalio 2 puta u Punskim ratovima. Kartagina lezi u rasulu nesposobna da uspostavi bilo kakv oblik efektivne drzave. Izlozena stalnim pljackama plemena koja su nekada od nje strahovali. Nemaju nista osim malo plantaza grozdja od kojih prave vino. To vino je konkurencija na trzistu Mediterana nekolicini Rimskih senatora koji takodjer imaju svoje plantaze. Vrlo lako, ta sacica senatora, kako bi zastitili svoje privatne interese je uspjela u Rimskom senatu da izlobira putem laznih izvjestaja, kako se Kartagina sprema za novi napad na Rim. Dzaba su bili izvjestaji sa terena , izvjestaji od diplomata, treci Punski rat je poceo u kojem je Kartagina definitivno i potpuno zbrisana sa lica zemlje. Svaka slicnost sa danasnjom situacijom je naravno "slucajna".

Uopstalom , nista drugo nikada i ne moze biti moguce u okvirima profitom vodjenog monetarnog sistema.
pici

#3908 Re: RUSIJA

Post by pici »

Lajavikrelac wrote:

Samo za Picija :kontrabas: :serbo:
sumirprimus wrote:to iz iskustva ?
Ne na tvoju veliku žalost :kiss: pitaj Švabe i Amere oni to znaju najbolje :evil:
vala ti ko kaligulica, nikad nauČit kvotat ....eeeeee nije ni Čudo šHo ste propali YUgoviĆi :mrgreen:

ev da pripomognem...beČka škola :mrgreen:

agnostic_front

#3909 Re: RUSIJA

Post by agnostic_front »

@unscard,
pa eto recimo da su Zapadna Njemačka i Švicarska napustile Bretton Woods, otkud njima pravo da napuštaju? I mislim, kad je sve bajno, zašto bi ga napustili? Oni smiju da rade kako njima odgovara, a USA ne smije? Gdje piše? Sva odgovornost da leži na USA, a oni ne mogu ništa? I Francuzi su se žalili na američke privilegije tokom ovog sistema. U Londonu se zlato kupovalo za 40 dolara. Jednostavno da bi se taj sistem održavao USA je morala uvijek imati deficit. To sve pokazuje kako to super funkcioniše. Ima fino i naziv, "Triffin dilemma" se zove taj problem američki.

Ja sam mislio da su samo hc libertarijanci za taj zlatni standard :-) Mislim, niko se na to ne žali, samo neki zeitgeisti. Je li piše negdje da Nixon nije imao pravo da uradi što je uradio?

Toliko USA uništava Venecuelu (koja ima toliko zlata) da ne mogu toalet papira da nabave. I onda ti napišeš da USA nije najjača :-) Zašto Putin ne pomogne, pa makar toalet papir, ipak USA ne mogu Rusiji ništa?
Kakav bolan Perkins, frajer roman napisao, i ja treba da mu vjerujem. Pogledaj ti Star Trek da vidiš kakve svemirske brodove prave :-)
UnscarD

#3910 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

Evo ga strucna procjena Saudijskog ministra za naftu o buducem kretanju cijena :D :
http://rt.com/business/255749-saudi-arabia-oil-price/
Avetinho

#3911 Re: RUSIJA

Post by Avetinho »

UnscarD wrote:Evo ga strucna procjena Saudijskog ministra za naftu o buducem kretanju cijena :D :
Sumnjam da ce iko normalan otvarati RT web stranicu. Imas li neki drugi link?
UnscarD

#3912 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

Avetinho wrote:
UnscarD wrote:Evo ga strucna procjena Saudijskog ministra za naftu o buducem kretanju cijena :D :
Pa nece ti otpasti ruka...sta bi da sam stavio Press TV link , ili su oni prihvatljivi , ne mogu da upratim vise :D
Avetinho

#3913 Re: RUSIJA

Post by Avetinho »

UnscarD wrote:
Avetinho wrote:
Pa nece ti otpasti ruka...sta bi da sam stavio Press TV link , ili su oni prihvatljivi , ne mogu da upratim vise :D
Tu su negdje. Eno onaj jucer stavio link na PressTV kako se Netanjagu i Princ KSA sastali u Tel Avivu. A vijest tamo i dalje stolji li stoji.

Mozes misliti kako ovdasnji internet balvan ratnici sve to sto RT i PressTV objave uzimaju zdravo za gotovo. Lobotomija.
UnscarD

#3914 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

A to moze da se odnosi na neke komentare urednika koji su naravno uvijek obojeni ali kada su ciste vijesti u pitanju, nece se ni Telegraf ili Blic a kamoli RT brukati sa izmisljanjem vijesti ...ali hajde ako ti je lakse evo anglo brace, nije vijest nista posebno svakako ...malo komicna :
http://www.independent.co.uk/news/world ... 26092.html
Sanjarko

#3915 Re: RUSIJA

Post by Sanjarko »

Rusija zemlja resursa/proleterska bit če članica/zemlja EU-a i NATO-a.
:D
Among the most vocal supporters of Russian membership of the EU has been former Italian Prime Minister Silvio Berlusconi. In an article published to Italian media on 26 May 2002, he said that the next step in Russia's growing integration with the West should be EU membership.[71] On 17 November 2005, he commented in regards to the prospect of such a membership that he is "convinced that even if it is a dream ... it is not too distant a dream and I think it will happen one day."[72] Berlusconi has made similar comments on other occasions as well.[73] More recently, in October 2008, he said "I consider Russia to be a Western country and my plan is for the Russian Federation to be able to become a member of the European Union in the coming years" and stated that he had this vision for years.[74]
Silvio veliki vizionar i mason
JohnnyS

#3916 Re: RUSIJA

Post by JohnnyS »

http://www.jutarnji.hr/najmoderniji-rus ... -/1344909/

Jel ovo onaj što mu je bila prekrivena karoserija :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
Avetinho

#3917 Re: RUSIJA

Post by Avetinho »

Pukla mu guma.
Sanjarko

#3918 Re: RUSIJA

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:Rusija zemlja resursa/proleterska bit če članica/zemlja EU-a i NATO-a.
Among the most vocal supporters of Russian membership of the EU has been former Italian Prime Minister Silvio Berlusconi. In an article published to Italian media on 26 May 2002, he said that the next step in Russia's growing integration with the West should be EU membership.[71] On 17 November 2005, he commented in regards to the prospect of such a membership that he is "convinced that even if it is a dream ... it is not too distant a dream and I think it will happen one day."[72] Berlusconi has made similar comments on other occasions as well.[73] More recently, in October 2008, he said "I consider Russia to be a Western country and my plan is for the Russian Federation to be able to become a member of the European Union in the coming years" and stated that he had this vision for years.[74]
Silvio veliki vizionar i mason
Image
Sanjarko

#3919 Re: RUSIJA

Post by Sanjarko »

Avetinho wrote:Pukla mu guma.
Ma ne ispuhao mu volan
:lol: :lol: :lol:
Avetinho

#3920 Re: RUSIJA

Post by Avetinho »

Vizionar 1985 wrote:
Avetinho wrote:Pukla mu guma.
Ma ne ispuhao mu volan
:lol: :lol: :lol:
A sad ce im se i camac probusit na onim manevrima po Mediteranu. Morace karabinjeri i njih spasavat.
agnostic_front

#3921 Re: RUSIJA

Post by agnostic_front »

:lol: :lol: :lol: kakva bruka.
pici

#3922 Re: RUSIJA

Post by pici »

Image

QuQu LeLeeee

Image

ovaj tenkista je garant sad na prekomandi kod Debaljceva :(
Avetinho

#3923 Re: RUSIJA

Post by Avetinho »

Eno im se i satelit urusio, dobro nije nekog u glavu strefio.

E jesu postali nesposobni.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#3924 Re: RUSIJA

Post by Domaci izdajnik »

A ostali sateliti i sve letjelice sa zapada rade ko Doxa. Nijedne nesreće i havarije :-) ja argumenata..... :run:
Avetinho

#3925 Re: RUSIJA

Post by Avetinho »

Lajavikrelac wrote:A ostali sateliti i sve letjelice sa zapada rade ko Doxa. Nijedne nesreće i havarije :-) ja argumenata..... :run:
Kakvi argumenti. Tema je Rusija, nije zapad. Pao im satelit, stao tenk na paradi.

Eno imas onih drugih tema, idi tamo plakati kako padaju americki svemrski brodovi.
Post Reply