Sirija

Locked
Co0l

#38851 Re: Sirija

Post by Co0l »

Covjek (djecak) objasnio,dajte mu cookie :thumbup:

Hajte na spavanje,nece Idlib nigdje,mozete ga i sutra branit :kiss:

A vas dva,Kiki i kapetane,slusajte Celija kako i sta trebate pisat po forumu! :D
Challenger__

#38852 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Neka te još malo Cool. Da ispušim još jednu cigaru. Pazi na Šarlija da šta ne polupa u mehani.
insomnia78

#38853 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

Bgm savoxxx bi u pravu
Kasim i Martin jasu u zalazak sunca :lol:
dječak sa šibicama

#38854 Re: Sirija

Post by dječak sa šibicama »

Pa vjerovatno ne mogu imati bolju poziciju u Idlibu nego sto je imaju.

Blizu je turska granica, Al Nusra je tamo najjaca uz Golan gdje ih Bibi efendija tetosi kao svoju djecu... Idlib je u teskoj poziciji od pocetka, kao u crijevu, oni su konstantno na rubu grada. Puno je izbjeglica u gradu, navodno su se i civili prikljucili odbrani grada, nemaju vise gdje nazad bjezati.

Ako cemo vec o nekom razocarenju, najvece je tradicionalna nesposobnost arapskih armija, samim tim i SAA. Oni su u ovaj rat usli totalno nepripremljeni, sa zastarjelom sovjetskom vojnom doktrinom, i dan danas su unatoc brojnim reformama vojske, u nekim zonama i dalje prilicno neorganizovani posebno ovaj NDF odnosno domobrani.

Sirija je tek nakon dvoje tri godine rata, pocela formiranje elitnih mobilnih jedinica, poput Huseilovih Tigrova ili Brkine jedinice. A elitne jedinice koje su imali ranije, cuvaju Damask i Assada. Trebalo im je dvije godine valjda, da shvate da se Damask ne brani u Damasku. Arapi su poslovicno nesposobni ratnici, sto je prilicno cudno za narod koji ima takvu ratnicku proslost.

Kako ranije nista nisu naucili od Hezbollaha, ili od Kasima, ne razumijem.
Challenger__

#38855 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Ne bih ih ja baš toliko kritikovao.
insomnia78

#38856 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

E stvarno su imali od koga naučiti
Kasim i Hezbollah, Ameri im moraju obraz spasavati
Kikibombona

#38857 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Challenger__ wrote:Kiki. Ako moramo na Thanijevoj Lažiri i od sa' voxa slušati/čitati o "borcima ISIL-a" i "sirijskom režimu", ne moramo vala od tebe. Pusti političku korektnost, napiši "vlada", nećeš umrijeti, niti će te ko zbog toga priklati.

:mrgreen:

Unaprijed zahvaljujem.
Od svog prvog komentara na temi Sirija Asada tretiram kao diktatora. Taj stav sam ponovio nebrojeno puta, tako da ne znam otkud cudjenje. Asad je beskrupulozni diktator bez ikakve dvojbe.

Moj treci komentar na ovom forumu i temi Sirija, napisan 01/07/2013 19:01:
Poznajem jednog momka koji je rodjen u BiH, ali mu je otac iz Sirije. Bas smo malo pricali na ovu temu. Momak je kao i vecina bosanskih muslimana, voli popiti i odigrati kladu, ali i obiljeziti vjerske blagdane. Zivi svoj zivot i nikog ne dira. Veli da su njegovi, kao i vecina stanovnika Sirije antiasadovski nastrojeni. Ko to voli korumpirane politicare, posebno ako su jos represivni diktatori skloni svemu i svacemu da bi ostali na vlasti!? Vole ih samo oni koji nemaju dovoljno samopostovanja i koji od njih imaju korist. I kaze momak da su neki njegovi pristupili FSA... Na pocetku je izgledalo obecavajuce, da bi ubrzo pocelo izgledati bezizlazno i razocaravajuce. Kaze da je Alep prepun nekih nepoznatih ljudi koji civilima svojom pojavom i ponasanjem utjeruju strah u kosti. U FSA po njemu ima dosta dobronamjernih ljudi koji su se sada nasli u neobranom grozdju jer je uz njih stao ljudski skart poslan iz razno raznih drzava svijeta. S jedne strane imaju Asada koji nemilosrdno ravna sve pred sobom da bi sacuvao diktatorsku fotelju, dok su sa druge strane vjerski fanatici poslani da sirijskom narodu nametnu svoju volju. Ti ljudi obicno ne ulazu trud da si organizuju zivot, pitanje je da li ih to uopste zanima, da li za to imaju kapacitet... Oni zele drugim nametati svoje 'vrijednosti' na krajnje beskrupulozan, agresivan, zadrt, ako treba i brutalan nacin. To su ti vjerski fanatici, vjerski diktatori, psi rata,... On smatra da su ukrali revoluciju i da za Siriju sada nema dobrog rijesenja. Ko god pobijedi, najebali su. Ako pobijedi Asad, Sirijce ceka jos represivnija diktatura, hapsenje i maltretiranje svakog ko mu bude sumnjiv... Ako pobijedi druga strana, Sriju ceka vjerska diktatura, likvidacije svakog ko 'skrene sa pravog puta'... O medjuetnickim i medjureligijskim tenzijama/mrznji ne treba ni govoriti. Njegovi sada gledaju kako da se uhvate noge jer misle kako ovo vise nije njihov rat, kako se mirne savjesti ne mogu prikloniti ni jednoj strani.

Moje misljenje.. U Siriji na obe strane ima ljudi sa dobrim namjerama, ali glavnu rijec vodi krvolocni diktatori i ljudski skart inspirisan vjerskim fanatizmom i patoloskom mrznjom prema svemu sto nije po njihovoj mjeri. Licno smatram da je za Siriju najbolja podjela, a ako vec neko mora pobijediti, onda je manje zlo da pobijedi Asad. To kazem samo zato sto su na njegovoj strani sve etnicke i vjerske grupe, dok drugu stranu u apsolutnoj vecini tvori samo jedna etnicka/vjerska grupa. Nek im je svima bog na pomoci. Lijepo su nasjeli i pristali na borbu od koje ce korist imati najprije USA i Izrael, te mozda Rusija, Iran i Kina. Naivno i glupo.
Ovaj komentar i sada mogu potpisati. Moj stav se nije puno promijenio. Covjek iz price, moj komsija, izbjegava pricati na temu Sirija. Kaze da se tamo vise ne zna ni ko pije ni ko placa, a kontakt sa dijelom porodice u Sirije je izgubljen i on ne zna da li su uopste zivi.
Challenger__

#38858 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Ne pričam o Assadu nego o vladi u Damasku, onoj istoj vladi koja i dan danas isplaćuje plate i penzije širom Sirije. I Arapima i Asiricima i "tvojim" Kurdima.
Last edited by Challenger__ on 26/03/2015 00:25, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#38859 Re: Sirija

Hezbollah je najbolja vojna jedinica na tom prostoru, ako ne racunamo IDF... a i njima su dali po picki, sto jest jest.

Na stranu sto bi njih IDF u nekom totalnom sukobu smlavio, ako nista teoretski atomskim oruzjem koje Izrael posjeduje, ali to je vec sbbkbb. Cinjenica je da je IDF popusio od Hezbollaha prije par godina.

To nijednoj arapskoj vojsci jos nije uspjelo.
insomnia78

#38860 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

Ministarstvo odbrane USA kaze
"Since the beginning of March, coalition forces have conducted more than 300 airstrikes against ISIL targets in support of five separate Iraqi-led operations as well as counter-ISIL operations in Syria,” Ryder said. “We have destroyed a significant portion of ISIL’s combat capability during this period
Stoji i to da je Hezbollah najuspjesnija "muslimanska" formacija
Kikibombona

#38861 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Challenger__ wrote:Ne pričam o Assadu nego o vladi u Damasku, onoj istoj vladi koja i dan danas isplaćuje plate i penzije širom Sirije. I Arapima i Asiricima i "tvojim" Kurdima.
Asad je na nesrecu apsolutni vladar Sirije. On moze smijeniti koga hoce, moze likvidirati koga hoce.

Kamo srece da je sirijska vojska poput egipatske, pa da su nakon demonstracija svrgnuli Asada kao sto je egipatska vojska svrgnula Mubaraka. Sve bi bilo drugacije....

Zbog toga tvrdim da je egipatska vojska nesto najbolje sto Arapi imaju. Njima hvala sto 'arapsko proljece' nije znatno krvavije nego jeste! Sisi je istinski lider Arapa. Steta sto nema finansijsku moc kao zemlje zaljeva da Arape dovede u red.
dječak sa šibicama

#38862 Re: Sirija

Nisu oni dzaba Bozija stranka :D

A i ti previse vjerujes americkom ministarstvu odbrane. Ja tim lazovima ne vjerujem vise ni kad istinu govore, uvijek ima nesto sto ce slagati. Najveci smutljivci na planeti.
Kikibombona

#38863 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

insomnia78 wrote:Ministarstvo odbrane USA kaze
"Since the beginning of March, coalition forces have conducted more than 300 airstrikes against ISIL targets in support of five separate Iraqi-led operations as well as counter-ISIL operations in Syria,” Ryder said. “We have destroyed a significant portion of ISIL’s combat capability during this period
Stoji i to da je Hezbollah najuspjesnija "muslimanska" formacija
U to nema nikakve sumnje. Hezbolah je daleko najjaca formacija u Siriji. Odradili su Kusajr i Kalamun maestralno. Nusra i ostali imaju paranoican strah od Hezbolaha. Medjutim, cini mi se da su i oni u pojedine sirijske gradove poceli slati dobrovoljce koji nisu prosli tako kvalitetnu obuku, koji nemaju iskustvo ratovanja..... To je i razumljivo, Hezbolah ima mali izvor za napajanje, a imaju neprijatelje u Libanonu, imaju Izrael za vratom.... Tesko je sve to kvalitetno pokriti. Al bez sumnje imaju ekipu da razbiju Nusru i ISIL bez vecih problema ako to postave za cilj koji moraju ispuniti.
Challenger__

#38864 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Kiki. Struktura Sirije i Egipta je neuporediva. Ponavljam, ne pričam o Assadu, nego o vladi u Damasku. Ali, dobro. Ti si naumio ovdje furati tu političku korektnost i papagajski, kao Thanijeva Lažira i Sa'vox pisati "režim", pa "režim".

OK. Baš si korektan i fin.

Laku noć.

_________
insomnia78

#38865 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

Kakva vlada u Damasku
Jesi vidio ti onu sliku sa razgovora s Belgijancima, ko Homeini se sepuri na zidu
Da postoji kakva vlada u Damasku davno bi njemu glava letila

Edit
Image
:lol: :lol: :lol: :lol:
Skromno, drzavnicki
insomnia78

#38866 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

Jebo te led zbog koga ljudi ginu
Oni drugi su jos i gori, onaj parfem stavlja prije samoubilackog napada, da mirise djevicama :shock: :lol:
Komentar ispod slike jednog ukokanog u zenskoj odjeci kad je bila ona bjeznija u Iraku, "djevice ce biti zbunjene kad im se pojavi ovako obucen"
:lol: :lol: :lol:

Jadan onaj narod tamo, u stvari jadna ona djeca
To je prava katastrofa
A sto se tice ovih odraslih debila sa svih strana mogu se komotno kolektivno pobiti, jebes im mater nenormalnu i jednim i drugim i trecim
Jadna, jadna djeca
Kikibombona

#38867 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

insomnia78 wrote:Kakva vlada u Damasku
Jesi vidio ti onu sliku sa razgovora s Belgijancima, ko Homeini se sepuri na zidu
Ma diktator i nasilnik kao i otac mu. Ako nisi protiv rezima, pored Asada si slobodan i miran. To je taj profil politicarima, koji je za Arape, da stvar bude zalosna, vjerovatno i najbolji izbor u ovom trenutku. Nismo ni mi daleko odmakli, da se razumijemo. Mi i demokratija, nebo i zemlja. :D

S druge strane, pobunjenici su potpuni bolesnici, zadrti vjerski fanatici. Pored njih nisi siguran ako popijes pivu, ako slusas rock&roll, a o drugim ozbiljnijim stvarima da ne govorimo.Vidi se na klipovima da su neuracunljivi, nabrajaju, deru se, uzas... Definitivno su gori izbor od Asada, dosta gori. Pa pogledaj Libiju. Iako je Gadafi diktator i budala, pobunjenici su sto puta gori. Haos u zemlji, ne zna se ko pije a ko placa... Ako bi Asad pao, ovi pobunjenici bi se tukli medjusobno do sudnjeg dana.
insomnia78

#38868 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

Kikibombona wrote:
Ma diktator i nasilnik kao i otac mu. Ako nisi protiv rezima, pored Asada si slobodan i miran. To je taj profil politicarima, koji je za Arape, da stvar bude zalosna, vjerovatno i najbolji izbor u ovom trenutku. Nismo ni mi daleko odmakli, da se razumijemo. Mi i demokratija, nebo i zemlja. :D

S druge strane, pobunjenici su potpuni bolesnici, zadrti vjerski fanatici. Pored njih nisi siguran ako popijes pivu, ako slusas rock&roll, a o drugim ozbiljnijim stvarima da ne govorimo.Vidi se na klipovima da su neuracunljivi, nabrajaju, deru se, uzas... Definitivno su gori izbor od Asada, dosta gori. Pa pogledaj Libiju. Iako je Gadafi diktator i budala, pobunjenici su sto puta gori. Haos u zemlji, ne zna se ko pije a ko placa... Ako bi Asad pao, ovi pobunjenici bi se tukli medjusobno do sudnjeg dana.
Slazem se ja to sve
Nego cheli to malo nakiti, bajagi vlada u Damasku
Kikibombona

#38869 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

insomnia78 wrote:Jebo te led zbog koga ljudi ginu
Oni drugi su jos i gori, onaj parfem stavlja prije samoubilackog napada, da mirise djevicama :shock: :lol:
Komentar ispod slike jednog ukokanog u zenskoj odjeci kad je bila ona bjeznija u Iraku, "djevice ce biti zbunjene kad im se pojavi ovako obucen"

Jadan onaj narod tamo, u stvari jadna ona djeca
To je prava katastrofa
A sto se tice ovih odraslih debila sa svih strana mogu se komotno kolektivno pobiti, jebes im mater nenormalnu i jednim i drugim i trecim
Jadna, jadna djeca
:pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :lol: :lol: :lol:

Kazem, bolesni, neuracunljivi!

Pa nedavno je bila 'ISILova stvar', sa refrenom o dzenetskim djevicama. :lol:

Jadna Sirija ako oni dobiju, bice novi Afganistan i vratit ce se 200 godina unazad. Kakvi god bili ovi arapski nacionalisti poput Asada, a pozitivci definitivno nisu, i kao takvi su miljama ispred vjerskih fanatika koji su cista bolest i olicenje zaostalosti.
asurbanipal

#38870 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

Kikibombona wrote:
S druge strane, pobunjenici su potpuni bolesnici, zadrti vjerski fanatici. Pored njih nisi siguran ako popijes pivu, ako slusas rock&roll, a o drugim ozbiljnijim stvarima da ne govorimo.Vidi se na klipovima da su neuracunljivi, nabrajaju, deru se, uzas...

Kikibombona

#38871 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Idi bjez' Asure zagrcnuh se kad je doslo do ves masine :lol:

Nema nista lose u 'tekbiranju'.. Tekbirju i Pesmerge ponekad, YPG i PKK jos nisam cuo :D , tekbiraju i vojnici SAA.. sasvim normalno. Al me niko ne moze ubijediti da je normalan covjek koji neprestano ponavlja 'Alahu ekber', po par desetina puta u minuti. Ne moze se normalan covjek tako ponasati. Makar se ja sa tim za svog zivota nisam susreo.
Kikibombona

#38872 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Ovi nesretnici iz ISILa prozivljavaju pravu golgotu u Kobaniju.... Poslali su velika pojacanja u Sarin kako bi spasili najjace uporiste i prvenstveno kako bi vratili kontrolu nad strateski vaznim autoputem M4 koji je bio glavni put opskrbe za ISIL zapadno od Eufrata. Pojacanja su znatno usporila YPG, ali su ih u posljednja 2-3 dana ponovo poceli lomiti. Okruzili su ih u silosima zita, koji se nalaze tik uz autoput. To je jasan pokazatelj koliko im je autoput vazan, dok se nisu zeljeli povuci. Oko 100 ISIL pripadnika je ostalu u silosima, njihova buducnost je prilicno crna. Cini mi se da cak nemaju hrane ni vode. Imaju nekoliko opcija od kojih ne znas koja je gora. Pokusaj probijanja bi bio gotovo samobilacka akcija, mogu se kolektivno samounistiti, mogu se predati.....

Ista tvar ih je snasla u tvornici cementa istocno od Sarina. YPG je okruzio cementaru u kojoj se nalazi veliki broj ISIL boraca. Cementara se isto tako nalazi tik uz autoput. Navodno imaju jos malo vremena prije nego postane kasne za evakuaciju. Teska situacija za veliki broj ISILovaca koji se nalazi u cementari.

Evo gdje se nalazi

http://wikimapia.org/#lang=en&lat=36.61 ... ment-plant

Prema ovoj mapi su vec okruzeni, a prema nekim drugim izvjestajima jos uvijek su povezani sa dijelom teritorija koji kontrolisu i imaju mogucnost bijega, mada su u dometu YPG paljbe...

Image

Tesko je u ovom trenutku znati pravo stanje, ali je evidentno da je situacija za ISIL izuzetno teska.

Cini mi se da YPG planira okruziti Sarin. ISILovci ce morati bjezati ili sacekati sigurnu smrt.

Tuca Kurda i islamista u Londonu. :D Islamisti dosli provocirati na kurdskim demonstracija, pa ih murija spasila od linca. :D

http://rt.com/uk/243341-islamists-kurds-clash-london/

https://fbcdn-video-b-a.akamaihd.net/hv ... 2a2282f239

Video ISILa juzno od Kobanija. U posljednje vrijeme im nije do snimanja, ali evo, smogli su snage.... Bombas samoubica sa osmijehom na licu sjeda u kamion natovaren eksplozivom i ode u smrt. Poruka je da trebaju zrtvovati zivote kako bi odrzali prisutnost u Kobaniju.

salik79

#38873 Re: Sirija

Post by salik79 »

Albosnawe wrote:
salik79 wrote:
Albosnawe wrote:
Znaći sad bi trebalo da se natežem ovdje sa osobom koja je zasljepljena ideologiom koja se bazira na "vladivini pravnika" i osoba koja se kiti ikonografiom "vrhovnog vođe" koji ima apsolutnu moć .

"Vrhovni vođa" za kojeg kažu da je namjesnik i koja vlada u odsustvu sve dok ne izađe iz bunara (očekivani) a koja nestao prije 1100 godina (koji je još živi) "Očekivani" kojem će "vrhnovni vođa" predati vlast i tako će "očekivani" donijeti mir prosperitet i blagostanje čovječanstvu.

I sada bi trebalo sa takvom osobom da se diskutuje o tome koje ,kada i kako Butija ubio.

Lakše bi se sa djetetom došlo do zaključka koje vjeruje u Djeda Mraza, nego sa (valjda odraslom osobom) koja se kiti ikonografiom "Vrhovnog vođe" i ideologije "vladavine pravnika."

ZnaĆi, otkud ti znas cim sam ja zaslijepljen?! Najbolje mi je kada sljedbenici vehabizma objasnjavaju "Vilajetul fakih", a u zivotu nisu procitali nista sto nije objavljeno pod patronatom saudske zaklade. Takvima je dolazak Imama Mehdije a.s. na nivou "vjerovanja u Djeda Mraza", ali kada ih pitas sta se desilo sa Isaom a.s. i na koji nacin ocekuju njegov dolazak, onda nastaje muk. Medjutim, nista ne cudi od onih koji Bogu pripisuju ljudske atribute, "dajuci" Mu fizicke ruke, noge, oci, usi...pa im tako, jedan od vrhovnih autoriteta, Ibn Tejmije, nakon zavrsene hutbe, plasticno docarava kako se Allah spusta na zemaljsko nebo/nebo najblize Zemlji, silazeci niz mimberu ("Allah se spusta na nebo najblize Zemlji kao sto ja sada silazim niz ovu mimberu"). :run: Takvima i jeste logika da je "sirijski rezim" bombaskim napadom ubio sejha Butija k.s., u dzamiji (a i djeca vec znaju cija je to ekskluziva), insana koji je desetljecima bio bedem sirijskog otpora vehabizmu (kompletnoj ideologiji i masineriji koja stoji iza njega).
Ovaj sam komentar i očekivao. Kasični primjer osoba keje su zasljepljene ideologiom "vladavine pravnika" kao vrhunac odbrane najlakše im je drugu osobu utrpati u "Crkvu Nedžda " pod pokroviteljstvom Al Sauda koji u stvari nije ništa drugo nego modifikovani oblik "vladavine pravnika" sa druge strane "vode."

Pročitaj ovu knjigu pa se javi.

تطور الفكر السياسي الشيعي من الشورى إلى ولاية الفقيه

Evo ti i link odakle ćeš je preuzeti.

http://www.alkatib.net/%D9%83%D8%AA%D8% ... 9%D9%8A-2/

Kao prvo -ti mene negdje svrstavas, a bunis se kada uradim isto?! Kao drugo, ako nije saudski - jeste neki od zemalja Zaliva, recimo Katra. Druga strana iste medalje. Kao trece, da li si ikada procitao "Vilajetul fakih" da je mozes komentarisati?! Kao cetvrto - to ti, kao, na takvom nivou poznavanja arapskog jezika da citas i knjige na istom, pa i meni preporucujes jednu?!
sumirprimus

#38874 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

Kikibombona wrote:
Challenger__ wrote:Ne pričam o Assadu nego o vladi u Damasku, onoj istoj vladi koja i dan danas isplaćuje plate i penzije širom Sirije. I Arapima i Asiricima i "tvojim" Kurdima.
Asad je na nesrecu apsolutni vladar Sirije. On moze smijeniti koga hoce, moze likvidirati koga hoce.

Kamo srece da je sirijska vojska poput egipatske, pa da su nakon demonstracija svrgnuli Asada kao sto je egipatska vojska svrgnula Mubaraka. Sve bi bilo drugacije....

Zbog toga tvrdim da je egipatska vojska nesto najbolje sto Arapi imaju. Njima hvala sto 'arapsko proljece' nije znatno krvavije nego jeste! Sisi je istinski lider Arapa. Steta sto nema finansijsku moc kao zemlje zaljeva da Arape dovede u red.
nesto najbolje sto arapi imaju je.eeeeee..ćek ćek..
nafta? :D
sumirprimus

#38875 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

Kikibombona wrote:

a kako ti znas sta je najbolje za arape?al ozbiljno?
i ovo drugo,kako to znas,odokativnom metodom,il imas kake analize,struĆne nauĆne?
nije zajebancija.. :D
Locked