pizarro wrote: ↑11/03/2020 23:13
dobro izgleda
ako mozes objasniti recept u 3-4 recenice, objasni.
ako ne, nikom nista, to je komplikovan kolac
nista komplikovano, imas recept par stranica unazad
edit...nadjeno,kopirano,postavljeno
Narandza-polenta kolac/torta
• 2 narandze sa korom (najbolje bioloske)
• 6 jaja
• 170 gr secera (ja sam 125gr palminog)
• 180 gr badema (ocisceni)
• 50 gr polente
• malo soli
• 1 kesica vanilinog secera
• 1 kafena kasicica praska za pecivo
preljev
• 1 narandza
• 1 limun
• 4 kasike secera
U serpu za prokuhanom vodom ubaciti (oprane,ociscene,neoguljene) 2 narandze i kuhati ca. 1sat (zavisno od narandze mozda malo duze ili krace ,moraju da budu skuhane da mogu u blender).
Dok se one kuhaju,bademe izmljeti i ostatak namirnica izvagati i pripremiti.
Kad su narandze kuhane, ukljuciti rernu na 160 stepeni. Namastiti kalup za pecenje (koristio okrugli 25cm),papir za pecenje na dno staviti.
Narandze (koje su se malo ohladile) isjeci (ako ima kospi izvaditi) i u blender\food processor blendirati.Dodati jaja ,jos ca 20 sek. pulsirajuci blendati. Istresti u posudu (vanglu) dodati secer,mljevene bademe,polentu,vanilin secer,so i prasak za pecivo. Izmiksati mikserom dok se ne sjedini, istresti u kalup,pechi ca 45 minuta(zavisno od rerne, kontrola pletecom iglom).
Kad je pecena,ostaviti na stolu da se ohladi. Dok se kolac hladi,izcjediti narandzu i limun,ubaciti u serpu,dodati secer i lagano kuhati par minuta dok se sirup ne stvori.
Kolac izbusiti sa cackalicom odozgo,preliti malo po malo sa prelivom dok ne upije sve.
Vjerovatno ce tvoj kolac biti svjetliji (zavisno od polente i secera). Meni sve ispadne tamnije zbog palminog secera ali meni ne smeta.
Orginalni recept mi je bio presladak pa sam secer polako smanjivao dok nisam po svom ukusu napravio.Kad mi je zena rekla da je dovoljno slatko,znao sam da je dobro
p.s. mali ali znacajni edit: narandze se ne gule jer kora daje svoj ukus kolacu
...al' da postavis slikicu,kako je uspio