suncica24 wrote:
Banksy wrote:
Tako da me zanima ko su po vama ti ljudi koji su mogli spasiti SDP od SDPa
To je pogrešna postavka. Ne spašava se ovdje SDP od SDP-a već od Zlatka Lagumdžije i bande kojom se okružio zadnju deceniju. U ovom trenutku, s ovim ljudima koji su ostali unutra, ne postoji način da se SDP spasi i obnovi na zdravim osnovama.
Ali vratimo li se unatrag koju godinu, sad već koju deceniju, puno je tu imena koja su marginalizirana ili otjerana iz SDP-a, a koja su mogla donijeti promjenu ili bar mrvu demokratizirati posrnulu stranku. Jedino oko čega se danas možemo sporiti je prijelomna godina nakon koje SDP-u više nije bilo spasa. Ja mislim da je to bilo puno, puno prije Komšićevog odlaska, ali da ne širimo.
Nije pitanje ko je bio ili ko je danas bolji ili vještiji od Lagumdžije (pitanje je naravno i u čemu to bolji i koji su kriteriji), već je li moguće uopće spasiti SDP danas. Ja mislim da nije, mislim da će pod novim Zlatkovim predsjednikom stranka nastaviti pad do totalne marginalizacije.
Jedino što ih može iščupati, u površinskom smislu čistog opstanka, je eventualni ulazak u SDA/DF vlast, ili navodno okrupnjavanje ''ljevice''. To će im dati privid obnove i važnosti, ali dubinski stranka ostaje trula i raspada se na nekoj novoj, prvoj narednoj krizi.
Na koncu, ipak, nikad ne treba potcijeniti političke spletkaroške vrline Zlatka Lagumdžije, ali u ovom trenutku polje djelovanja mu je vrlo, vrlo suženo.