Da testiramo deset puta vise imali bi tri puta vise zarazenih i pozitivnost od 3%.. Od pocetka su kriteriji za testiranje isti..Naslovnica wrote: ↑10/02/2021 09:23Ja kada pročitam u komentarima da se u BiH nedovoljno testiramo, tačno mi hoće nešto biti. Ovo se ne odnosi na tebe nego na narativ.
Testiramo onoliko koliko testiramo, uglavnom je oko 10% pozitivnih, a broj ljudi u bolnicama, na respiratorima i umrlih - najbolje pokazuje gdje smo.
Koja bi razlika bila da testiramo više nego inače?
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
laik1981
#38751 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
-
Naslovnica
#38752 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne razmijem tu matematiku, možeš li mi pojasniti.laik1981 wrote: ↑10/02/2021 09:39Da testiramo deset puta vise imali bi tri puta vise zarazenih i pozitivnost od 3%.. Od pocetka su kriteriji za testiranje isti..Naslovnica wrote: ↑10/02/2021 09:23Ja kada pročitam u komentarima da se u BiH nedovoljno testiramo, tačno mi hoće nešto biti. Ovo se ne odnosi na tebe nego na narativ.
Testiramo onoliko koliko testiramo, uglavnom je oko 10% pozitivnih, a broj ljudi u bolnicama, na respiratorima i umrlih - najbolje pokazuje gdje smo.
- sinuhe
#38753 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Da se testira vise slika bi bila jasnija. Mada dok mrtvi ne padaju po ulicama ne treba ni testirati.Naslovnica wrote: ↑10/02/2021 09:23Ja kada pročitam u komentarima da se u BiH nedovoljno testiramo, tačno mi hoće nešto biti. Ovo se ne odnosi na tebe nego na narativ.
-
Mogy87
#38754 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pise ti covjek koji je prvi dan pojave simptoma otrcao privatno da se testira. Kao i cijelu svoju porodicu.sinuhe wrote: ↑10/02/2021 10:20Da se testira vise slika bi bila jasnija. Mada dok mrtvi ne padaju po ulicama ne treba ni testirati.Naslovnica wrote: ↑10/02/2021 09:23Ja kada pročitam u komentarima da se u BiH nedovoljno testiramo, tačno mi hoće nešto biti. Ovo se ne odnosi na tebe nego na narativ.
Ne znam zaista zasto tu logiku nije primijenio i na sebi, kad mu vec "hoce nesto biti". Ono principi i slicno...
-
Trappist
#38755 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Gubis se, peres covjeka jer je pisao na temi "iskustva sa koronavirusom" kao da je grijeh neki tamo pisati svoja iskustva. A ti pises na ovim temama 0-24 a Bog zna i fakultet imas li zavrsen, pa sta cemo sad.Mogy87 wrote: ↑10/02/2021 10:23Pise ti covjek koji je prvi dan pojave simptoma otrcao privatno da se testira. Kao i cijelu svoju porodicu.sinuhe wrote: ↑10/02/2021 10:20Da se testira vise slika bi bila jasnija. Mada dok mrtvi ne padaju po ulicama ne treba ni testirati.Naslovnica wrote: ↑10/02/2021 09:23
Ja kada pročitam u komentarima da se u BiH nedovoljno testiramo, tačno mi hoće nešto biti. Ovo se ne odnosi na tebe nego na narativ.
Ne znam zaista zasto tu logiku nije primijenio i na sebi, kad mu vec "hoce nesto biti". Ono principi i slicno...
- Casual's
#38756 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Bleee
jeb'la vas korona
-
Naslovnica
#38757 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Baš pretjeruješ u svojoj drskosti i bezobrazluku.Mogy87 wrote: ↑10/02/2021 10:23Pise ti covjek koji je prvi dan pojave simptoma otrcao privatno da se testira. Kao i cijelu svoju porodicu.sinuhe wrote: ↑10/02/2021 10:20Da se testira vise slika bi bila jasnija. Mada dok mrtvi ne padaju po ulicama ne treba ni testirati.Naslovnica wrote: ↑10/02/2021 09:23
Ja kada pročitam u komentarima da se u BiH nedovoljno testiramo, tačno mi hoće nešto biti. Ovo se ne odnosi na tebe nego na narativ.
A LAŽEŠ, malo je reći.
Kao prvo, nisam otišao prvi dan, nego drugi.
Kao drugo, nisam testirao cijelu porodicu nego samo sebe.
Imam komorbiditete i nisam mogao sebi da dozvolim da čekam 7 dana na nallaze.
Testiran sam 05.novembra, na vrhu talasa.
Prestani lagati o meni po forumu i sjaši više sa svojim spinovanjima i lažima, pretjeruješ opasno.
Sram te bilo!
-
Naslovnica
#38758 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Koliko bi slika bila jasnija?sinuhe wrote: ↑10/02/2021 10:20Da se testira vise slika bi bila jasnija. Mada dok mrtvi ne padaju po ulicama ne treba ni testirati.Naslovnica wrote: ↑10/02/2021 09:23Ja kada pročitam u komentarima da se u BiH nedovoljno testiramo, tačno mi hoće nešto biti. Ovo se ne odnosi na tebe nego na narativ.
Trenutno testiramo 2000 dnevno - 10% pozitivnih.
Misliš da testiramo 20000 dnevno da bi imali neku veliku razliku u procentu.
Možda bi imali, ali taj broj opet ne bi bio više od 15%.
A, još jedno pitanje - ako testiramo malo, zašto je to tako? Da li odbijaju ljude koji imaju simptome?
-
Mogy87
#38759 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ono kad ljudi brane testiranje iskljucivo osoba sa simptomima, a ok im je da kontakti i asimptomatski hodaju okolo 
-
Naslovnica
-
Mogy87
#38761 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
@NaslovnicaNaslovnica wrote: ↑10/02/2021 10:47Koliko bi slika bila jasnija?sinuhe wrote: ↑10/02/2021 10:20Da se testira vise slika bi bila jasnija. Mada dok mrtvi ne padaju po ulicama ne treba ni testirati.Naslovnica wrote: ↑10/02/2021 09:23
A, još jedno pitanje - ako testiramo malo, zašto je to tako? Da li odbijaju ljude koji imaju simptome?
Boldirano plus iz drugog posta
- Tesla Edison
#38762 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
@mogy nisam se zaista dugo replicirao na tvoje postove ali sad zaista pretjeruješ. Pomalo liči na opsesiju a to vodi u depresiju i ko zna šta sve ne.
Malo se opusti, ima života i izvan foruma i covid rasprava
Malo se opusti, ima života i izvan foruma i covid rasprava
- Lao Ce
- Lao Ce
#38764 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Krivi ste vi što joj dajete prostora i što ste se uopšte obazirali šta piše.Naslovnica wrote: ↑10/02/2021 10:37Baš pretjeruješ u svojoj drskosti i bezobrazluku.
A LAŽEŠ, malo je reći.
Kao prvo, nisam otišao prvi dan, nego drugi.
Kao drugo, nisam testirao cijelu porodicu nego samo sebe.
Imam komorbiditete i nisam mogao sebi da dozvolim da čekam 7 dana na nallaze.
Testiran sam 05.novembra, na vrhu talasa.
Prestani lagati o meni po forumu i sjaši više sa svojim spinovanjima i lažima, pretjeruješ opasno.
Sram te bilo!
-
Mogy87
#38765 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
To su ti suhi argumentiTESLA_EDISON wrote: ↑10/02/2021 11:02 @mogy nisam se zaista dugo replicirao na tvoje postove ali sad zaista pretjeruješ. Pomalo liči na opsesiju a to vodi u depresiju i ko zna šta sve ne.
Malo se opusti, ima života i izvan foruma i covid rasprava![]()
-
invincible1921
#38766 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ko kome brani...? Moze testirat ko god hoce ha privatno pa drzavno...
-
Naslovnica
#38767 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa, opet te pitam - po čemu nedovoljno testiramo?Mogy87 wrote: ↑10/02/2021 11:01@NaslovnicaNaslovnica wrote: ↑10/02/2021 10:47Koliko bi slika bila jasnija?
Trebamo testirati kontakte??? Zar kontakti ne idu u izolaciju?
Asimptomatski šetaju okolo? Pa ne misliš valjda ljude random uzimati sa ulice i testirati?
Slušaj, ja sam za to da nas sutra sve zatvore i testiraju kompletnu populaciju, ako će to išta promijeniti.
Ali neće.
Eno, Slovačka testirala cijelu populaciju i pta su time dobili? Gdje su su sada? To stoje nešto plaho bolje u odnosu na nas koji slabo testiramo?
-
Mogy87
#38768 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Vidis da ne vidis logiku da se vise testira?Naslovnica wrote: ↑10/02/2021 11:14Pa, opet te pitam - po čemu nedovoljno testiramo?Mogy87 wrote: ↑10/02/2021 11:01@NaslovnicaNaslovnica wrote: ↑10/02/2021 10:47
Koliko bi slika bila jasnija?
Trebamo testirati kontakte??? Zar kontakti ne idu u izolaciju?![]()
![]()
Asimptomatski šetaju okolo? Pa ne misliš valjda ljude random uzimati sa ulice i testirati?
Slušaj, ja sam za to da nas sutra sve zatvore i testiraju kompletnu populaciju, ako će to išta promijeniti.
Ali neće.
Eno, Slovačka testirala cijelu populaciju i pta su time dobili? Gdje su su sada? To stoje nešto plaho bolje u odnosu na nas koji slabo testiramo?
Kako ces uhvatiti asimptomatske da ne setaju okolo ako ne testiranjem?
Taktika je TTI sto puta je objasnjena i jasno je zasto je jedan od pragova EK za zeleno svjetlo za EU ispod 4% pozitivnih testova. A sve su tamo budale, Bosna zna najbolje
-
laik1981
#38769 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne mozes imati veci procenat pozitivnih sa povecanim obimom testiranja. Mozes imati samo manju pozitivnost.. Imamo kriterije po kojima je potrebno imati simptome da bi bio testiran. Da bi testirali vise potrebno je promijeniti kriterije i testirati i asimptomatske kontakte, kao i one za koje se sumnja da su bili u kontaktu. Logicno je da ces u grupi onih koji imaju specificne simptome imati najveci broj onih koji su pozitivni..Naslovnica wrote: ↑10/02/2021 10:47Koliko bi slika bila jasnija?sinuhe wrote: ↑10/02/2021 10:20Da se testira vise slika bi bila jasnija. Mada dok mrtvi ne padaju po ulicama ne treba ni testirati.Naslovnica wrote: ↑10/02/2021 09:23
Hipoteticki kada bi sutra testirali kompletnu populaciju vjerovatno bi nasli 30000 pozitivnih od kojih bi bilo 90% asimptomatskih ili onih sa nekim izrazito blagim simptomima, tj. onih koji i ne sumnjaju da su pozitivni.
Kod nas se ljudi ne javljaju bez konkretnijih simptoma. Predeveraju to na nogama. Danasnji brojevi su puno mjerodavniji od onih iz novembra kada je bila spica. Danas se svako sa bilo kakvim simptomom moze javiti i dobice priliku da se testira. U novembru do testiranja nisu mogli doci na vrijeme ni oni sa tezim simptomima, medju kojima si bio i ti, a tad smo znali imati i pozitivnost od 40%.. Tada ih se nije moglo ni na telefon dobiti, a ne da dobijes test.
Moje misljenje je da su sada pravi brojevi 2-3 puta veci od ovoga sto objavljuju i da se taj visak u odnosu na zvanicne brojeve odnosi na asimptomatske, dok je u novembru, po mom misljenju, bilo minimalno 5 puta vise onih sa simptomima koje nisu stigli da testiraju. E onda mozemo samo zamisliti cifru onih asimtomatskih iz tog perioda..
- red evil
#38770 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Bila bi jasnija. Mnogi ljudi nisu ni testirani ili nisu ušli ni u kakve statistike. Ako mislimo prekinuti lanac zaraze moramo testirati više, hvatati kontakte, vršiti nadzor nad njima i slično. S početka bi možda procenat bio isti i da veliki broj ljudi testiramo ali vremenom bi opao jer bi hvatali kontakte, prekinuli bi lanac zaraze. Malo testiramo, kontakte uopšte ne hvatamo, mnogi ljudi ne ulaze ni u bilo kakvu statistiku, kantoni imaju određeni broj testova koji mogu dnevno da odrade i onda kažemo dovoljno testiramo.Naslovnica wrote: ↑10/02/2021 10:47Koliko bi slika bila jasnija?sinuhe wrote: ↑10/02/2021 10:20Da se testira vise slika bi bila jasnija. Mada dok mrtvi ne padaju po ulicama ne treba ni testirati.Naslovnica wrote: ↑10/02/2021 09:23
-
Naslovnica
#38771 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Eto, očito je da Slovenija, UK, Belgija...znaju bolje od Bosne.Mogy87 wrote: ↑10/02/2021 11:21Vidis da ne vidis logiku da se vise testira?Naslovnica wrote: ↑10/02/2021 11:14Pa, opet te pitam - po čemu nedovoljno testiramo?
Trebamo testirati kontakte??? Zar kontakti ne idu u izolaciju?![]()
![]()
Ali neće.
Kako ces uhvatiti asimptomatske da ne setaju okolo ako ne testiranjem?
Taktika je TTI sto puta je objasnjena i jasno je zasto je jedan od pragova EK za zeleno svjetlo za EU ispod 4% pozitivnih testova. A sve su tamo budale, Bosna zna najbolje
Jasno je od početka da TTI taktika radi, vidimo rezultate godinu dana nakon početka pandemije.
A i lockdown radi.
A pola Evrope zatvoreno.
Autrija neki dan izašla iz koliko ono sedmica lockdowna. I šta se dešava?
-
Naslovnica
#38772 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Hvala na pojašnjenju, nekada je brže nešto napisati nego razmisliti (u mom slučaju).laik1981 wrote: ↑10/02/2021 11:24Ne mozes imati veci procenat pozitivnih sa povecanim obimom testiranja. Mozes imati samo manju pozitivnost.. Imamo kriterije po kojima je potrebno imati simptome da bi bio testiran. Da bi testirali vise potrebno je promijeniti kriterije i testirati i asimptomatske kontakte, kao i one za koje se sumnja da su bili u kontaktu. Logicno je da ces u grupi onih koji imaju specificne simptome imati najveci broj onih koji su pozitivni..Naslovnica wrote: ↑10/02/2021 10:47Koliko bi slika bila jasnija?
Hipoteticki kada bi sutra testirali kompletnu populaciju vjerovatno bi nasli 30000 pozitivnih od kojih bi bilo 90% asimptomatskih ili onih sa nekim izrazito blagim simptomima, tj. onih koji i ne sumnjaju da su pozitivni.
Kod nas se ljudi ne javljaju bez konkretnijih simptoma. Predeveraju to na nogama. Danasnji brojevi su puno mjerodavniji od onih iz novembra kada je bila spica. Danas se svako sa bilo kakvim simptomom moze javiti i dobice priliku da se testira. U novembru do testiranja nisu mogli doci na vrijeme ni oni sa tezim simptomima, medju kojima si bio i ti, a tad smo znali imati i pozitivnost od 40%.. Tada ih se nije moglo ni na telefon dobiti, a ne da dobijes test.
Moje misljenje je da su sada pravi brojevi 2-3 puta veci od ovoga sto objavljuju i da se taj visak u odnosu na zvanicne brojeve odnosi na asimptomatske, dok je u novembru, po mom misljenju, bilo minimalno 5 puta vise onih sa simptomima koje nisu stigli da testiraju. E onda mozemo samo zamisliti cifru onih asimtomatskih iz tog perioda..
Ovdje (u KS, a zatim i u cijeloj BH) je pod hitno potrebno uraditi jedno obimno serološto testiranje, ne znam koji je relevantan broj uzoraka.
Mnogo bi toga bilo jasnije.
-
biglebovski
#38773 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kolektivne mjere strogog zatvaranja ne daju nikakve rezultate, niti koga spašavaju. Samo produžuju agoniju i stvaraju neviđen psihološki pritisak na populaciju. TTI služi samo da se filantorpi još više bogate.
-
Gavaz
#38774 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.who.int/news/item/20-01-202 ... rs-2020-05
Ko razumije, biće mu jasno.
Users of IVDs must read and follow the IFU carefully to determine if manual adjustment of the PCR positivity threshold is recommended by the manufacturer.
Most PCR assays are indicated as an aid for diagnosis, therefore, health care providers must consider any result in combination with timing of sampling, specimen type, assay specifics, clinical observations, patient history, confirmed status of any contacts, and epidemiological information.
Ko razumije, biće mu jasno.
Users of IVDs must read and follow the IFU carefully to determine if manual adjustment of the PCR positivity threshold is recommended by the manufacturer.
Most PCR assays are indicated as an aid for diagnosis, therefore, health care providers must consider any result in combination with timing of sampling, specimen type, assay specifics, clinical observations, patient history, confirmed status of any contacts, and epidemiological information.
- Tesla Edison
#38775 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Najbolji argument sam ja sam sebi. Upala pluća, antitjela, niti sam kahnuo niti imao temperaturu. Normalno živio, bio u svakodnevnom kontaktu sa svojima (+70 godina) i nikom ništa. O čemu onda pričamo?Mogy87 wrote: ↑10/02/2021 11:05To su ti suhi argumentiTESLA_EDISON wrote: ↑10/02/2021 11:02 @mogy nisam se zaista dugo replicirao na tvoje postove ali sad zaista pretjeruješ. Pomalo liči na opsesiju a to vodi u depresiju i ko zna šta sve ne.
Malo se opusti, ima života i izvan foruma i covid rasprava![]()
![]()
Sve je ovo jedna velika obmana u režiji zdravstvene i farmaceutske mafije!
Zdravstveni radnici su jedna velika mafija. Čast izuzecima. Počevši od Dr. Mengelea pa do današnjih kasapina.