Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
hellhammer wrote:necu se vise natezati niti mi je cilj da se svadjam sa nekim, evo da jos jednom ponovim sta kod svaba se uci u testovima
Beim gleichzeitigen Abbiegen auf mehrere Spuren gilt die freie Spurwahl. Also theoretisch dürfte das rechte Fahrzeug auch die ganz linke Spur benutzen. In der Praxis macht das natürlich keinen Sinn. Tatsächlich
müssen sich die Autofahrer in diesem Fall untereinander verständigen.
kada se istovremeno skrece na ulicu sa vise traka, vrijedi slobodan odabir, teoretski bi trebalo lijevo vozilo da koristi lijevu traku ali u praksi nema smisla, u ovakvim slucajevima vozaci moraju komunicirati
sad ce neki da se jave pa da prave skice da ja tvrdim da se auta mogu i ukrstati,
onda ja mogu i iz ove sto se skrece desno skrenuti lijevo
ko ga jebe kad nije komunicirao sa mnom
mahalas505 wrote:
Ama bolan ne koristi . Za rajfeslus ti treba da auta idu u istom smjeru , e jesi uporan i kad treba i ne treba .
jbt pa koristi se naveo sam ti i razloge zasto se koriste
zamisli raskrsnicu recimo na pofalicima i da je situacija takva da dvije trake iz pravca energoinvesta i pilica idu prema ilidzi ovi u krajnjim trakama idu u krajnje a ovi u srednjim u srednju
sta mislis koliko bi auta proslo i sa jedne i sa druge strane da se drzi samo pravilo desne strane a koliko rajfeslusa (ovo je scenarij gdje vozaci nisu sa balkana )
Nema tu veze balkan
Saobracajna pravila su saobracajna pravila
"Rajfeslus" ne postoji kao saobracajno pravilo nigdje, to je gest dobre volje vozaca
Za raskrsnice se zna, policajac, semafor, znakovi, pravilo desne strane...
Ne kontam? Evo klasican primjer trake kod RTV doma prema gradu. Imam dvije trake i ja sam u lijevoj koja je takodjer za skretanje desno, a u desnoj takodjer stoji auto. Ako niko iz suprotnog smjera ne ide, ja biram krajnju lijevu traku i u nju ulazim. Ukoliko neko ima, onda idem u srednju. Ovaj iz krajnje desne trake ide u svoju najblizu traku, tj desnu. Zbog čega se stvara naučna fantastika?
Po kojem saobr. pravilu prije svega, a onda i logici ti iz lijeve mozes da biras hoces li u srednju ili krajnju lijevu, a onaj iz desne mora samo u krajnju desnu? Ako mozes ti da biras zasto ne moze i on? Nadji gdje zakon pravi razliku.
Da je idem na situaciju u kojoj onaj sto istovremeno pravi pokukruzno prema gradu takodjer kao i ti moze da bira hoce li u krajnju lijevu ili srednju pa se "nadjete" u srednjoj ili lijevoj i niko nije kriv...
Last edited by goran16v on 03/03/2015 22:53, edited 1 time in total.
supercali wrote:
Ama bolan ne koristi . Za rajfeslus ti treba da auta idu u istom smjeru , e jesi uporan i kad treba i ne treba .
jbt pa koristi se naveo sam ti i razloge zasto se koriste
zamisli raskrsnicu recimo na pofalicima i da je situacija takva da dvije trake iz pravca energoinvesta i pilica idu prema ilidzi ovi u krajnjim trakama idu u krajnje a ovi u srednjim u srednju
sta mislis koliko bi auta proslo i sa jedne i sa druge strane da se drzi samo pravilo desne strane a koliko rajfeslusa (ovo je scenarij gdje vozaci nisu sa balkana )
Nema tu veze balkan
Saobracajna pravila su saobracajna pravila
"Rajfeslus" ne postoji kao saobracajno pravilo nigdje, to je gest dobre volje vozaca
Za raskrsnice se zna, policajac, semafor, znakovi, pravilo desne strane...[/quote] itekako da postoji pravilo rajfeslusa ali se ono samo i iskljucivo primjenjuje za vozila koja se krecu u jednom smjeru
hellhammer wrote:itekako da postoji pravilo rajfeslusa ali se ono samo i iskljucivo primjenjuje za vozila koja se krecu u jednom smjeru
Do mene je
Sad sam provjerio, u Fr je od marta 2014 uvedeno kao obaveza u takvim situacijama, do tad je bilo na dobrovoljnoj bazi
Naravno za vozila sa istim smjerom kretanja
hellhammer wrote:itekako da postoji pravilo rajfeslusa ali se ono samo i iskljucivo primjenjuje za vozila koja se krecu u jednom smjeru
Do mene je
Sad sam provjerio, u Fr je od marta 2014 uvedeno kao obaveza u takvim situacijama, do tad je bilo na dobrovoljnoj bazi
goran16v wrote:Po kojem saobr. pravilu prije svega, a onda i logici ti iz lijeve mozes da biras hoces li u srednju ili krajnju lijevu, a onaj iz desne mora samo u krajnju desnu? Ako mozes ti da biras zasto ne moze i on? Nadji gdje zakon pravi razliku.
Da je idem na situaciju u kojoj onaj sto istovremeno pravi pokukruzno prema gradu takodjer kao i ti moze da bira hoce li u krajnju lijevu ili srednju pa se "nadjete" u srednjoj ili lijevoj i niko nije kriv...
Zakon logike sa kojom ti imas problema, ne samo u ovom slucaju.
Do mene je
Ista stvar u HR.
Prednost u takvim situacijama
Moras pustiti ovog iz zatvorene trake, ali tek kad dodje do kraja
Ako su zatvorene i lijeva i desna
Prvo desni, lijevi pa sredina
Ubacivanje ranije 55 evrica
goran16v wrote:Pod srednju sam mislio na situaciju da su od tri trake lijeva i srednja za lijevo kao npr. na mostu Skenderija prema H. Kresevljakovica. Ni u varijanti iz 2 u 3 nema dilema. Po zakonu vozac je duzan skrenuti lijevo u luku po zamisljenoj srednjoj crti saobracajnom/prometnom trakom koja se proteze uz lijevu ivicu/rub puta/ceste s jednosmjernim saobracajem, vozac do njega koji iz desne trake koji takodjer skrece lijevo je duzan pratiti isti taj luk koji ce ga dovesti u srednju od 3 trake.
Vjerovarno mislis na ovaj zakonski clan 48 stav 2:
Vozač vozila koje skreće ulijevo dužan je da obavi skretanje krećući se krajnjom lijevom saobraćajnom trakom koja se proteže uz središnju liniju i uz zamišljeni ili obilježeni luk koji spaja dvije središnje linije bočnih kolovoza, odnosno saobraćajnom trakom koja se proteže uz lijevu ivicu puta s jednosmjernim saobraćajem, osim ako saobraćajnim znakom na putu nije drugačije odredeno.
Meni je ovaj clan malkice mutan.Tu se definise ako hoces ulijevo moras se kretati uz sredisnju liniju kod saobracaja u oba pravca sa vise saobracajnih traka, odnosno moras se prestrojiti u krajnju lijevu traku u slucaju da je jednosmjerni saobracaj. Naravno, postoji izuzetak ako postoje znakovi, odnosno horizantalna signalizacija. Ono sto malo buni je zamisljeni/obiljezeni luk koji spaja dvije sredisnje linije bocnih kolovoza. Koliko ja razumijem nigdje ne stoji da se mora skrenuti u krajnju lijevu. Vjerovatno grijesim u rezonovanju .
@insomnia78
Zar mislis da bih ja spomenuo pravilo "rajfeslusa" da ne postoji, i jos ga detaljno objasnio, a da nisam siguran, ccc..., razocaro si me
Last edited by mahalas505 on 03/03/2015 23:35, edited 4 times in total.
goran16v wrote:Po kojem saobr. pravilu prije svega, a onda i logici ti iz lijeve mozes da biras hoces li u srednju ili krajnju lijevu, a onaj iz desne mora samo u krajnju desnu? Ako mozes ti da biras zasto ne moze i on? Nadji gdje zakon pravi razliku.
Zakon logike sa kojom ti imas problema, ne samo u ovom slucaju.
Taj svoj zakon logike mozes komotno na neku stvar kad dodje do belaja, a ono s cime ja imam problem, a sto ti ocigledno ne mozes da objasnis je po kojoj logici ti iz lijeve trake mozes da biras hoces li u srednju ili lijevu, a iz desne ne mogu? Ti iz lijeve "izaberes" krajnju lijevu i spucas u mene koji pravim pokukruzno kod RTV doma prema gradu, ko je kriv?
Fino sam ti napisao, ako je SLOBODNA! AKo nije, idem u srednju koja je predvidjena za mene. Razlog zbog kojeg idem u krajnju lijevu ako je slobodna, jer ovi iz desne NE MISLE NA DRUGE pa umjesto da idu u krajnju desnu idu i u srednju. Osim toga, to radim da bi ovaj iza mene mogao ici u srednju, pa da se rastereti raskrsnica i da prodje sto vise vozila.
seoBIH wrote:Fino sam ti napisao, ako je SLOBODNA! AKo nije, idem u srednju koja je predvidjena za mene. Razlog zbog kojeg idem u krajnju lijevu ako je slobodna, jer ovi iz desne NE MISLE NA DRUGE pa umjesto da idu u krajnju desnu idu i u srednju. Osim toga, to radim da bi ovaj iza mene mogao ici u srednju, pa da se rastereti raskrsnica i da prodje sto vise vozila.
JE li ti jasna ta logika?
Mi ovdje raspravljamo sta je po zakonu, ako ti zakon dozvoljava onda nema veze jel slobodna ili nije i na kraju si sam napisao, srednja koja je predvidjena za tebe. Razlog zbog kojeg ti kao moras u lijevu je sto ovi iz desne sto NE MISLE NA DRUGE imaju isti rezon kao i ti, idu u srednju jer je SLOBODNA i jos ti dolaze s desne strane... Poradi malo na tom svom zakonu logike...
Last edited by goran16v on 03/03/2015 23:49, edited 1 time in total.
supercali wrote:
pa jesam li ja rekao da nije starije?
samo kazem stvar je u nekoj vozackoj kulturi
ako si pogledao ovaj klip savrsen primjer je ovaj sa biciklistima sto prolaze a on stoji i stoji i stoji
ps. i taj zakon u fr sto je donijet do tada je bilo kako ko hoce dok nisu donijeli zakon da mora rajfeslus jer su vidjeli da ima smisla
Ali se ne koristi na raskrsnicama vec u slucajevima zatvorenosti trake, ukljucivanja na neke puteve, samo u guzvama i sl
ma koristi se i u raskrsnicama bas kao sto na kraju kazes u guzvama
ako smo se vec uhvatili nedzarica tu mozes ici u u krajnju desnu nikome neces smetati jer je gustina saobracaja tu skoro pa nula
supercali wrote:ma koristi se i u raskrsnicama bas kao sto na kraju kazes u guzvama
ako smo se vec uhvatili nedzarica tu mozes ici u u krajnju desnu nikome neces smetati jer je gustina saobracaja tu skoro pa nula
supercali wrote:
Mozes dok u krajnjoj desnoj ne spucas onoga ko iz pravca Oslobodjenja ne skrece desno prema gradu kojem je takodjer zeleno ili na drugoj strani u onoga od Hece srece desno prema Stupskoj petlji, a na toj strani gustina saobracaja je sve samo ne mala (gro ljudi koji iz pravca Ilidze hoce polukruzno nazad ili Stup tu prave plkukruzno umjesto da se pentraju po petlji).
supercali wrote:
Mozes dok u desnoj ne spucas onoga ko iz pravca Oslobodjenja ne skrece desno prema gradu kojem je takodjer zeleno ili na drugoj strani u onoga od Hece srece desno prema Stupskoj petlji, a na toj strani gustina saobracaja je sve samo ne mala (gro ljudi koji iz pravca Ilidze hoce polukruzno nazad ili Stup tu prave plkukruzno umjesto da se pentraju po petlji).
rekoh skoro pa nula nemoj biti bukvalac
od oslobodjenja u vrh glave skrenu 2 auta u toku trajanja jednog zelenog svjetla prema gradu ako ih ima i toliko
supercali wrote:ma koristi se i u raskrsnicama bas kao sto na kraju kazes u guzvama