Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
mousstapha

#3876 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mousstapha »

omar little

#3877 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by omar little »

Jimmy McNulty wrote:Ma i nisam zadovoljan bas, bio sam smrso sa 130 na 95 i uhvatila me neka depresija i qrcobolja i sad preko zime dobijem kila tako da sam sad na 105. Posro se na sav trud, a msm da cu sad lakse doktorirat nuklearnu fiziku nego opet spast na 95...

Ma to je never ending battle.
kasnim ja sa komentarom, ali nemoj, ba, tako, nemoj odustajati. znam da je lakse pricati nego uraditi, no fakat je preko ljeta lakse i kontrolirati sta i koliko jedes i povecati kretanje (a, to ti je dobra formula za uspjeh, znas i sam). zimi se sjedi u kuci, hladno, mracno, depresivno, tacno mami da covjek konzumira visokokaloricnu hranu. sad lijepo , svjezeg povrca i voca koliko hoces, vruce, ne mozes se prezderavati i da hoces od vrucine :D , savrseno vrijeme za laksu ishranu. onda singicanje neko po vani, setnje, bicikl, plivanje, sta ti vec pase. i za nekoliko mjeseci ces vec imati rezultate.

de, hajde, nemoj zezat tu sa malodusnoscu. :D
lijepa u dusi

#3878 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by lijepa u dusi »

je li normalno u toku jedne sedmice varirati 5 kg?
lijepa u dusi

#3879 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by lijepa u dusi »

sherbett wrote:
lijepa u dusi wrote:je li normalno u toku jedne sedmice varirati 5 kg?
Pa bas i nije...
sve kontam možda se dešava i još nekome, variram oko 2 kg u toku dana, tokom sedmice izgubim 5 i dobijem 5. ili mi je vaga neispravna ili definitivno moram malo više obratiti pažnju na ovo :cry:
lijepa u dusi

#3880 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by lijepa u dusi »

sherbett wrote: Pa 2kg tokom dana je donekle i normalno..od jutra do veceri je moguce da variras 2kg...e sad, tokom tjedna izgubiti i dobit 5 kg, nije bas normalno...jel ti bio ciklus mozda?
dešava mi se ovo često, apsolutno nevezano za ciklus. doduše, bude to period u kojem se bukvalno u 6 naveče sjetim da ništa jela nisam, ali i inače jedem manje više jednom dnevno, pa mi to i nije neka veća razlika. pokušavam izgubiti na kilaži, ali se prvo moram natjerati da jedem redovnije i zdravije...
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#3881 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Jimmy McNulty »

omar little wrote:
kasnim ja sa komentarom, ali nemoj, ba, tako, nemoj odustajati. znam da je lakse pricati nego uraditi, no fakat je preko ljeta lakse i kontrolirati sta i koliko jedes i povecati kretanje (a, to ti je dobra formula za uspjeh, znas i sam). zimi se sjedi u kuci, hladno, mracno, depresivno, tacno mami da covjek konzumira visokokaloricnu hranu. sad lijepo , svjezeg povrca i voca koliko hoces, vruce, ne mozes se prezderavati i da hoces od vrucine :D , savrseno vrijeme za laksu ishranu. onda singicanje neko po vani, setnje, bicikl, plivanje, sta ti vec pase. i za nekoliko mjeseci ces vec imati rezultate.

de, hajde, nemoj zezat tu sa malodusnoscu. :D
Dok si ti zakasnila ja na 107 :-) sva sreća pa sam visok i to me vadi koliko-toliko pa izgledam relativno normalno. Mrzim sam sebe jer sam imao idealnu liniju i onda sve zayebo ali bez da tražim izgovore psihičko stanje mi je bilo upitno zadnjih mjeseci zbog svega nečega, kad dođem sebi spast ću i sa kilama. Valjda. :evil:
Nisrin

#3882 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Nisrin »

.
Last edited by Nisrin on 19/07/2016 23:29, edited 1 time in total.
mayab

#3883 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mayab »

Ovo su najbolji začini za mršavljenje.

1. Kurkuma

Kurkuma, odnosno njezin aktivni sastojak kurkumin, ima više od 150 ljekovitih svojstva. Kurkuma je snažan antioksidans koji im antiupalna svojstva i najvažnije, antikancerogeno djelovanje. Kurkumin smanjuje nakupljanje masnog tkiva, čime se sprječava debljanje.

Pokazalo se da je kurkumin učinkovit u sprječavanju stvaranja bolesti koje su povezane s viškom kilograma kao što su hiperglikemija i hiperlipidemija.

2. Ginseng

Ginseng je poznat po svojoj sposobnosti da povećava razinu energije, te ubrzava naš metabolizam. Pri mršavljenju posebno pomaže Panax ginseng.

Istraživanja na životinjama s prekomjernom tjelesnom težinom i dijabetesom su pokazala da su nakon 12-dnevne uporabe izgubili kilograme i uravnotežili razinu inzulina.

3. Đumbir

Đumbir je još jedan začin koji zagrijava naše tijelo. Đumbir ima protuupalna, antiseptička, antibakterijska i antivirusna svojstva koja mogu učiniti pozitivne stvari za zdravlje. Za đumbir je poznato da je termogenetska namirnica koja podiže temperaturu tijela i pomaže ubrzati metabolizam. Na taj način tijelo sagorijeva više masti nego inače.

4. Crvena ljuta paprika

Kapsaicin, sastojak ljute paprike koji joj daje karakterističnu toplinu, pomaže u mršavljenju i smanjenju unosa kalorija, te smanjuje masno tkivo, masnoće u krvi i nakupljanje masnih stanica u tijelu.

Kapsaicin u našem tijelu privremeno povećava termogenezu, a naše tijelo troši više „goriva“ (npr. masti). To ima pozitivan utjecaj na naš metabolizam i smanjenje masnih naslaga.

Istraživanje je pokazalo da konzumacija namirnica sa termogenetskim svojstvima može ubrzati metabolizam i do 5%, te smanjiti masne naslage čak i do 16%. Također mogu spriječiti usporavanje metabolizma koje nastaje tijekom mršavljenja.

5. Kardamom

Kardamom je aromatičan začin s pikantno-slatkim okusom, koji ima termogenetska svojstva i time pospješuje metabolizam, kao i sposobnost sagorijevanja masnoća.

6. Crni papar

Crni papar sadrži piperin, koji ne samo da daje oštar okus, već i smanjuje stvaranje novih masnih stanica. Dokazano je da piperin u kombinaciji s kapsaicinom (iz ljute paprike) sagorijeva kalorija koliko i hodanje od 20 minuta.

7. Cimet

Cimet ubrzava metabolizam, a poznat je i po tome da učinkovito regulira šećer u krvi, pa se preporučuje osobama koje imaju dijabetes ili koji su skloni ovoj bolesti.

Utvrđeno je da je kod osoba s dijabetesom tipa 2, cimet značajno smanjio razinu šećera u krvi, trigliceride, te kolesterol.

8. Gorušica

Sjemenke gorušice pospješuju naš metabolizam za čak 25%, što znači da redovitom konzumacijom, učinkovitije trošimo kalorije.
problemnatravunu

#3884 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by problemnatravunu »

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
tututuuuu

#3885 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by tututuuuu »

Ma samo malo vise kretanja i zaobilaziti pekare u sirokom luku.
djana h

#3886 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by djana h »

tututuuuu wrote:Ma samo malo vise kretanja i zaobilaziti pekare u sirokom luku.
:thumbup:
Mnogo vise kretanja.
mayab

#3887 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mayab »

Bez hljeba je teško živjeti, ali nije da se ne može...

Reguliše se nivo insulina

Hljeb, i bijeli i od cijelog zrna, najbrže podiže nivo insulina u krvi, jer je skrob iz žitarica čista glukoza, odnosno prost šećer.

«Da bi proces mršavljenja počeo, treba da smanjimo količinu insulina u krvi, a to postižemo čim izbacimo hljeb i ostale proizvode od brašna», objašnjava Marina Francišković, nutricionistkinja.

Gube se kilogrami

Kad prestanemo da jedemo hljeb, prvo izbacujemo višak vode koja se vezuje za glikogen.

«Sljedeća faza je topljenje masnih naslaga. Naravno, samo ukoliko je ukupni unos ugljenih hidrata i dalje smanjen», upozorava sagovornica.

Mozak ne trpi

Mozak se ne hrani glukozom, već supstancom adenozin-trifosfatom - ATP, koji se dobija iz tri izvora: iz glukoze, iz masnoća ili masnih kiselina i iz ketonskih tijela, koja nastaju razgradnjom masnoća.

Neke ćelije u tijelu koriste sva tri energetska izvora, a neke ne. Mozak, srce i mišići koriste glukozu, ali u njenom nedostatku prebacuju se na ketone kao izvor energije.

«Iako pojedine ćelije mozga i crvena krvna zrnca zahtijevaju glukozu za pravilan rad, ne moramo je unositi hranom, jer tijelo posjeduje sopstvene mehanizme za stvaranje glukoze od masti i proteina procesom glukoneogeneze», kaže nutricionistkinja za «Blic Ženu».
hrle1976

#3888 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by hrle1976 »

Hodaj dosta i jedi cesto ali ne lopatom. Znaci nekad zajasi biciklo, ako je 2km nemoj autom polako pjeske. Ako imas lift nemoj nego uzmi stepenice. Casa vina svaki trci dan. Casa mljeka svaki dan. Vode redovno pij. Jedi sta hoces - samo umanji slatko. Ja hljeba slabo jedem. Obicno samo kad pravim sendvic inace ne. Meni je cudno da vidim nekoga da jede grah sa hljebom ili punjene paprike. Ili piletinu sa krompirom i hjebom :-)
shin

#3889 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by shin »

Image
tututuuuu

#3890 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by tututuuuu »

mozda je smrsao ali nije se proljepsao. :D
Sanchez22

#3891 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Sanchez22 »

Tako sebi često kazem da ne mogu bez hljeba.Obično mi se ruke pođu tresti nakon par sati.Dok sad u Ramazanu,ništa.
Jednom prespavao,pa ništa nisam jeo 24 sata i opet dobar :lol:
MOSALJOZE

#3892 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by MOSALJOZE »

Ako je Englez onda je razumljivo
:mrgreen:
mousstapha

#3893 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mousstapha »

shin wrote:Image
I onda kaže ne treba zezati debele ljude. Vidi pozitivnih efekata. :D
Naslovnica

#3894 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Naslovnica »

Od kada sam na minimalnom unosu ugljikohidrata, a ima tome manje od 3 mjeseca, smršao sam 16kg. :D

Najozbiljnije.
Sa BMI 49,6 na 44,9.
Dakle, izbacio sam iz jelovnika slijedeće:
Hljeb, i sve što ima bilo kakve veze sa brašnom.
Slatko, i bilo šta što ima šećera (makar i vještačkih).
Krompir, riža, grah - NO NO.
Rafinisana ulja (osim kokosovog i maslinovog ekstra djevičanskog, i putera).
Alkohol - ništa.

Čime se hranim?
Piletina, riba, meso na raznorazne načine (najčešće ćevapi), slanina, suho meso (domaće), jaja, kikiriki (u manjim količinama), pijem kafu sa tek toliko mlijeka da nije crna, kupus u raznim kombinacijama, tikvice, patlidžan, karfiol, kelj, mrkva (u manjim količinama), gljive, razne vrste sireva, kajmak, džigerica. Odo voća jagode, trešnje, borovnice, maline. Nisam neki ljubitelj boća tako da mi ne pada teško što ne jedem jabuke i sl.
Dnevno, za svaki slučaj, popijem 1 tabletu (kompleks vitamina i minerala).
I nikada nisam gladan.
Čudo jedno šta se dešava sa organizmom kada se minimizira unos ugljikohidrata.

Kod mene je problem inzulinska rezistencija.

Siguran sam da mnogi od onih koji su bezuspješno pokušavali da smršaju imaju isti problem kao i ja.
Krenite od pravog doktora, izbacite iz ishrane sve otrove koje nam serviraju u hrani (prvenstveno šećere) i kile će krenuti dole.
Još uvijek nisam u mogućnosti da upražnjavam neki vid malo jače aktivnosti (osim malo bržeg hodanja), ali sam siguran da ću naredno proljeće ponovo moći komotno na biciklo, nakon skoro 10 godina.
:thumbup:
MOSALJOZE

#3895 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by MOSALJOZE »

Pa jedeš što je prirodno,izbaciš što čovjek pravi.
Simple as that
Sehro

#3896 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Sehro »

Sanchez22 wrote:Tako sebi često kazem da ne mogu bez hljeba.Obično mi se ruke pođu tresti nakon par sati.Dok sad u Ramazanu,ništa.
Jednom prespavao,pa ništa nisam jeo 24 sata i opet dobar :lol:
Ramazan :thumbup: :srce: :thumbup:
Naslovnica

#3897 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Naslovnica »

MOSALJOZE wrote:Pa jedeš što je prirodno,izbaciš što čovjek pravi.
Simple as that
Može i tako, samo što kod inzulinske rezistencije ispada i većina voća.
I grah, riža, krompir.
pirmin

#3898 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pirmin »

Vitka linija ili kandirani dzumbir?
Aj chuz dzumbir. :D

#ovisnost
pirmin

#3899 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pirmin »

Zdrave stvari ali mnoge od njih debljaju.
Ja, recimo, prije spavanja uzmem dvije kasike putra od kikirikija radi magnezija ali to mi se i primi u podrucju shlaufa.
Porcija kikirikija u ljusci mi je isto redovna, sa identicnim efektom. Samo slazem. :D
pirmin

#3900 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pirmin »

Post Reply