Uvoz auta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

bude

#3876 Re: Uvoz auta

Post by bude »

Debilna granica za povlasticu utvrdjena prije 20 i kusur godina, u medjuvremenu cijena vozila 3x veca ali sto bi to nekoga ko odlucuje tangiralo. Nekad je mogao i nov passat npr na povlasticu, danas tesko da ima novih vozila koja se uklapaju.
semsasuljakovic

#3877 Re: Uvoz auta

Post by semsasuljakovic »

sime_cipol wrote: 25/08/2025 20:05
semsasuljakovic wrote: 25/08/2025 18:36 Zna li mi neko pouzdano reći: da li je s povlasticom moguće kupiti novo vozilo u BiH tako da se odbije PDV?
Moze ako je cijena ispod 30k
Image
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#3878 Re: Uvoz auta

Post by sime_cipol »

semsasuljakovic wrote: 25/08/2025 20:34
semsasuljakovic wrote: 25/08/2025 18:36 Zna li mi neko pouzdano reći: da li je s povlasticom moguće kupiti novo vozilo u BiH tako da se odbije PDV?
Image
To je novina, nisam znao
semsasuljakovic

#3879 Re: Uvoz auta

sime_cipol wrote: 25/08/2025 21:32
semsasuljakovic wrote: 25/08/2025 20:34

Image
To je novina, nisam znao
Dobio sam informaciju od Bunje da "granica još nije pomjerena, tako im je špediter prenio".
semsasuljakovic

#3880 Re: Uvoz auta

Malo pratim automobile na švicarskoj aplikaciji Auto scout 24.

Imam 2 pitanja za iskusne:
1. Da li ima smisla kupiti auto "na slijepo" tj. tu pikirati auto, dogovoriti se s prodavcem, doći, pogledati i eventualno kaparisati? Koliko je realno da auto koje je prikazano i opisano kako jeste - to u Švicarskoj i bude?
2. Da li ima tu prostora za spuštanje cijene tj. cjenkanje i koliko?
kabal1337

#3881 Re: Uvoz auta

Post by kabal1337 »

Ma pitaj ga koja je zadnja :mrgreen:
muha_sa

#3882 Re: Uvoz auta

Post by muha_sa »

semsasuljakovic wrote: 29/08/2025 14:35 Malo pratim automobile na švicarskoj aplikaciji Auto scout 24.

Imam 2 pitanja za iskusne:
1. Da li ima smisla kupiti auto "na slijepo" tj. tu pikirati auto, dogovoriti se s prodavcem, doći, pogledati i eventualno kaparisati? Koliko je realno da auto koje je prikazano i opisano kako jeste - to u Švicarskoj i bude?
2. Da li ima tu prostora za spuštanje cijene tj. cjenkanje i koliko?
Moj komšija--od sina jaran--redovno ide u Švicarsku po auto i nikad se nije zajebo što se tice tih kerefeka koje su sklone nama balkancima. Sve što je dogovoreno ispoštovano--nema muljaže nit prevare.
Bullet Tooth Tony

#3883 Re: Uvoz auta

Post by Bullet Tooth Tony »

Momci, imam jednog Audija, moje vlasnistvo, strane table .. sa njim sam bio par sedmica u BiH i odlucim da ga ostavim u BiH jer ga ne bi vozio ovamo a fali mi auto u BiH .. prebacio bi ga na oca i na BiH table..

Znaci ovdje ide klasicna odjava, export papiri putem prodaje itd.
Ali sta da radim sa tim u papirima u BiH ? Da li moram izaci pa opet uci u drzavu .. kako ide uvoz u tim situacijama? Bolje pitat iskusne ovdje nego ChatGPT :D

Nisam uvozio nikad auto :D
semsasuljakovic

#3884 Re: Uvoz auta

Ima li neko kontakt nekog baš baš baš pouzdanog ko se bavi "pronalaskom" automobila na EU tržištu (zanima me Belgija konkretno) i transportom istog do Bosne?
Danguba

#3885 Re: Uvoz auta

Post by Danguba »

Bullet Tooth Tony wrote: 08/09/2025 11:47 Momci, imam jednog Audija, moje vlasnistvo, strane table .. sa njim sam bio par sedmica u BiH i odlucim da ga ostavim u BiH jer ga ne bi vozio ovamo a fali mi auto u BiH .. prebacio bi ga na oca i na BiH table..

Ali sta da radim sa tim u papirima u BiH ? Da li moram izaci pa opet uci u drzavu .. kako ide uvoz u tim situacijama? Bolje pitat iskusne ovdje nego ChatGPT :D

Najbolje ti kontaktirati nekog speditera jer ce ti svakako trebati.
Morat ces opet na granicu da odjavis auto iz EU(na HR granici) pa onda prijavljujes na nasoj granici.
Treba ti spediter da izadje sa carinikom na granici i opet ti treba spediter da carinis auto u svom gradu.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#3886 Re: Uvoz auta

Post by PreWiBa »

Bullet Tooth Tony wrote: 08/09/2025 11:47 Momci, imam jednog Audija, moje vlasnistvo, strane table .. sa njim sam bio par sedmica u BiH i odlucim da ga ostavim u BiH jer ga ne bi vozio ovamo a fali mi auto u BiH .. prebacio bi ga na oca i na BiH table..

U EU moraju biti urađeni izvozni papiri, moraš imati račun o kupoprodaji.
Onda dođeš na hrvatsku granicu, oni rade stvari što se tiče izlaska vozila iz EU. Onda ideš kod nas, prvo na carinu, tu carina gleda auto, špediter preuzima dokumenta, treba mu još neki tvoj lični dokument. Također, moraš još raditi homolgaciju. To se najčešće radi u gradu na granici, ali teoretski se to može obaviti u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Ne znam kako funkcioniše kada je auto još prijavljeno. Mislim (ali ne znam) da se carinjenje i sve ostalo može vršiti i bez odjave, tek kada ga u BiH prvi put prijavljuješ traže dokaz o odjavi vozila u zemlji porijekla. Kritično će i biti kada ga moraš dovući od bh. granice na kojoj carinjuješ auto do tvog mjesta, ne znam kako oni to hendlaju.

Fakat, najbolje ti je zvati špeditera za detalje i da se dogovorite, jer, svakako bez njega ne možeš ništa. Ipak, moj savjet ti je da zoveš par njih i raspitaš se za cijenu svega, zna malo da varira po priči rodbine koja je uvezla 1-2 auto za sebe.
Optimist

#3887 Re: Uvoz auta

Post by Optimist »

Tacno se vidi da komentare pisu ljudi koji nikad nista uvezli nisu.

@Bullet Tooth Tony imas pp.
Bullet Tooth Tony

#3888 Re: Uvoz auta

Post by Bullet Tooth Tony »

Hvala vam na odgvorima I PPu ...mada ste me dodatno zbunili hahaha :D
Danguba

#3889 Re: Uvoz auta

Post by Danguba »

Optimist wrote: 11/09/2025 22:39 Tacno se vidi da komentare pisu ljudi koji nikad nista uvezli nisu.

@Bullet Tooth Tony imas pp.
Eto, neka si ti.
spree

#3890 Re: Uvoz auta

Post by spree »

Jel na carinu potrebno predati samo račun (invoice) o kupovini auta ili treba i ugovor? Meni na ugovoru stavili još neke stvari pa i mi došlo preko 30000KM, a onda ne bi mogao uvesti na povlasticu. Dok bi na računu to bilo ispod 30000
CidWa

#3891 Re: Uvoz auta

Post by CidWa »

Imam par pitanja vezanih za uvoz i prodaju automobila ovdje kod nas u BiH pa bih bio zahvalan ukoliko bi mi neko odgovorio.
Naime, imam u planu da probam sa uvozom vozila iz Švedske u BiH. Da li je moguće kao fizičko lice nabavljati vozila i prodavati ovdje i koje bi bile olakšice osnivanja d.o.o?

Ukolio bih se odlučio kao fizičko lice da uvozim vozila, imam li tu neko ograničenje?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3892 Re: Uvoz auta

Post by mk ultra »

Imati doo znaci biti jeban :mrgreen:
HelaS

#3893 Re: Uvoz auta

Post by HelaS »

CidWa wrote: 08/01/2026 14:38 Imam par pitanja vezanih za uvoz i prodaju automobila ovdje kod nas u BiH pa bih bio zahvalan ukoliko bi mi neko odgovorio.
Naime, imam u planu da probam sa uvozom vozila iz Švedske u BiH. Da li je moguće kao fizičko lice nabavljati vozila i prodavati ovdje i koje bi bile olakšice osnivanja d.o.o?

Ukolio bih se odlučio kao fizičko lice da uvozim vozila, imam li tu neko ograničenje?
Kod d.o.o. osnivanja nema olakšica. Imaš u Federaciji različite sudske takse zavisno od kantona, ne treba notarska obrada, Imaš Brčko Distrikt i Republiku Srpsku, oboje sa različitim sudskim taksama i notarskim obradama. I imaš poslije milijardu obaveza koje počinu da teku odmah nakon fiskalizacije..
Kao fizičko lice imaš pravo na uvoz automobila, s tim da ih ne možeš uvoziti bezbroj, jer Carina može smatrati da nezakonito obavljaš privrednu djelatnost - trgovinu, i da ti ospori pravo na uvoz zahtijevajući registraciju privrednog društva. Izuzetno, ako ti je kupac - uvoznik neko drugi, onda možeš ostvarivati profit u posredovanju, ukoliko ti nisi izvoznik vozila iz Švedske pa na taj status ostvaruješ zaradu.
yamakashii

#3894 Re: Uvoz auta

Post by yamakashii »

Ljudi, ako moze neko da mi napise kratko objasnjenje kako izgleda uvoz auta iz DE, koji su tacno koraci od kupovine do registracije? :bih: :bih:
HelaS

#3895 Re: Uvoz auta

Post by HelaS »

yamakashii wrote: 13/01/2026 18:37 Ljudi, ako moze neko da mi napise kratko objasnjenje kako izgleda uvoz auta iz DE, koji su tacno koraci od kupovine do registracije? :bih: :bih:
Čitaj ovu temu, ima materijala da sve saznaš i da knjigu napišeš o uvozu automobila iz DE
Danguba

#3896 Re: Uvoz auta

Post by Danguba »

yamakashii wrote: 13/01/2026 18:37 Ljudi, ako moze neko da mi napise kratko objasnjenje kako izgleda uvoz auta iz DE, koji su tacno koraci od kupovine do registracije? :bih: :bih:
Sve ti je to na ovoj temi vise puta napisano ali bi da ti neko ponovo pise. :D
Zabucaj se.
CidWa

#3897 Re: Uvoz auta

Post by CidWa »

HelaS wrote: 08/01/2026 22:28
CidWa wrote: 08/01/2026 14:38 Imam par pitanja vezanih za uvoz i prodaju automobila ovdje kod nas u BiH pa bih bio zahvalan ukoliko bi mi neko odgovorio.

Kod d.o.o. osnivanja nema olakšica. Imaš u Federaciji različite sudske takse zavisno od kantona, ne treba notarska obrada, Imaš Brčko Distrikt i Republiku Srpsku, oboje sa različitim sudskim taksama i notarskim obradama. I imaš poslije milijardu obaveza koje počinu da teku odmah nakon fiskalizacije..
Kao fizičko lice imaš pravo na uvoz automobila, s tim da ih ne možeš uvoziti bezbroj, jer Carina može smatrati da nezakonito obavljaš privrednu djelatnost - trgovinu, i da ti ospori pravo na uvoz zahtijevajući registraciju privrednog društva. Izuzetno, ako ti je kupac - uvoznik neko drugi, onda možeš ostvarivati profit u posredovanju, ukoliko ti nisi izvoznik vozila iz Švedske pa na taj status ostvaruješ zaradu.
Hvala puno na odgovoru. Znači ako sam dobro razumio, poneko auto se može uvesti i kao fizičko lice ali ako bih htio nešto ozbiljnije moram osnivati d.o.o.
A što se tiče dobijanja EUR1 obrasca ili potvrde na fakturi, da li to poštuju naši carinici?
HelaS

#3898 Re: Uvoz auta

Post by HelaS »

CidWa wrote: 30/01/2026 14:32
HelaS wrote: 08/01/2026 22:28

Hvala puno na odgovoru. Znači ako sam dobro razumio, poneko auto se može uvesti i kao fizičko lice ali ako bih htio nešto ozbiljnije moram osnivati d.o.o.
A što se tiče dobijanja EUR1 obrasca ili potvrde na fakturi, da li to poštuju naši carinici?
Nepisano je pravilo i dobar poslovni običaj, ali najprije korisno, da sve slične ideje i planove odneseš kod špeditera na raspravu. Što se tiče EUR1 obrasca, da - moraju ga prihvatiti, ako je uredan.
Post Reply