najbolje ti je da vidis sa ginekologom
Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
- otherside
#3876 Re: Trudnjače i porodilje online
ok, nije do kilograma
sretno 
-
affidavit
#3877 Re: Trudnjače i porodilje online
Hvala, bas sam se sad zabrinula, doduse imam 31 godinu i ovo mi je prva trudnoca.
- otherside
#3878 Re: Trudnjače i porodilje online
nemoj da se brines. ako je to gestacioni dijabetes, bebe budu krupnije pa se nekad ginekolozi odluce za carski rez.affidavit wrote:Hvala, bas sam se sad zabrinula, doduse imam 31 godinu i ovo mi je prva trudnoca.
ali sve ovo uzmi sa velikom rezervom i protabiri lijepo nalaze sa svojim ginekologom
-
affidavit
#3879 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma čudno mi, nikada nisam imala problema sa šećerom u krvi.
-
radenska
#3880 Re: Trudnjače i porodilje online
Evo jutros bila kod Divanovica. Sto se tice njega stvarno nemam zamjerke, covjek je fantastican.
Uglavnom onaj CRP kaze da moze biti povisen sam od sebe u trudnoci i da to nije mjerilo za antibiotike.
Na ultrazvuku sve uredu, beba uredu hvala Bogu samo je problem sto je toliko nisko da je jedva glavicu izmjerio. Onda mi je vaginalnom sondom mjerio grlic i zaprepastio se kad je vidio da je 2.9 cm. Radio mi bris vagine (cudio se kako mi to niko dosad nije radio jer se ovo skracivanje moze desiti i zbog infekcije) i rekao da se javim u petak kad budu nalazi gotovi.
Po ovom njegovom strogim mirovanjem mogu izdrzati jos 5 sedmica, a ja sam tek 29 + 1
Uglavnom onaj CRP kaze da moze biti povisen sam od sebe u trudnoci i da to nije mjerilo za antibiotike.
Na ultrazvuku sve uredu, beba uredu hvala Bogu samo je problem sto je toliko nisko da je jedva glavicu izmjerio. Onda mi je vaginalnom sondom mjerio grlic i zaprepastio se kad je vidio da je 2.9 cm. Radio mi bris vagine (cudio se kako mi to niko dosad nije radio jer se ovo skracivanje moze desiti i zbog infekcije) i rekao da se javim u petak kad budu nalazi gotovi.
Po ovom njegovom strogim mirovanjem mogu izdrzati jos 5 sedmica, a ja sam tek 29 + 1
-
nova_korisnica
#3881 Re: Trudnjače i porodilje online
eh cure da podjelim sa vama jutrosnje iskustvo 
ja sam 40+4..znaci 4 dana preko termina
i jutros kad sam isla na ctg, beba po prvi put uspavana...samo sto se ne cuje kako hrce...onaj ctg se pomjera od 145 do 148...nikada tako mirna nije bila na ctg...helem, zvonem onu sestricu, ona meni veli da se okrenem na stranu...ja haj na stranu i dalje nista...naidje doktorica gleda ctg i veli da joj se ne svidja...mene tad panika uhvati..rekoh ja je nocas osjetila do 3 sata kako se vrti jer mi nije dala zaspati...dadose oni meni jednu vaticu natopljenu uljem od ruzmarina i kazu de ti koji put duboko udahni...i ja haj tako: udahni, izdahni, udahni, izdahni...kad djete poce da skace, igra, vrti se...evo je jos se nije smirila
eto rekoh, samo da mamama koje zabrinu kad se dijete ne vrti kazem da probaju sa ruzmarinom, mozda upali...kod mene je definitivno upalilo
ja sam 40+4..znaci 4 dana preko termina
eto rekoh, samo da mamama koje zabrinu kad se dijete ne vrti kazem da probaju sa ruzmarinom, mozda upali...kod mene je definitivno upalilo
- beautyfool
#3882 Re: Trudnjače i porodilje online
nova korisnica pa ti oficijalno u 10tom mjesecu, i ja sam bila ali samo 2 dana
zelim ti brz i lagan porod.
radenska draga, miruj maksimalno, dobro je i jos 5 sedmica ali ako doguras do 36 sedmice super ce biti tako da samo odmaraj, beba je sad najbitnija.
Sto se trudnoce tice ja sam cula da se mogu piti samo antibiotici i paracetamol, ja bih pila antibiotik ali samo uz preporuku jos jednog ginekologa.
I jos da kazem da je trudnicki dijabetis cesta pojava tako da nema potrebe paniciti, kad zavrsis s trudnocom zavrsava i dijabetis, samo treba pratiti i slusati upute dr. za dalje.
radenska draga, miruj maksimalno, dobro je i jos 5 sedmica ali ako doguras do 36 sedmice super ce biti tako da samo odmaraj, beba je sad najbitnija.
Sto se trudnoce tice ja sam cula da se mogu piti samo antibiotici i paracetamol, ja bih pila antibiotik ali samo uz preporuku jos jednog ginekologa.
I jos da kazem da je trudnicki dijabetis cesta pojava tako da nema potrebe paniciti, kad zavrsis s trudnocom zavrsava i dijabetis, samo treba pratiti i slusati upute dr. za dalje.
-
affidavit
#3883 Re: Trudnjače i porodilje online
Sinoć sam malo čitala i u nekoj studiji koja je provedena u Srbiji, čini mi se, za žene koje imaju vijednosti HbA1C >7% smatraju trudnicama koje imaju gestacijski dijabetes, s tim što se urade mjerenja šećera na tašte pa nakon jela, ne znam tačno kako se zove taj postupak. Ne znam koja je inače procedura kod dijagnosticiranja gestacijskog dijabetesa. Vjerujem da će me poslati na neke još pretrage. A, da, tamo kažu da i vrijednosti šećera u krvi, na tašte, mora biti povećana u tom slučaju. Ja sam to radila prije neki dan i taj nalaz je bio skroz OK. Nadam se da, ako ništa bar ću biti od onih koje ga uspiju regulisati dijetom, a i ako ne bude šta se može. Boji me to što je tu gomila riziko faktora za bebu, ali valjda aBd i to preguramo.beautyfool wrote:nova korisnica pa ti oficijalno u 10tom mjesecu, i ja sam bila ali samo 2 danazelim ti brz i lagan porod.
- ciki4
#3884 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sam prije neko dan radila taj test opterećenja glukozom, beba je na posljednjem uzv-u bila krupnija (1500 g , 28 + 4
) i dr. mi kaže da je tako kod trudnica za gestacijskim dijabetesom. Porodični ljekar, po preporuci ginekologa, dao uputnicu i u domu zdravlja uradila taj ogtt. Izvadili mi krv natašte, popila 75g glukoze, nakon pola sata vadili krv i još 3 puta, svakih pola sata. Srečom po tom nalazu nema g. dijabetes, a da ga nisam uradila stalno bi mislila na to. Zato preporučujem da od svoje dr. tražiš uputnicu za ogtt i znaš na čemu si. Sretno
-
radenska
#3885 Re: Trudnjače i porodilje online
Moja beba po ultrazvuku teska 1600 gr sa 29 sedmica. DOktori se ne opterecuju, kazu da je to sto smo i muz i ja krupni
Mada su mi rekli da sam se puno udebljala, citavih 14 kg dosad 
-
radenska
#3887 Re: Trudnjače i porodilje online
Sretnice, ja samo jedem, ne znam sta mi je, uvijek gladna , haman 100 kg vagam
uskoro cu se na stocnoj poceti vagati
-
affidavit
#3888 Re: Trudnjače i porodilje online
U ponedjeljak imam zakazanu kontrolu kod dr. Divanovića, vjerujem da će mi on objasniti šta trebam dalje da radim.
-
tarik31
#3889 Re: Trudnjače i porodilje online
Jedno pitanje
zena je na mirovanju zbog cuvanja trudnoce, 4. mjesec. Radi kod privatnika. za prosli mjesec je uplatio platu za ovaj mjesec nece, uplatio je samo doprinose. Iako ima pravo refundirati troskove od ZZO on nece da uplati platu. Sta raditi sad u ovakvom slucaju?
Pozdrav
zena je na mirovanju zbog cuvanja trudnoce, 4. mjesec. Radi kod privatnika. za prosli mjesec je uplatio platu za ovaj mjesec nece, uplatio je samo doprinose. Iako ima pravo refundirati troskove od ZZO on nece da uplati platu. Sta raditi sad u ovakvom slucaju?
Pozdrav
-
safran
#3890 Re: Trudnjače i porodilje online
Ne znam tarik - čini mi se da je najbolje konsultovati pravnika.
- Alhemicarkaa
#3891 Re: Trudnjače i porodilje online
tarik, sve zavisi kako daleko trebate ići.
Šta vam je konkretno rekao poslodavac, i je li išta? Ja bih razgovarala i pitala je li čekate da vam ZZO refundira, pa da mi onda isplatite? Možda da to i pismeno pita, da ima odgovor crno na bijelo. Kakva je inače situacija u firmi glede trudnica, da li su dobijale otkaz?
Što rekla šafran, najbolje će pravnik znati, a to može završiti tužbom ili inspekcijom, i vrlo vjerovatno dodatne neugodnosti na poslu. Odvagajte i vidite šta vam je najbolje. Možda bih se čak napravila budala, pa pismeno pitala zašto nije uplaćeno, je li čekaju da refundira ZZO ili treba da se obrati samom ZZO da vidi oko isplate, pošto nije sigurna kako to ide, je li ZZO isplaćuje firmi ili njoj konkretno - dakle, pravila bih se maksimalno budala, da vidim šta će odgovoriti.
Šta vam je konkretno rekao poslodavac, i je li išta? Ja bih razgovarala i pitala je li čekate da vam ZZO refundira, pa da mi onda isplatite? Možda da to i pismeno pita, da ima odgovor crno na bijelo. Kakva je inače situacija u firmi glede trudnica, da li su dobijale otkaz?
Što rekla šafran, najbolje će pravnik znati, a to može završiti tužbom ili inspekcijom, i vrlo vjerovatno dodatne neugodnosti na poslu. Odvagajte i vidite šta vam je najbolje. Možda bih se čak napravila budala, pa pismeno pitala zašto nije uplaćeno, je li čekaju da refundira ZZO ili treba da se obrati samom ZZO da vidi oko isplate, pošto nije sigurna kako to ide, je li ZZO isplaćuje firmi ili njoj konkretno - dakle, pravila bih se maksimalno budala, da vidim šta će odgovoriti.
-
nova_korisnica
#3892 Re: Trudnjače i porodilje online
hvala dragabeautyfool wrote:nova korisnica pa ti oficijalno u 10tom mjesecu, i ja sam bila ali samo 2 danazelim ti brz i lagan porod.
-
radenska
#3893 Re: Trudnjače i porodilje online
Imate li iskustva s pojasevima za trudnice, kakvi su i gdje ste ih kupovale. Pomazu li i koliko kostaju. Ja trazila u 5 apoteka nema nigdje
-
affidavit
#3894 Re: Trudnjače i porodilje online
Mislim da se mogu kupiti u prodavnicama gdje se prodaju ortopedska pomagala. Cini mi se da sam ih vidjela u jednoj radnji u Sutjesci (bivsa Kralja Tomislava), ne znam tacno kako se zove radnja, ali prodaju ortopedska pomagala i sl. stvari.radenska wrote:Imate li iskustva s pojasevima za trudnice, kakvi su i gdje ste ih kupovale. Pomazu li i koliko kostaju. Ja trazila u 5 apoteka nema nigdje
-
affidavit
#3896 Re: Trudnjače i porodilje online
Ako se misli na naziv radnje koju sam spominjala stvarno ne znam kako se zove, ali se nalazi na uglu, kod skretanja za II gimnaziju. U izlogu su medicinski mantili i sl. medicinska i ortopedska pomagala. Ne znam da li sam pomogla ili samo jos vise zbunila.safran wrote:Neretva?????
-
safran
#3897 Re: Trudnjače i porodilje online
Neretva vs. Sutjeska
Neretva je naziv firme koja proizvodi ortopedska pomagala a prodavnica se nalazi u Ulici Koševo bivša K. Tomislava.
Sutjeska je ulica koja spaja Koševo i Alipašinu (K. Tomislava i Đ. Đakovića za malo matorije) prolazeći pored II gimnazije. Eh, sad, ne bih rekla da je Neretva ovo što si ti objasnila, biće da je neka nova prodavnica.
Neretva je naziv firme koja proizvodi ortopedska pomagala a prodavnica se nalazi u Ulici Koševo bivša K. Tomislava.
Sutjeska je ulica koja spaja Koševo i Alipašinu (K. Tomislava i Đ. Đakovića za malo matorije) prolazeći pored II gimnazije. Eh, sad, ne bih rekla da je Neretva ovo što si ti objasnila, biće da je neka nova prodavnica.
-
affidavit
#3898 Re: Trudnjače i porodilje online
safran wrote:Neretva vs. Sutjeska![]()
![]()
![]()
![]()
-
radenska
#3899 Re: Trudnjače i porodilje online
Moram ici traziti
odvuce me ovo dijete naprijed, tacno cu se zakotrljati kao lopta 
-
safran
#3900 Re: Trudnjače i porodilje online
Davno sam ti ja napisala da ideš tražiti pojas - zbog visine između ostalog - pri kraju bi mogla imati ozbiljnih bolova u leđima. Ali ako ti je naređeno mirovanje ne luduj, pošalji muža.