Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
denis007

#3876 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by denis007 »

pathyeshme wrote:
celeron wrote:Stvarno i ne znam da se za bilo koji artikal i bilo koju cijenu istog moze traziti TN. Nekad to nije bilo moguce ukoliko narudzba nije barem 100$. Uputite me ako grijesim. Hvala
Ja uzeo artikal od 23$ i dobio tracking number... Živo me interesuje koliko košta taj TN... Al' svakako se ne isplati za stvarčicu od, lupam, 5$, plaćati dodatna 3 ili 4$ za TN.

Moje iskustvo sa cijenama tracking brojeva je otprilike ovako(ako trazis posebno tracking): Koverta srednje velicine China post: 3-3.5$ standard. Sporo, ali sigurno. HK i SG posta oko 7-8$, dolazi za 2-4 sedmice, s tim sto mi od nekih prodavaca SG dodje za 7 dana. Naravno, postoje razni prodavaci pa ove cijene znacajno variraju. Mislim da je ogroman broj prodavaca zapravo sa zapada, a imaju kontakte u Kini i tako rade pa su prisutne razne kombinacije. Sto se tice brzine dostave tu uglavnom neka nikakvih pravila. Dosta zavisi i da li odmah salje ili sedmicno ili cak rjedje. Drugo, izgleda da su te azijske poste sastavljenje od bezbroj manjih postanskih kompanija pa otuda i velika razlika u dostavama za isti tip poste. Sto se tice China post, izgleda da su se tu i Svabe upetljale jer su oni centar za Evropu pa se sve jos vise usporilo. Jednostavno treba biti strpljiv. Npr. ja cekam registrovane kineske od prije mjesec i po, a prije par dana mi je stigla posiljka koju sam kupio samo 7 dana ranije i to obicna neregistrovana HK posta...
daramo

#3877 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by daramo »

Kineska i Hong Kong pošta su usporili jer su ih pritisnuli Ameri da ne smiju slati baterije (jer su kao zapaljive) u avionima, tako da se svaki paket skenira što znatno usporava.
Njemačka pošta nema ništa s tim ona je samo prolazna ispostava (odnosno aerodrom Frankfurt), zato nekada možete vidjeti etiketu njemačke pošte jer se iz Frankfurta za BiH šalje njome.
holowey

#3878 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by holowey »

cesto na kovertama i paketima nadjem etikete nekog od evropskih postanskih sistema, i jedan seller mi je kao objasnjenje kasnjenja napisao da njegova firma (buyincoins) posiljke salje kao bulk do posrednika u evropi a onda taj posrednik salje dalje... ovim sistemom mali kupci imaju "free shipping" jer se male posiljke "prislone" uz neku posiljku za velikog kupca, ali zato posiljka nekad kasni...
skafiskafsnjak

#3879 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by skafiskafsnjak »

ovo bih kupio

http://www.ebay.co.uk/itm/New-Mens-Wate ... 3c14d6c02a

Dodje 99KM , sta mislite hoce li mi puknuti neke dodatne troskove?
dinooh

#3880 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dinooh »

skafiskafsnjak wrote:ovo bih kupio

trebalo bi, sve iznad 50KM ide na carinu. Ja sam neku duksericu kupio 30KM je bila i opet mi otvorili na carini i morao jos 5KM platit. A ako skontaju da je ova vise od 50KM, ide 10% carine i PDV ako se ne varam
quarterback

#3881 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

:thumbup:
dobra jakna, nadam se da si upalio ono da ti konverziju valuta radi tvoja banka ili ce ti pp zaracunati jos 10-20 KM na ovo

ps
stigao item juce iz HK ...
DON_eARL

#3882 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by DON_eARL »

quarterback wrote:

:thumbup:
dobra jakna, nadam se da si upalio ono da ti konverziju valuta radi tvoja banka ili ce ti pp zaracunati jos 10-20 KM na ovo

ps
stigao item juce iz HK ...
Gdje se ovo provjerava? :D
skafiskafsnjak

#3884 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by skafiskafsnjak »

Ja nisam jos narucio ... ujutro cu :P

Samo se raspitujem da vidim kakva je sansa da mi ne opale nekih troskova :P
skafiskafsnjak

#3885 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by skafiskafsnjak »

Hahah ma plavu :D
dinooh

#3886 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dinooh »

KvaziExpert wrote:

Imam problem s narudžbom ove jakne. Ne znam koju bi boju uzeo :mrgreen: Ozbiljno pitam

Nego, nema kod mene one opcije oko konverzije, šta sad, a nema ni dodatnih troškova na izvodu
Zelenu.. Bar meni nekako najmanje upadljiva, ali su i ostale fine
A kodv transakcija na paypal, da li ti pise i konverzija npr ako placas nesto u $ da ti paypal pretvara u KM to odmah. Ja nisam bio ukjlucio onu opciju da banka sve to radi ali uvijek mi je skidalo u dolarima, nigdje se nije spominjala KM. Ako je i kod tebe tako, onda ne moras ni imati onu opciju.
pirpa

#3887 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by pirpa »

Meni su bolje ove... :D
http://www.ebay.com/itm/Men-Waterproof- ... 4d13bd467d
skafiskafsnjak

#3888 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by skafiskafsnjak »

Nemoj mi CHina majke ti ....
pu pu , daleko od mene :D
axxo

#3889 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by axxo »

daramo wrote:Ma pljačkaju nas na sve načine kad šutimo, u Hrvatskoj se naplaćuje carinski pregled samo ako se roba carini, a nas HP Mostar guli još više, uzimaju 5km za pregled, čim ponestane love otvaraj sve šta je veće od koverte i eto toplih obroka, bonusa itd.

O carini neću ni govoriti, jer je to čista legalna pljačka, nigdje u svijetu carina nije 10%, čisto pogodovanje uvoznicima i domaćim lihvarima, a da ne govorim o famoznim taksama i ostalim izmišljotinama.
Ukupna cifra izađe na kraju 30-50% od cijene to nema nigdje.

Nadoplata za TN vam je 2$

Kako je carina legalna pljačka?? Ona služi da zaštiti domaću proizvodnju, bar joj je to jedna od svrha. Svaka zemlja na svijetu ima svoje carine. Ovdje si malo sam sebi kontradiktoran, kažeš pogoduju uvoznicima, a šta si ti ako kupuješ sat ili mobitel iz Kine? Izvoznik?? Jednako plaćaš 10% carine i ti i onaj tko uveze šleper robe.

Mislim da tih 10% i nije nešto strašno. Samo se je problem što si fixne naknade za tu taksu iste tebi ili meni koji kupimo nešto za 60 km pa nam se carini i onome tko plati nešto 1000 km.
Mobilion

#3890 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Mobilion »

Ovde sam nasao neke vrijedne informacije i saznao da iz hong konga salju preko China post, Hong kong post ili Singapure post. Neki artikli iz hong konga su stigli za 7 dana, pa mi nije bilo jasno kad su neki drugi isli iz hong konga oko 40 dana.
Koverte sam bacio pa sad ne mogu provjeriti koja je posta bila, ali sad mi je puno jasnije.

Sto se tice trajanja shippinga artikala koje sam kupovao u Kini, nakon par mjeseci kupovine raznih artikala, mogu reci da je katastrofa. samo mali broj artikala stigne za relativno normalno vrijeme. Vjerovatno, iz Kine mogu slati samo preko China Post. Ako neko zna dali iz Kine imaju mogucnost slati preko Hong Kong post, neka napise ovde.

Uglavnom, u naredno vrijeme, samo cu kupovati od prodavaca koji su na lokaciji Hong Kong, ali cu prije kupovine pitati koju postu koriste, tako da cu pokusati kupovati od sellera koji koriste Hong Kong Post a NI U KOM SLUCAJU CHINA POST.
Eto..
Kofer

#3891 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Kofer »

axxo wrote:
daramo wrote:Ma pljačkaju nas na sve načine kad šutimo, u Hrvatskoj se naplaćuje carinski pregled samo ako se roba carini, a nas HP Mostar guli još više, uzimaju 5km za pregled, čim ponestane love otvaraj sve šta je veće od koverte i eto toplih obroka, bonusa itd.

O carini neću ni govoriti, jer je to čista legalna pljačka, nigdje u svijetu carina nije 10%, čisto pogodovanje uvoznicima i domaćim lihvarima, a da ne govorim o famoznim taksama i ostalim izmišljotinama.
Ukupna cifra izađe na kraju 30-50% od cijene to nema nigdje.

Nadoplata za TN vam je 2$

Kako je carina legalna pljačka?? Ona služi da zaštiti domaću proizvodnju, bar joj je to jedna od svrha. Svaka zemlja na svijetu ima svoje carine. Ovdje si malo sam sebi kontradiktoran, kažeš pogoduju uvoznicima, a šta si ti ako kupuješ sat ili mobitel iz Kine? Izvoznik?? Jednako plaćaš 10% carine i ti i onaj tko uveze šleper robe.

Mislim da tih 10% i nije nešto strašno. Samo se je problem što si fixne naknade za tu taksu iste tebi ili meni koji kupimo nešto za 60 km pa nam se carini i onome tko plati nešto 1000 km.
Naravno da je pljačka.Deru ljude samo tako.Previše uzimaju sebi od trošaka.Npr. stvar košta 60 km naplatiti će još bar 30-40 km carine,što je gotovo ko i artikal,nema to nigdje samo u ovoj posranoj državi.
Kofer

#3892 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Kofer »

Meni danas naplatiše 5km za pregled kutija za satove(2 kutije).A kutije vrijede 3km.Otvaraju svaku pošiljku ako malo nabubri,stvarno žalosno što zato naplaćuju pregled za kutije pišane.
daramo

#3893 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by daramo »

axxo wrote:

Koju domaću proizvodnju nek zaštite poljoprivredne proizvode i ostalo što se pravi u BiH, gdje se kod nas prave mobiteli, tableti itd?

Da svaka zemlja u Europi ima carinu ali za pravne osobe a fizičke plaćaju carinu tek za uvoz skupe robe, u EU je to 150€.

Da i ja sam uvoznik ali to kupujem za osobne potrebe ne za prodaju i nemam ništa protiv toga da platim PDV državi kao i svi državljani EU, ali zašto da plaćam izmišljene takse i carinu na predmet od 50KM isto kao i neko ko uvozi robe za 1000KM i s ciljem da zaradi na njoj?

Nije istina ako neko uvozi šleper mobitela i tableta kao pravno lice on će platiti 5% carine a ja na jedan mobitel moram platiti 10%.

A da ne spominjem o pregledu paketa koji naplate 5KM zar im toliko vrijedi selotep, zar toliko vrijedi njihova minuta posla?
Zašto carini moram platiti na 3 uplatnice a ne na jednu?

Možeš ti govoriti šta hoćeš ali nigdje u Europi se ne plaća državi 50% od vrijednosti narudžbe, u Hrvatskoj te dadžbine izađu duplo jeftinije i zato oni naručuju mobitele, tablete i ostalu tehničku robu bez ikakvih komplikacija i kome tu država pogoduje nego samo domaćim preprodavačima i lihvarima koji nas cijede na veliko.
quarterback

#3894 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

Kofer wrote:Meni danas naplatiše 5km za pregled kutija za satove(2 kutije).A kutije vrijede 3km.Otvaraju svaku pošiljku ako malo nabubri,stvarno žalosno što zato naplaćuju pregled za kutije pišane.
to je sve kako te zakaci, onaj objektiv sto sam ti spomenuo neki dan je dosao u kutiji koja nije otvarana
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3895 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by un1ted »

quarterback wrote:
Kofer wrote:Meni danas naplatiše 5km za pregled kutija za satove(2 kutije).A kutije vrijede 3km.Otvaraju svaku pošiljku ako malo nabubri,stvarno žalosno što zato naplaćuju pregled za kutije pišane.
to je sve kako te zakaci, onaj objektiv sto sam ti spomenuo neki dan je dosao u kutiji koja nije otvarana
Pa upravo zato druze njemu i naplatise otvaraje, jer su tebe pustili :) Gdje izgube moraju namiriti, il' ti ga moraju namiriti mejsecnu kvotu.
axxo

#3896 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by axxo »

daramo wrote:
axxo wrote:

Koju domaću proizvodnju nek zaštite poljoprivredne proizvode i ostalo što se pravi u BiH, gdje se kod nas prave mobiteli, tableti itd?

Da svaka zemlja u Europi ima carinu ali za pravne osobe a fizičke plaćaju carinu tek za uvoz skupe robe, u EU je to 150€.

Da i ja sam uvoznik ali to kupujem za osobne potrebe ne za prodaju i nemam ništa protiv toga da platim PDV državi kao i svi državljani EU, ali zašto da plaćam izmišljene takse i carinu na predmet od 50KM isto kao i neko ko uvozi robe za 1000KM i s ciljem da zaradi na njoj?

Nije istina ako neko uvozi šleper mobitela i tableta kao pravno lice on će platiti 5% carine a ja na jedan mobitel moram platiti 10%.

A da ne spominjem o pregledu paketa koji naplate 5KM zar im toliko vrijedi selotep, zar toliko vrijedi njihova minuta posla?
Zašto carini moram platiti na 3 uplatnice a ne na jednu?

Možeš ti govoriti šta hoćeš ali nigdje u Europi se ne plaća državi 50% od vrijednosti narudžbe, u Hrvatskoj te dadžbine izađu duplo jeftinije i zato oni naručuju mobitele, tablete i ostalu tehničku robu bez ikakvih komplikacija i kome tu država pogoduje nego samo domaćim preprodavačima i lihvarima koji nas cijede na veliko.

Da nebi mi otišli daleko od teme samo ću ukratko reći:

carina je ista tebi i nekom uvozniku pogledaj carinsku tarifu ima je na internetu. Ti se stalno pozivaš na europu a mi smo daleko od nje. U Hrvatskoj tj. EU je sljedeća situacija: kada se kupuje roba iz zemalja izvan EU-a: carine i PDV-a su oslobođene pošiljke vrijednosti do 22 eura (osim alkohola, duhana i parfema). Pošiljke u vrijednosti od 22 do 150 eura, oslobođene su carine, ali se plaća PDV. Pošiljke iznad 150 eura - plaća se carina i PDV.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3897 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by un1ted »

carina je ista tebi i nekom uvozniku pogledaj carinsku tarifu ima je na internetu. Ti se stalno pozivaš na europu a mi smo daleko od nje. U Hrvatskoj tj. EU je sljedeća situacija: kada se kupuje roba iz zemalja izvan EU-a: carine i PDV-a su oslobođene pošiljke vrijednosti do 22 eura (osim alkohola, duhana i parfema). Pošiljke u vrijednosti od 22 do 150 eura, oslobođene su carine, ali se plaća PDV. Pošiljke iznad 150 eura - plaća se carina i PDV.
Kao prvo nameti nistu isti. Ja cu kao fizicko lice platiti 15KM takse za jedan paket u kojem je telefon, dok ce sleper telefona biti placen isto. Ja cu platiti 10% carine, a on 5%, te ukoliko narucujem preko privatnih kurirskih sluzbi tipa DHL i ja i pravno lice placamo dokumentaciju u iznosu od 60KM sto je APSURDNO.

U Hrvatskoj NE PLACAJU carinu i PDV iz EU zemalja sto je ODLICNO za narudzbe iz UK i njemacke, posebno odjece koje ima bas jeftine a kvalitetne. Ja ako narucim dodatni troskovi ce biti u visini od 60% robe (DHL).
Ductus Holedocus

#3898 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Ductus Holedocus »

Mogu li zamoliti kako prodavaca na ebayu ,da šalje u Bosnu (iako lijepo pise samo u Njemacku). I da ja to pazarimm bez aukcije? :oops:
Ductus Holedocus

#3899 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Ductus Holedocus »

U opcijama prethodno izaberem,boju,velicinu,cijenu i na kraju " Weltweit".
Kad otvorim artikal,piše njemačka :evil:

il sam smotana ili me furaju :D
Kofer

#3900 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Kofer »

Ductus Holedocus wrote:Mogu li zamoliti kako prodavaca na ebayu ,da šalje u Bosnu (iako lijepo pise samo u Njemacku). I da ja to pazarimm bez aukcije? :oops:
Teško da hoće,i ja sam jednom ga pital i dal mi je ogromnu cifru poštarine.
Post Reply