Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
rovac13

#3876 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

bokivr wrote:
rovac13 wrote:Boki.......vidio sam svojim ocima kako fh25ve grije puno m2 bez problema........a u sirokom covjek ima problem sa fh50ve na 30ak m2......jedva grije puno trosi i non stop zamrzava klima,svakih 39min........tesko je odgovorit tebi precizno.......na daljinu......previse je komplikovano........kad bi nasao nekog da ti izracuna toplotne gubitke onda bi mogao dobit preciznije odgovore.
Hvala Rovac,

nekako se plasim te FH50VE da ce puno da trosi,gotovo sam siguran da ce bez problema da greje i ovako neizolovan prostor
a ne kad tek budem odradio izolaciju spoljnu i polozio vunu na potkrovlju.
Recimo da bih pre investirao za razliku u ceni izmedju 35ce i 50ke u izolaciju nego u samoj klimi,
mislim da bi mi se ta izolacija vremenom vise isplatila...
Ja bi isto uradio......i fh35 i fh 50 ce ti skoro isto trosit......tu su razlike ne znatne.....razlika je samo u nekom ludom slucaju ako 35 ica ne stigne pokrit ona veca bi stigla.....a ako stavis izolaciju ona ti konstantno stedi.

To su dobre klime......ako imas love za njih.......ako one ne mognu ugrijat ne znam sta onda hoce.
rovac13

#3877 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

bokivr wrote:
Vetar je jak severni - jako je hladan.
Fasada na jugu - zid sa fasadnom ciglom a na zapadu (kao i na istoku i severu) ce isto ici 10cm stiropora,
Sjeverni vjetar vise ima uticaj na ljudski osjecaj.......nama kad duva mi imamo osjecaj da je sibir......na klimu toliko ne igra ulogu.......cak na rad klime losije utice vlaznost zraka nego hladnoca.......zbog puno vlaznosti cesce radi defroste........vjetar moze da smeta klimi ako duva direktno prema ventilatoru pa kao da ga pokusava zaustavit.......ako duva sa boka onda nije problem........tada vanjska jedinica dobija novi zrak koji jos nije ohladila.

A sto se tice izolacije.......ja imam stiropor 5 cm u plafonu.......5 cm u podu.......8 cm i zidovima........dobra stolarija..........klime rade na minimumu stalno........mnogi kazu je to malo izolacije........medjutim meni se vise nebi ni isplatilo........sa ovom izolacijom trosim premalo struje na grijanje........ti ako stavis 10 cm to je top.

Ne zaboravi pod,sto vise izolacije........upravo ova fh50 koja je problematicna.......ispod njeg je veliki poslovni prostor koji se ne grije.......mislim da ima samo 3cm stiropora u podu........vrlo moguce da je to razlog zasto mu klima radi tako jako i puno trosi.......on ima osjecaj da je hladno......a pod plafonom 26*C.........negrijani prostor ispod treba lijepo rijesiti
piplica
Grijem se na: Ćumur

#3878 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

bokivr wrote:.
Mene konkretno interesuje dali svim ovim sto sam ovde naveo stiropor,vuna polozaj sprata....
mogu da zagrejem klimom FH35VE na temp od -7C,ako ne mogu sta da poboljsam tj pojacam?
.
Jesi se ti prepao da ces se smrznuti, a na slicnoj si geografskoj sirini kao i Dalmatinci :)

Ja imam i FH25 i 35, grijem preko 70m2, sa 3cm izolacije, potkrovlje (ravni krov), osrednja stolarija.
I kakvih -7, pa one to ne osjete, ove godine je jednu noc bilo -21, ja nisam osjetio da su se mucile i pri tome obje troše 1300W.
E sada ti mozes da se razbacujes sa raznim proracunima, deltama, betama...itd., ja ti govorim iz prve ruke.
Ja sam za ovu sezonu grijanja potrosio 290KM za grijanje, kada samo zamislim da bi racun za kotao bio za jedan mjesec veci od toga one su se meni skoro pa odplatile.
bokivr

#3879 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

rovac13 wrote:
bokivr wrote:
Fasada na jugu - zid sa fasadnom ciglom a na zapadu (kao i na istoku i severu) ce isto ici 10cm stiropora,
Sjeverni vjetar vise ima uticaj na ljudski osjecaj.......nama kad duva mi imamo osjecaj da je sibir......na klimu toliko ne igra ulogu.......cak na rad klime losije utice vlaznost zraka nego hladnoca.......zbog puno vlaznosti cesce radi defroste........vjetar moze da smeta klimi ako duva direktno prema ventilatoru pa kao da ga pokusava zaustavit.......ako duva sa boka onda nije problem........tada vanjska jedinica dobija novi zrak koji jos nije ohladila.

A sto se tice izolacije.......ja imam stiropor 5 cm u plafonu.......5 cm u podu.......8 cm i zidovima........dobra stolarija..........klime rade na minimumu stalno........mnogi kazu je to malo izolacije........medjutim meni se vise nebi ni isplatilo........sa ovom izolacijom trosim premalo struje na grijanje........ti ako stavis 10 cm to je top.

Ne zaboravi pod,sto vise izolacije........upravo ova fh50 koja je problematicna.......ispod njeg je veliki poslovni prostor koji se ne grije.......mislim da ima samo 3cm stiropora u podu........vrlo moguce da je to razlog zasto mu klima radi tako jako i puno trosi.......on ima osjecaj da je hladno......a pod plafonom 26*C.........negrijani prostor ispod treba lijepo rijesiti
Rovac,
meni je sprat sredjen ja nemam prostora stavljati stiropor na pod niti na plafone,jedino mogu
na potkrovlju vunu u sto debljem sloju i spoljne zidove recimo sa 10cm da povecam na 12cm jer tu imam prostora do juna meseca
da razmislim i odlucim kad dolaze da rade fasadu...
Spoljna jedinica ce biti na terasi dnevne sobe nece biti izlozena udarima vetra,imace puno vazduha tako da je nece nista gusiti :)
Mislim po karakteristikama da neki minimum struje koji trosi 35 ca je 200w a 50ca 450w
to je kad su najidealniji uslovi i kad izvlace najveci COP 5.00 35ca i COP 4.05 50ca
nominal FH35VE 4.0kw(1.0kw-6.3kw)
FH50VE 6.0kw(1.7kw-8.7kw)
ne verujem da bi u identicno izolovanim prostoru trosile isto,mora ova 50ca da trosi vise,zar ne?
bokivr

#3880 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

piplica wrote:
bokivr wrote:.
Mene konkretno interesuje dali svim ovim sto sam ovde naveo stiropor,vuna polozaj sprata....
mogu da zagrejem klimom FH35VE na temp od -7C,ako ne mogu sta da poboljsam tj pojacam?
.
Jesi se ti prepao da ces se smrznuti, a na slicnoj si geografskoj sirini kao i Dalmatinci :)

Ja imam i FH25 i 35, grijem preko 70m2, sa 3cm izolacije, potkrovlje (ravni krov), osrednja stolarija.
I kakvih -7, pa one to ne osjete, ove godine je jednu noc bilo -21, ja nisam osjetio da su se mucile i pri tome obje troše 1300W.
E sada ti mozes da se razbacujes sa raznim proracunima, deltama, betama...itd., ja ti govorim iz prve ruke.
Ja sam za ovu sezonu grijanja potrosio 290KM za grijanje, kada samo zamislim da bi racun za kotao bio za jedan mjesec veci od toga one su se meni skoro pa odplatile.
Ej taman sam resio po tvom savetu i tvom iskustvu da uzmem FH35VE :) :) :) kad ono @Aldera i kaze ne nikako FH35VE bolje uzmi FH50VE
sigurnije ti je to,vidim covek se i razume ....
Zato sad detaljisem,ipak jednom ih kupujem :) da ne bude posle :izet: :izet: xa !!
A zennnnaaaaa zimogrooooozljivaaaa !!
Sta da ti kazem na glavu ima da mi se popne sto nisam kupio vecu i jacu klimu ! :) :) :)
rovac13

#3881 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

bokivr wrote: Mislim po karakteristikama da neki minimum struje koji trosi 35 ca je 200w a 50ca 450w
to je kad su najidealniji uslovi i kad izvlace najveci COP 5.00 35ca i COP 4.05 50ca
nominal FH35VE 4.0kw(1.0kw-6.3kw)
FH50VE 6.0kw(1.7kw-8.7kw)
ne verujem da bi u identicno izolovanim prostoru trosile isto,mora ova 50ca da trosi vise,zar ne?
fh50 nece trosit vise od fh35.......ako postoje razlike to moras ukljucit mikroskop da pronadjes.

Izmedju najjace klase i najjeftinije klase nisu velike razlike u potrosnji,koju ces ti osjetit nesto posebno na racunu.......a da ne pricamo o razlici unutar jedne klase.

Ne znam kako mozete COP dozivljavati nesto tako jednostavno........ne mozes reci da jedan uredjaj ima cop 5 i tacka.......cop mitsubishi ja se krece od npr 2 pa do 8.........niko ne zna kako ce se ona tacno ponasat u tvojoj kuci.......zavisi kako ce morati da radi i u kakvim uslovima.

Zar ti ova slika iz toshibe ne govori nesto ....vidis li koliko je cop komplexna stvar.......na +7 ako je potjeras maximalno cop opane na 3........a kad grije na minimumu na tom istom +7 cop iznosi preko 5...jedan te isti uredjaj

Image
rovac13

#3882 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Evo ti oba mitsubishi ja pa uporedi

Image

Image

Mozes li shvatit razliku.

FH35 je dizajnirana (pdesignh) prema kolicini toplote 3,6 kw i ima scop 5,1
FH50 je dizajnirana (pdesignh) prema kolicini toplote 4,5 kw i ima scop 4,6.

Ako zadatak FH50 bude da izbacuje kolicinu toplote istu kao i fh35......ona ce se malo smanjit i poboljsat ce joj se cop vjerovatno na onaj isti kao fh35.

To je sva mudrolija.
rovac13

#3883 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Razlike koje ja primijetim onako na prvu medju te dvije klime su:

1. obicno vece klime imaju mrvicu slabiji cop.......ali u ovom slucaju fh50ve ima puno vecu vanjsku jedinicu i puno veci izmjenjivac pa je vjerovatno tu popravljen cop

2. fh50 je bucnija vanjska jedinica do 65db....dok je kod manje 61 db.....osjetna razlika

3. fh50 ima kapacitet (1,7 - 8,7) znaci minimalni kapacitet je 1,7.......ovo meni nebi pasalo.......klima se cesce gasi.......dok manja moze da grije i sa 1kw pa ce biti manje zaustavljanja i ponovo pokretanja onda kad treba malo toplote.

Od svih klima iz FH serije meni je najdraza FH25VE.......ima pristojan kapacitet....ne znam koliko tamo kosta.......ali dva komada fh25 bi bilo perverzija bolje u odnosu na jedna fh50ve........bar sto se tice konfora i raspodjele toplote po stanu.

Ne kazu dzaba brena je brena......al dvaput je dvaput :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
bokivr

#3884 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

rovac13 wrote:Razlike koje ja primijetim onako na prvu medju te dvije klime su:

1. obicno vece klime imaju mrvicu slabiji cop.......ali u ovom slucaju fh50ve ima puno vecu vanjsku jedinicu i puno veci izmjenjivac pa je vjerovatno tu popravljen cop

2. fh50 je bucnija vanjska jedinica do 65db....dok je kod manje 61 db.....osjetna razlika

3. fh50 ima kapacitet (1,7 - 8,7) znaci minimalni kapacitet je 1,7.......ovo meni nebi pasalo.......klima se cesce gasi.......dok manja moze da grije i sa 1kw pa ce biti manje zaustavljanja i ponovo pokretanja onda kad treba malo toplote.

Od svih klima iz FH serije meni je najdraza FH25VE.......ima pristojan kapacitet....ne znam koliko tamo kosta.......ali dva komada fh25 bi bilo perverzija bolje u odnosu na jedna fh50ve........bar sto se tice konfora i raspodjele toplote po stanu.
Ako je
Ne kazu dzaba brena je brena......al dvaput je dvaput :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Citao sam tvoje predhodne postove i vidim da preferiras veci broj manjih jedinica
nego jednu za tu istu povrsinu. Nekako bi mi bilo bzv da u tom prostoru od 45m2 stavljam
dve unutrasnje jedinice...
E sad sto se dizajna tice
FH35 je dizajnirana (pdesignh) prema kolicini toplote 3,6 kw i ima scop 5,1 prosecna potrosnja kw po ovome je 0.705w a kod
FH50 je dizajnirana (pdesignh) prema kolicini toplote 4,5 kw i ima scop 4,6. prosecna potrosnja je 0.978w
Dali ja sad lepo kapiram da 35 ca u proseku tokom cele sezone na sat trosi manje 273w manje od 50 ce?
Ili ja to pogresno vidim?
aldera

#3885 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

bokivr wrote: E tako Adera :)
vidis kako mozes ti da se udubis u konkretnom primeru i da se posvetis problematici :)
Hvala ti na tome.
Hvala i svim ljudima ovde na forumu jer sam puno toga naucio od vas i vasih primera,
da nije ovog foruma jos uvek bih vukao kofe drveta na 3 sprat moje kuce:-)
E sad ovako,ispod mene je istih dimenzija sprat u kom niko ne stanuje(porodicna kuca je u pitanju)
svetlarnik je izolovan vuna 5cm i knauf ploca (znaci nije malterisan vec vuna i knauf ploca).
Zatvoren je od potkrovlja isto knauf zidom 5cm vuna u zid vrata su 5 komorni PVC Veka profil.
Tako da sam svetlarnik maksimalno izolovao od potkrovlja.
u nekim delovima na zapadu npr gde je dnevni boravak tu je isto fasadna cigla.
Prozori su veliki i u svim sobama su 140x140 plus bakonska vrata 80x210.
Nadam se da sam ti dao iole priblizne podatke.
Hvala jos jednom sto si se posvetio mom problemu. :thumbup:
to što niko ne boravi ispod stana može da poveća potrošnju do 20% zimi, jer taj stan kad se približi 5°C, vuče toplotu iz tvog stana magičnom brzinom :lol:
Ako je svetlarnik zimi oko 8-10°C, tih 5 cm je dovoljno...
radi vjetra je bitno tavan dobro izolovati... i stolarija da ne puše :lol: ...

možeš i da nabaviš 2 MSZ-FH25VE, umjesto 1x1.038.00 EUR za FH35VE. Nekih 2x622.00 EUR, tu nešto manju potrošnju na nominalnoj snazi obje klime vratit ćeš zajedno sa skupljom montažom za nekih 10-15 godina.

Preporučujem ipak FH35, s tim ako bude problema, nije problem ubaciti preko puta dnevne sobe još jednu FH25VE ako bi slučajno trebalo...
Izoluj dobro tavan, i ne vjerujem da će preći 80W po kvadratu...
rovac13

#3886 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

bokivr wrote: FH35 je dizajnirana (pdesignh) prema kolicini toplote 3,6 kw i ima scop 5,1 prosecna potrosnja kw po ovome je 0.705w a kod
FH50 je dizajnirana (pdesignh) prema kolicini toplote 4,5 kw i ima scop 4,6. prosecna potrosnja je 0.978w
Dali ja sad lepo kapiram da 35 ca u proseku tokom cele sezone na sat trosi manje 273w manje od 50 ce?
Pogresno vidis.

Po tome sto ti pricas jedna klima ce grijat sa snagom 4,5kw a druga sa 3,6kw.

Prema tome tebi bi onda npr sa fh35 bilo 22*C u sobi.......dok bi sa fh50 bilo mozda 27*C.

Radi se o tome da bi ti i sa jednom i sa drugom grijao isto......ako obje griju sa 3,6kw onda fh35 ostane taj cop a fh 50 se poboljsa.

A ako ces grijat sa 4,5 kw onda fh50 ostane taj cop......a fh35 oslabi cop radi vece snage.

Jel sad kapiras :D
rovac13

#3887 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

bokivr wrote:Citao sam tvoje predhodne postove i vidim da preferiras veci broj manjih jedinica
nego jednu za tu istu povrsinu. Nekako bi mi bilo bzv da u tom prostoru od 45m2 stavljam
Nebi ni ja stavio dvije klime u jednu prostoriju.........ja da imam dvija fh25ve ja bi glatko pokrio svih svojih 85 m2........ja nisam pretpostavio da tebi uopce ne treba grijanje za ostale prostorije u kuci.....hodnik,kupatilo,sobe......vjerovatno sam nesto propustio
bokivr

#3888 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

rovac13 wrote:
bokivr wrote:Citao sam tvoje predhodne postove i vidim da preferiras veci broj manjih jedinica
Nebi ni ja stavio dvije klime u jednu prostoriju.........ja da imam dvija fh25ve ja bi glatko pokrio svih svojih 85 m2........ja nisam pretpostavio da tebi uopce ne treba grijanje za ostale prostorije u kuci.....hodnik,kupatilo,sobe......vjerovatno sam nesto propustio
Hvala puno,
puno si propustio od 154 str :) treba mi - tamo su 2xFH25VE :run:
bokivr

#3889 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

rovac13 wrote:
bokivr wrote: FH35 je dizajnirana (pdesignh) prema kolicini toplote 3,6 kw i ima scop 5,1 prosecna potrosnja kw po ovome je 0.705w a kod
Pogresno vidis.

Po tome sto ti pricas jedna klima ce grijat sa snagom 4,5kw a druga sa 3,6kw.

Prema tome tebi bi onda npr sa fh35 bilo 22*C u sobi.......dok bi sa fh50 bilo mozda 27*C.

Radi se o tome da bi ti i sa jednom i sa drugom grijao isto......ako obje griju sa 3,6kw onda fh35 ostane taj cop a fh 50 se poboljsa.

A ako ces grijat sa 4,5 kw onda fh50 ostane taj cop......a fh35 oslabi cop radi vece snage.

Jel sad kapiras :D
Ima logike,u pravi si :-)
bokivr

#3890 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

aldera wrote:
bokivr wrote: E tako Adera :)
vidis kako mozes ti da se udubis u konkretnom primeru i da se posvetis problematici :)
Hvala ti na tome.
Hvala i svim ljudima ovde na forumu jer sam puno toga naucio od vas i vasih primera,
da nije ovog foruma jos uvek bih vukao kofe drveta na 3 sprat moje kuce:-)
E sad ovako,ispod mene je istih dimenzija sprat u kom niko ne stanuje(porodicna kuca je u pitanju)
svetlarnik je izolovan vuna 5cm i knauf ploca (znaci nije malterisan vec vuna i knauf ploca).
Zatvoren je od potkrovlja isto knauf zidom 5cm vuna u zid vrata su 5 komorni PVC Veka profil.
Tako da sam svetlarnik maksimalno izolovao od potkrovlja.
u nekim delovima na zapadu npr gde je dnevni boravak tu je isto fasadna cigla.
Prozori su veliki i u svim sobama su 140x140 plus bakonska vrata 80x210.
Nadam se da sam ti dao iole priblizne podatke.
Hvala jos jednom sto si se posvetio mom problemu. :thumbup:
to što niko ne boravi ispod stana može da poveća potrošnju do 20% zimi, jer taj stan kad se približi 5°C, vuče toplotu iz tvog stana magičnom brzinom :lol:
Ako je svetlarnik zimi oko 8-10°C, tih 5 cm je dovoljno...
radi vjetra je bitno tavan dobro izolovati... i stolarija da ne puše :lol: ...

možeš i da nabaviš 2 MSZ-FH25VE, umjesto 1x1.038.00 EUR za FH35VE. Nekih 2x622.00 EUR, tu nešto manju potrošnju na nominalnoj snazi obje klime vratit ćeš zajedno sa skupljom montažom za nekih 10-15 godina.

Preporučujem ipak FH35, s tim ako bude problema, nije problem ubaciti preko puta dnevne sobe još jednu FH25VE ako bi slučajno trebalo...
Izoluj dobro tavan, i ne vjerujem da će preći 80W po kvadratu...
Hvala jos jednom na izdvojenom vremenu!
Pozz :)
bokivr

#3891 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

Bio sam u dilemi dali da otvaram novu temu ili da prodiskutujemo o ovim modelima ovde,
s'obzirom da je ovde vrlo aktivno odlucio sam postaviti ovde.
Sta mislite dali su dostojni modeli?Mislim sigurno jesu :)
medjutim sem u Plovdiv u Bugarskoj ne vidim da ih ima negde u okolnim zemljama izgleda da taj model
jos uvek nije prisutan za EU trziste (sem Bugarske kao sto sam naveo).

Za Mitsubishi FH50VE je
Mitsubishi MSZ-ZW404S NEW 2014 model

Karakteristike su impresivne ! R32 gas
Pri 35°C spoljne temperature :
Mogucnost hladjenja : 4.0 kW / 0.6 ~ 5.3 /
Potrosnja : 940 W / 105 ~ 1350 /
Parametri klime pri 7°C spoljne temperature :
Mogucnost grejanja : 5.0 kW / 0.6 ~11.2 /
Potrosnja : 1000 W / 105 ~ 3500 /
Parametri klime pri 2°C spoljne temperature :
Greje : 8.1 kW

Cena u Plovdivu je oko 3670leva ili 1830e

http://www.termo-klima.com/bul/full_info.php?recid=861
http://plovdivclima.blogspot.com/2014/1 ... s-new.html
http://grijasklima.com/index.php?route= ... &limit=100
http://alimarklima.com/klimatik-mitsubi ... 04s-w.html
http://www.maxclima.bg/%D0%BA%D0%BB%D0% ... oductId=48

Josa jaci naslednik Fujitsu Nocria model:

Fujitsu AS-Z40D2 NEW 2014 model

Mogucnost hladjenja : 4.0 kW / 0.7 ~ 5.4 /
Potrosnja : 880 W / 110 ~ 1480 /
Mogucnost grejanja : 5.0 kW / 0.7 ~ 11.9 /
Potrosnja : 920 W / 110 ~ 3615 /
Greje : 8.6 kW

Cena u Plovdivu je oko 3925leva ili 1900e

http://plovdivclima.blogspot.com/2014/1 ... 2-new.html

Naslednik URUR SARARA DAIKIN FTXZ50N

Daikin S40RTRXP NEW 2014 model
DAIKIN RX SERIES URURU SARARA

Mogucnost hladjenja : 4.0 kW / 0.4 ~ 5.3 /
Potrosnja : 0.830 W / 0.080 ~ 1680 /
Mogucnost grejanja : 5.0 kW / 0.5 ~ 11.2 /
Potrosnja : 0.915 W / 0.080 ~ 3.560 /

Cena u Plovdivu je oko 4080 leva ili 2030e

http://www.termo-klima.com/bul/full_info.php?recid=862
http://plovdivclima.blogspot.com/2014/1 ... p-new.html

ima tu jos puno novih japanskih modela,ja sam izdvojio ove top najace modele.
Koga zanima moze na istim stranicama naci i najnovije modele manjeg kapaciteta. :)
Inace sve su A+++++ pet plus modeli... :shock:
Nezgodno je samo sto im je daljinski na japanskom...
aldera

#3892 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

bokivr wrote:Bio sam u dilemi dali da otvaram novu temu ili da prodiskutujemo o ovim modelima ovde,
medjutim sem u Plovdiv u Bugarskoj ne vidim da ih ima negde u okolnim zemljama izgleda da taj model

Za Mitsubishi FH50VE je

Koga zanima moze na istim stranicama naci i najnovije modele manjeg kapaciteta. :)
Sve je moguće, ali upustiti se u takvu avanturu, ko će to ispravno montirati, preuzeti garanciju, popraviti, bolje je i lošije karakteristike ako ima servis, šta mi vrijedi recimo u BiH auto marke HONDA, auto je vrh, ali ovlašteni servis, dijelovi, nigdje na mapi...

Inače je praksa da se uređaji ne servisiraju, nego se majstor zove tek kada uređaj prestane raditi, više da troši struje, i slično. Tada je već skoro prekasno...

Da ne trunim dalje, kupi uređaj za koje ima rezervnih dijelova, servisna podrška...
Nisam jednom morao mijenjati komplet uređaj, čak nekoliko puta nisam mogao kompresor od LG-a kupiti, već poručivao od proizvođača i prepravljao kod kupaca, sreća pa ih oni ne proizvode...
bokivr

#3893 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

aldera wrote:
bokivr wrote:Bio sam u dilemi dali da otvaram novu temu ili da prodiskutujemo o ovim modelima ovde,

Za Mitsubishi FH50VE je

Sve je moguće, ali upustiti se u takvu avanturu, ko će to ispravno montirati, preuzeti garanciju, popraviti, bolje je i lošije karakteristike ako ima servis, šta mi vrijedi recimo u BiH auto marke HONDA, auto je vrh, ali ovlašteni servis, dijelovi, nigdje na mapi...

Inače je praksa da se uređaji ne servisiraju, nego se majstor zove tek kada uređaj prestane raditi, više da troši struje, i slično. Tada je već skoro prekasno...

Da ne trunim dalje, kupi uređaj za koje ima rezervnih dijelova, servisna podrška...
Nisam jednom morao mijenjati komplet uređaj, čak nekoliko puta nisam mogao kompresor od LG-a kupiti, već poručivao od proizvođača i prepravljao kod kupaca, sreća pa ih oni ne proizvode...

Recimo za Mitsubishi,
zar Mitsubishi ne daje internacionalnu garanciju od 3 god?
Samo je bitno da je klimu montirao serviser sa firmom a ne neki dundjer,prinaucenko u kucnoj reziji i to...
U tom slucaju prilikom kupovine bilo gde u svetu njihovog uredjaja ostvarujes garaciju od 3 god.
To su meni rekli uvoznici iz BG,a i kad sam kupio klimu u Solun u Grcku isto mi je reko prodavac da ako imam bilo kakvih problema u radu
kontaktiram uvoznika u Srbiji i da je on duzan bez obzira sto nisam kupio u Srbiji klimu da izadju na teren i u garantnom roku servisiraju istu.
Tako da kapiram da bi i sa ovim modelom bilo isto,jedino ako ne bude problem sto jos uvek nisu za EU trziste,
ali ne kapiram odakle ovim a u Bugarskoj te klime kad ih nema nigde u EU i okolnim zemljama?
dado123

#3894 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dado123 »

Evo vec druga godina kako se grijem na klime i stvarno sam prezadovoljan sa potrosnjom.
Znaci ove godine za stan od 60 m2, ukupno sam potrosio 2000 kW za period od 15.09-15.04.
Fh 35 kako je upaljena u devetom mjesecu nikako nije ugasena do jucer, a temperaturu sam drzao od 6 do 22 h na 23 stepena dok je ostatak bila podesena na 20 stepeni.
Sf 25 nije radila nocu i kad su temeprature bile vise od 7-8 stepeni jer nije bilo potrebe.
Stolarija PVC ali stara vec 8-9 godina, izolacija 3 cm stiropol na vanjskim zidovima sa unutrasnje strane i naj gore od svega sto se ne griju stanovi ispod i iznad mene.
Interesujeme svako koliko je potrebno raditi ciscenje ovih uredjaja od strane servisa, jer ja do sada za ove dvije godine nisam ni jednom.
Takodje ja klime koristim samo za grijanje jer ljeti skoro nikad ne upalim posto je stan hladan sam od sebe.
bokivr

#3895 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

dado123 wrote: Stolarija PVC ali stara vec 8-9 godina, izolacija 3 cm stiropol na vanjskim zidovima sa unutrasnje strane i naj gore od svega sto se ne griju stanovi ispod i iznad mene.
Nemas li vlagu po uglovima zidova i plafona? S obzirom da si izolovao sa unutrasnje strane spoljasne zidove,mislim ponekad jel pokaze mozda?
aldera

#3896 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

dado123 wrote:Evo vec druga godina kako se grijem na klime i stvarno sam prezadovoljan sa potrosnjom.
Znaci ove godine za stan od 60 m2, ukupno sam potrosio 2000 kW za period od 15.09-15.04.
Fh 35 kako je upaljena u devetom mjesecu nikako nije ugasena do jucer, a temperaturu sam drzao od 6 do 22 h na 23 stepena dok je ostatak bila podesena na 20 stepeni.
Sf 25 nije radila nocu i kad su temeprature bile vise od 7-8 stepeni jer nije bilo potrebe.
Stolarija PVC ali stara vec 8-9 godina, izolacija 3 cm stiropol na vanjskim zidovima sa unutrasnje strane i naj gore od svega sto se ne griju stanovi ispod i iznad mene.
Interesujeme svako koliko je potrebno raditi ciscenje ovih uredjaja od strane servisa, jer ja do sada za ove dvije godine nisam ni jednom.
Takodje ja klime koristim samo za grijanje jer ljeti skoro nikad ne upalim posto je stan hladan sam od sebe.
2000 kW recimo godišnji radni COP preko prsta (malo bolji od srednje žalosti, recimo 3). Znači nekih ca. 6.000 kWh za grejnu sezonu uneseno toplote...
Za ostale čitatelje za uporedu (srednja vrjiednost struje EP-BiH 0,1575):
Čovjek je potrošio struje oko 300,00 KM. ili, upordedba, većinu interesuje na mjesečnom nivou, znači u sezoni grijanja 7 mjeseci, mjesečno ravnomjerno 40-50 KM mjesečno. Što je ok za ovako loše izolovan stan. Za bolje izolovan stan, moglo bi se i do 40% uštediti, ovisno o mogućnostima postavljanja izolacije, i naravno ekonomske opravdanosti. Ako je povrat investicije veći od 15 god. (u Bosni 5 - 7), ništa od postavljanja izolacije.
Da je koristio grijalice, konvektore, uljne radijatore, ili šta već još ima od uređaja za uništavanje novca, iznosilo bi 900,00 do 1.000,00 KM.
Navodno, ovo je sve procjena, nepoznato koja je vrsta uređaja, lokacija objekta, prosječna vanjskatemperatura i još brdo ostalih stvari...
S unutrašnje strane još 3 cm, ok je, bolje uvijek što više, ali problem postavljanja toplotne izolacije sa unutrašnje stanje je smanjenje korisne površine stana, ima li tih 3 cm prema gore (plafon prema komšiji koji se ne grije...), ima li komšija blizu te vanjske jedinice, jer jedan od velikih problema ovakvih uređaja je vanjska buka, odobrenje komšija, općine i sl...
dado123

#3897 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dado123 »

@bokivr
Sto se tice vlage ima veoma malo oko stolarije ali to je vjerovatno radi lose stolarije ili ugradnje.

@aldera
Izolacija na plafonu 3cm ima samo u dnevnom gdje se nalazi ova FH35 dok u ostalim prostorijama nema.
Oba uredjaja stoje izmedju moja dva prozora, tako da nemam problema sa komsijama,
ali stvarno je buka minimalna pa skoro da ih i ja jedva cujem nocu da rade.
Ako znas svako koliko bi trebao zvati servis da pregledaju i ociste uredjaje ili to nema potrebe prvih par godina koristenja.
rovac13

#3898 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Dado pazi kad zoves ljude da ti detaljno ociste klimu.......to podrazumijeva otvaranje unutarnje jedinice,vadjenje turbine (ventilatora),pranje detaljno svega.Rezultat toga je osim sto si dezinficirao i pocistio sve prljavstine koje tamo imaju,je cak i efikasniji uredjaj,bolja razmjena toplote na unutrasnjem izmjenjivacu.

Cesto majstori dodju,naprscu pjenu sacekaju da odradi pjena i upale klimu da to ispuse i to je to,uzmu pare i odose.

Ako je to u pitanju,to mozes sam sebi radit,ja tako cistim svoje klime nekoliko puta godisnje.Kupis pjenu ili sprej,neko sredstvo,umjesto da njima placas sam odradis.

Mislim da je dobro bar svake 2 godine detaljno ciscenje,rasklapanje.......ali nije kod svih isto.......kod hladjenja je teza situacija......na unutarnjem izmjenjivacu je stalno kondenz pa je to odlicno mjesto za razvijanje raznih budalastina .......kod grijanja opet nije toliko .Neko cisti svake godine...neko svako 5 godina.

Ako redovno cistis filtere.......vjerovatno ti je izmjenjivac u boljem stanju.......ne prodje puno prljavstine dalje od filtera.

Sta bi sa tvojom FH......na pocetku zime je bilo nesto sumnjivo sa defrostom.....ako se dobro sjecam.....kako se to zavrsi ?
dado123

#3899 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dado123 »

rovac13 wrote:Dado pazi kad zoves ljude da ti detaljno ociste klimu.......to podrazumijeva otvaranje unutarnje jedinice,vadjenje turbine (ventilatora),pranje detaljno svega.Rezultat toga je osim sto si dezinficirao i pocistio sve prljavstine koje tamo imaju,je cak i efikasniji uredjaj,bolja razmjena toplote na unutrasnjem izmjenjivacu.

Cesto majstori dodju,naprscu pjenu sacekaju da odradi pjena i upale klimu da to ispuse i to je to,uzmu pare i odose.

Ako je to u pitanju,to mozes sam sebi radit,ja tako cistim svoje klime nekoliko puta godisnje.Kupis pjenu ili sprej,neko sredstvo,umjesto da njima placas sam odradis.

Mislim da je dobro bar svake 2 godine detaljno ciscenje,rasklapanje.......ali nije kod svih isto.......kod hladjenja je teza situacija......na unutarnjem izmjenjivacu je stalno kondenz pa je to odlicno mjesto za razvijanje raznih budalastina .......kod grijanja opet nije toliko .Neko cisti svake godine...neko svako 5 godina.

Ako redovno cistis filtere.......vjerovatno ti je izmjenjivac u boljem stanju.......ne prodje puno prljavstine dalje od filtera.

Sta bi sa tvojom FH......na pocetku zime je bilo nesto sumnjivo sa defrostom.....ako se dobro sjecam.....kako se to zavrsi ?
Cistim ja filtere svako 15-20 dana, saperem mlakom vodom i to je to.
Koji sprej da kupim ?
Sto se tice haladjenja ja skoro da nikako ne koristim klime, mozda prosle godine da sam pet puta upalio.
Sto se tice defrosta izgleda da je problem ovdje gdje ja zivim velika vlaznost, jer cim je suho vrijeme pa koliko god bilo hladno ona radi satima bez defrosta.
rovac13

#3900 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Defrost koliko cesto ide je rezultat kolika je vlaznost......nema se sta oko toga cinit.....jedino sto svaki defrost skroz osusi vanjski izmjenjivac.......kod mene lg nije dobro odmrzavao donji dio izmjenjivaca......ostane i poslije defrosta malo........onda su majstori izbacili freon vakumirali i ubacili tacno u gram freona koliko treba......poslije tog druga prica.
Post Reply