Eh, 'vako...
Ja mislim da je ovu dvojicu pogodio jedan te isti metak. Evo i zasto.
1. Na snimku se cuje samo 1 pucanj.
2. Polozaj njih dvojice u tom momentu je u liniji, jedan iza drugoga.
3. Onaj s aktovkom je pao kao neko ko je ili umro ili izgubio svijest na nogama. Ja mislim da je on dobio metak u prsa, vrlo vjerovatno u srce ili pored srca, ali u oba slucaja je doslo do njegovog trenutnog prestanka rada. Pri padu se lijepo vidi spontano dizanje i slobodno padanje nogu, bez ikakve kontrole, a zatim i standardni trzaji udova, pri cemu su ruke odradile refleksni i nesvjesni pokret da zastite pogodjeno mjesto, tj. prsa.
Zasto nema krvi, nije tesko objasniti. Kada srce stane, u naredne 2-3 sec. prestaje i krvni pritisak, a samim tim i kolanje krvi kroz tijelo. To znaci da krv iz tijela nije oticala pod pritiskom, nego samo u slobodnom curenju kolicine koja se trenutno nalazila oko rane, i pod silom gravitacije. Kako je njemu trebalo oko 2 sec da padne, i ako mu je srce vec bilo stalo, sto mislim da jeste, vec tada je kolicina krvi koja je mogla isteci bila minimalna i odjeca bi je upila bez problema. Zato nema krvi na asfaltu.
Dalje, kada su ga poceli vuci i tu se vidi da je ono bezivotno tijelo. Obratite paznju na glavu, guzove i noge. Jasno se vidi da je tijelo 100% opusteno, a to je tako samo kod mrtvog ili duboko onesvijestenog covjeka.
4. Onaj drugi, pogodjeni u nogu...
S obzirom na polozaj prvog, mjesto pogotka (prsa), kao i daljinu i polozaj strijelca, to zrno ja na tu daljinu letilo nesto manje od 2 sec., i imalo je pad od oko 1m, +/- 10% (ovo prvenstveno zavisi od kalibra i tezine zrna). To znaci da je onog prvog zrno pogodilo slicno lopti koja upada u kos - parabollicno.
Iako je daljina povelika, to zrno je ipak u momentu udara imalo dovoljno snage da kroz prvog proleti kao kroz puter, i zabije se u drugog, pa cak mozda i prodje kroz njega (sto opet zavisi od kalibra).
Imao sam priliku vidjeti i jedne i druge pogotke, tj. i u prsa/srce, i u butni misic. U oba slucaja krv je minimalna. Recimo, prostrijel oba butna misica sprijeda, covjek u kretanju, nije cak ni pao nego je nastavio trcati. Nakon par minuta kada je skinuo hlace, na obje noge i iz sve 4 rupe trag krvi je bio dug oko 4-5 cm, a s vanjske strane, na pantalonama, krv se uopste nije vidjela.
To je iz razloga sto s prednje strane butine nema vecih krvnih sudova i kada je misic pod naponom, sto je skoro uvijek kada se covjek krece ili cak i samo stoji, ta kontrakcija uzrokuje i manje krvarenje.
Naravno, pri udaru metka, kontrakcija misica je automatska, bilo gdje.
Eto, moje laicko misljenje