TENIS
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
-
radostan dan
- irvinx1
#3877 Re: TENIS
Pobjedio je bolji teniser i predivni napadacki stil u odnosu na kukavicki defanzivni. I danas i u nedjelju...
Nadal uobicajeno lose igra ovaj dio godine, jedina sansa da spasi sezonu je da osvoji Kup, ali sve mi se cini da ce ga pomesti tamo...
Nadal uobicajeno lose igra ovaj dio godine, jedina sansa da spasi sezonu je da osvoji Kup, ali sve mi se cini da ce ga pomesti tamo...
- ultima_palabra
#3878 Re: TENIS
Ok, samo pitanje da li bi bio tako realan da je neki drugi teniser bio u pitanju... tom logikom je defanzivni tenis uzeo sva 4 GS ove godineirvinx1 wrote:Pobjedio je bolji teniser i predivni napadacki stil u odnosu na kukavicki defanzivni. I danas i u nedjelju...
Nadal treba da se priprema za sljedeću sezonu... tu mu rana ispadanja na ovakvim turnirima mogu samo pomoći. Uzeo je 1 GS, to je zadovoljavajuća sezona
- irvinx1
#3879 Re: TENIS
Djokovicev tenis nikako nije bio samo defanzivni... Sta si ti gledao ja ne znam, ali Djokovic je igrao prilican miks ove godine.ultima_palabra wrote: Ok, samo pitanje da li bi bio tako realan da je neki drugi teniser bio u pitanju... tom logikom je defanzivni tenis uzeo sva 4 GS ove godine![]()
Nadal treba da se priprema za sljedeću sezonu... tu mu rana ispadanja na ovakvim turnirima mogu samo pomoći. Uzeo je 1 GS, to je zadovoljavajuća sezona
Nadal je pregazen od Mareja i Majera (anagram
Bio bi realan i da je Karlovic, ili pak Stepanek, u pitanju... Isto
-
radostan dan
- ultima_palabra
#3881 Re: TENIS
Gledao sam lika koji je napravio toliko špaga u 8 mjeseci da je završio na betonu Arene... pa sa njim jedan Janko Tipsarević dva seta igra mačke i mišairvinx1 wrote:Djokovicev tenis nikako nije bio samo defanzivni... Sta si ti gledao ja ne znam, ali Djokovic je igrao prilican miks ove godine.ultima_palabra wrote: Ok, samo pitanje da li bi bio tako realan da je neki drugi teniser bio u pitanju... tom logikom je defanzivni tenis uzeo sva 4 GS ove godine![]()
Nadal je pregazen od Mareja i Majera (anagram), jel kad je ove krenulo ostao je 5 metara iza osnovne bez bilo kakve ideje i mogucnosti da sta promijeni.
Bio bi realan i da je Karlovic, ili pak Stepanek, u pitanju... Isto
Defanziva je legitimna taktika, ali ne gumo dvostrukih aršina
- irvinx1
#3882 Re: TENIS
Ma da, kakavih dvostrukih arsina
Djokovic je od vecine protivnika imao veci broj vinera... Nadal redovno ima manji...
Cak ga je ove godine ubio u pojam izlascima na mrezu...
Djokovic je od vecine protivnika imao veci broj vinera... Nadal redovno ima manji...
Cak ga je ove godine ubio u pojam izlascima na mrezu...
- ultima_palabra
#3883 Re: TENIS
Ma ja ba, on je spoj Mcenroea i Edberga na mreži
Forehand mu je kao kod Federera u najboljim danima, a servira kao Sampras...
- necko_hz
#3884 Re: TENIS
Novak ima bolje ofanzivne udarce od Nadala, jer je talentovaniji od istog, a protivnike je dobijao kontrolisanom baseline igrom. Znači miks ofanzive i defanzive, s tim da je defanziva malo zastupljenija zato što to podloge zahtjevaju !
Nedostatak dovoljno dobrih ofanzivnih udaraca glavni je razlog zašto je Rafa 6 puta izgubio od Novaka ove sezone !
Nedostatak dovoljno dobrih ofanzivnih udaraca glavni je razlog zašto je Rafa 6 puta izgubio od Novaka ove sezone !
- ultima_palabra
#3885 Re: TENIS
To već ima smisla... Novak je bio puno ofanzivniji igrač 2007-08, mlad i lud, a nije bio ni blizu ovako fizički spreman. U međuvremenu je skontao šta je potrebno da se pobjeđuje u modernom tenisu i to je i primijenio.necko_hz wrote:Znači miks ofanzive i defanzive, s tim da je defanziva malo zastupljenija zato što to podloge zahtjevaju !
Nije to razlog, nego to što njegov glavni ofanzivni udarac Đoković može vraćati dva dana bez prestanka... s druge strane Nole uvijek može izvući grešku iz Rafinog backhanda.necko_hz wrote:Nedostatak dovoljno dobrih ofanzivnih udaraca glavni je razlog zašto je Rafa 6 puta izgubio od Novaka ove sezone !
- necko_hz
#3886 Re: TENIS
Tačno !ultima_palabra wrote:To već ima smisla... Novak je bio puno ofanzivniji igrač 2007-08, mlad i lud, a nije bio ni blizu ovako fizički spreman. U međuvremenu je skontao šta je potrebno da se pobjeđuje u modernom tenisu i to je i primijenio.
E sada je pitanje zašto ga može vraćati !? Znamo da je trenutno fizički spremniji od Rafe, ali također znamo da Rafa nema razorne ofanzivne udarce da probije defanzivu Novaka. Kada se pojavio neko ko može Rafi da fizički parira otkrili su se svi nedostaci Rafaela Nadala !ultima_palabra wrote:Nije to razlog, nego to što njegov glavni ofanzivni udarac Đoković može vraćati dva dana bez prestanka... s druge strane Nole uvijek može izvući grešku iz Rafinog backhanda.
Tako recimo, Federer sa 30 godina puno više problema stvori Novaku nego Rafa sa 25 ! Zato što ima raznovrsnost u igri, koju Nadal nema, jer može da miksuje, što Rafa nije navikao da radi !
Rafa je svjestan da mora biti agresivniji, rekao je to nebrojeno puta ove sezone, problem je što tako može odigrati jedan dio meča, ali ne konstantno !
Između ostalog, Wimbledon i US-open su nam dokazali to !
- ultima_palabra
#3887 Re: TENIS
Tačno je to... Novak ima problema protiv raznovrsnih protivnika koji lome ritam. Federer mu uvijek zadaje puno problema, slično i Murray... pa onda Dolgopolov sa onim sliceom mu je bio problematičan na USO. Rafa mu daje konstantan ritam, što on voli.
Mada mislim da ćemo imati novog Nadala od naredne godine... on voli izazov. Mislim da je ušao opušteno u ovu godinu jer je bio dominantan u prethodnoj.
Mada mislim da ćemo imati novog Nadala od naredne godine... on voli izazov. Mislim da je ušao opušteno u ovu godinu jer je bio dominantan u prethodnoj.
- necko_hz
#3888 Re: TENIS
Protiv Dolgopolova na US openu je u prvom setu imao 4 vinera i 16 grešaka i osvojio set !
Protiv Federera na istom turniru dijelio ga je jedan poen od gubitka meča. I dalje mi je u glavi onaj Novakov izraz lica pred prvu meč loptu Federera !
Sada, ne bih baš rekao da je Nadal bio opušten u ovoj sezoni. Zapravo, igrao je on jako dobro, čak i bolje nego prethodne, jer da nije bilo ovakvog Novaka, osvojio bi čak 6 turnira od toga 2 GS i bježao konkurenciji nekih 4000 bodova !
ali mislim da će morati promijeniti neke stvari u svojoj igri, ako želi do kraja kao što je i navikao !
Biće zanimljivo !
Protiv Federera na istom turniru dijelio ga je jedan poen od gubitka meča. I dalje mi je u glavi onaj Novakov izraz lica pred prvu meč loptu Federera !
Sada, ne bih baš rekao da je Nadal bio opušten u ovoj sezoni. Zapravo, igrao je on jako dobro, čak i bolje nego prethodne, jer da nije bilo ovakvog Novaka, osvojio bi čak 6 turnira od toga 2 GS i bježao konkurenciji nekih 4000 bodova !
Vjerovatno, volio bih. Federer će zapeti sljedeće godine da nadoknadi ono što nije osvojio ove sezone ( 0 GS) + OI, Nadal da dokaže da može dobiti Novaka, a Nole će braniti sve što je osvojio. Tu je još i Murray koji i dalje traži svoj prvi GS !ultima_palabra wrote:Mada mislim da ćemo imati novog Nadala od naredne godine
Biće zanimljivo !
-
radostan dan
- ultima_palabra
#3890 Re: TENIS
Nije bio opušten, ali nije napravio nikakav napredak u igri... kretanje, backhand i servis su po meni ipak slabiji nego u 2010.
Za ostalo se slažem...
Za ostalo se slažem...
- necko_hz
#3891 Re: TENIS
Vjerovatno zato što je mislio da nema potrebe da išta mijenja, bar je tako bilo do onih poraza od Novaka !
Sada, nisam baš nešto upoređivao njegove udarce sada i 2010, doduše servis mu nikada i nije bio prednost (USO 2010 izuzetak) ali znam da kojim slučajem nije bilo Noleta, ovo bi bila najuspješnija sezona Rafaela Nadala !
Šta će biti iduće sezone i kako će se stvari odvijati, ostaje nam da vidimo !
Sada, nisam baš nešto upoređivao njegove udarce sada i 2010, doduše servis mu nikada i nije bio prednost (USO 2010 izuzetak) ali znam da kojim slučajem nije bilo Noleta, ovo bi bila najuspješnija sezona Rafaela Nadala !
Šta će biti iduće sezone i kako će se stvari odvijati, ostaje nam da vidimo !
- irvinx1
#3892 Re: TENIS
Ma nema tu sta da se prica, Djokovic je talentovaniji od Nadala... Uostalom, i ovaj Majer je...
@Ultima
O cemu ti... Naravno da Djokovic ima odlicne forhende i bekhende... Medju najboljima... Jebena oficijelna atp stranica ne izbacuje poene na mrezi u statistici, ali da si pomnije gledao meceve sa Nadalom primjetio bih koliko je izlazio na mrezu...
Dalje, tu je dropshot koji je ekstremno cesto ranije koristio. Koristi ga i danas. Servis mu je sasvim solidan...
Djokovic je radom sa Vudfordom, od igraca koji se boji da izadje na mrezu izrastao u solidnog igraca na mrezi...
Servis-volej igra rijetko, ali taj stil tenisa ionako izumire...
O kakvom Samprasu i Federeru ti pricas ne znam, bit ce da si se pogubio.
Djokovic je igrac sa puno vise miksa od Nadala, sto je i bila moja inicijalna opaska, a ubacivanje Samprasa i Federera nije sarkasticno vec blesavo...
Sto se Nadulla tice, on je za nijansu slabiji na servisu ove godine...Ostalo je sve tu negdje. Slazem se sa Hordasem, Nadalu bi da nije Djokovica ovo vjerovatno bila najbolja sezona...
@Ultima
O cemu ti... Naravno da Djokovic ima odlicne forhende i bekhende... Medju najboljima... Jebena oficijelna atp stranica ne izbacuje poene na mrezi u statistici, ali da si pomnije gledao meceve sa Nadalom primjetio bih koliko je izlazio na mrezu...
Dalje, tu je dropshot koji je ekstremno cesto ranije koristio. Koristi ga i danas. Servis mu je sasvim solidan...
Djokovic je radom sa Vudfordom, od igraca koji se boji da izadje na mrezu izrastao u solidnog igraca na mrezi...
Servis-volej igra rijetko, ali taj stil tenisa ionako izumire...
O kakvom Samprasu i Federeru ti pricas ne znam, bit ce da si se pogubio.
Djokovic je igrac sa puno vise miksa od Nadala, sto je i bila moja inicijalna opaska, a ubacivanje Samprasa i Federera nije sarkasticno vec blesavo...
Sto se Nadulla tice, on je za nijansu slabiji na servisu ove godine...Ostalo je sve tu negdje. Slazem se sa Hordasem, Nadalu bi da nije Djokovica ovo vjerovatno bila najbolja sezona...
- ultima_palabra
#3893 Re: TENIS
Možda, ali šta znači talenat? Talentovaniji je i Nalbandian od sve i jednog igrača današnjice (osim možda Federera) pa šta mu to vrijedi...
Moja poenta je da Đoković 2011. nije estetski zanimljiv igrač... više kao mašina koja melje sve defanzivom i fizičkom spremom. Možda može igrati agresivnije, ali uglavnom nema potrebe za tim.
Što se tiče mreže, Nadalovi voleji su bolji od Đokovićevih.
Moja poenta je da Đoković 2011. nije estetski zanimljiv igrač... više kao mašina koja melje sve defanzivom i fizičkom spremom. Možda može igrati agresivnije, ali uglavnom nema potrebe za tim.
Što se tiče mreže, Nadalovi voleji su bolji od Đokovićevih.
- necko_hz
#3894 Re: TENIS
Nalbandian i Safin su najtalentovaniji igrači ikad !
Kako je Nadal pobijeđivao i osvajao turnire ? Ofanzivom ?ultima_palabra wrote:Moja poenta je da Đoković 2011. nije estetski zanimljiv igrač... više kao mašina koja melje sve defanzivom i fizičkom spremom. Možda može igrati agresivnije, ali uglavnom nema potrebe za tim.
Možda se to čini, jer dosta rjeđe izlazi na mrežu od Novaka. Vidio si na US openu koliko je Rafa grešaka napravio iz voleja !ultima_palabra wrote:Što se tiče mreže, Nadalovi voleji su bolji od Đokovićevih.
- ultima_palabra
#3895 Re: TENIS
Pa na svom vrhuncu jeste dobrim dijelom... RG i W 2008. i USO 2010. Što se tiče odnosa ofanzive i defanzive, nema neke razlike među njima dvojicom.necko_hz wrote:Kako je Nadal pobijeđivao i osvajao turnire ? Ofanzivom ?
Nisam siguran da rjeđe izlazi... mada jeste Novak napredovao u tom segmentu, prije je bio očajan. Kod Rafe je to malo i psihološki, kad ostatak igre ne ide, onda ne idu i voleji.necko_hz wrote:Možda se to čini, jer dosta rjeđe izlazi na mrežu od Novaka. Vidio si na US openu koliko je Rafa grešaka napravio iz voleja !
-
17:46
#3896 Re: TENIS
Kad se na teren vraća Br:1 ? Jel u Bazelu ili ?
- irvinx1
#3897 Re: TENIS
Medju najtalentovanijima da...necko_hz wrote:Nalbandian i Safin su najtalentovaniji igrači ikad !
Inace, Nadal bas cesto zna da promasi ciste smeceve na mrezi. Evo, zadnji mec sa Marejem...
A Broj 1 se vraca u Bazelu na ispit kod Profesora.
- irvinx1
#3898 Re: TENIS
Ja bi to rekao ovako- Kad protivnik igra svoj najbolji tenis, Rafa nemre nista (ma koliko bio dobar tog dana)...ultima_palabra wrote: Nisam siguran da rjeđe izlazi... mada jeste Novak napredovao u tom segmentu, prije je bio očajan. Kod Rafe je to malo i psihološki, kad ostatak igre ne ide, onda ne idu i voleji.
I sam znas koliko mecava je Nadal izgubio od tenisera koji su u to vrijeme igrali dominantan tenis... Nije imao sanse da ih zaustavi... A opet, Rogeru ili Novak 2.0 bi nasli neku promjenu u igri...
-
17:46
#3899 Re: TENIS
Boga mi mu se br:1 natovario ,možda ga siluje u rodnom mjestuirvinx1 wrote:Medju najtalentovanijima da...necko_hz wrote:Nalbandian i Safin su najtalentovaniji igrači ikad !
Inace, Nadal bas cesto zna da promasi ciste smeceve na mrezi. Evo, zadnji mec sa Marejem...
A Broj 1 se vraca u Bazelu na ispit kod Profesora.
- ultima_palabra
#3900 Re: TENIS
Koliko? Možda na manjim turnirima... na Grand Slamovima mora biti povrijeđen ili igrati protiv Novaka 2.0 da bi izgubio.irvinx1 wrote:Ja bi to rekao ovako- Kad protivnik igra svoj najbolji tenis, Rafa nemre nista (ma koliko bio dobar tog dana)...ultima_palabra wrote: Nisam siguran da rjeđe izlazi... mada jeste Novak napredovao u tom segmentu, prije je bio očajan. Kod Rafe je to malo i psihološki, kad ostatak igre ne ide, onda ne idu i voleji.
I sam znas koliko mecava je Nadal izgubio od tenisera koji su u to vrijeme igrali dominantan tenis... Nije imao sanse da ih zaustavi... A opet, Rogeru ili Novak 2.0 bi nasli neku promjenu u igri...