Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
jefferson

#3876 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Lincoln-Burrows wrote:
jefferson wrote: Cek de pojasni? Kakva demokratizacija odnosa? Koja to industrijska zemlja umije bez INDUSTRIJE? Nerazumijem uopce sta hoces reci!
Evo ukratko,
Modeli kapitalizma su različiti, a ovaj SAD kapitalizam je najliberalniji, znači okrutni obračuni na tržištu, sve je dopušteno.
Taj model u SAD je zasnovan na življenju na dug t.j. potrošnji unaprijed, i sada je takvom načinu života uskraćen novac, jer
industrija to ne prati adekvatno. Obama obećava demokratizaciju odnosa, znači obećava povlačenje SAD trupa iz Iraka što
automatski znači i nenapadanje na Iran, a znamo da te zemlje su važan faktor za industriju SAD-a (nafta). Ostale resurse
značajnije drže konkurenti SAD-a, Rusija i Kina pa i Venezuela. U slučaju stvaranja sigurnog pritoka sirovina SAD bi morao
primjeniti silu (NATO) da zadrži svu postojeću industriju, a to bi bilo prvo razočarenje u Obaminu vladavinu.

Nisam mogao kraće, ali se nadam da sam bio jasan.
Evo nas opet na teorijama zavjera i sl, cao!
Lincoln-Burrows

#3877 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Lincoln-Burrows »

jefferson wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
jefferson wrote: Cek de pojasni? Kakva demokratizacija odnosa? Koja to industrijska zemlja umije bez INDUSTRIJE? Nerazumijem uopce sta hoces reci!
Evo ukratko,
Modeli kapitalizma su različiti, a ovaj SAD kapitalizam je najliberalniji, znači okrutni obračuni na tržištu, sve je dopušteno.
Taj model u SAD je zasnovan na življenju na dug t.j. potrošnji unaprijed, i sada je takvom načinu života uskraćen novac, jer
industrija to ne prati adekvatno. Obama obećava demokratizaciju odnosa, znači obećava povlačenje SAD trupa iz Iraka što
automatski znači i nenapadanje na Iran, a znamo da te zemlje su važan faktor za industriju SAD-a (nafta). Ostale resurse
značajnije drže konkurenti SAD-a, Rusija i Kina pa i Venezuela. U slučaju stvaranja sigurnog pritoka sirovina SAD bi morao
primjeniti silu (NATO) da zadrži svu postojeću industriju, a to bi bilo prvo razočarenje u Obaminu vladavinu.

Nisam naveo nikakvu zavjeru, to je stvar ove sadašnje financijske krize.
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#3878 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by UnscarD »

jefferson wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
Evo ukratko,

JBG svako ko ima svoje misljenje ispade teoreticar zavjere...
HoustonPiramidiotIzPotaje

#3879 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by HoustonPiramidiotIzPotaje »

Lincoln-Burrows wrote:
Evo ukratko,

Moram priznati da meni nisi bio jasan.
Kao, Bush nece u rat, jer je htio u rat; ali sad ce Obama morati u rat, jer prvo nije htio.
jefferson

#3880 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Lincol po tebi napad na Iran ej neminovam. Po meni to granici sa naucnom fantastikom!
U slucaju da Iranci se pocnu extremno ponasati (sto nije izkljuceno s obzirom na pad cijene nafte) odredjeni zracni udari nisu iskljuceni. medjutim, otvoreni napad na iran je nemoguc.
Šeha

#3881 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Šeha »

jefferson wrote:Lincol po tebi napad na Iran ej neminovam. Po meni to granici sa naucnom fantastikom!
U slucaju da Iranci se pocnu extremno ponasati (sto nije izkljuceno s obzirom na pad cijene nafte) odredjeni zracni udari nisu iskljuceni. medjutim, otvoreni napad na iran je nemoguc.

Ja bih rekao da je nemoguc u sadasnjoj situaciji. Postoji par sasvim realnih, mada zastrasujucih scenarija po kojima je veoma lako zamsliti eskalaciju situacije.

Bilo da Izrael "preventivno" bombarduje Iranska nuklearna postrojenja a ovi uzvrate nekim drugim, vec postojecim, oruzjem za masovno unistenje (biolosko, hemijsko itd.) ili da se Iran dokopa nuklearnog oruzja i ispuni ono sto govori da ce uraditi ("ponistiti ilegalno postojanje Izraela".)

U oba slucaja Americka intervencija bi bila skoro neminovna.
jefferson

#3882 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Šeha wrote:
jefferson wrote:Lincol po tebi napad na Iran ej neminovam. Po meni to granici sa naucnom fantastikom!

Ja bih rekao da je nemoguc u sadasnjoj situaciji. Postoji par sasvim realnih, mada zastrasujucih scenarija po kojima je veoma lako zamsliti eskalaciju situacije.

Bilo da Izrael "preventivno" bombarduje Iranska nuklearna postrojenja a ovi uzvrate nekim drugim, vec postojecim, oruzjem za masovno unistenje (biolosko, hemijsko itd.) ili da se Iran dokopa nuklearnog oruzja i ispuni ono sto govori da ce uraditi ("ponistiti ilegalno postojanje Izraela".)

U oba slucaja Americka intervencija bi bila skoro neminovna.
Ja govorim o otvorenom sukobu, invaziji kao sto je u slucaju iraka bila. Medjutim, iran se nece docepati nuklearnog oruzja jer bi bio bombardovan. Koji ce im? U slucaju da oni razviju N. bombu svaka zemlja na bliskom istoku ce to uraditi. Nema toerije da Obama to dozvoli a dobit ce podrsku komplet evrope ako ovi dodju do tacke da razviju bombu. Medjutim, posto Iran treba cijenu nafte od 95 dolara po barelu, a sada je oko 55 ovo je dodatno usporeno.
Dr.Cuddy

#3883 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Dr.Cuddy »

Evo izgleda Hilary prihvatila poziciju drzavnog sekretara!

http://www.guardian.co.uk/world/2008/no ... y-of-state
jeza u ledja

#3884 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Moonlight & Magnolia wrote:Evo izgleda Hilary prihvatila poziciju drzavnog sekretara!

Ja ne kontam. :shock: :shock:

Kad joj je uopste ponudio to mjesto? Sta sam propustio, govorite. :)
Dr.Cuddy

#3885 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Dr.Cuddy »

jeza u ledja wrote:
Moonlight & Magnolia wrote:Evo izgleda Hilary prihvatila poziciju drzavnog sekretara!

Ja ne kontam. :shock: :shock:

Kad joj je uopste ponudio to mjesto? Sta sam propustio, govorite. :)
Barack Obama, u tajnom posjetu u cetvrtak u Chicagu. Ceka se da ona prihvati ali izgleda da ce prihvatiti osim ako je Bill ne zaHebe :? http://www.cnn.com/2008/POLITICS/11/17/ ... index.html
jefferson

#3886 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Uh, ja sam cuo najnoviju na NBC da ce mozda i McRage-u ponuditi neko mjesto!
Po meni vjerovatno ministar odbrane a mozda i savjetnik za nacionalnu sigurnost (iako mislim da je to previse mala pozicija za McCaina).
pojedinac

#3887 Re: Obama i Balkan

Post by pojedinac »

Šta je Travničanka na bazenu na Karibima ispričala Obami o BiH
Tražite promjene
- Barak Obama mi je tada kazao da budućnost svake zemlje leži na mladima i dodao:“Tražite promjene u Bosni, insistirajte na njima, ne odustajte“.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#3888 Re: Obama i Balkan

Post by mIRCerka »

tema o obami vec ima. Izgovor nije OBAMA I BALKAN.
Floodate forum sa Obama temama.
Risto Kuglarić

#3889 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Risto Kuglarić »

jefferson wrote:Uh, ja sam cuo najnoviju na NBC da ce mozda i McRage-u ponuditi neko mjesto!
Po meni vjerovatno ministar odbrane a mozda i savjetnik za nacionalnu sigurnost (iako mislim da je to previse mala pozicija za McCaina).
vid fakat http://blogs.telegraph.co.uk/toby_harnd ... as_cabinet

edit: :lol:
exliberal

#3891 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by exliberal »

omar little wrote:e, jebiga sad Barack :sad:

http://www.guardian.co.uk/world/2008/no ... hite-house

zasto sad
zar nije kvalifikovana da bude na toj poziciji?
Koga je trebao stavit?
HoustonPiramidiotIzPotaje

#3892 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by HoustonPiramidiotIzPotaje »

Ja licno mislim da je potez izvanredan. Ocigledno ne pati od sindroma "sitne dusice" i zlopamtila, nego pravi koaliciju pametnih ljudi koja bi trebalo da ima siroku podrsku mejnstrima.
jefferson

#3893 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Mislim da bi McRage bio super opcija! To bi zadalo takav udarac republikancima da se ne bi oporavili do 2020, dok bi otvorilo vrata njegovim planovima!
omar little

#3894 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by omar little »

exliberal wrote:

zasto sad
Koga je trebao stavit?
nisam rekla Hillary nego Barack jer nije stvar u njoj nego u njemu. ne da mi se prezvakavati vec receno (na ovoj temi smo dosta raspravljali o Hillary vec davno) ali, evo, da napomenem da nikad u pitanje nisam stavila inteligenciju, obrazovanje i sposobnost Hillary Clinton vec njen nacin vodjenja politike. osobno mi ne odgovaraju i ne zanimaju me politicari/ke njenog kova. kao takva, ne vidim kako pase u kabinet i kampanju zasnovanu na promjeni. to je sve. ja, kao i vecina ljudi na planeti, ne znam ko je i sta je Barack Hussein Obama, sta su mu ciljevi i planovi i kako ce to sprovesti u djelo. jedino sto znam je da, prije no sto se potpuno i zvanicno razocaram u njega, moram mu dati vremena (1-2 godine) da nesto ucini da bih ga mogla argumentirano kritizirati. za sada, samo izrazavam blago razocarenje ili neko neslaganje sa njegovim izborom ljudi kojima se zeli okruziti. nije mi namjera napadati ili braniti nikoga i nista, samo sam izrazila misljenje. ovo sam morala naglasiti jerbo se na ovoj temi sve cesce desava da se razmjene misljenja pretvore u prepucavanja i napade, a to mi se ne da.
exliberal

#3895 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by exliberal »

omar little wrote:
exliberal wrote:

zasto sad
Koga je trebao stavit?
nisam rekla Hillary nego Barack jer nije stvar u njoj nego u njemu. ne da mi se prezvakavati vec receno (na ovoj temi smo dosta raspravljali o Hillary vec davno) ali, evo, da napomenem da nikad u pitanje nisam stavila inteligenciju, obrazovanje i sposobnost Hillary Clinton vec njen nacin vodjenja politike. osobno mi ne odgovaraju i ne zanimaju me politicari/ke njenog kova. kao takva, ne vidim kako pase u kabinet i kampanju zasnovanu na promjeni. to je sve. ja, kao i vecina ljudi na planeti, ne znam ko je i sta je Barack Hussein Obama, sta su mu ciljevi i planovi i kako ce to sprovesti u djelo. jedino sto znam je da, prije no sto se potpuno i zvanicno razocaram u njega, moram mu dati vremena (1-2 godine) da nesto ucini da bih ga mogla argumentirano kritizirati. za sada, samo izrazavam blago razocarenje ili neko neslaganje sa njegovim izborom ljudi kojima se zeli okruziti. nije mi namjera napadati ili braniti nikoga i nista, samo sam izrazila misljenje. ovo sam morala naglasiti jerbo se na ovoj temi sve cesce desava da se razmjene misljenja pretvore u prepucavanja i napade, a to mi se ne da.
Nemoras se pravdat...ako nista zasad kulturno razmjenjujemo misljenja....
Sto se tice Hillary....ja mislim da mu je to pametan potez. Znas i sama da su Obamu prozivali tokom izbora da je neiskusan na vanjskom planu , sto je i cinjenica . Ovim potezom je ubio dvije muhe.
Prvo time ce se ujednit demokratska stranka sto je jedan dobar potez ako hoces da kompletnu podrsku, sa druge strane Hillary je veoma cijenjena kao politicar a htjela to priznat ili ne je vazna stvar u Washingtonu....sa druge strane njeno poznavanje vanjske politike i vec postojeci dobri odnosi sa drugim zemljama ( ipak netreba da zaboravimo da je Bill bio predsjednik 8 godina ) nisu nesto za odbacit.
jeza u ledja

#3896 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

exliberal wrote:sa druge strane njeno poznavanje vanjske politike
Vic godine. :lol:

Sto se tice McCaina, ako njemu ponudi ministarstvo odbrane posro se da izvines u sve o cemu je pricao u vezi Iraka/Afganistana/Irana.
jefferson

#3897 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

jeza u ledja wrote:

Sto se tice McCaina, ako njemu ponudi ministarstvo odbrane posro se da izvines u sve o cemu je pricao u vezi Iraka/Afganistana/Irana.
Jeza, McRage ce provoditi Obaminu politiku. a bi ga licno volio vidjeti tu, vojska bi ga voljela vidjeti, a McCain je covjek koji razumije da ako hoce poziciju u ovoj administraciji to znaci i provodjenje politike te administracije.
exliberal

#3898 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by exliberal »

jeza u ledja wrote:

jeza sto je vic godine....
ld

#3899 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ld »

ipak mislim da bi obami bio prioritet da se pozabavi domestic stvarima poput ove dole nize

Play Video Video: U.S. Treasury Is Holding An Auction In Miami CBS4 Miami Play Video Video: Henry Paulson FOX News Play Video Video: Obama YouTube weekly address AFP WASHINGTON – Some 691,000 children went hungry in America sometime in 2007, while close to one in eight Americans struggled to feed themselves adequately even before this year's sharp economic downtown, the Agriculture Department reported Monday.

The department's annual report on food security showed that during 2007 the number of children who suffered a substantial disruption in the amount of food they typically eat was more than 50 percent above the 430,000 in 2006 and the largest figure since 716,000 in 1998.

Overall, the 36.2 million adults and children who struggled with hunger during the year was up slightly from 35.5 million in 2006. That was 12.2 percent of Americans who didn't have the money or assistance to get enough food to maintain active, healthy lives.

Almost a third of those, 11.9 million adults and children, went hungry at some point. That figure has grown by more than 40 percent since 2000. The government says these people suffered a substantial disruption in their food supply at some point and classifies them as having "very low food security." Until the government rewrote its definitions two years ago, this group was described as having "food insecurity with hunger."

The findings should increase pressure to meet President-elect Barack Obama's campaign pledge to expand food aid and end childhood hunger by 2015, said James Weill, president of the Food Research and Action Center, an anti-hunger group.

He predicted the 2008 numbers will show even more hunger because of the sharp economic downturn this year.

"There's every reason to think the increases in the number of hungry people will be very, very large based on the increased demand we're seeing this year at food stamp agencies, emergency kitchens, Women, Infants and Children clinics, really across the entire social service support structure," said James Weill, president of the Food Research and Action Center, an anti-hunger group.

Weill said the figures show that economic growth during the first seven years of the Bush administration didn't reach the poorest and hungriest people. "The people in the deepest poverty are suffering the most," Weill said.

The number of adults and children with "low food security" — those who avoided substantial food disruptions but still struggled to eat — fell slightly since 2000, from 24.7 million to 24.3 million. The government said these people have several ways of coping — eating less varied diets, obtaining food from emergency kitchens or community food charities, or participating in federal aid programs like food stamps, the school lunch program or the Women, Infants and Children program.

Among other findings:

_The families with the highest rates of food insecurity were headed by single mothers (30.2 percent), black households (22.2 percent), Hispanic households (20.1 percent), and households with incomes below the official poverty line (37.7 percent).

_States with families reporting the highest prevalence of food insecurity during 2005-2007 were Mississippi (17.4 percent), New Mexico (15 percent), Texas (14.8 percent) and Arkansas (14.4 percent).

_The highest growth in food insecurity over the last 9 years came in Alaska and Iowa, both of which saw a 3.7 percent increase in families who struggled to eat adequately or had substantial food disruptions.
jeza u ledja

#3900 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Ja smatram da ratni huskaci nemaju mjesta u kabinetu, a pogotovo u ministarstvu odbrane. ('bomb bomb bomb Iran')

....ali kako shvatih iz ovih clanaka, nesto takvo se nece dogoditi, tako da ne idemo suvise u dubinu.

Al Hillary.... evo bas citam kako se Obamini navijaci iz lijevog krila ljute zbog toga. Ja bih radije vidio Kerryja (ili Holbrookea) na tom mjestu al eto. Izgleda da ga raja nije slusala kad je govorio kako je 'uniter'.
Ovo govori da je ipak postojao dogovor tokom kampanje pomocu kojeg je Obama na kraju ipak dobio podrsku Clintonovih. Jasno je da je pozicija drzavnog sekretara mnogo jaca od podpredsjednicke.
Ovako ce sigurno steci simpatije Clintoninih fanova, ali nije vise vrijeme kampanje.

Jedino mi zao ovih liberala sto se ekspresno razocaravaju, a upravo je njihova podrska prvobitno iznjedrila Baracka.
Post Reply