Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
- mirota
#3876 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
pa kako bi tripice ??? ako se dobro spreme to je prste da lizes, ako ne znas sta jedes naravno 
- Altsa
#3877 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Meni dobra pita u buregdzinici "Dvije rerne" na C Vili II.
Inace tripice kuhane obozavam ali pitu ni pod razno. Mi je zvali drobaruša.
Inace tripice kuhane obozavam ali pitu ni pod razno. Mi je zvali drobaruša.
-
PM72
- mirota
#3879 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
hahahaha, istoooooo, daaa, sjajna asocijacija
- Altsa
#3880 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Ma tripice ne smrde vise toliko jer ima kupiti djelomicno skuhane i zaledene pa ne smrde skoro nikako.
-
Drug Saban
#3881 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Problem sa tripicama je kuhanje u pretis loncu, smrdi kao otkuhavanje prljave krpe za pod.
A izgled je jos gori.
A izgled je jos gori.
-
husoboss
#3882 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
MM digo cijene i pite i jogurta, gdje je sad rat, kakva je sad kriza
Sjecani prezačinjen
Sjecani prezačinjen
- duga puska
- Altsa
#3884 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Ja sam jeo krompirusu i meni dobra. Mozda su druge manje dobre.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#3885 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Zar nije učkur pita iza Katedrale- kaurma
Last edited by teskeredzic_22 on 03/12/2024 15:20, edited 1 time in total.
- Tvrtko II Kotromanić
#3886 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
ne, furdenjaca je pita od iznutrica, uckurusa je burek standardnog sastava sa "uckurom" na kraju reda
i vise je iza muzeja jevreja nego iza katedrale
iza katedrale ima Lejla - dobra pita i buregdzinica ispod saca - nije losa pita plus imaju i mesine ispod saca
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#3887 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑03/12/2024 15:19ne, furdenjaca je pita od iznutrica, uckurusa je burek standardnog sastava sa "uckurom" na kraju reda
i vise je iza muzeja jevreja nego iza katedrale![]()
iza katedrale ima Lejla - dobra pita i buregdzinica ispod saca - nije losa pita plus imaju i mesine ispod saca![]()
Mislio sam da je sastav učkuruše kaurma
Hvala.
- dr_Evil
-
mishic
#3889 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Onome ko je imao sreću ili nesreću da proputuje svim dijelovima BiH (a to se moglo samo prije devedesetih) pa prati ovu temu otvara se bezbroj dilema i pitanja na koja tačan odgovor bio bi da svaki kraj ima svoje običaje u svemu pa i u hrani.
Ono što je posebno interesantno u tome da nekih jela nema u svim krajevima a još interesantnije je da jedna te ista ili slična jela imaju drugačije nazive (imena) u nekim krajevima.
Neko je lijepo opisao potkrižu i hljeb (pogaču) koji se pravi baš za to jelo ali nije naglasio da u mnogim dijelovima BiH nema potkriže bez vode i mesa iskuhane glavuše svejedno goveđe ili braveće. To meso glavuše ima posebnu slast i aromu pa bez njega takođe nije moguće pojesti ni kvalitetno "paće", jelo koje je vrhunska poslastica u nekim krajevima.
Pite kao posebna tema su posebna zagonetka. Počev od toga da neki pojam "burek" sa ovim ili onim prilogom koriste za mnoge pita ali u večini krajeva "burek" je jedan i jedini a ostalo su sirnice, krompiruše, zeljanice...
Tako je negdje "furdenjaća" pita od "furde, trohe ili satrice" ( a ovo je vrsta sira koji se dobije prokuhavanjem sirutke) i to je sir bez truna masnoće. U drugim krajevima "furdenjaća" je pita od "kaurme" ili "tripica". goveđih ili bravećih iznutrica koje kada se kvalitetno obrade predstavljaju vrhunski kvalitetno jelo ili se koriste kao dodatak brojnim drugim jelima.
Pite se pored sastava dijele još i prema načinu pravljenja kao što su: razvijana, razvlakuša, polagana (od ranije pečenih jufki), zvrk pita, findžan pita, mantije i dr.
Kvalitetni recepti mnogih jela ranije su se pribavljali iz debelih, kvalitetnih "Kuhara" a danas je internet zamijenio te nekada jako vrijedne i popularne knjige i zbog toga se i dobija ovakvo šarenilo u opisu, nazivima i receptima mnogih jela BH kuhinje.
Ono što je posebno interesantno u tome da nekih jela nema u svim krajevima a još interesantnije je da jedna te ista ili slična jela imaju drugačije nazive (imena) u nekim krajevima.
Neko je lijepo opisao potkrižu i hljeb (pogaču) koji se pravi baš za to jelo ali nije naglasio da u mnogim dijelovima BiH nema potkriže bez vode i mesa iskuhane glavuše svejedno goveđe ili braveće. To meso glavuše ima posebnu slast i aromu pa bez njega takođe nije moguće pojesti ni kvalitetno "paće", jelo koje je vrhunska poslastica u nekim krajevima.
Pite kao posebna tema su posebna zagonetka. Počev od toga da neki pojam "burek" sa ovim ili onim prilogom koriste za mnoge pita ali u večini krajeva "burek" je jedan i jedini a ostalo su sirnice, krompiruše, zeljanice...
Tako je negdje "furdenjaća" pita od "furde, trohe ili satrice" ( a ovo je vrsta sira koji se dobije prokuhavanjem sirutke) i to je sir bez truna masnoće. U drugim krajevima "furdenjaća" je pita od "kaurme" ili "tripica". goveđih ili bravećih iznutrica koje kada se kvalitetno obrade predstavljaju vrhunski kvalitetno jelo ili se koriste kao dodatak brojnim drugim jelima.
Pite se pored sastava dijele još i prema načinu pravljenja kao što su: razvijana, razvlakuša, polagana (od ranije pečenih jufki), zvrk pita, findžan pita, mantije i dr.
Kvalitetni recepti mnogih jela ranije su se pribavljali iz debelih, kvalitetnih "Kuhara" a danas je internet zamijenio te nekada jako vrijedne i popularne knjige i zbog toga se i dobija ovakvo šarenilo u opisu, nazivima i receptima mnogih jela BH kuhinje.
-
kakaljin
#3890 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
I na to sve dodamo da nemamo svi isti ukus i da nekome se svidaj neka a nekima neka druga, i kada se napise dobra je ova onda bude odgovora nevalja ta bolja je ovamishic wrote: ↑03/12/2024 16:35 Onome ko je imao sreću ili nesreću da proputuje svim dijelovima BiH (a to se moglo samo prije devedesetih) pa prati ovu temu otvara se bezbroj dilema i pitanja na koja tačan odgovor bio bi da svaki kraj ima svoje običaje u svemu pa i u hrani.
- ultima_palabra
-
caseytron
#3892 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Imal se dje bumbar/sirden pojest?
- tramvajtrojka
- AmiĐa_Idriz
#3894 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Ovo me i otjeralo prije kad sam se vrtio dole pa odem na pauzu da jedem. Pitaš kad će xy pita, evo za par minuta. Pričekaš, igađe tepsija nije ni stigla do pulta već raspoređena za narudžbe, ti il ostaneš ko popišan ili sa par mrvica a oko tebe 50 ljudi...
- Edin H.
#3895 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Da, neću da idem u buregdžinicu koja nema drive troughAmiĐa_Idriz wrote: ↑03/12/2024 22:53Ovo me i otjeralo prije kad sam se vrtio dole pa odem na pauzu da jedem. Pitaš kad će xy pita, evo za par minuta. Pričekaš, igađe tepsija nije ni stigla do pulta već raspoređena za narudžbe, ti il ostaneš ko popišan ili sa par mrvica a oko tebe 50 ljudi...
- holowey
#3896 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
dva puta mi se to desilo kod zige... vise nikad nisam usao tamo...AmiĐa_Idriz wrote: ↑03/12/2024 22:53Ovo me i otjeralo prije kad sam se vrtio dole pa odem na pauzu da jedem. Pitaš kad će xy pita, evo za par minuta. Pričekaš, igađe tepsija nije ni stigla do pulta već raspoređena za narudžbe, ti il ostaneš ko popišan ili sa par mrvica a oko tebe 50 ljudi...
-
kakaljin
#3897 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Fakat ne kontam, vi hocete u doba korpe, glova, interneta, telefona da vas ceka pita, a dosta ih fino narucilo i ili dostavom ili ce doci po narudzbu.holowey wrote: ↑04/12/2024 11:23dva puta mi se to desilo kod zige... vise nikad nisam usao tamo...AmiĐa_Idriz wrote: ↑03/12/2024 22:53Ovo me i otjeralo prije kad sam se vrtio dole pa odem na pauzu da jedem. Pitaš kad će xy pita, evo za par minuta. Pričekaš, igađe tepsija nije ni stigla do pulta već raspoređena za narudžbe, ti il ostaneš ko popišan ili sa par mrvica a oko tebe 50 ljudi...
JA u zednje vrijeme stalno koristim ili korpu i glovo sa opcijom da pokupim ili nazovem direktno telefonom da mi se spremi i onda fino dodjem i pokupim i necekam puno i razgulim kuci.
Morate shvatiti da je svima bitno vrijeme i organizacija posla i da se moze planirati kada se treba sta napraviti.
A ako to ne zelite onda se pomirite da cekate skoro gdje god da dodjete pa da nosite.
-
GaRGa
#3898 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
i ja mislim da u uckurusi ima iznutrica al nisam siguran... nekako je drugaciju ukus od obicnog bureka...
- holowey
#3899 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
zato ima drugih pitara, nije zigo jedini... bez obzira na narudzbe, kod dervoza nikad nisam gladan ostao...kakaljin wrote: ↑04/12/2024 16:17Fakat ne kontam, vi hocete u doba korpe, glova, interneta, telefona da vas ceka pita, a dosta ih fino narucilo i ili dostavom ili ce doci po narudzbu.holowey wrote: ↑04/12/2024 11:23dva puta mi se to desilo kod zige... vise nikad nisam usao tamo...AmiĐa_Idriz wrote: ↑03/12/2024 22:53
Ovo me i otjeralo prije kad sam se vrtio dole pa odem na pauzu da jedem. Pitaš kad će xy pita, evo za par minuta. Pričekaš, igađe tepsija nije ni stigla do pulta već raspoređena za narudžbe, ti il ostaneš ko popišan ili sa par mrvica a oko tebe 50 ljudi...
JA u zednje vrijeme stalno koristim ili korpu i glovo sa opcijom da pokupim ili nazovem direktno telefonom da mi se spremi i onda fino dodjem i pokupim i necekam puno i razgulim kuci.
Morate shvatiti da je svima bitno vrijeme i organizacija posla i da se moze planirati kada se treba sta napraviti.
A ako to ne zelite onda se pomirite da cekate skoro gdje god da dodjete pa da nosite.
- nepass1