Bosanska piramida Sunca

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
ILIR_

Post by ILIR_ »

kekec

Post by kekec »

El-bosniaco.
Tekst je postavljen da se cuje i druga strana.
Zbog cega je on takav kakav jeste, ne znam. On je tu i sa istim se mozemo slagati ili ne, u cjelosti ili djelimicno, do nas je.

Sto se tice tunela, mislim da si isti napravljeni iz ranije spomenutog razloga, a sve vezano za srednjovjekovni grad Visoki. Interesantno je da se niko ne upita, ako ima toliko stotina metara tunela, gdje je onda piramida. Cijelo brdo prokopano, a nigdje nista sto ukazuje na piramidu. I koja je svrha tunela u jednoj piramidi?

Pozitivna stvar je da se zele zastititi ostaci srednjovjekovnog grada. Ali nije dovoljno samo zeliti, treba ga stvarno i zastititi, odnosno zastititi sve ono sto se nadje, a sto je srednjovjekovnog porijekla. Nadam se da ce se otkriti dosta toga sto ce povecati saznanja o nasoj srednjovjekovnoj proslosti i da ce to biti ispravno registrovano, cuvano i uskladisteno.

Tacna je tvrdnja prof. Imamovica. U vrijeme u koje se smijesta postanak navodnih piramida (vrijeme izmedju starijeg i mladjeg KAMENOG doba) ljudi garant nisu gradili cvrste objekte, nego su zivjeli prvenstveno u pripodnim objektima- pecinama ili u primitivno napravljenim zaklonima.

Prica o piramidama je, izmedju ostalog, podigla i nacionalnu netrpeljivost, jer se pojedinci proglasavaju C, U ili B. Malo je onih koji argumentima brane ili osporavaju. U dobroj mjeri se diskusije svode na licne sukobe.

Gospodja Nadja, geolog, takodje ne daje nikakav dokaz o postojanju piramide. Sva njena ispitivanja nisu nista novo. Geoloski sastav podrucja je odavno poznat, opisan i u geoloske karte ucrtan. Ista bi trebala uraditi nesto drugo u cilju svoje promocije, a ne ucestvovati u necemu sto ce se, na kraju, pokazati kao greska ili prevara.

I na kraju, drago mi je da se sve ovo pokrenuto iz nekoliko razloga. Znam da nema piramide (jer nisam primjetio ni jedan dobar dokaz, koji bi me uvjerio u suprotno), ali je pozitivno da ce se doci do novih otkrica vezanih za srednjovjekovni grad Visoki, a to je nasa, bosanska istorija.
Drago mi je da ce pojedinci, "mali ljudi" imati koristi od sve ove piramidalne price, pa bilo da prodaju papuce ili pizzu. Trgovina se i zasniva, u dobroj mjeri, na lakovjernosti i naivnosti potencijalnih musterija. A visocani su uvijek bili dobri trgovci.
Nije mi jasno da li ce se sve zavrsiti na samo jednoj recenici tipa: " Eto izvinite, mislili smo da je brdo piramida, pogrijesili smo" ili citava ova prica ima neku dublju pozadinu. Da li ima igraca koji vuku konce iz pozadine, koji imaju neki svoj interes koji mi ne mozemo jos dokuciti, a koji koriste Samira i naivnost "sirokih narodnih masa".
Legolas

Post by Legolas »

Bosnian archaeologist Semir Osmanagic and other experts are studying Visocica hill, the promontory in the background, to determine whether it could be the top of an ancient pyramid.
Otkad je postao i arheolog???????? Aha vjerovatno je i to "doktorirao" sad za nekoliko mjeseci... buhahahahahahahahahahahahahahahahah.
te je taj isti osmanagich naredio da se zabrani graditi ista na tom podrucuju sto je parlament usvojio
On "naredio", a parlament "usvojio"... cccccc... Je li to Osmanagić doktorirao i pravo preko zime, pa pronašao zakonski način da postane neprikosnovena zakondavna vlast koja, još, k tome, naređuje parlamentu šta će usvojiti??? Koliko vam iz same retorike izbija šuplja, počev od "piramide sunca", a da uopšte ne postoji ni jedan relevantan dokaz da se uopšte radi o piramidi, a kamoli o religioznim ubjeđenjima njenih predpostavljenih graditelja? Piramida "bosanskog zmaja"... to je neko valjda skontao koliko je debilno/bolesno glupo, pa je sada od "bosanskog" preostao samo "zmaj". satelitski snimci, frekvencije, anomalije... i šta sad? bla, bla... da je to piramida, od prvog dana bi postojao jasan dokaz da jeste - kao što dileme nije bilo sa nedavnim otkrićem u Siduadu. I da li je iko od vas propratio istinska arheološka iskopavanja koja je njemačka ekspedicija, upravo oko visokog vršila prije dvije godine? Da li je iko čuo da su upravo oni skenirali čitav teren iz zraka i pronašli ogromno neolitsko naselje veće od Butmira, ali baš nikakvu piramidu? Zar mislite da bi seriozni arheolozi kakvi su Nijemci propustili da svijetu saopšte epohalno otkriće da tu postoje takve monumentalne građevine? Osim toga, vjerovatno niko od vas nije našao za shodno da se informira o senzacionalnom otkriću iz juna prošle godine o više od 150 gigantskih monumenata locirano je ispod polja i gradova Njemačke, Austrije i Slovačke. Sagrađeni su prije 7000 godina, između 4800 i 4600 prije nove ere. Razočaraću vas, ali ipak nije riječ o piramidama već o hramova konstruiranim od zemlje i drveta čiji su bedemi i palisade dosezali pola milje u vis. Sagradili su ih vjerovatno religiozni ljudi koji su živjeli u zajedničkim, do 50 metara dugačkim kućama, grupiranim u velika sela.
Do sada najistraženiji komleks je onaj unutar grada Drezdena. Vidno se ističe centralni sveti prostor, okružen sa dvije palisade, tri zemljana nasipa i četiri jarka. Monumenti su, kako se čini, fenomen povezan isključivo sa konsolidacijom i razvojem koji je uslijedio učvršćivanjem poljoprivrednih kultura u centralnom dijelu kontinenta.
Moguće je da je ovaj novootkriveni rani neolitski civilizacijski fenomen, posljedica povećanja broja neolitskih plemenskih i višeplemenskih zajednica (moguće najranijih evropskih državica!!!) i samim time njihova rivaliteta.

Prema tome, gospodo piramidioti, uopšte ne bi bilo iznenađujuće da u jednom od arheoloških slojeva planine Visočice, s obzirom na njen dobar strateški, ali i sakralni položaj (svetišta uranskim božanstvima obično se grade na uzvisinama), leži i neko prastaro neolitsko svetište, ali nazvati brdo "piramidom Sunca" i izdati "knjigu" (namjerno stavljeni navodnici) o tome prije i jednog relevantnog dokaza, dovoljno govori o svemu. Taj čovjek ili je luđak (slijedeći put bi se mogao pojaviti obučen u napoleona ili viteza džedaja) ili jeftini prevarant koji će sa svojim američkim pasošem i parama vas levata uteći daleko, daleko... možda i prije nego što se "za godinu dana" ukažu prvi "dokazi" postojanja "piramide" ili pohlepni i neinventivni trgovčići na čelu sa demagogom i hinjom Hodovićem, uspiju naivčinama prodati dovoljno kičasto nakaznih suvenira, što ih pomenuti Hodović naziva "umjetničkim djelima", da bi im čitava prevara na kraju i bila isplativa...
danas

Post by danas »

BASTA wrote:meni su tri put ludji ovi sto su protiv necega sto je u procesu da se tek ko otkrije, od ovih sto se nadaju da ce se nesto ko tu otkriti
ali i dalje ostaje da su svi ludi :D :D :D
kekec

Post by kekec »

BASTA wrote:meni su tri put ludji ovi sto su protiv necega sto je u procesu da se tek ko otkrije, od ovih sto se nadaju da ce se nesto ko tu otkriti
Basta, greska u koracima. :D
Rijec je o "VEC OTKRIVENIM" piramidamA, ako do sada nisi primjetio.
Oni se ne nadaju, oni su ih otkrili, dali im imena, odredili lokacije,
starost, dimenzije, sastav.... :roll:
Shoshana

Post by Shoshana »

danas wrote:
ali i dalje ostaje da su svi ludi :D :D :D
Tisu, ba, i zagrabi malo kokica :D

Ovo je najzabavnija tema na forumu :P
ILIR_

Post by ILIR_ »

Tecaj (Vacancy)

Trazi se talentovan covjek (tipa Samira Osmanagica) da otkrije nekoliko velikih piramida na Kosovo (zbog arheologije ali i dodatnog ubrzanog ekonomskog razvoja kroz turizam).

Kandidat ne mora imati doktorat iz arheologije niti iz marketinga (ako ima tolikog talenta).

Plata:
50%-50% od ekonomskog profita.
_ja_

Post by _ja_ »

selam alejkum."gospodaru moj odrijesi cvor sa mog jezika da bi me razumjeli oni kojima govorim" rijeci muse a.s i ajet casne knjige.prije nego li kazem sustinu citiracu vam jos neke rijeci jednog poznatog ucenjaka koji kaze:"kako bi shvatio vaznost spoznaje mudrosti tvoga postojanja,sta ti mislis o osobikoja ne zna mudrost svoga oka?.sta mislis o osobi koja je veca ne znalica koja ne zna mudrostsvoga oka,nosa i uha.sta mislis o jos vecoj neznalici koja ne zna mudrost svoga oka nosa uha glave rukeniti nogu?da li sada znas koje je najveca od svih neznalica.to je doista osoba koja ne zna mudrost svoga postojanja na zemlji".to su bile rijeci jednog ucenjaka i kakve veze ima ovo pitace se neko a zaista ima i te kako.vidim misljenja su podijeljena i to mozda nije lose a ja cu vam reci i svoje misljenje.podrzavam ovaj projekat iz jednog i samo jednog razloga ta je otkrivanje istine o covjekovoj samospoznaji.zivimo u svijetu lazi i obmana u vremenu gdje se svako okrenuo samo sebi gdje je materijalizam dostigao veliki stepene sto je prouzrokovalo da ljudi su gotovo i prestali razmisljati o svojoj ulozi na ovoj planeti zbog cega su rodjeni i kakva im je zadaca na ovoj planeti.prihvatili smo zakone proslosti od nekih istoricara a da o tome nismo ni razmisljali jesu li ispravni ili ne
to su prihvatali i nasi preci pa su vjerovali da je zemlja ravna ploca i da lezni na ledjima nekih slonova itd. one koji su izucavali nauku i koji su dosli do revolucionarnih otkrica kao galileo galilej nazivanu su vjesticama bas kako sto neki evropski listovi nazivaju semira kriptoarheologom i bili su spaljivani na lomaci jer tadasnjim vlastodrzcima nije odogovaralo to sto sto je kontraverzno od njihovih otkrica pa cak to i bila istina ne nije im odgovaralojer bi izgubili vlast i ugled bas kako sto danas ne odgovara nekim nasim konzervativnim krugovima kojima je jedan "amater" ispred nosa pokupio otkrice koje ce promijeniti istorijske tokove covjecanstva i isto tako ne odgovara svjetskim elitama da prihvate cinjenicu da smo mi jedna stara civlizacija koja je zametak njih samih.ta inshalah cinjenica ce dokzati evropi da nismo mi jedni divlji i primitivni balkanci koji se kolju medjusobno kako nas oni prikazuju nego da smo narod od kojeg su nastali i oni sami.to je samo jedan korak dalje ka otkrivanju prave istine a oni razumom obdareni su vec uvjereni u pravu istinu a ovima kojima su vretena ispred ociju ce se i naukom dokazati prava istina naseg postojananja i naseg nastajanja.zaista sebi ne mogu cak ni u sali da priznam da mi je pra pra pra pra pra djed bio majmun.eto toliko od mene a senadu i ekipi zelim uspjesan rad i molim gospodara da nam da sto vise ovakvih ljudi ucenjaka koji zele da spoznaju pravu istinu i samo istinu amin.
Shoshana

Post by Shoshana »

_ja_ wrote:eto toliko od mene a senadu i ekipi zelim uspjesan rad
Jeko Senad?
danas

Post by danas »

Shoshana wrote:
_ja_ wrote:eto toliko od mene a senadu i ekipi zelim uspjesan rad
Jeko Senad?

:lol: :lol: :lol:
ludvig

Post by ludvig »

Najnovije otkrice (a jesmo svi na forumu bili naivni :D ):

- Ludost je clan FONDACIJE, ciji je zadatak da na sarajevo-x forumu postavlja takve teze protivne iskopavanju, koje ce dijete od 10 godina moci da obori.

TIP: Sjetite se sta je proslavilo film vjestice iz Blaira :D Pa naravno, filmovi koji su napravljeni da obore teze postavljene u prvobitnom filmu :D

Također, isti zadatak su dobili i novinari magazina Dani. :D

Iskazao bih neizmjernu zahvalnost forumasu koji nosi nick Ludost (svoj posao je radio odlicno, njegove teze o potrebi zabranjivanja rada fondacije je zaista moglo da obori dijete od 10 godina), te isto tako magazinu Dani zbog neizmjernog doprinosa na promociji nasih i vasih piramida.

Hvala Ludost, hvala Pecanin :thumbup:
Fair Life

Post by Fair Life »

Image
ludvig

Post by ludvig »

Ova tema je jako posjecena i atraktivna, te jos jedan put molim moderatore da onemoguce postanje slika u prostor predvidjen za diskusiju.

Naime, uvidjevsi neizmjeran doprinos koji ovaj forum ima u distribuciji informacija, te cijeneci izuzetno zalaganje uvazenog forumas Ludost (pogledati post iznad) bio sam slobodan da ovaj forum preporucim na mnogim forumima na kojim se pise jezik koji razumijemo.

Obzirom da je posjecenost teme ogromna, te da se ocekuje i porast posjecenosti, a da bi zadrzali ozbiljne diskutante i citaoce, molim vas da ovu temu izdvojite od mase spamersko-trolovskih tema, te da joj moderatori posvete posebnu paznju.

Ponavljam, NE POSTOJI ozbiljan forum, niti forum koji pretenduje da bude ozbiljan na kojem je moguce postati slike u prostor za diskusiju.

Hvala.
ludost

Post by ludost »

ludvig wrote:Ludost je clan FONDACIJE
Ludvig.. :lol:
Poranio ti jutros.. :lol:
Nisi oka mog'o sklopit sinoc? :lol:
Zbog svjetskih medija? :lol:
Ili te slikice brinu? :lol:

Shoshana, ovo jest najbolja tema na forumu, definitivno. A Senad je Senad Hodovic, direktor muzeja u Visokom, covjek koji je doveo Osmanagica na Visocicu, clan ublehaske Fondacije (i nekadasnji osnivac SDA u Visokom). Odnedavno sam sebi dize spomenike po Internetu: http://bs.wikipedia.org/wiki/Senad_Hodovi%C4%87. Obrati paznju, molim te, na link zasluge Senada Hodovica. :lol:

Srdacan ti pozdrav i jos jednom :thumbup: za ovaj post od juce!
Shoshana wrote:Ma ja ne mogu nikako da skontam tu logiku po kojoj smo mi, koji se protivimo Osmanagicevom "projektu" neprijatelji Bosne, a evo ispade i cetnici i ustase.

Vi ste vec vise puta rekli (i eksplicitno i implicitno) da "sve i da piramide nema, projekat treba podrzati jer ce to dovesti turiste u Bosnu (zahvaljujuci dobrom marketingu)"...

Dakle, da pojednostavimo, vi, prijatelji Bosne, spremni ste lagati, varati iskoristavati lakovjerne i krasti - da bi se (ovo je ironija) bosanski rudari dokopali koje parice....

A mi, koji odbijamo da svoju zemlju i njenu buducnost "gradimo" na varanju i laganju smo izdajice?

Naivno, glupo ili dozlaboga pokvareno!
P.S. Ludvig, ba, vikend je, izadji malo iz sobe, have udahni. Pa ide nastavak... ;)
ludvig

Post by ludvig »

ludost wrote: ...jos jedan odlican post...
Ma da vidim da li si zaposlen i subotom, pa da iskoristim priliku da ti cestitam na odlicno radjenom poslu.

Bas evo kontam izaci, sta mislis da dodjes da zajedno obidjemo vrijedne radnike fondacije?

Nego, placa li tebe ova fondacija ili si i ti jedan od volontera?
ludvig

Post by ludvig »

Ludost, to sto si clan fondacije, nemoj mislite da te preziremo, cak sta vise, jako cijenimo tvoj rad.

U ratu, ljubavi i iskopavanju piramida, sva su sredstva dozvoljena. :)
ludvig

Post by ludvig »

bosan

Post by bosan »

kekec wrote:
I na kraju, drago mi je da se sve ovo pokrenuto iz nekoliko razloga. Znam da nema piramide (jer nisam primjetio ni jedan dobar dokaz, koji bi me uvjerio u suprotno), ali je pozitivno da ce se doci do novih otkrica vezanih za srednjovjekovni grad Visoki, a to je nasa, bosanska istorija.
Drago mi je da ce pojedinci, "mali ljudi" imati koristi od sve ove piramidalne price, pa bilo da prodaju papuce ili pizzu. Trgovina se i zasniva, u dobroj mjeri, na lakovjernosti i naivnosti potencijalnih musterija.
Respekt za ovaj tvoj post kekec.
Ja sam izdvojio samo dio texta koji se meni cini vaznim .Meni je takodje nevjerovatno da piramida postoji .Piramida u Bosni .Stvarno zvuci nevjerovatno . Pa ako su se nekad i gradile zar je moguce da su i opstale.Jer poznatiji smo po rusenju nego po gradjenju a vjerujem da nasi predaci nisu bili bolji od nas.Necu se upustati u tvrdnje ima piramide ili nema .Ali mogu diskutovati o pokretacu i ovim "malim ljudima" tj "ublehama".Ako je sva ova frka koja se digla iskljucivo u cilju prevare onda ja ovom kauboju skidam kapu sto je izabrao originalan nacin da izlevati sponzore i ove ljude koji kopaju .Bar smo to naucili da nas levate ,ko stigne i kako stigne .U tom slucaju sponzora mi nece biti zao jer te pare bi ionako zavrsile u necijem dzepu.Sigurno ne bi bile uplacene u penzioni fond ili fond za skolstvo ,razvoj i kulturu. Ako bude ova opcija onda ce mi biti zao tih ljudi koji kopase dzaba ,naravno ako to rade besplatno.Al neka veca steta po Bosnu i njene gradjane nece se desiti.

Za Osmanagica vise vjerujem da je sanjar nego prevarant .On je jednostavno morao da tvrdi postojanje piramide .Da je rekao mozda nesto postoji ispod tog brda ,odjebali bi ga iste sekunde.Tip nije bio naivan .Zato je i uspio sve ovo pokrenut.
Ako slucajno otkrije to sto je tvrdio ,onda ne znam sta ce se desit.Jer vecina ide na opciju da nema niceg isamo ceka trenutak da se to potvrdi pa da ga kamenuju .
U svakom slucaju ne vidim nista lose u ovim "istrazivanjima" a bar ce neko neku kintu od ovog zaradit.Zato cu kupiti one papuce i onu rakiju ne zato sto vjerujem da piramida postoji ,vec zato sto ih nisu pravili ni Tihic ,ni Paravac i ostala bratija.Vec neko ko se bori da prezivi.
radeljas

Post by radeljas »

ILIR_ wrote:Bolan, Radeljas, izgleda do ne znas bas najbolje da upotrebis Google i internet da pretrazis stvari - pa si nam rekao da sa 4 rijeci danas nista nisi nasao o svetskoj stampi o nasoj voljenoj suncane piramide :-)
bolan ti, ja nisam trazio preko google.a, nego sam trazio na cnn-u, bbc-u, times europe i sky news, jer je bilo rijeci o vodecim svjetskim medijima koji izvjestavaju o cudu u visokom. e pa na tim vodecim svjetskim medijima nisam nasao nista. ovo sto si ti nasao nisu vodeci svjetski mediji. drugi put:
1. prvo procitaj ono na sta odgovaras
2. nauci pravopis - ne kaze se upotrebis i nasoj voljenoj suncane ...
3. nauci da postas jednom, a ne pet puta isti post.
takvi kao ti (neobrazovani) su ocito ciljna grupa ublehasa koji kopaju brdo i srrednjovjekovni grad
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

ANTIPIRAMIDASI JEDITE GOVNA MI SMOOOOOO SAMAPIONIIIIIIIII :D :D

http://www.msnbc.msn.com/id/12320566/from/RSS/ MSNBC
The first tourists are already arriving.

Dirk Wientges, 39, from Rosenheim, Germany, discovered the story about the possible pyramid on the Internet and brought his family over Easter to Visoko.

"We were curious. This is a beautiful country, and I would be happy for it if it would prove this is true. For once one can see Bosnia being mentioned in media in a positive light," he said.
josh nisu ni odkopali a vec strani turisti dolaze wooow :shock: , ako se nadje piramida visaocani trebaju da ljube osmanagicha i put koijm on hoda

http://www.ctv.ca/servlet/ArticleNews/s ... es&s_name= CTV.ca News Staff
ILIR_

Post by ILIR_ »

ludvig wrote:Ova tema je jako posjecena i atraktivna, te jos jedan put molim moderatore da onemoguce postanje slika u prostor predvidjen za diskusiju.
Ludvig ne slazem se sa vama.
Bolje je sa slikama i bez cenzure protivnih misljenja.
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

nek se stavljaju slike u vezi teme a ne neke cirkuse i cuda :-)
ILIR_

Post by ILIR_ »

radeljas wrote:
ILIR_ wrote:Bolan, Radeljas, izgleda do ne znas bas najbolje da upotrebis Google i internet da pretrazis stvari - pa si nam rekao da sa 4 rijeci danas nista nisi nasao o svetskoj stampi o nasoj voljenoj suncane piramide :-)

2. nauci pravopis - ne kaze se upotrebis i nasoj voljenoj suncane ...
3. nauci da postas jednom, a ne pet puta isti post.
takvi kao ti (neobrazovani) su ocito ciljna grupa ublehasa koji kopaju brdo i srrednjovjekovni grad
Radeljas bolan :-),znam da bosnjacki (hrvatski...) ko strani jezik nije mi najbolji ali mislim da je dovoljno dobar da me razumes sta hocu da kazem :-) Kuzis me?
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

http://www.visoko.co.ba/index.php?subac ... m=&ucat=10&

graditelji bosanskih piramida precizniji od egipatskih
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

Image
Locked