Nema ni hrvatska strane strucnjake da pricaju u njenu korist ako je to nesto mjerodavno. Pravnici ce gledali stvari iz ugla koju je politika nametnuta. Da hrvatskoj nije trebala dozvola BiH nebi je ni pitali, pa mutili kasnije sa tim...славянин wrote:Gospodine Haman , spominali ste strucnjake koji u vecini dijele misljenje da se krsi medjunarodno pravo - zasto sam trazio i link na koje strucnjake se misli - sada pored clanka Al jazeere,Denisa Zvizdica i Bakira pred izbore ja nisam vidio druge strucnjake posebno ne medjunarodne .. Mislim razumijemo se svi nabrojeni su zaista veliki strucnjaci za medjunarodno pravoHaman2 wrote:Gospodine славянин
Ima vise clanaka na ovu temu kao, :
https://www.24sata.hr/news/zaustavite-g ... icu-584332
https://www.24sata.hr/news/gradnja-pelj ... eta-584306
Kakvu praksu imamo, sve novine prenose iste komentare, a nama ostaje da biramo link.... ali ima li neki zvanicni stav nekoga iz Brisela ili tako nesto.
Pelješki most - ko koga zeza
- General War
#3876 Re: Pelješki most - ko koga zeza
- славянин
#3877 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Nastupili su mislim... civilizovano - ali brzo su skontali da to ne ide.Opet ponavljam da je problem pravni (po zakonu su duzni osigurati nesmetan prolaz iz nasih u medjunarodne vode.. sto most visine 55 metara ne ometa - osim ako ne planira USS Nimitz da uplovi u luku) EU nikada nebi dala pare , nebi zapravo bh vlasti ni morale da se zale jer bi EU skocila na njih.General War wrote: Nema ni hrvatska strane strucnjake da pricaju u njenu korist ako je to nesto mjerodavno. Pravnici ce gledali stvari iz ugla koju je politika nametnuta. Da hrvatskoj nije trebala dozvola BiH nebi je ni pitali, pa mutili kasnije sa tim...
- General War
#3878 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Garantuju neskodljiv prolaz a ne nesmetan prolaz, vidi na drugoj strani sta kazu, hoce pravo da svaki brod mogu pretresti i odluciti hoce li ili ne ga propustiti u BH teritorijalne vode...nema veze sa velicinom broda. EU je rekla da se sami snalazimo...oni se ne mjesaju u teritorijalne sporoveславянин wrote:Nastupili su mislim... civilizovano - ali brzo su skontali da to ne ide.Opet ponavljam da je problem pravni (po zakonu su duzni osigurati nesmetan prolaz iz nasih u medjunarodne vode.. sto most visine 55 metara ne ometa - osim ako ne planira USS Nimitz da uplovi u luku) EU nikada nebi dala pare , nebi zapravo bh vlasti ni morale da se zale jer bi EU skocila na njih.General War wrote: Nema ni hrvatska strane strucnjake da pricaju u njenu korist ako je to nesto mjerodavno. Pravnici ce gledali stvari iz ugla koju je politika nametnuta. Da hrvatskoj nije trebala dozvola BiH nebi je ni pitali, pa mutili kasnije sa tim...
Last edited by General War on 13/01/2019 20:55, edited 1 time in total.
- Sanjarko
#3879 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Cuj EU nikad ne bi pare dala a da se neko neugradi. Dao sa na onoj drugoj temi kako je u Afganistanu EU dala pare za gradnju bolnice Talijanima a kako su ovi pare pokrali. Od 2 miliona eura, milion.
Nema korupcije u EU nikada i nikako.
Nema korupcije u EU nikada i nikako.
- славянин
#3880 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Za to da oce da kontrolisu brodove kojim je destinacija nase more - iako za to nisam cuo - ako je zaista tako onda tuziti,obratiti se svim institucijama,angazovati agenciju za lobiranje - sve sto se moze uraditi , cak i mimo drzave ako postoje prozori da se sta uradi to treba raditi.Apsolutno nemaju pravo da kontrolisu brodove koji idu u teritorijalne vode BiH.General War wrote: Garantuju neskodljiv prolaz a ne nesmetan prolaz, vidi na drugoj strani sta kazu, hoce pravo da svaki brod mogu pretresti i odluciti hoce li ili ne ga propustiti u BH teritorijalne vode...nema veze sa velicinom broda. EU je rekla da se sami snalazimo...oni se ne mjesaju u teritorijalne sporove
- General War
#3881 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Ma daj ba, valjda se nesto naucilo do sada i odnosa hrvatske, kazem ti pogledaj moj post na prosloj strani.славянин wrote:Za to da oce da kontrolisu brodove kojim je destinacija nase more - iako za to nisam cuo - ako je zaista tako onda tuziti,obratiti se svim institucijama,angazovati agenciju za lobiranje - sve sto se moze uraditi , cak i mimo drzave ako postoje prozori da se sta uradi to treba raditi.Apsolutno nemaju pravo da kontrolisu brodove koji idu u teritorijalne vode BiH.General War wrote: Garantuju neskodljiv prolaz a ne nesmetan prolaz, vidi na drugoj strani sta kazu, hoce pravo da svaki brod mogu pretresti i odluciti hoce li ili ne ga propustiti u BH teritorijalne vode...nema veze sa velicinom broda. EU je rekla da se sami snalazimo...oni se ne mjesaju u teritorijalne sporove
- славянин
#3882 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Tu na sudu bi izgubili ko keks... nemaju sta tu traziti (mada ponavljam da jos nisam cuo za te tvrdnje)General War wrote: Ma daj ba, valjda se nesto naucilo do sada i odnosa hrvatske, kazem ti pogledaj moj post na prosloj strani.
- General War
#3883 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Nemoras cuti, " vidi", njihov pravnik dao izjavu ne Bosanski.славянин wrote:Tu na sudu bi izgubili ko keks... nemaju sta tu traziti (mada ponavljam da jos nisam cuo za te tvrdnje)General War wrote: Ma daj ba, valjda se nesto naucilo do sada i odnosa hrvatske, kazem ti pogledaj moj post na prosloj strani.
- animals
#3884 Re: Pelješki most - ko koga zeza
koliko godisnje uplovi veliki brodova u luku..
- General War
#3885 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Koliko godisnje prodje vozila preko mosta?animals wrote:koliko godisnje uplovi veliki brodova u luku..
- animals
#3886 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Ni jedno, posto ga nema jos..General War wrote:Koliko godisnje prodje vozila preko mosta?animals wrote:koliko godisnje uplovi veliki brodova u luku..
pitam za luku..
ona postoji..
- славянин
#3887 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Izjava je "trebali bi da vode racuna o tipu opasnih tereta" a ne "kontrolisat cemo prolaz brodova i tereta" .. sve i sa tim radi se o misljenju jednog pravnika dok HR kao drzava nikada nije iskazala ni nagovijestila da zeli kontrolisati eventualni prolaz brodova.... da napomenem sreca da se brinemo o prolazu brodova jos da luku napravimo.General War wrote: Nemoras cuti, " vidi", njihov pravnik dao izjavu ne Bosanski.
- General War
#3888 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Gdje postoji? Ni nje nema jos.animals wrote:Ni jedno, posto ga nema jos..General War wrote:Koliko godisnje prodje vozila preko mosta?animals wrote:koliko godisnje uplovi veliki brodova u luku..
pitam za luku..
ona postoji..
- animals
#3889 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Pa o cemu pricamo onda.. 
- General War
#3890 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Aha, ti bi crno na bijelo u tri primjerka sta su naumili?славянин wrote:Izjava je "trebali bi da vode racuna o tipu opasnih tereta" a ne "kontrolisat cemo prolaz brodova i tereta" .. sve i sa tim radi se o misljenju jednog pravnika dok HR kao drzava nikada nije iskazala ni nagovijestila da zeli kontrolisati eventualni prolaz brodova.... da napomenem sreca da se brinemo o prolazu brodova jos da luku napravimo.General War wrote: Nemoras cuti, " vidi", njihov pravnik dao izjavu ne Bosanski.
Kad znas razliku pojma neskodljiv prolaz sa otvorenim prolazom, onda procitaj, sta da kazem drugo... i nastavi vjerovati da ce sve dobro zavrsiti....
- General War
#3891 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Ne, ja sam samo postavio kontra pitanjeanimals wrote:Pa o cemu pricamo onda..
- animals
#3892 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Nema mosta , nema luke..
a Cruzzeri ne mogu da uplove u luku, jel im most smeta..
- Sanjarko
#3893 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Da se u Neumu izgradi luka kako sam je ja zamislio bilo bi posla cijelu godinu i citava Juzna Bosna koja se sada zove Hercegovina bi od toga profitirala samim tim i Hrvati svi.animals wrote:koliko godisnje uplovi veliki brodova u luku..
Koliko ce sve kostati ovo. Od gradnje mosta, cesta, tunela pa do odrazavanja istoga 25, 50, 75 godina i hoce li to Hrvatska i Hrvati sve moci toliko godina da finansiraju to je pitanje. Posto su mali narod i vise nisu demografski vitalan narod.
Recimo nek trosak odrzavanja svega hipotetski bude 20 miliona eura godisnje puta 75 godina to je milijardu i pol eura. Sad koliko ce prihod biti to je pitanje. Nesto sumnjam da ce biti veci od troska poznavajuci nas. Posto su nam sva skoro preduzeca blizu minusa ili u minusu.
Sto se mene tice nek grade.
Last edited by Sanjarko on 13/01/2019 21:27, edited 1 time in total.
- General War
#3894 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Ko kaze, nema mosta da im smetaanimals wrote:Nema mosta , nema luke..
- Sanjarko
#3895 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Kakvi kruzeri. Ima luka po tipovima raznih. Eto gradit ce marinu kod tog mosta na Peljescu. To ce samo podstaci iseljavanje Hrvata iz Bosne, preciznije da kazem Hercegovine prema toj marini ali i to cisto sumnjam jer vjerovatno ce vecinom u toj marini raditi strani radnici.animals wrote:Nema mosta , nema luke..
-
PM72
#3896 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Sva priča oko gradnje mosta je pišanje uz vjetar.Most se gradi i izgradiće se.U takvom smo položaju da nas može svako zajebavati.Da smo narod i država kako treba,preko noći bi donjeli zakon o oduzimanju svih firmi,kompanija,poslovnih prostora,centrala itd u vlasništvu hrvatske države dok nam ne vrate sva odmarališta,dok ne nadoknade korištenje naših voda za pravljenje struje (HE Plat i HE Buško ).
To je neostvarivo radi više faktora.Prvi je HDZ i hercegovački Hrvati.Oni to ne bi podržali i stavili bi se na stranu Hrvatske a samim tim bi ih podržala komplet RS iako bi to bio i njen interes.Dakle,ovo malo kantona po Bosni bi im moglo napraviti problem a to nas stavlja u poziciju fildžan državice.
Dakle,Hrvatska nam trenutno može napraviti šta hoće.Mogu nam napraviti i branu ispod mosta,mi bi mogli samo pisati "prosvjede".
realno,šta im možemo? Po meni - ništa.Prestati kupovati u Konzumu?
ostadoše ljudi bez posla.Pošto su članica EU i katolička zemlja (to je bitna stavka) u EU parlamentu mogu izlobirati šta hoće a naši političari će letjeti u Brisel po svoje mišljenje.Mogu ti napraviti hiljadu i jednu smetnju,pogotovo na granicama kad vide BiH pasoš jer ga samo Bošnje imaju.Da te pretresaju i skidaju do gola,da te vraćaju nazad radi andola u neseseru ili sendviča.
Dakle,u poziciji su da nas handre kako i dokle hoće.Od 1991.
To je neostvarivo radi više faktora.Prvi je HDZ i hercegovački Hrvati.Oni to ne bi podržali i stavili bi se na stranu Hrvatske a samim tim bi ih podržala komplet RS iako bi to bio i njen interes.Dakle,ovo malo kantona po Bosni bi im moglo napraviti problem a to nas stavlja u poziciju fildžan državice.
Dakle,Hrvatska nam trenutno može napraviti šta hoće.Mogu nam napraviti i branu ispod mosta,mi bi mogli samo pisati "prosvjede".
realno,šta im možemo? Po meni - ništa.Prestati kupovati u Konzumu?
- General War
#3897 Re: Pelješki most - ko koga zeza
A sto ga ne grade izmedju hvara i braca? To nije hrvatska? vece su guzve na trajekte pa nista..de ne budite djeca.Vizionar 1985 wrote:Da se u Neumu izgradi luka kako sam je ja zamislio bilo bi posla cijelu godinu i citava Juzna Bosna koja se sada zove Hercegovina bi od toga profitirala samim tim i Hrvati svi.animals wrote:koliko godisnje uplovi veliki brodova u luku..
Koliko ce sve kostati ovo. Od gradnje mosta, cesta, tunela pa do odrazavnja istoga 25, 50, 75 godina i hoce li to Hrvatska i Hrvati sve moci toliko godina da finansiraju to je pitanje. Posto su mali narod i vise nisu demografski vitalan narod.
Recimo nek trosak odrzavanja svega hipotetski bude 20 miliona eura godisnje puta 75 godina to je milijardu i pol eura. Sad koliko ce prihod biti to je pitanje. Nesto sumnjam da ce biti veci od troska poznavajuci nas. Posto su nam sva skoro preduzeca blizu minusa ili u minusu.
Sto se mene tice nek grade.
- Maraschino
#3898 Re: Pelješki most - ko koga zeza
De ti vidi sa drugom @славянин da koju kunu donirate onoj udrugi Peljeski most iz Dubrovnika. Vise cete im pomoci a mozda ubrzate gradnju inat cuprije.animals wrote:Nema mosta , nema luke..
- Sanjarko
#3899 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Ma mene realno boli briga. Samo kazem da bi gradnjom luke Neum kako sam je ja zamislio tu bilo posla cijelu godinu i od toga bi obje drzave profitirale u svakom pogledu pa i EU. Ali ko i mene sisa, realno.General War wrote: A sto ga ne grade izmedju hvara i braca? To nije hrvatska? vece su guzve na trajekte pa nista..de ne budite djeca.suplji su ko djevdjir.
- animals
#3900 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Onda bi trebalo ici uz vjetar..PM72 wrote:Sva priča oko gradnje mosta je pišanje uz vjetar.Most se gradi i izgradiće se.U takvom smo položaju da nas može svako zajebavati.Da smo narod i država kako treba,preko noći bi donjeli zakon o oduzimanju svih firmi,kompanija,poslovnih prostora,centrala itd u vlasništvu hrvatske države dok nam ne vrate sva odmarališta,dok ne nadoknade korištenje naših voda za pravljenje struje (HE Plat i HE Buško ).
realno,šta im možemo? Po meni - ništa.Prestati kupovati u Konzumu?ostadoše ljudi bez posla.Pošto su članica EU i katolička zemlja (to je bitna stavka) u EU parlamentu mogu izlobirati šta hoće a naši političari će letjeti u Brisel po svoje mišljenje.Mogu ti napraviti hiljadu i jednu smetnju,pogotovo na granicama kad vide BiH pasoš jer ga samo Bošnje imaju.Da te pretresaju i skidaju do gola,da te vraćaju nazad radi andola u neseseru ili sendviča.
protiv koga ne mozes pridruzi mu se..
BIH mora biti prijateljska zemlja sa Hrvatskom, i na tome graditi odnose..
znaci traziti protuuslugu..