Sebija All about

Post Reply
uglavnomja

#3876 Re: Sebija All about

Post by uglavnomja »

ma ja ... sve si u pravu ... nakrali se doktori donacija ... i sad stimaju vrijeme na rentegenu u bolnici da im dodju pacijenti privatno ...

samo zaboravljas jednu cinjenicu u ovoj gomili besmilica (nisu besmislice teoretski, ima smisla vecina, ali u kontekstu privatne i javne zfravstvene usluge :roll: ) da i ti sto idu kod privatnika placaju zzo, a ne koriste ga uvijek.

i normalno da ce saradjivati privatnici i javne klinike
uostalom privatnici rasterecuju klinike :D

i jos nesto, u svakoj zemlji na svijetu je isto, hoces brzu i bolju uslugu - PLATI! mislim na zemlje sa tzv. besplatnim zdravstvom, ne mislim na ameriku i njihova osiguranja :roll: kod njih se zamal' pa sve placa.
Dozer

#3877 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

Better Man wrote: Pa i te ordinacije ja stavljam u isti koš s tom kafanom. Davno sam pisao na nekoj temi da svaki doktor koji ima privatnu ordinaciju, a radi u UKCS ili Vojnoj bolnici, mora pacijentu koji dođe u UKCS ili Vojnu bolnicu pružiti maksimalnu uslugu bez i najmanjeg pokušaja da tog pacijenta namami u svoju privatnu ordinaciju i da mu masno naplati. Ukoliko bi to uradio, automatski bi mu se oduzela licenca i zabranio rad. Doktori moraju pacijentima pružiti svu uslugu koju mogu javnim zdravstvenim ustanovama i ne smiju ih usmjeravati sebi u privatnu ordinaciju i svako postupanje suprotno od tih pravila mora biti najstrožije kažnjivo. Isto tako primanje i davanje mita mora biti nastrožije kažnjivo i zabranjeno i za one koji primaju mito trajna suzpenzija i oduzimanje licence za rad. Privatno možeš liječiti pacijenta samo kad ti taj pacijent dođe u privatnu ordinaciju. Ako ti dođe u javnu, tj. državnu, onda nemaš pravo da ga liječiš privatno i da mu masno naplaćuješ, već mu moraš prućiti najbolju moguću javnu uslugu liječenja. Možeš, ali samo pod jednim uslovom da mu refundiraš novac koji plaća za zdravstvo.
Ovako to izgleda u civilizaciji. Slovenija, UKC Ljubljana, 2014.
Narucili pregled internetom. Poslali sve skenirane nalaze odavde i uredno nam zakazan termin na jednoj od klinika. Dosli u zakazano vrijeme, prijavili se na portirnicu/info pult, gdje nas je u 8:00 docekala nasmijana medicinska sestra, kao i nasmijani zastitar.
- Dobro jutro, vi ste g. i gospodja xxxxxxx?
- Da, imamo zakazano kod dr. xxxxxx.
- Sjedite, molim vas, sad ce doci sestra.
Sjedamo na stolice, i gledamo oko sebe... Sve je besprijekorno cisto, nema nikakve gungule, guzve, mase ljudi. Kako ko ulazi i prijavljuje se na pultu, tako u roku 15-20 sec., isto kao i mi, ili odlazi prema liftu, ili u neki od hodnika.

Nakon "cijele" 3 min. pojavljuje se sestra (kasnije se ispostavlja da je to glavna sestra klinike), nasmijana, uljudna...
- Dobro jutro. Kako ste putovali? Kako je u Bosni? Idemo gore. :)
Ustajemo i odlazimo u lift (takodjer besprijekorno cist), i penjemo se na drugi sprat, usput totalno opusteno cavrljamo. Tu nas zamoli da sjednemo u cekaonicu, pri cemu nas i pita:
- Da li ste za neki caj, kafu, kroasan...?
- Ne, hvala, doruckovali smo vec, a i kafu popili. (mislim da nam je iznad glava mogla vidjeti "!?"...)
A onda ona, uz izvinjenje sto moramo sacekati (i opet sigurno vidljivo "?!" iznad nasih glava) ode po doktoricu.

Sjedamo, i opet gledamo okolo... Sve je i dalje besprijekorno cisto. Cekaonica u kojoj sjedimo vise lici na manji kafic, jer se tu nalaze stolovi sa po 5-6 stolica, a ne neke redne klupe kao u uobicajenim cekaonicama. Vrlo je svijetlo i prozracno, nimalo sumorno, svjeze cvijece u coskovima i oko prozora.
Na zidu uocavamo tablu s imenima osoblja klinike, i ne bude mi mrsko da ustanem i pogledam. I tu ostanem malo zatecen... Dr. kod kojeg mi idemo je, ni manje ni vise, nego sefica klinike (kasnije se ispostavi i da je predsjednica udruzenja te vrste doktora u Sloveniji).
Nakon cijele vjecnosti od oko 4 min., pojavljuje se ista sestra, a s njom i doktorica. Opet uljudno pozdravljanje, upoznavanje, sve s osmijehom (iskrenim, ne izvjestacenim, sto je bilo vise nego ocito), i odlazimo u njen kabinet/ordinaciju.

Vec ima sve nalaze koje smo poslali emailom, isprintane, a mi samo dajemo i snimke koje zakaci za onaj osvijetljeni ram, sjedamo i pocinje razgovor. Ona postavlja pitanja, mi odgovaramo, a ona istovremeno cijelo vrijeme iscitava nalaze. Ali - bas iscitava, ne samo da preleti preko njih, nego cita. Taj razgovor traje duze od pola sata, a onda nam je postavila nekoliko pitanja koja ni jedan doktor ovdje nije ni postavio, niti nam je ikada receno da bi takvo nesto uopste moglo biti uzrok problema, a obisli smo sve za koje smo i culi da bi mogli nesto znati i naplacali se momacki. Logicno, samim tim ni ta vrsta nalaza ovdje nije radjena.
A onda, opet mali shock - Dr. pita sestru da li bi joj bio problem da se ti nalazi urade na njeno ime, da ne placamo 200E za to, na sta ova k'o iz topa odgovara - Naravno.
Zeni je, ocigledno, vec bilo muka od svega kroz sta smo prosli ovdje, a bez potpunih nalaza. Samim tim - i bez adekvatne terapije. Jer, terapija koju smo ovdje dobili jeste bila tacna u smislu "lijeka" (pod navodnicima je jer lijek zapravo ne postoji), ali je dozom bila drasticno veca nego je trebala biti, sto je uzrokovalo neke druge probleme.

I, uradjen je taj nalaz, koji je pokazao da je sve ok i da to nije uzrok. Nakon toga smo opet sjeli s doktoricom, koja nam je onda jos oko pola sata pricala o svemu tome, tom oboljenju, kao i dokle je medicina stigla s tim, sta se sve koristi, radi, sta moze pomoci, itd. Na kraju nam je prepisala novi lijek, tablete koje su u istom fazonu kao i one prepisane ovdje (dijagnoza ovdje jeste bila tacna), ali s drasticno manjim doziranjem (ovdje se, valjda, ide na to da se pacijent uroka, i vozdra. Bice "dobar").
Tu smo se uredno zahvalili za sve, za vrijeme, pregled, savjete, pogotovo one nalaze na sestru, da bih ja onda, u nasem nekakvom maniru, upitao - Da li se mozemo nekako zahvaliti za sve?
Zena me prvo pogledala kao da sam joj pljusn'o sljagu, a onda se vjerovatno sjetila odakle smo dosli, nasmijala se, i samo rekla - Ne, naravno da ne, ja sam vec placena za sve ovo, a i vi ste takodjer vec skupo platili sve ovo.
Inace, kostalo nas je 240E.

Napisala nam je recept s kojim smo mogli te tablete kupiti u njihovoj apoteci (jedna kutija od 20 kom. tamo kosta 55E, a kod nas 80E). Pozdravili smo se i otisli.
A onda nas u holu, na izlazu iz lifta, sustize sestra i u prilasku govori zeni da otvori tasnu. Mi zbunjeni, ali otvori zena tasnu, da bi ova ispod mantila u tasnu istresla 4-5 kutija tih tableta, raznih miligramaza. Mi zabezeknuti....
Kaze sestra - Nista se ne brinite, doktorica je ovo rekla.
Mi se opet zahvaljujemo, mucamo... jbg, ne znas sta da kazes... I ja, opet, pitam sestru mozemo li se kako zahvaliti, i posezem rukom u jaknu, prema novcaniku.
A sestra kako to vidje, ne da je samo brzo ponavljala "Ne, ne, nista, sve u redu", nego se bukvalno odmakla od nas, i u odlasku nam pozelila sretan put nazad.

Kasnije mi prijatelj, koji inace zivi tamo, kaze da se kod njih cak i cokolada smatra mitom i da cak i radi toga ostanu bez posla, licence...

Kada cemo imati priliku ovakvo nesto dozivjeti ovdje...?
uglavnomja

#3878 Re: Sebija All about

Post by uglavnomja »

kad pricamo price

za dozwrovu :thumbup: red, cistoca, tacnost, ljubaznost

ali i "vani" postoji drugi dio price

moj komsija zavrsio nedavno u bolnici, nema ga ... kaze zena hercika ga zeza (nije infarkt, nego neka rupa ili ne znam sta) i mora na operaciju.
kaze termin mu je za 3 mjeseca.

sretnem komsu prije dan dva, kaze u petak ide na operaciju, a ja ono :?: i kaze lik: PLATIO SAM da idem privatno i da ne cekam 3 mjeseca.

norveska je u pitanju. ceka se mjesecima na mr, rentgen, razne skopije ...
dert

#3879 Re: Sebija All about

Post by dert »

evo da i ja kazem svoje iskustvo al' iz americke bolnice ............
imao sam jednu operaciju i doktor mi je rekao da je sve ucinio al' da cu mozda, mozda morati imati i drugu
proslo je dvije godine , jedne noci sam dobio strasne bolove , padnem u nesvijest
kcerka zove toga doktora u CETIRI SATA UJUTRO KUCI I ON JOJ KAZE DA ME ODMAH DOVEDE U BOLNICU < ON ODMAH DOLAZI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
hej iz kreveta ga budi , on dolazi i spasava mi zivot :thumbup:
dolazim na kontrolu i PITAM na prijemnom smijem li dati doktoru to sto sam donio/cevape i dvije cokolade :-D jer znam da voli bosansku hranu/
kaze mi, e to moze
a da pricam o ophodjenju ostalog bolnickog osoblja .................e
palermo

#3880 Re: Sebija All about

Post by palermo »

uglavnomja wrote:kad pricamo price

za dozwrovu :thumbup: red, cistoca, tacnost, ljubaznost

ali i "vani" postoji drugi dio price

moj komsija zavrsio nedavno u bolnici, nema ga ... kaze zena hercika ga zeza (nije infarkt, nego neka rupa ili ne znam sta) i mora na operaciju.
kaze termin mu je za 3 mjeseca.

sretnem komsu prije dan dva, kaze u petak ide na operaciju, a ja ono :?: i kaze lik: PLATIO SAM da idem privatno i da ne cekam 3 mjeseca.

norveska je u pitanju. ceka se mjesecima na mr, rentgen, razne skopije ...
:D mah......neki dan mi kolega iz Hrvastke pokazuje termin koji mu je zakazan (u hrvatskoj) za snima nje EMNG-a......mart 2018.....

zapravo svatko priča onu priču koju želi u tom trenutku da ispriča.....a nekako mislim da svatko od nas ima materijala za obadvije strane priče....
Dozer

#3881 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

Pokusavam se sjetiti bilo cega, licnog naravno, a sto bi moglo parirati ovome u Sloveniji... I... ne ide... Nazalost, ali - ne ide. Jbg...
palermo

#3882 Re: Sebija All about

Post by palermo »

Dozer wrote:Pokusavam se sjetiti bilo cega, licnog naravno, a sto bi moglo parirati ovome u Sloveniji... I... ne ide... Nazalost, ali - ne ide. Jbg...
mislim da si nepošten prema velikom broju ljekara koji rade svoj posao na profesionalan, ljudski način.....al dobro....tvoje iskustvo, tvoje mišljenje, tu su diskusije bespredmetne
Dozer

#3883 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

Pa, ja i pricam o svojim iskustvima. Naravno, nije da nisam imao i nekih normalnih iskustava, za nase uslove i mentalitet, ali nista od toga se ne moze porediti s ovim sto sam dozivio u Sloveniji.
uglavnomja

#3884 Re: Sebija All about

Post by uglavnomja »

Dozer wrote:Pa, ja i pricam o svojim iskustvima. Naravno, nije da nisam imao i nekih normalnih iskustava, za nase uslove i mentalitet, ali nista od toga se ne moze porediti s ovim sto sam dozivio u Sloveniji.

ti si tamo placao, znaci poseban tretman.
i bilo gdje da odes gdje se placa, privatno, isto ti je.
svaka kinika u sa ima isti tretman.

a javne ustanove su drugi par opanaka ... ima previse pacijenta da bi se doktor mogao svakom posvetiti koliko zeli i treba, sestre su boze sacuvaj ... je li zbog plate ili sto nema direktne kontrole i odgovornosti u masi ... :roll:

a vaja i muvedete namiriti, nema se para za stolice i namjestaj i kafe ... a nije ni narodu mane :D kao i trajvani.
Dozer

#3885 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

uglavnomja wrote:
Dozer wrote:Pa, ja i pricam o svojim iskustvima. Naravno, nije da nisam imao i nekih normalnih iskustava, za nase uslove i mentalitet, ali nista od toga se ne moze porediti s ovim sto sam dozivio u Sloveniji.

ti si tamo placao, znaci poseban tretman.
i bilo gdje da odes gdje se placa, privatno, isto ti je.
svaka kinika u sa ima isti tretman.

a javne ustanove su drugi par opanaka ... ima previse pacijenta da bi se doktor mogao svakom posvetiti koliko zeli i treba, sestre su boze sacuvaj ... je li zbog plate ili sto nema direktne kontrole i odgovornosti u masi ... :roll:

a vaja i muvedete namiriti, nema se para za stolice i namjestaj i kafe ... a nije ni narodu mane :D kao i trajvani.
1. UKC Ljubljana nije privatna klinika....
2. Koliko sam vidio, isto se ljudi odnose i prema domacima pacijentima
3. I javne klinike i doktore placamo MI
Filter

#3886 Re: Sebija All about

Post by Filter »

Dozer wrote: Ovako to izgleda u civilizaciji. Slovenija, UKC Ljubljana, 2014.....
sve ok usluga, sminka, ljubaznost, cvijece po coskovima, cvrkut ptica i umirujuca muzika...
ali da nas doktor posveti jednom pacijentu sat i kusur... bilo bi mrtvih glava po cekaonicama.

sad je druga stvar, otkud toliko svijeta kod nas na klinickom a u sloveniji nema
black

#3887 Re: Sebija All about

Post by black »

Aida Mujčinović-Palinić: Ovo je moje iskustvo s KCUS-a na čijem je čelu Sebija Izetbegović

Nekoliko puta počinjem pisati svoju priču i ne znam kako da počnem... Mami je bilo loše nekoliko sedmica. Imala je glavobolje koje smo pripisivali migrenama. Ali kada je krenula nestabilnost pri svakom pokretu, shvatili smo da kafetinima ne možemo riješiti problem. Takvi smo mi Bosanci, zadnji na pameti su nam doktori, zbog našeg stava da su tamo gužve i neljubazno osoblje...

Kažem mami: "A šta misliš da idemo privatno", jer stanje se rapidno pogoršavalo i mijenjalo. Evidentno je bilo da nešto nije uredu. Obično smo u tim početnim fazama svi "internet ljekari" gdje na različitim forumima tražimo odgovore i lijek za simptome sa kojim se susretnemo.

I tako je krenulo! Plati jedan pregled u privatnoj klinici, plati drugi, a odgovora nekog konkretnog baš i nije bilo. Nakon toga, nerado, s ogromnim predrasudama slušajući iskustva, tačnije čitajući forume, portale, prateći razne Facebook stranice koje su protiv Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), krećem prema klinici. Taj dan baš i nije obećavao, jer prijem pacijenata se vršio u Državnoj bolnici.

Dolazimo gore. Mami je loše. Izlazimo iz auta izbezumljeni uz sve te misli i šta li nas čeka. Jer znate, svašta smo čuli i čitali. Na Neurologiji u prijemnoj ambulanti, uvidjevši da se moja mama uz pomoć mene i sestre ne može kretati, pritrčava nam momak koji radi na osiguranju da pomogne. Odmah zove tehničara koji se u roku od nekoliko sekundi našao sa invalidskim kolicima pred nama. Moje iznenđenje je nastalo već tu.

Mamu prima dežurna doktorica, pregleda nalaze iz privatne klinike, razgovara s njom, hitno je šalje na CT koji je već urađen i privatno. Sanitetska kola nas već čekaju, dok je tehničar mamu vozio prema izlazu. Voze nas na Radiologiju, gdje je bila gužva, ali nekim čudom, ili dobrom organizacijom, za 15 minuta moja majka je bila prozvana za snimanje. Ulazim s njom i objašnjavam medicinskoj sestri da je asmatičar i da joj je problem ležati bez uzdignute glave. Sestrica me smiruje, preuzima moju majku, ljubaznim tonom mi se obraća da se ne brinem. To je bio moj drugi šok, ali i spoznaja da tu rade normalni ljudi!

U roku od pet minuta nakon CT-a nalaz su nam dali. Sanitetska kola ponovo dolaze po nas. Čiko koji je vozio mamu u invalidskim kolicima je stalno uz nas, ali neprimjetan. Vraćamo se na Neruologiju, ulazimo kod doktorice, ona gleda nalaz, i govori sestrici da mamu malo izvede da udahne zraka. Ostajemo unutra i kreće razgovor. Nekako mi je u glavi samo zazvonila ta riječ tumor na četvrtoj komori u malom mozgu, četiri puta neki broj. Ma samo mi je pištalo u glavi i sav moj svijet se srušio.

Vidjevši da smo se moja sestra i ja izgubile, šokirale, da smo "mentalno rastresene", kad saznate da vam mama ima tumor na mozgu, suze same kreću, napola ste ludi, nije vam ni do čega, krivite sve redom, doktorica nas je pokušavala pribrati, utješiti. I to je radila 40 minuta!

Poziva potom medicinsku sestru da uvede moju mamu, da razgovara s njom. Pokušava se šaliti sa njom, prilagoditi se njenom stanju. Bila je prisna, na jedna ljudski način, ne onako koristeći neke medicinske riječi koje ona ionako ne bi razumjela. A ustvari, ispitivala ju je tako, radila neki neurološki test. Ja sam laik, ali nalaz je bio napisan tačno prema razgovoru s mojoj majkom, znate ono subjektivno i ono objektivno...

Dalje nam piše Cito. Uputnicu s nalazom dobijamo da krenemo prema Neurohirurgiji. Krijući suze od mame i potrebu da vrištim razmišljam o toj ljubaznoj doktorici koja nas je smirila, utješila i pozvala sanitetska kola. Opet! Čiko koji je vozio mamu u kolicima je s nama, neprimjetan, mislim da se zove Nedžad, i ne odvaja se od nas. Pokušava da se našali, da nas nasmije. Odvezli su nas na KUM. Mama samo govori: 'Nisam dobro, boli me glava, manta mi se'. Tehničar koji je izvadio krv ljubazno priča sa njom i govori joj: 'Bit će to sve uredu, ne brinite se'. Sestrica Elma (zapamtila sam ime sa akreditacije), prelijepa plavuša, donosi joj vodu. Pričaju s njom, pokušavaju da je smire i ohrabre.

Nakon što su vidjeli nalaz, telefonom su pozvali nekoga, a u trenu se stvorio neurohirurg dr. Ibrahim Omerhodžić. Odmah je počeo pričati s mojom majkom, brižno kao da je njegova. I onda, valjda je očima suflirao, šta li, ali sestra se primakla, odvezla mamu i tada se obratio nama. Rekao nam je da je hitno i da moramo dalje sa pretragama, da mama treba ostati u bolnici, samo da nađu mjesto da je smjeste. U međuvremenu šalje nas da joj se uradi rendgen pluća i EKG.

Već je oko pola pet, smrklo se vani, a i nama u glavi. Ali ti divni ljudi ni jednog trena nas nisu ostavili same. Čika Nedžad je naša sjena. Vozi je u kolicima nekim dugim hodnicima, mi idemo za njim, pokušava nas nasmijati, ispričati vic... Stižemo na rendgen pluća. Sestra ili dokotrica izlazi, pomaže mojoj majci da ustane iz kolica, a čika Nedžad je pridržava. Mi izlazimo jer ne smijemo biti u sobi za rendgen. Nalaz je gotov i vraćamo se na Neurohirgiju gdje nas upućuju na prijemni odjel.

Dolazimo na poluintezivni odjel, traže joj krevet i i smještaju je. Dok su joj sestrice pomagale da se popne na krevet, doktor je smirenim i ozbiljnim tonom govorio da je situacija krajnje ozbiljna: 'Vaša majka mora ostati ovdje, morate biti jake. Ne brinite se, tu smo sa njom. Sve će biti uredu'. Uvjeravao nas je, jer mi nismo mogle prihvatiti činjenicu da je moramo ostaviti tu.

Sestrice nam prilaze, tješe nas da je za nju najbolje zbog njenog stanja da bude tu, jer se moraju vršiti daljnje pretrage, s obzirom na to da ona treba što urgentnije biti operisana. Taj prokleti tumor pritišće njen mozak, mislim u sebi. Izlazimo iz klinike. Duga noć je bila pred nama, tuga, nevjerica, pa opet vraćaju se riječi svakog ljekara, sestrice koje smo tog dana stjecajem naše nevolje sreli.

Dolazimo dan poslije u posjetu. Prilazim sestrama koje mi pričaju o maminom stanju, visini šećera, pritisku i daljnjim pretragama koje su pred njom. Toliko su je bodrili i uvjerili da je bez problema izdržala MRI koju sam i sama prošla i znam koliko je neugodan osjećaj. Hej, moja mama asmatičar je izdržala magnetnu rezonancu! Zaboravila sam reći da su u potpunosti ispoštovali našu želju da ona ne sazna da ima tumor.

Došao je novi dan, opet smo u posjeti, a mama govori: 'Djeco, ne brinite, paze me kao kraljicu'. Odmah za setrinskim pultom nas izvještavaju o njenom stanju, poručuju da će nas ljekar primiti ako imamo potrebu za razgovor s njim. Nevjerovatno, tada sve one priče i predrasude nestaju. U bolnici rade humani ljudi, stručnjaci koji se brinu za naše najmilije koje smo ostavili da leže gore.

Ljekar nas potom izvještava o zdravstvenom stanju majke i njegovom mišljenju i nastavku stabilizacije već narušenog zdravlja, kako bi je mogao operisati. Riječi doktora da svaki čovjek, pacijent zaslužuje da živi, da zaslužuje šansu za život, njegove riječi: 'Ja i ova klinika nećemo odustati od vaše majke', ulile su nam nadu i vratile vjeru da ipak ima spasa. I zaista bore se da se njen šećer stabilizira, bore se da njena pluća ojačaju, paze je, vode u toalet, medicinske sestrice su joj na svakoj mogućoj usluzi, dodaju joj vodu i sve što traži.

Preko svoje majke sam uvidjela da na KCUS-u ne rade monstrumi, kako nas ne znam iz kojeg razloga filuju. Klinika savršeno funkcioniše. Ti ljudi koji su gore zaposleni, stvarno su ljubazni i brinu se o pacijentima. Ne, ne morate donijeti kafu, poklon ili podmititi nekoga kovertom sa novčanicama, da biste bili sigurni da će nekom vašem biti pružena potpuna njega, i sve što je potrebno pacijentu.

Ovo sam željela ispričati i više ne želim čuti, niti podržati lošu riječ o radu KCUS-a, njegovim ljekarima, medicinskim sestrama, i ostalom osoblju i doktorici Sebiji Izetbegović koja se nalazi na čelu te klinike.

Poređenja radi, prije nekoliko godina, kad je moja sestra nakon treće operacije bila prema saopćenju ljekara, koji je trebao ponovo operisati, izgubljen slučaj, na moje pitanje: 'Koliko košta njen život', pitao me: 'Koliko vi mislite da košta?'. Nije odbio kovertu u kojoj sam stavila 1.000 KM. I gle čuda, našao se način da je operišu nekom metodom crp ili kako se to već zove kroz usta.

Pred mojom majkom, ljekarima i nama je velika borba za njen život, kako su nam i rekli, ali su nam ulili povjerenje, nadu, vratili vjeru i promijenili naše mišljenje u pozitivno, kao i stav o radu klinke i njenom osoblju. O svim kuloarskim pričama koje se danima plasiraju u medijima, bez obzira na naše prijašnje iskustvo, ja imamo potrebu reći i ispričati svoje pozitivno iskustvo.

Ja sam samo jedna obična građanka skromnih primanja, čija majka ima tumor i smještena je na poluintenzivnoj klinici Neurohirurgije, gdje se divni ljudi bore jednako da pomognu njoj, ali i da olakšaju meni i mojoj porodici kojoj nije baš lako u ovim trenucima.

Ma kakav ishod u konačnici bio, sigurna sam da je moja majka u stručnim rukama, prije svega dobrih ljudi i velikih stručnjaka. Ovo je moja priča i moje iskustvo. Znam da u ovoj borbi nismo sami.
uglavnomja

#3888 Re: Sebija All about

Post by uglavnomja »

aida, nadam se da si dobila 5 od sebije :thumbup: i nesto u cashu, naravno

materti ima tumor (vjerujem da je sve ovo teska izmisljotina), ti si kao sve procitala na netu al'' si se eto sokirala ... nebitno

poenta je da je tema ovog pismenog sastava opisati na najbolji moguci nacin medicnisko osoblje ustanove, u slucaju neke pacijentice, iz ugla familije te pacijentice

nego mi nije jasno, pises prijem pacijenta u drzavnoj, a ti ides "gore"?

i kad vec znas imena svih doktora, sestrica, vozaca, tehnicara, i ostalih osmjehujucih radnika ...(koja si zapamtila dok ti je mater dijagnozu dobijala :-) ) gdje su imena tih klinika, 2 komada, gdje nisu nista nasli?

usput, na tom istom mjestu je medcinski tehnicar rekao jednom clanu familije da sam smjesti pacijenticu u onu kapsulu za snimanje, on kao ne moze, a zena nepokretna ... (iz prve ruke znam :| zena nije docekala sljedeci dan)
costacurta

#3889 Re: Sebija All about

Post by costacurta »

palermo wrote:
Dozer wrote:Pokusavam se sjetiti bilo cega, licnog naravno, a sto bi moglo parirati ovome u Sloveniji... I... ne ide... Nazalost, ali - ne ide. Jbg...
mislim da si nepošten prema velikom broju ljekara koji rade svoj posao na profesionalan, ljudski način.....al dobro....tvoje iskustvo, tvoje mišljenje, tu su diskusije bespredmetne
Uz svo dužno poštovanje,
ako sam dobro shvatio vas je 90min razgovora u klinici u Sloveniji koštalo 500KM?
Obzirom da su vam uradili neke nalaze kojima su samo potvrdili i tačnost dijagnoze koja vam je ovdje ustanovljena vi nista osim "blaže" terapije gore niste dobili.
Doktorica je bila nasmiješena jer za 90 min razgovora uzela nečiju platu. Ja bih vas na leđima odnio do granice.
to je samo trošak liječničkog pregleda neć pitati koliko su vas drugi troškovi izašli.
ono sa čim se slažem je da velikoj većini naših ljudi zaposlenih u javnom sektoru, ne samo u zdravstvu fali ljubaznosti a ovo sa listama za čekanje mi se ne da jer imam masu primjera iz uređenih zemalja gdje iako ste se uredno zakazali kad dođete na zakazan termin morate čekati. Jedino kod nas ljudi kontaju da čim se pojave u Urgentni, porodičnu, hitnu, ambulantu odmah s vrata ih neko mora primiti i završiti u roku i onako kako su oni planirali. I odma priča "kako je to u Njemačkoj", qrko eto kako. I tamo ljudi sjede i čekaju.
PeraDzetic

#3890 Re: Sebija All about

Post by PeraDzetic »

Aida Mujcinovic Palinić, viši stručni saradnik za propagandu NP.
HAVANA

#3891 Re: Sebija All about

Post by HAVANA »

Prije 3 godine mi je stari lezao u centru za srce,i operisan je tu.Sve za cistu desetku,ja se sjebo kako sam ja bio zamislio i sta su mi pricali.Spremio i pare ako ko bude trazio,sta cu.Nit mi je ko sta trazio,nit sam kome dao.Hvala im sto jos imam oca.Pandur,Kacila...
biscanka2

#3892 Re: Sebija All about

Post by biscanka2 »

costacurta wrote:
Uz svo dužno poštovanje,
ako sam dobro shvatio vas je 90min razgovora u klinici u Sloveniji koštalo 500KM?
Obzirom da su vam uradili neke nalaze kojima su samo potvrdili i tačnost dijagnoze koja vam je ovdje ustanovljena vi nista osim "blaže" terapije gore niste dobili.
Doktorica je bila nasmiješena jer za 90 min razgovora uzela nečiju platu. Ja bih vas na leđima odnio do granice.
to je samo trošak liječničkog pregleda neć pitati koliko su vas drugi troškovi izašli.
ono sa čim se slažem je da velikoj većini naših ljudi zaposlenih u javnom sektoru, ne samo u zdravstvu fali ljubaznosti a ovo sa listama za čekanje mi se ne da jer imam masu primjera iz uređenih zemalja gdje iako ste se uredno zakazali kad dođete na zakazan termin morate čekati. Jedino kod nas ljudi kontaju da čim se pojave u Urgentni, porodičnu, hitnu, ambulantu odmah s vrata ih neko mora primiti i završiti u roku i onako kako su oni planirali. I odma priča "kako je to u Njemačkoj", qrko eto kako. I tamo ljudi sjede i čekaju.[/quote]

:thumbup:

Po ordinacijama kao i po bolnicama i pored termina koji imas ne znaci da neces morati cekati.
Kod pravljenja termina uzme se za svakog pacijenta vremenski prosjek 15 minuta ali ako se tezi slucaj zadesi onda se
tacnost termina pomjera - sto znaci sljedeci moraju cekati.
Takodjer prednosti kod mnogih, imaju pacijenti koji su kod privatnih osiguranja osigurati ustvari oni i po bolnicama imaju
posebne tretmane.
Imala sam iskustava po bolnicama. Higijena i ljubaznost osoblja to stoji od cistacice do doktora sto se kod nas bas nebi moglo reci (cast pojedincima).
NeJma podmicivanja ni kUferti.
Na odjelu u radnoj sobi medicinskog osoblja,obicno na vidljivom mjestu bude kasica za kafu ( za personal). Tu na otpusnom danu ubacim 10€ i bombonjeru, zahvalim se na liejpoj njezi i haman pa da se ne izljubimo. :-)
Moram napomenuti da je zakonski regulisano da se suma do 13€ nesmatra kao podmicivanje (ne sjecam se da li samo za bolnice vazi).
Jednom prilikom bila sam operisana... .
Prije na dan otpusta gledam ja trag moje operacije i kontam :roll: pa vala kad su me ovako fino "zakrpili" red je i njih malo
pocastiti.
Odem u kafeteriju , te za dorucak narucim za operacionu salu (kirurgiju) sendvice za sljedece jutro sa porukom i lijepim pozdravom.
Ujutro oko 10 sati kuca doktor na vrata i veli - dosao sam da vam se u ime mojih kolega i mene zahvalim.
Rijetkost je da se pacijenti bas i nas sjete i zato nam je ovo posebno laskalo.
Taj mali gest je njih toliko dirnuo da je on pored stresa koji imaju nasao 5 minuta da mi se u ime njih zahvali.
Kad usporedim stanje po bolnicama prije 20-tak godina i sada i u njih se dosta toga izmjenilo.
Cesti su im programi stednje tako da je opterecenje i stres doktora i drugog medicinskog osoblja jako poraslo ali i
pored toga ljubaznost i pristupi pacijentu ostali su na nivou.
Kad ovdje neki forumasi uzmu da plate doktora sa 15 hiljada € oznacavaju... :cry: , ma dajte molim vas. :D
VjecitiStudent

#3893 Re: Sebija All about

Post by VjecitiStudent »

black wrote:
Aida Mujčinović-Palinić:
:-)
Joj režimlija ... sasvim spontano objavljeno u SDA-ovom Faktoru, još i uslikali dotičnu.
uglavnomja

#3894 Re: Sebija All about

Post by uglavnomja »

realno, nemoguce je drzati se zakazanog vremena u bolnicama sa ogromnim brojem pacijenata.
doktor ima recima pola sata - sat za pregled, a nikad ne zna sta ga ceka, kakva je pacijent, kakva boljka, ima li uz to psihickih problema ili ga ne moze "istjerati" iz ordinacije ... plus internet znanje i pametna familija :-)

isto tako je tesko ocekivati da zaposleni u bolnici imaju osmjeh od 8 do 4 :roll:

a ta privatna osiguranja su posebna prica.
biscanka2

#3895 Re: Sebija All about

Post by biscanka2 »

uglavnomja wrote:realno, nemoguce je drzati se zakazanog vremena u bolnicama sa ogromnim brojem pacijenata.
doktor ima recima pola sata - sat za pregled, a nikad ne zna sta ga ceka, kakva je pacijent, kakva boljka, ima li uz to psihickih problema ili ga ne moze "istjerati" iz ordinacije ... plus internet znanje i pametna familija :-)

isto tako je tesko ocekivati da zaposleni u bolnici imaju osmjeh od 8 do 4 :roll:

Ma normalno da se to od njih nemoze ocekivati ali pristupacnost i po potrebi pacijenta njihova dostupnost to bi trebala biti obaveza (pogotovo kod
tezih ili svjeze operisanih osoba). :)
Kod nas nije rijetkost da ces prije do cistacice, da ti pomogne doci ,nego do sestre.
U poredjenju nezapostavljam pomisao da su nase bolnice sa masom da kazem iz cijelog kantona, pacijentima opterecene pa cesto
pomislim koliko ih u ministarstvima ili opstinskim institucijama 2-3 osobe rade sto bi jedna trebala moci uraditi daje te plate
usmjeriti za zdravstvo pa pojacati medicinsko osoblje po bolnicama, al to ovim nasim ministrima i gradonacelnicima nebi u
prilog islo - jer su te dodatne osobe (po tim ustanovama) preko stele posadjene a u tom mnogi i sami ucesce imaju. :sad:
uglavnomja

#3896 Re: Sebija All about

Post by uglavnomja »

biscanka2 wrote:
uglavnomja wrote:realno, nemoguce je drzati se zakazanog vremena u bolnicama sa ogromnim brojem pacijenata.

Ma normalno da se to od njih nemoze ocekivati ali pristupacnost i po potrebi pacijenta njihova dostupnost to bi trebala biti obaveza (pogotovo kod
Kod nas nije rijetkost da ces prije do cistacice, da ti pomogne doci ,nego do sestre.
U poredjenju nezapostavljam pomisao da su nase bolnice sa masom da kazem iz cijelog kantona, pacijentima opterecene pa cesto
pomislim koliko ih u ministarstvima ili opstinskim institucijama 2-3 osobe rade sto bi jedna trebala moci uraditi daje te plate
usmjeriti za zdravstvo pa pojacati medicinsko osoblje po bolnicama, al to ovim nasim ministrima i gradonacelnicima nebi u
prilog islo - jer su te dodatne osobe (po tim ustanovama) preko stele posadjene a u tom mnogi i sami ucesce imaju. :sad:
slazem se. :thumbup:

samo kod sebije ide obrnuto, rastjerati i doktore i pacijente ... da se dobije optimalan brojcani odnos medicinskih sestara i pacijentata.

inace moj komentar je bio vise usmjeren na to da neko ko radi sa bolesnim ljudima, ko gleda ljude kako se pate, umiru ili kako dobijaju zadnju dijagnozu ... tesko moze imati raspolozenje i osmjeh za svakoga po citav dan.
biscanka2

#3897 Re: Sebija All about

Post by biscanka2 »

uglavnomja wrote:
biscanka2 wrote:

slazem se. :thumbup:

samo kod sebije ide obrnuto, rastjerati i doktore i pacijente ... da se dobije optimalan brojcani odnos medicinskih sestara i pacijentata.

inace moj komentar je bio vise usmjeren na to da neko ko radi sa bolesnim ljudima, ko gleda ljude kako se pate, umiru ili kako dobijaju zadnju dijagnozu ... tesko moze imati raspolozenje i osmjeh za svakoga po citav dan.
Bas sam o tome pricala sa sestricama.
Pretezno sam od njih cula da se taj posao mora i voljeti a sve ostalo pa i svoje emocije s vramenom naucis pod kontrolu staviti.
Ja sam jako emocialna tako da mislim da bih od tuge i suosjecaja prije crkla nego se privikla (kad u filmu ili reportazama zalosne
scene vidim sva se uplacem a kaomoli uzivo) :cry: .
Nego pod ljubaznost podrazumijevamo i nacin ophodjenja i kultura govora. :wink:
Meni jedna sestra odgovori, za nas stres kad ga imamo, nisu nasi pacijenti krivi,kako da ih krivo pogledamo kad im je i njihove bolesti dosta.
black

#3898 Re: Sebija All about

Post by black »

VjecitiStudent wrote:
black wrote:
Aida Mujčinović-Palinić:
:-)
Joj režimlija ... sasvim spontano objavljeno u SDA-ovom Faktoru, još i uslikali dotičnu.

nesto kao placeni oglasi ;-)
sarajevo999999

#3899 Re: Sebija All about

Post by sarajevo999999 »

Seems like Aida ide na drzavnu sisu tj. da je ja hranim
sarajevo999999

#3900 Re: Sebija All about

Post by sarajevo999999 »

Ima slika gdje je ona sa Sebijom i Prvim muzem. Jel fotosop ili ne ne znam i boli me kara 8)
Post Reply