Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

MyTao

#3876 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

RNG_25 wrote:
MyTao wrote:Ti stvarno ne znas sta je kontekst?? Niko TEBI nije rekao nista, post je bio odgovor na raspravu izmedju nekoliko forumasa od kojih su neku tvrdili da sve stvoreno mora imati i tvorca... Znaci de se saberi malo...
To da "sve stvoreno mora imati tvorca" =/= "tvorac također mora imati tvorca". A ti imputiraš drugima da tvrde da i sam tvorac mora biti stvoren. Ne mora.
Jaooo.... logiko. od sada te zovem logika :lol: pa zar to nisam napisao u jebenom postu???? jos sam se smijao toj ideju, to je poenta cijelog posta i bila... koliko ti imas godina?

Cjeli moj post je ismijavao ideju da SVE mora imati tvorca, osim boga.... i sada posle 100384746 postova kasnije ti mi govoris isto...
Hakiz

#3877 Re: Svijet bez religija

Post by Hakiz »

MyTao wrote:
RNG_25 wrote:
MyTao wrote:Na svijetu mozemo doci do zakljucka da najmanje bezbroj nematerijalni stvari "mogu" postojati, jedna od tih stvari je i bog... To sto je nesto moguce i "nedokazivo" ne znaci da i jeste.

Moguce je da je svijet stvorila kornjaca koja je nematerijalna, nevidljiva i koja zivi u mom podrumu... nauka ne moze dokazati da je to nemoguce, ali to nije razlog da neko vjeruje u to.

Ako vec vjerujete u boga, onda morate vjerovati i u bezbroj drugih mogucnosti koje su moguce a nedokazive... ako cemo o logici ;-)
Ako ćemo "o logici", o kojoj očito ništa ne znaš, ova zadnja tvrdnja tvoja, ali i implikacije prethodnih, veze sa istom nemaju.
Ti si taj koji nema pojma o logici care... branis se time sto je bog nedokaziv, nematerijalan... a imas problem sa bezbroj drugih nematerijalnih ideja/bogova/stavova koji su isto kao i tvoj bog, nedokazivi, nematerijalni i mogu postojati bas kao tvoj bog.

De mi reci po cemu je moj primjer sa kornjacom koja se ne moze dokazati drugacija od tvoje tvrdnje da postoji bog???
Stvar je u tome de je ostalim bogovima istekao rok trajanja, a ovaj je trenutno u modi. Pa će pronaći nekog drugog kada i ovaj izađe iz mode.
RNG_25

#3878 Re: Svijet bez religija

Post by RNG_25 »

MyTao wrote:
RNG_25 wrote:
MyTao wrote:Na svijetu mozemo doci do zakljucka da najmanje bezbroj nematerijalni stvari "mogu" postojati, jedna od tih stvari je i bog... To sto je nesto moguce i "nedokazivo" ne znaci da i jeste.

Moguce je da je svijet stvorila kornjaca koja je nematerijalna, nevidljiva i koja zivi u mom podrumu... nauka ne moze dokazati da je to nemoguce, ali to nije razlog da neko vjeruje u to.

Ako vec vjerujete u boga, onda morate vjerovati i u bezbroj drugih mogucnosti koje su moguce a nedokazive... ako cemo o logici ;-)
Ako ćemo "o logici", o kojoj očito ništa ne znaš, ova zadnja tvrdnja tvoja, ali i implikacije prethodnih, veze sa istom nemaju.
Ti si taj koji nema pojma o logici care... branis se time sto je bog nedokaziv, nematerijalan... a imas problem sa bezbroj drugih nematerijalnih ideja/bogova/stavova koji su isto kao i tvoj bog, nedokazivi, nematerijalni i mogu postojati bas kao tvoj bog.

De mi reci po cemu je moj primjer sa kornjacom koja se ne moze dokazati drugacija od tvoje tvrdnje da postoji bog???
Hah, stvarno hoćeš da ti pokažem problem sa tvojim djetinjastim primjerom?

Kako bi bilo da činjenica da ta "tvoja kornjača" je očito kvantifibilna, te samim time i ograničena, po definiciji, jer tvrdiš da "živi u tvom podrumu", podrum bivajući jasno limitiran i kvantifibilan materijalni prostor?

Dalje, ako je ta "kornjača" nevidljiva kako znaš da je kornjača? Rekla ti?

Dalje, imaš problem i sa baznom logičnošću tvrdnje, jer pojam "kornjača" ima svoje osobine, od kojih je i to da entitet koji se opisuje tim pojmom ima svoje materijalne/kvantifibilne osobine, tipa veličine, oblika, ponašanja, dimenzija i dr. Nešto što "abrahamski" bog (donekle isključujući Isusa Krista) nema.

Ovo sve samo zato jer me trenutno ovo zabavlja, daleko od toga da se ne bi moglo napraviti ozbiljno pobijanje tvoje tvrdnje, čisto logički, što nije nešto što se može napraviti sa Bogom, pa i "abrahamskim" Bogom.
RNG_25

#3879 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by RNG_25 »

MyTao wrote:
RNG_25 wrote:
MyTao wrote:Ti stvarno ne znas sta je kontekst?? Niko TEBI nije rekao nista, post je bio odgovor na raspravu izmedju nekoliko forumasa od kojih su neku tvrdili da sve stvoreno mora imati i tvorca... Znaci de se saberi malo...
To da "sve stvoreno mora imati tvorca" =/= "tvorac također mora imati tvorca". A ti imputiraš drugima da tvrde da i sam tvorac mora biti stvoren. Ne mora.
Jaooo.... logiko. od sada te zovem logika :lol: pa zar to nisam napisao u jebenom postu???? jos sam se smijao toj ideju, to je poenta cijelog posta i bila... koliko ti imas godina?

Cjeli moj post je ismijavao ideju da SVE mora imati tvorca, osim boga.... i sada posle 100384746 postova kasnije ti mi govoris isto...
Hmmm... Šta reći?

Ja ovdje tu ideju ne ismijavam. Plus takva "ideja" je sasvim ispravna i logički nužna, pa ne znam kako je možeš ismijavati, osim ako ništa ne znaš naravno...

Također, ponavljam, ti si taj koji je imputirao drugima da tvrde da "sve što postoji mora biti stvoreno". Vrati se pa pročitaj svoje postove ponovo, jer ovo postaje već smiješno.
MyTao

#3880 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Hakiz wrote:
MyTao wrote:
RNG_25 wrote:

Stvar je u tome de je ostalim bogovima istekao rok trajanja, a ovaj je trenutno u modi. Pa će pronaći nekog drugog kada i ovaj izađe iz mode.
Stvar je u tome sto se njima od malena govori da bog postoji, onda svaki put kada razmisljaju pocinju od toga da bog postoji, i okolo toga grade i traze "dokaze", logicke zakljucke zasto on moze postojati... njima nije cilj da spoznaju istinu, njima je cilj da stvore zakljucke koji ce odbraniti ono sto vec imaju zacrtano u glavi.

Kada im oboris svaki argument za bozije postojanje uvijek imaju da se oslone na to da se ne moze dokazati da ga nema, Sto NIJE argument za postojanje necega... postoji bukvalno bezbroj stvari/ideja/bogova koji mogu postojati a da to niko ne moze dokazati suprotno... to naravno ignorisu.
RNG_25

#3881 Re: Svijet bez religija

Post by RNG_25 »

Hakiz wrote:Stvar je u tome de je ostalim bogovima istekao rok trajanja, a ovaj je trenutno u modi. Pa će pronaći nekog drugog kada i ovaj izađe iz mode.
Nažalost, ili nasreću, ova monoteistička "moda" se pokazuje dosta rezilijentnom, šta s činjenicom da postoji već dobrih 3 milenija minimalno (koliko historija može "dosegnuti"), ali realno oduvijek.
Last edited by RNG_25 on 10/08/2016 17:56, edited 1 time in total.
HardcoreMX

#3882 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

MyTao wrote::lol:

Znaci problem oko boga i toga da ga je neko morao stvoriti (ako vec tvrdimo da sve sto postoji mora biti stvoreno) vjernici rijese tako sto tvrde da on nebi bio bog da ga je neko stvorio ....
Fulao si poentu,Nužno Biće je neko ko ne može da ne postoji.Ko ne može da ne postoji, nema uzroka.Ko nema uzroka onda je oduvijek.I to nije nikakva vjera,to je prosto tako,to je činjenica!
Fulao si takodjer i poentu kauzaliteta.Uzrok uzroku, u relativnom svijetu moraš doći na početak,a ako ne bi bilo početka onda bi mi živjeli u beskonačnom vremenu,a to je absurd,glupost.
Hakiz

#3883 Re: Svijet bez religija

Post by Hakiz »

RNG_25 wrote:
Hakiz wrote:Stvar je u tome de je ostalim bogovima istekao rok trajanja, a ovaj je trenutno u modi. Pa će pronaći nekog drugog kada i ovaj izađe iz mode.
Nažalost, ili nasreću, ova monoteistička "moda" se pokazuje dosta rezilijentnom, šta s činjenicom da postoji već dobrih 3 milenija minimalno (koliko historija može "dosegnuti"), ali realno oduvijek.
Bojm se da je hinduizam, koji je sve ono šta abrabhamske religije mrze (više božanstava, poštovanje predmeta koji simbolizuju božanstva itd) religija sa najdužim trajanjem. U trenutnom obliku je star oko 5.000 godiina, a postoje neki dokazi da možda traje i oko 10.000.

To od ovih velikih religija, ko zna neko pleme u zabačenim dijelovima Papue ili Brazila možda ima i dugovječniju religiju.

Kako mislš oduvijek postoje abrahamske religije? To što su ove religije pojam zabranjenog voća, potopa i još mnoge ukrale iz religija Mezopotamije opisanih u epu o Gilgamešu ne znači da su abrahamske religije i tada postojale. Samo su ukrale tuđe ideje čime falsifikuju svoju istoriju.
Last edited by Hakiz on 10/08/2016 18:12, edited 2 times in total.
MyTao

#3884 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

RNG_25 wrote:

Kako bi bilo da činjenica da ta "tvoja kornjača" je očito kvantifibilna, te samim time i ograničena, po definiciji, jer tvrdiš da "živi u tvom podrumu", podrum bivajući jasno limitiran i kvantifibilan materijalni prostor?

Dalje, imaš problem i sa baznom logičnošću tvrdnje, jer pojam "kornjača" ima svoje osobine, od kojih je i to da entitet koji se opisuje tim pojmom ima svoje materijalne/kvantifibilne osobine, tipa veličine, oblika, ponašanja, dimenzija i dr. Nešto što "abrahamski" bog (donekle isključujući Isusa Krista) nema.

Ovo sve samo zato jer me trenutno ovo zabavlja, daleko od toga da se ne bi moglo napraviti ozbiljno pobijanje tvoje tvrdnje, čisto logički, što nije nešto što se može napraviti sa Bogom, pa i "abrahamskim" Bogom.
Fina pitanja, na koja mogu odgovoriti sa onim cim se vjernici sluze... sve sto ti znas o toj kornjaci je neispravno, nisi ti u stanju da razumijes kako ona funkcionise, ali funkcionise... nije to obicna kornjaca, vec tvorac svega, a zivi u podrumu jer to tako zeli... itd itd...
RNG_25

#3885 Re: Svijet bez religija

Post by RNG_25 »

Hakiz wrote:
RNG_25 wrote:
Bojm se da je hinduizam, koji je sve ono šta abrabhamske religije mrze (više božanstava, poštovanje predmeta koji simbolizuju božanstva itd) religija sa najdužim trajanjem. U trenutnom obliku je star oko 5.00 godiina, a postoje neki dokazi da možda traje i oko 10.000.

To od ovih velikih religija, ko zna neko pleme u zabačenim dijelovima Papue ili Brazila možda ima i dugovječniju religiju.
Da, kako god, to ne mijenja ništa.
Hakiz

#3886 Re: Svijet bez religija

Post by Hakiz »

RNG_25 wrote:
Hakiz wrote:
RNG_25 wrote:
Bojm se da je hinduizam, koji je sve ono šta abrabhamske religije mrze (više božanstava, poštovanje predmeta koji simbolizuju božanstva itd) religija sa najdužim trajanjem. U trenutnom obliku je star oko 5.00 godiina, a postoje neki dokazi da možda traje i oko 10.000.

Da, kako god, to ne mijenja ništa.
Mijenja. Religija starih Egipćana je takođe trajala hiljadama godina. Pa joj je istekao rok trajanja. 3.000 ili 10.000 godina ne znači biti u pravu.

ALi, u svakom slučaju, ako ćemo o dužini trajanja, kroz istoriju ljudi duže pripadaju politeističkim nego monotoeističkim religijama.
Last edited by Hakiz on 10/08/2016 18:09, edited 1 time in total.
RNG_25

#3887 Re: Svijet bez religija

Post by RNG_25 »

MyTao wrote:
RNG_25 wrote:

Fina pitanja, na koja mogu odgovoriti sa onim cim se vjernici sluze... sve sto ti znas o toj kornjaci je neispravno, nisi ti u stanju da razumijes kako ona funkcionise, ali funkcionise... nije to obicna kornjaca, vec tvorac svega, a zivi u podrumu jer to tako zeli... itd itd...
Znači tvoj bog je kornjača, a u isto vrijeme nije kornjača. Kako god ti kažeš.

Plus još logičkih greški imputacija vjernicima stvari koje veze nemaju sa onim čime smo pričali, te koje same po sebi nisu dokaz ičega. Već viđeno. Nastavak će biti kasnije, možda.
edindinn

#3888 Re: Svijet bez religija

Post by edindinn »

Tvorac i stvoreno......

sve stvoreno ukazuje samo na Njega,

a On svim stvorenim ukazuje samo na Sebe,

jer on sve stvara........ dokazujuci Sebe svima da je samo On sam samcat bez ikog :)
Hakiz

#3889 Re: Svijet bez religija

Post by Hakiz »

edindinn wrote:Tvorac i stvoreno......

jer on sve stvara........ dokazujuci Sebe svima da je samo On sam samcat bez ikog :)
Baš tužno. To što je sam bez ikog. Svako treba nekoga.
MyTao

#3890 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

RNG_25 wrote:
MyTao wrote:
RNG_25 wrote:

Znači tvoj bog je kornjača, a u isto vrijeme nije kornjača. Kako god ti kažeš.

Plus još logičkih greški imputacija vjernicima stvari koje veze nemaju sa onim čime smo pričali, te koje same po sebi nisu dokaz ičega. Već viđeno. Nastavak će biti kasnije, možda.
kao sto reko, ne mozemo to mi ljudi razumiti, to je iznad nas... ko smo mi da savrsenom bicu ili stvorenju trazimo kako nesto jeste a kako nije... to je vece od nas. Ako smo mi nesavrseni kako onda ocekujes da razumijes savrsenstvo... Uglavnom postoji, jer ne nemoguce dokazati suprotno, ni logicki a ni naucno...

naravno da ima gresaka u svemu sto cu reci za ovu kornjacu, ali to je jer smo mi ljudi ograniceni dok ta kornjaca nije... to je odgovor na svaku logicku gresku koji nadjes.
edindinn

#3891 Re: Svijet bez religija

Post by edindinn »

Hakiz wrote:
edindinn wrote: Tvorac i stvoreno......

.... ne budi tuzan jer imas Boga :)
Hakiz

#3892 Re: Svijet bez religija

Post by Hakiz »

edindinn wrote:
Hakiz wrote:
edindinn wrote: Tvorac i stvoreno......

.... ne budi tuzan jer imas Boga :)
Nisam ja tužan, nemam problem samoće.

Tužno je što je on sam. Trebalo bi mu pomoći.
edindinn

#3893 Re: Svijet bez religija

Post by edindinn »

Hakiz wrote:
Nisam ja tužan, nemam problem samoće.

Tužno je što je on sam. Trebalo bi mu pomoći.

haj i ti nesto stvori pa Mu pomozi :)
skupljac_zeljeza

#3894 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

Hakiz wrote: Kako mislš oduvijek postoje abrahamske religije? To što su ove religije pojam zabranjenog voća, potopa i još mnoge ukrale iz religija Mezopotamije opisanih u epu o Gilgamešu ne znači da su abrahamske religije i tada postojale. Samo su ukrale tuđe ideje čime falsifikuju svoju istoriju.
A da li je moglo se desiti obrnuto?

Česta greška u raspravama o Bogu je....
Antropomorfizam je izraz kojim se opisuje davanje nekih specifično ljudskih karakteristika životinjama, biljkama, prirodnim ili natprirodnim fenomenima kao što su božanstva.
fatamorgana

#3895 Re: Svijet bez religija

Post by fatamorgana »

skupljac_zeljeza wrote:
Hakiz wrote: Kako mislš oduvijek postoje abrahamske religije? To što su ove religije pojam zabranjenog voća, potopa i još mnoge ukrale iz religija Mezopotamije opisanih u epu o Gilgamešu ne znači da su abrahamske religije i tada postojale. Samo su ukrale tuđe ideje čime falsifikuju svoju istoriju.
A da li je moglo se desiti obrnuto?
Pa i moglo je da se tebe pita! ;-)
fatamorgana

#3896 Re: Svijet bez religija

Post by fatamorgana »

skupljac_zeljeza wrote:
.... je pretpostavka da uopšte postoji! :kiss:
skupljac_zeljeza

#3897 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

fatamorgana wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Ja kažem da postoji i nećemo se oko toga složiti na još sličnih 10 tema i u narednih deset godina. :wink:
Hakiz

#3898 Re: Svijet bez religija

Post by Hakiz »

.
Last edited by Hakiz on 10/08/2016 18:39, edited 2 times in total.
fatamorgana

#3899 Re: Svijet bez religija

Post by fatamorgana »

skupljac_zeljeza wrote:
fatamorgana wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Ja kažem da postoji i nećemo se oko toga složiti na još sličnih 10 tema i u narednih deset godina. :wink:
Ne sumnjam, to ti je u opisu radnog mjesta, :wink:
edindinn

#3900 Re: Svijet bez religija

Post by edindinn »

fatamorgana wrote:
skupljac_zeljeza wrote:

..... nije pretpostavka da postoji, vec je pretpostavka da ne postoji :)
Last edited by edindinn on 10/08/2016 18:39, edited 1 time in total.
Locked