MyTao wrote:RNG_25 wrote:MyTao wrote:Na svijetu mozemo doci do zakljucka da najmanje bezbroj nematerijalni stvari "mogu" postojati, jedna od tih stvari je i bog... To sto je nesto moguce i "nedokazivo" ne znaci da i jeste.
Moguce je da je svijet stvorila kornjaca koja je nematerijalna, nevidljiva i koja zivi u mom podrumu... nauka ne moze dokazati da je to nemoguce, ali to nije razlog da neko vjeruje u to.
Ako vec vjerujete u boga, onda morate vjerovati i u bezbroj drugih mogucnosti koje su moguce a nedokazive... ako cemo o logici

Ako ćemo "o logici", o kojoj očito ništa ne znaš, ova zadnja tvrdnja tvoja, ali i implikacije prethodnih, veze sa istom nemaju.
Ti si taj koji nema pojma o logici care... branis se time sto je bog nedokaziv, nematerijalan... a imas problem sa bezbroj drugih nematerijalnih ideja/bogova/stavova koji su isto kao i tvoj bog, nedokazivi, nematerijalni i mogu postojati bas kao tvoj bog.
De mi reci po cemu je moj primjer sa kornjacom koja se ne moze dokazati drugacija od tvoje tvrdnje da postoji bog???
Hah, stvarno hoćeš da ti pokažem problem sa tvojim djetinjastim primjerom?
Kako bi bilo da činjenica da ta "tvoja kornjača" je očito kvantifibilna, te samim time i ograničena, po definiciji, jer tvrdiš da "živi u tvom podrumu", podrum bivajući jasno limitiran i kvantifibilan materijalni prostor?
Dalje, ako je ta "kornjača" nevidljiva kako znaš da je kornjača? Rekla ti?
Dalje, imaš problem i sa baznom logičnošću tvrdnje, jer pojam "kornjača" ima svoje osobine, od kojih je i to da entitet koji se opisuje tim pojmom ima svoje materijalne/kvantifibilne osobine, tipa veličine, oblika, ponašanja, dimenzija i dr. Nešto što "abrahamski" bog (donekle isključujući Isusa Krista) nema.
Ovo sve samo zato jer me trenutno ovo zabavlja, daleko od toga da se ne bi moglo napraviti ozbiljno pobijanje tvoje tvrdnje, čisto logički, što nije nešto što se može napraviti sa Bogom, pa i "abrahamskim" Bogom.