Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Moderator: Chloe
- Bloo
- Globalna šefica
#3876 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
https://youtu.be/Ej5BaIbtsDE
I like the fact that you’re not mad about me… (English)
I like the fact that you’re not mad about me,
I like the fact that I’m not mad for you,
And that the globe of planet earth is grounded
And will not drift away beneath our shoes.
I like the fact that I can laugh here loudly,
Not play with words, feel unashamed and loose
And never flush with stifling waves above me
When we brush sleeves, and not need an excuse.
I like the fact that you don’t feel ashamed
As you, before my eyes, embrace another,
I like the fact that I will not be damned
To hell for kissing someone else with ardor,
That you would never use my tender name
In vain, that in the silence of the church’s towers,
We’ll never get to hear the sweet refrain
Of hallelujahs sung somewhere above us.
With both, my heart and hand, I thank you proudly
For everything, – although you hardly knew
You loved me so: and for my sleeping soundly,
And for the lack of twilight rendezvous,
No moonlit walks with both your arms around me,
No sun above our heads or skies of blue,
For never feeling – sadly! – mad about me,
For me not feeling – sadly! – mad for you.
I like the fact that you’re not mad about me… (English)
I like the fact that you’re not mad about me,
I like the fact that I’m not mad for you,
And that the globe of planet earth is grounded
And will not drift away beneath our shoes.
I like the fact that I can laugh here loudly,
Not play with words, feel unashamed and loose
And never flush with stifling waves above me
When we brush sleeves, and not need an excuse.
I like the fact that you don’t feel ashamed
As you, before my eyes, embrace another,
I like the fact that I will not be damned
To hell for kissing someone else with ardor,
That you would never use my tender name
In vain, that in the silence of the church’s towers,
We’ll never get to hear the sweet refrain
Of hallelujahs sung somewhere above us.
With both, my heart and hand, I thank you proudly
For everything, – although you hardly knew
You loved me so: and for my sleeping soundly,
And for the lack of twilight rendezvous,
No moonlit walks with both your arms around me,
No sun above our heads or skies of blue,
For never feeling – sadly! – mad about me,
For me not feeling – sadly! – mad for you.
- piupiu
#3877 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Bloo wrote:Vratiiiii seeeeee.....wewa wrote:
wewo, nemooooj, popraviću se, časna pionirska!!!! E'o može li ova, ova je poJetična.
- Bloo
- Globalna šefica
#3878 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Pijukalo
Kolege trubaci bozanstveni...am proud
Vidim da zazivljava koncept Postmodern jukeboxa i kod nas na neki nacin
- piupiu
#3879 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Ahhh
Sviđa mi se, što Vi bolujete ne zbog mene,
Sviđa mi se, što ja bolujem ne zbog Vas...
- piupiu
#3880 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Aha, ima već nekoliko godina, u svakom sl...Bloo wrote:Pijukalo![]()
Ovu volim:Sarajevo Big Band baštini tradiciju Plesnog orkestra RTSA osnovanog 1971. godine. Plesni orkestar, kao profesionalni orkestar pri Muzičkoj produkciji RTV BiH, prestao je s radom tokom rata u BiH, nakon više od 30 godina djelovanja. Na inicijativu nekadašnjih uposlenika tog orkestra, Krešimira Vlašića Kece, Vladimira Borovčanina Šente i Gradac Marina, 2000-te godine osnovan je Sarajevo Big Band koji je u tadašnjem sastavu djelovao tri godine (do 2003. godine). Zastoj u radu uslijedio je zbog izostanka finansijske podrške nadležnih institucija te manjka odgovarajućeg profesionalnog kadra. Godine 2013., na incijativu Faika Lačevića i Gradac Marina te tromboniste Sarajevske filharmonije, Rupar Vanje, pri Udruženju muzičara Saraj Pro-Brass, ponovo je okupljen Sarajevo Big Band, ovaj put u novom, podmlađenom sastavu. U proteklom periodu muzički je stasala čitava jedna generacija mladih muzičara, koji su se obrazovali na domaćoj i stranim akademijama muzike.
Ovaj projekat predstavlja samo dio i početnu fazu jednog šireg projekta, koji ima za cilj da u najboljem svjetlu europskoj publici predstavi ponajbolji dio pop–rock BiH autorskog muzičkog stvaralaštva, još uvijek aktivnih autora, ali i nekih starijih, neizostavnih u ovom kontekstu (Indexi, Kemal Monteno itd.), uz pratnju Sarajevo Big Banda. Trenutno se dogovaraju nastupi na festivalu Balkan trafik u Briselu te u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
Sarajevo Big Band čine više od 60 umjetnika, poznatih instrumentalista i vokalnih izvođača, a dirigentsku palicu drži Josip Katavić.
Prvi studijski album, u novom sastavu, Sarajevo Big Banda donosi dva CD-a sa po deset hitova sarajevske pop-rock škole u instrumentalnim i instrumentalno-vokalnim izvedbama. Na albumu se nalazi 20 vokalno-instrumentalnih numera muzike nekih od najpopularnijih BiH grupa: Plavi orkestar, Crvena jabuka, Zabranjeno pušenje, Elvis J Kurtović i Letu štuke. Kao vokalni solisti pojavljuju se – Saša Lošić, Tayfun Kesgin, Sejo Sexon, Dražen Žerić i Dino Šaran. Na albumu gostuju Kamerni mješoviti hor Lola iz Sarajeva i niz instrumentalnih solista koji svojim izvedbama daju potpuno novi i specifičan pečat omiljenim i dobro poznatim melodijama. Instrumentalne aranžmane potpisuju Nenad Tešić i Bojan Anđić.
Promotivni koncert Sarajevo Big Banda održan je u sarajevskom Domu mladih (03-02-2018). Predvođeni dirigentskom palicom Ranka Rihtmana, poznatog bh. kompozitora, aranžera i dirigenta, muzičari ovoga orkestra evocirali su uspomene na zlatna vremena Plesnog orkestra RTV Sarajevo. Uz pratnju ovoga orkestra nekada su snimali svi najpoznatiji pjevači i pjevačice sarajevske pop škole. Sarajevo Big Bandom, na koncertnom nastupu, dirigovao je doajena velikoorkestarskog bh. zvuka, Ranko Rihtman.
Dvostruki CD donosi i dvostruko zadovoljstvo. Istih, 10 pjesama, izvedeno je vokalno-instrumentalno i (samo) instrumentalno. Svaka od izvedbi ima svoje puno opravdanje. Prvo – to je vrijedan dokumenat jednog vremena, a nadalje, instrumentalne izvedbe velikih pop hitova i nisu tako česte na muzičkom tržištu Bosne i Hercegovine. Uz sva priznanja, koja sa umjetničke strane donose svi akteri ovog vrijednog projekta, neizostavan je momenat i neizbježna nostalgija koju pomnim izborom donose ovdje predstavljene pjesme.
CD 1 (vokalno-instrumentalni), manje više je u okvirima očekivanog. CD 2 (instrumentalni), ostavio je na mene posebno pozitivan utisak. Odlični aranžmani, odlične instrumentalne interpretacije… dale su posebnu svježinu i kvalitet predstavljenim pjesmama. Vjerujem da će sve one naći mjesta u eterima mnogih ovdašnjih radio stanica.
Lijepo je saznanje da u BiH ponovo djeluje jedna ozbiljna kulturno-umjetnička muzička institucija, kakav je Sarajevo Big Band. Treba ga podržati u svakom pogledu. Njegovo postojanje je i naša “lična karta” kojom se svijetla obraza možemo deklarirati i van granica naše države. Sarajevo Big Band najavio je i neke nove projekte. Jedva čekam da se oni i ostvare.
http://barikada.com/sarajevo-big-band-s ... rijatelji/
Last edited by piupiu on 06/02/2018 01:45, edited 1 time in total.
- piupiu
#3881 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Ja sam stranica
Ja sam stranica tvoga pera.
Bela stranica. Ja sve primam.
Ja sam čuvar tvoga dobra.
Ja uvek stostruko vraćam.
Ja sam selo i crna zemlja.
Ti si moje sunce i moja kiša.
Ti si Bog i Gospodin, a ja
Crna zemlja i bela hartija.
Ja sam stranica tvoga pera.
Bela stranica. Ja sve primam.
Ja sam čuvar tvoga dobra.
Ja uvek stostruko vraćam.
Ja sam selo i crna zemlja.
Ti si moje sunce i moja kiša.
Ti si Bog i Gospodin, a ja
Crna zemlja i bela hartija.
- piupiu
#3882 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
A tko ti je to čudan, teddy bear?medvjed23 wrote:asocijacija na prethodnih par nikova:
- medvjed23
#3883 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
mislim da smo svi bar malo prehlađeni
- Connaisseur Karlin
#3884 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
prsti ovdje sve od muzike, evo malo nesto drugo

otvorite llink
https://mymodernmet.com/robin-wight-fan ... culptures/

otvorite llink
https://mymodernmet.com/robin-wight-fan ... culptures/
- piupiu
#3885 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
medvjed23 wrote:mislim da smo svi bar malo prehlađeni
Pa ja stvarno jesam, ima više od hefte kako stalno kišem, pa još u ekran...
- piupiu
#3886 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Di si ti, CK, da i ti nisi bila u banovićima?Connaisseur Karlin wrote:https://mymodernmet.com/robin-wight-fan ... culptures/
Krasni maslačci!
- medvjed23
#3887 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
zašo virus kroz šumu, i mene neka drhtavica fata.. samo je pitanje vremena kad će i glodarski sjekutići početi cvokotati od zime..
- piupiu
#3888 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Frojd na kokainu
Onako kako je Dejvid Bouvi imao svoj „kokainski period“ tako ga je imao i Sigmund Frojd. Ali, za razliku od rok zvezde, bečki doktor bio je tek na početku karijere, „nervozan momak“ od 28 godina, koji je „hteo da se pokaže“, kaže Hauard Markel, pisac knjige „Anatomija zavisnosti: Sigmund Frojd, Vilijam Holsted i čudotvorna droga kokain“.
Prema Markelovoj priči, Frojd je znao da „ako želi da dobije profesuru, mora da otkrije nešto zaista veliko“.
Frojdovi eksperimenti sa drogom vodili su objavljivanju zdušno dočekane publikacije „O koki“, koju je on, u prilično žestokom pismu svojoj tadašnjoj verenici Marti Berniz, opisao kao „himnu magičnoj supstanci“ . (Takođe ju je uveravao da neće moći da se odupre prednostima „velikog, divljeg čoveka koji ima kokaina u svom telu“).
Dve godine kasnije, posle problema sa zdravljem, Frojd je očigledno prekinuo da koristi droge i retko ih je ponovo pominjao.
Frojdovo posezanje za kokainom zapravo je počelo tragedijom, „mučnom smrću jednog od njegovih najdražih prijatelja“, piše Njujork Tajms u prikazu Markelove knjige:
Bio je to ostvareni mladi fizijatar Ernst fon Flajšl-Marksov, čiju je zavisnost od morfijuma Frojd pokušao da leči kokainom, sa katastrofalnim rezultatima. Kako je Frojd pisao skoro tri decenije kasnije, „studija o koki bila je alotrion“ – neiskrena potreba koja odvlači od ozbiljnih odgovornosti – „koji sam bio spreman da zaključim“.
Droga je u to vreme bila smatrana lekom za sve, a Flajšl-Marksov, kaže Markel, bio je „prvi zavisnik u Evropi na kojem je isprobavana ova nova terapija“. Frojd je takođe koristio sebe kao zamorče, nesvestan činjenice da njegov melem za zavisnost njegovog prijatelja, te ličnu depresiju i povučenost, nosi i bagaž stvaranja zavisnosti.
Dok je Frojd eksperimentisao, još jedan pionir medicine – američki hirurg Vilijam Holsted, jedan od četvorice lekara osnivača Univerzitetu „Džon Hopkins” – istovremeno je otkrio korišćenje droge u svojoj praksi.
„Frojd i Holsted nikada se nisu sreli i radili su potpuno nezavisno jedan od drugog, u potpuno različitim oblastima“, priča Markel, „ali njihovi su životi povezani fascinacijom prema kokainu“ i povezani su kao zavisnisi, i čitaoci, i pisci „nekoliko stručnih medicinskih dela o poslednjoj, najnovijoj čudovišnoj drogi njihovog doba, 1894“.
Hоlsted je zaslužan za mnoge moderne hirurške tehnike bez kojih bi hirurgija po današnjim standardima bila nezamisliva kao što su pravilno rukovanje sa otvorenim tkivom, operisanje u nezagađujućem okruženju i hirurške rukavice. Holsted je takođe sam sebi bio zamorče. „Nijedan doktor nije u tom trenutku (pre Holstedovih i Frojdovih ogleda) znao za užasne efekte kokaina koje se odnose na zavisnost”, kaže Markel.
Obojica su nepovratno izmenila polja svojih izučavanja i obojica su zamalo uništila svoje živote u tom procesu.
U Frojdovom slučaju, na mnoga psihoanalitičarska dela sada se gleda kao na pseudonauku, pre svega njegova dela vezana za snove, a kako Markel kaže: „Kokain pohodi stranice ‘Tumačenja snova’. Model sna je kokainski san”. Međutim, „razgovor kao lek“ izazvan „opuštanjem jezika“, što je Frojd iskusio dok je bio na kokainu, trajna su ostavština kao što su to i Holstedove inovacije.
izvor: openculture.com
prevod: M. Jovandić
http://www.glif.rs/blog/frojd-na-kokainu/
- Connaisseur Karlin
#3889 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
aha, a Chmoljo mi duguje mijesecnu platu za cijelih 30 dana rada u Banovicimapiupiu wrote:Di si ti, CK, da i ti nisi bila u banovićima?Connaisseur Karlin wrote:https://mymodernmet.com/robin-wight-fan ... culptures/![]()
Krasni maslačci!
je'l da da su krasni, i neobicni
- petunija
#3890 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
...ali kad prozboriš, budeKrokodajl wrote:Samo da vas pozdravim, nemam već dugo šta prozboriti o kulturi, a čitam temu naravno![]()
Jedna, melanholična.
- petunija
#3891 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
@piupiu, sve što si postavila je

@Connaisseur Karlin, divne slike
- Bloo
- Globalna šefica
#3892 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
S tim da bi mogli malo prosiriti repertoar a la PMJpiupiu wrote:Aha, ima već nekoliko godina, u svakom sl...Bloo wrote:Pijukalo![]()
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#3893 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
The Pavane in F-sharp minor, Op. 50, is a pavane by the French composer Gabriel Fauré written in 1887. It was originally a piano piece, but is better known in Fauré's version for orchestra and optional chorus. Obtaining its rhythm from the slow processional Spanish court dance of the same name, the Pavane ebbs and flows from a series of harmonic and melodic climaxes, conjuring a haunting Belle Époque elegance. The piece is scored for only modest orchestral forces consisting of string instruments and one pair each of flutes, oboes, clarinets, bassoons, and horns. A typical performance lasts about six minutes.
eh...
- Bloo
- Globalna šefica
- Connaisseur Karlin
#3895 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
hvala petunija, meni je muzika totlano strana kategorija , ali zato moze od mene uvijek vizuelna umjetnostpetunija wrote:@piupiu, sve što si postavila je![]()
- piupiu
#3896 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
1981 Novi val
Album “Paket aranžman” u izdanju “Jugotona” objavljen početkom 1981. jedan je od najznačajnih projekata u istoriji jugoslovenskog rock pokreta; kompilacija na kojoj se pojavljuju Idoli, Električni orgazam i Šarlo akrobata oficijalno je označila početak “novog talasa” koji je razbio sva dotadašnja pravila muzičke produkcije. Svežina, energija i kreativnost beogradskih bendova gotovo da su srušili estradnu konstrukciju koja se decenijama održavala golom, predvidljivom inercijom. Uz dolazeću Azru, Prljavo kazalište, Film i ljubljanske Pankrte – odjednom smo dobili senzacionalnu rock godinu; nakon 1981, više ništa nije bilo isto.
Promociju albuma organizirao je “Jugoton” u elitnom hotelu “Esplanade” u Zagrebu; hepeningu su prisustvovali članovi grupa Idoli, Električni orgazam i Šarlo akrobata, ali i mnogi njihovi prijatelji iz Zagreba, među kojima su bili Jura Stublić, Darko Rundek i Dražen Vrdoljak.
Zahvaljujući čuvaru photo-prošlosti, Goranu Paveliću, u prilici smo da osvežimo uspomene na promociju o kojoj se pisalo diljem bivše SFRJ; bilo je to vrijeme kad su se Beograd i Zagreb voleli i poštovali, kad je putovanje iz jedne prestonicu u drugu bilo prirodno i uzbudljivo, kad se Haustor radovao zbog beogradskog albuma, a Beograđani divili – Rundeku i njegovom bendu.
http://www.xxzmagazin.com/fotogalerija/ ... d-i-zagreb
- petunija
#3897 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
@Connesseur Karlin, kako radiš pilates bez muzike
baš ovdje sam nakupila super materijala za isti
recimo i ovo zadnje što je @bloo postavila, hvala bloo
@cmoljo, dopada mi se ovo, slike i muzika,
baš sam uživala
@piupiu, sjećam se kako sam skakala na muziku Idola, onomad,
to su bila vremena 
@cmoljo, dopada mi se ovo, slike i muzika,
@piupiu, sjećam se kako sam skakala na muziku Idola, onomad,
- Connaisseur Karlin
#3898 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
petunija, daaa, ukucam, pa izaberem nesto sto mi yt izbacipetunija wrote:@Connesseur Karlin, kako radiš pilates bez muzike![]()
baš ovdje sam nakupila super materijala za isti
recimo i ovo zadnje što je @bloo postavila, hvala bloo
![]()
@cmoljo, dopada mi se ovo, slike i muzika,baš sam uživala
@piupiu, sjećam se kako sam skakala na muziku Idola, onomad,to su bila vremena
da li imas dobre primjerke iz materijala, please, bitte, hvala
- Vipera berus
#3899 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
oj kad je to biloooopetunija wrote:...sjećam se kako sam skakala na muziku Idola, onomad,to su bila vremena
Nego naumpade mi nešto... Bachov Bourée na dva načina... volim oba (ovaj drugi, prepravljeni maaaalkice više slušam
...da i ja malo brljam po temi
- piupiu
#3900 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
About The Stooges (& Iggy Pop), the greatest r'n'r band ever...
Gimme danger sa našim titlovima, požurite dok postavljača nije stigla nevidljiva ruka You Tubea...
Gimme danger sa našim titlovima, požurite dok postavljača nije stigla nevidljiva ruka You Tubea...
Last edited by piupiu on 07/02/2018 23:33, edited 1 time in total.