Ali gledaj. Izmedju Palestinaca i Izraela je vladao oruzani sukob. Svakako je za svaku osudu ono sto radi Izrael ali gledaj Isil siluje zene, prodaje ih kao robove, odrubljuje glave, javno stavlja na krst ljude, vrsi masovne egzekucije. Fazon je upravo sto su svi muslimani trebali ustati protiv Isila, praviti iste ili vece protoste upravo sto Isil dolazi iz njihovih redova. Gledaj ja razumijem da velika vecina muslimana ne odobrava i osudjuje sto radi Isil ali bi bilo prikladno da su izasli i protestovali protiv onog sto rade. Ovako imamo veliki broj muslimana koji smatraju da je Isil nekakva zavjera te da su finansirani od strane SAD ili nekih drugih drzava. Mislim fkt smijesno. Koliko god mi to osudjivali, cinjenica da je da se Isilovci u svijetu smatraju dijelom muslimanske zajednice, i umjereni muslimani su trebali uloziti dodatne napore za osudjivanje istih upravo kroz demonstracije.No to nisu uradili onom mjerom kojom su trebali i tu su mi hipokrate jer nece da priznaju da ima elemenata u muslimanskom svijetu koji su jednostavno pogresni. Uz osude za Isil, muslimani prave stotinu nekakvih relativizacija, objasnjenja, sta, kako i zbog cega, izmisljaju se zavjere medjutim kad je u pitanju Izrael. To ne susrecemo.Bafakkar wrote:sigh wrote:
Fali svasta nesto. Ali eto opet bi usli u neke diskusije koje se vezu za politiku i mentalitet Znam da tebi to nije interesantno, buduci da ces reci da Kuran nema veze s tim. Ne znam, ja imam veliko postovanje prema vjernicima koji uvazavaju univerzalna ljudska prava. Meni su muslimani generalno hipokrate sto se tice njih kao ljudi. To vidjam svakodnevno kod nas u Bosni. Evo ti primjer. Kod nas su organizovani demonstracije podrske za Palestinu kada je napadnut od Izraela. Gdje su bili protesti kada je Isil klao strance, jezide, krscane pa eto i vlastite sunite kad ne bi igrali po njihovim pravilima. Pa fkt neki dan ubise lika koji je bio humanitarac i pomagao djeci, jel to ikom zasmetalo u nasoj muslimanskoj zajednici. Nije. Fazon je sto ce muslimani izmisliti bilo kakvu zavjeru protiv njih, samo da ne bi priznali da imaju loseg u svojim redovima. Primjera je milion. Dozivio sam i kod sebe. Kada bi se povjerio nekom prijatelju vjerniku da sam ateista, on bi meni arogantno pricao kako je to uredu, medjutim on zna bolje i kao znati cu i ja jednog dana kad shvatim drugu polovinu istine. Kao ono ja sam ono skontao do "nema drugog boga". Isto da je to realna cinjenica da bog postoji i da ja nesto masimMozda to nekom nije big deal, ali meni jeste. Cinjenica je da mi u BiH imamo jako malo javno deklarisanih ateista iako je sami postotak ateista u drustvu dosta veliki. Negdje sam citao neke procjene da medju Bosnjacima ima 10 % ateista. Od cega se to kriju ? Znamo i ja i ti dobro zbog cega. Evo recimo napravimo pretpostavku da se javno deklarisani ateista prijavi kao kandidat za neku politicku funkciju koja pripada Bosnjacima. I da je najsposobniji lik na svijetu, znamo sta bi bilo od te kandidature. Veliko nista, jer mu muslimani nebi vjerovali.
Opet mislim da nisi upravu kada kazes da vecina bosanskih muslimana ne osudjuje ISIS. Pa ISIS je do sada najvise muslimana pobio. Protiv ISIS se cijeli svijet bori ili pokusava boriti. Na strani palastine jedno vrijeme nije bio niko, a svaki dan je bilo 100+ zrtava, vecinom civila. Normalno da boli i da ce prosjecan bosanac prije izaci da protestuje protiv toga nego protiv ISIS-a protiv kojeg svako normalan po 'default-u' protestuje.
Za ostatak, mislim da si imao jako lose licno iskustvo, ali ne i da je to pravilo. Bas mnogo, pogotovo danas, ima ljudi koji na sav glas promoviraju svoj ateizam. Pogledaj malo po fb i tako... obicno je to u stilu kako su narodne mase zaglupljene, kako su vjerski poglavari lopovi itd..
Za izbore se donekle slazem, ali i to zavisi koliko je kandidat otvoren u svojim ne ateistickim, nego anti-teistickim stavovima.
Pa vidis ima ateizma, ali pretezno na internetu, to nam je glavna platforma da pokazemo da smo i mi normalni ljudi, sve sto cini i vjernika. I da smo moralni i da imamo smisao u zivotu, ideale, principe itd. U zivotnoj svakodnevnici to izgleda malo drugacije