Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
sigh

#3876 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Bafakkar wrote:
sigh wrote:
Fali svasta nesto. Ali eto opet bi usli u neke diskusije koje se vezu za politiku i mentalitet Znam da tebi to nije interesantno, buduci da ces reci da Kuran nema veze s tim. Ne znam, ja imam veliko postovanje prema vjernicima koji uvazavaju univerzalna ljudska prava. Meni su muslimani generalno hipokrate sto se tice njih kao ljudi. To vidjam svakodnevno kod nas u Bosni. Evo ti primjer. Kod nas su organizovani demonstracije podrske za Palestinu kada je napadnut od Izraela. Gdje su bili protesti kada je Isil klao strance, jezide, krscane pa eto i vlastite sunite kad ne bi igrali po njihovim pravilima. Pa fkt neki dan ubise lika koji je bio humanitarac i pomagao djeci, jel to ikom zasmetalo u nasoj muslimanskoj zajednici. Nije. Fazon je sto ce muslimani izmisliti bilo kakvu zavjeru protiv njih, samo da ne bi priznali da imaju loseg u svojim redovima. Primjera je milion. Dozivio sam i kod sebe. Kada bi se povjerio nekom prijatelju vjerniku da sam ateista, on bi meni arogantno pricao kako je to uredu, medjutim on zna bolje i kao znati cu i ja jednog dana kad shvatim drugu polovinu istine. Kao ono ja sam ono skontao do "nema drugog boga". Isto da je to realna cinjenica da bog postoji i da ja nesto masim :-) Mozda to nekom nije big deal, ali meni jeste. Cinjenica je da mi u BiH imamo jako malo javno deklarisanih ateista iako je sami postotak ateista u drustvu dosta veliki. Negdje sam citao neke procjene da medju Bosnjacima ima 10 % ateista. Od cega se to kriju ? Znamo i ja i ti dobro zbog cega. Evo recimo napravimo pretpostavku da se javno deklarisani ateista prijavi kao kandidat za neku politicku funkciju koja pripada Bosnjacima. I da je najsposobniji lik na svijetu, znamo sta bi bilo od te kandidature. Veliko nista, jer mu muslimani nebi vjerovali. :wink:

Opet mislim da nisi upravu kada kazes da vecina bosanskih muslimana ne osudjuje ISIS. Pa ISIS je do sada najvise muslimana pobio. Protiv ISIS se cijeli svijet bori ili pokusava boriti. Na strani palastine jedno vrijeme nije bio niko, a svaki dan je bilo 100+ zrtava, vecinom civila. Normalno da boli i da ce prosjecan bosanac prije izaci da protestuje protiv toga nego protiv ISIS-a protiv kojeg svako normalan po 'default-u' protestuje.

Za ostatak, mislim da si imao jako lose licno iskustvo, ali ne i da je to pravilo. Bas mnogo, pogotovo danas, ima ljudi koji na sav glas promoviraju svoj ateizam. Pogledaj malo po fb i tako... obicno je to u stilu kako su narodne mase zaglupljene, kako su vjerski poglavari lopovi itd..

Za izbore se donekle slazem, ali i to zavisi koliko je kandidat otvoren u svojim ne ateistickim, nego anti-teistickim stavovima.
Ali gledaj. Izmedju Palestinaca i Izraela je vladao oruzani sukob. Svakako je za svaku osudu ono sto radi Izrael ali gledaj Isil siluje zene, prodaje ih kao robove, odrubljuje glave, javno stavlja na krst ljude, vrsi masovne egzekucije. Fazon je upravo sto su svi muslimani trebali ustati protiv Isila, praviti iste ili vece protoste upravo sto Isil dolazi iz njihovih redova. Gledaj ja razumijem da velika vecina muslimana ne odobrava i osudjuje sto radi Isil ali bi bilo prikladno da su izasli i protestovali protiv onog sto rade. Ovako imamo veliki broj muslimana koji smatraju da je Isil nekakva zavjera te da su finansirani od strane SAD ili nekih drugih drzava. Mislim fkt smijesno. Koliko god mi to osudjivali, cinjenica da je da se Isilovci u svijetu smatraju dijelom muslimanske zajednice, i umjereni muslimani su trebali uloziti dodatne napore za osudjivanje istih upravo kroz demonstracije.No to nisu uradili onom mjerom kojom su trebali i tu su mi hipokrate jer nece da priznaju da ima elemenata u muslimanskom svijetu koji su jednostavno pogresni. Uz osude za Isil, muslimani prave stotinu nekakvih relativizacija, objasnjenja, sta, kako i zbog cega, izmisljaju se zavjere medjutim kad je u pitanju Izrael. To ne susrecemo. :)

Pa vidis ima ateizma, ali pretezno na internetu, to nam je glavna platforma da pokazemo da smo i mi normalni ljudi, sve sto cini i vjernika. I da smo moralni i da imamo smisao u zivotu, ideale, principe itd. U zivotnoj svakodnevnici to izgleda malo drugacije :)
Dozer

#3877 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

@Bafakkar
Grijesis. I prije rata su dzamije bile pune, samo sto nije postojala ovolika hiterija oko toga i ljudi se nisu busali time.
Ja imam dovoljno godina i vrlo dobro se sjecam svega toga. I prije rata ti je sve bilo puno, ali je razlika bila u tome sto su ljudi tada vjerovali radi sebe i sebi, a danas je to u masi slucajeva radi drugih i ko zna cega sve ne...

I, iskreno da ti kazem, iako sam ateista, meni je nekako tesko slusati ljude koji danas imaju 60-70 godina, vjernike koji su to bili i u ono "odvratno diktatorsko vrijeme u kojem je vjera bila zabranjena", kako sami kazu da je vjera danas dno-dna. Da je sve to toliko iskrivljeno, nakaradno i pogresno da im se skoro gadi otici u dzamiju... A ovo je zaista zalosno kad to tako kaze neko ko je bio vjernik i prije 25 godina, i nije M92 kao vecina danas...
irac300

#3878 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

Dozer wrote:@Bafakkar
Grijesis. I prije rata su dzamije bile pune, samo sto nije postojala ovolika hiterija oko toga i ljudi se nisu busali time.
Ja imam dovoljno godina i vrlo dobro se sjecam svega toga. I prije rata ti je sve bilo puno, ali je razlika bila u tome sto su ljudi tada vjerovali radi sebe i sebi, a danas je to u masi slucajeva radi drugih i ko zna cega sve ne...

I, iskreno da ti kazem, iako sam ateista, meni je nekako tesko slusati ljude koji danas imaju 60-70 godina, vjernike koji su to bili i u ono "odvratno diktatorsko vrijeme u kojem je vjera bila zabranjena", kako sami kazu da je vjera danas dno-dna. Da je sve to toliko iskrivljeno, nakaradno i pogresno da im se skoro gadi otici u dzamiju... A ovo je zaista zalosno kad to tako kaze neko ko je bio vjernik i prije 25 godina, i nije M92 kao vecina danas...
Ne samo da su bile pune, nego su djeca bila oslobođena nastave za Bajram, Uskrs, Božić iako to nisu bili državni praznici. Ko god se sjeća tog perioda, može ovo potvrditi.
A da je istina što stariji ljudi pričaju u vezi vjere prije i religije danas je ovakav banalan primjer:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/pogazen- ... /141007050
Dozer

#3879 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Tacno. Iako nisu bili drzavni praznici, ipak se nije radilo. Toliko o tom sistemu koji je "gusio" vjeru... :roll:
Bafakkar

#3880 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bafakkar »

Necemo biti naivni, sta je sa hapsenjima i lezanjima u zatvoru mladih muslimana?

hajd eto da je bilo par pojedinaca koji su ko 'govorili protiv rezima' (mada je i to uzas), ali toliko broj :-)

Druga stvar ja ne poznajem niti jednog muslimana koji je isao u dzamiju prije rata, a sada kaze kako ne ide jer mu se sve 'gadi'...

Takodjer ne mislim nikako da su dzamije bile pune kao danas (ne u ovolikoj mjeri).
S4mpion

#3881 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

A Knjiga ista i prije 50 godina, a i danas, pa šta se to promijenilo, ljudsko ponašanje ili Knjiga?
Bafakkar

#3882 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bafakkar »

sigh wrote:
Pa vidis ima ateizma, ali pretezno na internetu, to nam je glavna platforma da pokazemo da smo i mi normalni ljudi, sve sto cini i vjernika. I da smo moralni i da imamo smisao u zivotu, ideale, principe itd. U zivotnoj svakodnevnici to izgleda malo drugacije :)
Meni ovo licno lici na neki kompleks.. ali dobro ako ima potrebe za nekim dokazivanjem nemam nista protiv. Samo bez vrijedjanja i uz uzajamno postovanje.

takodjer ne znam sta je razlika izmedju zivotne svakodnevnice i fb profile-a. Cak sta vise fb je dosta vidljiviji...
dustaban

#3883 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by dustaban »

Bafakkar wrote:Necemo biti naivni, sta je sa hapsenjima i lezanjima u zatvoru mladih muslimana?
Ja koliko vidim vise se njima isplatio zatvor nego meni fakultet!
Dozer

#3884 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Naravno da necemo biti naivni...
Bafakkar wrote:Necemo biti naivni, sta je sa hapsenjima i lezanjima u zatvoru mladih muslimana?

Jesi li kad cuo za "protivustavno djelovanje", "separatizam" i sl.?
Btw, nisu tad najebali samo mladi muslimani, nego isto tako i cetnici i ustase. Ode Tile, ovi se povampirise, ostalo smo vidjeli i znamo. I jos uvijek gledamo... Nazalost.
hajd eto da je bilo par pojedinaca koji su ko 'govorili protiv rezima' (mada je i to uzas), ali toliko broj :-)
Koliki broj, kad i ko?
Druga stvar ja ne poznajem niti jednog muslimana koji je isao u dzamiju prije rata, a sada kaze kako ne ide jer mu se sve 'gadi'...
Vjerovatno si mlad...
Takodjer ne mislim nikako da su dzamije bile pune kao danas (ne u ovolikoj mjeri).
Razlika izmedju "misliti" i "znati" i/ili "sjecati se" je - drasticna.
Last edited by Dozer on 07/10/2014 14:15, edited 1 time in total.
Bafakkar

#3885 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bafakkar »

dustaban wrote:
Ja koliko vidim vise se njima isplatio zatvor nego meni fakultet!
Mozemo se mi zafrkavati, ali da te neko posalje na 3-4-5 godina zatvora nizasta, ne bi ti bilo veselo.

Necu da ulazim sada u politiku i radna mjesta.. vecini nije lako (neovisno da li su vjernici ili ne).
Bafakkar

#3886 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bafakkar »

Dozer wrote:Naravno da necemo biti naivni...

Jesi li kad cuo za "protivustavno djelovanje", "separatizam" i sl.?
Koliki broj, kad i ko?
Vjerovatno si mlad...
Razlika izmedju "misliti" i "znati" i/ili "sjecati se" je - drasticna.
Cek ti podrzavas hapsenja mladih muslimana i tretman nad njima? :shock:

Ok, ako si bio u dzamijama prije rata, uvazavam misljenje. Ja se povodim za onim sto cujem od starijih generacija koji su isli u dzamije.

Ali odosmo skroz u off. Mislim da ne moram govoriti o odlikama jednopartijskog sistema...
Dozer

#3887 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Ti se mozda i zafrkavas, ali ako znamo (a znamo) da se prva poslijeratna BH vlast sastojala od ljudi koji su svi zajedno imalo oko 600 godina zatvora...onda je sve jasno. Bar meni jeste...

A ja ne podrzavam nikakvo protivustavno djelovanje bilo koga, pa tako ni mladih muslimana, ili cetnika adolescenata i odraslih ustasa... Rusenje drzavnog poretka je upravo to, a predznak tog rusenja, bio on etnicki, religijski ili bilo koji drugi separatisticki, jednostavno je nebitan.

I ja tebi ne govorim svoje "misljenje", nego ti prenosim cinjenicno stanje kojem sam prisustvovao, tj. koje sam gledao godinama i vrlo dobro ga se sjecam i ZNAM sta je i kako je bilo. Jednopartijski ili visepartijski sistem s tim, ocito, bas i nema neke veze.
Last edited by Dozer on 07/10/2014 14:22, edited 1 time in total.
statixx

#3888 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by statixx »

nasa wrote:Pa to je posljedica razvoja, mnogo toga ce ubrzano razvijati iz prostog razloga jer imas kokos pored sebe I ne moras cijeli dan da skces okolo s kamenom bodljom da bi nesto ulovio, tako ce izradjivati I ljepsi nakit, razvija se izrada keramike itd.Helem, imaju vise vremena.
Ovdje si izostavila jednu vaznu cinjenicu, jer ispade eto sve bajno i krasno od trenutka nastanka religijskih institucija. Istina da se proces razvoja drustva ubrzao, ali sa aspekta status pojedinca u drustvu moglo bi se reci da su promjene bile uglavnom negativne, ukljucujuci i to da su navodno imali vise vremena.

Covjek jeste obuzdao i pripitomio prirodu (okruzenje), ali je stvaranjem civilazacija takodjer bio prisiljen da stavi pod kontrolu i vlastitu prirodu, a tu vjerske vodje uz poglavice i vladare primitvnih drzava stupaju na scenu. Tako npr., ne samo da je obicni covjek imao sve manje vremena, nego se i razvio koncept robovlasnistva, koji je bio prisutan od prvih civilizacija (Egipat, Mezopotamija, Kina itd.), pa kasnije u Rimskom, kao i islamskom carstvu. Od samog pocetka religija i vlast bile su uvijek u cvrstoj sprezi, a cesto jedno te isto.

Ako bi vec morali o zaslugama za danasnja prava pojedinca na Zapadu, onda bi se moglo reci da vecinu toga dugujemo prosvjetiteljstvu.
VCorp

#3889 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by VCorp »

Kojih Mladih Muslimana ? Alije koji je pokrao pola Bosne ? Ako su to pravi muslimani onda ih ja nabijem zna se na šta.

Ja poznajem tonu muslimana koji su isli u dzamiju prije rata. S obzirom da sam iz Krajine i da je gore bila buna protiv komunista i što su nas poubijali i imali smo represije kroz čitav period Jugoslavije pitao sam i djeda malo o tome pa je rekao da su to sve laži i da nije niko nikome zabranjivao ići u džamije ili crkve. Ko je htio išao je, ko nije - nije. No tada religija nije igrala toliku ulogu kao danas pa je ljude bolio kurac ko klanja ili ne sve dok nije bio lopov i jeo govna.

Džamije su danas pune petkom kad se drže politički govori i kradu se pare, svjedočio sam tim scenama milion puta kao mlad dok su me tjerali da idem tamo. Najmanje ljudi idu zbog sebe i Allaha u džamije u mom gradu, to nije očito samo budalama kod nas. Naprave u mjestu sa dvadeset ljudi dvije džamije preko puta. Meni je to sumnjivo. Čak mi je smiješna stvar s džamijama kod mene, tačno se zna koja stranka ide u koju džamiju petkom. To je pišanje od smijeha.

I na kraju da se nadovezem i na pitanje ove teme. Zasto je potrebna religija ? Za ostvarivanje privatnih ili ciljeva neke grupe. I da bi se picke lopovske mogle sakrivati iza svojih zlodjela. Mogu meni trubiti da sam ja komunjara iako prezirem komunizam zbog mojih stavova ali ona stara kaže da od hodža i popova nema većih lopova. To se pokazalo devedesetih istinom a i za vrijeme Stepinca i ustaša pa nadalje.

Dobar čovjek će činiti dobra djela a loš loša. No da bi dobar čovjek činio loša djela, za to treba religija.
sigh

#3890 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Bafakkar wrote:
sigh wrote:
Meni ovo licno lici na neki kompleks.. ali dobro ako ima potrebe za nekim dokazivanjem nemam nista protiv. Samo bez vrijedjanja i uz uzajamno postovanje.

takodjer ne znam sta je razlika izmedju zivotne svakodnevnice i fb profile-a. Cak sta vise fb je dosta vidljiviji...
Pa i vjerujem da ti lici, medjutim iz ugla ateiste to je nesto drugo. Rapravljam se sa likom i govorim mu da za mene izmedju boga i harry pottera ne postoji razlika. Da su to za mene sve imaginarni karakteri iz knjiga. On se naljuti na mene, kao da sam ga uvrijedio. Bitno je po meni dokazati i ukazati da ateisti nisu losi, da im se moze vjerovati jer je cinjenica da ljudi, koji su pretezno vjernici, bar kod nas, netolerisu nevjernike odnosno ateiste iako sustinski velike razlike izmedju njih ne postoji. To nema nikakve veze sa dokazivanjem u smislu kompleksa, vec jednostavno borba da budes drustveno i javno prihvacen. Cesto vjernici o ateistima pricaju kao o bezboznicima u losem smislu. To znamo i ja i ti. Pa svjedocio sam kako vjernici izmedju sebe govore o ateisti, kao o nekom kome se ne moze vjerovati i potrebno ga je izbjegavati. Ti se cinis razumljivim, tako da ti ne trebam objasnjavati besmislenost cijelog problema. Kod nas je dosta vjernika netolerantno i to ne samo prema ateistima. :thumbup:
Bafakkar

#3891 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bafakkar »

Dozer wrote:Ti se mozda i zafrkavas, ali ako znamo (a znamo) da se prva poslijeratna BH vlast sastojala od ljudi koji su svi zajedno imalo oko 600 godina zatvora...onda je sve jasno. Bar meni jeste...

A ja ne podrzavam nikakvo protivustavno djelovanje bilo koga, pa tako ni mladih muslimana, ili cetnika adolescenata i odraslih ustasa... Rusenje drzavnog poretka je upravo to, a predznak tog rusenja, bio on etnicki, religijski ili bilo koji drugi separatisticki, jednostavno je nebitan.

I ja tebi ne govorim svoje "misljenje", nego ti prenosim cinjenicno stanje kojem sam prisustvovao, tj. koje sam gledao godinama i vrlo dobro ga se sjecam i ZNAM sta je i kako je bilo. Jednopartijski ili visepartijski sistem s tim, ocito, bas i nema neke veze.
Ma nemam sta previse razglabati kad je tebi to OK. :-) (nebitno "ustavno" ili ne). Mada zna se kako su ta sudjenja izgledala.. dobiti 14 godina zatvora za napisanu knjigu... :-)
bas odavno nisam sreo nekoga ko jos uvijek 'pati' za 'onim sistemom'.

Nemam vise sta dodati. Prece ovo u neko prepucavanje..
Bafakkar

#3892 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bafakkar »

sigh wrote: Pa i vjerujem da ti lici, medjutim iz ugla ateiste to je nesto drugo. Rapravljam se sa likom i govorim mu da za mene izmedju boga i harry pottera ne postoji razlika. Da su to za mene sve imaginarni karakteri iz knjiga. On se naljuti na mene, kao da sam ga uvrijedio. Bitno je po meni dokazati i ukazati da ateisti nisu losi, da im se moze vjerovati jer je cinjenica da ljudi, koji su pretezno vjernici, bar kod nas, netolerisu nevjernike odnosno ateiste iako sustinski velike razlike izmedju njih ne postoji. To nema nikakve veze sa dokazivanjem u smislu kompleksa, vec jednostavno borba da budes drustveno i javno prihvacen. Cesto vjernici o ateistima pricaju kao o bezboznicima u losem smislu. To znamo i ja i ti. Pa svjedocio sam kako vjernici izmedju sebe govore o ateisti, kao o nekom kome se ne moze vjerovati i potrebno ga je izbjegavati. Ti se cinis razumljivim, tako da ti ne trebam objasnjavati besmislenost cijelog problema. Kod nas je dosta vjernika netolerantno i to ne samo prema ateistima. :thumbup:
Moras shvatiti percepciju i druge strane i koliko uvrijedljivo zvuci kada uporedis neciju najsvetiju stvar za harry potterom. Ok ti ne vjerujes u Boga, mozes reci : "Ja ne vjerujem u Boga.". Sasvim ok, ali nije isto reci: "Meni je Bog sto i Harry Potter." (ili reci ovo bez ovoga 'meni', sto je najcesci slucaj).

Radi se o emociji ljudi. Nije isto kada ti neko kaze za clana porodice da je nesto uradio protiv regulative i kada kaze da je lopuza i kriminalac. (nebitno sada jest ili nije).

Oba kruga vole stvarati razlike. Jedna od 3 najblize osobe u mom zivotu je ateista. Nikad nismo imali nikakvih problema. Ali znam da odredjenu intimu ne mogu reci toj osobi. Ne zato sto to nije dobra osoba i sto joj ne vjerujem, vec zato sto nece moci razumjeti.
Dozer

#3893 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Nema prepucavanja drug moj...samo suhoparne cinjenice.
Otidji u bilo koju drzavu svijeta i pokreni pricu o otcjepljenju neke grupe po bilo kom osnovu, a onda nam javi kako si prosao.
Juga se po tome nije razlikovala ama bas ni po cemu od bilo koje druge drzave svijeta.
Evo, otidji u "najdemokratskiju" Ameriku i pokusaj progurati separatisticku mladomuslimansku pricu. Mislim da ne bi znao ko te prije lesi - CIA, NSA ili FBI...

Stipu suplju ba ;)

Cuj - "nebitno ustavno ili ne"... Ne mogu da vjerujem sta ljudi napisu i misle, i pri tome misle da su u pravu... :roll:
sigh

#3894 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Bafakkar wrote:
Ma nemam sta previse razglabati kad je tebi to OK. :-) (nebitno "ustavno" ili ne). Mada zna se kako su ta sudjenja izgledala.. dobiti 14 godina zatvora za napisanu knjigu... :-)

Imam neki osjecaj da branis mlade muslimane :? Ne razumijem tvoju poentu, iz tvojih prethodnih postova sam zakljucio da ne treba mijesati Kuran, vjeru i politiku. A sta su to oni radili bgt-i sa tom napisanom knjigom ?
Bafakkar

#3895 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bafakkar »

Dozer wrote:
Cuj - "nebitno ustavno ili ne"... Ne mogu da vjerujem sta ljudi napisu i misle, i pri tome misle da su u pravu... :roll:
Pricali smo o onom sistemu, a ne o generalnom pojmu ustava.

Ja govorim koliko je taj 'ustav'/'poredak' bio dobar i koliko je postovao ljudska prava..
Bafakkar

#3896 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bafakkar »

sigh wrote:
Bafakkar wrote:

Imam neki osjecaj da branis mlade muslimane :? Ne razumijem tvoju poentu, iz tvojih prethodnih postova sam zakljucio da ne treba mijesati Kuran, vjeru i politiku. A sta su to oni radili bgt-i sa tom napisanom knjigom ?
http://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_of_speech

Branim princip.
Bafakkar

#3897 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bafakkar »

@ Sigh

I molim te nemoj da ovo predje u politiku i projekciju na danasnju situaciju. Opet govorim o principu.

The Islamic Declaration (Bosnian: Islamska deklaracija) was written by Alija Izetbegović (1925–2003). Originally published in 1969–70, and republished in 1990 in Sarajevo, SR Bosnia, it presents his views on Islam and modernization. He was an ideological pan-Islamist, who participated in the Mladi Muslimani (Young Muslims) organization between 1941 and 1947, before the Tito government declared the organization illegal.[citation needed] The book was later used against him and other pan-Islamists in a trial in Sarajevo in 1983, which resulted in his condemnation to 13 years of penal servitude for an "attack against socialism [and] willingness to build an Islamic State in Bosnia".[citation needed]

In the opinions of historians Noel Malcolm and Ivo Banac, no plan for the transformation of Bosnia into an Islamic state was included in the book, nor in the political program of Izetbegović's SDA (which he founded in 1990).[1][2][3][4][5][6]
Dozer

#3898 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Da...i sta je sporno u tome?
Covjek htio da pravi islamsku drzavu u Jugi, tj. BiH...mislim...ono...fakat... Kako Jugu nije stid sto mu to nije dozvolila?!?!

A danas imamo nove pokusaje stvaranja te iste Islamske drzave, samo na drugom kraju svijeta, i vidimo kako to prolazi...
Bafakkar

#3899 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bafakkar »

Dozer wrote:Da...i sta je sporno u tome?
Covjek htio da pravi islamsku drzavu u Jugi, tj. BiH...mislim...ono...fakat... Kako Jugu nije stid sto mu to nije dozvolila?!?!

A danas imamo nove pokusaje stvaranja te iste Islamske drzave, samo na drugom kraju svijeta, i vidimo kako to prolazi...
In the opinions of historians Noel Malcolm and Ivo Banac, no plan for the transformation of Bosnia into an Islamic state was included in the book, nor in the political program of Izetbegović's SDA (which he founded in 1990).[1][2][3][4][5][6]

;-)
Chagalj

#3900 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

hladan.preminger wrote: Knjigu u šake pa uči. Nije forum mjesto za sticanje znanja kao ni youtube.
Nakon što prvo steknes potrebno znanje, tek onda ukoliko smatras da neke naucne spoznaje nisu tacne imas mogucnost da uradis ponudis svoje vlastito objasnjenje. To svoje objašnjenje moras da podvrgnes provjeri, experimentalnom ispitivanju itd. Kada sve to uspjesno prođeš mozes reci da si osporio današnju naučnu spoznaju. BTW tada ces psotati i drugi bosanac dobitnik nobelove nagrade iz oblasti prirodnih nauka.

PS. To nisu nikakvi roboti niti motori. Tako ih zovu samo puke neznalice.
To nisu nikakvi roboti niti motori.
e pa sto ga naucnici nazivaju motor
Evidence for symmetry in the elementary process of bidirectional torque generation by the bacterial flagellar motor
http://www.fbs.osaka-u.ac.jp/eng/events ... /evidence/

Department of Physics
Image
https://www.physics.ox.ac.uk/Berry/research/BFM/

The bacterial flagella motor.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10500848
nisu nikakvi roboti
Kinesin protein walking on microtubule .

Walk It Off, Motor Proteins!
http://www.science20.com/run_and_tumble ... r_proteins

"Kinesins are microrobots without AI-- if a misstep occurs, there’s no recovery sequence."
But Dr. Hancock’s group also envisions the use of kinesins for genuine microrobotic tasks.
Tako ih zovu samo puke neznalice
samo vici yes yes :-)
Locked