Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
sekerbay

#3876 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sekerbay »

Jok, ovaj je nabubo :wink:
Vidi se da zna. Sad, drugo je što ja mislim da to nije učenje ni ehli suneta ni prvih generacija, al o tom potom, morebit da će brat bit raspoložen da promijenimo koju riječ, pa da se ispostavi da ja griješim.
staje

#3877 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

sekerbay wrote:
staje wrote:
sekerbay wrote:Gdje nam nestade ovaj brat selefija?
Posmatram vas. :skoljka:
Haj vam da ne spamamo onu temu.
Ova je onako generalna pa moremo promuhabetit.

Jesi li učio pred nekim šejhom?
Naravno, hvala Allahu. Uzimanje znanja samo preko knjiga i interneta često ne bude dovoljno, to služi samo kao pomogalo. Znanje se u osnovi uzima na koljenima pred učenim.
Idemedosumom

#3878 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

A šejh je, bezbeli, gospodin Ljakić?
sekerbay

#3879 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sekerbay »

staje wrote:Naravno, hvala Allahu
Hajde, Elhamdulillah. Išao vani, ili je to bilo pred ovim domaćim šejhovima?
staje

#3880 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

Idemedosumom wrote:A šejh je, bezbeli, gospodin Ljakić?
Malo smo nabrijani, a usput i ispranih mozgova? Opusti se.

sekere, tako je, pred domaćim daijama, a koji su opet učili pred ulemom u islamskom svijetu.
sekerbay

#3881 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sekerbay »

staje wrote:sekere, tako je, pred domaćim daijama
Vidi se. Kuduz, mrkonjić i pezo ili prije porča, ljakić?
staje wrote:ispranih mozgova
Nije ti ovo od suneta da se ovako razgovara sa muslimanima. Ili ono danas sa nurudinom.

Nego, gdje smo stali, kod ruku i drugih udova, ili kod rođendana :)
Idemedosumom

#3882 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Mislim da je teško pronaći nabrijanije osobe od mladića koji slušaju bosanske vehabijske šejhove.

Do jućer hodali po kafanama, alkohol, zinaluk, mnogi čak i droga, ali nakon par predavanja su spremni vaziti svim ostalim muslimanima. Ovo govorim jer ih lično nekoliko poznajem u mom okruženju.
staje

#3883 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

sekerbay wrote:
staje wrote:sekere, tako je, pred domaćim daijama
Vidi se. Kuduz, mrkonjić i pezo ili prije porča, ljakić?
staje wrote:ispranih mozgova
Nije ti ovo od suneta da se ovako razgovara sa muslimanima. Ili ono danas sa nurudinom.

Nego, gdje smo stali, kod ruku i drugih udova, ili kod rođendana :)
Zasto razdvajas dr. Safeta od dr. Zijada? Sve je to ista skola, ista fikra, mozemo reci da postoje blaga razilazenja u metodu daweta, ali opet ne treba suzavati ono gdje ima sirine.

Ja nisam rekao osim istinu. Momku su uradili negdje centrifugu, red mu je skrenuti paznju na ovakav nacin, pogotovo jer je bezobrazan.

Gdje god da smo stali, nema smisla nastavljati, ko god se vrati na govor selefa i ono sto se od njih prenosi, nece nikakve nedoumice imati.
staje

#3884 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

Idemedosumom wrote:Mislim da je teško pronaći nabrijanije osobe od mladića koji slušaju bosanske vehabijske šejhove.

Do jućer hodali po kafanama, alkohol, zinaluk, mnogi čak i droga, ali nakon par predavanja su spremni vaziti svim ostalim muslimanima. Ovo govorim jer ih lično nekoliko poznajem u mom okruženju.
U selefijskim redovima imas takodjer doktora, profesora, asistenata, studenata (a ja licno najvise ovakvih poznajem). Ima li veceg grijeha od sirka? Ashabi su bili najbolja generacija, a bilo je medju njima onih koji su se opijali, bludnicili, ubijali vlastitu djecu itd.. pa opet pokajanjem, izucavanjem, praktikovanjem i sirenjem vjere postadose NAJBOLJA GENERACIJA koja je ikada krocila zemaljskom kuglom.
славянин

#3885 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by славянин »

Jedno pitanje za staje - Dali te placa Amerika ili Izrael i imas li bilo kakve veze sa njima ? - To je samo da malo jel pojasnimo situaciju i meni a i ovim "umjerenim" muslimanima koji za stavove slicne tvojim kazu da poticu od zavjere cionista ili koga vec :)
tlr

#3886 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tlr »

staje wrote:
Idemedosumom wrote:Mislim da je teško pronaći nabrijanije osobe od mladića koji slušaju bosanske vehabijske šejhove.

U selefijskim redovima imas takodjer doktora, profesora, asistenata, studenata (a ja licno najvise ovakvih poznajem). Ima li veceg grijeha od sirka? Ashabi su bili najbolja generacija, a bilo je medju njima onih koji su se opijali, bludnicili, ubijali vlastitu djecu itd.. pa opet pokajanjem, izucavanjem, praktikovanjem i sirenjem vjere postadose NAJBOLJA GENERACIJA koja je ikada krocila zemaljskom kuglom.
Čestitam! Istina je - to je bilo u VII vijeku.

Neki se i danas opijaju, bludniče, ubijaju vlastitu djecu u Siriji, Jemenu, Afganistanu. Voze zlatne automobile ...

Nekidan su državljanstvo robotu, kipu dali. :sad: :lol:
Ja kao nevjernik ti tvrdim, da to suštine Islama ni u putu vidjelo nije.
Last edited by tlr on 22/01/2018 22:02, edited 1 time in total.
staje

#3887 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

славянин wrote:Jedno pitanje za staje - Dali te placa Amerika ili Izrael i imas li bilo kakve veze sa njima ? - To je samo da malo jel pojasnimo situaciju i meni a i ovim "umjerenim" muslimanima koji za stavove slicne tvojim kazu da poticu od zavjere cionista ili koga vec :)
Pa ovako, Jedan mjesec Izrael, drugi Amerika, a treci Saudija za bradarinu i zeni za nikab. Tako da svi ucestvuju pomalo, oni ni ne osjete, a kad se sve sabere meni i porodici izadje extra.
staje

#3888 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

TLR wrote:
staje wrote:

Čestitam! Istina je - to je bilo u VII vijeku.

Neki se i danas opijaju, bludniče, ubijaju vlastitu djecu u Siriji, Jemenu, Afganistanu. Voze zlatne automobile ...

Nekidan su državljanstvo robotu, kipu dali.
Ja kao nevjernik ti tvrdim, da to suštine Islama ni u putu vidjelo nije.

:lol: :lol: :lol: :lol:
To su pojedinci koji imaju svoje IME i PREZIME. Zna se sta su nacela i principi islama, tako da to dvoje ne treba mjesati. Ima losih, iskvarenih ljudi koji zloupotrebljavaju vjeru radi vlastitih ciljeva, a ima i dobrih i cestitih koji primjenjuju maximalno koliko mogu vjerskih propisa i natjecu se u dobru.
tlr

#3889 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tlr »

Nisi ti shvatio šta je bila poruka.

U VII vijeku je ta priča mogla proći, danas više ne.

Sjećaš se ti kad smo živjeli u pećinama, lovili medvjede i brali bobice. :D Nije bilo robova, samo rodovi...
pa polako naučili zemlju obrađivati, pa se pojavili viškovi i ljudi počeli trgovati ...

Društveni odnosi evoluiraju.
Ne može se iz pete prebaciti u rikverc. Polomiće se nešto, a majstora nema ni na mapi.

Što ja tebi ovo pričam...
Iskreno zato što me nervira isključivost koju osjetim u nastupima viđenijih selefija.
staje

#3890 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

TLR wrote:Nisi ti shvatio šta je bila poruka.

Sjećaš se ti kad smo živjeli u pećinama, lovili medvjede i brali bobice. :D Nije bilo robova, samo rodovi...
pa polako naučili zemlju obrađivati, pa se pojavili viškovi i ljudi počeli trgovati ...

Što ja tebi ovo pričam... Iskreno zato što me nervira isključivost koju osjetim u nastupima viđenijih selefija.

Ne može se iz pete prebaciti u rikverc. Polomiće se nešto, a majstora nema ni na mapi.
ima nesto sto se zove ADET i IBADET, u Adetima ima sirine, dok u Ibadetima nema. Vjera mora ostati onakva sacuvana kakva je i objavljena, jer islam je savrsen sam od sebe, ne treba mu nikakva reforma i sl.
Citirao bih ovdje bosnjackog alima, Mehmeda Handzica koji kaze: "Za razliku od ostalih vjera, po misljenju svih iskrenih prijatelja islama, obnova u islamu ne moze biti dopunom i promjenom, jer je islam savrsen i potpun. Put obnovi je samo povratiti se cistoci vjere i njenon prvotnom obliku, odstranivsi sve sto se je privjesiloi krivo shvatilo."
Last edited by staje on 22/01/2018 22:28, edited 1 time in total.
HardcoreMX

#3891 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by HardcoreMX »

TLR wrote:

ne znam sto bi drustveni odnosi evoluirali?!...moze se naziv recimo za neke ljudske karakteristike eventualno mijenjati, ali sustina ce ostati uvijek ista, nebitno 1 ili 21 stoljece...
Last edited by HardcoreMX on 22/01/2018 22:28, edited 1 time in total.
sekerbay

#3892 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sekerbay »

staje wrote:Zasto razdvajas dr. Safeta od dr. Zijada?
Pa pitaj njih što se razdvajaju. Recimo da znam ljakića, pezu jednom vidio a kuduza nijednom.
staje wrote:Ja nisam rekao osim istinu
Hmm, da li je tako?! Bez da ulazim u sam odgovor, osvrnuo sam se na način.
Vi u poslaniku imate... kakav uzor?
E sad, znaš li nešto od enesa, r.a. što je prenijeo o poslaniku, s.a.v.s.?
staje wrote:nema smisla nastavljati
Pa valjda je cilj doći do istine, ili?
Za razliku od nekih, ja tebe smatram bratom muslimanom i što se mene tiče, rahat si dokle god ne proliješ nedužnu krv.
Ne moramo se mi slagat, ali možemo promijeniti mišljenje. Što se mene tiče, vjerujem u dokaz.
Ako ti dokažeš ono što tvrdiš, znaj da ću i ja slijediti tu školu.
staje wrote: ko god se vrati na govor selefa
Misliš selefija? Ako se vraćaš na njih, onda si u pravu.
Ali, ako ćemo se vratiti učenju prvih generacija i učenju najjačih učenjaka ehli suneta, onda mislim da nisi.
A tema za diskusiju ima mašala :lol:
Ko je selef a ko halef?
Na koga se selefije pozivaju kad dokazuju?
Imaju li uporište u govoru naučenijih ashaba?
Kako su Allahove ruke i drugo opisivali onaj za kojeg kažeš da je šejhulisam (za mene ibn tejmija nije šejhulisam) i ibn kajim (najčešće citirani šejhovi od strane selefija)?
I ovo moram citirat :D
staje wrote:Vjera mora ostati onakva sacuvana kakva je i objavljen
Zar sunet nije izmijenjen već u prvoj generaciji(uvedene novotarije, čak i u namaz) i to je ono na šta su se žalili uceniji ashabi :)
Haman vam daije ne vaze o hadisu.
Idemedosumom

#3893 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Itekako je potrebna reforma. Prije svega, reforma hadisa. Pod hitno izbaciti sve hadise koji kontriraju Kur'anu, ocrnjuju Poslanika s.a.v.a. itd.
insomnia78

#3894 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by insomnia78 »

Bloo wrote:Čitam 'vamo neku drugu temu i naiđoj na slijedeće izraze:

muatezilama, dzehmijama, esarijama, maturidijama, siijama rafidijama

Sirijus pitanje: ima li kakav rječnik ovih izraza sa objašnjenjima?
Oj oti zanji su najgori. Od svih ti bas na šije rafidije udarila :lol:
staje

#3895 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

Idemedosumom wrote:Itekako je potrebna reforma. Prije svega, reforma hadisa. Pod hitno izbaciti sve hadise koji kontriraju Kur'anu, ocrnjuju Poslanika s.a.v.a. itd.
Aaa u tom grmu lezi zec. Interesantni su mi Bosnjaci koji mogu prihvatiti siizam/vjeru zla i ponizenja. Citav ummet na jednu stranu, a siije na drugu.
insomnia78

#3896 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by insomnia78 »

Je l šije vjeruju u hadise?
Idemedosumom

#3897 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Neam pojma, pitajte njih. Ustvari, pitajmo Zijada Ljakića, on to bolje od njih samih zna :)
staje

#3898 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

sekere, reci konkrentno sta te zanima, nemoj okolisati. Rekao sam ti vec da je razilazenje samo u metodologiji daweta, a u tome ima dakako sirine,

enes r.a. je prenio mnogo stvari o Poslaniku, saws, ne znam sta tacno ciljas.

i ti si za mene brat musliman, pa makar se i ne slagali u mnogim pitanjima. i usput receno; proljevanje neduzne krvi je veliki grijeh, ali nije kufr, dakle, opet ti ostajem brat htio to ili ne :-D

reci temu, necemo se uopste vracati ni na sejhul-islama ibn tejmijju, r.a. niti na njegovog ucenika ibnul kajjima, vracamo se na ulemu prije njih. Merel?

nije sunnet izmjenjen, nesto si pogresno skopcao, a daija vaze i o hadisu i akidi, fikhu, siri, svemu... Hvala Allahu na blagodati ucenih.
Bloo
Globalna šefica

#3899 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

insomnia78 wrote:
Bloo wrote:Čitam 'vamo neku drugu temu i naiđoj na slijedeće izraze:

muatezilama, dzehmijama, esarijama, maturidijama, siijama rafidijama

Sirijus pitanje: ima li kakav rječnik ovih izraza sa objašnjenjima?
Oj oti zanji su najgori. Od svih ti bas na šije rafidije udarila :lol:
Još sam na mutazilima...
:|
i odlutah do nekog Al-Kindija...
dok ja dođem do rafidija....
tlr

#3900 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tlr »

staje wrote:
TLR wrote:Nisi ti shvatio šta je bila poruka.

Što ja tebi ovo pričam... Iskreno zato što me nervira isključivost koju osjetim u nastupima viđenijih selefija.

ima nesto sto se zove ADET i IBADET, u Adetima ima sirine, dok u Ibadetima nema. Vjera mora ostati onakva sacuvana kakva je i objavljena, jer islam je savrsen sam od sebe, ne treba mu nikakva reforma i sl.
Citirao bih ovdje bosnjackog alima, Mehmeda Handzica koji kaze: "Za razliku od ostalih vjera, po misljenju svih iskrenih prijatelja islama, obnova u islamu ne moze biti dopunom i promjenom, jer je islam savrsen i potpun. Put obnovi je samo povratiti se cistoci vjere i njenon prvotnom obliku, odstranivsi sve sto se je privjesiloi krivo shvatilo."
Cijenim i poštujem. Ne smeta meni ništa. Neka svako sebi odabere i ADET i IBADET i VAKAT :D u kojem će živjeti.

Sve bi bilo to super da neki ne smatraju da im je dužnost vlastiti IBADET nametnuti drugima. I napadati drugačije ADETE i IBADETE.
Hvala lijepo, tebi tvoje, meni moje, jezidima, šitima, politeistima, homoseksualcima njihova ... ljudska prava.

Valjaće bolan za koju godinu i robotima dati ljudska prava, a mi kuburimo još sa ovim drugim.

Šalim se ja malo, nije za koju godinu ... ali nije to tako ni daleko.

Samo opušteno.
Last edited by tlr on 22/01/2018 22:48, edited 1 time in total.
Post Reply