jeza u ledja wrote:emanacija wrote:Trebaju li Sjedinjene Američke Države intervenisati u Siriji?
Ne (5614)
69%
Da (1980)
24%
Ne znam (563)
7%
Anketa na Klix.ba koja pokazuje da su zagovornici intervencije manjina, ispod jedne cetvrtine. Izgleda da su brojni samo na ovoj temi. Zasto je to tako, to je zanimljivo pitanje.
Vise ljudi na Klixu podrzavaju intervenciju nego u Americi.
Ja licno ne znam ni sam . Ne sumnjam uopste da je Assad upotrijebio hemijsko oruzje ali mislim da to nimalo nije promjenilo cinjenicu da se radi o krvolocnom rezimu, pa se pitam sto se nije djelovalo ranije? Sada, ne vidim sta ce dobro donjeti intervencija, jer alternativa Assadu je postala izuzetno ekstremisticka, a zemlja je svakako vec razvaljena.
Da je samo u pitanju rat izmedju etnickih grupa nesto bi se tu moglo i rijesiti, ali ovako bez odlaska Assada nema mira, to je apsolutni garant.
Zavisi kakvu intervenciju. Ovo sto sad zagovaraju, recimo 100 - 200 Tomahawka na staticne ciljeve, infrastrukturu, bunkere, aerodrome... Ne znam sta ce to promijeniti, ili rijesiti. Mozda ce umanjiti sposobnost rezima da koristi neke vrste oruzja, ali nista presudno. Ovo je asimetricni sukob, bore se po ulicama i avlijama... Na Srbiju su istresli preko 200, plus su ih rokali avionima, i opet je trajalo skoro tri mjeseca.
Cisto kao kaznena ekspedicija, da pokazu da se nece tolerisati upotreba hemije, ok to kontam - ali rezim ce ostati netaknut, vec sutra mogu sloziti jos jedan napad, i sta onda? Ili da posalju poruku Asadu, da i ako pobijedi pobunjenike nece imati mira. Onda je to diplomatski potez, nista vise.
Ja ne vidim neku veliku korist od toga, jer se otvaraju drugi problemi.
Sta je alternativa? Jebes ga, da su prije dvije godine skontali da zatvore granice i blokiraju luke, to bi mozda pilo vode, jer bi pocelo nestajati goriva i hrane, narod bi se lakse okrenuo protiv rezima, rezim bi dosta teze ratovao. Onda je problem porozna granica s Libanom, a ni granice s Irakom i Jordanom nije bas lako kontrolisati. Da sad krenu s nekom blokadom, vjerovatno ne bi imala smisla jer su se vec sigurno spremili za takvo nesto. Uostalom vec imaju neki ko fol embargo, koji ne pije vode.