Sirija

Locked
Albosnawe

#38726 Re: Sirija

Post by Albosnawe »

sarajevoxxxx wrote:@Albosnewi
Rahmetli Buti je stao uz režim, ali je za pobunjenike rekao da su ''idžtihadili'' i da ih treba uvažavati.

Idžtihad - u konačnici u šerijatskom smislu znači da je čovjek ispravno postupio i da neće pred Bogom odgovarati čak i ako je pogriješio.Znači jako daleko od režimskog stava ''oni su teroristi''.
I kao zaključak, ko je ubio Butija.

Oni za koje je kazao kako si naveo da su "idžtihadili" ili su ga ubili oni koje misli da je Buti pogriješio kada je on "idžtihadio" i kazao da su oni koji su se digli protiv režima "idžtihadili" i da ih treba uvažavati (kako si naveo)

Uzimajući u obzir gdje i kada je Buti ubijen samo se može doći do jednog zaključka ko je mogao imati najveće koriti od njegove smrti.

Sa ovim završavam sa komentarima na ubistvo Butija.
husein_kapetan

#38727 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

cbrt wrote:Fizički bi trebalo eliminirati par desetina (eventualno stotina) spodoba na vrhu te zločinačke piramide a sa ostalima bi se dalo razgovarati...verujem da niko od ovih koji se sad predstavljaju revolucionarima i ne pomišlja da ide na Latakiju a i sama kontrola Damaska bez nekakvog dila sa ljudima koji se sad nalaze na Asadovoj strani bi trenutno bila nemoguća...imaju oni puno argumenata i aduta za pregovaranje i što pre shvate da uzalud ginu za jednu suludu guzicu tim bolje...verujem da će se ovaj rat završiti pregovorima ali samo bez Asada...njega ne moraju ni da ubiju, ni da apse...ludara je sasvim dovoljna
Opet mi ne odgovori..
A ovo trebalo bi, bilo bi, moglo bi itd bazirano na nekakvim utopističkim snovima se jednostavno neda komentarisati
( I mislim da ova tvoja "lucidnost" misli dostojno reflektira stanje unutar tkzv. "pobunjenika")
Challenger__

#38728 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Albosnawe wrote:I kao zaključak, ko je ubio Butija.
Samo lud ne zna: oni koje je nazivao kriminalcima.
sarajevoxxxx

#38729 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:
sarajevoxxxx wrote:Cheli živ bio on je sa ovim stavom bio opasniji za režim od bilo kojeg pobunjenika. Jednostavno ovaj njegov stav je bio preekstreman za zvanični Damask. Kakav crni idžtihad?
Antologijski poziv da otvore oči, da se pokaju i da se vrate sa stranputice.
Gledao sam Butija u amfiteatru FIN-a, čovjek je vjernik, održao je ders ja mislim da su se profesori FIN-a najviše našli u njemu.Bio je legenda, vjernik, dobra duša.Imam njegovu siru, nije baš najbolja.Ima dobra njegova knjiga o selefijama čudno da još nije prevedena :-? ''Selefije zemenun mubarek la mezheb džedid''.

Helem, režim je bio jasan po pitanju pobunjenika, nije ostavljao ni zrno sumnje da su u krivu.Butijev stav, što se vidi i iz teksta kojeg si postavio, mislim da je za režim u Damasku to bilo previše.Jednostavno ili si sa nama ili protiv nas.
DuckZz

#38730 Re: Sirija

Post by DuckZz »

Izgleda da će operacija zauzimanja Idliba krenuti ravno niz wc šolju.
Zaista zanimljivo, najmaje 5 kanala grupa (povezanih sa FSA) govore da ništa ne ide po planu i da sa razlogom ne žele da ucestvuju u napadima. Kao da ne žele da Idlib bude zauzet ... ??

Napomena, grupe koje napadaju Idlib su :
IF, Al Nusra i Sham army (FSA linked), ovo ipak nije "to to" jer bi inace bilo još najmanje 5 grupa pobunjenika koji se nalaze oko Idliba. ....
sarajevoxxxx

#38731 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Ostalo mi je još da poručim jednu stvar onoj braći koja su činila idžtihad pa se odvojila, pa činila idžtihad pa se naoružala. Kažem „Činila idžtihad!“ jer ovo je moje mišljenje o njima a mudžtehid se nagrađuje u svakom slučaju
Režimski obavještajci su mogli rahat kazati rahmetli Butiju ''Dragi Buti šta to govoriš''.Proces od odvajanja pa do naoružavanja je nešto što traje.U tom periodu režim je polomio kičmu desetinama hiljada sirijskih građana.Odgovoriti ti meni kako se osjeća onaj režimski činovnik u nekom zatvoru koji radi po naređenju odozgo i svi oni obavještajci oko Asada koji su naređivali ubijanja, mučenja, hapšenja, zatvaranja, kako su se oni osječali nakon ovih Butijevih izjava?

Ispade polomili ljude koji pred Bogom nisu ništa zgriješili, a da mogu sutra biti griješni fakat to važi za sve ne samo za pobunjenike :-)
Challenger__

#38732 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

sarajevoxxxx wrote:Helem, režim je bio jasan po pitanju pobunjenika, nije ostavljao ni zrno sumnje da su u krivu.Butijev stav, što se vidi i iz teksta kojeg si postavio, mislim da je za režim u Damasku to bilo previše.Jednostavno ili si sa nama ili protiv nas.
Notorna besmislica. Prije njegove smrti je uspostavljeno ministarstvo za pomirenje i ono je na tragu te filozofije: ko hoće da se vrati, da se vrati, ko ostaje pri svome, ali neće da ratuje više, neka ostane pri svome.

_____

BTW, kad smo već kod šejh Butija, ovo sam odavno želio da napišem ali sam se suzdržavao jer sam želio da izbjegnem pretencioznost... Ipak, napisaću. Ima barem godinu dana, ako ne i više da mi je jasno sazrela jedna misao koju vrijeme ne pobija. A to je sljedeće: Sve više sam uvjeren da najznačajnija pomoć Siriji nije bila ona vanjska, vojna, iranska niti vojna i politička ruska, već unutrašnja: autoritet šejh Ramadan Butija. On je još više učvrstio one koji su bili čvrsti; pomogao je da prelome oni koji su se kolebali, da se uzdrže od nasilja oni koji su mu bili skloni, a oni koja ga nisu poslušali... pozvao ih je da se vrate.

Šejh Ramadan dr. Buti r.a. - centralna ličnost sirijske drame.
sarajevoxxxx

#38733 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Još ih nazva braćom. :roll:
Challenger__

#38734 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

sarajevoxxxx wrote:Još ih nazva braćom. :roll:
Zvao ih je i onaj major u Homsu koji je išao i razgovarao sa pobunjenicima na liniji razgraničenja. Pa nego šta su nego braća. Ovo se, naravno, ne odnosi na onaj svjetski kriminalni šljam o kome je najgorim riječima pisao i govorio Buti.
mirsek

#38735 Re: Sirija

Post by mirsek »

Challenger__ wrote:Pa su zbog "barel-bombi" iz 2015 oni debili dizali ljude u vazduh po pijacama, džamijama i mezarjima širom Iraka 2004, 2005, 2006, 2007... Retroaktivno dejstvo na psihu kroz vrijeme i prostor.
Da si pogledao Predestination znao bi da je moguce da se putuje kroz vrijeme i da je al bagdadi sam sebi mama tj. tata i ne bi se ovdje prosipao pred postenim i istinoljubljivim borcima za kosmicku pravdu i cionisticki hilafet. :oops: :D
mirsek

#38736 Re: Sirija

Post by mirsek »

husein_kapetan wrote:
Challenger__ wrote:
cbrt wrote:Koji pokret otpora? Kako si smešan, pa od tog pokreta otpora ti je i nastao današnji ISIS...to su ti ti isti ljudi...isti su se raznosili i postavljali automobile bombe i ratovali s Amerikancima u Faludži uz svesrdnu podršku Asada i njegove bande...nikakav pokret otpora (osim u tvojoj uobrazilji) nije postojao...mislim odvojen od ovih ubica i raznositelja...e sad, što ti ne želiš pogledati istini u oči i što izmišljaš argumentaciju to drugo
Smanji doživljaj. Vlada u Damasku nije ni pod razno podržavala napade na civile širom Iraka.
Nego šta ono biješe starije.. koka ili jaje..
Pijetao :D
sarajevoxxxx

#38737 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:
sarajevoxxxx wrote:Još ih nazva braćom. :roll:
Zvao ih je i onaj major u Homsu koji je išao i razgovarao sa pobunjenicima na liniji razgraničenja. Pa nego šta su nego braća. Ovo se, naravno, ne odnosi na onaj svjetski kriminalni šljam o kome je najgorim riječima pisao i govorio Buti.
Pa i majora su ubili kasnije u bolnici.

Pazi, odrasli ljudi ne mijenjaju mišljenje tek tako.Intelektualci, profesori, još oni stariji, on je takav kakav je.Buti ako je za nekoga rekao da je brat, da je idžtihadio odnosno skoro da je ispravno postupio, u budućnosti režimu može predstavljati ozbiljan problem.Sa takvim Butijem nema šanse da radiš ovo što radiš danas.Šanse da Buti postane kao oni koji su naređivali bombardovanje Homsa, Halidije, mučenja i hapšenja, ubijanje civila snajperom po ulicama, su bile ravne nuli, i toga je režim bio svijestan....roll:

Od Butija se očekivala bezrezervna podrška, kakva crna braća.Vidiš šta im režim radi, Buti je imao stav koji je bio pretežak za zvanični Damask i u to nema nikakve sumnje.
Challenger__

#38738 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Od Butija se očekivala...
Čovječe dragi, ne čitaj svoje strasti nego rahmetli Butija: sluge dedždžala napadaju Siriju, a SAA se bori protiv njih, sluga dedždžala, kriminalaca koji ostavljaju kosti u Siriji. Pa niko nikad nije tako u zvijezde okivao jednu armiju, kao Buti SAA. On je većinsku Siriju determinisao svojim hutbama. Zato nije pala Dara, Damask, Alepo. Homs, Hama, evo i Idlib. O čemu ti pričaš? Uostalom postavio sam link, evo ga ponovo, pa neka ljudi sami sude.

#38739 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:
Smanji doživljaj. Vlada u Damasku nije ni pod razno podržavala napade na civile širom Iraka.
Imaš na youtube odgovor režimskog muftije negdje 2004. (ovog koji je i danas na toj poziciji) na pitanja o ratu u Iraku gdje se u odgovoru može nazrijeti da podržava tadašnji otpor Iračana američkoj okupaciji.Orient je o tome nekad pisao.
Challenger__

#38740 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

sarajevoxxxx wrote:
Challenger__ wrote:
Imaš na youtube odgovor režimskog muftije negdje 2004. (ovog koji je i danas na toj poziciji) na pitanja o ratu u Iraku gdje se u odgovoru može nazrijeti da podržava tadašnji otpor Iračana američkoj okupaciji.Orient je o tome nekad pisao.
:-)

Ja fakat ne znam ko je ovde lud. Pa naravno da su se opirali okupaciji i podupirali otpor. Ne pričam o borbi protiv okupatora nego o haridžijsko-tekfirijskom teroru protiv civila Iraka.
Last edited by Challenger__ on 24/03/2015 23:56, edited 1 time in total.
DuckZz

#38741 Re: Sirija

Post by DuckZz »

Pripadnici FSA/YPG-a zauzeli dva nova sela na jugu Kobana. Prema izvorima pobunjenika, cilj ove akcije je bila osveta za 45 žrtava prilikom napada na Hasaku prije par dana. Izgleda da su gnjev dobro istresli, barem sudeći prema slikama.

Image
Image
Image
Image

ima još slika, ali cak i ja imam neke standarde .......
insomnia78

#38742 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

Pa svi ubijeni su vojnici, pod oruzjem, ne mora znaciti da su ubijeni nakon sto su zarobljeni
sarajevoxxxx

#38743 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:
Od Butija se očekivala...
Čovječe dragi, ne čitaj svoje strasti nego rahmetli Butija: sluge dedždžala napadaju Siriju, a SAA se bori protiv njih, sluga dedždžala, kriminalaca koji ostavljaju kosti u Siriji. Pa niko nikad nije tako u zvijezde okivao jednu armiju, kao Buti SAA. On je većinsku Siriju determinisao svojim hutbama. Zato nije pala Dara, Damask, Alepo. Homs, Hama, evo i Idlib. O čemu ti pričaš? Uostalom postavio sam link, evo ga ponovo, pa neka ljudi sami sude.

Problem rahmetli Butija nije bio taj što se dvoumio, prije bih rekao da je bio i više nego jasan.Za pobunjenike se naravn on dvoumio, za režim je bio velika prijetnja.

Pazi, krenula revolucija, krenule demonstracije, Buti ih naziva mudžtehidima.Ovi se naoružali, oružjem se suprostavili režimu, Buti opet ih naziva mudžtehidima :roll: Živ bio za režim je to bio jasan stav jednog uglednog građanina Damaska, za kojeg su znali da će takav i ostati.

Ti ljudi ili ekipa oko tog diktatora koja je ogrezla u zlu, kojima je parola ''Ili Asad ili ćemo razvaliti cijelu državu'' za njih je Buti sa takvim stavom bio veća prijetnja nego bilo koji pobunjenički vođa.

Znaš šta znači mudžtehid? To je pohvala, dika, podsticaj, priznanje.Ogromna je bila razlika između Butija i tadašnjeg Damaska.Nije to bilo samo puko mudrovanje, ili alim pa pokušava da bude neutralan, da izmiri strane.

Jeste rekao da je uz režim, ali brate i ovima je dao legalitet tako što im je rekao da su idžtihadili.Znači, momci razumijem vas, vi ste postupili po svojoj savijesti i niste griješni pred Bogom. Još pazi on to sam kaže :roll: a nije morao.Znači, bitno je bilo Butiju da pošalje tu svoju poruku da su revolucionari postupili po svojoj savjesti, i da će pred Bogom biti čisti i to je to.

Težak, pretežak stav za režim, u tom trenutku, nema sumnje u to.
sarajevoxxxx

#38744 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Kažem „Činila idžtihad!“ jer ovo je moje mišljenje o njima a mudžtehid se nagrađuje u svakom slučaju.

Zar ne vidite da se stvar otkrila, i da pitanje više nije pitanje idžtihada. Istina se ukazala svakome ko ima dva oka, o Allahovi obovi.
Ovo Cheli Buti nije smio izgovoriti.Zbog ove rečenice leti glava u mnogo manje diktatorskim sistemima od Asadovog.
sarajevoxxxx

#38745 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Mišljenje duhovnog vođe je ono kako politika kaže.Nema tu ''ovo je moje mišljenje''.
Challenger__

#38746 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

.
Last edited by Challenger__ on 25/03/2015 00:34, edited 2 times in total.
DuckZz

#38747 Re: Sirija

Post by DuckZz »

Sirijska vojska povratila 60% Bosra Shama.
Prosto nevjerovatno, trebalo je da pogine 30 vojnika i 4 vojna lidera pa da se sjete poslati regularnu vojsku ....
Challenger__

#38748 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

sarajevoxxxx wrote:Mišljenje duhovnog vođe je ono kako politika kaže.Nema tu ''ovo je moje mišljenje''.
Pogledali smo pa smo vidjeli da ovaj svjetski rat koristi, ne kažem vojsku, već čitave vojske razne mješavine kriminalaca istrgnutih iz zatvora. Onih koje je proizvela Amerika, onih koje zovu Al Kaida i njeni ogranci. Pogledali smo pa smo vidjeli da oni koji se zadužuju izvršenjem ovog rata su upravo ti ogranci i te mješavine. Pogledali smo pa smo vidjeli da se tone oružja dostavljaju, i tone oružja dovlače u ovu Sirijsku zemlju koju je Poslanik, a.s., opisao kao Šam – a Sirija je srce unutar Šama.

Šta je bio rezultat? Zapadnjački kriminalci su se mogli između sebe kladiti da će nakon par mjeseci Sirija biti podijeljena na četiri male međusobno zavađene državice koje će nastati na mjestu zemlje koja se zove Sirija. A šta se ustvari desilo? Evo prošle su čitave dvije godine*, možda i više, a vojska jedne jedine zemlje stoji naspram čitavog svjetskog poretka, kojeg sam vam opisao, sa njihovim izvršiocima. Evo, ta vojska razbija opklade zapada! Evo je, ta zemlja, gledamo je danas, čvrsto odolijeva i postojano stoji! Ova vojska nijednog trenutka nije bila u potrebi za oslanjanjem na nikoga osim na Jednog Jedinog – Allaha Uzvišenog! Ova naša vojska, kao što sam rekao juče, se odlikuje hrabrošću, a ta hrabrost je dar od Boga.
Eto ti Butija, eto ti Al-Qaede kod Idliba, a eto i SAA. Nisi uz Butija.

______

* Sad već 4 godine. Ušli u petu. "Sirija razbija opklade zapada". He,he. L.N.
Howitzer

#38749 Re: Sirija

Post by Howitzer »

Herr Flick wrote:
Kikibombona wrote:
Challenger__ wrote:Vjerujte mi, nakon isteka bana sam želio da napišem da uz Daru najviše brinem za Idlib, jer i onako laički, na prvo gledanje ratne mape, lako se zaključi da elementarna vojna logika neprijatelja može da ide u tom pravcu, naročito nakon čišćenja vojnih uporišta između Idliba i Moreka...

Vjerujem da su anticipirali ovu mogućnost i pripremili odbranu adekvatnu mogućnostima. A ako ne... :-)
Ako izgube Idlib pizde su. Pobunjenici se brane u Daraji i Dzobaru do posljednje kapi krvi. SAA je visestruko nadmocna u svakom pogledu, napada konstantno, ali se 'isprani mozgovi ne predaju'. Pad Idliba bi bio cista katastrofa i nevidjena sramota. Grad je od ogromne stratske vaznosti. Padom Idliba SAA bi u Hami i posebno Alepu bila na teskim mukama.

Ipak, ne vjerujem da se to moze desiti, ne vjerujem da ce dozvoliti da izgube tako vazan grad. Zbog Idliba se isplati obustaviti ofanzive na svim drugim lokacijama.

SAA se u Dari i Zoru junacki odbranila u vise navrata, vidjet cemo kakva je ekipa u Idlibu.

Najteze se boriti protiv vjerskih fanatika kojim je svejedno ako poginu

Nisu to fanatici, to su ista ona srca i iman u grudima kao kod Halidove vojske kad je rekao Hurmuzu:

Dok je još bio u Nebbadžu, Halid ibn Velid poslao je pismo Hurmuzu sljedećeg sadržaja: ''Primi islam, bit ćeš spašen! Ili prihvati našu vlast i plaćaj sa svojim narodom džiziju (porez) islamskoj državi, mi vam garantujemo sigurnost. U suprotnom, ja ti dolazim sa vojskom koja voli smrt više nego što ti voliš život.''

A i ti ćeš da plačaš džiziju, bolje mnogostruko, nego da skupo plačaš flašu alkohola po nekoliko stotina KM :D
sarajevoxxxx

#38750 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:
sarajevoxxxx wrote:Mišljenje duhovnog vođe je ono kako politika kaže.Nema tu ''ovo je moje mišljenje''.
Pogledali smo pa smo vidjeli da ovaj svjetski rat koristi, ne kažem vojsku, već čitave vojske razne mješavine kriminalaca istrgnutih iz zatvora. Onih koje je proizvela Amerika, onih koje zovu Al Kaida i njeni ogranci. Pogledali smo pa smo vidjeli da oni koji se zadužuju izvršenjem ovog rata su upravo ti ogranci i te mješavine. Pogledali smo pa smo vidjeli da se tone oružja dostavljaju, i tone oružja dovlače u ovu Sirijsku zemlju koju je Poslanik, a.s., opisao kao Šam – a Sirija je srce unutar Šama.

Šta je bio rezultat? Zapadnjački kriminalci su se mogli između sebe kladiti da će nakon par mjeseci Sirija biti podijeljena na četiri male međusobno zavađene državice koje će nastati na mjestu zemlje koja se zove Sirija. A šta se ustvari desilo? Evo prošle su čitave dvije godine*, možda i više, a vojska jedne jedine zemlje stoji naspram čitavog svjetskog poretka, kojeg sam vam opisao, sa njihovim izvršiocima. Evo, ta vojska razbija opklade zapada! Evo je, ta zemlja, gledamo je danas, čvrsto odolijeva i postojano stoji! Ova vojska nijednog trenutka nije bila u potrebi za oslanjanjem na nikoga osim na Jednog Jedinog – Allaha Uzvišenog! Ova naša vojska, kao što sam rekao juče, se odlikuje hrabrošću, a ta hrabrost je dar od Boga.
Eto ti Butija, eto ti Al-Qaede kod Idliba, a eto i SAA. Nisi uz Butija.

______

* Sad već 4 godine. Ušli u petu. "Sirija ruši opklade zapada". He,he. L.N.
Evo prošle su čitave dvije godine*, možda i više,
Pazi, dvije godine krvavog rata a još uvijek Buti ljude protiv kojih vlada u Damasku ratuje naziva braćom, tj smatraš da su postupili po svojoj savijesti. :roll:

Pa pobunjenici ne traže ništa više od toga.

Ogromna je razlika između te tvrdnje i tvrdnje režima da su to okorjeli teroristi koje treba mučiti, pozatvarati, barel bombama smlaviti, i mjesecima izgladnjivati u velikim konc logorima.

Buti je bio jasan, čak i nakon dvije godine rata nije ih nazvao teroristima, haridžijama, kriminalcima, već braćom, građanima Sirije koji su postupili po svojoj savijesti.Jasna poruka sirijskom režimu da ne može biti jasnija.

Buti nije rekao ako vi nastavite sa tom vašom borbom proglasit ću vas teroristima, kriminalcima, itd.A sa rečenicom ''ovo je moje mišljenje'' daje do do znanja svima nama da je duboko svijestan opasnosti kojoj se izlaže tim stavom, i da zna da ga ta riječ ''oni su činili idžtihad'' može koštati života. :sad:
Locked