Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
radostan dan

#38701 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by radostan dan »

rezultati su istraživanja kojeg prenose banjalučke Nezavisne novine. Naime, na pitanje što je najbolje za RS, 46 posto ispitanika je odgovorilo da ostane u sastavu BiH, za ujedinjenje sa Srbijom je 28%, dok je za nezavisnost RS 23% ispitanika.
koja šuplja... :-)
XOX100

#38702 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by XOX100 »

radostan dan wrote:
rezultati su istraživanja kojeg prenose banjalučke Nezavisne novine. Naime, na pitanje što je najbolje za RS, 46 posto ispitanika je odgovorilo da ostane u sastavu BiH, za ujedinjenje sa Srbijom je 28%, dok je za nezavisnost RS 23% ispitanika.
koja šuplja... :-)
Objasni ?
radostan dan

#38703 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by radostan dan »

šta te interesuje, rado...
olllie4

#38704 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by olllie4 »

XOX100 wrote:

Istraživanje je otkrilo i da više od polovine ispitanika u Republici Srpskoj (51%) smatra da će RS u budućnosti ostati entitet u sastavu BiH

http://www.klix.ba/forum/za-ujedinjenje ... 4.html-f=3
Prenose Nezavisne, a istraživanje je izvršio ko?

Čini mi se da je uzorak i više nego reprezentativan, ni 1000 ljudi. I ko kaže da nije obavljen u Srebrenici? :D
XOX100

#38705 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by XOX100 »

radostan dan wrote:šta te interesuje, rado...
Zasto mislis da je ovo istrazivanje "shuplja" ?
XOX100

#38706 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by XOX100 »

olllie4 wrote:
XOX100 wrote:

Istraživanje je otkrilo i da više od polovine ispitanika u Republici Srpskoj (51%) smatra da će RS u budućnosti ostati entitet u sastavu BiH

http://www.klix.ba/forum/za-ujedinjenje ... 4.html-f=3
Prenose Nezavisne, a istraživanje je izvršio ko?

Čini mi se da je uzorak i više nego reprezentativan, ni 1000 ljudi. I ko kaže da nije obavljen u Srebrenici? :D
Hmm, Nezavisne Novine su prilicno proDodikove. Tesko je za povjerovati da bi oni izmisljali ovako nesto. Uostalom, zasto bi ??

Iako blaga vecina, ipak vecina stanovnika PC je za buducnost izvan BiH. Samo sto ta vecina nije tolika koliko vi mislite.
I ja zivim u PC. Imam ideju sta obican covjek misli o svemu ovome u BiH.
olllie4

#38707 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by olllie4 »

XOX100 wrote:
Hmm, Nezavisne Novine su prilicno proDodikove. Tesko je za povjerovati da bi oni izmisljali ovako nesto. Uostalom, zasto bi ??
Pred toga, u ovome što si ti poslao nema izvornog linka.
A inače, te su novine u vlasništvu Željka Kopanje, koji je Hrvat i bile su pro-bosanske novine sve dok Dodik nije "kupio" Kopanju.
Ako ti nešto znači, to su novine koje su prve u RS pisale o izvjesnim zločinima nad Bošnjacima u RS.
XOX100

#38708 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by XOX100 »

olllie4 wrote:
XOX100 wrote:
Pred toga, u ovome što si ti poslao nema izvornog linka.
A inače, te su novine u vlasništvu Željka Kopanje, koji je Hrvat i bile su pro-bosanske novine sve dok Dodik nije "kupio" Kopanju.
Ako ti nešto znači, to su novine koje su prve u RS pisale o izvjesnim zločinima nad Bošnjacima u RS.

Je li taj isti Kopanja koji je vlasnik Glasa Srpske ? :D
On je Hrvat ko sto je i Draza Mihajlovic.
radostan dan

#38709 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by radostan dan »

Zasto mislis da je ovo istrazivanje "shuplja" ?

postavljeno istraživanje je, kako se navodi - provedeno između 15. i 21. lipnja na ukupno 1.699 ispitanika s pravom glasa (992 u RS, 707 u FBiH) .

posebno je interesantan boldirani dio o uzorku...

sve ovo je forumaš zaboravio da doda.

no i takvo, potvrđuje ono što sam napisao prije pola sata...

vidi - za ujedinjenje sa Srbijom je 28%, dok je za nezavisnost RS 23% ispitanika. -

ovo sam napisao prije tvoje objave ovog istraživanja -
kad bi im, hipotetički kao što kažeš, dao mogućnost izbora, prije bi birali samostalnost nego prisajedinjenje.
a najbolja varijanta bi im bila -prisajedinjenje, ali posebne ovlasti i status.
ako je 07. bio taj odnos, danas, 14. bi daleko veći procenat bio u korist nezavisnosti naspram prisajedinjenja, kad već pričamo šbbkbb...
olllie4

#38710 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by olllie4 »

XOX100 wrote: Je li taj isti Kopanja koji je vlasnik Glasa Srpske ? :D
On je Hrvat ko sto je i Draza Mihajlovic.
Da, i upravo je tokom te privatizacije postao Dodikov čovjek, jer je "našao zajednički jezik" s Milom.
daddy-kool

#38711 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by daddy-kool »

Styling wrote: Vecinski narod, Bosjaci, su zakoceni na putu prema EU integracijama i NATO-u od strane druga dva naroda, od kojih jednih ima jedva 10% i uzimaju sebi za pravo da kroje sudbinu vecini.
Mi mozemo urediti stanje u kantonima, ali je problem na drzavnom nivou. Tu je kljuc problema.
Što se tiče EU integracija, Bošnjaci ulaze u EU unutar multietničke BiH ili nikako. Velike sile iz EU nam nisu naklonjene, bliža istorija nam pokazuje šta misle o nama i kako sa nama, tako da tu ne treba imati iluzija.

Što se tiče NATO pakta, dobro bi bilo da što prije pritupimo, ali naša sigurnosna situacija nije loša da ne možemo sačekati konsenzus unutar BiH.
XOX100

#38712 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by XOX100 »

Radostan Dan, Ollie,

Znam je ko je Kopanja i sta su Nezavisne i Glas Srpske. Kopanja vjerovatno voli PC vise od vas dvojice.
Isto mislim da je istrazivanje tu negdje blizu tacnosti. .
Ne vjerujem da je vise od 60% stanovnika PC za odvajanje od BiH.
Znate li zasto ?
Pa ljudi u PC nisu stoka. Iako bacaju na tu stranu , nisu svi ljudi tamo glupi.
Vecina govori da bi nezavisnost PC dobili samo jos vise birokratije i vise uhljupa koji bi svoje familije zaposljavali umjesto u entitetskim onda u drzavnim aparatima.
PC de-facto ima nezavisnost u ekonomskom polju. I dokle ih je to dovelo ? Sve sto je valjalo, Dodik i bratija su rasprodali.
Oni se bogate, a obican covjek ??
oakville

#38713 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by oakville »

XOX100 wrote:Radostan Dan, Ollie,

Znam je ko je Kopanja i sta su Nezavisne i Glas Srpske. Kopanja vjerovatno voli PC vise od vas dvojice.
Znate li zasto ?
Vecina govori da bi nezavisnost PC dobili samo jos vise birokratije i vise uhljupa koji bi svoje familije zaposljavali umjesto u entitetskim onda u drzavnim aparatima.
PC de-facto ima nezavisnost u ekonomskom polju. I dokle ih je to dovelo ? Sve sto je valjalo, Dodik i bratija su rasprodali.
Onda ovu želju treba ispuniti, kroz jačanje autonomije rs-a na svim poljima povratkom na izvorni Dejton, a ne kroz pravljenje nekih pseudodržavnih institucija.
Mister Yes

#38714 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote: Takav model podjele nije prihvatljiv Bošnjacima niti bi bio nekom drugom narodu da se nalazi na mjestu Bošnjaka. Lako je nacrtati kartu, problem je nacrtati kartu koja je svima prihvatljiva.
E to je sad već druga priča. Prvo si govorio da je nemoguće znati "šta je čije" a to jednostavno nije tačno. Sa izuzetkom Krajine, situacija se nije puno mijenjala još od srednjeg vijeka bar kada su u pitanju Bošnjaci (tada Krstjani). Čitav sliv rijeke Bosne, gornji sliv rijeke Drine, gornji sliv rijeke Neretve i gornji sliv rijeke Vrbas. Nakon Turaka tim oblastima se još dodaju lijeva obala rijeke Une i područja uz rijeku Sanu. To je to.

A to šta je kome prihvatljivo je upravo ono što sam nazvao ambicijama. Kod Srba je to bila linija Virovitica-Karlovac-Karlobag. Kod Hrvata je to bila Drina. Bošnjaci malo kasne u razvoju kao nacija pa su sad u toj fazi u kojoj su Srbi i Hrvati nekada bili. Faza kada sanjaš unitarnu državu koja uključuje i prostore na kojima tvoj narod nije većina. Ali baš kao Srbi i Hrvati nekada i Bošnjaci će morati odustati od tih snova o velikoj državi.
XOX100

#38715 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by XOX100 »

oakville wrote:

Znate li zasto ?
Onda ovu želju treba ispuniti, kroz jačanje autonomije rs-a na svim poljima povratkom na izvorni Dejton, a ne kroz pravljenje nekih pseudodržavnih institucija.
Nisi ti razumio.
To nije zelja.

PS.
Pobogu sta ce ti vise autonomije ? Reci kako bi se zivot prosjecnom stanovniku PC poboljsao kad bi imao vise autonomije ??
Last edited by XOX100 on 09/03/2014 22:50, edited 1 time in total.
oakville

#38716 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by oakville »

Mister Yes wrote:
Skijaš wrote: Takav model podjele nije prihvatljiv Bošnjacima niti bi bio nekom drugom narodu da se nalazi na mjestu Bošnjaka. Lako je nacrtati kartu, problem je nacrtati kartu koja je svima prihvatljiva.
E to je sad već druga priča. Prvo si govorio da je nemoguće znati "šta je čije" a to jednostavno nije tačno. Sa izuzetkom Krajine, situacija se nije puno mijenjala još od srednjeg vijeka bar kada su u pitanju Bošnjaci (tada Krstjani). Čitav sliv rijeke Bosne, gornji sliv rijeke Drine, gornji sliv rijeke Neretve i gornji sliv rijeke Vrbas. Nakon Turaka tim oblastima se još dodaju lijeva obala rijeke Une i područja uz rijeku Sanu. To je to.

A to šta je kome prihvatljivo je upravo ono što sam nazvao ambicijama. Kod Srba je to bila linija Virovitica-Karlovac-Karlobag. Kod Hrvata je to bila Drina. Bošnjaci malo kasne u razvoju kao nacija pa su sad u toj fazi u kojoj su Srbi i Hrvati nekada bili. Faza kada sanjaš unitarnu državu koja uključuje i prostore na kojima tvoj narod nije većina. Ali baš kao Srbi i Hrvati nekada i Bošnjaci će morati odustati od tih snova o velikoj državi.
Malo si to pobrkao. Bošnje su u fazi pravljenja države sa dosta puste zemlje.
olllie4

#38717 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by olllie4 »

Znate li zasto ?
A misliš da bi nam bilo bolje da smo ekonomski ujedinjeni?
Kod vas se nisu pojedinci enormno obogatili, a narod enormno osiromašio?
Ujedinjena Bosna nije, ni najmanje argument, da će narod bolje živjeti...
daddy-kool

#38718 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by daddy-kool »

olllie4 wrote: A misliš da bi nam bilo bolje da smo ekonomski ujedinjeni?
BiH je jedinstven ekonomski prostor.
olllie4

#38719 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by olllie4 »

daddy-kool wrote:
olllie4 wrote: A misliš da bi nam bilo bolje da smo ekonomski ujedinjeni?
BiH je jedinstven ekonomski prostor.
Obrazlozi?
Mister Yes

#38720 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

radostan dan wrote:
olllie4 wrote:

Moje neko viđenje mogućeg rješenja je da se RS svede na nekih 40%, u korist Bosnjačkog dijela. Da Srebrenica i Bratunac kao i neki prolaz do njih preko Vlasenice i još neke opštine, uđu u Bošnjački dio. Tu RS u suštini i ne mora imati teritorijalni kontinuitet, jer ga ima preko ostatka Srbije, budući svi znamo da bi se RS kad-tad u tom scenariju prisajedinila sa Srbijom.
i ja mislim da pozicija i glavna opozicija jedva čekaju da sa prijestola dobrovljno siđu u podrum...
kad bi im, hipotetički kao što kažeš, dao mogućnost izbora, prije bi birali samostalnost nego prisajedinjenje.
a najbolja varijanta bi im bila -prisajedinjenje, ali posebne ovlasti i status.
Ja ću pokušati konačno rješenje. Pripajanje Srbiji pri čemu je istočni dio direktno Srbija a zapadni dio pokrajina poput Vojvodine. I da, ulažem kviska.
XOX100

#38721 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by XOX100 »

olllie4 wrote:

Znate li zasto ?
A misliš da bi nam bilo bolje da smo ekonomski ujedinjeni?
Ako cemo iskreno, Federacija u svim poljima bolje stoji od PC.
Da smo ujedinjeni politicki puno toga bi bilo bolje za obicnog covjeka. Kao prvo, vec bi bili u EU. Zamisli ti da ljudi mogu otici na Zapad pa zaraditi u par mjeseci sto moraju ovdje rintati citavu godinu ? Kako im ne bi bilo bolje.
Mister Yes

#38722 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote: Na osnovu činjenice da nema relevantne stranke koja to propagira.
Stranke su masovno etiketirane kao neko ko ne predstavlja interese naroda u zadnjih mjesec dana. Danas je i budali jasno da stranke ganjaju svoje interese i zaradu a ne interese naroda. Lopovima odgovara ovakva haos država ali ne odgovara narodu.
radostan dan

#38723 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by radostan dan »

Znate li zasto ?
ne znam šta želiš, da ti pišem ono što voliš da čitaš?

istraživanje je obavljeno 2007, na uzorku od 1600 ljudi, po principu pola/pola (fed i rs).
a rezultati objedinjeni, pa se onda pravila statistika. (koji amateri :-) )
i tako se došlo do tako malog broja srba koji su za otcjepljenje ili prisajedinjenje -50 posto.
valjda ti je jasno da bi u rs-u 99 posto srba glasalo za jednu od ove dvije opcije.
ako nije, smotaj i meni jednu. :zoka:
Skijaš

#38724 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Mister Yes wrote:
E to je sad već druga priča. Prvo si govorio da je nemoguće znati "šta je čije" a to jednostavno nije tačno.
Pa jeste tačno, ne vidim scenario u kojem bi Bošnjaci pristali na podjelu u kojoj ne bi dobili Srebrenicu recimo. A kada bi se otvorilo tu priču, problematiziralo bi se Stolac, Vitez, Brčko a nakon što bi se u takvoj atmosferi otkotrljala prva mrtva glava, kasno bi bilo za tvoje objašnjenje kako bi ti da se podjelu civilizovano završi.
Skijaš

#38725 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Mister Yes wrote:
Skijaš wrote: Na osnovu činjenice da nema relevantne stranke koja to propagira.
Stranke su masovno etiketirane kao neko ko ne predstavlja interese naroda u zadnjih mjesec dana. Danas je i budali jasno da stranke ganjaju svoje interese i zaradu a ne interese naroda. Lopovima odgovara ovakva haos država ali ne odgovara narodu.
OK, ako to nisu stranke, podržavaju li raspad zemlje bošnjačke NVO ? Ko je u bošnjačkom narodu nosilac te ideje ?
Locked