Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
paleoconservative

#38701 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by paleoconservative »

kluz franjo wrote:
paleoconservative wrote:...
Kolega paleocon,
dobro pitanje i tema i svakako se ista treba držati aktuelnom.
Ja se naravno neću složiti sa predloženim rješenjem - potpunom privatizacijom PIO/MIO, ali se u potpunosti slažem sa opisom problema.
Bez želje da skrenem sa vrlo važne teme koju ste inicirali, ipak bih podsjetio da prije nego postavimo pitanje "Gdje će se i kome uplaćivati doprinosi/premije za PIO?", da postavimo pitanje:
"Ko će uopšte uplaćivati za PIO?". Bio on državni ili privatni.
Kao društvo imamo strašan problem sa kombinacijom negativnog prirodnog priraštaja sa jedne, a masovnog odlaska kvalificirane radne snage (u najboljoj produktivnoj i reproduktivnoj starosti) sa druge strane.
Kao što je neki od forumaša i napomenuo, PIO je na entitetskom nivou. I može se (mora se) rješavati.
Ali ko će državi/privatniku doprinose/premije uplaćivati?
Odgovori na ovo zadnje pitanje se mogu (moraju) i na kantonalnom nivou rješavati.
I te odgovore s' pravom možemo očekivati i od NS.
U srz problema, odlicno pitanje :D

Zemlje s nacionaliziranim penzionim sistemom obicno uporedo imaju jaka socijalna izdavanja, sto zadrzi populaciju, poveca migraciju na to mjesto i pored negativnog prirodnog prirastaja, pa se neke evropske zemlje sa tim problemom mogu izboriti.

Medjutim, nasa zemlja takodjer jeste konstrusiana kao socijalna drzava. Problem je sto BiH nije prosla tranziciju sa planske na trzisnu ekonomiju, nije se razvila finansijska i ekonomska obrazovanost gradjana, nije se konstantno stvarala nova vrijednost u zemlji.

Uzeti za primjer Svedski neoliberalni pristup prije nacionalizacije svega i svacega, gradjani su placali poreze samo za policiju vatrogasce sudstvo i sitnu administraciju. Tu je naravno slijedovao ogromni razvoj i napredak zemlje, i kad su poceli sa eksperimentiranjem, narod je vec bio trzisno i preduzetnicki osvjesten, tako da su ostavili lufta da se firme mogu vrlo brzo otvoriti, mnoge poreske olaksice sitnim i srednjim preduzecima itd.

Da ne digresiram, u BiH se nikad nije razvio trzisni princip, svijest o funkcionisanju drzave i ekonomije, kao ni parlamentarna kultura jer smo navikli da se nad nama vlada. Iz tog razloga neke evropske zemlje zadrze stanovnistvo pa su uplate u fond redovne, i imaju se gdje investirati kako bi prinosi pokrili 1) profitnu marzu fonda, i 2) isplate penzionerima.

Kad bi trziste penzija bilo otvoreno u BiH, moja spekulacija je da bi taj fond bio transnacionalni tj. Ne bi uplacivali samo iz BiH, nego osiguranici sirom svijeta, tako da je taj fond puno manje izlozen tzv. riziku homogenizacije. Postoje aktuarska modeliranja u osiguranju koja objasnjavaju ovaj fenomen, ali svakako fond od 100 miliona osigiranika ulaze vise samopouzdanja nrgo fond od 2 miliona osiguranika.

Istina, za BiH je prekasno ovako radikalno privatizovati PIO i to bi sigurno bklo malverzacija i kradja sakom i kapom...Ali ovakav penzioni sistem definitivno nije odrziv, pa mozda i cak ni sljedecih 10 godina.

Ponovo pozivam na Cileanski pristup, ljudi rangiraju pri vrhu po zadovoljstvu penzionera, imaju darezljiva primanja i obveznice koje su AAA akreditovane upravo zbog tog pristupa upravljanja drzavom, a ne vladanja.

Da mi imamo AAA FBiH obveznice, ja se mozda ne bih ni bunio da gutamo te MMF pakete...Oh well.
Prpa.ba

#38702 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Prpa.ba »

saale wrote:dal sam ja dobro razumio logigu ove lokalne Sarajavske stranke, napraviti vlast u KS. a ostali nivoi vlasti ih ne zanimaju samo zato što nmg bez SDA I HDZ napraviti vlast, a u KS su koalirali sa SBB koji je največa KURVA na političkoj sceni BiH, Dinom Konakovićem koji je bivši SDA-vac, i koji objektivno nema nikakav kredibilitet osim u KS. Zakljucak koji se sam namece je da je ovo jedna lokalna strankica koja pojma nema šta želi :D
Biti lokalno zastupljena stranka nije losa ni nemoralna stvar. Najvece stranke u BiH, SNSD i SDA su takodjer lokalno zastupljene stranke, iako im je lokalitet nesto siri od jednog kantona i dalje nemaju opcinske odbore u svakoj opcini u drzavi.

Dalje, ako je strankica strogo lokalna u KS - tada ona i nema politicku snagu za ostale nivoe vlasti, vec se moze samo baviti lokalnim temama poput javnog prevoza, cestogradnje, obrazovanja, zdravstva i slicno. Snaznije i vece stranke se na ostalim nivoima mogu baviti za zivot daleko vaznijim temama poput vanjskih poslova, odbrane i europskih integracija.

Takodjer, ne treba mijesati zelju SDA za samoubistvom lijeve koalicije i preuzimanjem Kantona Sarajevo sa stanjem nacionalne krize u kojem se sve probosanske stranke moraju utrpati na voz i preuzeti kontrolu nad drzavom. Inflacija stanja krize koju provodi SDA samo moze izazvati efekat zasicenja, pa kada prava kriza zakuca na vrata, svi ce odmahnuti rukom ("eto vuka"). :thumbup:
bingov buraz

#38703 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by bingov buraz »

saale wrote:dal sam ja dobro razumio logigu ove lokalne Sarajavske stranke, napraviti vlast u KS. a ostali nivoi vlasti ih ne zanimaju samo zato što nmg bez SDA I HDZ napraviti vlast, a u KS su koalirali sa SBB koji je največa KURVA na političkoj sceni BiH, Dinom Konakovićem koji je bivši SDA-vac, i koji objektivno nema nikakav kredibilitet osim u KS. Zakljucak koji se sam namece je da je ovo jedna lokalna strankica koja pojma nema šta želi :D
Kanton bolji od deset drugih :zzzz:
saale

#38704 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by saale »

Prpa.ba wrote:
Biti lokalno zastupljena stranka nije losa ni nemoralna stvar. Najvece stranke u BiH, SNSD i SDA su takodjer lokalno zastupljene stranke, iako im je lokalitet nesto siri od jednog kantona i dalje nemaju opcinske odbore u svakoj opcini u drzavi.

Dalje, ako je strankica strogo lokalna u KS - tada ona i nema politicku snagu za ostale nivoe vlasti, vec se moze samo baviti lokalnim temama poput javnog prevoza, cestogradnje, obrazovanja, zdravstva i slicno. Snaznije i vece stranke se na ostalim nivoima mogu baviti za zivot daleko vaznijim temama poput vanjskih poslova, odbrane i europskih integracija.

Takodjer, ne treba mijesati zelju SDA za samoubistvom lijeve koalicije i preuzimanjem Kantona Sarajevo sa stanjem nacionalne krize u kojem se sve probosanske stranke moraju utrpati na voz i preuzeti kontrolu nad drzavom. Inflacija stanja krize koju provodi SDA samo moze izazvati efekat zasicenja, pa kada prava kriza zakuca na vrata, svi ce odmahnuti rukom ("eto vuka"). :thumbup:
Ali oni nisu pobjedili tu istu SDA ni u KS, nego su koalirali sa aSBB NP,,dakle sve to stoji ali opet je u pitanju njihov legitimitet da upravljaju javnim resursima u KS koji je zlatna koka, a kojeg ta ista SDA ostavila s nikad večim budjetom :D
JThomas

#38705 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JThomas »

jesi vidio. a četnici nikad jači.
kmirsad

#38706 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

saale wrote:
Prpa.ba wrote:

Ali oni nisu pobjedili tu istu SDA ni u KS, nego su koalirali sa aSBB NP,,dakle sve to stoji ali opet je u pitanju njihov legitimitet da upravljaju javnim resursima u KS koji je zlatna koka, a kojeg ta ista SDA ostavila s nikad večim budjetom :D
Nije SDA ostavila nikad veči buđet... izgubila je nikad veči plijen na izborima i još uvijek ne može sebi doč od tragedija koju je doživila... a ostavila je gomilu belaja... sreča na vrijeme... jer da je ostala u vlasti, bilo bi belaja mnogo više.
Sad preko SDP i DF, istih tih s kojima je NS ušla u vlast, pokušava ponovo da ga zajaše... SBB nije dao brojčanu nadmoč Bloku,samo izabrao pravu stranu...i time samo dao stabilnost večini.Tu večinu SDA pokušava sada da razbije šurovanjem i podmičivanjem SDP i DF.
SDP i DF su na ispitu poštenja, čestitosti, principjelnosti i iskrenosti obečanja koje su svojim biračima davali u predizbornoj kampanji i na na tim obečanjima dobili punomoč birača da ih zastupa. Uskoro će se znati da li ih interesuje BiH i narod, ili pozicije i još veča vlast.
putokaz1

#38707 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by putokaz1 »

Da DF i SDP na ispitu zrelosti da li će postati punoljetni ,nezavisni i krenuti u život bez roditelja(bez SDA) ili zauvjek ostati djeca Bakirova...
kmirsad

#38708 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

putokaz1 wrote:Da DF i SDP na ispitu zrelosti da li će postati punoljetni ,nezavisni i krenuti u život bez roditelja(bez SDA) ili zauvjek ostati djeca Bakirova...
:thumbup: :bih: :bih: :bih:
drug_profi

#38709 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

putokaz1 wrote:Da DF i SDP na ispitu zrelosti da li će postati punoljetni ,nezavisni i krenuti u život bez roditelja(bez SDA) ili zauvjek ostati djeca Bakirova...
Upravo prekretnica koja ce definisati sta su zapravo te stranke.
Hoce li SDA od SDP-a napraviti svog kucnog ljubimca, kao sto je napravila od Zeljka Komsica, ili ce se oduprijeti i dati sebi sansu da odraste i sazrije.
Banksy

#38710 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

Bravo za Tarika Haverića :thumbup: To je to. :thumbup:
kmirsad

#38711 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Ko je gledao večeras Lazoviča i onog iz predsjedništva DF... jasno mu je da je na pomoli največa veleizdaja od rata na ovamo... Dragi moji... glasači, članovi i simpatizeri pomenutih... izdali su vas i iskoristili...Pišite im pjesme... Prodali su se... i vas su prodali... i Bosnu su prodali...
Utvrdili smo da ste kurve... samo još da saznamo pošto... kad završite cjenjkanje...
asker

#38712 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by asker »

Vasa Stranka sve vise lici na velikosrpsku podvalu i kukavicije jaje.

Extra emisija na FTV.
kmirsad

#38713 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Eno Bajić na BHT govori nešto o Etičkom Zakonu... priča nešto o čemu ja ovdje drubim mjesecima... samo što on tu osobu zove Etički Oficir, a ja Bezbjednjak... :lol:
Krasna priča, efikasnost konačno... SDA treba da slavi... dobijaju alatku kojom će da tuku lopove iz nove BH kantonalne vlasti...mogu da njime udare u glavu sve Forte i Dine, ako ih ufate u lopovluku... :lol:
kmirsad

#38714 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

OVE dvije velikosrpskohrvatske beštije su kukavičija jaja podmetnuta građanima BiH, a posebno svojim članovima i simpatizerima... da umjesto njih sjede na njima... Birači su im trebali na izborima,.. sad su ih odjebali i otpisali... i po lovu, legitimno i legalno idu sami... Referendum im je najužasnija nočna mora...Fuj...
cvrčak_na_hedonizmu

#38715 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

asker wrote:Vasa Stranka sve vise lici na velikosrpsku podvalu i kukavicije jaje.

Extra emisija na FTV.
Zato se SDA bori na braniku drzave, a dusmani nikad jaci, a SDA jase dvaes i kusur godina, a cetnici nikad jaci u kantonu, Sarajevo :D

:ljulja:
kmirsad

#38716 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Pedja, evo inicijative... Bajićev Etički Zakon usvojiti u Našoj Stranci kao jedan od osnovnih političkih dokumenata, uz Statut, Platformu i Program...i dati ga Sudu časti na upotrebu... :-D
DrugaGimnazija

#38717 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by DrugaGimnazija »

Inicijativa br. II:

Usvojiti "Zakon o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti" u KS, tako da ga moze sprovoditi tuzilastvo i policija KS.
Kikibombona

#38718 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Kikibombona »

cvrčak_na_hedonizmu wrote:Zato se SDA bori na braniku drzave, a dusmani nikad jaci, a SDA jase dvaes i kusur godina, a cetnici nikad jaci u kantonu, Sarajevo :D

Danis Tanovic je vojvoda. :D

SDA cobanska propganda moze proci jedino na vaserima poput Cevljanovica. Sto vise ekstremi optuzuju NS za izdaju kojecega, stranka je sve jaca i okuplja sve vise Bosanaca bliskih liberalizmu, multikulturalizmu itd.

Ja da sam neka fora u NS platio bih SDA-ovcima da jos zesce napadaju. Svaka prozivka iz cobanskog SDA tabora je veliki plus za NS..
cvrčak_na_hedonizmu

#38719 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Kikibombona wrote:
cvrčak_na_hedonizmu wrote:Zato se SDA bori na braniku drzave, a dusmani nikad jaci, a SDA jase dvaes i kusur godina, a cetnici nikad jaci u kantonu, Sarajevo :D

Danis Tanovic je vojvoda. :D

SDA cobanska propganda moze proci jedino na vaserima poput Cevljanovica. Sto vise ekstremi optuzuju NS za izdaju kojecega, stranka je sve jaca i okuplja sve vise Bosanaca bliskih liberalizmu, multikulturalizmu itd.

Ja da sam neka fora u NS platio bih SDA-ovcima da jos zesce napadaju. Svaka prozivka iz cobanskog SDA tabora je veliki plus za NS..
Ima mozgova jos, al kako se kvalitet zivota srozava tako ljudi polako nadolaze. Nadolaze i okupljaju se oko stranke ili stranaka koje ne zele sa SDA. Liberala ocima nisam vidio, doslovno, al zato uredno glasam za NS :D

Ako ostanu principijelni i ako se ne budu blamirali sa losim kadrovima mogu samo dobiti vise glasova. Imam osjecaj da ce ih SDP-ove i DF-ove vratolomije dobro pogurati na narednim izborima :thumbup:
Kikibombona

#38720 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Kikibombona »

cvrčak_na_hedonizmu wrote:Ima mozgova jos, al kako se kvalitet zivota srozava tako ljudi polako nadolaze. Nadolaze i okupljaju se oko stranke ili stranaka koje ne zele sa SDA. Liberala ocima nisam vidio, doslovno, al zato uredno glasam za NS :D

Ako ostanu principijelni i ako se ne budu blamirali sa losim kadrovima mogu samo dobiti vise glasova. Imam osjecaj da ce ih SDP-ove i DF-ove vratolomije dobro pogurati na narednim izborima :thumbup:
Nisam ni ja liberal. Zapravo, nisam pristalica nijedne ideologije, ali sam opet blizi liberalizmu nego konzervativizmu, internacionalizmu nego nacionalizmu. Moj glas je siguran kada glasam za NS. Niposto ne zelim da se moj glas udruzi sa SDA.

Polazem nade u Hadzikadica. I njegovu stranku cu pogurati svojim glasom na narednim izborima. Malo za NS - malo za Platformu. Hadzikadic ima sirinu uzeti glasove u svakom bazenu, kod konzervativaca, vjernika, nacionalista, ljevicara, liberala itd. Odlicno se pozicionira i u njegovom govoru se svako moze pronaci.

Nasa stranka, Platforma i agilan NiP - to bi moglo biti zdravo tkivo BH politike.

U SDP-u nazalost ima previse kukolja. Nisu stranka od povjerenja. Previse je SDA-ovaca u SDP-eu. O DF necu ni da pricam.
kmirsad

#38721 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

DrugaGimnazija wrote:Inicijativa br. II:

Usvojiti "Zakon o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti" u KS, tako da ga moze sprovoditi tuzilastvo i policija KS.
:thumbup: Dobar.To bi moglo da važi i za one s drugih kantona i entiteta, koji inkriminisano djelo naprave na teritoriji KS.Pa se Dodiće kurči.
Kikibombona

#38722 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Kikibombona »

Odgledah reprizu Odgovorite ljudima. I sta reci, malo prefinjenija Sjeverna Koreja...

Federalna TV, SDA, DF i SDP udruzeno zestoko napadose Nasu stranku i Tarika Haverica. Sva pitanja gledalaca i mailovi su ocigledno naruceni. SDP i DF radikaliziraju prilike u BiH, govore o politickim haubicama i secesiji, o nuznoj homogenizaciji i formiranju zajednickog fronta sa SDA. Miro Lazovic pravi analogiju sa '92 i zamzravanjem SDP-a radi ratnog stanja.

DF je 100% za SDA ali ne smiju sami. U SDP-u se vodi unutrasnja bitka. Misljenja sam da ce na kraju ici sa SDA.

NS se treba iz svega elegantno izvuci i pokusati spasiti koaliciju u Sarajevu. Ako ne bude moglo, prepustiti i to osovini SDA - SDP.
A_A_AKCIJA

#38723 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by A_A_AKCIJA »

Banksy wrote:Bravo za Tarika Haverića :thumbup: To je to. :thumbup:
Nadam se da ovo ne razvaljuje koaliciju previše, ali Tarik Haverić... :run: Najveći krivac zašto NS više ne smatram svojom opcijom.

Ukratko, nekada u budućnosti, kada se nauka bude ozbiljnije bavila efektima genocida u BiH, ime jadnog Tarika će biti spomenuto kao tipični primjer efekata genocida na pojedince, u perfektnim društveno historijskim uslovima. Izuzetno britak um, školovan u sistemu koji je institucionalizirao islamofobiju (Francuska). Ateista muslimanskog porijekla i ultrakomunističke ideologije, koji u maniru mnogih jadnih Jevreja poslije holokausta, sam sebe pita, šta smo to toliko zglajzali, pa nas ovoliko mrze i uništavaju. Sindrom poznat kao Self hating Jew.

Ukratko, ko nije čitao Tarika, ne propušta previše. Sve se svodi na to, eh, da vidimo gdje su muslimani šta zajebali, da vam ja to stručno objasnim. U tekstu muslimane (kao kolektivitet, kroz dugi vremenski period), optužuje za historicizam, a sva njegova djela su primjeri historicizma. Pa tako, muslimanima pripisuje historicistički manir da u tumačenju historije svo zlo pripisuju zapadu, dok ne vidi da on isto radi, pripisujući zlo koje im se dešava, samim muslimanima.

Pisao sam nadugo i naširoko, citirao ga, vako i nako. Ukratko, od 1848 do danas, sve loše što se desilo Bošnjacima, sami smo krivi. Bukvalno sve, a najviše jer smo zatucani muslimani.

I ovaj članak o Ramadanu (ako o tome govorimo) je isti. Da podeblja character assassination imenjaka Tarika (fuj fuj) Ramadana, prvo nas podsjeća kakvi smo mi evropski muslimani kao kolektivitet, licemjerni, naopaki, zatucani, pa nas podsjeća na exReisove bisere (koji zaista jesu biseri, da se ne lažemo), kako bi nas pripremio za konačni udar na Ramadana. Ako ovo nije historicizam, ne znam šta jeste, pored očiglednog rasizma i islamofobije. Kakve veze ima Cerić sa Ramadanom? Islam. Pa saberite dva i dva i vidite đe je kvaka. Nema veze što Cerić brani Saudiju, a ljudi koji brane Ramadana, osuđuju istu Saudiju zbog slučaja Kashogi. Nema Haverić kad da bišće i prebire po muslimanima, sve je to isto.

Kao i u dosadašnjim tekstovima, jako dobro razrađuje slučaj protiv samog Ramadana. Priznajem da sam neke detalje prvi put čuo. Ono što, po običaju preskače, jer šta se tu ima braniti, jeste argumente u korist samog Ramadana. I umjesto da na tome brani evropske vrijednosti, da se zalaže za pravdu za sve, on to hladno izostavlja.

Tako na primjer, ne spominje gomilu nelogičnosti u optužbama, kao što je višestruko mijenjanje iskaza od strane Hende Ayari, navodne žrtve silovanja. Naime, kada je Ramadan tokom suđenja priložio dokaze da u navedenom periodu nije bio na istoj lokaciji kao Ayari, ona je promijenila datum navedenog silovanja. Takođe, ne spominje se da je nakon silovanja, u periodu dvije godine (2012-2014) Ramadanu slala stotine mailova sexualno explicitnog sadržaja.

Takođe, ne spominje se dokazana komunikacija između navodnih žrtava, prije podizanja optužnice.
Ili da je advokat Paule Emma Aline nakon prezentiranja dokaza sa njenog telefona promijenio priču, nakon čega je otpušten, da su Ramadan i ona bili u polu-dogovorenoj vezi :-) . Ili da su mnogi od onih koji optužuju Ramadana, odavno u kontaktu (od 2009), uključujući i novinare.
Ili zašto se otezalo sa vještačenjem fotografije koja potvrđuje prisustvo Emme Aline na konferenciji, u momentu kada tvrdi da je bila na drugom mjestu gdje je Ramadan silovao?

Takođe, Haverić Ramadanovo pritvaranje smatra poštenim, iako je Ramadan kao oboljeli od multiple skleroze, u samici istražnog zatvora proveo pola godine, što mu je uništilo zdravlje.

Naš jadni Tarik (Haverić, da ne bude zabune) ide dalje sa defamacijom, pa Ramadana osporava kao akademca, povezujući Katarske izvore finansiranja Saint Antons Colegea, sa motivom Ramadanovog prisustva na Oxford univerzitetu, ko da je u pitanju Univerzitet Kobiljača, u najmanju ruku, a ne Oxford. Prevedeno, kakav on profesor, kad taj univerzitet finansiraju muslimani. Naravno, prešućuje da je Ramadan predavač na još dva fakulteta u okviru Oxford univerziteta, Faculty od Theology and religion i Faculty of Oriental studies:

https://www.theology.ox.ac.uk/people/pr ... iq-ramadan
https://www.orinst.ox.ac.uk/people/tariq-ramadan

Kao što prešućuje da je dobio zvanje profesora na Notre Dame univerzitetu (koje nije doduše uspio realizovati, zbog Patroct act zakona). Naravno, prešućuje i Univerzitet u Leidenu, Doshisha University Kyoto, Japan, Erasmus univerzitet u Roterdamu (protiv kojeg je dobio sudski spor zbog otpuštanja). Koga briga što je Time magazin Ramadana proglasio jednim od sedam najvećih reformatora religija u 21. vijeku, ili što ga je Foreign Policy proglasio jednim od 100 najuticajnijih mislilaca (2005, 2006, 2008-2010, 2012-2015 godine), što je gostovao kao predavač na British Academy ili Carter centru. Siguran sam da je Haverić, kao francuski student pročitao sve od 31 knjige na francuskom koje je objavio njegov imenjak, Ramadan! Ili makar neki od 15 naslova na engleskom?

Haveriću je dovoljno površno skeniranje da Ramadana svrsta među islamske radikale, a prije svega zbog imena, porodičnog backgrounda i očiglednog slijepog vjerovanja francuskim medijima i dokazanim islamofobima poput Iana Hamela. Naravno, prešućuje da su Ramadanov slučaj protiv odbijanja američke vize vodile American Civil Rights Union i New York Civil Rights Union, sa uspješnim ishodom, koji je rezultirao Ramadanovim predavanjem u New Yorku, 2010. Prešućuje poznate osobe koje podržavaju Ramadanovu borbu za istinu poput Noama Chomskog ili režisera Kena Loacha.

Najtužnije od svega, očigledno je da Haverić nije uzeo u ruke ni jedno od Ramadanovih djela. Jer da jeste, znao bi koliko fula u osnovnoj tezi. Ramadan je osporavan od najstrašnijih autoritativnih režima poput Saudijske Arabije, zabranjen mu je boravak u velikim demokratijama poput Mauritanije, Sirije, Libije, Egipta, Alžira...

Da vidimo te strašne teze ovog oberradikalnog islamologa (kako ga nazivaju):
This simple truth is the essence of my message to Muslims throughout the world: know who you are, who you want to be, and start talking and working with whom you are not. Find common values and build with fellow citizens a society based on diversity and equality
“All of us should show humility, respect, and consistency. Humility, by admitting that nobody, no civilization or nation, holds a monopoly on universals and on the good, and that our political and social systems are not perfect; respect toward others because we should be convinced that their richness and achievements can be beneficial to us; and last consistency, because the other’s presence acts like a mirror in which we should confront our own contradictions and inconsistency in the concrete, day-to-day implementation of our noblest values.”
“To Muslims, I repeat that Islam is a great and noble religion but that all Muslims and Muslim majority societies did not in the past and do not now live up to this nobleness: critical reflection is required about faithfulness to our principles, our outlook on others, on cultures, freedom, the situation of women, and so on. Our contradictions and ambiguities are countless. To Westerners, I similarly repeat that the undeniable achievements of freedom and democracy should not make us forget murderous “civilizing missions,” colonization, the destructive economic order, racism, discrimination, acquiescent relations with the worst dictatorships, and other failings. Our contradictions and ambiguities are countless. I am equally demanding and rigorous with both universes.”
Naravno, Haverić to ne benda ni 2%, nego se poziva na misteriozne kasete na arapskom, koje kolaju po sijelima, u kojima Ramadan, navodno, priča skroz drugu priču.

I kao dokaz da apsolutno nema pojma o čemu priča, ali i dokaz pravih namjera čitave ujdurme, Haverić spominje da je Ramadan uništen kao autoritet, jer mu je tokom istrage za silovanje, na računaru pronađeno 700 i kusur pornografskih slika i dokazani odnosi sa drugim ženama. Kobiva, šta mu vrijedi to što će ga osloboditi, kad su ga kroz sam proces totalno ukaljali i srozali među muslimanima. Ovo je i ujedno osnovni motiv iza čitavog skandala.

Šta reći na ovu glupost? Možda da ovaj Haverićev stav ponovo najviše govori o njegovom mišljenu o muslimanima, kao zatucanoj zajednici koja nije u stanju razdvojiti privatni život od intelektualnog stvaralaštva jednog pojedinca? Ili da muslimani od svojih autoriteta očekuju da budu nadljudi koji lebde nad zemljom i propovjedaju dogme bez prava na grijeh i grešku? Samo još jedno od površnih omalovažavanja i stereotipiranja muslimana od strane ideološki ostrašćenog Haverića, koji se u Islam razumije ko Kolinda u fudbal. Pomalo, ali svakako zna za koga i protiv koga treba strastveno navijati.

Znam da se likovima poput Kikija, starim islamofobima, diže na Haverića, ali istovremeno njegovo prisustvo i ovakvi ispadi značajno sužavaju sloj ljudi koji će podržati NS, dok god je on neki faktor. Znam da su Kazaza izbacili jer se glupirao sa komunističkim idejama, pa mi samo nije jasno zašto neko bar negdje ne naglasi da ove Haverićeve egzibicije ne predstavljaju i stav NS, na navedene teme. Inače, uz rječnik koji uključuje balije i Kotlinu, NS neće daleko dogurati.

P.S. sad viđoh da se govori o ovoj emisiji na ftv. Halalite što vas spamovah sa ovim tekstom o Ramadanu, mislio sam da je o tome riječ. Enivejz, nevjerovatno, ali podržavam Haverića u većini što reče. A ovo gore na drugu stranu, i daje stoji.
Kikibombona

#38724 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Kikibombona »

A_A_AKCIJA wrote:Ukratko, ko nije čitao Tarika, ne propušta previše. Sve se svodi na to, eh, da vidimo gdje su muslimani šta zajebali, da vam ja to stručno objasnim. U tekstu muslimane (kao kolektivitet, kroz dugi vremenski period), optužuje za historicizam, a sva njegova djela su primjeri historicizma. Pa tako, muslimanima pripisuje historicistički manir da u tumačenju historije svo zlo pripisuju zapadu, dok ne vidi da on isto radi, pripisujući zlo koje im se dešava, samim muslimanima.

Pisao sam nadugo i naširoko, citirao ga, vako i nako. Ukratko, od 1848 do danas, sve loše što se desilo Bošnjacima, sami smo krivi. Bukvalno sve, a najviše jer smo zatucani muslimani.
Ovdje je Haveric 100% u pravu. Za sve lose sto ti se desi snosis odredjenu odgovornost. Samokritika je generator napretka. Za sve lose sto mi se desilo, a toga na srecu nije bilo puno, okrivio sam sebe. Recimo, ako bi me neko prevario, ne bih se fokusirao na prevaranta vec bih krivio sebe sto sam bio glup i nisam uocio sta se sprema. To naravno ne amnestira prevaranta, on je takav kakav je - podmukao i zao, ali definitivno snosim odgovornost ako ispadnem budala.

Muslimanski svijet je zatucan i to je neosporno. Veoma su zaostali za razvijenim svijetom u svakom aspektu drestvenog zivota. I tu je Haveric naravno u pravu. Njegova kritika je istinita i dobronamjerna, kao takva ljekovita za konzumenta otvorenog uma.

Muslimanski svijet je u svojoj nemoci, da bi opravdao poraze, kreirao pricu o super mocnom Izraelu koji sa 7 miliona Izraelaca i isto toliko Zidova u dijaspori kontrolise cijeli svijet. Prica je gubitnicka fikcija. Lakse je Izraelu pripisati super moci nego priznati vlastitu slabost. I tako je svemu ostalom - samozavaravanje kao suocavanje sa realnoscu.
The BEN10

#38725 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by The BEN10 »

cvrčak_na_hedonizmu wrote:
asker wrote:Vasa Stranka sve vise lici na velikosrpsku podvalu i kukavicije jaje.

Extra emisija na FTV.
Zato se SDA bori na braniku drzave, a dusmani nikad jaci, a SDA jase dvaes i kusur godina, a cetnici nikad jaci u kantonu, Sarajevo :D

:evil:
Locked