Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
pemanapemani
#38676 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kad se već spominje Brčko, zanimljivo je kako se niko ne poziva na njega. Gledajući sa strane, u Brčkom stvari kako tako funkcionišu.
S druge strane, pojedinci sebi daju za pravo da predlažu inicijative za razvaljivanje nečega što postoji skoro hiljadu godina, bez neke patriotske patetike.
S druge strane, pojedinci sebi daju za pravo da predlažu inicijative za razvaljivanje nečega što postoji skoro hiljadu godina, bez neke patriotske patetike.
- Skijaš
#38677 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nisu, tim je strankama svejedno, dok je HDZ protiv.Hafis wrote:Jok, eto su SDA ili SDP zaslužni za povratak.Skijaš wrote:Ako i jeste, to je zato što se išlo mimo volje HDZ-a a ne zato što je HDZ zaslužan za povratak.Hafis wrote:ali i dalje tvrdim da je zapadni mostar jedina multietnička sredina u BiH, a ti sad mlati o Bobanu, Srednjoj Bosni, UZP-u i ostalim bajkama za malu djecu.
Ne zatvaram oči pred činjenicom da danas u zapadnom Mostaru živi značajna cifra nehrvatskog stanovništva. To međutim nije rezultat tolerantnosti HDZ-a, nego rezultat hrabrosti ljudi da se suprotstave politici HDZ-a.Zašto zatvaraš oči pred očitom činjenicom da taj ''nacionalistički bastion'', taj ''ustaški tor'' ima bolje rezultate u povratku nego ijedan razvikani ''multietnički'' cenar.
I opet, to je zato što se među Bošnjacima nije uspjelo prodati priču o ograničavanju na određeni dio teritorije. Kada Čović popljuje Hrvate koji su ostali u Sarajevu samo zato što su ostali u Sarajevu, to ostavlja posljedice. I to traje već dvije decenije, Vikiću se nudilo sedmocifren iznos da napusti Sarajevo i stavi se u službu Herceg Bosne a one koji su ostali se nazivalo i još naziva Alijinim Hrvatima. I onda svi krivi ali najmanje oni koji su kreirali tu politiku razdvajanja naroda. Pa ne može kume.Mostar, ovakav kakav je danas, upravo ovaj zapadni, u postotcima povratka daleko je ispred Sarajeva, Tuzle, Banjaluke, a da ne govorimo o Zenici ili onim gore raštrkanim kasabama.
- Skijaš
#38678 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Takav model podjele nije prihvatljiv Bošnjacima niti bi bio nekom drugom narodu da se nalazi na mjestu Bošnjaka. Lako je nacrtati kartu, problem je nacrtati kartu koja je svima prihvatljiva.Mister Yes wrote:Ma ti pojma nemaš. Već ovaj popis će nacrtati karte prilično jasno.Skijaš wrote: Ja svoje ideale švercujem na činjenici da se oni ne mogu dogovoriti oko toga šta je čije. Znam ja da BiH ne opstaje zbog pravde, morala i istorije nego zbog činjenice da nema svima prihvatljivog modela podjele, nije to nikakva tajna.
-
olllie4
#38679 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
S treće strane, to nešto od 1463. pa do 1992. godine postoji isključivo kao dio nečeg većeg (najveći dio vremena kao dio Osmanskog carstva, zatim Austrougraske i na kraju država južnoslovenskih naroda), nikako samo za sebe. Možemo slobodno reći za sve to vrijeme je postojalo, ali ne voljom njegovog stanovništva, jer ih niko i nije pitao nizašto.pemanapemani wrote:Kad se već spominje Brčko, zanimljivo je kako se niko ne poziva na njega. Gledajući sa strane, u Brčkom stvari kako tako funkcionišu.
-
daddy-kool
#38680 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sa četvrte strane, od 92 postoji kao nezavisna i suverena država, voljom većine svog stanovništva.olllie4 wrote: S treće strane, to nešto od 1463. pa do 1992. godine postoji isključivo kao dio nečeg većeg (najveći dio vremena kao dio Osmanskog carstva, zatim Austrougraske i na kraju država južnoslovenskih naroda), nikako samo za sebe. Možemo slobodno reći za sve to vrijeme je postojalo, ali ne voljom njegovog stanovništva, jer ih niko i nije pitao nizašto.
-
channel10
#38681 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jbg sad. Sad si ga ebo, sad ce morat promijeniti nick!daddy-kool wrote:Sa četvrte strane, od 92 postoji kao nezavisna i suverena država, voljom većine svog stanovništva.olllie4 wrote: S treće strane, to nešto od 1463. pa do 1992. godine postoji isključivo kao dio nečeg većeg (najveći dio vremena kao dio Osmanskog carstva, zatim Austrougraske i na kraju država južnoslovenskih naroda), nikako samo za sebe. Možemo slobodno reći za sve to vrijeme je postojalo, ali ne voljom njegovog stanovništva, jer ih niko i nije pitao nizašto.
-
XOX100
#38682 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Dokaz da Bosnjaci nemaju drugu domovinu.Hafis wrote:Nego čega je dokaz?To što su Bošnjaci procentualno brojniji u zapadnom dijelu Mostara nego recimo Hrvati u Zenici nije dokaz tolerantnosti HDZ-a ili netoleranosti lokalnih vlasti u Zenici.
.
Bosnjaci vecim dijelom ne prodaju svoju imovinu. Cak i kad se radi o dijelovima pod PCeom.
Dok recimo jedan Hrvat iz Ist. Mostara ako moze rado ce prodati sve sto ima i odselit se u Zagreb.
Iskreno da priznam da sam Hrvat i ja bih isto uradio.
Zagreb je velicanstven grad. Predivan. Poslovno sam proveo oko mjesec dana u njemu i imam samo pozitivne utiske.
Normalno da sam Hrvat iz BiH ne bih ni razmisljao da zivim u nekoj vukojebini ovdje; A imati takvu metropolu u blizini.
- bogumila
#38683 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
sa pete strane nema nikakvih novih mapa bez novih pusaka
-
olllie4
#38684 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Od 92. postoji kao međunarodno priznata država, to je istina. Na kraju krajeva to niko i ne spori. Ali o nezavisnosti i suverenosti BiH vrlo je teško govoriti. Samo ako uzmeš u obzir Instituciju Viskog predstavnika, svaki dalji argument o nezavisnosti i suverenosti BiH pada u vodu...daddy-kool wrote:Sa četvrte strane, od 92 postoji kao nezavisna i suverena država, voljom većine svog stanovništva.olllie4 wrote: S treće strane, to nešto od 1463. pa do 1992. godine postoji isključivo kao dio nečeg većeg (najveći dio vremena kao dio Osmanskog carstva, zatim Austrougraske i na kraju država južnoslovenskih naroda), nikako samo za sebe. Možemo slobodno reći za sve to vrijeme je postojalo, ali ne voljom njegovog stanovništva, jer ih niko i nije pitao nizašto.
-
channel10
#38685 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Izgleda da to oni nikako ne mogu da shvate. Ali neka laprdaju i dalje, jer nikad se ne zna. Mozda Bosnje i popuste.bogumila wrote:sa pete strane nema nikakvih novih mapa bez novih pusaka
- Skijaš
#38686 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Popis će pokazati da u manjem entitetu postoje grozdovi vitalnih povratničkih mjesnih zajednica, a koji bi bili ogromna prepreka bilo kakvom pokušaju secesije. Milorad Dodik funkcioniše na Mladićevoj retorici osvete nad Turcima i poklanjanja zemlje srpskom narodu, na farbanju čitavih regija jednom bojom, ali kada se nakon popisa na detaljnoj karti ukaže područje na kojem su Bošnjaci trenutno većina (područje u Podrinju koje je veće od problematičnog sjevera Kosova), eventualnim će pobunjenicima trebati puno više od KFOR-a.olllie4 wrote:Ja mislim da je to prilično tačno, da će popis stanovnistva nacrtati karte eventulane podjele BiH.Mister Yes wrote:Ma ti pojma nemaš. Već ovaj popis će nacrtati karte prilično jasno. Onaj sljedeći potpuno jasno. Nije problem u kartama. Problem je u ambicijama.Skijaš wrote: Ja svoje ideale švercujem na činjenici da se oni ne mogu dogovoriti oko toga šta je čije. Znam ja da BiH ne opstaje zbog pravde, morala i istorije nego zbog činjenice da nema svima prihvatljivog modela podjele, nije to nikakva tajna.
-
olllie4
#38687 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
To za popis je sad nagađanje. Ne znam, sve je moguće. Vidjećemo.Skijaš wrote: Popis će pokazati da u manjem entitetu postoje grozdovi vitalnih povratničkih mjesnih zajednica, a koji bi bili ogromna prepreka bilo kakvom pokušaju secesije. Milorad Dodik funkcioniše na Mladićevoj retorici osvete nad Turcima i poklanjanja zemlje srpskom narodu, na farbanju čitavih regija jednom bojom, ali kada se nakon popisa na detaljnoj karti ukaže područje na kojem su Bošnjaci trenutno većina (područje u Podrinju koje je veće od problematičnog sjevera Kosova), eventualnim će pobunjenicima trebati puno više od KFOR-a.
Vi se baš zakačili za tog lopova Mila. Pa želja Srba s ove strane Drine da imaju svoju državu starija je od Mila i njegove predizborne retorike. Pitajte bilo kojeg Srbina, ma kojem političkom opredjeljenju pirpadao, da li bi on želio izdvajanje RS iz BiH i u cca 90% ćete dobiti pozitivan odgovor.
O tom pitanju u srpskom nacionalnom korpusu u BiH postoji ogromno jedinstvo.
-
daddy-kool
#38688 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Može postojati jedinstvo, ali nema snage za otcjepljenje. Tu je početak i kraj priče.olllie4 wrote: To za popis je sad nagađanje. Ne znam, sve je moguće. Vidjećemo.
Vi se baš zakačili za tog lopova Mila. Pa želja Srba s ove strane Drine da imaju svoju državu starija je od Mila i njegove predizborne retorike. Pitajte bilo kojeg Srbina, ma kojem političkom opredjeljenju pirpadao, da li bi on želio izdvajanje RS iz BiH i u cca 90% ćete dobiti pozitivan odgovor.
O tom pitanju u srpskom nacionalnom korpusu u BiH postoji ogromno jedinstvo.
I ovo ubjeđivanje ovdje nema smisla, mi vam dozvolu nećemo i nemožemo dati.
- Styling
#38689 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Na osnovu cega ti tvrdis sta je prihvatljivo bosnjacima a sta ne? Hajde da raspisemo referendum pa da vidimo sta je kome prihvatljivo a sta ne?Skijaš wrote:Takav model podjele nije prihvatljiv Bošnjacima niti bi bio nekom drugom narodu da se nalazi na mjestu Bošnjaka. Lako je nacrtati kartu, problem je nacrtati kartu koja je svima prihvatljiva.Mister Yes wrote:Ma ti pojma nemaš. Već ovaj popis će nacrtati karte prilično jasno.Skijaš wrote: Ja svoje ideale švercujem na činjenici da se oni ne mogu dogovoriti oko toga šta je čije. Znam ja da BiH ne opstaje zbog pravde, morala i istorije nego zbog činjenice da nema svima prihvatljivog modela podjele, nije to nikakva tajna.
Prema cijeloj ovoj diskusiji izvlacim slijedeci zakljucak:
1. Bosnjacima ne odgovara Daytonska BiH, ali znaju da je nemoguce bilo sta promijeniti bez konsenzusa (sto znaci nikada) ili zavrtanja ruku od MZ, znaci opet Bosnjaci ne mogu sami nista napraviti
2. Bosnjacima ne odgovara podjela, jer su pupcanom vrpcom vezani za geografski prostor zvani BiH, iako nisu ravnopravni niti ce ikada biti na teritoriji cijele drzave.
3. Bosnjaci su spremni da zive u patnji i muci i da se ne pokrenu sa mindera da nesto promijene jer "vrijeme je na njihovoj strani i situacija ce se rijesiti sama od sebe", sto je iluzionisticki i pasivan stav i jasno je da se to niakda nece desiti.
Pa sta je onda rjesenje za Bosnjake?
-
XOX100
#38690 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
olllie4 wrote:
.
I zasto bi bilo kojeg Bosnjaka tangiralo sta Srbi hoce u BiH ??
Zelje i pozdravi su dvije stanice dalje. Tacnije, preko Drine.
-
daddy-kool
#38691 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Šta je po tebi rješenje i zašto misliš da bi bilo bolje (u odnosu na sadašnje stanje)?Styling wrote: Pa sta je onda rjesenje za Bosnjake?
-
radostan dan
#38692 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
i ja mislim da pozicija i glavna opozicija jedva čekaju da sa prijestola dobrovljno siđu u podrum...olllie4 wrote:
Moje neko viđenje mogućeg rješenja je da se RS svede na nekih 40%, u korist Bosnjačkog dijela. Da Srebrenica i Bratunac kao i neki prolaz do njih preko Vlasenice i još neke opštine, uđu u Bošnjački dio. Tu RS u suštini i ne mora imati teritorijalni kontinuitet, jer ga ima preko ostatka Srbije, budući svi znamo da bi se RS kad-tad u tom scenariju prisajedinila sa Srbijom.
kad bi im, hipotetički kao što kažeš, dao mogućnost izbora, prije bi birali samostalnost nego prisajedinjenje.
a najbolja varijanta bi im bila -prisajedinjenje, ali posebne ovlasti i status.
- Styling
#38693 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne znam da li si citao moje postove od ranije, ali ja sam zagovornik podjele na tri drzave, sto bi nam dalo priliku da se oslobodimo balasta i kocnice iz RS-a i HDZ-a kroz konstitutivnost i da krenemo naprijed.daddy-kool wrote:Šta je po tebi rješenje i zašto misliš da bi bilo bolje (u odnosu na sadašnje stanje)?Styling wrote: Pa sta je onda rjesenje za Bosnjake?
-
olllie4
#38694 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pogrešno si shvatio zbog čega sam to pisao. Znam da vas ne interesuju želje Srba o njihovom nacionalnom ujedinjenju, isto kao što ni Srbe ne interesuju vaše želje o 100% BiH.XOX100 wrote:olllie4 wrote:
.
Samo sam htio da razjasnim da želja za nacionalnim ujedinjenju Srba nije nikakva specijalno Dodikova ideja.
-
Putinov_covijek
#38695 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pitajte bilo kojeg Sandzaklijuma kojeg politickog opredjeljenja on bio, dali zelio izdavajanje Sandzaka iz Srbije....olllie4 wrote:Pogrešno si shvatio zbog čega sam to pisao. Znam da vas ne interesuju želje Srba o njihovom nacionalnom ujedinjenju, isto kao što ni Srbe ne interesuju vaše želje o 100% BiH.XOX100 wrote:olllie4 wrote:
.
Samo sam htio da razjasnim da želja za nacionalnim ujedinjenju Srba nije nikakva specijalno Dodikova ideja.
-
daddy-kool
#38696 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nešto sam upratio, ali nisam vidio tvoje argumente na primjedbu da nam niko ne brani da u kantonima uredimo stvari po volji.Styling wrote: Ne znam da li si citao moje postove od ranije, ali ja sam zagovornik podjele na tri drzave, sto bi nam dalo priliku da se oslobodimo balasta i kocnice iz RS-a i HDZ-a kroz konstitutivnost i da krenemo naprijed.
Podjela BiH je bila na stolu za Bošnjake 1993, i tada je odbačena (i na bošnjačkom kongresu i na pregovorima). Zašto misliš da je podjela sada u interesu Bošnjaka, ako nije bila u taj najteži čas?
-
XOX100
#38697 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
rezultati su istraživanja kojeg prenose banjalučke Nezavisne novine. Naime, na pitanje što je najbolje za RS, 46 posto ispitanika je odgovorilo da ostane u sastavu BiH, za ujedinjenje sa Srbijom je 28%, dok je za nezavisnost RS 23% ispitanika.olllie4 wrote:Pogrešno si shvatio zbog čega sam to pisao. Znam da vas ne interesuju želje Srba o njihovom nacionalnom ujedinjenju, isto kao što ni Srbe ne interesuju vaše želje o 100% BiH.XOX100 wrote:olllie4 wrote:
.
Istraživanje je otkrilo i da više od polovine ispitanika u Republici Srpskoj (51%) smatra da će RS u budućnosti ostati entitet u sastavu BiH
http://www.klix.ba/forum/za-ujedinjenje ... 4.html-f=3
- Skijaš
#38698 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nije nagađanje, ukucaj na google maps Suha Bratunac, pa onda pogledaj rezultate lokalnih izbora za tu mjesnu zajednicu, a onda isto uradi za Glogovu, Pobuđe, Voljavicu itd itd. I takvih sredina imaš širom manjeg entiteta, neke se naslanjaju jedne na drugu, neke se naslanjaju na FBiH, ali je u svakom slučaju opasno vjerovati kako bi te lokalne zajednice nastavile poštivati entitetske zakone nakon što Dodikovi manijaci prestanu uvažavati državne.olllie4 wrote:To za popis je sad nagađanje. Ne znam, sve je moguće. Vidjećemo.Skijaš wrote: Popis će pokazati da u manjem entitetu postoje grozdovi vitalnih povratničkih mjesnih zajednica, a koji bi bili ogromna prepreka bilo kakvom pokušaju secesije. Milorad Dodik funkcioniše na Mladićevoj retorici osvete nad Turcima i poklanjanja zemlje srpskom narodu, na farbanju čitavih regija jednom bojom, ali kada se nakon popisa na detaljnoj karti ukaže područje na kojem su Bošnjaci trenutno većina (područje u Podrinju koje je veće od problematičnog sjevera Kosova), eventualnim će pobunjenicima trebati puno više od KFOR-a.
Srbi imaju svoju državu sa ove strane Drine i ona se zove Bosna i Hercegovina. A samo svoju ne mogu imati jer ne postoji svima prihvatljiv model podjele BiH.Vi se baš zakačili za tog lopova Mila. Pa želja Srba s ove strane Drine da imaju svoju državu starija je od Mila i njegove predizborne retorike.
- Skijaš
#38699 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Na osnovu činjenice da nema relevantne stranke koja to propagira.Styling wrote:Na osnovu cega ti tvrdis sta je prihvatljivo bosnjacima a sta ne?Skijaš wrote:Takav model podjele nije prihvatljiv Bošnjacima niti bi bio nekom drugom narodu da se nalazi na mjestu Bošnjaka. Lako je nacrtati kartu, problem je nacrtati kartu koja je svima prihvatljiva.Mister Yes wrote:
Ma ti pojma nemaš. Već ovaj popis će nacrtati karte prilično jasno.
- Styling
#38700 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
1993 smo svi zivjeli u iluziji da ce BiH biti jedinstvena i suverena drzava, ravnopravnih naroda i gradjana. Poslije se desio nesretni Dayton i sada imamo to sto imamo. I nakon Daytona neki su vjerovali, kao i danas sto vjeruju "da ce se stvari same rijesiti", pa tako cekajuci pritisli smo "Pause" na svoje zivote, a godine teku.daddy-kool wrote:Nešto sam upratio, ali nisam vidio tvoje argumente na primjedbu da nam niko ne brani da u kantonima uredimo stvari po volji.Styling wrote: Ne znam da li si citao moje postove od ranije, ali ja sam zagovornik podjele na tri drzave, sto bi nam dalo priliku da se oslobodimo balasta i kocnice iz RS-a i HDZ-a kroz konstitutivnost i da krenemo naprijed.
Podjela BiH je bila na stolu za Bošnjake 1993, i tada je odbačena (i na bošnjačkom kongresu i na pregovorima). Zašto misliš da je podjela sada u interesu Bošnjaka, ako nije bila u taj najteži čas?
Vecinski narod, Bosjaci, su zakoceni na putu prema EU integracijama i NATO-u od strane druga dva naroda, od kojih jednih ima jedva 10% i uzimaju sebi za pravo da kroje sudbinu vecini.
Mi mozemo urediti stanje u kantonima, ali je problem na drzavnom nivou. Tu je kljuc problema.