Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
kmirsad

#38651 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Oporozivi su samo dobici preko 100 km. Oni neoporezivi, ispod 100 km čine više od 70 % kladioničarskog prometa.Možda i više...
kmirsad

#38652 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Velkoski wrote:
cvrčak_na_hedonizmu wrote:
Velkoski wrote:Pa već se klempaju igrači u Federaciji, malo od uplate malo od dobitka, a kladionicama svejedno :mrgreen:
(pre)malo se uzima, moze to i mnogo bolje ili gore, zavisi od tacke gledista :D
Jedno je sigurno, jedino idu niz dlaku hercegovačkim vlasnicima, zato treba kockat' kod Srba :mrgreen:
Opet mi Ostali... pušiona...hoćemo i mi svoje kladionice, znamo i mi jest bifteka...
Last edited by kmirsad on 27/01/2019 14:45, edited 1 time in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#38653 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Velkoski »

kmirsad wrote:Oporozivi su samo dobici preko 100 km. Oni neoporezivi, ispod 100 km čine više od 70 % kladioničarskog prometa.Možda i više...
Postoji i porez na uplatu od 5% :mrgreen:
kmirsad

#38654 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Velkoski wrote:
kmirsad wrote:Oporozivi su samo dobici preko 100 km. Oni neoporezivi, ispod 100 km čine više od 70 % kladioničarskog prometa.Možda i više...
Postoji i porez na uplatu od 5% :mrgreen:
Moguče, nikad u životu nisam ušao u kladionicu...jednom samo da pokušam rasitniti 100 km... usro sam se kad sam vidio onoliki keš u ladici... jebo banku...
Nero Histrion

#38655 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Nero Histrion »

Da ostane zabiljezeno. :izet:

Ćudić: Da je zakon NS usvojen, čelnici HNS-a bili bi procesuiran zbog podrške ratnih zločinaca

https://nap.ba/new/vijest.php?id=51946

neke bosnajcke stranke se uopste nisu oglasile po pitanju ovog cirkusa HNS i njihove podrske UZP-u, ali zato se NS spocitava kojesta pa i da su anti-bosnajcki element :-)
rumenige_brajtner

#38656 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by rumenige_brajtner »

Da li je istina da NS optužuje direktora hitne da vrši mobing nad onim rtg tehničarem što je potkradao pacijente, ili ga "brani" na bilo koji način? Hvala.
kmirsad

#38657 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

rumenige_brajtner wrote:Da li je istina da NS optužuje direktora hitne da vrši mobing nad onim rtg tehničarem što je potkradao pacijente, ili ga "brani" na bilo koji način? Hvala.
Nisu ga oni ni pomenuli...
Neira Dizdarević
prije 2 sati ·
Iza nas je trodnevno zasjedanje Skupstine Kantona Sarajevo. Dosta materijala, jako puno izvjestaja, informacija... Greske se desavaju, pa cu tome i pripisati pogresnu informaciju koju su prenijeli portali Faktor i Slobodna Bosna. Pitanje koji smo uputili ispred Nase stranke, a na zahtjev zabrinutih gradjana, je pitanje ukidanja rentgen aparata u JU Zavod za hitnu medicinsku pomoc, bez ikakvog personaliziranja odnosa izmedju direktora i uposlenika. Navedeni portali su, vjerujem nenamjerno, Nasoj stranci i meni pripisali pitanje koje je uputila moja kolegica, uvazena zastupnica Samra Cosovic Hajdarevic, koje se konkretnije odnosilo na uposlenika tehnicara, kao sto se vidi na snimku.
Pozivam portale da se za sve dalje informacije obrate mojoj kolegici, a za eventualna ostala pitanja stojim na raspolaganju.
[/quote]Link imaš na temi o Skupštini kantoma Sarajevo...
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#38659 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by KatarinaKosaca »

Od NS, kao bar deklarativno liberalne stranke, sam ocekivala ideje i inicijative liberalizacije privatne inicijative, pojednostavljenje OCAJNE birokratije i krutih poreskih pravila, koja se za djelatnosti u povoju mora diferencirati. Ne samo da ne vidim makroekonomistu ili samo ekonomistu u vrhu stranke, nego nijedne inicijative do sad. KS je idealno mjesto za pocetak impulsa privatnih djelatnosti zanata, usluga, poslovnih centara itd. Sta imamo trenutno? Tendencija je da je privatna inicijativa gradnja stanova na periferiji, ciji kvantitet svim gradjanima smanjuje cijenu m2, i poneku cevabdzinicu i hotel, a nova vlast nam izlazi sa ukidanjem pausala sa ukupnom ustedom od oko 600k km sto tako pompezno zvuci onom ko u kladari ima 5 km u dzepu, a tako je malo na Kanton koji treba puno vise od vrtenja budzetskih para... bojim se da se radi o ozbiljnom nedostatku plana i programa. Nije plan i program pobogu "Falatar ima Hardvard" i odricem se 600KM. To je potcjenjivanje gradjana. Glasaca. Nismo mi neuki SDA glasaci.. FGR moraju shvatiti da nisu superiornii, najbolji, Bogimdati i poslati i ici tako kroz zivot. Uzmite Makedonski model registracije firme za 48h sa uredom koji radi od 0-24h. Privucicete tako registracije i van Kantona. Ionako ima viska administracije. Neka rade u smjenama. Za pocetak... Kanton ima toliko autonomije i ovlasti da se puno toga moze
paleoconservative

#38660 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by paleoconservative »

KatarinaKosaca wrote:Od NS, kao bar deklarativno liberalne stranke, sam ocekivala ideje i inicijative liberalizacije privatne inicijative, pojednostavljenje OCAJNE birokratije i krutih poreskih pravila, koja se za djelatnosti u povoju mora diferencirati. Ne samo da ne vidim makroekonomistu ili samo ekonomistu u vrhu stranke, nego nijedne inicijative do sad. KS je idealno mjesto za pocetak impulsa privatnih djelatnosti zanata, usluga, poslovnih centara itd. Sta imamo trenutno? Tendencija je da je privatna inicijativa gradnja stanova na periferiji, ciji kvantitet svim gradjanima smanjuje cijenu m2, i poneku cevabdzinicu i hotel, a nova vlast nam izlazi sa ukidanjem pausala sa ukupnom ustedom od oko 600k km sto tako pompezno zvuci onom ko u kladari ima 5 km u dzepu, a tako je malo na Kanton koji treba puno vise od vrtenja budzetskih para... bojim se da se radi o ozbiljnom nedostatku plana i programa. Nije plan i program pobogu "Falatar ima Hardvard" i odricem se 600KM. To je potcjenjivanje gradjana. Glasaca. Nismo mi neuki SDA glasaci.. FGR moraju shvatiti da nisu superiornii, najbolji, Bogimdati i poslati i ici tako kroz zivot. Uzmite Makedonski model registracije firme za 48h sa uredom koji radi od 0-24h. Privucicete tako registracije i van Kantona. Ionako ima viska administracije. Neka rade u smjenama. Za pocetak... Kanton ima toliko autonomije i ovlasti da se puno toga moze
Skroz bih se slozio. Olaksavanje otvaranja firme i odstranjivanje birokratije bi uzrokovalo da se firme sirom BiH okrenu prema Sarajevu kao ekonomskom centru: nesto slicno se desilo kada je Texas smanjio porez na prihode kompanija, pa se pola Silikonske Doline preselilo u Austin i El Paso.

Korak dalje bi bilo nepopularna i kontroverzna privatizacija penzionog fonda. Drzava se zaduzuje po interkalarnim kamatnim stopama, a 11% radne snage (250 hiljada ljudi) se odselilo u posljednjih 10 godina. Kako moze biti fer da se birokrate zaduzavaju po MMF-u dok moja buduca penzija ispasta?

Zato lagano, Cileanskim putem. Najuspjesnija privatizacija penzionog sistema na svijetu, ljudi ustede 21% BDP-a godisnje time sto puste da trziste utice na penziju, a ne autokrate u foteljama.

Izvor: http://www.safp.cl/573/articles-3523_copyright.pdf
bunk

#38661 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by bunk »

Apsolutno sam za.
high_volume

#38662 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by high_volume »

paleoconservative wrote:Korak dalje bi bilo nepopularna i kontroverzna privatizacija penzionog fonda. Drzava se zaduzuje po interkalarnim kamatnim stopama, a 11% radne snage (250 hiljada ljudi) se odselilo u posljednjih 10 godina. Kako moze biti fer da se birokrate zaduzavaju po MMF-u dok moja buduca penzija ispasta?

Zato lagano, Cileanskim putem. Najuspjesnija privatizacija penzionog sistema na svijetu,...f
Bi li nam mogao objasniti tvoju ideju o privatizaciji penzionog fonda. Šta podrazumijeva, koje izmjene i čega?
paleoconservative

#38663 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

high_volume wrote:
paleoconservative wrote:Korak dalje bi bilo nepopularna i kontroverzna privatizacija penzionog fonda. Drzava se zaduzuje po interkalarnim kamatnim stopama, a 11% radne snage (250 hiljada ljudi) se odselilo u posljednjih 10 godina. Kako moze biti fer da se birokrate zaduzavaju po MMF-u dok moja buduca penzija ispasta?

Zato lagano, Cileanskim putem. Najuspjesnija privatizacija penzionog sistema na svijetu,...f
Bi li nam mogao objasniti tvoju ideju o privatizaciji penzionog fonda. Šta podrazumijeva, koje izmjene i čega?
1) Drzava dopusti pojedincima da zadrze procenat dohotka koji placaju u penzoni fond, sto je mandatorno po zakonu.

2) Drzava dopusti licenciranje akreditovanih osiguravajucih kuca da nude polise osiguranja koje su modelirane slicno kao i penzioni fond (osiguranje prikuplja sredstva od osiguranika, investira na trzistu kapitala i procenat prinosa tj. profita ide osiguraniku po dogovorenoj/plutajucoj stopi)

3) Drzava sprovede anti-trust zakone da zastiti trziste od monopola i buduce drzavne intervencije

To je onako odokativno... :D
statixx

#38664 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by statixx »

S tom reformom trebalo se krenuti na vrijeme, dok je broj penzionera bio manji, a drzava imala vise prostora za zaduzivanje.

Sada sa vise od 400 000 penzionera, period tranzicije od +/- 20 godina bilo bi jako tesko isfinansirati, jer godisnji troskovi su oko 1,5 mlrd KM. Nek se pola iznosa nastavi uplacivati u 1. stub, opet nedostaje mnogo novca koji bi se morao posuditi.

Ne kazem da nije moguce, ali u zemlji u kojoj javne kompanije duguju preko 500 miliona KM, a budzeti ih drze na infuziji, to je vlo tezak zadatak.
Thorgerson

#38665 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Thorgerson »

KatarinaKosaca wrote:Od NS, kao bar deklarativno liberalne stranke, sam ocekivala ideje i inicijative liberalizacije privatne inicijative, pojednostavljenje OCAJNE birokratije i krutih poreskih pravila, koja se za djelatnosti u povoju mora diferencirati. Ne samo da ne vidim makroekonomistu ili samo ekonomistu u vrhu stranke, nego nijedne inicijative do sad. KS je idealno mjesto za pocetak impulsa privatnih djelatnosti zanata, usluga, poslovnih centara itd. Sta imamo trenutno? Tendencija je da je privatna inicijativa gradnja stanova na periferiji, ciji kvantitet svim gradjanima smanjuje cijenu m2, i poneku cevabdzinicu i hotel, a nova vlast nam izlazi sa ukidanjem pausala sa ukupnom ustedom od oko 600k km sto tako pompezno zvuci onom ko u kladari ima 5 km u dzepu, a tako je malo na Kanton koji treba puno vise od vrtenja budzetskih para... bojim se da se radi o ozbiljnom nedostatku plana i programa. Nije plan i program pobogu "Falatar ima Hardvard" i odricem se 600KM. To je potcjenjivanje gradjana. Glasaca. Nismo mi neuki SDA glasaci.. FGR moraju shvatiti da nisu superiornii, najbolji, Bogimdati i poslati i ici tako kroz zivot. Uzmite Makedonski model registracije firme za 48h sa uredom koji radi od 0-24h. Privucicete tako registracije i van Kantona. Ionako ima viska administracije. Neka rade u smjenama. Za pocetak... Kanton ima toliko autonomije i ovlasti da se puno toga moze
Ti shvatas da je sada 28.1.2019. godine. Ponavljam, 2019. godine. Ljudi su tek poceli raditi, a volje vidi se da imaju. Da ne govorim da su pod lupom kao nijedna vlada do sada.

O spinovima SDA portala da ne govorim. Gebels bi im pozavidio.
Znaci, ajde da malo sacekamo barem pola godine, godinu - pa da onda krenemo sa kritikama, pa i pohvalama.

Druga stvar, pogledaj malo detaljnije njihov plan i program, te i sam budzet. Ima tu konkretnih stvari koje ce se uraditi, a koje smo dugo cekali. Oni su ih najavili, a te stvari npr. poput nekih sto se tice saobracaja ne mozes uraditi za mjesec dana. Pausale i zakon o porijeklu imovine su obecali i to su odradili, tj. u toku je. Ali za vece zahvate - infrastrukturalne, koji ce se vidjeti golim okom treba ipak malo vremena.
palermo

#38666 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

paleoconservative wrote:
high_volume wrote:

1) Drzava dopusti pojedincima da zadrze procenat dohotka koji placaju u penzoni fond, sto je mandatorno po zakonu.

2) Drzava dopusti licenciranje akreditovanih osiguravajucih kuca da nude polise osiguranja koje su modelirane slicno kao i penzioni fond (osiguranje prikuplja sredstva od osiguranika, investira na trzistu kapitala i procenat prinosa tj. profita ide osiguraniku po dogovorenoj/plutajucoj stopi)

3) Drzava sprovede anti-trust zakone da zastiti trziste od monopola i buduce drzavne intervencije

To je onako odokativno... :D
:D i vidiš li možda negdje problem unutar ovoga sistema a vezano za provedbu ovdje
paleoconservative

#38667 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

palermo wrote: :D i vidiš li možda negdje problem unutar ovoga sistema a vezano za provedbu ovdje
Haha da, vidim da ce biti vrlo tesko razocarati uhljebe i osloboditi trziste. Al mislim da cemo puno brze propasti ako nastavimo sa ovim "binge-borrowing" pristupom
statixx wrote:S tom reformom trebalo se krenuti na vrijeme, dok je broj penzionera bio manji, a drzava imala vise prostora za zaduzivanje.

Sada sa vise od 400 000 penzionera, period tranzicije od +/- 20 godina bilo bi jako tesko isfinansirati, jer godisnji troskovi su oko 1,5 mlrd KM. Nek se pola iznosa nastavi uplacivati u 1. stub, opet nedostaje mnogo novca koji bi se morao posuditi.

Ne kazem da nije moguce, ali u zemlji u kojoj javne kompanije duguju preko 500 miliona KM, a budzeti ih drze na infuziji, to je vlo tezak zadatak.
Nema nam alternative, mozemo bankrotirati kao drzava i biti Grcka vol. 2 koja je davala 13. i 14. plate javnom sektoru i slala ljude u penziju sa 45 god, ili mozemo stisnuti zube i reformisati sistem, pa da makar svaki pojedinac odlucuje sta ce sa plodovima svog rada...Svako bira koliko od plate da odvaja za penziju, svako bira koliko da mu se isplacuje za 40 godina, svako je odgovoran za plodove svog rada i za zivot sebe i svoje porodice. To je odgovornost pojedinaca, a ne drzave, i zato je ovo opravdano i iz moralnog aspekta, po meni.

Uostalom, ono sto garantuje isplatu penzija jeste sigurnost investiranih sredstava i organizacije iza istih. Sta ulaze vise povjerenja, birokratska disfunkcionalna bh. birokratija, ili recimo Allianz, sa historijom i timom aktuara i ekonomista, koji isplacuje svoje dugove bez defaulta vec 150 godina? Jasno je ko dan.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#38668 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by KatarinaKosaca »

Penzioni fond je na Federalnom nivou. Tesko se moze ista tu dotaci, mada je i privatizacija penzionog fonda, vrlo diskutabilna stvar.. duga tema. Ima Kanton dovoljno autonomije za mnoge poreze. Samo se bojim da se umjesto deklarativnog liberalizma pristupa nekom kvazisocijalnom ad hoc sistemu populistickog djejstva a bez konkretnog ucinka.
paleoconservative

#38669 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

KatarinaKosaca wrote:Penzioni fond je na Federalnom nivou. Tesko se moze ista tu dotaci, mada je i privatizacija penzionog fonda, vrlo diskutabilna stvar.. duga tema. Ima Kanton dovoljno autonomije za mnoge poreze. Samo se bojim da se umjesto deklarativnog liberalizma pristupa nekom kvazisocijalnom ad hoc sistemu populistickog djejstva a bez konkretnog ucinka.
Malo pesimisticno, al opravdana briga. Za Pedjine liberalisticke vrijednosti uopste ne sumnjam, ni u ljude koji dijele njegov pristup. Medjutim, koliko god zelim da Forto uspije i zacepi usta svim etnonacionalcima, i dalje mi je u sjecanje urezana inicijativa "progresivne stope" iz predizborne kampanje. Nadajmo se da je to samo retorika, a ne i namjera
bunk

#38670 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by bunk »

Ovo nadqrchivanje u skupstini kantona ponaze jedino nekome ko je frustriran sa bivsim sazivom.
Generalno se nista nece promijeniti.
Sutra da neka cy koalicija dodje na vlast , mora biti spremna da promjenom porezne politike i sistema penzijskog fonda bude pobrisana na nekim buducim izborima.
Ali ta stranka ili koalicija bi spasila Drzavu onako kako je Armija BiH u vrijeme agresije.
Taj vizionarski potez ne smije povuci nitko.
Jer budimo realni od Dine preko Fadila ili Denisa(oba) te Nermina ili Kojovica nema ni jednog kojega bi neka firma u realnom sektoru koja ne ovisi o poslovima s Drzavom uzela da ih povede i unaprijedi.
Zato jer su oni apartciki koji znaju muljat,zjalat s poziornice i prosipat suplju.
I onda mi mastamo o ekonomskom procvatu dok nam je jos uvijek najpozeljniji poslodavac nije makar yebeni DM nego je Drzava.
Zato sto je to jos uvijek mjesto na kojemu mozes ne raditi i dobiti platu,mozes ukrast a ne biti sankcioniran.
Doduse to ponesto i o nama govori..
paleoconservative

#38671 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

bunk wrote:Ovo nadqrchivanje u skupstini kantona ponaze jedino nekome ko je frustriran sa bivsim sazivom.
Generalno se nista nece promijeniti.
Sutra da neka cy koalicija dodje na vlast , mora biti spremna da promjenom porezne politike i sistema penzijskog fonda bude pobrisana na nekim buducim izborima.
Ali ta stranka ili koalicija bi spasila Drzavu onako kako je Armija BiH u vrijeme agresije.
Taj vizionarski potez ne smije povuci nitko.

Jer budimo realni od Dine preko Fadila ili Denisa(oba) te Nermina ili Kojovica nema ni jednog kojega bi neka firma u realnom sektoru koja ne ovisi o poslovima s Drzavom uzela da ih povede i unaprijedi.
Zato jer su oni apartciki koji znaju muljat,zjalat s poziornice i prosipat suplju.
I onda mi mastamo o ekonomskom procvatu dok nam je jos uvijek najpozeljniji poslodavac nije makar yebeni DM nego je Drzava.
Zato sto je to jos uvijek mjesto na kojemu mozes ne raditi i dobiti platu,mozes ukrast a ne biti sankcioniran.
Doduse to ponesto i o nama govori..
:thumbup: Sve receno.

Jos malo pa cemo postati Konzum Republika...A kad skontam, bolje i to nego ovaj sadasnji uhljepluk.
A_A_AKCIJA

#38672 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by A_A_AKCIJA »

Pitanje MIO-PIO, zdravstvenog i socijalnog osiguranja je jako jako ozbiljno pitanje.

Zašto se ne diže frka oko svega? Zato jer uposlenici ne znaju kolike pare bacaju u rupu.

Da pojednostavim situaciju, uzmimo primjer osobe koja prima plaću od 1000 KM. Svaki mjesec se na ovu plaću uplati cca 700 KM doprinosa, raznog tipa. Na godišnjem nivou je to 8.400 KM. Dakle, da radi u Americi, uposlenik bi primao kompletnu bruto plaću od 1.700 KM i sam odlučivao o svom novcu.

Kada ode u penziju, naš uposlenik će poslije gomile peripetija i administracije, možda dobiti penziju od nekih 500-700 KM. Da je dobija 20 godina, to na kraju izađe 16.800 KM. U slučaju smrti, ta penzija se ne prenosi ni na koga, osim malodobne djece ili supružnika koji nemaju primanja.

Da je naš uposlenik sam uzimao taj bruto iznos i uplaćivao ga u npr neki fond zdravstveno-životnog osiguranja, uz skroman godišnji povrat od 3%, poslije 40 godina bi imao, pazi sad: 633,370.58 KM :shock: :shock: :shock: Na 2% godišnjeg povrata, i dalje je to cifra od 507.000 KM.

Ko ne vjeruje, neka se sam uvjeri, imate kalkulator penzije na: https://www.edwardjones.com/preparing-f ... lator.html

Znam da ovdje nisu ukalkulisani troškovi zdravstvenog osiguranja i njega tokom života, ali sam siguran da bi ovih 600 hiljada bilo dovoljno i za to.

Pokušajte sada zamisliti kako bi izgledao odlazak u penziju vaših najbližih, pod ovakvim uslovima. Kako bi uticalo na kvalitet života. Da su dvije plate umjesto jedne? Govorimo o plati neke niže srednje klase, osoba sa srednjom školom. Zamislite da vam deda i nana kupe kuću i plate školovanje u inostranstvu, a njima ostane milion da uživaju do kraja života?! Da mogu raspolagati ovim fondovima tokom života, kako žele? Cifre su da ti mozak stane.

Daleko od toga da predlažem neki neoliberalni princip, ali ovo sada što imamo nema nikakvog smisla. Naravno da se mora izdvajati za socijalno ugrožene kategorije, nezaposlene, trudnice i sam sanjam pravu socijalnu državu... ali trenutno sve od tih kategorija kod nas nemaju skoro nikakvu brigu. U suštini imamo efekte kao da smo u nekom neoliberalnom društvu, uz ovako ogromna izdvajanja za te kategorije kao u Švedskoj. Zar ima ikakvog smisla da osoba radi cijeli život, izdvoji preko milion KM kroz doprinose i ne dočeka penziju jer umre, a da je ne dočekaju ni u porodici, te se moraju zadužiti da obave dženazu?

Za svaku iole ozbiljniju bolest se mora moljakati po TV da se ide vani, trudnice moraju nazad na posao poslije mjesec-dva, a neke i ne primaju nikakvu naknadu, zdravstveno ne pokriva popravku zuba... Niko da se upita, zašto da dajem toliki novac, ako nemam skoro ništa zauzvrat?

Mi imamo ogromna socijalna izdavanja, uz vjerovatno najgoru njegu na svijetu, ako uzmemo odnos uloženog i dobivenog.

Na sreću, ili nažalost građani ne barataju ovim brojkama, a da znaju koje su cifre u pitanju i čega se odriču, PIO i zdravstveni sistem bi se raspao preko noći.
paleoconservative

#38673 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

A_A_AKCIJA wrote: Niko da se upita, zašto da dajem toliki novac, ako nemam skoro ništa zauzvrat?

Mi imamo ogromna socijalna izdavanja, uz vjerovatno najgoru njegu na svijetu, ako uzmemo odnos uloženog i dobivenog.
Socijalna izdavanja + korupcija = siromastvo
drug_profi

#38674 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Znamo druze. Znamo. Ja izdvajam 400 maraka za PIO i 300 za ZZO svaki mjesec.
I svu ovu racunicu ja imam. Uz to izdvajam i 70 maraka za svoje vlastito zivotno osiguranje.
Do sad sam u 30 i kusur godina staza, bio jednom na bolovanju duzem od 7 dana i mozda 5-6 puta na kracem. Sve troskova za ta moja lijecenja stala bi u jednomjesecni izdatak.
Operisao sam dijete, morao sam platiti. Sada idemo i ja i ona na redovne kontrole - idemo privatno - placam sve.
Kad podjem za 8-9 godina u penziju, imacu jedva da sastavim kraj sa krajem i oslanjam se na to da ce mi djeca biti situirana do tad i da ce moci pomoci, umjesto da ja mogu pomoci njma... nakon 40 godina postenog rada. Nemas nista.
kmirsad

#38675 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

zbiljovski wrote:BH blok se sutra raspada, Naša stranka nastavlja dalje kao samostalna politička opcija, a bh blok ( SDP I DF ) ulaze u vlast sa HDZ-om i SDA-om. Provjerena informacija. . .
Koliko je provjerena...
ps
Izvini što ti odgovaram na ovoj temi, želja mi je da ovo vidi i Pedja, obzirom da prati ovu temu.
On bi morao imati pouzdanu informaciju, ... mislim... da se sutra raspadaju...
Ako ne zna, red je da mu to neko saopšti...
Locked