SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

xoklix

#38626 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by xoklix »

archi_a wrote: 07/07/2020 13:58 OVO JESTE VELIKI PROBLEM!!!! :oops:

Image

Image
Metak u glavu bez razmišljanja da mog psa tako napadne.
Ja sam komšiji policiju zvao zbog pit bulla.
Za takve pse moraš ispunjavati posebne uslove,a on ih nije imao.
Morao ga se riješiti.
xoklix

#38627 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by xoklix »

drug_profi wrote: 07/07/2020 14:17 Opasna vrsta psa ne znaci da je pas po defaultu opasan. Vlasnici ga nacine takvim.
Zato postoje psi koje nikakav vlasnik ne može načiniti opasnim.
Moraš imati debeo razlog da nabaviš takvo nešto.
Pittovi,stafordi i sl. zahtjevaju haman više vremena i brige nego dijete.
Mnogi se tu precijene.
Qler

#38628 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Qler »

Neki dan je labrador ujeo za glavu dijete od cca 2 godine... sve miran i fin bio...
nivla

#38629 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

psu je van ogradjenog prostora potrebna brnjica, ali hajd ti to objasni prosjecnom bh vlasniku koji pusti svoje cijenjeno pasce da bez brnjice i povodca hoda po setalistima, najcesce opravdanje je kako je bas njegovo pasce mirno i kako nece ujesti i kako je za samu zivotinju patnja da bude sa brnjicom
eh kad vec mislis na zivotinju i njenu slobodu i sta vec, koji si je onda zavezao da bude zatvorena u stanu i time joj ogranicio svaku mogucu slobodu, kad nemas uslove za drzanje zivotinje sta ce ti ista
archi_a

#38630 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by archi_a »

drug_profi wrote: 07/07/2020 14:17 Opasna vrsta psa ne znaci da je pas po defaultu opasan. Vlasnici ga nacine takvim.
Opasna vrsta psa koji je nastao ukrštanjem i koji je po prirodi borbeni pas je po defaultu hodajuća bomba. Može imati poveznicu sa ponašanjem vlasnika, ali i ne mora i nije mali broj slučajeva gdje je "presvrnuo, bio malo nervozan, došlo mu neobjašnjivo" i napao na grlo i svog vlasnika ili drugog psa ili dijete. S razlogom se ovakvim psima stavlja brnjica. Najgora stvar mi je kada vidim airmaxice, širenje, nategnut lanac i pitbulla bez brnjice ili još gore puštenog, a ja sa porodicom ili na biciklu. Uglavnom imamo upozorenje ili konflikt. :oops:
geralt

#38631 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by geralt »

I najmirniji pas moze napraviti tragediju. Citao nekad sam o tragicnom slucaju u Americi koji mi se urezao u sjecanje. U kuci bio zlatni retriver, inace divan pas koji se odlicno slagao s djecom. Jednom djetetu se navece slavio prvi rodjendan, pas spavao u odvojenoj sobi. Dok su odrasli slavili, dijete otislo u sobu gdje je pas, i u mraku mu stalo na rep. Pas se trznuo iz sna i instiktivno ugrizao dijete za vrat. Rezultat - mrtav jednogodisnjak, iako su roditelji rekli da nimalo ne krive psa.
irconbih

#38632 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by irconbih »

archi_a wrote: 07/07/2020 14:49 Opasna vrsta psa koji je nastao ukrštanjem i koji je po prirodi borbeni pas je po defaultu hodajuća bomba. Može imati poveznicu sa ponašanjem vlasnika, ali i ne mora i nije mali broj slučajeva gdje je "presvrnuo, bio malo nervozan, došlo mu neobjašnjivo" i napao na grlo i svog vlasnika ili drugog psa ili dijete. S razlogom se ovakvim psima stavlja brnjica. Najgora stvar mi je kada vidim airmaxice, širenje, nategnut lanac i pitbulla bez brnjice ili još gore puštenog, a ja sa porodicom ili na biciklu. Uglavnom imamo upozorenje ili konflikt. :oops:
Ima li se osnove zvati policiju u slučaju da vlasnik vodi psa bez brnjice ili čak nema ni podovac ni brnjicu?
archi_a

#38633 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by archi_a »

Ja koliko znam, ima. Eh, sad je pitanje djelotvornosti, odnosno brzine reakcije.
emko1234

#38634 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by emko1234 »

sime_cipol wrote: 07/07/2020 14:16 U ovakvim slučajevima policiji treba dati dozvolu da izvade pištolj i upucaju dzukelu. A policajcu dati stimulaciju na platu.
Slična scena prije haman 20 godina. Ja u srednju išao, dođem kod nane i dede rahmetli na ručak. Dvije kuće do njihove komšija imao vučjaka. Ženku. Prelijepa, inače je bila puštena u bašti ali taj dan je nešto svezali. Neki im majstori dolazili pa da ne prepada ljude. Par kuća u mahali odatle bili su neki klošari, friško doselili.
NAravno, opasan ker je bio obaveza. Imali dva bull terijera. Jedan od njih je bio preagresivan. Mislim da su njega za borbe koristili. Ono, mi prođemo pored njihove bašte ko djeca do granapa, ker visi na gumi. Spremaju ga.
Taj dan, taj opasni bull terijer je nekako njima zbrisao i hodao po mahali. Vidio tu ženku, nekako se provukao i napao je. ISto ovakvo mrcvarenje. Vriska tih ljudi koji su bili u kući.

Moj dedo rahmetli izađe, vidi scenu s terase. Vrati se u kuću, izađe s papovkom. Nana za njim, jesi li budala, u zatvor ćeš. On ništa, ko sad da ga gledam. Prebaci onaj remen preko ramena, repetira je, i komšiji u baštu. Priđe tom psu. On trga tog jadnog vučjaka koji je već posustao. S 2 metra ispali u njega 3 metka. Zadnji u glavu.
Okrene se, i kaže ljudima zovite policiju. Došla murija, došli ti klošari. Dedo ih sačekao s puškom na ramenu. Prijava i njima i dedi, policajci su bili korektni. Nisu pravili problem. On je imao dozvolu, ali je svejedno popušio prijavu. Spasio komšiji cuku.

Cijela mahala pričala o tome mjesec dana. On samo rekao policiji, ja sam se klanja nagledao u ratu. Ovo klanje nisam mogao trpiti. Klošari mu nisu smjeli pisnuti.
nivla

#38635 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

irconbih wrote: 07/07/2020 14:53
archi_a wrote: 07/07/2020 14:49 Opasna vrsta psa koji je nastao ukrštanjem i koji je po prirodi borbeni pas je po defaultu hodajuća bomba. Može imati poveznicu sa ponašanjem vlasnika, ali i ne mora i nije mali broj slučajeva gdje je "presvrnuo, bio malo nervozan, došlo mu neobjašnjivo" i napao na grlo i svog vlasnika ili drugog psa ili dijete. S razlogom se ovakvim psima stavlja brnjica. Najgora stvar mi je kada vidim airmaxice, širenje, nategnut lanac i pitbulla bez brnjice ili još gore puštenog, a ja sa porodicom ili na biciklu. Uglavnom imamo upozorenje ili konflikt. :oops:
Ima li se osnove zvati policiju u slučaju da vlasnik vodi psa bez brnjice ili čak nema ni podovac ni brnjicu?
https://www.paragraf.ba/propisi/kantona ... -mira.html
http://www.sluzbenilist.ba/page/akt/Zz5KKD95eK0=
dječak sa šibicama

#38636 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

U djepu nositi ili pistolj ili cakiju, sta drugo.

Nedaj boze napadne te, cakijom ga izmasakriras.

Pitt smrska kost dok si rekao keks, a ovi ga drze ko eto vole pse... klosari, vole da su opasni.
Pirija

#38637 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Pirija »

sta ce picke nego vodat pita da ih brani ako ih ko napadne...
Logovan

#38638 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Logovan »

dječak sa šibicama wrote: 07/07/2020 14:59 U djepu nositi ili pistolj ili cakiju, sta drugo.

Nedaj boze napadne te, cakijom ga izmasakriras.

Pitt smrska kost dok si rekao keks, a ovi ga drze ko eto vole pse... klosari, vole da su opasni.
Debilizam teški. Otelo se kontroli davnih dana, ali naravno ništa se ne poduzima, kao i za mnoge druge probleme.
Qler

#38639 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Qler »

Nema los pas, samo los vlasnik, utuvite to u glavu. Prije ti treba brnjica Čivauvi :D nego rotvajleru :)

Ti agresivni pitovi i stafordi su proizvod njihovih vlasnika, i to je jedini krivac.
drug_profi

#38640 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Svaki pas ima potencijal da te povrijedi, od frustriranog maltezera koji ce privuci dijete svojim izgledom, pa ga copiti za prst, do cane corso koji ce ti odgristi glavu jednim potezom ako mu se ne svidjas.
E sad sto ima vise maltezera koji laju na sve zivo, a znam samo jednog cane corso koji mora imati lanac, brnjicu i cvrstu vezu sa svojim setacem.

Odgoj psa ce uciniti da pas ni kad je napadnut nece se braniti od ljudi.
JThomas

#38641 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

ja sam negdje naišao na neku statistiku da "kobasice", jazavčari jako mnogo i često napadaju ljude, da su po stopi napada među najagresivnijim rasama. samo se ne priča i ne problematizira jer u najvećem broju slučajeva neće napraviti značajnu štetu.
Qler

#38642 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Qler »

Moj dajdza je imao dobermana do nedavno (uginuo u 9 godini, srce) znaci ja ti garantujem da su vece sanse bile da te ja ujedem nego on... ali ljudi kad ga vide :) ne vjeruju :D
drug_profi

#38643 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Mislim treba biti realan. Imas fizicki jake pse sa velikim celjustima koji stvaraju nelagodu ako ih sretnes da slobdno hodaju. Medjutim, kucni pas nije zvijer, vec odgojeno bice najcesce tretiran kao clan porodice.
Mislim da psi do 20 kg ne moraju imati brnjice, a ni povodac ako su pod nadzorom staratelja.
Naravno da vlasnik odgovara za svog psa i ako postoji i najmanja sansa da bi mogao ispoljiti agresivnost i prema kome, pa cak i macki, mora biti na povodcu.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#38644 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Entropio »

dječak sa šibicama wrote: 07/07/2020 13:41 Ne znam gdje staviti ovo, pa cu ovdje

Eto nadjose malu. Dobrovoljno otisla od kuce s ovim Denisom. :-) Sumnjam da to ova sestra nije znala.
vjeshalica

#38645 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

To su one scene gdje Pit bulovi izvode svoje vlasnike u setnju,najlonski trenerkasi,brze cvihe,raspali hors i nesto bizuterije po sebi...tegle ih ko kretene po cesti,kosto i jesu i pitamo se kako su odgajali te masine za ubijanje....
JThomas

#38647 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

:mrgreen: i šta će sad, rehabilitovan pošteno raditi?
Manual

#38648 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Manual »

JThomas wrote: 07/07/2020 17:51 :mrgreen: i šta će sad, rehabilitovan pošteno raditi?
Za babu kamatariti ili otvoriti shisha bar (možda oboje).
shandrprcSA

#38649 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by shandrprcSA »

xoklix wrote: 07/07/2020 14:37
archi_a wrote: 07/07/2020 13:58 OVO JESTE VELIKI PROBLEM!!!! :oops:

Image

Image
Metak u glavu bez razmišljanja da mog psa tako napadne.
Ja sam komšiji policiju zvao zbog pit bulla.
Za takve pse moraš ispunjavati posebne uslove,a on ih nije imao.
Morao ga se riješiti.
vlasnik pristupio u pu i rekao da ne zeli podnositi prijavu protiv ovoga ciji je pitbul
JThomas

#38650 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

vjerovatno jer se ne boji i jer potpuno vjeruje da će ga država u slučaju potrebe zaštititi.
Post Reply