Dešavanja u Srbiji

Bloo
Globalna šefica

#38601 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Bloo »

Neposredni povod je odluka Prekršajnog apelacionog suda kojim je potvrđena presuda kojom je 8 aktivistkinja i aktivista Inicijative mladih za ljudska prava osuđeno za kršenje javnog reda i mira zbog toga što su razvili transparent “Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama” i duvali u pištaljke za vreme govora Veselina Šljivančanina na tribini Srpske napredne stranke u Beški, januara 2017. godine.

Prekršajni apelacioni sud je posebno potvrdio deo presude koji navodi da je činjenica da su aktivistkinje i aktivisti Inicijative nakon toga dobili batine potpuno irelevantna za ovaj sud i ovu presudu.

Ova presuda samo je potvrdila izjave zvaničnika Srpske napredne stranke, pre svega predsednika Vučića, ali i Nebojše Stefanovića, koji su neposredno nakon događaja utvrdili da se radi o kršenju Zakona o javnom redu i miru. Predsednik države, ministar policije, predsednik opštine otvoreno su stali u odbranu Šljivančanina i osudili Inicijativine aktiviste u svojim izjavama. Tužilaštvo i prekršajni sud nastavili su zadatim putem. Osuđeni aktivisti i aktivistkinje će podneti ustavnu žalbu zbog kršenja prava na pravično suđenje i slobode izražavanja, i u krajnjem slučaju se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava.

http://www.yihr.rs/bhs/potvrdena-presud ... zp3x7coOx8
Billy The Pljuc

#38602 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Billy The Pljuc »

I sta cemo sad???

BEOGRAD - Lider srpskih radikala Vojislav Šešelj sinoć je u emisiji izjavio da je Bošnjak i da mu to uopšte ne smeta ali je imao objašnjenje šta pod tim tačno misli što je već nekoliko puta objašnjavao i u Hagu.

Šešelj negira etničku pripadnost muslimanskog naroda kao Bošnjaka i tvrdi da je riječ Bošnjak zapravo naziv za ljude koji dolaze iz BiH, a da nikako ne može biti etnička grupa.

"Ja sam Bošnjak, to mi je zavičajna pripadnost. Rođen sam u Bosni, u Sarajevu, u opštini Centar", rekao je lider srspkih radikala u emisiji „Ćirilica“ kod Milomira Marića, tokom polemike sa narodnim poslanikom i predsjednikom Bošnjačke demokratske zajednice Sanadžaka Muamerom Zukorlićem.

Vojislav Šešelj je govorio o tome da je među prvima potpisao peticiju za puštanje na slobodu Alije Izetbegovića, tadašnjeg komunističkog disidenta koji je robijao zbog djela "Islamska deklaracija".

O pitanju Bošnjaka Šešelj se raspravljao i sa Sulejmanom Tihićem koji je bio svjedok tužilaštva u slučaju protiv Šešelja.
Hemel

#38603 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Hemel »

Billy The Pljuc wrote:I sta cemo sad???
Cuj sta cemo sad, pa ta opcija je uvijek bila otvorena samo se drugi neckaju a Muslimani prvi prihvatili.
Treba poruciti Dodi da je Bosnjak pravoslavne vjeroispovijesti. :D
Billy The Pljuc

#38604 Re: Dešavanja u Srbiji

Hemel wrote:
Billy The Pljuc wrote:I sta cemo sad???
Cuj sta cemo sad, pa ta opcija je uvijek bila otvorena samo se drugi neckaju a Muslimani prvi prihvatili.
Treba poruciti Dodi da je Bosnjak pravoslavne vjeroispovijesti. :D
Ma znam ja druze to, nego me interesuju misljenja srba i hrvata na forumu kao i velikog dijela muslimana koji ne bi da budu bosnjaci nego bosanci. Za ove prve mi nije zacudo sto negiraju dok su ovi zadnji vjerovatno odbijeni time sto je SDA "prisvojila" i isforsirala naziv samo za muslimane.

Ovo je prvi srbin koji je javno izjavio da je bosnjak i po meni isto ispravno tumaci, to isto bi trebale i ove seronje iz SDA da shvate. Generalno sta muslimani Srbije (koji su rodjeni i zive tamo), Hrvatske etc. etc. imaju sa pojmom bosnjak, apsolutno nista.

Seselj vs Zukorlic 1:0.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#38605 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by japin_mutapi »

neka seselj pojede sva govna sto je posrao
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#38606 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Challenger_ »

Billy The Pljuc wrote:Ma znam ja druze to, nego me interesuju misljenja srba i hrvata na forumu kao i velikog dijela muslimana koji ne bi da budu bosnjaci nego bosanci. Za ove prve mi nije zacudo sto negiraju dok su ovi zadnji vjerovatno odbijeni time sto je SDA "prisvojila" i isforsirala naziv samo za muslimane.

Ovo je prvi srbin koji je javno izjavio da je bosnjak i po meni isto ispravno tumaci, to isto bi trebale i ove seronje iz SDA da shvate. Generalno sta muslimani Srbije (koji su rodjeni i zive tamo), Hrvatske etc. etc. imaju sa pojmom bosnjak, apsolutno nista.

Nisi ti njega razumio.

To što kaže da je Bošnjak, po njemu ne znači da nije Srbin, naprotiv. Ovo je taj rezon: Bošnjak je druga hronološka odrednica za, citiram, "stanovnike Bosne". Prva, predosmanska odrednica je Bošnjanin a savremena je Bosanac. Pa onda stvar ide ovako: Prije Osmanlija su bili Zećani, Travunjani, Neretljani, Bošnjani, Rašani... a svi oni - etnički Srbi. U osmanskom periodu, Bošnjanin postaje imenica Bošnjak, a Bošnjaci su, kao i Hercegovci, Crnogorci ili Srbijanci - etnički Srbi. U novo doba, Bošnjak postaje Bosanac, a Bosanci su, kao i Hercegovci, Crnogorci, Šumadinci, Sremci... Srbi.

Iz te percepcije, Bošnjanin/Bošnjak/Bosanac je samo regionalna, zavičajna, eventualno zemaljska odrednica, a ne etnička/nacionalna pripadnost.
Billy The Pljuc

#38607 Re: Dešavanja u Srbiji

Challenger_ wrote:
Billy The Pljuc wrote:Ma znam ja druze to, nego me interesuju misljenja srba i hrvata na forumu kao i velikog dijela muslimana koji ne bi da budu bosnjaci nego bosanci. Za ove prve mi nije zacudo sto negiraju dok su ovi zadnji vjerovatno odbijeni time sto je SDA "prisvojila" i isforsirala naziv samo za muslimane.

Nisi ti njega razumio. To što kaže da je Bošnjak, po njemu ne znači da je Srbin, naprotiv. Ovo je taj rezon: Bošnjak je druga hronološka odrednica za, citiram "stanovnike" Bosne. Prva, predosmanska odrednica je Bošnjanin a savremena je Bosanac. Pa onda stvar ide ovako: Prije Osmanlija su bili Zećani, Travunjani, Neretljani, Bošnjani, Rašani... a svi oni - etnički Srbi. U osmanskom periodu, Bošnjanin postaje imenica Bošnjak, a Bošnjaci su, kao i Hercegovci, Crnogorci ili Srbijanci - Srbi. U novo doba, Bošnjak postaje Bosanac, a Bosanci su, kao i Hercegovci, Crnogorci, Šumadinci, Sremci... Srbi.

Iz te percepcije, Bošnjanin/Bošnjak/Bosanac je samo regionalna, zavičajna, eventualno zemaljska odrednica a ne etnička/nacionalna pripadnost.
:thumbup:

Hvala na pojasnjenju, pretpostavljam da si htio napisati da to sto je bosnjak ne znaci da nije srbin, naprotiv al helem nejse razumijemo se. Razumio sam ja i Seska (odslusao sam ga), nego navodim vodu na mlin koji kaze da smo svi skupa jedan narod/nacija, bosnjani/bosnjaci/bosanci, svi mi koji zivimo na teritoriju BiH. To naravno jeste utopija i mnogima ne odgovara.
animals

#38608 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by animals »

Klinac ste vi njega razumjeli..
Njegova jedina odrednica je da su to sve Srbi..
i Bosnjaci, muslimanski Srbi i Hrvati, kao pokatoliceni srbi, i Crnogorci, i Makedonci,
sve su to Srbi, samo im je regija odrednica..
Acid25

#38609 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Acid25 »

Englezi su Srbi.
Billy The Pljuc

#38610 Re: Dešavanja u Srbiji

animals wrote:Klinac ste vi njega razumjeli..
Njegova jedina odrednica je da su to sve Srbi..
i Bosnjaci, muslimanski Srbi i Hrvati, kao pokatoliceni srbi, i Crnogorci, i Makedonci,
sve su to Srbi, samo im je regija odrednica..
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ima i ta mjesta...al' jbga nek je prevalio preko jezika da je bosnjak.

Recimo da je Sesko malkice zalutao u svojim poimanjima istorije i genealogije.
Last edited by Billy The Pljuc on 31/10/2018 14:06, edited 1 time in total.
Young Erotica

#38611 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Young Erotica »

Acid25 wrote:Englezi su Srbi.
Tjudorovi stara srpska porodica sa Vračara.
¤ jelena ¤

#38612 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by ¤ jelena ¤ »

Ahaa, baš je zalutao... :lol: :lol:
Blek Stena

#38613 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Blek Stena »

¤ jelena ¤ wrote:Ahaa, baš je zalutao... :lol: :lol:
Seselj je teski ludak ali realno on ni na jednoj temi nije zalutao. Zato i jeste tako lud :D
seln

#38614 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by seln »

Blek Stena wrote:
Seselj je teski ludak ali realno on ni na jednoj temi nije zalutao. Zato i jeste tako lud :D
Seselj je tipicni istocnoevropski populist, koji se nikad nije previse zanimao za logiku i cinjenice.
Takvog klauna samo Srbi mogu uzeti za ozbiljno.
Hemel

#38616 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Hemel »

Nije samo Vojo Seselj, imaju oni toga i previse.
Blek Stena

#38617 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Blek Stena »

seln wrote:
Blek Stena wrote:
Seselj je tipicni istocnoevropski populist, koji se nikad nije previse zanimao za logiku i cinjenice.
Sudeci po toku emisije, Muftija se ne bi slozio sa tobom 8)
seln

#38618 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by seln »

Blek Stena wrote:
seln wrote:
Blek Stena wrote: Seselj je teski ludak ali realno on ni na jednoj temi nije zalutao. Zato i jeste tako lud :D
Sudeci po toku emisije, Muftija se ne bi slozio sa tobom 8)
Kome je muftija meritum, taj i jeste za Seselja.
Blek Stena

#38619 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Blek Stena »

Izvini, a koje su tvoje reference osim sto ovde glumis vrhovnog intelektualca?
seln

#38620 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by seln »

Blek Stena wrote:Izvini, a koje su tvoje reference osim sto ovde glumis vrhovnog intelektualca?
Zaboli te kokarda.
Hemel

#38621 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Hemel »

:lol:
Blek Stena

#38622 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Blek Stena »

Hemel wrote::lol:
evo i od mene 3 :lol: :lol: :lol:
Hemel

#38623 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Hemel »

Image
LBVIEW

#38624 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by LBVIEW »

U svakoj normalnoj drzavi, ova cetnicka budaletina, ako vec ne bi bila u kakvoj ustanovi, zasigurno ne bi imala takvu medijsku pozornost. No, to je Bijasr, brale, tamo sto si ludji to si popularniji, od Milica od Macve, preko Deretica, do Seska, Lazanskog i one budaletine - "pod mac bato". :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#38625 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by _BataZiv_0809 »

Dobar je Muftija bio, doduše gledo sam prvih 20 min, dosadno brale, a za Sandžak me zaboli mudo.

Šešelj standardno. Jedina dobra mu je ona da ne gaji simpatije ni za jednog muškarca :lol:
Post Reply