Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

propojeilijas

#38551 Re: Slike starog Sarajeva

Post by propojeilijas »

Image
dragonz

#38552 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dragonz »

propojeilijas wrote: 07/06/2026 22:50 Image
Image

Pošto neki traže lokaciju evo adrese prodavnice vlasnika Delimira Orlovića
grunf 11

#38553 Re: Slike starog Sarajeva

Post by grunf 11 »

PixelDrifter wrote: 31/05/2026 10:34 Kada je voce i povrce imalo ukus, kada bi snijeg pao u novembru, pa se ne bi otopio do marta, eventualno bi pao i za 1 maj, kada se islo na Trebevic u onoj maloj kabini i niko nije imao napade klaustofobije, cak i kada bi se kabina zaustavila i stajala tako desetak minuta na 100 metara visine. Na Vidikovcu cevapi i kokta sa ocem. Cekanje u dugom redu na Trebevicu za povratak u sumrak, niko se ne buni, niko ne pokusava preko reda da udje. Nije bilo divljanja automobila i motora na ulicama, cisterne prale ulice svaki dan poslije 24h. Ljudi nisu vozili automobile po trotoarima, postojao je sarajevski naglasak koji se vise ne moze cuti. Postojao je kafic Davor, ciji je vlasnik bio Pimpek, Bosna je bila sampion Evrope u kosarci, odrzalo se svjetsko prvenstvo u stonom tenisu STENS 1973, u Collegium Artisticum su bile internacionalne izlozbe (kao dani Kineske Umjetnosti, nesto zapanjujuce zaista), dolazio je Holiday on Ice spektakl u Skenderiju, otvorio se prvi kineski restoran na Obali, nije bilo pucnjave po gradu, uzori su bili skolovani i uspijesni ljudi, ne influenceri, dileri drogom i sibicari. Odron je poceo sa pojavom Kusturice, prikazom provincijskog Sarajeva, koju je predstavljao kroz Sidranov scenario, gdje se nikada nisam prepoznao. Poslije Olimpijade i sa pojavom onih prvih tezgi i divljih pijaca na Kosevu, moglo se vidjeti da je red koji je bio donio socijalizam zauvijek nestao. Kraj osamdesetih su bile jadne godine koje su bile uvertira za sav uzas koji ce nastati od devedesetih do danas. I umjesto Indexa i Colica imamo Jalu Brata i Smrka. To se zove dekadencija i slobodan pad.
Jednom sam vidio lijepu, ali copavu zenu. Tek kad bi ustala, ljudi bi primjetili da je hendikepirana. Dok je sjedila, plijenila je ljepotom, sirokim osmjehom, punim grudima. Sve je na njenom licu bilo skladno i mamilo na grijeh. Onog momenta kad bi ustala, sva ljepota bi nestala, ko rukom odnesena, a ispred radoznalog posmatraca stajala je zena-bogalj.

Copava zena je slika danasnjeg Sarajeva i Bosne; nevidjena ljepota ispred koje svi obore pogled iz sazaljenja.
muha_sa

#38554 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

Image
muha_sa

#38555 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

Image
semirsar

#38556 Re: Slike starog Sarajeva

Post by semirsar »

aj kad se sjetim kad sam samostalno prvi put krenuo preko tog mosta, onaj razmak izmedju daski mi se cinio kilometarski... a kad je voz nais'o, usro sam se, fakat. 5g mi bilo :run: :pisnuo:
Post Reply