Dešavanja u Srbiji

ljevoruki

#38526 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by ljevoruki »

madner wrote:
Kazem da je to potpuno pogresan parametar za gledanje namjera. VS ima toliko tehnike da je to nebitan parametar.
Treba pratiti vojne vjezbe i povecanje spremnosti jedinica.
Vidim da se razumijes pa da upitam:
Koliko je jaka vojska srbije i na koji nacin bi mi mogli odgovoriti?
Da li bi se ponovila 92. ili bi mi spremno docekali?
seln

#38527 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by seln »

Ja se ne razumijem u te stvari, ali znam da bi docekali mog njonju.
Ne cini jednu vojsku puska Made in Gorazde i rucni bacac...
bez protivoklopnih i protivavionskih sistema, bez jake artiljerije, izdrzali bi dva dana.
Sva sreca pa smo pod plastom NATO-a.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#38528 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by japin_mutapi »

bice rata, dace bog
ljevoruki

#38529 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by ljevoruki »

seln wrote:Ja se ne razumijem u te stvari, ali znam da bi docekali mog njonju.
bez protivoklopnih i protivavionskih sistema, bez jake artiljerije, izdrzali bi dva dana.
Nisam tebe pito.
seln

#38530 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by seln »

ljevoruki wrote:
seln wrote:Ja se ne razumijem u te stvari, ali znam da bi docekali mog njonju.
Nisam tebe pito.
Nisam tebi reko.
muha_sa

#38531 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by muha_sa »

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/95 ... _u_eu.html

PORUKA IZ BERLINA ZALEDILA VUČIĆA: Bez priznanja Kosova Srbija neće ući u EU!
Young Erotica

#38532 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Young Erotica »

muha_sa wrote:https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/95 ... _u_eu.html

PORUKA IZ BERLINA ZALEDILA VUČIĆA: Bez priznanja Kosova Srbija neće ući u EU!
A kao jedno od prihvatljivih rešenja Bajer vidi model dve Nemačke. To je najrealnije nešto sta se moze desiti.
The 51st State

#38533 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by The 51st State »

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/956 ... foto.html0

Zato se fura odbjoka, nema da fali.
155_mm

#38534 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by 155_mm »

pogledaj samo medijski prostor u srbiji,pa javno se poziva na rusenje BIH,bosnjaci se satanizuju,u manjem entitetu se entitet naziva drzavom ili republikom,generacije srba u BIH su odgojene na mrznji prema BIH...tvrditi da rata nece biti u buducnosti moze samo onaj koji zeli BIH i probosanskim sngama isti sudbinu kao i 92-e...a tvrditi da rata nece biti je COOL,demokratski i pacificki jer zasto tvrditi da ce ga biti pa biti proglasen za ekstrema i nacionalistu
e kolega zavrzlama dzaba objasnjavas.

na ovom forumu je zadnjih 10-15 godina svako pominjanje opasnosti od rata bilo popraceno pljuvanjem po dijaspori. neko je veoma vjesto iskoristio tu poznatu netrepeljivost izmedju dijaspore i domacih.

izjave i potezi i komsija i susjeda zadnje dvije godine dovele su u zabunu i balije koji su povjerovali u propagandu da dijaspora hoce rat u BiH pod svaku cijenu.
ni jadne balije vise u to ne vjeruju. zato se ide na novu pricu, ma susjedi i komsije se samo sale sa ovom retorikom.

vodjet ce koliko ce ih pasti na ovu pricu.
155_mm

#38535 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by 155_mm »

ljevoruki wrote:
madner wrote:
Kazem da je to potpuno pogresan parametar za gledanje namjera. VS ima toliko tehnike da je to nebitan parametar.
u samom tvom pitanju se krije jedna veoma bitna cinjenica. a to je da se doslo do tacke da bosanski srbi i bosanski hrvati ne mogu u BiH napraviti nikakvog sranja bez direktne pomoci iz svojih matica. znaci ne nekakvi dragovoljci i dobrovoljci nego direktno oruzane snage.

a tu ima mali problem. ipak je BiH medjunarodno priznata drzava i clanica UN. i to bi znacilo agresija na suverenu drzavu.
kakavdanakneiskustvu

#38536 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by kakavdanakneiskustvu »

kojom logikom je nekome ko je ovdje rodjen,kome su preci do unazad par stotina godina rodjeni u ovoj drzavi,matica ,sta god to bilo, srbija ili hrvatska?,meni hrvatska nije matica
muha_sa

#38537 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by muha_sa »

kakavdanakneiskustvu wrote:kojom logikom je nekome ko je ovdje rodjen,kome su preci do unazad par stotina godina rodjeni u ovoj drzavi,matica ,sta god to bilo, srbija ili hrvatska?,meni hrvatska nije matica
na ovim našim jebenim prostorima logika ne postoji
kakavdanakneiskustvu

#38538 Re: Dešavanja u Srbiji

muha_sa wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:kojom logikom je nekome ko je ovdje rodjen,kome su preci do unazad par stotina godina rodjeni u ovoj drzavi,matica ,sta god to bilo, srbija ili hrvatska?,meni hrvatska nije matica
na ovim našim jebenim prostorima logika ne postoji

ma da,i to što kažeš
155_mm

#38539 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by 155_mm »

to moras pitsti dodika i covica. oni tom pricom beru izbore
kakavdanakneiskustvu

#38540 Re: Dešavanja u Srbiji

evo i ti napisa da su bos. srbima i bos. hrvatima te dvije drzave matice
155_mm

#38541 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by 155_mm »

kakavdanakneiskustvu wrote:evo i ti napisa da su bos. srbima i bos. hrvatima te dvije drzave matice
nisam ja to nikad nigdje rekao. to govori covic i dodik i na tome dobijaju glasove.
kakavdanakneiskustvu

#38542 Re: Dešavanja u Srbiji

napisao si,par postova iznad,ako vec nikad nisi to rekao
155_mm

#38543 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by 155_mm »

kakavdanakneiskustvu wrote:napisao si,par postova iznad,ako vec nikad nisi to rekao
stvarno. tek sad vidjeh da sam da i ja koristio. izgleda nesvjesno. pa nije ni cudo kad se politicko rukovodstvo bosansih srba i hrvata trudi da uvjeri svoje biracko tijelo da su im srbija i hrvatska matice.

propaganda je izgleda uspijela.
insomnia78

#38544 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by insomnia78 »

:lol:
155_mm

#38546 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by 155_mm »

:lol: :lol: :lol:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#38547 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by pici »

155_mm wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:napisao si,par postova iznad,ako vec nikad nisi to rekao
stvarno. tek sad vidjeh da sam da i ja koristio. izgleda nesvjesno. pa nije ni cudo kad se politicko rukovodstvo bosansih srba i hrvata trudi da uvjeri svoje biracko tijelo da su im srbija i hrvatska matice.

propaganda je izgleda uspijela.
sad zamisli kakve pudinge u glOvi imaju oni anamO

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
madner

#38548 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by madner »

ljevoruki wrote:
madner wrote:
Sljedeci rat nece biti nalik na prosli.
Pravo pitanje je ko ce imati inicijativu, ko koje saveznike itd...

Bosnjacki kapaciteti su izuzetno skromni, protivnicki u istom rangu ili gori u BiH. :D
vivaldi

#38549 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivaldi »

zavrzlama wrote:
Ti @vivaldi svasta nadrobi a uopste se ne dotaknu bitnih zakljucaka..

prica je bila "da li ce biti novog rata....a ti samo konstatova ono sto svi znamo...

Da ti ponovim....mogucnost rata je izgledna jer velikosrpska politika ne moze nazad u rusenju BIH,srbiju uopste ne interesuje topovsko meso preko drine.....manji entitet ne ide uz normalnu BIH a status quo nije odrziv za velikosrpsku politiku na duze staze...sve se moze mijenjati ali status BIH kao drzave sa njenim granicama nikako=interes zapada.

Sve ti govori da se srbija i srbi u BIH moraju okrenuti BIH ili krenuti u prakticnu secesiju/rat...
pet puta citam ovo sto si napisao i ne mogu da nadje nikakav smisao.

post si konstruisao na bazi nekoliko proizvovljnih i pausalnih konstatacija (sa zadnjom se slazem), a sa zakljuckom ne slazem ni pod razno. prije 10 godina kada sam se registrovao na forum sam na ovakvim temama pisao kako ljudi vicu od dejtnona da ne moze ovako jos dugo, a ja sam govorio da to vicu vec 13 godina. od tada se samo broj mijenja pa danas kazem da ljudi istu pricu pricaju vec 23 godine i ne vidim nijedan razlog da nece ovako biti jos 23. dok ti spominjes dvije ili-ili opcije mi vec decenijama zivimo nesto skorz trece.

druga stvar, ne znam sta podrzaumijevas pod normalna jer je ovakva nenormalna skrojena u dejtonu pod patronatom najvecih sila. druga stvar je sta znaci prakticna secesija?
madner wrote:Kazem da je to potpuno pogresan parametar za gledanje namjera. VS ima toliko tehnike da je to nebitan parametar. Treba pratiti vojne vjezbe i povecanje spremnosti jedinica.
300 je 300 kako god da okrenes. tesko je bilo koga uvjeriti da je u slucaju rata bolje nemati nego imati 300 topova. ali puno vaznije je sto na bazi tog podatka kojeg sam slucajno procitao prije par sedmica uospte nisam ni izgradio misjenje jer u rat ne vjerujem bar 15 godina, a taj podatak kao sto rekoh sam procitao neki dan nego ga napisah kao zgodnu ilsutraciju.

najvazniji razlog zasto ne vjerujem ni u kakav rat je taj sto je sada nemoguce ratni plijen kakav god da je, medjunarodno verifikovat, a to je uvijek sustina svega. to se vidi na primjeru i velike rusije i krima, ali je jos bolji primjer kosovo koje vec 10 godina, tj od nezaivnosti i daje tapka u mjestu iako su ga odmah priznale sve zapadne sile. ne pregovara taci o korekcijama granica zbog velikodusnosti prema srbim vec zbog zelje da odblokira status quo, ali evo cak ni taj potecnijalni mirnodopski dogovor dvije zainteresivoane strane, odbijaju svabe (koji nisu najveca vojna sila, ali jesu najvaznija sila za ovaj prostor jer nam nije buducnost vezana ni za ameriku ni za rusiju ni za kinu, ako nista drugo onda zbog geografije) a kamoli da priznaju nekakav ratni plijen.

drugi razlog, mada daleko manje bitan su tokovi para. jer kada pogledas u sta se i kako pare trose, naoruzavanje nigdje u regionu visoko ne kotira.

mogu da shvatim da se moze stvoriti drugacija slika kada se bilo ko ili bilo sta komparira s nama jer u proteklih 20 godina smo kupili 0 aviona, 0 helikoptera, 0 tenkova...jer je vojska na donatorskom rezimu zanavljanja. a kada s nulom poredis onda sve izgleda puno.
madner

#38550 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by madner »

Bolje je za VS imati 5 bataljona lake pjesadije kojima oni tepaju da su komandosi nego 10 oklopnih bataljona (30 tenkova po bataljonu) u slucaju slucaja. Jer upravo zato, tesko da ce moci poslati korpus na koridor. Ali poslati pjesadiju, koja bi bila okosnica snaga RSa kao sto to Rusi rade, je vec realan slucaj.

Ovdje ce sljedeci rat biti rat niskog intenziteta, kao plemena u Africi ganjat cemo se sa Toyotama i ofanzive ce biti 1000 seoskih milicija protiv 1500 MUPovaca.

Ne mislim da ce se to desiti brzo, samo se protivim zakljucku da je bolje uvijek imati vise tehnike.
Post Reply