Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- bleee_sa
#3851 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kad mi skrene na šine iz Kralja Tomislava ruke bi mu iz ramena isčup'o. 
- fidoremilienko
#3852 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nervira me kad stanem i pustim bolida da se uključi, dam mu signal rukom ili svjetlima, onda on meni isto maše da prođem, pa ja njemu, pa on meni...i tako u nedogled. I vrhunac ako krenemo obojica u isto vrijeme 
-
mahalas505
#3853 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Mislim da termin "rajfeslus" se ne moze upotrijebiti za ovakve situacije. Termin "rajfleslus" laicki se upotrebljava kad dvije saobracajne trake u istom smjeru se spajaju u jednu i onda se vozila iz jedne i druge trake naizmjenicno prebacuju u traku koja se nastavlja dalje. Takodjer, u dosta EU zemalja se upotrebaljava termin "rajfleslus" kod ukljucivanja na autoput, tada i ukljucna traka i desna traka na autoputu imaju isti tretman, tj. onaj sto se vec nalazali na autoputu nema pravo prvenstva u odnosu na auta sto se tek ukljucuju na autoput, vec se pravo odreduje na vec opisani nacin kod spajanja dvije trake u jednu.supercali wrote:krajnja desna je rezervisana za auta koja dolaze iz suprotne ulice a ako i ona ima dvije trake za glavnu onda je srednja rajfeslushellhammer wrote:krajnja desna nema veze sa ove dvije jer ona ide ravno, imamo dvije trake koje se ukljucuju na cestu sa tri trake
- hellhammer
#3854 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
niko nije rekao da iz krajnje lijeve mozes da skreces u koju hoces, nego ti tvrdis da lijevi ne smije u srednju da skrene jer je to dozvoljeno samo desnom, po tebi u krajnju desnu traku nikome nije dozvoljeno skrenuti? a opet da ponovim, ovako se vozi kraz svabske vukojebine, jeb ga valjda ce i oni doci tobe pa uciti iz bosanskih testova, gdje stoji pitanje koliko ima traka jednosmjerna ulica a kao tacan odgovor stoji jednaRockport wrote:Ma jebo što ljudi pogriješe, haj nema veze, nek nije sudar, nek nije nikom ništa, nema veze. desi se.Slična je situacija, sa ove dvije traka i na skenderiji. Kod onoe zgrade gdje su poginuli oni radnici. Jedna ide desno. Druga ide desno i pravo. Prije pola godine, zamalo me žena nije spucala
Al što napravi sranje, pa nešto maše rukama, psuje, kune - e to mi nije jasno. Takvi su najopasniji. ( i ovi što iz krajnje lijeve skrecu u koju hoce jer im se moze)
- hellhammer
- hellhammer
#3856 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
niko ne tvrdi da ovako nesto treba niti da je moguce, jel ti tvrdis da ovaj lijevi koji skrece desno mora da ide u srednju traku? ili moze birati i trecu traku?klaki wrote:fidoremilienko wrote:http://i57.klix.com/15dm1af.jpg
Jel to to, care moj lijepi? Ovako to treba da ide u civilizovanom svijetu.![]()
Bosnia Edition
-
Rockport
#3857 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Svi glupi ti pametan. Iz krajnje lijeve se skrece u prvu lijevu. Kraj priče, sve ostalo nije po pravilima.
Hipotetska situacija.
Stojimo ti i ja na semaforu, ti u krajnjoj lijevoj, ja u traci desno od tebe. Obojica idemo lijevo. Ja biram iz te trake srednju traku da skrecem i pri tom ne pravim nikakav prekršaj, sve je uredno. U koju traku ti skrećeš ?
Hipotetska situacija.
Stojimo ti i ja na semaforu, ti u krajnjoj lijevoj, ja u traci desno od tebe. Obojica idemo lijevo. Ja biram iz te trake srednju traku da skrecem i pri tom ne pravim nikakav prekršaj, sve je uredno. U koju traku ti skrećeš ?
-
mahalas505
#3858 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
U vazecem zakonu stoji: "saobraćajna traka je obilježeni ili neobilježeni uzdužni dio kolovoza čija je širina dovoljna za nesmetan saobraćaj jednog reda vozila; ". I iz toga proilizali da jednosmjerna ulica ima vise od jedne saobracajne trake. Ne vidim nista lose u toj definiciji.hellhammer wrote:gdje stoji pitanje koliko ima traka jednosmjerna ulica a kao tacan odgovor stoji jednanije ni cudo sto po sarajevu svako malo pa udes neki i to cesto bude totalka na autu
- klaki
#3859 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Naravno da taj zeleni smije samo u prvu lijevu, tj. onu u koju mu se ovaj uvaljuje. A ti koji iz krajnje lijeve idu u srednju ili krajnju traku, njih treba iz tenka gadjati.hellhammer wrote:klaki wrote:fidoremilienko wrote:http://i57.klix.com/15dm1af.jpg
Jel to to, care moj lijepi? Ovako to treba da ide u civilizovanom svijetu.![]()
Bosnia Edition
http://i.imgur.com/96h2qyq.png
niko ne tvrdi da ovako nesto treba niti da je moguce, jel ti tvrdis da ovaj lijevi koji skrece desno mora da ide u srednju traku? ili moze birati i trecu traku?
Pogresno protumacio post druze, sorry. Za to pitanje iskreno ne znam tacan odgovor. Uvijek nastojim ici u traku koja me sljeduje, ali u datoj situaciju mislim da desni moze slobodno ici i u trecu traku, jer pri tom niko ne ugrozava...
- hellhammer
#3860 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
o ovome ti ja pricam, http://prntscr.com/6cc293 zar nebi trebalo da stoji jednu ili vise traka? iz ovoga proizilazi da nemoze biti jednosmjerna ulica sa dvije trakemahalas505 wrote:U vazecem zakonu stoji: "saobraćajna traka je obilježeni ili neobilježeni uzdužni dio kolovoza čija je širina dovoljna za nesmetan saobraćaj jednog reda vozila; ". I iz toga proilizali da jednosmjerna ulica ima vise od jedne saobracajne trake. Ne vidim nista lose u toj definiciji.hellhammer wrote:gdje stoji pitanje koliko ima traka jednosmjerna ulica a kao tacan odgovor stoji jednanije ni cudo sto po sarajevu svako malo pa udes neki i to cesto bude totalka na autu
-
điđi
#3861 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Najbolje je da se vas dvojica nikad ne nađete u takvoj situaciji sudaricete se

-
mahalas505
#3862 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kolovozna traka je uzdužni dio kolovoza namijenjen za saobraćaj vozila u jednom smjeru s jednom ili više saobraćajnih traka.hellhammer wrote:o ovome ti ja pricam, http://prntscr.com/6cc293 zar nebi trebalo da stoji jednu ili vise traka? iz ovoga proizilazi da nemoze biti jednosmjerna ulica sa dvije trakemahalas505 wrote:U vazecem zakonu stoji: "saobraćajna traka je obilježeni ili neobilježeni uzdužni dio kolovoza čija je širina dovoljna za nesmetan saobraćaj jednog reda vozila; ". I iz toga proilizali da jednosmjerna ulica ima vise od jedne saobracajne trake. Ne vidim nista lose u toj definiciji.hellhammer wrote:gdje stoji pitanje koliko ima traka jednosmjerna ulica a kao tacan odgovor stoji jednanije ni cudo sto po sarajevu svako malo pa udes neki i to cesto bude totalka na autu
-
goran16v
#3863 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne moze birati traku, ako skrece iz krajnje lijeve mora da ide u krajnju lijevu, ako skrece iz srednje ide u srednju, skretanje iz srednje u krajnju desnu je prekrsaj, skretanje se po zakonu vrsi po zamisljenoj crti koja ide iz sredine trake iz koje se skrece u sredinu trake u koju se skrece ili po obiljezenoj putanji.
Konkretan primjer za ove njemacke strucnjake i znalce koji misle drugacije:
U Sarajevu su na vecini raskrsnica longitudinale sa transferzalama semafori regulisani tako da zelenu strelicu istovremeno imaju oni koji iz lingitudinale skrecu u transferzalu ili polukruzno i oni sto po istom pravcu iz transferzale skrecu u longitudinalu. Po tumacenju eksperata ovaj sto pravi polukruzno ne mora ici u krajnju lijevu nego moze po zelji u srednju ili cak desnu, dok ovaj sto skrece iz transferzale u longitudinalu ne mora ici u krajnju desnu nego moze da bira i na kraju se spucaju u srednjoj i niko nije kriv?!
Konkretan primjer za ove njemacke strucnjake i znalce koji misle drugacije:
U Sarajevu su na vecini raskrsnica longitudinale sa transferzalama semafori regulisani tako da zelenu strelicu istovremeno imaju oni koji iz lingitudinale skrecu u transferzalu ili polukruzno i oni sto po istom pravcu iz transferzale skrecu u longitudinalu. Po tumacenju eksperata ovaj sto pravi polukruzno ne mora ici u krajnju lijevu nego moze po zelji u srednju ili cak desnu, dok ovaj sto skrece iz transferzale u longitudinalu ne mora ici u krajnju desnu nego moze da bira i na kraju se spucaju u srednjoj i niko nije kriv?!
-
Rockport
#3864 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kolovozna i saobracajna traka , koliko ja znam, nisu sinonimi.. 
http://ltablice.com/pojmovi-u-saobracaj ... ni-pojmovi
Je l' sad jasnije što je odgovor jedna kolovozna traka ?
http://ltablice.com/pojmovi-u-saobracaj ... ni-pojmovi
Je l' sad jasnije što je odgovor jedna kolovozna traka ?
-
goran16v
#3865 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Sta kaze nas zakon...
16) kolovozna/kolnicka traka je uzduzni dio kolovoza/kolnika namijenjen za saobra}aj/promet vozila u jednom smjeru s jednom ili vise saobracajnih/prometnih traka;
57) saobracajna/prometna traka je obiljezeni ili neobiljezeni uzduzni dio kolovoza/kolnika cija je sirina dovoljna za nesmetan saobracaj/promet jednog reda vozila
16) kolovozna/kolnicka traka je uzduzni dio kolovoza/kolnika namijenjen za saobra}aj/promet vozila u jednom smjeru s jednom ili vise saobracajnih/prometnih traka;
57) saobracajna/prometna traka je obiljezeni ili neobiljezeni uzduzni dio kolovoza/kolnika cija je sirina dovoljna za nesmetan saobracaj/promet jednog reda vozila
- supercali
#3866 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
pa upravo se moze primjeniti jer se dvije trake "spajaju" u jednu doduse ne iz istog smjera al je to tomahalas505 wrote:Mislim da termin "rajfeslus" se ne moze upotrijebiti za ovakve situacije. Termin "rajfleslus" laicki se upotrebljava kad dvije saobracajne trake u istom smjeru se spajaju u jednu i onda se vozila iz jedne i druge trake naizmjenicno prebacuju u traku koja se nastavlja dalje. Takodjer, u dosta EU zemalja se upotrebaljava termin "rajfleslus" kod ukljucivanja na autoput, tada i ukljucna traka i desna traka na autoputu imaju isti tretman, tj. onaj sto se vec nalazali na autoputu nema pravo prvenstva u odnosu na auta sto se tek ukljucuju na autoput, vec se pravo odreduje na vec opisani nacin kod spajanja dvije trake u jednu.supercali wrote:krajnja desna je rezervisana za auta koja dolaze iz suprotne ulice a ako i ona ima dvije trake za glavnu onda je srednja rajfeslushellhammer wrote:krajnja desna nema veze sa ove dvije jer ona ide ravno, imamo dvije trake koje se ukljucuju na cestu sa tri trake
s tim ako dodje do nesrece gleda se pravilo desne strane
al valjda ima neko nepisano pravilo i ta neka susretljivost kao sto stanes nekome da se ukljuci iz sporedne ulice da ne ceka 10 minuta i sl
-
mahalas505
#3867 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Problem nastupa kad npr. skreces lijevo iz ulice koja ima dvije saobracajne trake u jednom smjeru u ulicu sa tri saobracajne trake u jednom smjeru. Sad vise nema srednje trake, sta onda?goran16v wrote:Ne moze birati traku, ako skrece iz krajnje lijeve mora da ide u krajnju lijevu, ako skrece iz srednje ide u srednju, skretanje iz srednje u krajnju desnu je prekrsaj, skretanje se po zakonu vrsi po zamisljenoj crti koja ide iz sredine trake iz koje se skrece u sredinu trake u koju se skrece ili po obiljezenoj putanji.
-
mahalas505
#3868 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa ne moze se primjeniti, i ja ti naveo razloge i ti jos potvrdiosupercali wrote:pa upravo se moze primjeniti jer se dvije trake "spajaju" u jednu doduse ne iz istog smjera al je to to
al valjda ima neko nepisano pravilo i ta neka susretljivost kao sto stanes nekome da se ukljuci iz sporedne ulice da ne ceka 10 minuta i sl
- supercali
#3869 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
pa moze se primjeniti al sto su ovdje svi kurceviti pa nece da te postuju onda rade sta hocemahalas505 wrote:Pa ne moze se primjeniti, i ja ti naveo razloge i ti jos potvrdiosupercali wrote:pa upravo se moze primjeniti jer se dvije trake "spajaju" u jednu doduse ne iz istog smjera al je to to
al valjda ima neko nepisano pravilo i ta neka susretljivost kao sto stanes nekome da se ukljuci iz sporedne ulice da ne ceka 10 minuta i sl.
jesi li ikad stao nekome da se ukljuci sa sporedne dok je na glavnoj kolona?
-
mahalas505
#3870 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa jesam stao, ali samo ako ne ide ko sivonja da se odmah ukljucisupercali wrote:pa moze se primjeniti al sto su ovdje svi kurceviti pa nece da te postuju onda rade sta hocemahalas505 wrote:Pa ne moze se primjeniti, i ja ti naveo razloge i ti jos potvrdiosupercali wrote:pa upravo se moze primjeniti jer se dvije trake "spajaju" u jednu doduse ne iz istog smjera al je to to
al valjda ima neko nepisano pravilo i ta neka susretljivost kao sto stanes nekome da se ukljuci iz sporedne ulice da ne ceka 10 minuta i sl.
jesi li ikad stao nekome da se ukljuci sa sporedne dok je na glavnoj kolona?
- supercali
#3871 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
pa nisi mogao to primjeniti jer je tvoja prednost al si ipak primjeniomahalas505 wrote: Pa jesam stao, ali samo ako ne ide ko sivonja da se odmah ukljuci, ali to nema veza sa terminom rajsfeslus. Jedno je dobra volja, a drugo je propis.
upravo zato govorim da se tu koristi rajfeslus da bi vise auta se ukljucilo na glavnu posebno iz lijeve sporedne al to sto mi nemamo vozacke kulture to je druga prica
- hellhammer
#3872 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
necu se vise natezati niti mi je cilj da se svadjam sa nekim, evo da jos jednom ponovim sta kod svaba se uci u testovima

Beim gleichzeitigen Abbiegen auf mehrere Spuren gilt die freie Spurwahl. Also theoretisch dürfte das rechte Fahrzeug auch die ganz linke Spur benutzen. In der Praxis macht das natürlich keinen Sinn. Tatsächlich
müssen sich die Autofahrer in diesem Fall untereinander verständigen.
kada se istovremeno skrece na ulicu sa vise traka, vrijedi slobodan odabir, teoretski bi trebalo lijevo vozilo da koristi lijevu traku ali u praksi nema smisla, u ovakvim slucajevima vozaci moraju komunicirati
sad ce neki da se jave pa da prave skice da ja tvrdim da se auta mogu i ukrstati,

Beim gleichzeitigen Abbiegen auf mehrere Spuren gilt die freie Spurwahl. Also theoretisch dürfte das rechte Fahrzeug auch die ganz linke Spur benutzen. In der Praxis macht das natürlich keinen Sinn. Tatsächlich
müssen sich die Autofahrer in diesem Fall untereinander verständigen.
kada se istovremeno skrece na ulicu sa vise traka, vrijedi slobodan odabir, teoretski bi trebalo lijevo vozilo da koristi lijevu traku ali u praksi nema smisla, u ovakvim slucajevima vozaci moraju komunicirati
sad ce neki da se jave pa da prave skice da ja tvrdim da se auta mogu i ukrstati,
-
mahalas505
#3873 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ama bolan ne koristisupercali wrote:pa nisi mogao to primjeniti jer je tvoja prednost al si ipak primjeniomahalas505 wrote: Pa jesam stao, ali samo ako ne ide ko sivonja da se odmah ukljuci, ali to nema veza sa terminom rajsfeslus. Jedno je dobra volja, a drugo je propis.
upravo zato govorim da se tu koristi rajfeslus da bi vise auta se ukljucilo na glavnu posebno iz lijeve sporedne al to sto mi nemamo vozacke kulture to je druga prica
-
goran16v
#3874 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pod srednju sam mislio na situaciju da su od tri trake lijeva i srednja za lijevo kao npr. na mostu Skenderija prema H. Kresevljakovica. Ni u varijanti iz 2 u 3 nema dilema. Po zakonu vozac je duzan skrenuti lijevo u luku po zamisljenoj srednjoj crti saobracajnom/prometnom trakom koja se proteze uz lijevu ivicu/rub puta/ceste s jednosmjernim saobracajem, vozac do njega koji iz desne trake koji takodjer skrece lijevo je duzan pratiti isti taj luk koji ce ga dovesti u srednju od 3 trake.mahalas505 wrote:Problem nastupa kad npr. skreces lijevo iz ulice koja ima dvije saobracajne trake u jednom smjeru u ulicu sa tri saobracajne trake u jednom smjeru. Sad vise nema srednje trake, sta onda?goran16v wrote:Ne moze birati traku, ako skrece iz krajnje lijeve mora da ide u krajnju lijevu, ako skrece iz srednje ide u srednju, skretanje iz srednje u krajnju desnu je prekrsaj, skretanje se po zakonu vrsi po zamisljenoj crti koja ide iz sredine trake iz koje se skrece u sredinu trake u koju se skrece ili po obiljezenoj putanji.
- supercali
#3875 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
jbt pa koristi se naveo sam ti i razloge zasto se koristemahalas505 wrote: Ama bolan ne koristi. Za rajfeslus ti treba da auta idu u istom smjeru
, e jesi uporan i kad treba i ne treba
.
zamisli raskrsnicu recimo na pofalicima i da je situacija takva da dvije trake iz pravca energoinvesta i pilica idu prema ilidzi ovi u krajnjim trakama idu u krajnje a ovi u srednjim u srednju
sta mislis koliko bi auta proslo i sa jedne i sa druge strane da se drzi samo pravilo desne strane a koliko rajfeslusa (ovo je scenarij gdje vozaci nisu sa balkana