desni klik za veći prikaz karte

Moderator: anex

Pa iskreno, nadam se da će se još više ubrzati od tih nekoliko minuta što spominješ. Ako ništa, makar neće biti vozikanja iza kamiončina što gmižu 30 km/h. I da, milicija bi tu mogla češće biti i povremeno bezobrazne vozače kamiona zaustavljati...Alfons Kauders wrote:sa sjeverne strane pocinje tamo gdje su poceli radovi... 200-300 metara od mostica na pocetku karaule... s juzne strane ce se izlaziti u dolinu kod odmorista montana, i onda se dalje nastavlja na onaj vec uradjeni dio puta prema olovskim lukama... cijeli taj potez od pocetka do olovskih luka ce se komotno prolaziti sa minimum pet minuta ustede, cak i da prosjecna brzina ostane ista, a najcesce ce usteda biti osjetno veca, vise od 10 minuta kad je guzva, i jos vise kad je snijeg (nisam jednom gore prolazio s 20tak na sat kad se uhvati kolona po snijegu)
ima i na kartama ali mi se ne da trazit... cijela nova trasa ide par stotina metara istocno od postojece, i 100 metara nize
A dobro si, zimi i bude - al opet to nije ništa strašno. Htio sam reći, nije baš da je nešto nesigurna dionica jer nema smrtnih slučajeva skoro da nikad ne bude. A siće da bude - bude.Alfons Kauders wrote:smrtonosnih udesa na karauli nema cisto zato jer su brzine niske... ali bude li udesa? bude itekako, sate i sate sam gore izgubio, a zimi sam se nagledao prevrnutih autobusa i kamiona..
bice vise sigurno - 5 minuta je minimum minimuma, cisto jer je toliko kraca trasa, oko 5km... a s obzirom da ce prosjecna brzina biti veca, to je prije 5-10 minuta u vecini slucajeva... guzva i snijeg, jos vise, 10-15 itd...The BEN10 wrote:Pa iskreno, nadam se da će se još više ubrzati od tih nekoliko minuta što spominješ. Ako ništa, makar neće biti vozikanja iza kamiončina što gmižu 30 km/h. I da, milicija bi tu mogla češće biti i povremeno bezobrazne vozače kamiona zaustavljati...Alfons Kauders wrote:sa sjeverne strane pocinje tamo gdje su poceli radovi... 200-300 metara od mostica na pocetku karaule... s juzne strane ce se izlaziti u dolinu kod odmorista montana, i onda se dalje nastavlja na onaj vec uradjeni dio puta prema olovskim lukama... cijeli taj potez od pocetka do olovskih luka ce se komotno prolaziti sa minimum pet minuta ustede, cak i da prosjecna brzina ostane ista, a najcesce ce usteda biti osjetno veca, vise od 10 minuta kad je guzva, i jos vise kad je snijeg (nisam jednom gore prolazio s 20tak na sat kad se uhvati kolona po snijegu)
ima i na kartama ali mi se ne da trazit... cijela nova trasa ide par stotina metara istocno od postojece, i 100 metara nize
A dobro si, zimi i bude - al opet to nije ništa strašno. Htio sam reći, nije baš da je nešto nesigurna dionica jer nema smrtnih slučajeva skoro da nikad ne bude. A siće da bude - bude.Alfons Kauders wrote:smrtonosnih udesa na karauli nema cisto zato jer su brzine niske... ali bude li udesa? bude itekako, sate i sate sam gore izgubio, a zimi sam se nagledao prevrnutih autobusa i kamiona..
uvećanjem ove karte, koliko se moglo vidjeti bolje, i koliko sam ja skonto, ako sam dobro skonto, konkretno ta nova dionica koja će kratit KARAULU će izgledati ovako i imati 4 mosta i 1 tunel !!Micko+ wrote:

auuu bas si dobro skonto, bas je nova informacija... iz 2007...Micko+ wrote:uvećanjem ove karte, koliko se moglo vidjeti bolje, i koliko sam ja skonto, ako sam dobro skonto, konkretno ta nova dionica koja će kratit KARAULU će izgledati ovako i imati 4 mosta i 1 tunel !!Micko+ wrote:
ajd što si nepismen nego si i ćoravAlfons Kauders wrote:auuu bas si dobro skonto, bas je nova informacija... iz 2007...Micko+ wrote:uvećanjem ove karte, koliko se moglo vidjeti bolje, i koliko sam ja skonto, ako sam dobro skonto, konkretno ta nova dionica koja će kratit KARAULU će izgledati ovako i imati 4 mosta i 1 tunel !!Micko+ wrote:
daj covjece pospusti, to sto su novinari idioti nas ne zanima... kakvih crnih 16 mostova i 9 tunela na 21 kilometar?!
karaula je tri mosta, vijadukt, tunel od 900 metara... i nastavlja se na ovaj dio dole gdje imas dva mosta i tunela... (koje ti naravno nisi ucrtao - ono izmedju dva mosta koje si ucrtao je jedan od tih tunela)
jesi li ti ikad prosao tim putem?

dobro ba sta se ljutis, eto vratio ti se Lepi iz turske, sljedece godine idete u vlast sa SDA...Micko+ wrote:
ajd što si nepismen nego si i ćorav
čitaj gore uvećano
prikaz na drugoj karti
kakav lepi, ko je uopšte taj, o čemu prdišAlfons Kauders wrote:dobro ba sta se ljutis, eto vratio ti se Lepi iz turske, sljedece godine idete u vlast sa SDA...Micko+ wrote:
ajd što si nepismen nego si i ćorav
čitaj gore uvećano
prikaz na drugoj karti
U Hrvatskoj uhapšena još tri direktora HAC-a.VjecitiStudent wrote:Kako da ne. Da ne bi SIPE, asfalt bi pojela maca.
I ponavljam, ovo je vjerovatno samo vrh ledenog brijega.
Nista od toga... Ovdje je Sipa pogrijesila, niko nece odgovarati!rekla-kazala wrote:U Hrvatskoj uhapšena još tri direktora HAC-a.VjecitiStudent wrote:Kako da ne. Da ne bi SIPE, asfalt bi pojela maca.
I ponavljam, ovo je vjerovatno samo vrh ledenog brijega.
Sreća kod nas su svi pošteni nismo mi ko hrvati.
Samo nek se gradi nije bitno koliko će koštati.
Slazem se, samo nemojte odmah nasjedati na "otkrivanju kradja" od strane pojedinih novinara...saibaba wrote:Kad se presjecaju vrpce svi su u toku i svi su zasluzni a kad se otkriju mahinacije i kradje niko nema pojma o cesti niko nije nadlezan nizasta ...
Vjeruj da sam ove stvari iz priloga cuo i ranije .. kako se stvari doprojektuju izbacuju tuneli i prepravljaju na stetu drzave uz opstu sagalsnost ... Sreca je pa smo blizu evropskoj uniji, bar geografski, pa ce to doci na tapet kad tad .... ni u hrvatskoj se nisu nadali da ce ikad odgovarati...mikasa wrote:Slazem se, samo nemojte odmah nasjedati na "otkrivanju kradja" od strane pojedinih novinara...saibaba wrote:Kad se presjecaju vrpce svi su u toku i svi su zasluzni a kad se otkriju mahinacije i kradje niko nema pojma o cesti niko nije nadlezan nizasta ...
1. Dionica Sarajevske zaobilaznice NIJE bila u nadleznosti JP Autocesta FBiH vec JP Ceste FBiH, a to su dvije razlicite kompanije
2. U ovom konkretnom slucaju "kradje asfalta", nista nece biti dokazano jer je namjera novinara sa FTV da stvore sliku "kako je neko ukrao 3 cm asfalta i odnio u Hravtsku a nasi predstavnici uzeli tal". Nazalost, i Sipa je nasjela na te medijske price.
Da bi se dokazalo da je neko ukrao, u ovom konkretnom slucaju, 3 cm asfalta,
1. Asfaltiranje tog dijela ceste mora biti zavrseno
2. Izvodjac mora dokazati nadzornom organu da je posao zavrsio u skladu sa predmjerom radova, procedurama, certifikatom...
3. Nadzorni organ mora potpisati da je on saglasan da je izvodjac postupio, odnosno izveo radove po predhodnoj stavci
4. Predstavnik investitora mora potvrditi sve te operacije i dati nalog za placanje uspjesno obavljenog posla.
Tek tada, istrazni organi mogu krenuti u dokazivanje eventualnih kradja, uzimanje mita i sl., a do tada sve se moze svesti pod "medijske spekulacije". Takodjer, ne moze se izbusiti dvije-tri rupe u samo jednom sloju asfalta, dovesti vjestaka gradjevinske struke i reci : Ovdje je trebalo biti 10 cm asfalta a mi smo na jednoj rupi nasli 7 cm, sto znaci da je ukradeno 3 cm na citavoj dionici ceste. Za sve postoje procedure pa tako i u gradjevinarstvu.
Na kraju, uzimanje love i kradje na izgradnji puteva su ocigledne, ali da bi uhvatio lopova i to sve dokazao na sudu, ipak moras biti "malo veci lopov" nego sto je on.
Ho's rec' "Sve po zakonu".mikasa wrote:Slazem se, samo nemojte odmah nasjedati na "otkrivanju kradja" od strane pojedinih novinara...saibaba wrote:Kad se presjecaju vrpce svi su u toku i svi su zasluzni a kad se otkriju mahinacije i kradje niko nema pojma o cesti niko nije nadlezan nizasta ...
1. Dionica Sarajevske zaobilaznice NIJE bila u nadleznosti JP Autocesta FBiH vec JP Ceste FBiH, a to su dvije razlicite kompanije
2. U ovom konkretnom slucaju "kradje asfalta", nista nece biti dokazano jer je namjera novinara sa FTV da stvore sliku "kako je neko ukrao 3 cm asfalta i odnio u Hravtsku a nasi predstavnici uzeli tal". Nazalost, i Sipa je nasjela na te medijske price.
Da bi se dokazalo da je neko ukrao, u ovom konkretnom slucaju, 3 cm asfalta,
1. Asfaltiranje tog dijela ceste mora biti zavrseno
2. Izvodjac mora dokazati nadzornom organu da je posao zavrsio u skladu sa predmjerom radova, procedurama, certifikatom...
3. Nadzorni organ mora potpisati da je on saglasan da je izvodjac postupio, odnosno izveo radove po predhodnoj stavci
4. Predstavnik investitora mora potvrditi sve te operacije i dati nalog za placanje uspjesno obavljenog posla.
Tek tada, istrazni organi mogu krenuti u dokazivanje eventualnih kradja, uzimanje mita i sl., a do tada sve se moze svesti pod "medijske spekulacije". Takodjer, ne moze se izbusiti dvije-tri rupe u samo jednom sloju asfalta, dovesti vjestaka gradjevinske struke i reci : Ovdje je trebalo biti 10 cm asfalta a mi smo na jednoj rupi nasli 7 cm, sto znaci da je ukradeno 3 cm na citavoj dionici ceste. Za sve postoje procedure pa tako i u gradjevinarstvu.
Na kraju, uzimanje love i kradje na izgradnji puteva su ocigledne, ali da bi uhvatio lopova i to sve dokazao na sudu, ipak moras biti "malo veci lopov" nego sto je on.
a gdje se nalazi ova dionica što se navodi u tekstu pored slikeMicko+ wrote:Micko+ wrote:
A ho's se ti kladiti da nece dokazati kradju asfalta?detroit-mercy wrote: Ho's rec' "Sve po zakonu".
Dali neko zna izvor ove karte?Micko+ wrote:
Pa ako je asfalt 6 ili 7 a treba 10 to se vrlo lako dokaze ... papiroloski se to moze pokrivati do odredjene mjere ali ako hoce da se dokaze vrlo je lako ... Da bi ovim nasim dokazao prevare treba ti projekt linijar od 0,20 KM, petometar eventualno pantljika, dobra volja i da nisi slijep ...mikasa wrote:A ho's se ti kladiti da nece dokazati kradju asfalta?detroit-mercy wrote: Ho's rec' "Sve po zakonu".
Nemojte Vi forumasi nasjedati na ove "predstave za narodne mase"... Presmjesno, jednim molerskim drvenim metrom dokazati kradju i sankcionisati gradjevinsku mafiju je NEPROCJENLJIVO.
Izgleda da se mi neslazemo oko rijeci DOKAZATI:saibaba wrote: Pa ako je asfalt 6 ili 7 a treba 10 to se vrlo lako dokaze ... papiroloski se to moze pokrivati do odredjene mjere ali ako hoce da se dokaze vrlo je lako ... Da bi ovim nasim dokazao prevare treba ti projekt linijar od 0,20 KM, petometar eventualno pantljika, dobra volja i da nisi slijep ...
Sto znaci da prosjecna debljina moze biti i d=8cm iliProsječna debljina sloja bituminizirane smjese može biti do 10 % manja od projektovane debljine
Znaci ako su imali 40 mjerenja, na 4 mjesta debljina moze biti i d=6,75 cmpojedinačno izmjerene debljine (ali najviše 10 % od ukupnog broja ispitivanja) mogu biti do 25 % manje od projektovane debljine (krajnja granična vrijednost).
do 10 %-no odstupanje prosječne ili pojedinačnih debljina od projektovane/ugovorene debljine, obračun se izvodi sa linearnim smanjenjem ugovorene jedinične cijene
Zakljucak: IZVODJAC moze ugraditi manju debljinu asfalta, do 10% ali u nekim slucajevima i do 25% ali se to mora odbiti u obracunu. Ako je to uradio Nadzorni organ, sve je OK, ali ako nije, onda ima elemenata za odgovornost. Medjutim, i tu se mogu dogovoriti: izvodjac preuzima obavezu da ce drugi sloj asfalta, koji je i skuplji, uraditi tako da ukupna debljina bude 15 cm.... MIR, MIR, NIKO NIJE KRIViznad 10 do 25 %-no odstupanje pojedinačnih debljina dodatno po jednačini FO = p/100×3,75×C× PD
gdje je: p % nedovoljne debljine sloja preko donje granične vrijednosti (iznad -10 % do 25 % projektovane/ugovorene debljine
Ne kontam ovo sada sto ti napisa, ako ta debljina nije bitna, sto ne stave onda svuda 2-3 cm i to je to.mikasa wrote:Kradje na debljini asfalta, tucanika, betona... gradjevinskoj mafiji sluzi samo djeci za bajrlamuka a prava lova je u KVALITETI materijala