LIBIJA

Post Reply
rogoz

#3851 Re: LIBIJA

Post by rogoz »

quasar wrote:Mig za uvođenje šerijata je logičan. Tako će odmah stvoriti osnove za dalje konflikte, tj. unutrašnje sukobe, da bi se i dalje mogli vojno mješati, destabilizovati zemlju, kontrolisati sve resurse, a povremeno napraviti neku kampanju bombardovanja "terorističkih" kampova koji to mozda i jesu, a možda su i samo borci za slobodu.... :|

Suverena čvrsta vlast, ostavlia bi mogućnost da se za 4-5 godina potegne pitanje dugovanja zapada za isporučenu Libijsku naftu za vrijeme krize u zaljevu čime je Gadafi spriječio kolaps privreda NATO zemalja.
Ha, kakva je to samo ironija..... :-)
Vise nego dovoljno,nazalost... :(
madner

#3852 Re: LIBIJA

Post by madner »

Pa i dosad je bio serijat, kakva glupost.
amrica

#3853 Re: LIBIJA

Post by amrica »

amrica wrote:Ne znam statisticke podatke, ali znam da mi je tata radio tamo, preko jedne velike firme, kao dipl. ing. gradj. i da se lova ($) u koferu drzala :D

Gradile su se termoelektrane ili tako nesto... i za sve slicne komplikovane poslove su angazirane firme iz bivse YU.

Svaki daljni komentar je suvisan :run:

alibegoa wrote:
Baudelaire wrote:Direktno se sa tvojim tvrdnjama o dva dolara dnevno kose svi statistički podaci o Libiji uvaženih finansijskih analitičara, kao i mnogih ljudi koje poznajem, a koji su nekad u toku života dole živjeli i radili.
Pa daj taj link da vidimo, a i za ovoga predhodnog, o parama u koferima, naravno, bilo ih je samo za strance, koji su radili sve. Eto sad Libijci nisu mogli zidati pa se uvozili zidari iz Bosne, nego im se plaćalo kući da sjede. To kao ono u Rimskoj republici i carstvu, hljeba i igara. E problem je što u današnjem dobu nije dovoljno hljeba i igara. Kao što sam već rekao, Bošnjama je završen taj period para u koferima i odlaska u Libiju i osječaja superiornosti nad Libijcima.
The 51st State

#3854 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

ladyada

#3855 Re: LIBIJA

Post by ladyada »

http://www.sarajevo-x.com/svijet/clanak/111024118
sistematicno ubijanje ..........bas su demokrati ,,,,,,,,,
sanaman

#3856 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

amrica wrote:
Comrad wrote: Pa imamo i mi kantone i planine, rijeke, pa nismo Svicarska - niti cemo kad biti. Japan nema nista, pa su opet jedna od najrazvijenijih zemalja na svijetu. Ne mozes ti promjeniti mentalitet i razmisljanja ljudi. Tako ni Libija nikad, nikad nece biti Norveska. Djaba im sva nafta na svijetu. Mozda, sto rece covjek za nekih 4000 godina i bude. Stoga, porediti Norvesku i jednu Libiju nema smisla.

Japan 3. najzaduzenija zemlja na svijetu, 650% od bnp...

norveska uzme nazad sve sto covjek zaradi... kroz poreze, razne dazbine, usluge, najskuplju hranu na svijetu, uzasno skupe stanove i kuce (i mora covjek poloziti 10% u kesu da kupi stan... ), auti 100% skuplji itd.... nezapolseni dobiju samo da prezive... nidje veze sa Libijom...
Ima veze sa Libijom iz prostog razloga jer kada se poredi "standard" u Libiji, onda se porede sa africkim kontinentom. Eh sada sto Libija ima naftu a pola Aftrike i vise nema, znaci startna pozicija nije ista, to se moze porediti jer je rezultat bolji za Libiju. A kada kazemo pa ima jos drzava koje imaju naftu a opet imaju veci standard onda "nidje veze". A ako NOR sve uzme kroz poreze, a ocigledno nista ne dobijes nazad jer se struja mora placati, itd. onda kada da ocekujemo val izbjeglica iz NOR? Na kraju kada vidim slike iz Libije, nije nesto da lice na Dubai, niti su mi poznati po nekim uspjesima, niti u sportu...kao sto vec rekoh, najpoznatiji Libijski brend je bio Gadafi, nazalost...pored silnih para.

Takodjer sto me fascinira u ovoj diskusiji jeste, da ljudi kvalitet i standard zivota u nekoj zemlji procjenjuju na sljedeci nacin: Kako sto manje raditi a sto vise dobiti...ocigledno ostalo iz bivseg sistema, ne mozes me malo platiti koliko ja malo mogu raditi. Umjesto da se covjek pita kako da sto vise dobijem za svoj rad...al valjda je to nacelno pitanje u zivotu. Pa mnoge drzave opet bolje zive bez kapi nafte, valjda se ljudi uvijek pitaju ovo drugo.

P.S. Ove ruzne slike smrti jednog covjeka koje prikazuju su samo jos jedan dokaz kakvi su ljudi kao ljudi nije bitno u kom dijelu svijeta se nalaze. Strasno sta smo spremni jedni drugima uraditi. :( Kontam sreca pa nije bilo ove tehnike za vrijeme FRA-revolucije da vidimo kako giljotina radi i siri revoluciju.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3857 Re: LIBIJA

Post by Chmoljo »

samo jedna mala opaska:

giljotina je izmišljena da HUMANIZIRA egzekuciju. mislim, zvuči morbidno, ali je sigurno jedan od najbezbolnijih, ako ne i najbezbolniji način egzekucije, na stranu što groteskan.

gospodin, po čijem imenu je ova 'spravica' i dobila ime, bio je - medicinski radnik, ekvivalent današnjeg doktora.
rogoz

#3858 Re: LIBIJA

Post by rogoz »

ladyada wrote:http://www.sarajevo-x.com/svijet/clanak/111024118
sistematicno ubijanje ..........bas su demokrati ,,,,,,,,,
Tako gazda naredio,haman ko u Iraqu kad su donjeli demokratiju u kojoj demokratski objesise Sadama.
chuchumbamayumbe

#3859 Re: LIBIJA

Post by chuchumbamayumbe »

Ovi krenuli da ne ostave niti jednog svjedoka?!
Pa jebote, i saveznici su sudili preživjelim nacistima, a ovi pobiše sve redom, niko živ ne ostaje!
Da se naježiš!
Toda

#3860 Re: LIBIJA

Post by Toda »

chuchumbamayumbe wrote:Ovi krenuli da ne ostave niti jednog svjedoka?!
Pa jebote, i saveznici su sudili preživjelim nacistima, a ovi pobiše sve redom, niko živ ne ostaje!
Da se naježiš!
- Raširenost raznih brutalnih videa iz Libije - psihopatizacija društva kroz prihvatanje brutalnosti kao uobičajenog načina ponašanja. Neki plješću i uživaju u tome. "Pobunjenici" = CIA operativci

- Poruka onima koji se ne slažu sa Novim svjetskim poretkom, jednom vladom i jednom valutom.

EU je sastavni dio toga, samo jedna prelazna etapa.
quasar

#3861 Re: LIBIJA

Post by quasar »

Rekoh jos u martu: bice ovo jedna duboko nesretna i podijeljena zemlja i za koju godinu ce se sa sjetom prisjecati Gadafija, reda i mira.
novi.dan.nova.nafaka

#3862 Re: LIBIJA

Post by novi.dan.nova.nafaka »

austrijanac_mizes wrote:
Ženski Dr.Med wrote:Ali opet da je bilo sve tako med i mlijeko , skoro citav narod se digo protiv njega to ne pase nikako u sliku texta Prof. Dr. Sc. Vjekoslava Sankovic Simcic... neko laze

Ako pogledaš potencijal Libije prije svega zalihe nafte koje posjeduju, mali broj stanovnika, nepostojanje osnovnih sloboda, život u diktaturi, jasno je da njihov standard može biti daleko bolji, a sve ove socijalne mrvice koje se podmeću kao oličenje velikodušnosti i prosperiteta libijskog društva nisu ništa drugo nego kupovanje mira i poslušnosti, a suštinski tretiranja svojih građana kao imbecila.

Vrlo teško za shvatiti prosječnom balkanskom žitelju koji državu vidi kao kravu muzaru na osnovu koje veliki vođa treba da skrbi o njegovom ličnom životu.
Da se razumijemo, Gadafija ne simpatišem nimalo - ako je desetina onoga što se priča o njemu i njegovim sinovima istina onda su dobili ono što su zaslužili. ALI...
Fino sinoć Mladen Marić u Paralelama reče - dok oni tako žive, 30 miliona amera nema zdravstveno osiguranje. A kolika bi tek brojka bila da im imperijalistički ratovi nisu donijeli unosne poslove i enorman profit u Iraku i Kuvajtu. A isti ti ameri su došli da im donesu demokratiju preko bijelog svijeta. Što ne odu u Sjevernu koreju pa spasu narod od umiranja zbog nestašice hrane - agencije prenose vijesti da je sljedovanje u toj zemlji smanjeno za 2/3 i da prijeti prava katastrofa ? Zašto ih USA ne ide spasiti !?
sanaman

#3863 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
austrijanac_mizes wrote:
Ženski Dr.Med wrote:Ali opet da je bilo sve tako med i mlijeko , skoro citav narod se digo protiv njega to ne pase nikako u sliku texta Prof. Dr. Sc. Vjekoslava Sankovic Simcic... neko laze

Ako pogledaš potencijal Libije prije svega zalihe nafte koje posjeduju, mali broj stanovnika, nepostojanje osnovnih sloboda, život u diktaturi, jasno je da njihov standard može biti daleko bolji, a sve ove socijalne mrvice koje se podmeću kao oličenje velikodušnosti i prosperiteta libijskog društva nisu ništa drugo nego kupovanje mira i poslušnosti, a suštinski tretiranja svojih građana kao imbecila.

Vrlo teško za shvatiti prosječnom balkanskom žitelju koji državu vidi kao kravu muzaru na osnovu koje veliki vođa treba da skrbi o njegovom ličnom životu.
Da se razumijemo, Gadafija ne simpatišem nimalo - ako je desetina onoga što se priča o njemu i njegovim sinovima istina onda su dobili ono što su zaslužili. ALI...
Fino sinoć Mladen Marić u Paralelama reče - dok oni tako žive, 30 miliona amera nema zdravstveno osiguranje. A kolika bi tek brojka bila da im imperijalistički ratovi nisu donijeli unosne poslove i enorman profit u Iraku i Kuvajtu. A isti ti ameri su došli da im donesu demokratiju preko bijelog svijeta. Što ne odu u Sjevernu koreju pa spasu narod od umiranja zbog nestašice hrane - agencije prenose vijesti da je sljedovanje u toj zemlji smanjeno za 2/3 i da prijeti prava katastrofa ? Zašto ih USA ne ide spasiti !?
Pricah sa rodjakom koji zivi u usa na tu temu...kaze da nije poenta u osiguranju vec u izboru, radi se principu da ja mogu da biram ili hocu ili necu zdravstveno osiguranje a ne da te neko tjera da ga moras imati. nama evropljanima nepojmljivo a njima nacelno pitanje, dobrovoljno ili ne...

p.s A to za Koreju pa imamo jos drzava na svijetu koje bi se mogle malo mrdnuti ali nece...Ameri probali 50tim nisu uspjeli...nego sada isto treba da ginu za nekog, pa da ih nazivaju imperijalistima? Neki misle kad bi se Ameri manje mijesali u svijetu onda bi nam bilo ko bolje.. Da, onda bi mozda Rusi dosli na tenkovima ko u Madjarsku ili Cesku ali to se zaboravilo...dosao bi neko drugi garant, a da li bi bio bolji od USA? Cisto sumnjam. Nego svi zaboravljaju preko 170 000 mrtvih amerikanaca u Evropi za vrijeme 2. svjetskog rata...valjda nije ni bitno. Samo je bitno da je kontra USA...da su bajni, nisu...daleko su od idealnog ali defitivno su ono sto najprihvatljivije za sve nas.
detroit-mercy

#3864 Re: LIBIJA

Post by detroit-mercy »

Toda wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Ovi krenuli da ne ostave niti jednog svjedoka?!
Da se naježiš!
- Raširenost raznih brutalnih videa iz Libije - psihopatizacija društva kroz prihvatanje brutalnosti kao uobičajenog načina ponašanja. Neki plješću i uživaju u tome. "Pobunjenici" = CIA operativci

- Poruka onima koji se ne slažu sa Novim svjetskim poretkom, jednom vladom i jednom valutom.

EU je sastavni dio toga, samo jedna prelazna etapa.
Bem ga pa ta CIA ce ispasti ko neka mitska figura. Gdje god se okrenes ono CIA. Mislim da se malo pretjeruje sa CIA i njenim sposobnostima. Previse filmova tipa Bourne Identity.
Koju god zemlju spomenes, ma to nije nista, to je CIA :mrgreen: . Jos malo, pa ce mi CIA iz firzidera izletjeti.
detroit-mercy

#3865 Re: LIBIJA

Post by detroit-mercy »

austrijanac_mizes wrote:

Ovaj gore ti je napisao uvezi tog osiguranja, jer sam vise umoran od toga koliko Amerikanaca nema zdravstveno. Totalno drugaciji pristup i meni je bilo malo neshvatljivo ali oni hoce tako. Prosjecnom Ameru kada pomenes univerzalno zdravstveno, dize mu se kosa na glavi.
oldschool

#3866 Re: LIBIJA

Post by oldschool »

Ameri su pragmatični političari, zanima ih sudbina ''bogatih'' naroda, buraniju ostave UN-u, donesu kojekave rezolucije koje niko ne poštuje, speru se odgovornosti. Sjevernu Koreju neće nikad napasti, kao da će Kina i Rusija pustiti da im na granici bude jedna proamerička zemlja, dobili su Gruzijci svu pomoć ovog svijeta, silnu američku mornaricu :lol: :lol: :lol: , pa kako su završili. Razlika između Irana i svih ostalih arapskih zemalja, u svakom pogledu, je kataklizmična, svaki diplomata, neslužbeno, kaže da su ostale arapske zemlje na nivou kamenog doba, u svakom pogledu, samo ne ekonomski,također, kažu da je razlika između Amerike i BiH manja nego između Irana i podaničkih arapskih zemalja. Jedna Iran sam napravi satelit i lansira ga u svemir, rakete koje dobace do Beča, proizvodi apsolutno sve što se može proizvesti, neovisni o svemu, a ostale nemaju nijednog naučnika da išta vrijedi u svijetu a kamoli da šta proizvode da valja, troše kako treba, to jedino. :D Irak ih napao uz svesrdnu pomoć svih komšijskih država, zapadnu pa im nije ništa mogao, a tada je Iran bio relativno slab. A sve se bojim da će Kinezi i Rusi dati Evropi energetsku oazu zvanu Iran, već će i dalje držati Evropu kao svog energetskog podanika, što realno i jeste. :mrgreen: A neki kontaju da bi se danas vodio rat prsa u prsa između USA, Kine, SAD-a :lol: :lol: , tu nema pobjednika, niti će kad zaratiti, ako zarate možemo se svi komotno poselamiti sa životima.
Bubakar

#3867 Re: LIBIJA

Post by Bubakar »

Chmoljo wrote:samo jedna mala opaska:

giljotina je izmišljena da HUMANIZIRA egzekuciju. mislim, zvuči morbidno, ali je sigurno jedan od najbezbolnijih, ako ne i najbezbolniji način egzekucije, na stranu što groteskan.

gospodin, po čijem imenu je ova 'spravica' i dobila ime, bio je - medicinski radnik, ekvivalent današnjeg doktora.
Hm...a ja negdje proćitah da oni pogubljeni na giljotini imaju tu "morbidnu privilegiju",da još desetak sekundi poslije odsjecanja glave,gledaju vlastito obezglavljeno tijelo :shock: :?
Nego poslije svih ovih "demokratsko-kanibalskih"rituala i snimaka koji sustižu u talasima jedni druge.NIJE MI JASNO kako uopšte netko normalan može više povjerovati bilo šta tzv Prijelaznom iliti oslobodilačkom vijeću Libije...Isto tako nejasno mi je kako američki: mutanti, praznoglavci i izhanđale kurvetine javno bez iakvih skurpula lažu i obmanjuju cijeli svijet i to lažima namjenjenim za one koeficijenta intiligencije kišne gliste...hajde što birvaktile slagaše između ostalog da su hodali po mjesecu(tada je preko 80% zemaljske kugle bilo medijski sakato)ali danas u 21 vijeku kada je između ostalog i mobitel sa kamerom satavni dio dječjeg pribora za ličnu higijenu...LAŽU i vrijeđaju jednostavno zdrav razum sa svojim bljuvotinama insuicijama i spletkama..A šta očekivati od naroda koji nema "čisti rodovnik-pedigre"-dok bi u životinjskom svijetu(kod pasa,konja,mačaka,...itd)bili marginalizirani i dislocirani i u najmanju ruku bi im se zabranilo razmnožavanje,dotle ti "križanci"u ljudskom svijetu(koji bi se trebao od životinjskog razlikovati po umu)dovedoše zemaljsku kuglu na ivicu ponora....
A rahmetli Moamer,pa Hosni,pa Husein...pa bog im pamet dao kako nisu bili ljudski prefriganti i lukavci te politički mudraci i patiroski emotivci poput našega Alije...Fino zatalasaš rulju u ime naroda(koje države moj Moamere i ostali)neka se malo "iskolju"a deveto koljeno skloniš od Istambula do trezora narodne banke...Obećaš zlatne kašike,suverenitet,socijalnu pravdu i slobode i građanska prava fino slažeš i onda TE narod????voli do delirija...Pa ti sinovi i šćeri u "oslobođenoj"zemlji vremenom postanu bitne "karine" jer su "babovi-didini",mogu slobodno organizovati kriminalne bande bogatiti se do besvjesti,lupati i pisati gluposti za osnovce do 3 razreda,zatim milijonskom medijskom auditoriju objašnjavati kako su protuhe,hoštapleri i kriminalci duševno dobri,pa kako je sića deset milijardi uludo proćerdanih donacija za sirotinju itd..itd...A vi nesretnici napraviste prave,nezavisne,ekonomski,socijalno i vojno suverene i moćne države,omogućiste narodu haman pa zlatne kašike,sinove i kćeri staviste na čela odbrambenih snaga,ne pobjegoste iz VAŠIH država,ostadošte vjerni duhu i tadiciji i KAKO ZAVRŠISTE i VI i vaši najbliži...ŽAO MI VAS JE ISKRENO MI VAS JE ŽAO...al igrali ste za raju..Neka Vam se Allah dragi smiluje
strong69

#3868 Re: LIBIJA

Post by strong69 »

Kao sto rekoh u jednom od prijasnjih postova, nista manje okrutna nisu ova nadolazeca demokratska plemena... Ode Gadafi da ustupi mjesto drugom Gadafiju... A i ovi ce sljedeci biti uguseni u krvi, samo je pitanje da li za 5, 10 ili 40 godina... Do tada ce iza sebe ostaviti isto sto i Gadaffi...
theTruePath

#3869 Re: LIBIJA

Post by theTruePath »

Novi ustav temeljit će se na šerijatskom zakonu

Jalil je najavio i neke smjernice za buduću državu Libiju, koju je jučer proglasio oslobođenom. Najavio je kako će se novi ustav temeljiti na šerijatskom zakonu, te da će svi zakoni iz prošlosti koji nisu u skladu s islamom biti poništeni. Najavio je kako to podrazumijeva zabranu kamata za banke te vraćanje poligamije, javlja AP.
novi.dan.nova.nafaka

#3870 Re: LIBIJA

Post by novi.dan.nova.nafaka »

strong69 wrote:Kao sto rekoh u jednom od prijasnjih postova, nista manje okrutna nisu ova nadolazeca demokratska plemena... Ode Gadafi da ustupi mjesto drugom Gadafiju... A i ovi ce sljedeci biti uguseni u krvi, samo je pitanje da li za 5, 10 ili 40 godina... Do tada ce iza sebe ostaviti isto sto i Gadaffi...
To i jeste poenta u stvari - Gadafi ih je jedva ujedinio, po nekima im je obezbijedio i odličan standard (jest da je i sam u tome sa porodicom uživao ko' kakav faraon), a sad će se vratiti tamo gdje su bili prije Gaše. Ratovat će međusobno, dok će im imperijalisti demokratiju naplatiti u nafti. ;-)
jeza u ledja

#3871 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

novi.dan.nova.nafaka wrote: To i jeste poenta u stvari - Gadafi ih je jedva ujedinio, po nekima im je obezbijedio i odličan standard
Ja sam mislio da im je nafta obezbjedila dobar standard. :oops:
detroit-mercy

#3872 Re: LIBIJA

Post by detroit-mercy »

strong69 wrote:Kao sto rekoh u jednom od prijasnjih postova, nista manje okrutna nisu ova nadolazeca demokratska plemena... Ode Gadafi da ustupi mjesto drugom Gadafiju... A i ovi ce sljedeci biti uguseni u krvi, samo je pitanje da li za 5, 10 ili 40 godina... Do tada ce iza sebe ostaviti isto sto i Gadaffi...
To i jeste poenta u stvari - Gadafi ih je jedva ujedinio, po nekima im je obezbijedio i odličan standard (jest da je i sam u tome sa porodicom uživao ko' kakav faraon), a sad će se vratiti tamo gdje su bili prije Gaše. Ratovat će međusobno, dok će im imperijalisti demokratiju naplatiti u nafti. ;-)
Nece, doci ce novi Gadafi ili nesto slicno :mrgreen: I da, imperijalistima odgovara mirna Libija a ne krkljanjac u kome busotine zacas odlete u vazduh :mrgreen: .
quasar

#3873 Re: LIBIJA

Post by quasar »

detroit-mercy wrote:
Nece, doci ce novi Gadafi ili nesto slicno :mrgreen: I da, imperijalistima odgovara mirna Libija a ne krkljanjac u kome busotine zacas odlete u vazduh :mrgreen: .
Kao sto im odgovara miran Irak.
Hemel

#3874 Re: LIBIJA

Post by Hemel »

theTruePath wrote:Novi ustav temeljit će se na šerijatskom zakonu

Jalil je najavio i neke smjernice za buduću državu Libiju, koju je jučer proglasio oslobođenom. Najavio je kako će se novi ustav temeljiti na šerijatskom zakonu, te da će svi zakoni iz prošlosti koji nisu u skladu s islamom biti poništeni. Najavio je kako to podrazumijeva zabranu kamata za banke te vraćanje poligamije, javlja AP.
da nije zalosno, grohotom bi se smijao...

sa konja na magarca...ko ce ovima demokratiju utjerat... :-)
oldschool

#3875 Re: LIBIJA

Post by oldschool »

Hemel wrote:
theTruePath wrote:Novi ustav temeljit će se na šerijatskom zakonu

da nije zalosno, grohotom bi se smijao...

sa konja na magarca...ko ce ovima demokratiju utjerat... :-)
Dok jeftino prodaju resurse mogu uvesti i komunizam. :mrgreen:
Post Reply