Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
dgL_
#3851 Re: Pitamo Mehanicare ?
ispod motora nema zastita, ispod blatobrana imaju plastike... ispod haube kod starog auta mi nije bilo nista samo metal... odnosno hauba... kod ovog auta mi ima ispod ova zastita kao na gornjoj slici pipo sam je iznutra mlaka je a motor je vruc kako bi i trrbao biti crijeva vruca sve ok... valjda onda ona ne propusta toplotu ka samoj haubi.. hocu li nastetit motoru ili necem drugo ako je skinem skroz? Hvala na odg
- Danguba
#3852 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nema brige za paniku. Nista ne skidaj sto je tvornicki uradjeno. Ostavi tu zastitu na haubi jer je ona ujedno i zvucna i toplotna izolacija. Ako je skines, postoji mogucnost da ti se na haubi pojavi fleka od visoke temperature motora.dgL_ wrote:ispod motora nema zastita, ispod blatobrana imaju plastike... ispod haube kod starog auta mi nije bilo nista samo metal... odnosno hauba... kod ovog auta mi ima ispod ova zastita kao na gornjoj slici pipo sam je iznutra mlaka je a motor je vruc kako bi i trrbao biti crijeva vruca sve ok... valjda onda ona ne propusta toplotu ka samoj haubi.. hocu li nastetit motoru ili necem drugo ako je skinem skroz? Hvala na odg
Zvucna izolacija znas za sta ti sluzi.
p.s. prosle godine od Bihaca do Tuzle imao sam isti problem. Vozio sam nocu, snijeg kao iz rukava, i nista neobicno i tako dodjem do kuce. Jedva otvorio vrata i na spavanje. Ujutro kada sam dosao da ocistim auto u svom zivotu nisam nesto tako vidio. Svo auto je okovano ledom a da nisam ni osjetio unutra...tako da, pusti to.
Pasat dizel je bio u pitanju i imao je onu zastitu ispod lima haube.
- Qler
#3853 Re: Pitamo Mehanicare ?
A nije mi jasno sto ti smeta na haubi snijeg? Ti bi raskopuso auto zbog snijega na haubi? Ne kontam...
-
dgL_
#3854 Re: Pitamo Mehanicare ?
pa kazem ti nisam se jos zadesio u voznji a da bas pada snijeg... zamisli situaciju da ti snijeg koji pada ostaje na haubi? Moro bi ga cistit par puta prije dolaska na odrediste jer bitno moze uticati na smanjenu vidljivost.. gledam druga auta koja proloze svaka hauba je poprilicbo otopljena od temperature motora, a kod mene hauba ledena zaledjena i puna snijega u potpunosti... eto nisam se sa tim susreto ali ako treba tako onda ok... nije opste problem veliki samo mi je glupo jer znam da mi je na starijem autu topio snijeg.. hvala svima na odg.Qler wrote:A nije mi jasno sto ti smeta na haubi snijeg? Ti bi raskopuso auto zbog snijega na haubi? Ne kontam...
-
direstraits0078
#3855 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sporo voziš, kod mene to sve spadne samo od brzine.dgL_ wrote:pa kazem ti nisam se jos zadesio u voznji a da bas pada snijeg... zamisli situaciju da ti snijeg koji pada ostaje na haubi? Moro bi ga cistit par puta prije dolaska na odrediste jer bitno moze uticati na smanjenu vidljivost.. gledam druga auta koja proloze svaka hauba je poprilicbo otopljena od temperature motora, a kod mene hauba ledena zaledjena i puna snijega u potpunosti... eto nisam se sa tim susreto ali ako treba tako onda ok... nije opste problem veliki samo mi je glupo jer znam da mi je na starijem autu topio snijeg.. hvala svima na odg.Qler wrote:A nije mi jasno sto ti smeta na haubi snijeg? Ti bi raskopuso auto zbog snijega na haubi? Ne kontam...
- Koshpa
#3856 Re: Pitamo Mehanicare ?
Promjenio sam akumulator u autu i posto je bio bez struje radio mi se resetovo i sad moram ukucati CODE sto i ucinim ali se nista ne desava CODE samo blinka. Da li trebam jos nesto pritisnuti ili sta ? pls Help
i da Renault scenic je u pitanju.
-
direstraits0078
#3857 Re: Pitamo Mehanicare ?
Broj 6. Pritisnuti i držati.
- Koshpa
#3858 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hvala punodirestraits0078 wrote:Broj 6. Pritisnuti i držati.
- undefined007
#3859 Re: Pitamo Mehanicare ?
Danas pokušao upaliti, dva puta kontakt i čujem neko "zujanje" kad se da kontakt i onda malo zavergla i ugasi se i čuje se ono kao kad se zaključava, škljocaju oni pipci na vratima ... 
-
moee
#3861 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da čujem mišljenje majstora o ovom problemu:
U prošlom servisnom intervalu sam primjetio da u motoru nedostaje ulja (palila se lampica), a i fizički sam utvrdio pomoću mjerača. Dosuo sam cca 2 litra ulja i poslije nekog vremena uradio redovni mali servis. Od servisa sam prešao 1500 km i lampica od ulja se ponovo pali
Očigledno je da auto negdje gubi ulje, a nema vidljivih tragova. Na poklopcu motora ima malo masnoće od ulja što je normalno svakako, ali poprilično sam siguran da se toliko ulja nije izgubilo tu. Nedavno mi je jedan autoelektričar radio alternator i pri tome skidao ''izduvnu granu sa turbine'' (ako se tako zove) i rekao mi da u njoj ima dosta ulja te da je turbina na izmaku.
Sa druge strane, auto vuče normalno, turbina nije glasna i auto ne ispušta nikakav neobičan dim.
Reparacija turbine je malo veći trošak i ne bih se izlagao ako nema potrebe. Ako neko zna šta je u pitanju ili ako neko pouzdano može utvrditi šta treba raditi, nek napiše adresu da dođem da se dogovorimo za popravku (može i u pm).
U pitanju je Opel Astra G 1.7 DTI ISUZU, 2001.g.
U prošlom servisnom intervalu sam primjetio da u motoru nedostaje ulja (palila se lampica), a i fizički sam utvrdio pomoću mjerača. Dosuo sam cca 2 litra ulja i poslije nekog vremena uradio redovni mali servis. Od servisa sam prešao 1500 km i lampica od ulja se ponovo pali
Očigledno je da auto negdje gubi ulje, a nema vidljivih tragova. Na poklopcu motora ima malo masnoće od ulja što je normalno svakako, ali poprilično sam siguran da se toliko ulja nije izgubilo tu. Nedavno mi je jedan autoelektričar radio alternator i pri tome skidao ''izduvnu granu sa turbine'' (ako se tako zove) i rekao mi da u njoj ima dosta ulja te da je turbina na izmaku.
Sa druge strane, auto vuče normalno, turbina nije glasna i auto ne ispušta nikakav neobičan dim.
Reparacija turbine je malo veći trošak i ne bih se izlagao ako nema potrebe. Ako neko zna šta je u pitanju ili ako neko pouzdano može utvrditi šta treba raditi, nek napiše adresu da dođem da se dogovorimo za popravku (može i u pm).
U pitanju je Opel Astra G 1.7 DTI ISUZU, 2001.g.
-
Pirija
#3862 Re: Pitamo Mehanicare ?
prije svega moras cese provjeravat nivo ulja
najkasnije svako drugo punjenje goriva...
najkasnije svako drugo punjenje goriva...
-
tempuser
#3863 Re: Pitamo Mehanicare ?
Koliko znam turbina na izdisaju trosi ulje a ako je na izdisaju tu neka drugog rjesenja osim reparacije. Cak ni doljevanje ulja ti nece pomoci da izbjegnes tu intervenciju jer ti se prije ili kasnije desiti da se turbina razleti i da motor odleti u iberturu. E tu ces imati trosak puno vec od reparacije turbine + turbina.
-
dgL_
#3864 Re: Pitamo Mehanicare ?
a dimil plavo? Covjek kaze da nema nekog neobicnog dima? Da potrosi toliko ulja a da ne baca plav dim nikako mi je cudno... neka kaze neko od iskusne rajetempuser wrote:Koliko znam turbina na izdisaju trosi ulje a ako je na izdisaju tu neka drugog rjesenja osim reparacije. Cak ni doljevanje ulja ti nece pomoci da izbjegnes tu intervenciju jer ti se prije ili kasnije desiti da se turbina razleti i da motor odleti u iberturu. E tu ces imati trosak puno vec od reparacije turbine + turbina.
- Ned071
#3865 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako su otisle podloske dizni tu zna popit ulje. Provjeri ima li ga u filteru goriva. Mada mi je to previse potrosnje za lose podloske
-
Dzontra_Volta
#3866 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako si odjednom morao dosuti čak 2 litra ulja, morao bi se pravo zabrinuti. Čudo ti se ta lampica nije ranije upalila?
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#3867 Re: Pitamo Mehanicare ?
lampica kad se upali onda je game over....
-
dgL_
#3868 Re: Pitamo Mehanicare ?
cak i ako momentalno ugasis auto i dolijes ulje prije paljenja?bitanga_sa_otesa wrote:lampica kad se upali onda je game over....
-
moee
#3869 Re: Pitamo Mehanicare ?
Lampica ne svjetli konstantno, već zatreperi prilikom naglog kočenja i ponovo se ugasi. Počne treperiti otprilike kad mjerač pokazuje minimalni nivo ulja.bitanga_sa_otesa wrote:lampica kad se upali onda je game over....
P.S.
U kom smislu ''game over''?
-
direstraits0078
#3870 Re: Pitamo Mehanicare ?
Provjeri kod mehaničara ispravnost PCV sistema.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#3871 Re: Pitamo Mehanicare ?
kad se upali lampica znaci da je uljna magistrala ostala bez ulja,a to znaci radilica je dotakla lezajeve....ako se desilo u voznji ili pri vecem broju obrtaja ostaju trajne posljedice,ako se desi na leru ne bi trebalo biti nekih posljedica...moee wrote: U kom smislu ''game over''?
- Sodom1
#3872 Re: Pitamo Mehanicare ?
Upravo se to meni desilo. I auto mi je stektalo kao traktor. Isti motor samo bez turbine
Kad lampica svitli gotovo je.Nazalost nisam utvrdio nikad razlog zbog cega,da li je ostao bez ulja, da li je staro ulje ...
Kad lampica svitli gotovo je.Nazalost nisam utvrdio nikad razlog zbog cega,da li je ostao bez ulja, da li je staro ulje ...
- undefined007
#3873 Re: Pitamo Mehanicare ?
Stavio prednje disk plocice prije mjesec dana, kočnica mi je preniska mora se 2 puta "napumpati" da mi normalno hvatala.
Bio kod mehaničara pitao da nije zrak ispušten skroz, kaže jeste samo dok "nalegnu" ....
Nešto mu plaho ne vjerujem, morat ću kod drugog ...
Bio kod mehaničara pitao da nije zrak ispušten skroz, kaže jeste samo dok "nalegnu" ....
-
dgL_
#3874 Re: Pitamo Mehanicare ?
meni je tako kad su mi krivi diskovi bili na nove plocice.. trebalo je malo da nadodjr imao sam osjecaj da propada kocnica ali par dana... mjesec je puno... moje misljenjeundefined007 wrote:Stavio prednje disk plocice prije mjesec dana, kočnica mi je preniska mora se 2 puta "napumpati" da mi normalno hvatala.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3875 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ljudi, na dvije teme vec pisem, ali me svi ignorisu
Varijator faze kod talijanskih benzinaca.
a) reparacija? koliko je to dugotrajno rjesenje i znate li ko to radi?
b) ugradnja novog-je li jos uvijek skup (cca 400 KM)
c) nekad davno sam procitao da je napravljen varijator nove generacije koji nema bolesti starog
Varijator faze kod talijanskih benzinaca.
a) reparacija? koliko je to dugotrajno rjesenje i znate li ko to radi?
b) ugradnja novog-je li jos uvijek skup (cca 400 KM)
c) nekad davno sam procitao da je napravljen varijator nove generacije koji nema bolesti starog