Snajperisti u Sarajevu..
- Dozer
#3851 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Mislim da se obdaniste Bosko Buha ne vidi ni s jednog mjesta na trgu, a djeca su tu pogodjena koliko se sjecam, ali hajde...svasta je moguce.
- Arminovski
#3852 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Gledao sam dokumentarac o tome nedavno. Misici ledja su jaci od ovih naprijed tako da je pri grcu kad je pogodjen trznuo glavom nazad. Oprostite za OT..Co0l wrote: Trzno bi valjda onda glavom prema naprijed a ne nazad.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#3853 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Sejo Piskić ni slona na 200m nije mogao pogoditi, Ranjen bio u glavu, a droga ga dotukla. Tog lika sam poprilično znao i na dijete je mogao pucati samo dobro ušlagiran.Sarajmen wrote:Prema svjedočenju Sarajke Fatime Bajramović dvije djevojčice ubio je borac 101. brigade tadašnje Armije RBiH, Sejo Piskić. Piskić je rođen 1956. godine u Gračanici,
Što se te dvije curice tiće ima raznih verzija. Koja goć njih na žalost nema.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#3854 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Zločin je zločin i zahtjeva sankciju. Seje nema, a mrtva usta ne govore. Ko goć je ukalajo je ono što su hiljade drugih stvarale. Čist obraz ARBiH.Sarajmen wrote:One su Bogu na istini, a sve ostalo je izgleda relativno. Nisam sudija a ni forum sud, al' se može bar jasno i glasno reći da je u pitanju počinjeni ratni zločin. Eto, ti si mišljenja da on nije bio u stanju učiniti to nedjelo, ova svjedokinja tvrdi da jeste... neko ne govori istinu. Zato rekoh za ove dvije djevojčice, one su na istini a mi svi na laži i indirektno saučesnici u skrivanju istine. Toliko od mene u vezi ovog zločina.
-
Ripicipi
-
Ripicipi
- jao_situacije
#3857 Re: Snajperisti u Sarajevu..
možda nije direktno vezano za temu..
al jazeera uradila interaktivnu web aplikaciju/mapu sarajeva u opsadi
http://opsadasarajeva.com/
al jazeera uradila interaktivnu web aplikaciju/mapu sarajeva u opsadi
http://opsadasarajeva.com/
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3858 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Strasni snimciRipicipi wrote:
AP je konacno prebacio arhivu na youtube. Svega tu ima
- Nekako s proljeća
#3859 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Već smo pisali o ovom slučaju... zabilježen i na snimku ispod . Po meni obje ''žrtve'' na snimku od 0:30 to zapravo nisu.
-
zigson
#3860 Re: Snajperisti u Sarajevu..
//Nekako s proljeća wrote:
Već smo pisali o ovom slučaju... zabilježen i na snimku ispod . Po meni obje ''žrtve'' na snimku od 0:30 to zapravo nisu.
- Dozer
#3861 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Jeste. S bijelih nebodera u Lenjinovoj, kroz uski procjep izmedju zgrade SKupstine i I.V. Vec je ovo elaborirano ranije na temi.
Daljina je podobra, oko 960m, ali ne nemoguca za sve od .308 i s dobrom optikom.
Daljina je podobra, oko 960m, ali ne nemoguca za sve od .308 i s dobrom optikom.
- Izlija
#3862 Re: Snajperisti u Sarajevu..
E taj što je pucao sa Grbavičke 6 je u vječnim lovištima a bunker mu je bio strašan i pucao je kroz 4 zida, tj kroz 4 mala otvora na tim zidovima i pucao je sa stola za "upucavanje" optike koji je ostao tu do poslije reinegracije.
- Ramzess Veliki
#3863 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Kukavica bez kodeksa ... garant je povlačio špagu iz susjedne prostorije.Izlija wrote:E taj što je pucao sa Grbavičke 6 je u vječnim lovištima a bunker mu je bio strašan i pucao je kroz 4 zida, tj kroz 4 mala otvora na tim zidovima i pucao je sa stola za "upucavanje" optike koji je ostao tu do poslije reinegracije.
- Nekako s proljeća
#3864 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ja i dalje smatram da i čiko sa aktovkom i ovaj u plavom mantilu nemaju na sebi vidljive i standardne tragove kao kod uobičajenih žrtava od metka. Čak sam slobodan tvrditi da se čiko sa aktovkom onesvijestio, na samom početku ga možeš vidjeti preko puta AP dzamije ... i kada je prešao kritičnu dionicu jednostavno pao u nesvijest. Moguće je od straha ako mu je prozujao takme na dijelu kritične dionice. Pa kontejneri se i jesu postavljali kao zaštita na tom dijelu koju zovem kritična dionica zar ne? A ovog u mantilu što se drži za arteriju ... niđe veze ni tragova.Dozer wrote:Jeste. S bijelih nebodera u Lenjinovoj, kroz uski procjep izmedju zgrade SKupstine i I.V. Vec je ovo elaborirano ranije na temi.
- relativno84
#3865 Re: Snajperisti u Sarajevu..
1:32 lijeva ruka od momka u autu kada mu pomjera noge, krv iliNekako s proljeća wrote: Ja i dalje smatram da i čiko sa aktovkom i ovaj u plavom mantilu nemaju na sebi vidljive i standardne tragove kao kod uobičajenih žrtava od metka. Čak sam slobodan tvrditi da se čiko sa aktovkom onesvijestio, na samom početku ga možeš vidjeti preko puta AP dzamije ... i kada je prešao kritičnu dionicu jednostavno pao u nesvijest. Moguće je od straha ako mu je prozujao takme na dijelu kritične dionice. Pa kontejneri se i jesu postavljali kao zaštita na tom dijelu koju zovem kritična dionica zar ne? A ovog u mantilu što se drži za arteriju ... niđe veze ni tragova.
- Nekako s proljeća
#3866 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ovaj u plavom mantilu je foler i glumac koji upada u kadar, obrati pažnju na 0:39 kada odbacuje rukavicu.On je sa novinarima došao u bolnicu. Čiko leži na leđima i nakon što ga povlače ne ostaje nikakav krvavi trag , ni fleka, ništa, dakle nije pogođen odozada a ujedno nema ni prostrelne/izlazne rane ako je sprijeda pogođen. Čovjek se obično i počeše gdje ga svrbi a naročito gdje ga boli, a ovaj čiko ništa od toga. Tvoje aludiranje na lijevu šaku ''civila spasioca sa cvikama '' u žutom golfu, ima smisla jer ima neke refleksije od neke tečnosti ali tek po unošenju tijela u auto, dok ga preuzima i nosi nema.Pantalone i sako su svijetle boje kao i čarape, ništa. Hajd' kontam da čiko je fasovao metak u području od vrata dole do ćune, dzemper je tamne boje pa...ali to nisam mogao da vidim ni dok je ležao i u jednom momentu mu se područje stomaka otkriva i čista bijela šulja. Krv bolan teče kada fasuješ takme odmah, mogu ga slojevi odjeće ''skrivati'' nekoliko sekundi, al' onoliko vremena i uz vidljive sve položaje tijela (osim desne strane) ... po meni nije žrtva pogodka metka.
- thekupus
#3867 Re: Snajperisti u Sarajevu..
da li bi neki rikoset napravio ucinio da krv tako obilno tece?
ja nesto mislim da je moguce da se zbog uglova snimanja jednostavno ne vide rane
ja nesto mislim da je moguce da se zbog uglova snimanja jednostavno ne vide rane
-
trocadero
#3868 Re: Snajperisti u Sarajevu..
.
Last edited by trocadero on 21/01/2016 00:02, edited 1 time in total.
- Nekako s proljeća
#3869 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Mojmilo valjda , ovo nisam do sada gledao...
A na ovom je ta ''kritična dionica'' , između AP dzamije i zgrade KK Bosna.
-
dudlov
#3870 Re: Snajperisti u Sarajevu..
[quote="Nekako s proljeća"]
Jeste, mojmilo je u pitanju. million puta sam tuda prešao laganini, čak sam i gledao kad je ovaj vojnik pogodjen. ovu gospodju sa snimka u maskirnom odjelu znam, hrabra je pravo.
edit: nisam ovuda se vrtio, to je ipak malo niže od prelaza (nekih 50 metara). gledam snimak i kontam otkud tu se zadesiše, jer je prelaz asfaltirani poviše ovog mjesta.
Jeste, mojmilo je u pitanju. million puta sam tuda prešao laganini, čak sam i gledao kad je ovaj vojnik pogodjen. ovu gospodju sa snimka u maskirnom odjelu znam, hrabra je pravo.
edit: nisam ovuda se vrtio, to je ipak malo niže od prelaza (nekih 50 metara). gledam snimak i kontam otkud tu se zadesiše, jer je prelaz asfaltirani poviše ovog mjesta.
-
dudlov
#3871 Re: Snajperisti u Sarajevu..
https://www.facebook.com/Sarajevo-1425- ... 58/videos/
na ovoj stranici ima dosta snimaka snajperskog djelovanja po gradjanima sarajeva.
na ovoj stranici ima dosta snimaka snajperskog djelovanja po gradjanima sarajeva.
-
aldinjo
#3872 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Između Olimpijskog i B-faze 1995. godine. Ovaj momak što je poginuo od snajperskog zrna je pokušao izvuči mislim ženu sa snimka. Pomažući je poginuo. Mislim da je bio pripadnik jedinice Alija Đerzelez koja je bila smještena u to vrijeme u obližnjem obdeništu. Ovdje u blizini su se okopavale ratne bašte.dudlov wrote:Nekako s proljeća wrote:
- Nekako s proljeća
#3873 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Vjerovatna pozicija snajperiste ili mitraljesca VRS iz Nedzarića (kasarna ili samostan kao dominantni objekti su na slici ispod gdje je crni dim i jablan)dudlov wrote:Nekako s proljeća wrote:
Sa te visinske pozicije je mogao da djeluje nesmetano iznad danasnjeg ''doma zdravlja'' , koji je na slici ispod u njenom desnom uglu.
Na snimku se vidi da je ''zakucao'' dio civila, jednog teže ranio a jednog uniformisanog vojnika A R BIH ubio, preko puta nekadašnje ''olimpijske dvorane'' a danas dvorane ''Ramiz Salčin, pa malo niže u nivou današnje autopraonice-električara na početku parkinga.

Na slici ispod je raskrsnica između ''c'' faze Alipašinog polja i naselja ''Mlađani'' sa lijeve, i ''b'' faze Alipašinog polja i olimpijskog naselja Mojmilo sa desne strane. Vozila zaklanjaju djelovanje snajpera ili mitraljeza ''sijača'' iz pravaca Nedzarići preko Doma zdravlja.

Što se ''prelaza'' tiče, odnosno sistema povezanih prokopanih tranšea do Dobrinje , mislim da su tada oni postojali a da ga ova grupa civila nije koristila.
-
Kataklinger
#3874 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Lenjinova, sadašnja Grbavička ali nemam trenutno sliku odakle je tačno pucao i kroz koji procjep...da li možeš naći neku sliku na netu na kojoj se vide te dvije zgrade i procjep? Ili da na Google maps nacrtaš tu rutu kroz koju je pucao jad?Dozer wrote:Jeste. S bijelih nebodera u Lenjinovoj, kroz uski procjep izmedju zgrade SKupstine i I.V. Vec je ovo elaborirano ranije na temi.
- sparky
#3875 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ima ta slika negdje u ovoj temi. Neko je ucrtao i pravac ako se sjećam.Kataklinger wrote:Lenjinova, sadašnja Grbavička ali nemam trenutno sliku odakle je tačno pucao i kroz koji procjep...da li možeš naći neku sliku na netu na kojoj se vide te dvije zgrade i procjep? Ili da na Google maps nacrtaš tu rutu kroz koju je pucao jad?Dozer wrote:Jeste. S bijelih nebodera u Lenjinovoj, kroz uski procjep izmedju zgrade SKupstine i I.V. Vec je ovo elaborirano ranije na temi.