Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jefferson

#3851 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

hrle1976 wrote:
jefferson wrote:
hrle1976 wrote:Da slovenci znaju iskoristiti potencijal koji imaju, jooj pa oni bi mogi imati strateski dobar aerodorm i povezati neke djelove europe sa ostalim svijetom... Londonski aerodorm je egoizam britanaca "mi smo najjaci"... Frankfurtski isto tako za njemce... kada bi se gledalo po velicine Europe onda bi jedan veliki evt. dva aerodorma bila dovoljna za konekcije po citavom svijetu, dok ostali bi trebali da budu deklasirani u provinciske ili lokalne aerodorme.
Ne budi smjesan!
LHR, FRA i CDG su jedni od najprometniji aerodroma po broju putnika. To niej dzaba, jer evropa ima najbrojniju srednju klasu kada su u pitanju razvijene drzave. Na podrucju EU zivi 480 miliona ljudi koji imaju BDP po glavi stanovnika u prosjeku dobro iznad 20,000 dolara.
LHR je MAL s obzirom na promet i potrebe. Cuj egoizam britanaca. Jaro LHR i FRA su u privatnim rukama, tu se gleda svaki let da li je potreban ili ne!
Jedno je cemu je prva najmjena a drugo sta je ispalo. Kao prvo LHR je iskljucivo aerodrom za otok (Veliku Britaniju) to sto su se nakacili ostali da koriste njihove povezanosti je druga stvar. CDG iskljucivo sluzi francuzima da poveze neke njihove destinacije na kojima imaju monopol tj. tako su skovali ugovore da npr. u te neke drzave samo oni mogu da lete iz Europe! KLM je npr. sa dosta americklih avio kompanija napravio malu oazu za letove do Sjeverne amerike pa cak poljecu i polje ponoci i ako nebi smjeli ali briga njih za neka glupa pravila. Jedino njemacka zbog podjele je napravila FRA nesto posebnim ali MUC i bayernci nacionalizam zahtjeva da imaju svjetski aerodrom. Ti danas iz Europe moze letiti iz svakog sela u neku metropolu... dok malo jos kriza stenge pa ces vidjeti kako ce udariti zabranu na Qatar i Emirate da lete tako fekventno, pa ce biti imas let dva puta ili jednom sedmicno, a ne skoro svaki dan. Ni jedan vazni aerodorm jedne drzave nije u privatnim rukama, moze se to prefarbati da tako ispane ali ono sto nevidis je istina a ne oso sto vidis. Jedino drzava preko poreznika moze da financira vazni aerodorm i avio kompaniju. Lufthansa i Air France su dva ziva primjera da iza njih nestoji drzava vec ih nebi ni bilo.
Izvini ali ne bi da diskutujem o ovim stvarima jer fakat ja pojma nemam o cemu ti pricas.
Izvini, ali svjetska ekonomija ne fukcionise onako kako funkcionise BH ekonomija!
LHR iskljucivo aerodrom za otok? Jbt za interent stvarno treba dozvolu uvest!
jefferson

#3852 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

drndalo wrote:Ma znam, nije to poenta, oni lete s cim imaju da lete, a imaju ono sto su kupili kad je bilo moderno, a gorivo jeftino... Sad nit' ih mogu prodati jer ih niko nece, osim dzaba, a prave im gubitke... Ali nije Adria samo zbog toga u gabuli... Ali da ne zamaramo vise ljude ovim stvarima... ;-)
Mislim sta da ti kazem, ne bi da se zamaram ni ostalim stvarima jer dovoljno si rekao.
hrle1976

#3853 Re: Avio kompanije all about

Post by hrle1976 »

jefferson wrote:
drndalo wrote:Ma znam, nije to poenta, oni lete s cim imaju da lete, a imaju ono sto su kupili kad je bilo moderno, a gorivo jeftino... Sad nit' ih mogu prodati jer ih niko nece, osim dzaba, a prave im gubitke... Ali nije Adria samo zbog toga u gabuli... Ali da ne zamaramo vise ljude ovim stvarima... ;-)
Mislim sta da ti kazem, ne bi da se zamaram ni ostalim stvarima jer dovoljno si rekao.
Decko sta ja da tebi kazem, ja provodim na aerodormima i letim vise vremena nego mozda ti u svojoj kuci/stanu. A da ti dodatno dam na znaje od moje zene rodjak je pilot (preko 20 god.) u KLM leti pretezno za Aziju. I poneke stvari znam od njega - jednom prikikom mi je rekao kaze kada bi cijene bile koliko trebaju da se svaki let pokrije i da nema minusa kaze cijena nebi bile kakve su - samo mi je rekao da i kad bi bila cijena 2.000€ za avionsku kartu relacija Amsterdam - Berlin. to je dzaba kad bi znao za velicine troskova. Pa kad sam ga upitao pa sto onda posluju, pa kaze bez aviona se nemoze ni ko bez hrane a KLM je ponos NL, to je broj jedan ponos kraljevstva itd. To je nacionalni simbol. KLM za Nizozemsku isto sto je bio Tito za Jugoslaviju. To mora da radi pa bio bilionski minus, jer bi veca blamaza bila da kompanije nepostoji. Kaze mi postoje kratka i jasna pravila, mora da postoji pod svaku cijenu.
drndalo

#3854 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Izvin'te i ti i pilot, ali ta cijena karte na toj relaciji moze biti, ali onda kada bi KLM volio da tu relaciju vozi profitabilno sa 4 ukrcana putnika... Smanji malo ribu, pobicu djecu...

EasyJet i Ryan lete samo zato da bi sebi i KLM-u gubitke napravili, ne mogu da zive od viska para koje moraju ovako skrhati u vjetar...
hrle1976

#3855 Re: Avio kompanije all about

Post by hrle1976 »

drndalo wrote:Izvin'te i ti i pilot, ali ta cijena karte na toj relaciji moze biti, ali onda kada bi KLM volio da tu relaciju vozi profitabilno sa 4 ukrcana putnika... Smanji malo ribu, pobicu djecu...

EasyJet i Ryan lete samo zato da bi sebi i KLM-u gubitke napravili, ne mogu da zive od viska para koje moraju ovako skrhati u vjetar...
Ryanair i EasyJet posluju na veresiju tj. drzese nekih minimalnim propisa veznao za sve. Pa onda lete pretezno sa ljevivh na jos vise ljeve aerodorme npr. samo 50-80km ili u nekim vkjebinama itd da bi manje vise pistu koristili dzaba. Vecina flote je financirana korz iznajmljivanje i kreditiranje (to i druge kompnije rade) ali njihov model je kao mi cemo vam brze vratiti novac - da se racunati i ne osporavam da imaju vise putnika - pa nek imaju ja licno mrzim guzve, tako da meni bolje pasu ovo sa drzavim zastavama. Da prave zivot kompanijama koje nose zastavu drzave na repu je istina, ali ja opet kazem veca je cast i bolje dati 2.000€ pa letiti sa official nego dat 300€ pa ko krme se voziti u Ryanair. Kod ovih skupljih se uclanim u frequent flyer program, imam lounge, skupljam bodove, letim biznis klasom, ako je puna a imam pravno na nju onda idem u frist class. Sta mogu sa Ryanair???

Obicna economy class u Air New Zealand
Image

Ryanair economy class - druge i nema
Image
drndalo

#3856 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Ne kazem ja da su ovi idealni, cak stavise, ako malo pogledas sta sam pisao zadnjih 457 strana ovdje, vidjeces da sam jedan od rijetkih koji ne misle da je dolazak npr. Ryan-a sam po sebi neka pljacka za BiH, ali poredis neuporedivo, nakon sto si dao los primjer, linije od sat vremena leta unutar EU, i cijenu karte od 2000 EUR... Koliko milja i launge-ova treba da koristis da ti se isplati 7x skuplja karta iz tvog primjera?

Necu pricati o tome da je iz tvojih slika nevidljivo da je najkraca relacija Air New Zealand-a preko okeana do Melburna ili Sidneja ? Sto je onako uporedivo sa Ryanovim letom od 50-ak minuta...

Istina je naravno negdje izmedju, ali ti zastranio u startu sa 2000 EUR, pa nemas prostora za cjenkanje... :wink:
hrle1976

#3857 Re: Avio kompanije all about

Post by hrle1976 »

drndalo wrote:Ne kazem ja da su ovi idealni, cak stavise, ako malo pogledas sta sam pisao zadnjih 457 strana ovdje, vidjeces da sam jedan od rijetkih koji ne misle da je dolazak npr. Ryan-a sam po sebi neka pljacka za BiH, ali poredis neuporedivo, nakon sto si dao los primjer, linije od sat vremena leta unutar EU, i cijenu karte od 2000 EUR... Koliko milja i launge-ova treba da koristis da ti se isplati 7x skuplja karta iz tvog primjera?

Necu pricati o tome da je iz tvojih slika nevidljivo da je najkraca relacija Air New Zealand-a preko okeana do Melburna ili Sidneja ? Sto je onako uporedivo sa Ryanovim letom od 50-ak minuta...

Istina je naravno negdje izmedju, ali ti zastranio u startu sa 2000 EUR, pa nemas prostora za cjenkanje... :wink:
Ja imam par prijatelja kad bi god bilo gdje pozvali refrenca bi bila imas sa Ryanair jeftinu kartu, haj dobro, ja samo nako kazem. I onda se oni meni hvale kako su dobili kartu za 70€ A to sto su tebali da se voze 2h do aerodorma gdje Ryanair leti pa potrosili dodatnih 30-40€ pa od Girone do Barcelone potrosili za taksi jos po 40€ - te im uvijek Ryanair naplati neku taksu za nesto sve u svemu od 70€ se nakupi 150-200€ pa i sa nacionalnim prevoznicima mozes naci kartu za 300€ kad je bal nek bude masnenbal ja kazem.

Ja sam znao uzeti biznis class na relaciji München - Vianna, je nemoram cekati u redu na cek-inn i uvijek vucem po dva kofera... znao sam uzeti jednosmjeran let pa ga platim 500-600€. Nasa firma ima deal a mi kao njeni radnici imamo takav popuste da npr. meni avionska karta biznis class npr. Berlin, München, Vancouver, Tokyo, Hong Kong, L.A., Frankfurt, Berlin svega dodje cca. 4.500€ - sve i jedna jednosmjerna - firma placa meni idu miles na karticu. Onda nije ni biznis class iz MUC do VIE skupa.
drndalo

#3858 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Da, ali poredis babe i zabe... Ja sam Ryan i Easy spomenuo kao primjer firmi koje lete sa profitom, jer si ti potegao argument gubitaka KLM-a... Kao ne mogu biti pozitivni... Naravno da ne mogu, kad lete s polupraznim avionima, i to posebno za Antile (Karibi), gdje domace stanovnistvo zbog veze sa maticom zemljom leti preko Atlantika za par stoja EUR... Kao lokalni letovi...

I naravno da ti biznis MUC-VIE nije skup, kad ga placas miljama koje ti je kupila firma... To je sve OK, ali to nije uporedivo oko poredjenja CIJENA u parama...

Definitvno dobra stvar uvodjenja LCC-a je dodatna konkurencija ostalima, pa su im onda cijene manje bezobrazne... Konkurencija je Tito...
jefferson

#3859 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

hrle1976 wrote:
drndalo wrote:Ne kazem ja da su ovi idealni, cak stavise, ako malo pogledas sta sam pisao zadnjih 457 strana ovdje, vidjeces da sam jedan od rijetkih koji ne misle da je dolazak npr. Ryan-a sam po sebi neka pljacka za BiH, ali poredis neuporedivo, nakon sto si dao los primjer, linije od sat vremena leta unutar EU, i cijenu karte od 2000 EUR... Koliko milja i launge-ova treba da koristis da ti se isplati 7x skuplja karta iz tvog primjera?

Ja imam par prijatelja kad bi god bilo gdje pozvali refrenca bi bila imas sa Ryanair jeftinu kartu, haj dobro, ja samo nako kazem. I onda se oni meni hvale kako su dobili kartu za 70€ A to sto su tebali da se voze 2h do aerodorma gdje Ryanair leti pa potrosili dodatnih 30-40€ pa od Girone do Barcelone potrosili za taksi jos po 40€ - te im uvijek Ryanair naplati neku taksu za nesto sve u svemu od 70€ se nakupi 150-200€ pa i sa nacionalnim prevoznicima mozes naci kartu za 300€ kad je bal nek bude masnenbal ja kazem.

Ja sam znao uzeti biznis class na relaciji München - Vianna, je nemoram cekati u redu na cek-inn i uvijek vucem po dva kofera... znao sam uzeti jednosmjeran let pa ga platim 500-600€. Nasa firma ima deal a mi kao njeni radnici imamo takav popuste da npr. meni avionska karta biznis class npr. Berlin, München, Vancouver, Tokyo, Hong Kong, L.A., Frankfurt, Berlin svega dodje cca. 4.500€ - sve i jedna jednosmjerna - firma placa meni idu miles na karticu. Onda nije ni biznis class iz MUC do VIE skupa.
Sta rece ono koliko letis?
hrle1976

#3860 Re: Avio kompanije all about

Post by hrle1976 »

jefferson wrote:
hrle1976 wrote:

Sta rece ono koliko letis?

Pa hos da ti sve na ceskom ili francuskom? check in, einchecken, enregistrer, odbavit... sta ja znam kako se u BiH kaze.
hrle1976

#3861 Re: Avio kompanije all about

Post by hrle1976 »

drndalo wrote:Da, ali poredis babe i zabe... Ja sam Ryan i Easy spomenuo kao primjer firmi koje lete sa profitom, jer si ti potegao argument gubitaka KLM-a... Kao ne mogu biti pozitivni... Naravno da ne mogu, kad lete s polupraznim avionima, i to posebno za Antile (Karibi), gdje domace stanovnistvo zbog veze sa maticom zemljom leti preko Atlantika za par stoja EUR... Kao lokalni letovi...

I naravno da ti biznis MUC-VIE nije skup, kad ga placas miljama koje ti je kupila firma... To je sve OK, ali to nije uporedivo oko poredjenja CIJENA u parama...

Definitvno dobra stvar uvodjenja LCC-a je dodatna konkurencija ostalima, pa su im onda cijene manje bezobrazne... Konkurencija je Tito...

Dok Boeing 747 u svoje vrijeme nije bio dizajniran (od slovenaca za one koji nisu znali) peko okeanski letovi su bili goli luksuz, a sa uvodom 747 zbog veceg kapaciteta i feksibilonosti, jer su neki bili combi vezija tj. manje putnika i zadnji dio aviona je cargo. Onda su pocele i cijene da budu prihvatljive. 747 regularni je pretezno letio na rutama sa 2-3 stop-over prije konacnog cilja. Pa su bili popunjeni do neke dobre mjere, danas kao prvo lete skoro svaki dan a kao drugo dosta i direktno i naravno da ce biti polu prazni, jer tolike potrebe nisu. Ja sam letio u 747 modelu gdje vise od 100 putnika nije bilo. Ali sve je to nebitno jer KLM se tajno financira kroz porez i to je masinerija koja mora da radi nebitno letili avioni prazni ili puni. To isto vazi i za Air France, Lufthansu, British Airways.

EasyJet, Ryanair i slicni njima ko su oni? Drzavni simbol? Ne. To vam je ko ono mozes sjesti u mercedes a i u polonez taxi pa izaber u koji ces. Cak sto vise Ryanair ni nesluzi onoj potrebi za koju se izdaje. I ja bi mogao imati uspjesnu kompaniju da placam 0% poreza, sad Ryanair to necini ali zato cini npr. kroz neke druge zahtjeve sto su za mene neprihvatljivi tj. trazi da manje vise placa 0,00 apoena valute za koristenje aerodorma. Dobro pa jos nisu poceli traziti da neplacaju skoro nista ni za ATC, letiti sa jedim pilotom, te naplacivati dodatne takse po tjelesnoj kilazi putnika.
drndalo

#3862 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Sve se ja to slazem, ali opet olako dajes generalizacije... LH npr. je vec godinama firma (i grupacija) koja ostvaruje profit svojim dionicarima... Dakle moze se...
jefferson

#3863 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

hrle1976 wrote:
drndalo wrote:Da, ali poredis babe i zabe... Ja sam Ryan i Easy spomenuo kao primjer firmi koje lete sa profitom, jer si ti potegao argument gubitaka KLM-a... Kao ne mogu biti pozitivni... Naravno da ne mogu, kad lete s polupraznim avionima, i to posebno za Antile (Karibi), gdje domace stanovnistvo zbog veze sa maticom zemljom leti preko Atlantika za par stoja EUR... Kao lokalni letovi...

Dok Boeing 747 u svoje vrijeme nije bio dizajniran (od slovenaca za one koji nisu znali) peko okeanski letovi su bili goli luksuz, a sa uvodom 747 zbog veceg kapaciteta i feksibilonosti, jer su neki bili combi vezija tj. manje putnika i zadnji dio aviona je cargo. Onda su pocele i cijene da budu prihvatljive. 747 regularni je pretezno letio na rutama sa 2-3 stop-over prije konacnog cilja. Pa su bili popunjeni do neke dobre mjere, danas kao prvo lete skoro svaki dan a kao drugo dosta i direktno i naravno da ce biti polu prazni, jer tolike potrebe nisu. Ja sam letio u 747 modelu gdje vise od 100 putnika nije bilo. Ali sve je to nebitno jer KLM se tajno financira kroz porez i to je masinerija koja mora da radi nebitno letili avioni prazni ili puni. To isto vazi i za Air France, Lufthansu, British Airways.

EasyJet, Ryanair i slicni njima ko su oni? Drzavni simbol? Ne. To vam je ko ono mozes sjesti u mercedes a i u polonez taxi pa izaber u koji ces. Cak sto vise Ryanair ni nesluzi onoj potrebi za koju se izdaje. I ja bi mogao imati uspjesnu kompaniju da placam 0% poreza, sad Ryanair to necini ali zato cini npr. kroz neke druge zahtjeve sto su za mene neprihvatljivi tj. trazi da manje vise placa 0,00 apoena valute za koristenje aerodorma. Dobro pa jos nisu poceli traziti da neplacaju skoro nista ni za ATC, letiti sa jedim pilotom, te naplacivati dodatne takse po tjelesnoj kilazi putnika.
Ja ne znam uopste koliko sam puta letio, ali znam da sam dva puta u vrh glave bio u polupraznom avionu na prekokeanskom eltu.
Generaliziras stvari jaro moj, generaliziras previse!
sorge_sa

#3864 Re: Avio kompanije all about

Post by sorge_sa »

vade_mecum

#3865 Re: Avio kompanije all about

Post by vade_mecum »

da li je iko koristio web check in na aerodromu u sarajevu i isplati li se koristit ga posto se ne sjecam da ima brzi salter za prijem prtljaga?
drndalo

#3866 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Jesam ja, ali nije mi radio bas uvijek... Ili je radio meni, ali kada sam trebao zenu dodati na isti formular problemi...

Elem, nekad radi, nekad ne... Nije velika pljacka, ima salter za drop-of, a mozes i na salteru gdje je redovna prijava samo ostaviti kofer... Neke velike vremenske ustede nema, jer je aerodrom mali svakako... Dobra strana je biranje sjedista prije onih koji to rade na licu mjesta, jer se chekirat mozes dan ranija, ako radi...
akcija007

#3867 Re: Avio kompanije all about

Post by akcija007 »

zar je fly Dubai povezan s Emiratesom? Avaz prenosi sastanak izmedju BBI banke i iz Dubaija oko uspostavljanja nove linije Fly Dubaija Dubaji SA Dubaiji.
drndalo

#3868 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Fly Dubai i Emirates imaju iste vlasnike... Sheike...

http://www.flightglobal.com/news/articl ... er-343658/

S tim sto je Fly osnovan nedavno, da pokusa primjeniti Ryan i Easy skolu na svom podrucju... Kod osnivanja, par visih direktora je prekomandovano iz Emiratesa da to postavi na noge... Dakle, vise su sestrinska kompanija, sa totalno drugim ciljanim trzistem... A vjerovatno je osnovna ideja bila feeding novog mega-giga aerodroma dodatnim putnicima.
Target2010

#3869 Re: Avio kompanije all about

Post by Target2010 »

Da.. Fly Dubai pripada Emirates-u, i npr. ako se leti Fly Dubai, moze se connectovati na neki drugi Emirates let, kao sto se vidi i u narednom linku..

http://www.emirates.com/english/plan_bo ... dubai.aspx

Pozz..
Dionysios

#3870 Re: Avio kompanije all about

Post by Dionysios »

Nosim dvije tanke case Sarajevske pivare kao poklon u inostranstvo.. Jeli dozvoljeno unosenje stakla tj. ovih casa u rucnom prtljagu u avionu? Hvala!! :)
drndalo

#3871 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Hm, nisam nikad mislio o tome... Procitaj dobro uslove za rucni prtljag koji pisu na svakoj stranici prevoznika, vjerujem i aerodroma...
Edin H.

#3872 Re: Avio kompanije all about

Post by Edin H. »

Dionysios wrote:Nosim dvije tanke case Sarajevske pivare kao poklon u inostranstvo.. Jeli dozvoljeno unosenje stakla tj. ovih casa u rucnom prtljagu u avionu? Hvala!! :)
Naravno ako je iz sarajevske pivare :dance: :skoljka:

Samo tekucinu ne smijes.
Koshpa

#3873 Re: Avio kompanije all about

Post by Koshpa »

Ni jedan predmet koji moze na bilo koji nacin naskoditi ili naciniti stetu putniku ili clanu posade je zabranjen u rucnom prtljagu, stim i tvoje case ne mogu ici u ruci prtljag jer razbijanjem istih mozes povrijediti ubiti ili nanjeti stetu drugoj osobi.
Cracked

#3874 Re: Avio kompanije all about

Post by Cracked »

jel ima kakvi prici za ove jeftine Ryanair letove i slicne za Sarajevo? Hocel biti kakvih smanjivanja poreza taksi da i mi, fukara iz sarajeva, malo letimo i evrope vidimo?
hrle1976

#3875 Re: Avio kompanije all about

Post by hrle1976 »

Cracked wrote:jel ima kakvi prici za ove jeftine Ryanair letove i slicne za Sarajevo? Hocel biti kakvih smanjivanja poreza taksi da i mi, fukara iz sarajeva, malo letimo i evrope vidimo?

Kakav Ryanair, pa jos malo i bice banovani da lete... Letovi sa ovim ko fol nekim nisko-cijenim kompanijama mogu biti skuplji nego sa regularnim/drzavnim.

Kolega moj je uzeo let sa Wizzom do Madrida (povratna karta), sve fino sve jeftino, na dan kad su tebali da lete nazad zbog vremenske neprilike avion nije mogao da sleti. Jedva je dobio mjesto za sutrasnji let ali posto ove kompanije ne lete svaki dan na istim relacijama on je samo mogao dobiti let do Poljske. Sam je morao da financira dodatnu kartu, za jednu noc smjestaj i transport iz Poljske do Ceske. Od 140 i kusur eura ispala karta na kraju nepunih 500€
Post Reply